Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Zorlu Enerji&...

Zorlu Enerji’ye 375 milyon dolarlık finansman desteği

Zorlu Enerji, elektrik dağıtımı alanında yapacağı yatırımlarda kullanmak üzere ulusal ve uluslararası finans kuruluşlarından 375 milyon dolarlık finansman sağladı. 

09.03.2022 – Zorlu Enerji, elektrik dağıtımı alanında yapacağı yatırımları finanse etmek için, aralarında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), Uluslararası Finans Kurumu (IFC), ve Hollanda Kalkınma Bankası’nın (FMO) bulunduğu uluslararası finans kuruluşları ile Denizbank’tan geri ödemesi Türk lirası cinsinden yapılacak toplam 375 milyon dolar karşılığı finansman sağladı. Tamamı Türk lirası cinsinden sağlanan uzun vadeli finansman, Zorlu Enerji’nin dolaylı bağlı ortaklığı olan, Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak illerinin elektrik dağıtım hizmetini sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ’nin (OEDAŞ) yaklaşık 1,9 milyon aboneye hizmet veren dağıtım ağının yenilenmesi, modernizasyonu ve genişletilmesinde kullanılacak.

Zorlu Enerji CFO’su Elif Yener; elektrik dağıtım şebekesi altyapı yatırım harcamaları için ikinci kez finansman desteği aldıklarını belirterek şunları söyledi:

“Aldığımız bu ikinci finansman desteğinin, uluslararası finans çevrelerinin Türkiye ekonomisine yönelik güvenine borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Zorlu Enerji olarak uzun vadeli borçlanma ve sürdürülebilir kaynaklar üzerinden finansman sağlama stratejimizi, elektrik dağıtımı alanında da gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Dünyanın en itibarlı finans kuruluşlarından Türk lirası karşılığı sağladığımız ve geri ödemesini de yine Türk lirası olarak gerçekleştireceğimiz krediye FMO ihtiyaç duyulması halinde 2022’nin sonlarında etkinleştirilecek ek 25 milyon dolar ile birlikte toplam 100 milyon dolar, AIIB 75 milyon dolar, EBRD 50 milyon dolar, IFC 75 milyon dolar ve Denizbank da 75 milyon dolar katkı sunmaktadır”

Yatırımlarla ülke ekonomisine katkı

AIIB, EBRD, IFC, FMO ve Denizbank gibi önde gelen finans kuruluşlarının özellikle sürdürülebilir ve ekonomiye katkı sağlayan enerji projelerine kaynak aktardığını belirten Yener, “Aldığımız bu finansman desteğiyle Osmangazi Elektrik Dağıtım Bölgesi’nin altyapısının yenilenmesi ve genişletilmesi için yapacağımız yatırımlarla Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerimiz daha güçlü bir elektrik dağıtım altyapısına kavuşacak. Böylece, OEDAŞ sadece vatandaşlarımıza daha kaliteli bir hizmet sunmakla kalmayacak, aynı zamanda kayıp ve kaçak oranını da azaltarak sağlayacağı verimlilikle ülkemizin ekonomisine katkı sunmuş olacak. Bununla birlikte, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı olarak yatırımlarımıza fon sağlayan finansman kuruluşlarının gerekliliklerini yerine getiriyoruz. Bu kapsamda tüm iç ve dış denetimleri ve çevresel-sosyal etki değerlendirmelerini yapıyor, toplumsal yatırım  projeleri hayata geçiriyor, raporlamalarla küresel ölçekte paydaşlarımızı yatırım alanlarındaki tüm faaliyetlerimize yönelik düzenli bilgilendiriyoruz. Bu doğrultuda EBRD ile birlikte başlattığımız kız çocuklarına fırsat eşitliği sağlayan toplumsal projeleri de yürütmeye devam edeceğimizi paylaşmak isterim.” diye konuştu.

Zorlu Enerji’nin Ar-Ge Projesine AB’den Hibe Desteği

23.02.2021 – Zorlu Enerji, UFUK Avrupa (Horizon Europe) programı kapsamında kompozit malzemelerin geri dönüşüme kazandırılması amacıyla oluşturulan JIDEP (Joint Industrial Data Exchange Pipeline – Ortak Endüstriyel Veri Değişim Platformu) 

Projesiyle yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandı. 

Zorlu Enerji ARGE Müdürü Ural Halaçoğlu, proje kapsamında ortaya çıkarılacak olan platform aracılığıyla hem sektörlere hem de döngüsel ekonomiye büyük katkılar sunulacağını söyledi.

Inovasyon ve Ar-Ge ekseninde büyüme stratejisini geliştirmeye devam eden Zorlu Enerji, Avrupa Birliği tarafından araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak amacıyla oluşturulan UFUK 2020 (Horizon 2020) hibe programının devamı olan UFUK Avrupa (Horizon Europe) programı kapsamında başvurduğu JIDEP (Joint Industrial Data Exchange Pipeline – Ortak Endüstriyel Veri Değişim Platformu) projesi için yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandı. Otomotiv ve denizcilik sektörü başta olmak üzere pek çok farklı sektörde kullanılan kompozit malzemelerin geri dönüşüme kazandırılması amaçlanan projeyle, döngüsel ekonomiye ve atık yönetimine doğrudan katkı sağlanacak.

Dünyadaki döngüsel ekonomiye büyük katkılar sunulacak

JIDEP’ın dünyanın yönünü döngüsel ekonomi modeline çevirdiği bir dönemde daha sürdürülebilir malzeme, ürün, hizmet ve çözüm sunması yanıyla önemli bir platform olacağını belirten Zorlu Enerji ARGE Müdürü Ural Halaçoğlu, şunları söyledi: “JIDEP, toplamda 7 ülkeden 13 partnerle yürütülecek olan temelde bir araştırma geliştirme projesidir. Bu anlamda ortaya koyacağımız ürünler de laboratuvar ortamında test edilecek. Projemiz temelde üstün nitelikli bir mühendislik malzemesi olan kompozit materyalden geri dönüşüm ile elde edilebilecek ve tekrar kullanılabilecek hammaddelerin verisinin tutulduğu bir platform olacak. Örnek vermek gerekirse rüzgâr türbinlerinde kanat malzemesi olarak kullanılan kompozit malzeme geri dönüştürüldükten sonra eğer uygun bileşime sahipse denizcilik, otomotiv, bilişim gibi farklı sektörlerde de üretim amaçlı olarak kullanılıyor. Bu proje ile birlikte ortaya çıkarılacak olan platform sayesinde farklı sektörlerden pek çok oyuncu bir platformda buluşarak ihtiyaçlarını aktarabilecek ve dönüştürülmüş bu hammaddeyi kullanmak isteyen üreticiler veri platformuna erişerek, ihtiyaç duyduğu hammaddeyi platformdan sağlayabilecek. Bu platformda yapacağımız çalışmalar aracılığıyla hem sektörlere hem de döngüsel ekonomiye büyük katkılar sunacağız.”

