26.12.2018 – Ev, depo, ofis gibi kapalı alanlarda sebze, meyve ve çiçek yetiştirmenize olanak sağlayan IOT tabanlı tarım teknolojileri girişimi ForFarming 1,4 milyon TL değerleme ile ilk yatırımını Tarvenn’den aldı. ForFarming, çevreye duyarlı yerel çiftliklerin kurulmasını ve dikey tarım tekniğiyle herkesin; taze, zirai ilaçsız ürünlere hızlı, kolay ve düşük maliyetle ulaşmasını amaçlıyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) iştiraki olan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) çatısı altındaki girişimlerden biri olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. (İSBAK) tarafından da desteklenen ForFarming girişimi, bireylerin ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların kendi ürünlerini üretebileceği akıllı topraksız tarım çözümleri sunuyor. Tarıma elverişsiz atıl alanları verimli ve katkısız bitki yetiştirilebilen alanlara dönüştürebilen girişim, geliştirdiği yazılım ve kullandığı sensörler aracılığıyla her bitki tipi için gereken su ve besin miktarlarını otomatik olarak belirliyor ve farklı spektrumda aydınlatma sağlayabiliyor. Böylece akıllı telefon veya bilgisayar üzerinden kontrol edilebilir bir ortamda sağlıklı ve katkısız ürünleri daha verimli şekilde üretmenizi sağlıyor.
Daha az su, daha fazla ürün
Kullandığı algoritma sayesinde her bitki tipi için gereken su ve besin miktarlarını otomatik olarak belirleyebilen ForFarming, bitkilere ait tüm verileri sensörler yardımıyla ölçülerek ForFarming sunucularına aktarıyor. Ortama ilişkin tüm sensör verilerini anlık olarak kaydediyor, raporluyor ve takip etmenizi sağlıyor. Kullanıcılar böylelikle 7/24 sistemlerini akıllı telefonlar, PC ve MAC bilgisayarlar ile izleyip kontrol edebiliyor. Kullandığı akıllı soket teknolojisi sayesinde ise toprak ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Her bitki tipinin farklı renk ve şiddette bir aydınlatmaya ihtiyacı olduğundan ForFarming tüm spektrumda aydınlatma sağlıyor. ForFarming, mevsim ve iklim koşullarından bağımsız bir şekilde, geleneksel tarıma göre %95 daha az su kullanarak %70 daha fazla mahsul üretimi sağlıyor. Daha hızlı hasat döngüsüyle zamandan tasarruf sağlayan girişim, kent tarımıyla lojistik maliyetlerinin azaltılmasına ve daha az çevresel zarara olanak tanıyor.
“Katkısız, sağlıklı ve taze ürünlere ulaşmanızı sağlıyoruz”
ForFarming Kurucusu Levent Atlas; “Dünyada ve ülkemizde sürekli artan nüfus ve daralan tarım alanları nedeniyle sağlıklı ve taze ürünlere ulaşma imkanımız her geçen gün daha da azalıyor. Biz tarım ve teknolojiyi bir araya getirerek, bireylerin ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların daha taze, daha sağlıklı ve katkısız sebze ve meyveleri daha verimli şekilde üretebilmelerini sağlıyoruz. Tarvenn’den aldığımız yatırım ve stratejik destek ile daha da güçlendik, müşteri potansiyelimizi arttırdık ve kurumsallaşma yolunda adımlar attık” dedi.
Kurumlar için ‘Ticari’, çocuklar için ‘Farmi’
Otel, restoran ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların potansiyel müşterileri olduğunu belirten ForFarming Kurucusu Levent Atlas; “Tarıma elverişsiz atıl alanları verimli ve katkısız bitki yetiştirilebilen alanlara dönüştürmek amacıyla yola çıktık. Kullandığımız teknolojinin gücü ile kısa sürede yurtiçi ve yurtdışından gelen taleplere cevap verir duruma geldik” dedi.
“ForFarming Ticari” çözümü ile farklı kurum ve kuruluşlar için özel projeler geliştirdiklerini ifade eden Atlas, yıl boyu diledikleri yerde taze ürünler yetiştirebilen kurumların lojistik maliyetlerini düşürdüğünü ve daha verimli bir şekilde ihtiyacı olan ürünleri yetiştirebildiğini ifade ediyor.
