Ana Sayfa Haberler Ticaret Bakan...

Ticaret Bakanlığı, İhracatı Artırmak İçin İl İl İnceleme Yapacak, Potansiyel Firmalar Tespit Edilecek

12.11.2020 – Ticaret Bakanlığı hayata geçirdiği “81 İlde İhracata İlk Adım Programı” ile yeni bir ihracat hamlesi başlattı. Program kapsamında Bakanlık, Türkiye genelinde sahaya inerek potansiyeli olduğu halde ihracat yapamayan firmaları ihracata yönlendirecek.  

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan:

“Program ile ihracat ailemize, Türkiye genelinde çeşitli sektörlerde yepyeni üyeler kazandırmış olacağız. Türkiye ihracatla büyümeye devam edecek.”

“Türkiye genelinde ihracat seferberliği başlatıyoruz. 81 ile bu projemizi yaygınlaştırarak, il ve ilçelerimizde yeşeren yeni üretim ve ihracat hikayelerini paylaşıyor olacağız.”

Ticaret Bakanlığı, ihracat atağını “81 İlde İhracata İlk Adım” Programı ile sürdürüyor. Program kapsamında Bakanlık, Türkiye genelinde sahaya inerek potansiyeli olduğu halde ihracat yapamayan firmaları ihracata yönlendirecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde “81 İlde İhracata İlk Adım” Programını tanıttı. Program, ihracat potansiyeli olduğu halde hiç ihracat yapmamış ya da son 10 yılda bir kez ihracat yapıp bırakmış firmalara danışmanlık hizmeti verilmesini kapsıyor. Bu doğrultuda, alanında uzman mentorlarla firmaların bir araya getirilmesi ve firmalara mentorluk hizmeti verilmesi hedefleniyor.

Ticaret Bakanı Pekcan tüm çalışma ve projelerinin tamamlandığını ve doğrudan sahaya inerek firma bazında işleyecek bir program olan 81 İlde İhracata İlk Adım Programımızı başlattıklarını duyurdu. Bakan Pekcan, Adana, Kahramanmaraş, Konya, Manisa ve Samsun’da pilot uygulamasına başladıkları 81 İlde İhracata İlk Adım programıyla Türkiye’nin yüksek katma değerli ihracatını artıracaklarını belirterek şöyle konuştu: “İhracatta tecrübeden daha güvenli bir kaynak yok. Yereldeki firmalarımızla birebir çalışarak onların ihtiyaçlarını birebir çözümleyerek onlara yetkinlik desteğinde bulunacağız. Program ile ihracat ailemize, Türkiye genelinde çeşitli sektörlerde yepyeni üyeler kazandırmış olacağız. İhracat ailemizi genişletmiş olacağız. Türkiye ihracatla büyümeye devam edecek.”

“81 İLDE POTANSİYELİ OLAN FİRMALAR ARAŞTIRILACAK”

Firmaların özelliklerini bütüncül yaklaşımla incelediklerini aktaran Pekcan, ardından firmalarla konuşarak ihtiyaçları analiz ettiklerini anlattı. Pekcan şu değerlendirmede bulundu: “5 ilimizde kapasite raporuna haiz 6 bin 882 firmamız mevcut. Bunların içinden 2 bin 773 firmamızın ihracat potansiyeli olduğunu tespit ettik. Programı daha geniş bir kitleye yaymadan önce, mümkün olan en iyi yapıya kavuşturmak amacıyla 5 ilde uygulamalarımızı sürdüreceğiz. 40 ilimizde kapasite raporu olan 16 bin 570 firmamız var ve bunların arasında 7 bin 277 firmanın ihracat yapma potansiyeli olduğu halde ihracat yapmadığını tespit ettik. Şu an itibarıyla çalışmanın ikinci aşamasında 70 il için potansiyel ihracatçı pozisyonunda olan 11 bin 444 firmamız ile ilgili analizleri de tamamlamış bulunuyoruz. 81 il için de analizlerimizi süratle tamamlayacağız.”

“YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN ÜRETEN FİRMALAR PİLOT UYGULAMADA OLACAK”

Pekcan, firmaların üretim ve ihracat kapasitelerini gözlemlediklerini ifade ederek, 40 ilde üretim yapan firmaların üretimlerini teknolojik olarak 4 sınıfta gruplandırdıklarını anlattı.