Türbin kanatlarının yeniden kullanıma açılması ile ekonomiye büyük katkı

Türkiye’nin 20 yılı aşkın bir süredir rüzgâr enerjisi santrali inşa ettiğini ve bugün gelinen noktada tamamlamış veya tamamlanacak olan çok fazla türbin kanadı olduğunu aktaran Halaçoğlu, WindEurope’un Mayıs 2020 tarihli “Acceleration Wind Turbine Blade Circularity” raporunda 2023 yılına kadar Türkiye’de 14.000 türbin kanadının (40.000-60.000 ton) kullanımdan çıkacağını öngörüldüğünü belirterek şöyle devam etti: “Ülkemizde bulunan 355 adet rüzgâr santralinin günümüzde geldiği kurulu güç 10.6 GW seviyesindedir. İlerleyen yıllarda bu santrallerde kullanım ömrünü tamamlayacak olan kanatların toprağın altına gömülmesi veya yakılmasına alternatif olarak geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanıma açılması sektöre hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacak. Zorlu Enerji olarak biz de işletmekte olduğumuz Gökçedağ Rüzgâr Enerjisi Santralimizde ömrünü tamamlamış rüzgâr türbin kanatlarının geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılmasına ilişkin platforma aktaracağımız bilgi ile döngüsel ekonomiye, atık yönetimine doğrudan katkı sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Zorlu Enerji Yenilenebilir Enerjisini ‘Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası’ (I-Rec) İle Belgelendiriyor

Zorlu Enerji, Alaşehir I Jeotermal Santrali
Zorlu Enerji, Alaşehir I Jeotermal Santrali

08.03.2021 – Geleceğin enerji şirketi olma vizyonuyla yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlarını sürdüren Zorlu Enerji, Alaşehir I Jeotermal Santrali’nde ürettiği yeşil enerjinin Zorlu Tekstil’in Kırklareli’ndeki fabrikasında kullanıldığını Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) ile belgelendiriyor.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki öncülerinden olan Zorlu Enerji, Manisa’da bulunan Alaşehir I Jeotermal Enerji santralinde ürettiği temiz enerji ile Zorlu Tekstil’in Kırklareli’ndeki fabrikasının elektrik tüketiminin yenilenebilir kaynaklardan karşılandığını I-REC sertifikası ile belgelendiriyor. Üretilen karbon nötr enerji ile Zorlu Tekstil fabrikasının elektrik ihtiyacının tamamını karşıladıklarını ve Zorlu Enerji’nin gelecek vizyonunun önemli bir parçasını da böylece tamamlandıklarını belirten Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman: “Zorlu Enerji olarak kurulu gücümüzün yüzde 87’si, üretimimizin ise yüzde 100’ü yenilenebilir kaynaklara dayanıyor. Bu sertifika ile talep eden tüm müşterilerimize yenilenebilir enerji satışı gerçekleştirdiğimizi belgelemiş oluyoruz. Sektörümüz için elzem gördüğümüz yenilenebilir enerji kullanım farkındalığının artması, gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakma vizyonumuzun önemli bir parçası” dedi.

Yenilenebilir enerji yatırımlarını ve tüketimini yaygınlaştırmak amacı ile oluşturulan Yenilenebilir Enerji Sertifikaları (RECs-Renewable Energy Certificates), üretilen her birim elektriğin, kaynağından başlayarak tüketicilere ulaşana kadar takip edilerek güvenilir bir piyasa oluşturulmasını hedefliyor. Bu kapsamda RECS International tarafından geliştirilen I-REC (International Renewable Energy Certificate), tüketicilerin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan enerjiyi tüketmesini sağlayabilmek için bilinçli bir seçim yapmasına katkı sağlıyor.

 

Zorlu Enerji, Kayıtlı Sermaye Tavanını İki Katına Çıkarmak Üzere Yönetim Kurulu Tavsiye Kararı Aldı

22.01.2021 – Zorlu Enerji sermaye yapısını güçlendirmek amacıyla, kayıtlı sermaye tavanını 3 milyar TL’den 6 milyar TL’ye yükseltmek için Yönetim Kurulu tavsiye kararı aldı. 

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki öncü şirketlerinden Zorlu Enerji, faaliyetlerini verimli bir şekilde sürdürmek, karını ve piyasa değerini artırmak amacıyla girişimlerde bulunmaya devam ediyor.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak “Sermaye piyasalarındaki değerimiz, şirketimizin gelecek hedeflerini gerçekleştirebilmesi için son derece önemli. Önümüzdeki dönemler için büyüme hedefimizin temelinde şirket değerimizi artırmak yer alıyor. Büyüme stratejimiz paralelinde, kayıtlı sermaye tavanımızı artırmak üzere Yönetim Kurulu tavsiye kararı kararı aldık. Bu sayede borç ve öz kaynak oranımızı iyileştirerek, güçlü yatırım planlarımızı hayata geçirmek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz. Zorlu Enerji olarak, son 5 senede yaklaşık 5 Milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Trakya ve Gaziantep doğal gaz dağıtım ve Osmangazi elektrik dağıtım bölgelerimizin gelişim projeksiyonuna göre öngördüğümüz projeler, yurt içi ve yurt dışı santral yatırımlarımız ve Akıllı Çözümler iş birimi planlarımız için 2021 yılı da dahil olmak üzere önümüzdeki 5 yılda yaklaşık 5 Milyar TL daha yatırım yapmayı hedefliyoruz’’ dedi.

Zorlu Enerji’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada Şirket Yönetim Kurulu üyelerinin 21.01.2021 tarihinde aldığı karara aşağıdaki şekilde yer verilmiştir.

  • Şirketimizce bir yandan faaliyetlerimizin verimli olarak yürütülmesi sağlanmaya çalışılırken diğer yandan borç ve öz kaynak dengesini sağlıklı bir şekilde tutarak Şirket karının ve piyasa değerinin artırılması hedeflenmekte olup, bu kapsamda yatırımlarımız da göz önüne alınarak yapılan değerlendirme neticesinde; mevcut kayıtlı sermaye tavanımıza henüz ulaşılmamış olsa da, Şirketimiz hedeflerine ulaşması için yeterli olmadığına,
  • Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kanunu’nun 18’nci maddesi hükmü ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun II.18-1 sayılı Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği çerçevesinde; Şirketimiz mevcut 3.000.000.000,00- TL (Üç milyar Türk Lirası) kayıtlı sermaye tavanının 6.000.000.000,00.- TL (Altı milyar Türk Lirası)’ye artırılmasına,
  • Bu çerçevede Şirketimiz Esas Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesinin ekteki şekilde tadiline,
  • Tavan artırımına ilişkin süreç devam ederken Şirketimizin çıkarılmış sermayesinin, mevcut ortaklarımızın yeni pay alma hakları kısıtlanmaksızın ve tamamı nakden karşılanmak üzere artırılmasına yönelik çalışmalara başlanmasına,
  • Hedeflenen %100’e kadar bedelli sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payların miktarına, yeni pay alma hakkı kullanım fiyatına, ihraç edilecek payların satış yöntemini içeren sermaye artırımı kararının, Şirketimizin 2020 yılı hesap dönemine ait finansal tablolarının açıklanmasını takiben Yönetim Kurulumuzca değerlendirilerek karara bağlanmak suretiyle kamuya açıklanmasına,
  • İş bu kararın uygulanması için gerekli her türlü iş ve işlemin ifası için Yönetimin yetkilendirilmesine toplantıda hazır bulunan üyelerin oybirliğiyle karar vermiştir.

