Ana Sayfa Haberler SPK, Foreks İ...

SPK, Foreks İşlemlerinde Kaldıraç Oranlarını Düşürdü, Başlangıç Teminatını Arttırdı

SPK’dan 10.2.2017 tarihinde konu hakkında aşağıdaki açıklama yapılmıştır:

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 37, 38, 39, 45 ve 128 inci maddelerine dayanılarak çıkarılmış  “Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ” ile aracı kurumların yatırım hizmet ve faaliyetlerine ilişkin hususlar düzenlemiştir.

Kaldıraçlı alım satım işlemlerinde (Foreks) uygulanan azami kaldıraç oranı ile kaldıraçlı alım satım işlemi gerçekleştirmek için yatırılması gereken başlangıç teminat tutarına ilişkin değişikliklerin yer aldığı III-37.1.b sayılı “Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere   İlişkin   Esaslar   Hakkında   Tebliğ’de   Değişiklik   Yapılmasına   Dair   Tebliğ”

10.02.2017 tarih ve 29975 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yapılan değişiklik ile kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin azami kaldıraç oranı

100:1’den 10:1’e düşürülmüş ve ayrıca işlemlere başlayabilmek için asgari 50.000 TL veya muadili döviz tutarında başlangıç teminatı yatırılması zorunluluğu getirilmiştir.
Bu suretle bireysel yatırımcıların yüksek kaldıraca dayalı risk almalarının ve düşük tutarlı tasarruflar için yüksek kaldıracın yol açacağı muhtemel mağduriyetlerin önlenmesi hedeflenmiştir.

1:10 kaldıraç uygulaması ve 50.000 TL. başlangıç teminatı bulundurma yükümlülüğü bugün itibariyle yürürlüğe girmiş olup, Aracı Kurum’lar nezdindeki mevcut açık pozisyonların yeni düzenlemeyle uyumlu hale getirilmesi için 45 gün geçiş süresi verilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.