Okullarda uygulamaya aldıkları eğitim odaklı çözümleri “Farmi”den bahseden Levent Atlas, “Okullara sunduğumuz Farmi eğitim kitlerimizle çocuklarımıza erken yaşta tarım ve teknolojiyi öğretiyoruz. Sağlıklı besinleri kendilerinin üretmesini sağlayarak onları güzel bir geleceğe hazırlıyoruz. Hem teknoloji altyapısını hem de tarımı öğreterek onlara sorumluluk bilinci kazandırıyoruz” dedi.
“Topraksız tarıma ilgi artıyor”
Türkiye tarımına büyük katkı sağlayacaklarını vurgulayan Tarvenn CEO’su Mustafa Kopuk; “Artan nüfus ve azalan tarım alanları nedeniyle katkısız ürünlere ulaşım her geçen gün daha maliyetli ve zor hale geliyor. Bu nedenle dünyada topraksız tarıma ilgi artıyor. ForFarming, tarım ve teknolojiyi birleştirerek dilediğiniz yerde, dilediğiniz mevsimde taze ürünler yetiştirmenizi ve tüketebilmenizi sağlıyor. Kısa sürede sadece yurtiçinde değil uluslararası alanda da başarı elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Topraksız Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
Topraksız tarım bitkinin,ürünün zemindeki toprak içinde değil, yetiştirilecek fidelere özel olan kaplarda, bitki için gerekli mineral ve besinler verilerek büyütülmesi işine denmektedir. Fide, genellikle kaya yünü veya benzeri suyu tutma özelliğine sahip bir malzeme içine ya da içinde minerallerin yüzdüğü bir oluk içine dikilmektedir.
Topraksız Tarım Yüzde 50 Daha Fazla Verim Sağlıyor
04.11.2017 – Kütahya’nın Simav ilçesindeki Eynal kaplıcaları sera alanlarında topraksız tarım ile üretimde 100 dekara ulaşıldı.
Topraklı tarım yapılarak bir dönümden 20 ton domates alınırken, topraksız tarım yapıldığında üretim 30 tona çıkıyor. Üreticilerin yoğun ilgisini çeken topraksız tarım çalışmasının ekonomiye önemli katkıları olduğu belirtiliyor. Simav Eynal 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bekir Kurt, yaklaşık 350 dönüm sera alanı üzerinde, 108 ortakla tarımsal üretim yaptıklarını belirterek, “Bir yılda 6 ile 7 bin ton domates ve salatalık üretiyoruz, toplam kazancımız 10 milyon TL dir. Topraklı ve topraksız olarak yapılan tarım ürünlerimiz Bursa, Eskişehir, Balıkesir ve Ankara’ya gönderilmektedir. Simav pazarında da yer alan tarım ürünlerimizin kalitesi tescillidir. Organize seracılığa geçildiğinde, tarımda üretim artışı olacak ve çalışma alanları genişleyecektir“ dedi
Kooperatif başkanı Kurt, topraksız seracılıkta üretim harcamalarının düşük olduğunu, tarımsal ilaç kullanımının daha az olduğunu, ortam sterilizasyonu gerekmediğini veya kolaylaştığını anlattı. Kurt, bu üretimle birim alanda bitki sıklığının fazla olabildiğini, ürünlerde kanserojen nitrat birikiminin olmadığını, yabancı ot sorununun olmadığını, sulamanın kolaylaştığını ve bitkilerin su stresi yaşamadığını belirtti.
Kooperatifi ortaklarından Cihangir Sarı ise “Topraksız seradan daha sağlıklı ürün elde ediliyor. Topraklı serada toprak yorulduğu için ürünlerimizde çok çeşitli hastalıklar görülebiliyor yüzde 30 verim kaybı oluyor. Bu bakımdan topraksız sera üretimine geçtik. Arı ile aşılama yapıyoruz. Ürünlerimiz kesinlikle hormonsuzdur“ dedi. İHA