Ana Sayfa Haberler Türk Hava Yol...

Türk Hava Yolları’ndan İlâve Boeing 777 siparişi

Elde ettiği rekor mali sonuçlar ve güçlü talep doğrultusunda Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi, filosuna üç yeni Boeing 777 kargo uçağı ekleme kararı aldı.

26 Kasım, 2018 — Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Türk Hava Yolları, son dönemlerde elde ettiği rekor finansal sonuçlar, çift haneli yolcu ve kargo artışıyla büyümesini sürdürürken, ilâve 3 adet 777 kargo uçağı siparişini açıkladı. Havayolunun başarılı alt markası Turkish Cargo’nun dünyanın en büyük hava kargo taşıyıcısı olma hedefine katkı sağlayan bu sipariş, Türk Hava Yolları’nın uzun mesafe kargo filosuna da büyük güç katacak.

777-200LR’yi (Uzun Mesafe) temel alan 777 kargo uçağı, 112 tonluk (102 metrik ton ya da 102,000 kg) tam dolu yakıt deposuyla 4,900 deniz mili (9,070 kilometre) uçabiliyor. Dolayısıyla bu uçak, daha az durak ve havaalanı vergisi, transfer merkezlerinde yoğunluğun azalması, kargo elleçleme maliyetinin düşmesi ve daha kısa teslimat süreleri gibi avantajları beraberinde getiriyor.

Siparişe ilişkin görüş beyan eden Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı; “Etkin kargo filomuzu, ilâve 777 kargo uçakları ile genişletecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu uçağın, alanında her geçen gün yeni başarılara imza atan alt markamız Turkish Cargo’nun dünyanın en hızlı büyüyen hava kargo taşıyıcısı olmasına sağladığı katkı büyük. Ek olarak verdiğimiz bu siparişlerin teslimiyle birlikte, küresel hava kargo ağımızı genişletmeyi sürdürürken, daha fazla uçuş noktasına çok daha esnek şartlarda hizmet sağlıyor olacağız.” dedi.

Yeni sipariş, Türk Hava Yolları’nın 2018 yılının ilk dokuz ayındaki güçlü yolcu ve kargo talebiyle rekor kâr açıklamasından birkaç gün sonra geldi. Havayolu şirketi, kargo ticaretinde geçen yılın aynı dönemine oranla 25 ton yük ve yüzde 29 gelir artışı görüldüğünü açıkladı. Bugün geldiği noktada dünyanın en fazla ve en hızlı büyüyen havacılık pazarlarından biri olan Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları, elde ettiği başarılı sonuçlarla performans artışını sürdürürken, ülke havacılığının gelişimine sağladığı katkıyı da giderek artırıyor.

Türk Hava Yolları, bu hızlı ve istikrarlı büyümeyle uyumlu bir biçimde mevcut filosunu düzenli olarak genişletirken, gelecekteki filo yapılanmasına yönelik yol planını da belirledi. Geçtiğimiz Ocak ayında, havayolu şirketi 3 adet 777 kargo uçağı siparişini açıkladı. İki ay sonra Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı ile daha da büyüyecek talebe hazırlanmak amacıyla artı 5 opsiyonlu 25 adet 787-9 Dreamliner siparişi verdi. Küresel taşıyıcı, son birkaç ay içerisinde de, tek koridorlu uçaklarını yenilemek amacıyla 737 MAX uçaklarını teslim almaya başladı. Havayolu şirketinin Boeing filosu yaklaşık 100 ek sipariş ile toplamda 160’ın üzerine çıktı.

Boeing Ticari Uçaklar Başkanı ve CEO’su Kevin McAllister siparişle ilgili yaptığı açıklamada; “Türk Hava Yolları son on yıl içerisinde büyük başarılar kaydetti. Havayolu, Türkiye’nin ticari havacılık sektörünün büyümesini ateşlerken, teknoloji harikası İstanbul Havalimanı ile perçinlenecek inovasyonlarının yanı sıra olağanüstü rakamlar açıklıyor ve elit havayolları arasındaki yükselişini sürdürüyor. Türk Hava Yolları’nın Boeing’in 737 MAX, 777 ve 787 Dreamliner uçaklarına gösterdiği inanç ve güvenden ötürü büyük onur duyuyoruz.” dedi.