Türkiye’deki üretim gücünün tamamı yenilenebilir enerjiye dayalı Zorlu Enerji, geleceğin enerji şirketi olarak yurt dışında da yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

 

Zorlu Enerji Kazakistan Şubesini Açıyor

12.02.2020 – Zorlu Enerji, yenilenebilir enerji alanındaki faaliyetlerini yürütmek ve yatırımlarını arttırmak amacıyla Almatı’da şube açılışını gerçekleştirecek.

Türkiye’de yenilenebilir enerjinin öncüsü Zorlu Enerji, faaliyette bulunduğu bölgelere değer katmak için sunduğu hizmetleri geliştirmeye devam ediyor.

Zorlu Enerji, Kazakistan’da güneş enerjisi, yenilenebilir enerji ve diğer enerji alanlarında faaliyet göstermek üzere yatırımcı sıfatıyla yatırım yapabilmek, EPC faaliyetlerinde bulunarak EPC sözleşmeleri imzalayabilmek ve şirketin faaliyet alanına giren tüm konularda çalışabilmek amacıyla Almatı şubesini açıyor.

CIS ülkeleri arasında ekonomik olarak en gelişmiş ülkelerin başında gelen Kazakistan’ın 2050 yılı hedefleri kapsamında kurulu gücünün yüzde 50’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması geliyor. Zorlu Enerji de bu doğrultuda hareket ederek Kazakistan’daki yenilenebilir enerji yatırımlarını; özellikle güneş ve rüzgâr projelerini en az 250 MW kapasiteye ulaştırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin En Hızlı Şarj İstasyonu Zorlu Energy Solutions ZES’ten

Türkiye’de hayata geçirdiği elektrikli araç şarj istasyonlarıyla, düşük emisyonlu, tasarruflu ve sessiz bir deneyim sunan elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasına katkıda bulunan Zorlu Energy Solutions (ZES), Türkiye’nin en hızlı elektrikli araç şarj istasyonunu, Manisa’da bulunan Oksijen 0375’te açtı. ZES, şu an 158 farklı lokasyonda 292 şarj noktasıyla hizmet veriyor.

10.02.2020 – Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kullanımı gittikçe yaygınlaşan elektrikli otomobiller; çevre dostu, tasarruflu, düşük emisyonlu ve aynı zamanda sessiz olmaları nedeniyle tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Hayata geçirdiği yeni nesil teknolojilerle “geleceğin enerji şirketi” olma yolunda hızla ilerleyen Zorlu Enerji ise 2018 yılında kurduğu Zorlu Energy Solutions (ZES) ile elektrikli araçlar için şarj istasyonlarını hayata geçirmeye devam ediyor. Türkiye’deki elektrikli otomobil devinimini hızlandırma hedefi doğrultusunda şarj istasyonu çalışmalarına devam eden ZES, 180 kW gücündeki Türkiye’nin en hızlı şarj istasyonunu, Manisa’daki Oksijen 0375’te açtı.

ZES, enerjisiyle Türkiye’yi sarmaya devam ediyor

Hayata geçirdiği elektrikli araç şarj istasyonlarıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi Türkiye’nin büyük şehirlerini birbirine bağlayan ZES, aynı zamanda sürücülerin Ege ve Akdeniz kıyılarına da elektrikli otomobilleri ile kesintisiz sürüş yapmasını sağlıyor. Bununla beraber halihazırda elektrikli araç şarj istasyonu bulunan şehirlere de alternatif rotalar için iyileştirmeler yapan ZES, bu kapsamda lokasyon, şarj istasyonu ve soket sayısını da her geçen gün artırıyor. Bugün 158 farklı lokasyonda ve 292 şarj noktasıyla hizmet veren ZES’in açılan tüm yeni istasyonları https://zes.net/sarj-noktalari.html adresinde de yer alıyor. ZES, uzun vadede tüm Türkiye’yi kapsamayı hedefliyor.

 

Zorlu Enerji’nin Projelerine AB’den Yaklaşık 3 Milyon 500 Bin Avro Destek

07.01.2020 – Zorlu Enerji, AB’nin en büyük araştırma ve inovasyon programı olan Horizon 2020 Programı kapsamında, kendi mühendislerince geliştirilen 6 ayrı projesiyle yaklaşık 3 milyon 500 bin Avro fon almaya hak kazandı.

Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, “Enerji sektöründe global anlamda referans alınan bir şirket olmaktan gurur duyuyoruz. AB tarafından verilen bu destekler de doğru yolda olduğumuzun göstergesi” dedi.

Zorlu Enerji, ARGE’ye yaptığı yatırımla, sahip olduğu bilgi birikimini uluslararası iş birliklerine dayalı projelere de taşıyarak ülkemizin enerjide dışarıya açılan kapısı oldu. Sektörde referans noktası olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Zorlu Enerji, kendi bünyesindeki mühendislerin geliştirdiği ARGE projeleriyle Avrupa Birliği’nin de dikkatini çekti. AB’nin en büyük araştırma ve inovasyon programı olan ve 2014 – 2020 tarihleri arasında uygulanacak Horizon 2020 Programı kapsamında 6 ayrı proje ile toplam 3 milyon 500 bin Avro fon almaya hak kazandı. Özellikle jeotermal enerji alanında geliştirilen yeni uygulamalar dünyada ilk olma özelliği taşıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, uluslararası ölçekte, içerisinde Avrupa’nın farklı ülkelerinden, alanında uzman şirketlerin, eğitim kurumlarının ve saygın firmaların yer aldığı projelerde genç mühendislerinin geliştirdiği projelerle yer almaktan mutluluk duyduklarını söyledi. “Enerji sektöründe global anlamda referans alınan bir şirket olmaktan gurur duyuyoruz. AB tarafından verilen bu destekler de doğru yolda olduğumuzun göstergesi” diye konuşan Ak; özellikle yenilenebilir enerjide büyüme hedefleri doğrultusunda kısa, orta ve uzun vade planlarını sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Destek alan projeler…

Zorlu Enerji, AB’den aldığı desteklerin 3 tanesini jeotermal enerji alanında geliştirdiği projelerle elde etti. Bu projelerden ilki, doğal mineral kaynakların sürdürülebilir yönetimini hedefleyen GECO oldu. Türkiye’den sadece Zorlu Enerji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yer aldığı ve Fransa, İngiltere, İtalya, İzlanda, Almanya gibi ülkelerden toplam 18 kurum tarafından yürütülen proje, jeotermal sahalarda sürdürülebilirliğin sağlanması için karbondioksitin ve benzeri gazların bertaraf edilerek emisyonların sıfıra indirilmesi alanında uluslararası saha uygulamalarının yapılmasını hedefliyor.

Enerji depolama çalışmalarını içeren, Kızıldere 1 Jeotermal Santrali’nin demo sahası olarak belirlendiği “GeoSmart Projesi” ise AB tarafından desteklenen bir başka proje olurken; bu projeyle, şebekede meydana gelebilecek anlık kesintiler ve yüksek elektrik ihtiyacı halinde elektrik üretiminin devam edebilmesi için gerekli enerjinin depolanması ve elektrik ve ısı üretmek amacıyla şebekeye elektrik gönderiminin kesintiye uğramadan verimliliğini sürdürmesi hedefleniyor.

