Ana Sayfa Haberler TİAD: Türkiye...

TİAD: Türkiye Takım Tezgahları Sektörünün Odak Ülkeleri; Fransa, İspanya ve İtalya

Takım tezgahları sektörü endüstri 4.0’ a odaklandı

04.07.2019 – Türkiye takım tezgahları sektörü, 2018 itibariyle 160 ayrı ülkeye ihracat gerçekleştirdi.  Türkiye takım tezgahları sektörünün hedefinin dünya geneline yayılmak olduğunu kaydeden Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, “Günümüz küreselleşmesinin getirdiği koşullarda uzaklar artık yakın oldu.  Bu farkındalıkla teknoloji, hedeflerinize ulaşma noktasında ön plana çıkıyor. Fransa, İspanya ve İtalya bu noktada Türkiye takım tezgahları sektörünün ulaşmak istediği pazarlar arasında yer alıyor” dedi.

160 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile Türkiye takım tezgahları sektörü, dünya pazarında hedef yükseltti. Son dönemde savunma sanayisinin yanı sıra otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin gelişiminde kilit bir görev üstlenen sektör, ihracat noktasında Fransa, İspanya ve İtalya’ya odaklanmış durumda…

Varlık: Teknoloji sektörün ihtiyaçlarına göre kendini yeniliyor

Tüm sektörlerde olduğu gibi takım tezgahları sektöründe de yatırım ihtiyacının her geçen gün arttığını söyleyen TİAD Başkanı Fatih Varlık, sektörde en çok CNC tezgah ve kesici takım alanlarında gelişme yaşandığını söyledi. Bunların yanı sıra takım aksesuarları, PLC, metroloji, yazılım gibi alanların da sürekli kendini yenilediğini söyleyen Varlık,Ar-Ge ve inovasyon, Endüstri 4.0 uyum süreci göz önüne alınarak güncellenen, gelişen teknolojiler var ve yatırım ihtiyacı olanlara sunulmaya hazır. Ancak sanayicinin sürekli değişen ihtiyaçlarına yönelik sektörün sunduğu teknolojiler de değişecek. Bu da teknolojinin doğasında var. Sektörümüz, gündem Endüstri 4.0 olduğu için gelecekte robotlu otomasyon ve yazılım alanlarında daha fazla gelişme gösterecektir. Şu anda robot besleme yapan ve üretimi uzaktan izleme imkanı yaratan sistemler mevcut” dedi.

“Sektörün gelişimi için elimizi taşın altına koymaya hazırız”

Türkiye takım tezgahları sektörünün istediği noktaya ulaşması için kat etmesi gereken önemli süreçlerin olduğuna da vurgu yapan Varlık, bu süreçte sektörün devlet ile birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Üretimin bir disiplin ve yaşam tarzı olduğunun altını çizen Varlık,Bugün gıptayla baktığımız ülkeler, endüstriyi hayatlarının ortasına koydukları ve üretimi hayat memat meselesi haline getirdikleri için sanayi ülkesi oldular. Eğer ‘biz bir sanayi ülkesi olmaya karar verdik’ diyorsak; TİAD ve muadili derneklerin yanı sıra sektörü ilgilendiren tüm kurum ve kuruluşların elini taşın altına koyması gerek. Biz TİAD olarak hazırız. TİAD, takım tezgahları ve aksesuarları, metroloji ve yazılım alanlarında imalat ve tedariki üstlenen üye firmalarıyla geniş bir yelpazeden oluşuyor. Her alan için TİAD’ın bir komitesi var ve bu komiteler kendi alanlarındaki standartları belirleyip iyileştirmek üzere faaliyet yürütüyor. Üniversite-Sanayi-Kamu işbirliğinin çok yoğun biçimde gerçekleştirmeliyiz. Bunun gerçekleşmesi için STK’lar arabuluculuk yapmalı” dedi.