Pekcan, yüksek teknolojili ürün üreten firmaların pilot uygulamada yer almasını sağlayacaklarını söyleyerek şunları kaydetti:

“Programımızın veri kriterlerine uyan firma seçiminden başlayacağız. Sonrasında her firmayla birebir ihtiyaç analizleri yapacağız. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda da firma ihtiyaçlarına uygun mentorları tespit edeceğiz. 6 ay sonunda programı değerlendirerek 81 ildeki firmalarımız için, onların ihtiyaçlarına uygun yol haritalarını tespit etmiş olacağız.”

“HER FİRMANIN ÖZEL İHTİYAÇLARINI ANALİZ EDECEĞİZ”

Pekcan, bu programı bugüne kadar yaptıkları çalışmalardan ayıran en önemli özelliğin her firmaya tek tek dokunarak özel ihtiyaçlarını analiz etmek olduğunu kaydetti. Programda bugüne kadar verdikleri genel ve kapsamlı eğitimlerin dışında artık her bir firmayla birebir çalışarak mesafe kat edileceğini dile getiren Pekcan, şöyle konuştu:

“Firmalarımızla yaptığımız birebir görüşmelerle firmalara uygun özel mentor havuzu oluşturuyoruz ve firmalarımızı mentorlarıyla eşleştirerek programa başlıyoruz. Mentorlarımızın gerekli bilgi, birikim ve tecrübeye sahip olduklarından emin olacağız ve günün sonunda programın başarısını etkileyen belki en önemli kriter, alanında uzman doğru kişilerle çalışarak onun uzmanlık alanında ihtiyaç hisseden firmamızı bir araya getirmek olacak. Program kapsamında mentorlarımız 6 ay boyunca her hafta en az 4 saat kesintisiz olarak firmamızla beraber çalışacak. Sürekli bir etkileşim halinde olacaklar ve engelleri tek tek aşacaklar. Bu görüşmelerin yüzde 50’sini yüz yüze, yüzde 50’sini de çevrimiçi olarak planlıyoruz. Tabii pandemi koşulları elverdiği ölçüde. Ama daha da fazla geciktirmek istemiyoruz projemizi.”

“FİRMALARA EXİMBANK TARAFINDAN ÖZEL DESTEK VERİLECEK”

Pekcan, aynı işletmenin birden fazla mentordan yararlanabileceğini dile getirerek, programın izlenebilirliğini sağlamak amacıyla mentor ve firmaların aylık olarak gelişmeleri raporlayacağını söyledi. Programa katılan firmaların Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu bütün fırsatlardan yararlanabileceğini aktaran Pekcan, dünya genelindeki ticaret müşavirlerine de ulaşma imkânı bulacaklarını anlattı. Pekcan, programın 5’inci ayında tüm deneyimlerini paylaşmak üzere tüm mentor ve firmaları bir araya getireceklerini ifade ederek, bu sayede programın güçlü ve zayıf yönlerini tespit edeceklerini söyledi. Programın sonunda firmaların ihracata başlayıp başlamadıkları, ihracat yaptıkları ülke, ihracat yaptıkları firma ve ürün sayısı incelenerek en başarılı firma ve mentor eşleşmesine ödül vereceklerini anlattı.

İHRACAT SEFEBERLİĞİ BAŞLATIYORUZ

Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak 81 ilden henüz ihracat yapmamış firmaları keşfetmek, onların ufkunu açmak ve onlara ihracat yapmaları için ihtiyaç duydukları cesareti ve yönlendirmeyi yapmak amacıyla yola çıktıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye genelinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ‘Ekonomi Seferberliği’nde bahsettiği gibi ‘İhracat Seferberliği’ni başlatıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. 81 ile bu projemizi yaygınlaştırarak il ve ilçelerimizde yeşeren yeni üretim ve ihracat hikayelerini paylaşıyor olacağız. İhracat seferberliğinin ülkemize, milletimize ve iş dünyamıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” 

 

 

 

Ticaret Bakanı Pekcan, G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısına Katıldı

23.09.2020 – Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 26 ülkeden bakan ve bakan yardımcılarının katılımıyla gerçekleştirilen “G-20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı”na videokonferans yöntemiyle katıldı.