Daha önce sadece petrol sektöründe uygulanan yöntemin jeotermale uyarlandığı GeoPro ise AB’den destek alan üçüncü proje oldu.Sektörel anlamda bir ilk olan projede planlanan yöntem sayesinde jeotermal akışkanın özellikleri rezervuardan başlayarak işletme aşamasına kadar yazılım ve modellerle anlık olarak takip edilecek, bu sayede klasik sayılabilecek ve zaman alan laboratuvar uygulamalarının bir kısmı teknolojiye entegre edilerek zaman tasarrufu ve verimlilik artışı sağlanacak.

Elektrik dağıtımda da öncü

“Sadece jeotermal enerji alanında değil; elektrik dağıtım alanında da AB’nin desteğini alıyoruz” diyen Sinan Ak, enerji sektörünün geleceğini yakından ilgilendiren konularda gerçekleştirdiği 3 proje için Avrupa Birliği’yle işbirliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Esneklik ve perakende pazar seçenekleri için dağıtım şebekesi konulu Flexigrid projesi Akıllı teknolojileri kullanarak şebeke koşulları hakkında bilgiler verecek, şeffaf bir veri yönetimi platformu sağlayacak.

Çoklu enerji sistemlerinin planlaması için teknolojik gelişimi araştıran PlaMES projesi, geliştirilecek entegre planlama ile iletim ve dağıtım seviyesinde karbon hedefleri ve yenilenebilir enerji gereksinimlerini karşılayacak optimize edilmiş yol haritası belirleyebilmeyi hedefliyor.

BD4OPEM projesi ise bu alanda destek alan son proje oldu. Açık inovasyon enerji pazarı için büyük verinin takibine imkan tanıyan BD4OPEM projesiyle geleceğin enerji ekosistemini oluşturmak hedefleniyor.

 

 

Zorlu Enerji, Güçlü Sermaye Yapısıyla Büyümek İçin Rüzgâr Enerjisi Şirketini Satıyor

24.12.2019 – Yeni döneme daha güçlü bir sermaye yapısıyla girmeyi hedefleyen Zorlu Enerji, portföyünde bulunan Zorlu Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretimi AŞ’nin hisselerini, büyüme stratejisi kapsamında ilave sermaye yaratmak amacıyla Akfen Yenilenebilir Enerji’ye satıyor.

Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak “Sermaye piyasalarındaki piyasa değerimizi, önemsiyoruz.Önümüzdeki dönemde temel hedefimiz şirket değerimizi artırmak. Büyüme stratejimiz paralelinde, portföyümüzü daha da genişletmek için bu satıştan elde edeceğimiz sermaye ile yeni yatırımlar hedefliyoruz. Rüzgâr enerjisi alanında uluslararası kapsama yaydığımız ve oldukça tecrübelendiğimiz projelerimiz dahil olmak üzere yenilenebilir enerji projelerinde tüm fırsatları değerlendirmeye ve sermaye yapımızı güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Varlıklarını verimli şekilde değerlendirerek yeni döneme daha güçlü girmek isteyen Zorlu Enerji, Sarıtepe ve Demirciler RES’lerine sahip Zorlu Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretimi AŞ’nin %100 hisselerini Akfen Yenilenebilir Enerji AŞ’ye satıyor. Zorlu Enerji, 135 MW kurulu gücü bulunan Gökçedağ Santrali’ni ise işletmeye devam edecek ve yeni yatırım fırsatlarını değerlendirecek.

Hedef yeni yatırımlarla büyümek ve piyasa değerini artırmak

Konuyla ilgili açıklama yapan Sinan Ak, satış işlemi ile önemli bir sermaye dönüşümü gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, stratejik olarak RES geliştirme ve işletme alanından çıkmak gibi bir kararlarının olmadığını, önümüzdeki dönemde rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretim projelerini değerlendirebileceklerini belirtti.

Ak, “Bu satış ile sermaye yapımızı daha da güçlü hale getiriyoruz. Büyüme stratejimiz kapsamında şirketimize değer katmak için sermayenin geri dönüşümünü sağlıyoruz ve daha güçlü yatırımlara hazırlanıyoruz. 2019 yılı içinde sadece elektrik dağıtımına 1 milyar Türk lirası yatırım yaptık. Yurtiçinde ve yurtdışında; jeotermal, rüzgar, güneş yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Halihazırda Pakistan’da bulunan rüzgar santralimize ilaveten güneş santrali yatırımımıza hız veriyoruz ve Filistin’de güneş santrali kurmak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Ak, Zorlu Enerji’nin, sermaye piyasalarındaki güçlü değerini hatırlatarak, daha da büyümek için çalışmalara devam edeceklerini ve ikincil halka arz gibi seçeneklerin de gündemde olduğunu açıkladı. Temel hedeflerinin, şirketin değerini artırmak olduğunu vurgulayan Ak, “Çevresel ve sosyal yatırım klasmanındaki yükselişimize devam etmek adına ESG (Environment Social Governance – Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) reytingimizi artırmak amacıyla hem sürdürülebilirlik hem de karbon ayak izi kapsamında çalışmalarımız sürüyor. Yanısıra elektrikli araç şarj istasyonları ve elektrikli araç paylaşım platformu alanında da büyüme hedefimiz var” diye konuştu.

Zorlu Enerji’nin satış sonrası üretim portföyünde yurt içinde 7 hidroelektrik, 1 rüzgâr, 4 jeotermal ve 3 doğal gaz santrali, yurt dışında ise Pakistan’da 1 rüzgâr ve İsrail’de 3 doğal gaz santrali yer alacak. Şirketin toplamda 1,006 MW büyüklüğünde olan toplam kurulu gücünün yüzde 61’i yenilenebilir kaynaklara dayanırken Türkiye’deki kurulu gücünün ise yüzde 85’i yenilenebilir enerjiden oluşuyor.

 

Filistin’in Elektriği Zorlu Enerji’den

29.08.2019 – Zorlu Enerji’nin yüzde 75, JDECO’nun yüzde 25 oranında ortaklığıyla geçtiğimiz mayıs ayında kurulan ZJ Strong girişim şirketi Filistin’in Jericho bölgesinde 1,8 MW kurulu güce sahip bir güneş enerji santrali kurmak üzere ilk adımı attı. Anlaşma kapsamında Zorlu Enerji, ZJ Strong şirketiyle JDECO’dan kiraladığı arsa üzerine güneş enerjisi santrali kuracak ve santralden üreteceği elektriği 25 yıl boyunca garantili fiyattan JDECO’ya satacak.

Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji alanındaki öncülerinden Zorlu Enerji ile Filistin’in elektriğinin yüzde 25’ini dağıtan elektrik dağıtım şirketi JDECO (Jeruselam District Electricity Company), bölgeye elektrik sağlamak amacıyla yeni bir anlaşmaya imza attı. Filistin’in Jericho bölgesinde 1,8 MW kurulu güce sahip olacak bir güneş enerji santralinin kurulmasını öngören anlaşmanın imza töreni 28 Ağustos Çarşamba günü Filistin Enerji Kurumu Başkanı Zafer Milhem, Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosluğundan Muavin Konsolos İhsan Eralp Semerci, JDECO Genel Müdürü Hisham Omari ve Bank of Palastine Genel Müdürü Hashim Shawa’nın katılımıyla Batı Şeria’da bulunan Filistin Enerji ve Doğal Kaynaklar Kurumu’nda gerçekleşti.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak; ‘Zorlu Enerji olarak 25 yılı aşkın bilgi birikimi ve deneyimimizi yenilenebilir enerji projeleriyle yurt dışına taşımaya devam ediyoruz. Bu vizyon doğrultusunda bölgenin enerji ihtiyacını güneş santralleriyle karşılamak üzere JDECO ortaklığıyla kurduğumuz ZJ Strong (ZJ Strong Energy For Renewable Energy Ltd. Co) şirketimizle Filistin’in Jericho bölgesinde 1,8 MW kurulu güce sahip olacak bir güneş enerji santrali kuracağız. Bölgeye elektrik sağlamak için ilk etapta 30 MW olmak üzere toplamda 100 MW kurulu güce erişmeyi hedefliyoruz. Güneş başta olmak üzere farklı yenilenebilir enerji projelerine yapacağımız yurt dışı yatırımlarımızla uluslararası gücümüzü daha da artırmak istiyoruz.’ dedi. Filistin Enerji Kurumu Başkanı Zafer Milhem ise anlaşmadan çok büyük memnuniyet duyduklarını belirterek “Türkiye ile Filistin arasındaki dostluk bu anlaşmayla farklı bir boyuta taşındı. İki ülke arasındaki dostluğu ticaret ve yatırım süreçlerini geliştiren projelerde de görmek bizi çok mutlu ediyor. Önümüzdeki dönemde 5 MW kurulu güce sahip bir güneş enerjisi santrali daha kurulması konusunda Zorlu Enerji ve JDECO ile görüşmelerimize başladık. Türkiye ile ortak çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Zorlu Enerji aynı zamanda santral yatırımının finansmanında kullanılmak üzere Bank of Palestine ile 5 milyon İsrail Şekeli (ILS) tutarında bir kredi sözleşmesi de imzaladı.

 

Zorlu Enerji Üst üste 3’üncü Defa BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne Girdi

19.11.2018 – Zorlu Enerji Üst üste 3’üncü Defa BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne Girdi

Sürdürülebilirlik Kurulu öncülüğünde hazırladığı 5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Zorlu Enerji, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde de 3’üncü kez yer aldı.

Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji alanındaki öncülerinden olan Zorlu Enerji, Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer aldığı Borsa İstanbul (BİST) Sürdürülebilirlik Endeksi’nde üst üste 3’üncü kez yer aldı. Sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda hayata geçirdiği ekonomik, sosyal, çevresel ve kurumsal yönetim uygulamalarını ve bu konulardaki performansını içeren 5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’nu da geçtiğimiz günlerde yayınlayan Zorlu Enerji, bu alandaki gelişimini sürdürmeye devam ediyor.

Sürdürülebilirlik Zorlu Enerji’nin tüm iş süreçlerine entegre oldu

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak; büyüme modelini oluştururken sürdürülebilirliği merkeze konumlandırdıklarını ve Zorlu Enerji’nin büyüme odaklı stratejisinin taşıyıcı gücünün sürdürülebilirlik olduğunu ifade ederek, “Sürdürülebilirliği tüm çalışmalarımıza yol gösteren bir kılavuz olarak görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 5. Sürdürülebilirlik raporumuzdaki olumlu verilerin ardından; BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde de aralık vermeden yer almamız, doğru yolda olduğumuzun göstergesi” dedi. Sürdürülebilirliğin,Zorlu Enerji’nin tüm iş süreçlerine entegre olduğunu vurgulayarak, “Yenilikçi yaklaşımlarla yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretirken sürdürülebilirliğin ana eksenleri olan sosyal, çevresel ve ekonomik alanlarda Türkiye’nin geleceğine her yıl daha fazla katkı sunuyoruz” diye konuşan Ak, Zorlu Enerji’nin sürdürülebilirlik politikalarını, iklim değişikliği ile mücadele, sera gazı emisyonlarının yönetimi, su ayak izinin azaltılması, enerji verimliliği, sorumlu iç ve dış paydaş diyaloğu ve doğal kaynakların korunması gibi kavramlar doğrultusunda şekillendirdiklerini sözlerine ekledi.

 

Zorlu Enerji Şirketlerinin Satışı İçin Bankaları Yetkilendirdi

Zorlu Enerji Grubu, portföyünde bulunan Trakya Gaz Dağıtım AŞ. ve Gazdaş Gaziantep Doğalgaz Dağıtım yanı sıra Rotor Elektrik Üretim AŞ. ve Zorlu Rüzgar Enerjisi Üretimi AŞ’nin satış görüşmeleri için iki farklı bankayı yetkilendirdi.

Portföyünde bulunan varlıkların en verimli şekilde değerlendirilmesi için çalışmalarını sürdüren Zorlu Enerji Grubu, stratejik ya da finansal ortaklık yanı sıra hisse veya varlık satışı gibi opsiyonları değerlendirmek adına hem doğalgaz hem de rüzgar enerjisi alanında faaliyetlerini sürdüren şirketleri için 2 farklı bankayı yetkilendirdi. Bu yetkilendirmeye göre; İş Yatırım Menkul Değerler; Trakya Gaz Dağıtım AŞ ve Gazdaş Gaziantep Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin paylarının ve varlıklarının bir kısmının veya tamamının satış imkanlarını araştıracak ve potansiyel alıcılarla görüşmeler yapacak. Rotor Elektrik Üretim AŞ. ve Zorlu Rüzgar Enerjisi Üretimi AŞ’nin sahip olduğu payların veya bu şirketlerin altında bulunan 135 MW kurulu güce sahip Gökçedağ RES, 57 MW kurulu güce sahip Sarıtepe RES ve 23,3 MW kurulu güce sahip Demirciler RES santrallerinin satışına yönelik satış imkanları ve olası görüşmeleri ise Garanti Yatırım Menkul Kıymetler yapacak.

Konu ile ilgili uzman yorumlarını hissenin sayfasında bulabilirsiniz.

Zorlu Enerji’den Kazakistan’a 50 MW Güneş Yatırımı

13.09.2018 – Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Kazakh Invest ve DEİK tarafından Ankara’da organize edilen “Türkiye – Kazakistan Yatırım Forumu” kapsamında, Zorlu Enerji ile Kazakistan Enerji Bakanlığı ve Türkistan Bölgesi Valiliği arasında, Türkiye ve Kazakistan’ın karşılıklı ticari ilişkilerinin geliştirilmesi ve yatırımların artırılması amacıyla Kazakistan’da 50 MW Solar Enerji Santrali projesi için iyi niyet anlaşması imzaladı.

Kazakistan’ın 2050 yılına yönelik ekonomi hedefleri doğrultusunda yaptığı çalışmalar çerçevesinde, Ankara JW Marriot Otel’de, Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Birinci Yardımcısı Askar Mamin, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kazakistan Enerji Bakanı Kanat Mozumbayev ve DEİK Türk- Kazak İş Konseyi Başkanı Mert Sarı’nın katılımıyla “Türkiye – Kazakistan Yatırım Forumu” düzenlendi.

Kazakistan’ın başta petrol ve doğalgaz olmak üzere, hammadde ve doğal kaynak ihracatına dayalı yapıdan çıkarılması amacıyla atılan önemli bir adım olan forumda Kazakistan Enerji Bakanı Kanat Mozumbayev ve Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdür Ali Kındap, 50 MW Solar Enerji Santrali geliştirilmesi konusunda iyi niyet anlaşması imzaladı.

