Ana Sayfa Haberler Avrupa’...

Avrupa’nın İflas Eden Ünlü Havayolu Şirketleri ve İflas Nedenleri(!)

Avrupa’nın en büyük ikinci seyahat grubu ve aynı zamanda havayolu işletmecisi de olan İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un operasyonlarını durdurmasına dair haberler akıllara geçmişte Avrupa’nın büyük havayolu şirketlerinin iflas haberlerini getirdi. Sağlam olduğu düşünülen şirketlerin iflas bayraklarını çekmelerinin ardından hemen hemen herkesin sorduğu sorulardan biri de “Neden iflas etti?” idi. Olaylar sonrası mağduriyetlerin nasıl giderileceğine dair soru işaretleri ile birlikte Şirket yöneticilerinden gelen açıklamalar kamuoyu tarafından merakla takip edildi.

Bugün İngiliz medyasında Thomas Cook’un iflasına dair haber, yorum ve Şirket yöneticilerinin açıklamalarını okuduğumuzda iflasa dair nedenlerde kötü yönetim ve yanlış kararların pek yer almadığı, keza Brexit, İngiltere’de yaşanan sıcak dalgası ve Türkiye’ye(!) yapılan seyahatler olduğunu gördük.

Thomas Cook haberi bbc https://www.bbc.com/news/business-49796827
Thomas Cook haberi bbc https://www.bbc.com/news/business-49796827

Evet yanlış okumadınız. Şirket direktörünün BBC’ye yaptığı açıklamalarda böyle bir cümle var. Biz de hafızamızı ve sonra da google’ı yokladık ve geçmişte bu tip durumlarda neler olduğuna ve taraflardan nasıl açıklamaların geldiğine baktık.

Konuyu biraz daha araştırınca Thomas Cook’un açıklanan finansallarında son 15 senedir Şirketin bir yıl zararda bir yılda karda olduğu, zararların toplamının da karların oldukça altında seyrettiği görülüyor. Buna ek olarak da yöneticilerin 2014’ten beri şirket zorda da olsa aldığı ödemeler dudak uçuklatıyor. Yalnızca İsviçreli CEO Peter Fankhauser 5 senede toplam 20 milyon Sterlin’lik bir ödeme (maaş, bonus, teşvik vb.) alırken, CFO’lara (son 5 senedeki 2 CFO toplam) 7 milyon Sterlinlik bir mablağnın ödendiği ortaya çıktı…

Monarch – İngiliz havayolu şirketi  – İngiltere’nin 5’inci büyük havayolu şirketi Monarch 2017 Ekim ayında iflas etmişti. Yaşanan olayın ardından Monarch’ın genel müdürü Andrew Swaffield iflas edilmesinin nedenlerinden biri olarak Türkiye’deki turizm sektörünün durumunu da saymıştı. Hatta konu ile ilgili olarak Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal Hürriyet gazetesine açıklama yapmış ve Şirketin Türkiye’deki turizmcilere 2.5-3 milyon Sterlin borcunun olduğunu söylemişti.

Turizm Bakanlığımız Türkiye’deki turizmciler için kurtarma ve destek paketi hazırlayadursun, geçmişteki alacaklarda ne olmuştu sorusunu da bir aklımızın bir köşesinde tutalım.

Alitalia – İtalyan havayolu şirketi – İtalya’nın en önemli havayolu şirketi Alitalia Mayıs 2017 başında iflas başvurusunda bulundu. Şirket, 2017 yılının ilk çeyreğinde 200 milyon euro zarar etmiş ve kayyuma devredildikten sonra bakanlar kurulu onayıyla satışa konmuştu. Alitalia iflas bayrağını çekmeden önce 10 yıl boyunca İtalyan hükümetlerinden para almış ancak kaynaklar Şirketi tekrar kara geçirmeye yetmemişti.

Air Berlin – Alman havayolu şirketi – 40 yıllık bir şirket olan Air berlin, Lufthansa’dan sonra Almanya’nın ikinci, Avrupa’nın ise 10. en büyük havayolu şirketi idi. 2008 senesinde finansal zorluklar yaşadığı ortaya çıkan Air Berlin 2016’da yeniden yapılandırma geçirmiş ve “new Air Berlin” söylemi ile operasyonlarını sürdürmüştü. Ani ve sarsıcı bir süreç olmasa da Air berlin 2017 yılında operasyonları küçülttü ve 2018’de kapandı. Lutfhansa ve EasyJet şirketin varlıklarını satın aldılar ve birçok çalışanını da bünyelerine kattılar.