Pekcan, toplantıda yaptığı konuşmada,bu yıl G20 görüşmelerinin ana gündem maddesini tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının oluşturduğunu belirterek, G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları olarak, pandeminin ülkeler ve ekonomiler üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadeleye odaklandıklarını söyledi.

Bu kapsamda 14 Mayıs tarihinde koronavirüs salgınına yönelik G20 eylemlerini başarıyla onayladıklarını hatırlatan Pekcan, ancak bu eylemlerin uygulanmasının en az onları tanımlamak kadar önem taşıdığını söyledi.

Özellikle ticareti kısıtlayıcı birçok önlemi ortadan kaldırma ve daha fazla ticareti kolaylaştırma aracını uygulamaya koyma konusunda G20 eylemlerinin uygulanmasına yönelik daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurgulayan Pekcan, “Pandemi sürecinde de G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları olarak ticareti kolaylaştırmaya ve kısıtlayıcı önlemleri ortadan kaldırmaya yönelik işbirliğimize devam etmeliyiz. Her ne nedenle olursa olsun, ikili ya da çoklu ilişkilerde kısıtlayıcı eylemler ve tarife dışı engellerden kaçınmalıyız. Tüm üyeleri bu konuda azami dikkat göstermeye davet ediyorum.” dedi.

Pekcan, pandemi sonrası dönemde de ülkelerin ekonomik anlamda toparlanmalarında adil, açık, çok taraflı ticaret sisteminin uluslararası ticaret için öngörülebilirliği ve istikrarı teşvik etmede hayati bir rol oynayacağını kaydetti.

Diğer birçok G20 ülkesinde olduğu gibi, mikro ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin Türkiye ekonomisinin bel kemiği olduğuna ve ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında kritik rol oynadığına dikkati çeken Pekcan, bu amaçla G20’nin söz konusu işletmelerin uluslararası rekabet gücünü artırmaya yönelik politika metnini memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Pekcan, “Mikro işletmelere ve KOBİ’lere yönelik uygulamaya koyacağımız politikalar, işletmelerin karşılaştığı sorunların üstesinden gelmelerinin yanı sıra küresel ekonomiye entegrasyonlarını ve dış şoklara karşı dayanıklılıklarını artırma konusunda hayati önem taşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan teknoloji odaklı yatırımları teşvik etmek, bilgiye dayalı ekonomilere katkı sağlanması ve yabancı yatırımı çekme konusunda ihtisas serbest bölgelerinin önemli rol oynadığına inandıklarını ifade eden Pekcan, hizmet ticaretine yönelik iç düzenleme çalışmalarının hizmet ticaretinde istikrar ve öngörülebilirliğin geliştirilmesine büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

‘Kalkınma için Yatırımların Kolaylaştırılması Girişimi’nin özellikle gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelere yönelik yatırımları kolaylaştırmak için önemli bir rol oynadığına inandıklarını belirten Pekcan, izleme, müzakere ve anlaşmazlıkların halline yönelik temel işlevlerini iyileştirmek için DTÖ’nün reformunun önemini vurguladı.

-“Bakanlar Bildirgesinden: COVID-19 önlemleri ticarete engel yaratmamalı”

Öte yandan toplantı sonucunda, G20 ticaret ve yatırım gündeminin temel çıktıları niteliğinde bir Bakanlar Bildirgesi ve Bildirge ekinde altı belge kabul edildi.

Bakanlar Bildirgesi’nde, COVID-19 ile mücadelede alınan acil ticaret önlemlerinin DTÖ kurallarıyla uyumlu olması, ticarete gereksiz engel yaratmaması ve küresel tedarik zincirlerinde bozulmaya neden olmaması gerektiği vurgulandı.

Pandeminin sosyal ve ekonomik anlamdaki olumsuz etkilerini asgari düzeye indirmek amacıyla tüm politika araçlarının kullanılmaya devam edileceğine dikkat çekilen bildirgede, bazı sektörlerdeki kapasite fazlası gibi yapısal sorunların olumsuz etkiler yaratabileceğine de dikkat çekildi.