 

Türkiye’nin “en hızlı” enerjisi bayramda yollarda olacak

Zorlu Enerji’nın hızlı şarj noktalarıyla kesintisiz seyahat

Zorlu Enerji’nin yeni nesil teknoloji markası ZES (Zorlu Energy Solutions), Türkiye’nin en çok seyahat edilen yollarına kurduğu 9 hızlı şarj noktasıyla tüm elektrikli araç sahiplerine lansman süresi boyunca, herhangi bir şarj bedeli ödemeden seyahat imkanı sunuyor. Elektrikli araç sürücüleri, bayram tatilinde İstanbul-İzmir, Ankara-İzmir ve İstanbul-Ankara arasındaki elektrikli şarj noktalarında dinlenirken araçlarını ücretsiz şarj edebilecek.

15.08.2018 – Zorlu Enerji’nin yeni nesil teknoloji markası ZES (Zorlu Energy Solutions) ilkini İstanbul Zorlu Center’da kurduğu Türkiye’nin en hızlı şarj noktası sonrası Türkiye’de elektrikli araç ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak elektrikli araç şarj noktalarının kurulumuna hız kazandırdı.

ZES, İstanbul-İzmir otoyolundaki O3, O37 ve O68 dinlenme tesislerinde şarj ünitesi kurulumunu yaptı. ZES elektrikli araç şarj noktaları “Bozüyük-Sarar Outlet ve “Susurluk-Festiva”’da 15 Ağustos itibarı ile hizmet vermeye başladı. Yatırımların devamında “Afyon-Kolaylı Dinlenme Tesisi” “Uşak-Festiva” ve “Bolu- Highway” olmak üzere üç noktada daha yapılacak kurulumla ZES elektrikli araç şarj noktalarının sayısı 9’a yükselecek.

Türkiye’nin en hızlı şarj noktasını Zorlu Center’da hayata geçiren ZES, yeni kurulumlarıyla birlikte siztem üzerinden aynı anda şarj edilebilecek araç sayısını 40’a çıkarırken elektrikli araç sahipleri bayram boyunca İstanbul-İzmir-Ankara üçgeninde özgürce ve kesintisiz seyahat edebilme imkanına kavuştu.

Ücretsiz ZES Kartınızı almayı unutmayın!

Elektrikli araç sürücülerinin ZES sistemi tarafından tanınabilmesi ve daha kaliteli hizmet alabilmeleri çok kolay, ZES App’i indirip, talep formunu doldurmak yeterli.Kart ve üyeliğin tamamen ücretsiz olduğu sistemde, kullanıcılar ZES App uygulaması üzerinden abonelik işlemlerini yapabiliyor, şarj noktalarının yerlerini görebiliyor ve navigasyonla kolayca ulaşabiliyorlar.

Sürücüler ayrıca www.zes.net web sitesi üzerinde form doldurarak ya da 0850 339 99 37 nolu ZES Çağrı Merkezi’nden de talepte bulunarak ZES Kart sahibi olabiliyor.

Kartlar, ZES kullanıcıları için kişiselleştirilerek merkezi olarak taleplerini takip eden 2 iş günü içinde sahiplerine gönderiliyor. ZES kullanıcıları, sistem ve hizmetler hakkında bilgi almak, üye olmak için web sitesi ve mobil uygulamadan faydalabiliyor. İhtiyaç duyulduğunda ise teknik konularda çağrı merkezinden canlı destek alınabiliyor.

Türkiye’nin en hızlı şarjı ile bayram trafiğinde rahat edin

Temel olarak normal (AC-22kW) ve hızlı (DC-100kW) olmak üzere iki tip şarj istasyonu bulunan ZES, hızlı şarj noktalarında araç tipi ve modeline bağlı olarak 30-60 dk arasında şarj imkanı sunuyor. Hızlı şarj noktalarında aynı anda dört araca hizmet verilebiliyor.

Öncelik olarak üç büyük şehir olan İstanbul-Ankara-İzmir rotalarını yüksek hızlı şarj noktaları ile kapsayarak bayramda kullanıcılara konfor ve hız sağlamayı hedefleyen ZES, farklı illerde standart hızlı (22kW) 40 şarj noktasına sahip. İlk ve en hızlı şarj ünitesini Zorlu Center içinde faaliyete geçiren ZES, şarj noktası sayısını sene sonuna kadar 100’ün üzerine çıkarmayı hedefliyor.

 

Zorlu Enerji’nin Elektrik Dağıtım Altyapısı Yatırımlarına Uluslararası Finansman Desteği

01.06.2018 – Zorlu Enerji, enerji dağıtımı alanındaki yatırım projelerini desteklemek üzere aralarında EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ve IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ve FMO’nun (Hollanda Kalkınma Bankası) da olduğu uluslararası kuruluşlardan ve yerel bankalardan, toplamda 330 Milyon USD karşılığı Türk Lirası’nı bulacak finansman desteği sağladı.

Zorlu Enerji, Şubat 2017 itibarıyla hisselerini devraldığı Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (OEDAŞ) faaliyetlerinde altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek üzere aralarında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Dünya Bankası iştiraki olan Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ve Hollanda Kalkınması Bankası’nın (FMO) olduğu itibarlı uluslararası finans kuruluşları ve yerel bankalardan toplam tutarı 330 Milyon USD karşılığı Türk Lirası’nı bulacak Proje Finansman Sözleşmeleri imzaladı. Yüzde 100 Türk Lirası olarak sağlanan uzun vadeli finansmanın, Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerini içine alan elektrik dağıtım bölgesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen altyapı yenileme yatırım harcamalarında kullanılması hedefleniyor.

Bu adımın Zorlu Enerji Grubu’nun uzun vadeli finansal kaynak yaratma vizyonu kadar Türkiye ekonomisine yönelik uluslararası güveni yansıttığını belirten Zorlu Enerji Mali İşler Direktörü Elif Yener, açıklamasını şöyle sürdürdü: <i “=””>“Zorlu Enerji olarak şimdiye kadar farklı yenilenebilir enerji projelerimizde hayata geçirdiğimiz uzun vadeli borçlanma ve yeni kaynaklar üzerinden uluslararası finansman sağlama stratejimizi, yüzde 100 oranında dolaylı iştirakimiz olan Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. ile elektrik dağıtım altyapılarının yenilenmesi alanına taşımaktan memnuniyet duyuyoruz. Dünyanın en itibarlı uluslararası finansman kuruluşlarından Türk Lirası karşılığı sağladığımız ve geri ödemesini de Türk Lirası olarak gerçekleştireceğimiz krediye 110 Milyon Dolar karşılığı TL düzeyinde EBRD, 80 milyon Dolar karşılığı TL düzeyinde IFC, 65 Milyon Dolar karşılığı TL düzeyinde FMO katkı sunacak. Kalan tutar ise yerel bankalardan sağlanacak.”

“Yıllık 30 bin ton karbon salımının önüne geçeceğiz”

EBRD, IFC ve FMO gibi çok uluslu ve kalkınma bankalarının özellikle sürdürülebilir ve ekonomiye katkı sağlayan enerji projelerine kaynak ayırdığını belirten Yener, <i “=””>“Zorlu Enerji olarak geçtiğimiz yıldan bu yana Osmangazi Elektrik Dağıtım Bölgesi altyapılarının yenilenmesi için gerçekleştirdiğimiz 425 milyon TL düzeyinde yatırımı 2020 yılına kadar toplam 330 milyon dolar seviyesine çıkaracağız. Bu yatırımlarla Afyonkarahisar,Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerimizin daha güçlü bir elektrik dağıtım altyapısına kavuşacak. Böylece Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. sadece vatandaşlarımıza daha kaliteli bir hizmet sunmayacak, aynı zamanda kayıp ve kaçak oranını da azaltarak sağlanacak verimlilikle yılda 40 bin ton karbon salımının önüne geçecek ve ülkemizin ekonomisine katkı sunmuş olacak” diye konuştu.