Türk Hava Yolları, filosundaki 30’u aşkın 777 ile Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük 10 geniş gövdeli jet operatörleri arasında yer alıyor.

Türk havacılık sanayiinin uzun vadeli büyümesini desteklemek ve Boeing’in ülkedeki varlığını güçlendirmek amacıyla Boeing, Türkiye’de geçen yıl ‘Milli Havacılık Girişimi’ adıyla stratejik bir ortaklık programı başlattı. Girişim, Türkiye’nin 2023 hedefleriyle uyumlu olarak; endüstriyel gelişim, teknolojik gelişimi hızlandırma, hizmetler alanında iş birliği ve ileri düzeyde beceri eğitimi gibi dört kilit alanda stratejik bir iş birliği çerçevesi çiziyor.

Boeing, bu hedefler doğrultusunda, araştırmada uzmanlaşacak ve Türkiye’nin büyüyen havacılık kapasitesini destekleyecek bir mühendislik merkezi açmayı planlıyor. Firma, Türk Hava Yolları’nın bakım kolu olan Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. (TURKISH TECHNIC) ile iş birliğini de yakın zamanda genişletti. Bu iş birliği çerçevesinde Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., farklı operatörlere birçok farklı uçak modeli için hat bakım, ağır bakım, parça servis ve onarım hizmetleri sunmak kaydıyla, Boeing Global FleetCare programının stratejik bir tedarikçisi oldu. Boeing ve Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. bu iş birliğine ek olarak, uçak teknisyenlerini eğitmek ve sertifika vermek için de bir ortaklık kurdu.
McAllister; “Türkiye ile birlikte, Türkiye’nin büyümesine ilişkin sergilediğimiz bağlılığı güçlendirmeyi sürdürüyoruz. Türkiye’deki yeni mühendislik merkezimiz, artı değer ve yüksek teknoloji istihdam fırsatları yaratarak, Türk ihracatına katkıda bulunacak. Türk havacılık sektörü ile pek çok alanda artırdığımız iş birliklerimiz, bu ülkenin kapasitesine olan inancımızın bir yansımasıdır.” dedi.

 

THY Boeing 787’lerin Motoru İçin GE ile Anlaşma İmzaladı

25.04.2018

Türk Hava Yolları Boeing 787 Dreamliners uçaklarına güç vermek için GEnx motorlarını seçti

GEnx motorları Türk havacılık endüstrisiyle güçlü bağlara sahip

GE ile Türk Hava Yolları, bayrak taşıyıcı havayolunun Boeing 787 Dreamliners uçaklarının motor temini için önemli bir anlaşmaya imza attı. Anlaşma kapsamında Türk Hava Yolları’nın geçen ay sipariş ettiği 25 adet kesin ve 5 adet opsiyon Boeing 787 Dreamliners uçağına GE Havacılık’ın GEnx-1B motorları güç verecekken, bu motorların bakım, onarım ve revizyonunu da 15 yıl boyunca GE gerçekleştirecek.

İSTANBUL – TÜRKİYE | 25 Nisan 2018, GE Havacılık’ın GEnx-1B motorları, Türk Hava Yolları’nın (THY) geçtiğimiz Mart ayında sipariş edilen 25 adet kesin ve 5 adet opsiyon olmak üzere, 30 adet Boeing 787 Dreamliners uçağına güç verecek. Türk Hava Yolları ayrıca, sipariş edilen GEnx-1B motorlarının bakımı, onarımı ve revizyonu için GE ile 15 yıllık bir TrueChoiceTM uçuş saati sözleşmesine de imza attı.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Sayın M. İlker Aycı yaptığı açıklamada, “GEnx motoru, Boeing 787 Dreamliner uçağındaki motorlar arasında optimum düzeyde güvenirlik, kullanım ve yakıt verimliliği sunuyor. İstikrarla genişlettiğimiz filomuzu modern uçak teknolojileriyle geliştirmeye devam ettiğimiz için GEnx’in, Türk Hava Yolları’nın ihtiyaçlarını gereğince karşılayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

GE Havacılık Satış ve Pazarlama Dünya Başkanı Chaker Chahrour, Türk Hava Yolları’nın siparişinin, operatörlerin B787 Dreamliner’a güç veren en popüler motor GEnx’in güvenirliğine ve performansına olan inancı doğruladığını söyledi. Chahrour, “Bu sipariş, Türk Hava Yolları ile olan ilişkimizi daha da güçlendirdi. GEnx motorunun Türk Hava Yolları’nın büyüyen filosuna katılmasını heyecanla bekliyoruz” dedi.

