Ana Sayfa Haberler Standard &#03...

Standard & Poors’dan Türkiye Açıklaması

frankgill

04.04.2019 – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings analisti Frank Gill Türkiye ekonomisi ile ilgili açıklamalar yaptı. Açıklama S&P’nin takvimi dahilindeydi ve bekleniyordu. Frank Gill açıklamasında şu başlıklar öne çıktı: “

TCMB’nin kar payı ödemesi dışarıda bırakılır ise Türkiye’nin bütçe pozisyonunda zayıflama var. Türkiye’de güveni artıracak bir ekonomik program gündeme gelebilir, ancak güvenin nasıl yeniden tesis edileceği bir soru işareti…Şu anda Türkiye için en büyük soru ülke içinde liraya olan zayıf güvenin nasıl yeniden tesis edileceği…” dedi. Açıklamaların devamında liraya yapılan saldırıya karşı hamle olarark TCMB’nin attığı adımlar hakkında Gill:” Şartlar değişmez ise Türk özel sektörü borç çevirmenin üstesinden gelebilecek gibi görünüyor. Türk lirasındaki zayıflamanın şirketler için kötü olacağının altını çizen Gill, “Londra swap faizleri piyasasına geçtiğimiz hafta yapılan müdahalenin önümüzdeki dönemde Hazine’ye maliyetleri olacağını düşünüyorum.” dedi.

Açıklamaların ardından kuruluş Türkiye ekonomisinin de konular içinde yer aldığı analist anketi sonuçlarını paylaştı. Anket, S&P analistlerinin Türkiye, Rusya, Orta ve Doğu Avrupa için görüşlerini yatırımcılarla paylaştıkları interaktif web yayınında yapılan anket, katılımcıların Türkiye’nin bir IMF programı istemeyeceğine inandıklarını ortaya koydu.

S&P’nin interaktif web yayınına katılanlara 3 seçenekli bir anket yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 50,8’i Türkiye IMF’ye ihtiyaç duymaz dedi. “Türkiye ekonominin içinde bulunduğu durumun üstesinden gelecek bir yurt içi reform programı uygular ve bankaların yeniden finanse eder. IMF programına gerek duyulmaz” seçeneğine destek verdi.

Kur üzerinde daha fazla baskının kaçınılmaz olduğu ve Türkiye’nin yıl sonundan önce olmak üzere er ya da geç bir IMF programına ihtiyacı olacağı düşünenlerin oranı yüzde 34,4 olarak gerçekleşti.

Ekonominin hali hazırda dibe vurduğuna, bankaların yeterli tamponlarının bulunduğuna, demografinin güçlü olduğuna ve kısa vadede Türkiye’nin esnekliğinin, direncinin olduğundan küçük görüldüğüne inananların oranı yüzde 14,8 oldu.

 

Standard & Poors Türkiye’nin Kredi Notunu İndirdi

Standard&Poors

20.07.2016 – Standard and Poors kredi derecelendirme kurumu Türkiye’nin kredi notunu indirdi. Yabancı para birimi cinsinden kredi notunu BB+ ‘dan BB’ye ve Yerli para birimi cinsinden kredi notunu BBB- ‘den BB+ ‘ya indirdi. Görünüm negatif. S&P’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

15 Temmuz tarihinde Türkiye Cumhuruiyeti’ndeki darbe girişiminden sonra Türkiye’nin siyasi ortamındaki kutuplaşmanın ülkenin kurumlarındaki kuvvetler ayrılığını aşındırdığını düşünüyoruz.

Bununla birlikte Türkiye’nin dış kaldıraçlı ekonomisine sermaye girişinin sınırlandığı yüksek belirsizlikli bir dönem bekliyoruz. Sonuç olarak yabancı para ve yerli para cinsinden Türkiye’nin ülke kredi notunu BB+ ‘dan BB’ye ve BBB- ‘den BB+ ‘ya indiriyoruz.

Eğer siyasi belirsizlik yatırım ortamında daha fazla zafiyete yol açar ve ödemeler dengesi üzerinde baskı yaparsa, Türkiye’nin ekonomik, mali ve borç metriklerinin beklentilerimizin ötesinde bozulabileceğinden görüşümüz görünümün negatif olmasıdır.

 

 

18.07.2016 – Standard & Poor’s, cuma akşam saatlerinde gerçekleşen darbe girişimi sonrası ilk açıklamasını yaptı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), cuma akşam saatlerinde gerçekleşen darbe girişimi sonrası ilk açıklamasını yaptı. Kuruluş, orta ve uzun vadede yerel siyasi durumun bu duruma yabancı yatırımcıların nasıl yanıt vereceği, Türkiye’nin derecelendirmesiyle alakalı potansiyel makroekonomik etkiler, bankacılık sektörü ve gelecek birkaç günkü finansal transferlerin değerlendirileceğini belirtti. İHA