Ana Sayfa Haberler “Soykır...

“Soykırım Yalandır” Dediler, Türk Kökenli Siyasetçilerin Baskısına Maruz Kaldılar

2093654_2Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Duisburg kentindeki Uyum Meclisi, 7 Haziran’da oy birliği ile mecliste kabul ettiği ”Soykırım yalandır ve yalan kalacaktır” açıklamasını Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanı Sören Link (Sosyal Demokrat Parti, SPD) ve siyasi partilerden gelen baskılar üzerine geri çekmek zorunda kaldı.

Duisburg Uyum Meclisi, Federal Almanya Parlamentosu’nun 2 Haziran tarihinde aldığı sözde Ermeni soykırımı kararına tepki olarak 7 Haziran’da mecliste oy birliği ile aldığı ”Soykırım yalandır ve yalan kalacaktır” başlığı altında açıklama yayınlamıştı. Oy birliği ile alınan açıklamada Osmanlı’nın 1915’de soykırım yapmadığını ve Almanya Federal Parlamentosu’nun almış olduğu kararı Duisburg Uyum Meclisi olarak ret etmişlerdi

Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanı Sören Link, Uyum Meclisi’nin soykırımı protesto kararının kabul edilemez olduğunu ve yürürlükteki tüzüğe de aykırı olduğunu belirtti. Link,tepki göstermesi üzerine Duisburg Uyum Meclisi yapmış olduğu açıklamayı geri çekmesi için siyasilerden baskı altına alındığı kaydedildi. Söz konusu açıklamanın geri çekilmesi için özel oturumda görüşülmek meclis üzere tekrar toplandı.

Özel oturumu ”Soykırım yalandır ve yalan kalacaktır” yazılı pankartlarla protesto eden Türk vatandaşları da takip etti. Türk kökenli Duisburg Uyum Meclisi Üyesi ve Belediye Meclis Üyesi Gürsel Doğan oylamadan önce yapmış olduğu açıklamada, 7 Haziran’da yapılan açıklamada kendisinin de evet oyu kullandığı ve bu açıklamanın yanlış olduğu belirterek özür diledi.

Duisburg Uyum Meclisi’nin söz konusu oylamada, Türk kökenli meclis üyelerinden Gürsel Doğan, Erkan Üstünay, İsmail Komşucuk, Mirza Edis, Kenan İlhan ve Federal Almanya Duisburg Milletvekili Mahmut Özdemir’in kiz kardeşi Merve Deniz Özdemir açıklamanın geri çekilmesi yönünde oy kullandı. Bunun üzerine açıklama geri çekildi.

Oylamanın ardından belediye binası önünde toplanan vatandaşlar Türk kökenli üyelere tepkilerini dile getirdi. CİHAN