GE Havacılık programı sayesinde, 15 yıldan kısa bir sürede 2.000’den fazla GEnx motoru satışı ile tarihteki en hızlı GE motoru satışı gerçekleştirildi. En ileri teknolojileri ve malzemeleri barındıran GEnx, B787 uçağındaki mevcut bütün motorlar arasında en yüksek güvenirlik ve kullanım, en düşük yakıt tüketimi ve en uzun menzil özelliklerine sahip bir motor. Bugün ticari hizmetteki en yüksek basınç oranına sahip kompresör, GEnx’e itiş gücü sınıfındaki en iyi yakıt verimliliğini getirerek B787’nin en uzun güzergahlara uçmasını sağlıyor. GEnx’in inovatif, az yakan, ikiz halkalı ön karıştırma düzenine (TAPS) sahip yakma sistemi NOx’i ve düzenlemeye tabi diğer gazları günümüzdeki düzenlemeyle belirlenmiş sınırların altına indiriyor.

Dünyanın karbon lifli kompozitten imal edilmiş ön fan kasasına ve fan kanatçıklarına sahip ilk ticari motoru olan GEnx, daha hafif fan modülü, korozyona dayanıklı olması, daha az hat bakımı gerektirmesi ve daha güvenilir olmasıyla birlikte GE’nin ürettiği en sessiz motor olma özelliğini kazanıyor. Bu en son teknolojiler ve motor mimarisi, yüksek çalışma güvenirliği sağlayarak yıl içinde daha fazla uçuş gerçekleştirmek üzere GEnx’in güç verdiği B787 uçağından daha fazla yararlanmayı ve havayolu şirketlerine daha fazla geliri beraberinde getiriyor.

GE TUSAŞ’ın Yüzde 46 Hissesine Sahip

GEnx motoru Türkiye havacılık endüstrisiyle önemli bağlara sahip. Gebze’deki Türkiye Teknoloji Merkezi ve bu merkezdeki 400 mühendis, diğer ticari, askeri ve endüstriyel motorların yanı sıra GEnx motorunun tasarlanmasında da yer aldı. 33 yıl önce kurulan ve GE’nin yüzde 46 hisseye sahip olduğu TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 40’a yakın GEnx parçası imal ediyor.

TrueChoice motor bakım teklifleri paketi bir dizi GE özelliği ile motorun ömrü süresince isteğe göre uyarlanma özelliğini bir araya getiriyor. TrueChoice Overhaul, ister bir motor isterse bir filo için olsun, motor bakım atölyesini ziyaret hedeflerine, ekonomik önceliklere ve sahiplik kapsamına özgü, isteğe göre uyarlanan iş kapsamlarıyla zaman ve malzeme kontrolü sağlıyor. Bütün TrueChoice teklifleri, müşterilerin bakım yükünü azaltmalarına yardımcı olan GE Havacılık’ın veri ve analitik yeterliklerine ve deneyimine dayanıyor.

Türk Hava Yolları Hakkında

1933 yılında 5 uçakla yola çıkan ve bugün 326 uçaktan oluşan yolcu ve kargo filosu ile faaliyetlerini sürdüren Türk Hava Yolları, 2023 yılına kadar filosunu 500’ün üzerinde yolcu ve kargo uçağına çıkarmayı hedefliyor. Hâlihazırda Türk Hava Yolları 121 ülkede 302 noktaya uçuş gerçekleştiriyor.

GE Havacılık Hakkında

GE’nin (NYSE: GE) bir işletme birimi olan GE Havacılık; ticari, askeri, iş uçakları ile genel uçaklar için dünyanın lider jet ve turboprop motor, parça, entegre dijital havacılık elektronik sistemi, elektrik güç ve mekanik sistem sağlayıcısıdır. Küresel bir hizmet ağına sahip olan GE Havacılık, birbirleriyle bağlantılı, hızlı ve öngörülü çözümleri ve yazılımla tanımlı makineleriyle dünyanın Dijital Endüstriyel Şirketinin bir parçasıdır.