Zorlu Enerji Sektöründe Su Ayak İzini Hesaplatan İlk Enerji Şirketi Oldu 

Su yönetimi konusunda önemli bir adım atan Zorlu Enerji Türkiye’de su ayak izini hesaplatarak onaylatan ilk enerji şirketi oldu.

30.05.2018 – Zorlu Enerji Grubu; sürdürülebilirlik yaklaşımını, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını en üst seviyede kullanarak şekillendirmeye devam ederken çevreye ve topluma verdiği değeri aldığı bağımsız sertifikalarla tescillendirmeyi de sürdürüyor.

Bu vizyon doğrultusunda Zorlu Enerji, Zorlu Jeotermal ve Zorlu Doğal tesisleriyle tüketilen her mal ve hizmetin üretiminden tüketimine kadar kullanılan su miktarını tanımlayan su ayak izini hesaplatarak onaylatan Türkiye’deki ilk enerji şirketi oldu.

Enerji sektöründe Türkiye’nin ilk ISO 14046 Su Ayak izi Belgesini alan Zorlu Enerji Grubu’nun üç şirketi; su yönetimi konusunda ülkemizin öncü çalışmalarından birini gerçekleştirerek doğaya verdikleri değeri bir kez daha bağımsız kurumlarca tescilletmiş oldu.

Konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getiren Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “’Karbon Saydamlık Projesi’ne Türkiye’den katılan ilk enerji şirket olarak 2011 yılından bu yana her yıl karbon ayak izimizi, 2017 yılından bu yana ise su ayak izimizi kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşıyoruz.

2010 yılından bu yana ISO 14064 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi standardını yine sektöründe ilk olarak hayata geçiren Grup olarak şimdi de ISO 14046 Su Ayak izi Belgesini alarak doğaya, çevreye ve topluma verdiğimiz değeri bir kez daha göstermiş olduk. Bu belgelendirme ile tüm tesislerimizde su kaynaklarının verimli kullanımı, atık suların azaltılması çalışmalarını sistematik hale getirerek yönetiyoruz. CDP platformu aracılığıyla bu performansımızı kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmaya başlayacağız. Paydaşlarımızla yaptığımız görüşmelerle neticesinde hayata geçirdiğimiz bu projeyle; suyun verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanılması konusunda toplum bilincini de artırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Zorlu Enerji Pakistan’ın İlk Hibrit Enerji Santrali İçin Ön Lisans Aldı

11.11.2017

Pakistan’daki ilk rüzgâr enerjisi santralini kuran Zorlu Enerji, bu yıl açıkladığı 300 MW kapasiteli iki güneş enerjisi projesinin ardından, bu kez aynı sahada rüzgâr ve güneş enerjisini birlikte kullanacak hibrit santral için yaptığı ön lisans başvurusuna onay aldı.

Zorlu Enerji Pakistan’da büyümesini sürdürüyor. Bu yıl toplam 300 MW’lık güneş enerjisi projesi için Pakistan’la anlaşma imzalayan Zorlu Enerji, yeni bir atılımda bulunarak Jhimpir Rüzgâr Sahası’nda kurulacak 30 MW’lık hibrit stantral için yaptığı ön lisans başvurusuna olumlu yanıt aldı.

Pakistan’daki yenilenebilir enerjiye dayalı yatırımlarını büyütmeye devam ettiklerini ifade eden Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “Pakistan, bizim için dost ülke olmasının yanı sıra yenilenebilir enerji yatırımlarımızda önemli bir merkez. Pakistan’da ilk rüzgar enerjisi projesini hayata geçirmiş bir şirket olarak, güneş enerjisinde de kurulu gücü 300 MW’a ulaşan bir yatırım için geçtiğimiz aylarda harekete geçmiştik. Hibrit özelliği ile Jhimpir Rüzgâr Sahası’ndaki mevcut kurulu rüzgâr enerjisi üretim tesisini güneş enerjisi ile destekleyecek bu yeni yatırım ise Zorlu Enerji’nin tüm projelerinde inovasyon odaklı olduğunu gösteren iyi bir örnek olacak” dedi.

Sinan Ak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplam 56,4 MW kapasiteli Jhimpir Rüzgâr Sahası’nda 30 MW hibrit santral projemizle, aynı anda iki yenilenebilir enerji kaynağından yararlanmış olacağız. Sürdürülebilir bir dünya için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımlara odaklanan bir grup olarak Pakistan’da bu alanda cesaretli adımlar atıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Hibrit santral için Pakistan’ın Alternatif Enerji Geliştirme İdaresi’nden ön lisans alan Zorlu Enerji, bu yıl Pakistan’da ilki 200 MW’, ikincisi ise 100 MW olmak üzere toplam 300 MW kapasiteli iki güneş enerjisi kurulumu için anlaşma imzalamıştı. Yeni Hibrit santral girişimi, Zorlu Enerji’nin Pakistan’daki yenilenebilir enerji projelerinde yeni bir adımı ifade ediyor. Zorlu Enerji, Pakistan’daki rüzgar santralinde ülkenin ilk Gold Standard sertifikasına sahip.

 

Zorlu Enerji, Kızıldere III Jeotermal Santralinin İlk Fazını Devreye Aldı

23.08.2018

Zorlu Enerji, Kızıldere III projesinin 99,5 MW kurulu güce sahip ilk ünitesini 320 Milyon Dolar yatırımla tamamladı. Denizli’nin Sarayköy ilçesinde hayata geçen projede ticari elektrik satışına başlandı.  

Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde ekonomiye kazandıran Zorlu Enerji, Türkiye’deki dördüncü jeotermal enerji projesi olan Kızıldere III santralinin ilk ünitesini devreye aldı. Denizli’nin Sarayköy ilçesinde kurulumuna geçtiğimiz yıl itibarıyla başlanan santralin sisteme kabulü Enerji Bakanlığı tarafından gerçekleşti. 99,5 MW kurulu güce sahip ilk ünitenin ticari elektrik satışı başladı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda sürdürülebilirliği öncelikleri arasına yerleştiren bir Grup olarak, Türkiye’ye örnek olabilecek yenilenebilir enerji projelerinden birini daha hayata geçirmiş olmaktan kıvanç duyuyoruz. 320 Milyon Dolar yatırımla ilk ünitesini tamamladığımız Kızıldere III jeotermal santralimiz, toplam 99,5 MW kurulu gücü ile yılda 720 milyon KW/saat elektrik üretecek. Önümüzdeki yıl tamamlamayı planladığımız Kızıldere III santral projemiz sahip olacağı toplam 165 MW kurulu güç ile Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali olacak” dedi.

Ak, Kızıldere III projesi ile toplam portföylerindeki yenilenebilir enerji kurulu gücünü yüzde 56,6’ya, Türkiye’de ise 75,3’e, çıkardıklarını belirtti.

