Ana Sayfa Güncel Piyasa Yorumları ABD Tarım Dış...

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Açıklandı

02.08.2019 – ABD ekonomisi için önemli makro göstergelerden olan tarım dışı istihdam verisi Temmuz ayında 164 bin kişi olarak açıklandı. Beklenti de rakamın 164 bin gelmesi yönündeydi. Öte yandan işsizlik oranı Temmuz ayında yüzde 3.7 olarak açıklandı.

Temmuz istihdam artışı görece düşük, ücretler olumlu… Enver Erkan

ABD’de Temmuz ayında tarım dışı istihdam 164 bin ile beklentilere paralel bir gerçekleşme gösterdi. İstihdam artışı Haziran ayındaki 193 binlik kazanıma göre yavaşlarken, iki aylık revizyon nette 41 bin eksi şekilde gerçekleşti. Revizyonlardan sonra son 3 aydaki ortalama istihdam artışı 140 bin oldu.

Toplam gelir artışının ise pozitif bir seyir izlediğini görüyoruz. Ücret artışları aylık bazda %0,3 ile yıllık bazda ise %3,2 ile beklentilerin üzerinde… İşsizlik oranı tarafında ise işgücüne yeni girenlerin ve işgücü piyasasındaki iyileşme ile beraber yeniden işgücüne dahil olanların etkisi ile beraber %3,7’de stabil kalındığını görüyoruz, beklenti %3,6’ya düşüş olması yönündeydi. 

 

ABD Tarım Dışı İstihdam Haziran Ayı Verisi Beklentilerin Üstünde

05.07.2019 – ABD ekonomisi için önemli makro göstergelerden olan tarım dışı istihdam verisi Haziran ayında piyasa beklentisi olan 160 bin kişi rakamının oldukça üzerinde 224 bin olarak gerçekleşti.

Güçlü Haziran istihdam raporu, Temmuz faiz indirimi beklentisini Eylül’e kaydırabilir…Enver Erkan

ABD’de Haziran ayında tarım dışı istihdam 160 bin olan tahminleri ve 72 bin olan Mayıs ayı istihdam artışını geride bırakarak 224 bin arttı. Son iki ayın net revizyonu 11 bin olurken, düzeltmelerden sonra son 3 aydaki ortalama iş kazancı 171 bin oldu. Haziran ayındaki istihdam artışı, böylece Ocak ayından sonraki en güçlü artış hızı oldu. İşsizlik oranındaki %3,7 oranına olan artış, sağlam işgücü piyasası koşulları göz önüne alındığında çok olumsuz bir ayrıntı değil, zaten artış da katılım oranındaki artıştan kaynaklı… Saatlik kazançlar Haziran’da %0,2 arttı ve yıllık artış %3,1 oldu, ancak önceki veri %0,2’den %0,3’e revize edildi. Mayıs ayındaki zayıf gerçekleşmeden sonra; ticaret belirsizliği ve ekonomik yavaşlama endişelerine rağmen standart üzeri Haziran artışı ekonomik momentumun aşırı yavaşlamadığını göstermektedir. Buna ilişkin olarak da ticari gerilimlerin ve küresel büyümenin yavaşladığına dair endişelerin işgücü piyasasında sanıldığı kadar yoğun etkide bulunmadığı görülmektedir.

Fed, Haziran ayındaki toplantısında politika açıklamasından “sabırlı” ibaresini çıkarırken, yılın geri kalanında faiz indirimlerine de yol vermişti. Ancak FOMC’nin mini gevşeme döngüsünün aşırı erkene alınmasını gerektirecek bir durum olmadığı algısı da kuvvetlenmiştir. Verilerin genel durumu zaten bir resesyon işaretçisi değil, piyasanın da fazla anlam yüklediği bu veri de “iyi” geldiğine göre faiz indirimi verim eğrisini dikleştirmek, piyasa fiyatlamasının yapılmasından yararlanarak enflasyonun biraz yukarı gitmesine izin vermek, Trump’ın büyüme oranlarını korumak için faiz indirme baskısında bulunduğu bir ortamda “sigorta” niteliğinde 25 baz puan ölçüsünde yapılacaktır, bunun da mevcut şartlarla illa ki Temmuz ayında yapılması gerekmiyor. Mevcut şartları kötüleştirecek unsurlar; verilerde ciddi bir bozulma (ki yok) veya ABD – Çin ticaret müzakerelerinin kötüye gitmesi olur.

Verilerden sonra Fed vadeli kontratlarında faiz indirimi beklentisi geriledi. 10 yıllık ABD tahvil faizi, faiz indirim beklentisi azaldığından yukarı hareket etti, %1,93 seviyelerinden %2 seviyesine geldi.