 

TİAD: Yatırımlar Durma Noktasına Geldi, Leasinglere Uygun Faiz Sunulmalı

21.01.2019 – Yatırımlar durma noktasına geldi. Yatırımların yüzde 65’ini leasing ile gerçekleşen takım tezgâhları sektöründe leasingle işlem oranı yüzde 5’in altına düştü.

Leasing firmalarının iştahsız olması, leasing yöneticilerinin bireysel olarak risk almaması ve işlem yapmamak adına çok yüksek faiz teklif etmesi nedeniyle yatırımlar durma noktasına geldi. Sadece ihracata çalışan ve özsermayesi güçlü firmalar yatırım yapabiliyor.

Uygun Faizle Yatırım Enstrümanı Sunulmalı

TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu “Yatırım maliyetleri hayli yüksek olan makinalar için 24 aydan kısa olmamak üzere uygun faizle bir yatırım enstrümanı üretilmeli. Aksi halde Türkiye’nin 2019 ve 2020 üretim ve yatırım verileri baş aşağı olacak. Uzun vadede Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyecek.” dedi.

Yatırımların Yüzde 65’i Leasing İle

 Aydoğdu “KOBİ’ler için hazırlanan yeni kredi paketinin üretime dönmesi için yatırımların yüzde 65’inin leasing ile yapıldığı makine ve takım tezgahları sektöründe, leasinglerin işlem yapamaması ya da teşvik edici olmaması; şu an için büyük sorun ve maalesef geleceğe yönelik büyük bir tehdit. Eğer leasinglerin de sektörümüz için ciddiyeti anlaşılır ve onlar için de uygun faizli kaynak yaratılabilirse üretimin önü açılmış olur.” açıklamasında bulundu.

 

Kobi’lere Nefes Aldıracak Yeni Kredi Paketi

11.01.2018 – TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı KOBİ’ler için hazırlanan yeni kredi paketinin ayrıntılarına ilişkin kamuoyuna yaptığı basın açıklamasında piyasa fiyatlarının altında bir faiz ile kedi sağlanmasının mevcut konum için KOBİ’lere nefes aldıracağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ Değer Kredisi Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada; “Projeye 13 banka katılıyor. Bu proje ile yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ’lere yönelik finansman imkanı sağlanacak. İmalat ve ihracat yapan firmalara 1 milyon lira, diğer firmalara ise 500 bin lira kredi verileceğini belirtti. Kredi paketinin tutarı 20 milyar lira ve 40 bin işletmeye destek sağlanacak. Kredi; 6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve aylık 1,54 faiz oranlı olacak. Kredi kullandırımı bankaların inisiyatifinde olacak, Hazine’ye etkisi olmayacak.” dedi.

TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, Bakan Albayrak’ın açıklamasına istinaden “Bu kredilerin yatırıma döneceğini düşünmüyoruz. Zaten sıkıntıda olan KOBİ’ler, elde ettikleri krediyi mevcut borçlarının yapılandırılmasında kullanacaklar. Ama en azından çarkların dönmesi için iyi bir enstrüman oldu. Kredi faizlerinin gerginleştirdiği ve leasinglerin pasif bırakıldığı bu ekonomik ortamda, piyasanın altında sunulan faizler, KOBİ’lerin sadece biraz nefes almalarına yarayacak. Ancak temin edilen kredilerin üretime dönmesi için yatırımların yüzde 65’inin leasing ile yapıldığı makine ve takım tezgahları sektöründe, leasinglerin işlem yapamaması ya da teşvik edici olmaması; şu an için büyük sorun ve maalesef geleceğe yönelik büyük bir tehdit. Eğer leasinglerin de sektörümüz için ciddiyeti anlaşılır ve onlar için de uygun faizli kaynak yaratılabilirse üretimin önü açılmış olur.” açıklamasında bulundu.

Editörün Notu: Leasing’in kelime anlamı, Finansal Kiralama demektir.