 

Zorlu Enerji, Filistin’e Elektrik Sağlayacak

19.07.2017

Zorlu Enerji, Filistin’e elektrik sağlayacak olan güneş enerji santrallerinin kurulması ve işletilmesine yönelik olarak Filistin’in elektriğinin dörtte birini tek başına sağlayan elektrik dağıtım şirketi JDECO (Jeruselam Electricity Distribution Company) ile karşılıklı niyet anlaşması (MoU) imzaladı.

Zorlu Enerji, güneş alanında yeni yatırımlarla büyüyor

Zorlu Enerji, güneş enerjisi alanındaki yatırımlarını büyütmeye devam ediyor. Bu yılın başında; Pakistan’daki 100 MW’lık güneş enerjisi yatırımını, 200 MW’lık ikinci proje için imzaladığı niyet anlaşması ile büyüten Zorlu Enerji, aynı zamanda güneş enerjisi alanında yeni nesil teknolojiler geliştiren First Solar’ın Doğu Avrupa, Avrasya ve Doğu Akdeniz bölgelerinde 26 ülkede en büyük iş ortağı ve tek distribütörü.

Zorlu Enerji bu doğrultuda yepyeni bir anlaşmaya daha hayata geçirerek Filistin’in elektriğinin yüzde 25’ini sağlayan elektrik dağıtım şirketi olan JDECO (Jeruselam Electricity Distribution Company) ile Filistin’e elektrik sağlayacak olan güneş enerji santrallerinin kurulması ve işletilmesine yönelik karşılıklı niyet anlaşması (MoU) imzalamaşı imzaladı.

Yapılan anlaşma ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getiren Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “Zorlu Enerji olarak potansiyeline inandığımız, temiz enerji kaynağı güneş enerji sistemlerine yönelik yatırımlarımızı derinleştirmeye ve çeşitlendirmeye devam ediyoruz. Pakistan’da 300 MW’lık güneş enerjisi yatırımı kararımız ve First Solar’ın 26 ülkede en büyük iş ortağı ve tek distribütörü olmak için imzaladığımız anlaşma Zorlu Enerji olarak bu konudaki ilk girişimlerimiz olarak oldukça anlamlıydı. Filistin’de yapmayı planladığımız bu yatırımla birlikte bölgemizde güneş enerjisinin gelişimine liderlik etme hedefimiz yolunda önemli bir adım daha attık” dedi.

 

Zorlu Enerji Grubu Yatırımlarından Akdeniz Doğal Gazı için Önemli Anlaşma

01.11.2017

İsrail’de özel sektörde faaliyet gösteren az sayıdaki enerji şirketinden biri olan Zorlu Enerji’nin ortağı olduğu Dorad, Ashdod ve Ramat Negev enerji şirketleri Akdeniz’deki Karish ve Tanin sahaları için “Gaz Alım Satım” anlaşmasına imza attı.

Zorlu Enerji Grubu’nun İsrail elektrik ihtiyacının yüzde 7’sini karşılayan Dorad, Ashdod ve Ramat Negev doğal gaz santrali için, Energean tarafından İsrail offshore bölgesinde geliştirilmekte olan Karish ve Tanin rezervuarlarındaki doğal gazı tedarik etmek üzere “Gaz Alım Satım” anlaşması imzalandı. Energean Israel şirketi ile imzalanan anlaşmaya göre en az 14 yıllık süre boyunca İsrail’in en büyük enerji santrali olan Dorad, Karish ve Tanin rezervuarlarından 6.75 milyar metreküpe kadar, Ramat Negev ve Ashdod santralleri ise aynı süre boyunca toplam 2.65 milyar metreküpe yakın doğal gaz satın alacak. Energean’ın geçtiğimiz yıl satın aldığı, İsrail’in deniz sahası içinde yer alan Karish ve Tanin rezervuarlarından doğal gaz üretimi 2020’de başlayacak.

İsrail’in enerji ihtiyacının yüzde 7’sini 25 yıl boyunca karşılayacak

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, “Ortaklarımızla hayata geçirdiğimiz toplam 1.031 MW kurulu güçte üç doğal gaz santrali, İsrail’in enerji ihtiyacının yüzde 7’sini 25 yıl boyunca karşılayacak. Bu yatırımlarımızın, bölge için büyük önem arz eden Akdeniz doğal gazının geliştirilmesi yolunda önemli bir anlaşmaya imza atmış olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Dorad, Ashdod ve Ramat Negev doğal gaz santrallerimizin Energean Israel ile imzaladığı ‘Gaz Alım Satım Anlaşması’ Akdeniz’de keşfedilen en önemli sahalardan olan Karish ve Tanin rezervuarlarının sektöre kazandırılması anlamında ilk adımlardan biri” dedi.

Zorlu Enerji Grubu, İsrail’in özel sektör yatırımlarıyla kurulan en büyük santral olan ve Mayıs 2014’te devreye alınan 840 MW kurulu güçteki Dorad Doğal Gaz Santrali’nin yüzde 25, Ashdod ve Ramat Negev santrallerinin ise yüzde 42,15 oranında ortağı konumunda.

 

Zorlu Enerji ve Zorlu Solar Hakkında

Zorlu Enerji, elektrik ile buhar üretimi ve satışı, doğal gaz ticareti ve dağıtımı, güneş panelleri ticareti, enerji santrallerinin projelendirilmesi, uzun süreli işletilmesi, servis bakımının gerçekleştirilmesi gibi geniş yelpazede katma değeri yüksek hizmetler sunmaktadır, 6 doğal gaz, 7 hidroelektrik, 4 jeotermal ve 4 rüzgâr santralinden oluşan üretim portföyüyle Türkiye’de toplam 815 MW, Pakistan ve İsrail’deki yatırımlarıyla birlikte ise toplamda 1162 MW’lık kurulu güce sahiptir. Yurt içinde ve yurt dışında güneş enerjisinden elektrik üretmek, solar fotovoltaik (PV) panelleri satmak, satın almak, ihraç etmek, bunları çatılara yerleştirmek ve buna ilişkin her türlü kurulum hizmeti ve danışmanlık hizmeti vermek üzere Mart 2016’da Zorlu Solar Enerji Tedarik ve Ticaret Anonim Şirketi’ni (Zorlu Solar) kurmuştur.

Zorlu Solar, güneş enerjisi alanında yeni nesil teknolojiler geliştiren First Solar’ın Doğu Avrupa, Avrasya ve Doğu Akdeniz bölgelerinin dahil olduğu 26 ülkede distribütörlüğünü yapmaktadır. Zorlu Enerji, GAZDAŞ şirketiyle Trakya ve Gaziantep bölgelerinin doğal gaz dağıtım hizmetini üstlenirken, Zorlu Elektrik Enerjisi İthalat İhracat ve Toptan Tic. A.Ş. ile serbest tüketici kapsamındaki kişi ve kurumlara doğrudan elektrik ticareti faaliyetlerini, alternatif fiyatlandırma seçenekleri ve altyapı, mevzuat ve uygulamadaki tecrübesiyle sunmaktadır. Zorlu Enerji, bünyesinde 2017 yılında kurulan Zorlu Osmangazi Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Afyon ve Uşak’ta elektrik dağıtımını üstlenen Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. ile aynı bölgede perakende satış faaliyeti gerçekleştiren Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş.’nin %100 oranda hissedarı konumundadır.