Bildirgede gerekli DTÖ reformunu gerçekleştirmek için aktif ve yapıcı şekilde çalışma taahhüdü yinelenirken, söz konusu reformun DTÖ’nün işlevlerini iyileştirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

DTÖ’nün Mikro-KOBİ’ler, Kalkınma İçin Yatırımların Kolaylaştırılması, E-Ticaret ve Hizmetlerde Yerel Düzenlemeler hususlarındaki Çoklu Girişimleri çerçevesinde devam eden tartışmaların ilerletilmesi çağrısının yapıldığı bildirgede, mikro işletmeler ve KOBİ’lerin bölgesel ve küresel değer zincirlerine entegrasyonlarında karşılaştıkları zorluklara işaret edildi.

Ekonomik çeşitliliğin güçlendirilmesinde Hizmet Ticareti ve Özel Ekonomik Bölgelerin (ÖEB) önemli rol oynadığı belirtilen bildirgede, uluslararası yatırımların güçlendirilmesinde yatırımla ilişkili teknik yardımın iyileştirilmesinin önemi ifade edildi. 

 

Ticaret Bakanlığı’ndan Hizmet İhracatçılarına Müjde

16.09.2020 – İhracatın ve ihracatçıların en büyük destekçisi T.C Ticaret Bakanlığı, ihracatçılara yönelik Kolay Destek web sitesine hizmet ihracatına ilişkin destekleri de ekledi. 

Ticaret Bakanlığı tarafından hizmet ihracatçılarına sunulan hizmetlere bir yenisi daha eklendi. Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat desteklerine ilişkin ihtiyaç duyulan tüm bilgilerin sade ve anlaşılır bir şekilde kullanıcılara sunulduğu Kolay Destek web sitesi (kolaydestek.gov.tr) üzerinden artık hizmet ihracatçılarına yönelik Genel Destek programı ve Markalaşma desteklerine ilişkin detaylara da ulaşılabilecek. 

“Kolay Destek”, hizmet ihracatçılarına da kapılarını açtı

Mal ve hizmet ihracatçılarının ihtiyaç duyabileceği tüm bilgi, belge ve destek programlarına kolayca erişmelerini sağlayan bu web sitesi, aynı zamanda ihracat yapan kurumların potansiyel müşterilerine ulaşmasından, yurt dışında reklam vermeye, fuar katılımlarından, kredi fırsatlarına kadar ihracatçılara pek çok bilgi sunuyor. 

Aracısız ve ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti sunan kolaydestek.gov.tr, Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (HİB) girişimleriyle, hizmet sektörlerine de yön gösteren bir içerik kazandı.  

Konu hakkında konuşan HİB Yönetim Kurulu Başkanı M. İlker Aycı, Türkiye’nin en önemli gelir kalemlerinden birisi olan hizmet ihracatı alanında faaliyet gösteren firmaları geliştirmek ve yeni pazarlara açılmalarında yönlendirici olmak bakımından Kolay Destek web sitesinin çok yararlı olacağına inandıklarını belirtti. Aycı şöyle devam etti: “Türkiye’nin ihracat odaklı büyüme modeli ile uzun dönemli kalkınma hedeflerine ilerlemesi yolunda önemli bir adım olan ‘Kolay Destek’ web sitesi, son derece yenilikçi ve faydalı bir adım. Hizmet ihracatı dünya ticaretindeki payını genişletirken, ülkemizin ihracat kalemleri içinde de her geçen yıl daha geniş bir yer alıyor. Bu nedenle dış ticaret dengesine önemli katkı yapan, ekonomimize katma değer sağlayan hizmet ihracatının bu projede de göz önünde bulundurulması için Bakanlığımızla yakın temaslarda bulunduk. Yapılan kapsamlı çalışma için Ticaret Bakanlığımıza tüm hizmet ihracatçıları adına teşekkür borçluyuz.”

 

 

Ticaret Bakanı Pekcan, Azerbaycan Meclis Başkanı ile Görüştü

11.09.2020 – Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahibe Gafarova ile bir araya geldi. 

Ticaret Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmede konuşan Bakan Pekcan, Türkiye ile Azerbaycan’ın dost ve kardeş ülke olduğunu belirterek, söz konusu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

İki ülke arasında 2019 yılında ikili ticaret hacminin 4,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bu rakamın iki ülkenin gerçek potansiyelini yansıtmaktan uzak olduğunu belirten  Pekcan, amaçlarının iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak olduğunu söyledi.  