Germania – 2019 Şubat ayı başında Almanya’nın charter havayolu firmalarından Germania Havayolları iflasını açıklayarak operasyonlarını durdurdu. 30 uçaklık filosu ile küçük sayılabilecek bir şirket olan Germania’nın iflası sonrası Türk havacılık şirketi onun yerini doldurmak için harekete geçti.

Swissair – İsviçre havayolu şirketi – Avrupa’nın en eski havayolu şirketlerinden olan Swissair 2002 yılında sektörden çekildi. 76 uçağı ve 150 farklı noktaya uçuşu ile Swissair döneminin en büyük Avrupalı havayolu şirketlerinden biriydi.

 

Avrupa’nın En Büyük İkinci Seyahat Grubu İflas Bayrağını Çekti

23.09.2019 – Avrupa’nın en büyük ikinci seyahat grubu İngiliz tur işletmecisi Thomas Cook’un iflas ettiğine ilişkin haberler gerek turizm gerek havacılık sektöründe kaygıya neden oldu.

Thomas Cook, Şirketi bünyesindek Thomas Cook havayolları dahil tüm halka açık hisselerinin tahtasının kapandığını ve operasyonlarının durduğunu resmi internet sitesinden ve Sivil Havacılık Otoritesi sayfalarından duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre Thomas Cook’tan seyahat almış yolcular 6 Ekim’e kadar ülkelerine dönebilecekler ancak bu tarihten sonrasına kalanlar resmen kendi başlarının çaresine bakacaklar.

Thomas Cook’un havacılık şirketi ve turizm hizmeti sağlayan şirketi bulunuyor. Ayrıca iştiraklerinden olan “Condor” Almanya’da faaliyet gösterirken Frankfurt Borsasında da işlem görmekte.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye’de halihazırda 21.033 Thomas Cook müşterisi bulunmaktadır.

Oyak Yatırım konuyla ilgili şu önemli nota yer verdi: “Ünlü seyahat ve havayolu şirketi Thomas Cook’un iflasının ardından yaşanacak gelişmeler ve alınacak önlemler Türk turizm sektörü ve Türk taşıyıcılara etkileri açısından da önem arz etmektedir.”

 

Avrupa’nın En Büyük İkinci Seyahat Grubu Thomas Cook Yeniden Türkiye’ye Geliyor

30.03.2017

Avrupa’nın en büyük ikinci seyahat grubu İngiliz tur işletmecisi Thomas Cook, Türkiye ve Mısır’ı turistlerin tekrar ziyaret etmeye başladıklarını duyurdu. Cook’un bu açıklaması Marmarisli turizmcilerin olumlu tepkilerine neden oldu. Sezona hazırlanan turizm sektörü olumlu açıklamanın ardından işletmelerini açmaya başladı.

Avrupa’nın en büyük ikinci seyahat grubu İngiliz tur işletmecisi Thomas Cook, “Zor geçen 2016’nın ve bu sezona yavaş başlangıcın ardından müşterilerin Türkiye ve Mısır’a gitmeye başladıklarının erken işaretlerini görüyoruz” açıklaması yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’ye gelen yabancı sayısı 2016’da yüzde 30,05 azalarak 25 milyon 352 bin oldu.Turist sayısı ocak ayında da yaklaşık yüzde 10 azalırken, Rus turistler ise yüzde 81,5 artış kaydetti.

25 yıllık turizmci İsmail Özbozdağ, Cook’un açıklamasının sevindirici olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Thomas Cook, Türkiye’ye en çok en yüksek turist gönderen bir tur operatörü.Tabii bunun anlamı da şu;Türkiye her zaman bütün olumsuzları rağmen vazgeçilemeyecek bir destinasyon. Bu sadece onların gözünde değil müşterinin gözünde de böyle. Etrafımızda bu karanlık bulutlara rağmen müşterinin bizden vazgeçmemesi çok olumlu bir şey. Zaten Avrupa ülkelerindeki eksiliğe baktığımız zaman bizi en çok ilgilendiren İngiltere pazarıdır. En az eksi olanda Thomas Cook’un İngiliz pazarındaki varışlarıdır. Dolayısıyla bu bizi çok daha fazla sevindirdi .Gelişen süreç içerisinde ITİP fuarından sonra Türkiye’de olay olmaması ,kötü olay yaşanmaması nedeniyle yeniden bir yükselişe geçti. Yani Avrupalı turist özellikle ,İngilizler bu bölge için tekrar isteğe geçtiler. Tekrar bu bölge için talepte bulunmaya başladılar.” İHA