Ana Sayfa Haberler Türk Akımı Pr...

Türk Akımı Projesi ile İlgili Son Gelişmeler

Türk Akımı Kıyıköy Gaz Kabul Terminali İnşaatını Tekfen Yapacak

Türk Akımında inşaatlar devam ediyor. Tekfen İnşaat dün KAP’a yaptığı açıklamada daha önce 3 Kasım’da Petrofac Türkiye’den niyet mektubu aldığını açıkladığı Kıyıköy yakınlarında inşa edilecek gaz kabul terminali projesinin inşaat işleri için imza sürecinin tamamlandığını açıkladı. Proje 98 milyon Euro büyüklüğünde olup, başladıktan sonra 24 ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Türk Akımı’nın 2019 Aralık ayında devreye girmesi beklenmektedir.

Rusya’dan Türkiye üzerinden geçerek Avrupa’ya geçecek olan Türk Akımı projesinin Karadeniz’den geçen kısmının inşaatı halihazırda sürüyor. 7 Mayıs tarihinde Rusya kıyılarında Doğalgaz Boru Hattı inşaatına başlanmasının ardından 23 Haziran 2017’de derin sulardaki inşaat çalışmaları başlanmıştı. Türkiye’de Kıyıköy’den karaya çıkacak olan hattın Türk karasularındaki kısmına ait ÇED raporu 21 Haziran 2017’de yayınlamıştı. Türkiye’deki kısmı BOTAŞ tarafından yapılması planlanan Türk Akımı Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı projesine ait ÇED raporu 29.12.2017 tarihinde görüşe açıldı.

Türk Akımı Projesi Nedir? Neden Önemlidir?

Türk Akımı projesi Rusya’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden giden bir enerji hattı projesidir. Rusya’nın doğalgazı Karadeniz’den geçerek Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Güney ve Güneydoğu Avrupa’ya enerji sağlayacaktır.

TürkAkım’ı Kıyıköy’den Lüleburgaz’daki mevcut doğalgaz ağına bağlayacak bir yeraltı boru hattı kurulacak. Güzergah buradan Avrupa sınırına devam edecek.

Türk Akımı Nereden Nereye Gidecek? Türk Akımının Güzergahı

Türk Akımı Rusya’nın Anapa kenti yakınlarından başlıyor. Karadeniz’den 930 km boyunca su altında devam edecek olan hat Türkiye’de İstanbul’a 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy’de kıyıya çıkacak. Kıyıköy’den Lüleburgaz’a yer altından boru hattı ile bağlanacak olan doğalgaz hattı Lüleburgaz’dan mevcut doğalgaz ağına geçerek Avrupa sınırına devam edecek.

Türk Akımı’nda Güzergah Değişti!

İlk yapılan planlara göre Türk Akımı İpsala’dan Yunanistan’a giriş yapacak, oradan da Güney Avrupa’ya devam edecekti. 14 Aralık 2017’de medyada yer alan haberlere göre bu güzergah değişti ve Türkiye’den çıkışın Yunanistan üzerinden değil, Bulgaristan’dan olacağı açıklandı. Aynı habere göre Bulgaristan’a geçen hat, Romanya, Macaristan üzerinden Avusturya’ya ulaşacak.

Türk Akımı’nı Kim Yapıyor?

Türk Akımı Projesi Rus enerji şirketi olan Gazprom tarafından planlanmakta ve geliştirilmektedir. Projenin, Karadeniz altından geçen kısmı %100 Gazprom iştiraki olan South Stream Transport B.V. tarafından yürütülmektedir.

Doğalgaz boru hattının ilk ayağı Türk piyasası için, ikinci ayağı ise Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin doğalgaz temini için öngörmektedir. Her bir kolun kapasitesi yıllık olarak 15,75 milyar m3 doğalgaz teşkil etmektedir.

Türk Akımı’nın Türkiye’ye Faydası, Getiri Ne Olacak?

Türk Akımı, inşaat sürecinde ekonomik ve toplumsal alanda yerel halka yönelik doğrudan ya da dolaylı yatırımları beraberinde getirecek.

Türk Akım projesi kapsamında Türkiye’de ve diğer bölge ülkelerinde gerekli altyapının geliştirilmesi, sektörün modernizasyonunu destekleyecek.

Türk Akımı ayrıca, yıllık 31,5 milyar metreküp kapasitesiyle Türkiye’nin jeostratejik önemini artırmasına yardımcı olacak. Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gören ve gitgide daha önemli bir bölgesel enerji merkezi haline gelen Türkiye, Türk Akımı ile beraber doğalgaz arzında Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı noktası olacaktır.

    Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal gaz anlaşmazlıkları mevcut kullanımda olan Batı Hattı’ndan Ülkemize arz edilen gazın zaman zaman kesilmesine neden olmakta ve bu durum özellikle kış aylarında ülkemizin enerji arz güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. TürkAkım kapsamında sadece Ülkemize gaz arz etmesi amacıyla inşa edilecek boru hattının devreye alınması ile birlikte Batı Hattı’ndan alınan yıllık toplam 14 milyar metreküp gazın, mevcut sözleşmelerin şart ve koşulları değişmeksizin TürkAkımı üzerinden Ülkemize teslim edilmesi planlanmaktadır. Böylece başka bir ülkenin iletim sistemi kullanılmadan doğrudan Rusya Federasyonu’ndan Ülkemize taşınacak gazın, üçüncü taraflardan kaynaklı muhtemel kesintilere maruz kalmaması sağlanmış olacaktır.

Türk Akımı Projesi Ne Zaman Bitecek?

Proje takvimine göre, 2017 yılı mayıs ayında Rusya’nın Karadeniz kıyısında deniz bölümünün inşaatı başlanmıştı. Takvime uygun olarak ilerleyen TürkAkım’dan doğalgaz akışının 2019 yılı Aralık ayında başlaması öngörülüyor.