Türkiye ile Azerbaycan arasında 25 Şubat 2020 tarihinde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı gerçekleştirildiğini ve bu toplantı vesilesiyle ikili ticaret hacmini arttırmak açısından oldukça önemli bir adım olan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın imzalandığını hatırlatan Pekcan, “Anlaşmanın iç onay sürecinin Azerbaycan’da tamamlanmış olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Biz de iç onay sürecini Meclisimiz açılır açılmaz inşallah tamamlayacağız. Hedefimiz Azerbaycan ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamak” dedi. 

Pekcan, özellikle Covid-19 nedeniyle, Türkiye’nin Orta Asya’ya ihracatında İran üzerinden yapılan taşımaların sekteye uğradığını, bu çerçevede Gürcistan-Azerbaycan- Hazar güzergahının daha da önem kazandığını ifade ederek, bu hattın ve özellikle de demiryolunun ticarette çok daha aktif biçimde kullanılmasını arzu ettiklerini vurguladı. Pekcan, bu amaçla geçiş ücretlerinin azaltılmasına yönelik Azeri makamları ile istişarelerin sürdüğünü dile getirdi. 

-Kadın girişimciliğine yönelik çalışmalar

Azerbaycan Meclis Başkanı Gafarova’nın kadın girişimcilik alanında yaptığı çalışmalara değinen Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak “Kadın ve Genç Girişimci İhracat Daire Başkanlığı” adıyla özel bir birim kurduklarını ve Kadın ve Genç Girişimci İhracatçı Yetiştirme Akademisi (Export Akademi) gibi bir çok önemli programı hayata geçirdiklerini söyledi. 

Export Akademi projesinin BM ve DTÖ tarafından oluşturulan Uluslararası Ticaret Merkezi’nin “SheTrades Outlook” platformunca mükemmel olarak nitelendirildiğine ve iyi uygulama örnekleri arasına alındığına dikkat çeken Pekcan, Azerbaycan ilebu konudaki tecrübeleri paylaşabileceklerini ifade etti. 

Kadın kooperatiflerini güçlendirmek için yeni bir hibe destek programını başlattıklarını ve kadınların iş hayatında daha fazla yer alması için projeler yapmaya devam ettiklerini belirten Pekcan, “Kadın güçlenirse aile güçlenir, ekonomi güçlenir” dedi. 

Nahçıvan’ın ticari olanaklarının geliştirilmesi hususuna da büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda özel çalışmalar yaptıklarını anlatan Pekcan, “Azerbaycan ile işbirliğimizden memnunuz. Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov ile beraber çok daha güzel işlere, çok daha büyük ticaret hacmine imza atacağımıza inanıyoruz.” dedi. 

Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Gafarova  

Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahibe Gafarova da iki ülke arasında mevcut ticaret hacminin üzerinde bir potansiyel olduğunu belirterek, karşılıklı işbirlikleri ve ortak çabayla mevcut ticaret hacmini artırmaya çalışacaklarını söyledi. 

Gafarova, gerek Türkiye’de gerek Azerbaycan’da kadınlara önemli destekler verildiğini ifade ederek, kadın girişimciliğinin geliştirilmesi yönünde Türkiye ile ortak çalışmalar yapabileceklerini söyledi.

Ulaştırma ve enerji projelerine de değinen Gafarova, “Biz bir millet, iki devletiz. İlişkilerimiz ortak dil, din, tarihe dayanıyor. Geleceğimizi de birlikte kuruyoruz. Türkiye-Azerbaycan ile büyük işler başarıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu gibi projeleri bunlardan bazıları. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi, tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacak bir demiryolu. İki kardeş ülkenin ortak çabalarıyla hayata geçirilen bu proje, Azerbaycan ve Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında bir ulaşım merkezi olma stratejik hedeflerinin önemli bir parçası. Bu stratejik hedefe bir an önce ulaşacağımıza eminim.” şeklinde konuştu.

 

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve İtalya Dışişleri Bakanı Maio Başkanlığında Türk-İtalyan Firmaları Buluştu

30.07.2020 – JETCO Hazırlık Toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler, taşımacılık ve lojistik konuları, müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri, AB’nin çelik ürünleri ithalatı üzerindeki korunma önlemleri, Gümrük Birliğinin güncellenmesi gibi konular ele alındı.

