Ana Sayfa Haberler Merkez Bankas...

Merkez Bankası, Olağanüstü Genel Kurul Kararlarına dair Açıklama Yaptı

Merkez Bankası, Olağanüstü Genel Kurul Kararlarına dair Açıklama Yaptı

20.01.2020 – T.C. Merkez Bankası bugün toplanan olağanüstü genel kuruluna dair kamuoyuna açıklama yaptı. Açıklamada alınan kararlar ve ihtyaç akçesinim dağıtılmasına dair bilgi verildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Olağanüstü Genel Kurul toplantısı 20 Ocak 2020 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Genel Kurul toplantısında, Merkez Bankası 2019 yılı dönem kârı üzerinden kâr payı avansı ödenmesine ve 2018 yılı kârından ayrılan ihtiyat akçesinin dağıtılmasına karar verilmiştir.

Bu kapsamda ve ilgili mevzuat çerçevesinde;

► 35,2 milyar Türk lirası kâr payı avans tutarının,

► 5,3 milyar Türk lirası ihtiyat akçesinin hissedarlara dağıtımına başlanmıştır

 

TCMB Duyurdu: Swap Tadil Anlaşması ile 3 Milyar Dolarlık Tutar 5 Milyara Çıktı

26.11.2019 – Merkez Bankası, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar’ı ziyaretinde gerçekleşen anlaşmalar kapsamındaki Katar Merkez Bankası ile imza edilmiş olan swap tadil anlaşması hakkında açıklama yaptı. Açıklamada 2018 Ağustos ayından yapılan ilk imza edilen anlaşmanın yenilendiği ve tutarın ise 3 milyar USD’den 5 milyar USD’ye çıkarıldığı kaydedildi. TCMB’nin açıklaması şu şekilde yer aldı: 

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması, 25 Kasım 2019 tarihinde Doha’da düzenlenen bir törenle tadil edilmiştir.

Yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmayı ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamayı amaçlayan swap anlaşması ile anlaşma tutarı 3 milyar USD karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 5 milyar USD karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltilmiştir.”

 

TCMB’den Piyasa Gelişmelerine İlişkin Basın Duyurusu 

25 Mart 2019 – Ülkemiz ekonomisine ilişkin makro göstergeler koordineli politika adımlarının etkisiyle dengelenme sürecinin devamına işaret etmektedir. Öncü veriler ilk çeyrekte yurt içi talepte ılımlı bir toparlanmanın gerçekleştiğini göstermektedir. Mal ihracatı ve turizm talebindeki güçlü seyirle birlikte net ihracat  büyümeye yüksek katkı vermektedir. Bu çerçevede cari dengedeki iyileşmenin hızlanarak sürmesi beklenmektedir.

Ekonomik dengelenme sürecinde para politikası fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda şekillenirken maliye politikası ile güçlü eşgüdüm enflasyonla mücadeleyi desteklemektedir. Diğer taraftan, Merkez Bankası rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir. Bu doğrultuda, geçtiğimiz yıl finansal piyasalarda yaşanan oynaklıklar sonrasında rezervlerde artış trendi gözlenmiştir. Brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmalar ise olağan işlemlerden ve dönemsel unsurlardan kaynaklanmakta olup öngörülmeyen bir durum söz konusu değildir.

Finansal piyasalarda gözlenen oynaklıklar ve sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmekte olup para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçlar, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edilecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.