 

TİAD: Makine Desteğinde Yerli-İthal Ayrımı Yapılmamalı

23.12.2018 – Takım tezgahı sektöründen hükümetin “makine alım desteği” projesine tam destek geldi. TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek “Bu konuda dikkat edilmesi gereken ve ihracatçımızın elini kolunu bağlayan ve ülke olarak tamamen dışa bağımlı olduğumuz bazı makine türleri bulunmakta. Desteğin yerli ve ithal olarak ayrılmaması görüşündeyiz” dedi.

Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, hükümetin makine alımlarında üreticiye vermeyi planladığı desteğin yerinde olduğunu ancak bunun yerli ve ithal olarak ayrılmaması gerektiğini söyledi.

Hakan Aydoğdu, özellikle ihracatçıların üretimde kullandıkları çoğu makinenin ithal olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “Bu konuda dikkat edilmesi gereken ve ihracatçımızın elini kolunu bağlayan ve ülke olarak tamamen dışa bağımlı olduğumuz bazı makine türleri bulunmakta.

Türkiye’de Üretimi Olmayan Takım Tezgahları da Kapsama Sokulmalı

Konuya takım tezgahları özelinde baktığımızda CNC Dik Tornalar, CNC Taşlama Tezgahları, CNC Borverkler, CNC Yatay İşleme Merkezleri, Dişli Üretim Tezgahlarının Türkiye’de üretimi yok. İhracatçı ve imalatçılar için hem maliyetleri yüksek olan hem de yüksek teknolojili üretim için kritik olan bu tip makinaların da yerli makinalar gibi değerlendirilerek desteklenmesi şarttır. Bu ürünleri ithal diye sadece yüzde 10 oranında desteklemenin üretime ve ihracatçıya negatif etkisi olmaktadır. Yapılacak olan yasal düzenlemeler sırasında bu durumun göz önüne alınması tüm üreticiler adına temennimizdir.”

ÜRETİM ODAĞIMIZDA OLMALI

Türkiye’nin daha güçlü ve temelleri sağlam bir ekonomi inşa etmesi için üretim sektörünün desteklenmesi gerektiğini belirten Aydoğdu “Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm üretim gücünün ve ekonomik değerlerinin sorgulanacağı önümüzdeki yıllarda, uluslararası arenadaki otomotiv, savunma ve havacılık gibi ana sektörlerdeki gelişmelere bağlı olarak üretim kapasitesini artırmış ve ihracatta hedeflerini gerçekleştirmiş bir Türkiye görmek için üretim odağımızda olmak zorundadır” dedi.

İHRACATÇILAR KRİTİK ÖNEME SAHİP

Bu konuda ihracatçıların kritik önem taşıdığına vurgu yapan Aydoğdu “Üretim odaklı bir ülke olmamız için de ihracata yönelik olarak faaliyet gösteren firmaları istinasız bir şekilde desteklemek zorundayız. Bu yolda, yerli üretimi desteklemek adına T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız birçok destek programı yürütmektedir. Bunlardan biri de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Hasan Büyükdede’nin açıklamış olduğu ihracatçı ve imalatçılarımızın yerli makine alımında yüzde 25, yabancı makine alımında ise yüzde 10’luk bir destek sağlanmasıdır” diye konuştu.

YERLİYE %25, İTHALE %10 DESTEK

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İTO’dan yaptığı açıklamada takım tezgâhları üretimini yeniden canlandırmayı amaçladıklarını belirterek “Yerli üretimi desteklemek önceliğimiz. Yerli makine alımlarında yüzde 25 fiyat avantajı uygulamayı planlıyoruz. Yabancı makinede yüzde 10, yerli makinede yüzde 25 sistemini sunduk. Arada yüzde 15’lik bir alan oluşturuldu. Bu teklif şu anda Cumhurbaşkanımızın önünde. İnşallah yılbaşına kadar bunu oturtmuş olacağız” demişti.