İkili görüşmenin ardından, iki ülkeden 121 iş insanının katılımıyla özel sektöre yönelik bir toplantı düzenlendi.

Pekcan, videokonferans yöntemiyle yapılan toplantıda yaptığı konuşmada İtalya’nın Türkiye’nin Avrupa’daki önemli ticaret ortaklarından biri, Türkiye’nin en büyük dördüncü ihracat pazarı olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin pandeminin etkisiyle yılın ilk yarısında %20,7 düşüşle 7,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anlatan Pekcan, küresel toparlanma ile ticarette de iyileşme görüleceğini söyledi.

Türkiye ile İtalya’nın güçlü ticaret ve ekonomik ilişkileri bulunduğunu vurgulayan Pekcan, pandemi önlemleri nedeniyle fiziksel olarak bir araya gelinemese de ilişkilerin ivmelendirilmesine ve yeni iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesine önem verdiklerini belirtti.

-Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve demir-çelik önlemleri

Türkiye ile İtalya arasındaki temel iş birliği platformlarından birinin Ortak Ekonomik ve Ticari Komite (JETCO)mekanizması olduğuna dikkat çeken Pekcan, en son 2017 yılında gerçekleştirilen JETCO toplantısını en kısa zamanda düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Konuşmasında Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin önemine değinen Pekcan, mevcut anlaşmanın hizmetler, e-ticaret, kamu alımları ve tarım gibi önemli alanları kapsamadığını; Anlaşmanın güncellenmesiyle ekonomik iş birliği ve ticaret için yeni alanların olacağını kaydetti.

Buna ek olarak, demir-çelik ürünlerine yönelik AB’nin aldığı önlemler konusunda Türkiye’nin Gümrük Birliği ve diğer anlaşmalardan kaynaklanan hakları çerçevesinde haklı bir pozisyonda olduğunu belirten Pekcan, Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden biri olan İtalya’nın bu konuda desteklerini beklediklerini vurguladı.

Türk ve Avrupa Birliği özel sektörünün sürece destek vermesinin çok önemli olduğuna işaret eden Pekcan, her iki ülkenin iş insanlarından da bu anlamda destek istediklerini söyledi.

Türkiye’nin geçen yıl, küresel ekonomide ve ticarette artan korumacılığa rağmen, ihracatının yüzde 2,1’lik bir artış gösterdiğini ve 8,5 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğini dile getiren Pekcan, Türkiye’nin şu anda Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 33. Sırada yer aldığını ve son iki yılda hızlı bir ilerleme kaydederek, 27 sıra ilerlediğini ifade etti.

-İki ülke iş insanları arasında birçok işbirliği fırsatı var

Pekcan, Türkiye’nin katma değeri yüksek üretime, ihracata ve orta- yüksek teknolojili yatırımlara öncelik verdiğini vurgulayarak, dijital ekonomiye de önem verdiklerini ifade etti.

Bakan Pekcan, “Bu çerçevede Türk ve İtalyan şirketleri ortak yatırım ve üretim yaparak birçok sektörde birlikte çalışabilir” şeklinde konuştu.

Türk ve İtalyan iş dünyasının Türk Eximbank ve İtalyan muhatabı SACE tarafından sağlanan finansman fırsatlarından yararlanabileceğine dikkati çeken Pekcan, iki ülkenin müteahhitlik sektörünün de üçüncü ülkelerde işbirliği yapabileceğini söyledi.

Pekcan, “Türkiye ve İtalya zaten güçlü ticaret ortakları konumunda yer alıyor ve umarım bu ortaklık gelecekte çok daha yüksek seviyelere çıkacak. Ülkelerimiz arasında her türlü özel sektör girişimlerini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

İtalyan Bakan Maio da iki ülkenin iş insanlarının üçüncü ülkelerdeki işbirliği için çok büyük potansiyele sahip olduğunu; önümüzdeki süreçte bu potansiyeli harekete geçirmek için iki ülke kurumlarının çalışmalarının çok önemli olduğunu vurguladı. Bunun için JETCO Mekanizmasının önemli araçlardan birisi olduğuna dikkati çeken Maio, Gümrük Birliğinin güncellenmesinin de her iki taraf için de son derece yararlı olacağını sözlerine ekledi.

 

Ticaret Bakanı Pekcan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Szijjarto ile Görüştü

30.06.2020 – Pekcan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle Türkiye’ye gelen Macaristan Ticaret Bakanı Szijjarto ile Ticaret Bakanlığında bir araya geldi.

Yaklaşık bir saat süren heyetlerarası toplantıda iki ülke arasındaki ticari ilişkiler, yatırımlar ve müteahhitlik hizmetleri, transit geçişler, Gümrük Birliğinin güncellenmesi, AB’nin çelik ithalatına ilişkin korunma önlemleri gibi konular ele alındı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Macaristan arasındaki ikili ticaret hacminin 2019 yılında 2,7 milyar doları bulduğunu, ülkeler arasındaki ticaret potansiyelinin bu rakamın çok daha üzerinde olduğunu belirtirken, iki ülke Cumhurbaşkanları tarafından ortaya konulan 6 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefine dengeli bir şekilde ulaşabilmek için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile Macaristan arasında otomotiv, yan sanayi, turizm, finansal hizmetler, sağlık, yenilenebilir enerji, müteahhitlik ve danışmanlık sektörlerinde büyük bir iş birliği ve yatırım fırsatları olduğuna dikkati çeken Pekcan, Macar girişimcileri Türkiye’de yatırıma davet etti.

Macaristan’daki Türk müteahhitlerin bugüne kadar 648,5 milyon dolarlık 22 proje üstlendiğini ifade eden Pekcan, Türk ve Macar şirketlerin üçüncü pazarlarda, özellikle Afrika’da birlikte çalışabileceğini söyledi.

Transit geçişlerle ilgili olarak da ulaşımın, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde hayati bir bileşeni olduğuna işaret eden Pekcan, bu kapsamda her türlü geçiş belgesinin kaldırılmasını ya da mevcut kotaların iki katına çıkarılmasını talep etti.

Pekcan, Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda Macaristan’ın desteğinin Türkiye için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği’nin Çelik İthalatına İlişkin Korunma önlemlerine de değinen Pekcan, bu önlemlerin AB ile Türkiye arasındaki kömür ve çelik ürünlerine ilişkin STA’ya ve DTÖ kurallarına aykırı olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6. Oturumunun 25-26 Haziran 2019 tarihinde Budapeşte’de gerçekleştirildiğini hatırlatan Pekcan, KEK mekanizmasının sorunsuz çalıştığını, alt komitelerin yapıcı ve somut çalışmalarına devam ettiğini, 2020 yılının son çeyreğinde, KEK’in 7. Oturumu’nun Türkiye’de yapılmasının ve ikili ekonomik ilişkilerdeki tüm gelişmeleri gözden geçirmenin çok faydalı olacağını kaydetti.

Konuk Bakan Szijjarto da Kovid-19 sürecinde Türkiye’nin Macaristan’a özellikle koruyucu ekipman ve tıbbi malzeme tedarikinde sağladığı desteklerden dolayı teşekkür etti ve iki ülke arasındaki Kovid-19 sürecindeki işbirliğinin, Kovid süreci sonrasında da aynı ivmeyle sürdürülmesinin önemli olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 6 milyar dolar hedefi çerçevesinde geliştirilmesinin önemine işaret eden Szijjarto, AB’deki tüm muhataplarını da Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi konusundateşvik ettiklerini söyledi.

Türk ve Macar şirketlerinin başta Afrika olmak üzere 3. ülkelerdeki işbirliklerinin başarıyla devam ettiğini dile getiren Szijjarto, Türkiye-Macaristan ortaklığını geliştirmek için düzenlenen Go-Afrika seminerlerinin tekrar yapılmasınıdesteklediklerini ifade etti.

Szijjarto, Gümrük Birliğinin mevcut halinden çok daha ileriye götürülmesi gerektiği görüşünü paylaştıklarını belirtti.

Macar Eximbank’ın 100 milyon dolarlık kredi limitini serbest bıraktığına işaret eden Szijjarto, bu sayede Türk şirketlerle ortak projeler yapılmasının da önünün açıldığını söyledi. Szijjarto,transit geçişlerinin kolaylaştırılması için de UND ile önemli mesafe katettiklerini belirterek, pandemi nedeniyle ertelenenulaştırma sektörü komitesinin yakın zamanda yapılacağını, mevcut sorunların burada çözülmesini beklediklerini sözlerine ekledi.