Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri 5G Ağlarının ...

5G Ağlarının Toplam Geliri 700 Milyar Doları Geçecek

08.07.2021 – 5G teknolojisinin yaygınlaşması için çalışmalarına aralıksız devam eden ULAK Haberleşme,  tamamen yerli ve milli altyapı geliştirme faaliyetleri ile sadece yurt içine değil yurt dışına da hizmet vermek hedefiyle 5G ve ötesi için Türkiye’nin İletişim Gücü olmaya devam ediyor. Sektördeki araştırmalar sonucu ortaya çıkan sayılar, 5G’nin hayatımızda yaratacağı etkiyi şimdiden hissettirir nitelikte. Dünya genelinde, Ocak 2021 itibariyle 61 ülkede 144’ten fazla servis sağlayıcısı 5G servis hizmeti verirken 2026 yılı sonunda kullanıcı sayısının 3.5 milyarı bulması bekleniyor. Gelecekte, dünyadaki mobil veri trafiğinin yarısından fazlasını taşıması beklenen 5G ağları ile; sağlık, akıllı ulaşım, endüstriyel üretim ve IoT sektörlerinin toplam gelirinin dört yıl içerisinde 700 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor. 5G teknolojisini üreten dünyadaki 7 ülkeden biri olan Türkiye, gelecekte 5G’de söz sahibi ülkelerden birisi olacak.

AR-GE’YE DAYALI ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

Yabancı üreticilere karşı rekabetçi bir ürün ortaya koymanın, hedefleri arasında yer aldığını belirten ULAK Haberleşme Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr. Celal Sami TÜFEKCİ; “Türkiye’yi güvenli iletişim altyapıları ile donatma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen mevcut 4.5G teknolojilerini sürdürülebilir kılma çalışmalarımızı sürdürürken, 5G ve ötesi için dünya standartlarında yenilikçi çözümler üretmek için de çalışıyoruz. Geniş bant iletişim teknolojileri konusunda ortaya koyduğumuz patentler (IPR) ile aynı zamanda katma değeri yüksek işler gerçekleştirerek, uçtan uca yerli ağ teknolojileri geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda ULAK Haberleşme AR-GE ekibi, yapmış olduğu patent başvuruları ile katma değeri yüksek işler gerçekleştirmenin motivasyonunu kazanırken, Ar-Ge çalışmalarını da bir o kadar heyecanla sürdürüyor.” dedi.

5G TEKNOLOJİSİNDE DÜNYADA İLK 7’DEYİZ

TÜFEKCİ, “Bu teknoloji, dünyada sadece 7 ülke tarafından üretiliyor ve Türkiye de bu ülkelerden birisi. Ülkemizin, bu ülkeler arasında yer almasının haklı gururunu yaşıyoruz. Bu anlamda, geliştirdiğimiz milli teknolojimiz ile uluslararası pazarda da büyük pay sahibi olacağımıza inanıyoruz. Paylaşımcı ekosistem modeliyle, iki temel konuda çalışma modelini sürdürmeyi önemsiyoruz. Bunlardan birincisi; kuruluş misyonumuzda da yer alan yerli, milli ve güvenilir bir iş birliği modeli oluşturmak. İkincisi ise; kurduğumuz altyapı üzerinde çalışan yerli dikey sektörlere istihdam sağlayan ve cari açığı azaltacak girişimci bir model ile çalışmak.  Kritik AR-GE verilerini içeride tutan ve hem yatay hem de dikeyde güçlü bir ekosistem kuran bu iki model, operatörlerin kullanıcı olduğu sektörde sürdürülebilirliği sağlayacaktır” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN VERİSİ MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ

5G teknolojilerinin yanı sıra tamamen yerli ve milli haberleşme altyapısı olan ULAK uMAYA’nın da kullanımda olduğunu belirten TÜFEKCİ, Türkiye’nin verisinin milli güvenlik meselesi olduğunun altını çizdi.

Tüfekci, “Koyulan hedeflerin yabancı kaynaklı sistemlerle oluşturulan veri merkezleriyle gerçekleştirmesi oldukça zor. Amaç, uçtan uca veri güvenliği ise tek yol yerli ve milli sistemlerin kullanılmasından geçmektedir. Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilmiş olan uMAYA, bu noktada devreye girerek kritik bir rol üstlenmektedir. Örneğin, bir bankadaki bilgiyi diğer şubelere bulut ortamında iletiyorsunuz. Bu, güvenlik anlamında çok önemli çünkü verinizi yabancı bir firmaya açmamış oluyorsunuz. Bu nedenle, uMAYA kullanımının her geçen gün yaygınlaşmasını, ekonomik, teknolojik ve siber güvenlik açılarından zorunluluk olarak görüyorum. Bununla birlikte, uMAYA’ da kullandığımız veri merkezi çözümümüzle merkezi yönetim kolaylığı sağlarken, yetişmiş insan kaynağını da en verimli şekilde kullanmış oluyoruz” şeklinde konuştu.

“Ayrıca, Kovid-19 salgınının etkileri göz önüne alındığında ihtiyaç haline gelen uzaktan eğitim, sağlık hizmetleri ve uzaktan çalışma konularında Türkiye’nin en ücra köşelerinde bile halkımızın hizmetindeydik. Örneğin; çocuklarımız için EBA, köylerde doktor ve asker çağrıları, karakollarda Mehmetçiklerin aileleriyle iletişimi gibi birçok başlıkta ULAK Haberleşme olarak ürettiğimiz çözümlerimiz  ile sahalarda operatörlerimizle beraber aktif rol alıyoruz”.

 

 

Yerli ve Milli Baz İstasyonu Ulak, Vodafone Şebekesinde Canlı Olarak Hizmet Vermeye Başladı

VODAFONE’DAN YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME TAM DESTEK 

Türkiye’nin uçtan uca dijitalleşmesi hedefiyle çalışmalarını sürdüren Vodafone, yerli ve milli teknolojilerin gelişimine öncülük etmeyi sürdürüyor. Vodafone, Karadeniz Bölgesi’nde ULAK baz istasyonlarını başarıyla devreye aldı. 

27 Ağustos 2019 – Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, yerli ve milli üretimin gelişmesine katkıda bulunmaya devam ediyor. Vodafone bu kapsamda Karadeniz Bölgesi’nde 150 ULAK baz istasyonunu başarıyla devreye alarak Türkiye’nin yerlileşme hedefine verdiği desteği bir adım daha ileriye taşıdı.

ULAK projesi için ilk günden bu yana her türlü desteği verdiklerini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, şunları söyledi:

“Vodafone Türkiye olarak, yerli ve milli ürün ekosisteminin büyümesini önceliklerimizden biri olarak görüyoruz. Yazılım ve donanım alanında atılacak adımların yerli üreticilerle hayata geçirilmesini, teknoloji alanında Türkiye’nin dünyada söz sahibi olması açısından önemli buluyoruz. Bu çerçevede, yerli ürün üreten ve ürünü şebekemiz standartlarında olan her üreticiyle çalışıyoruz. Yerli ve milli üretim alanında bir örnek olan ULAK yerli baz istasyonunun ticari olarak hizmet verebilmesi için ilk günden bu yana en fazla destek veren şirketlerden biri olduk. Global tecrübemizi ve mühendislik bilgimizi en kapsamlı şekilde ULAK’ın geliştirilmesi için kullandık. Ağustos ayı itibariyle de ULAK baz istasyonlarını ticari şebekemizde devreye almaya başladık. Vodafone olarak, Türkiye’de yerli ve milli üretimi geliştirmeye yönelik çalışmaları ileriye taşımak için ULAK’ın bugünden gelecek teknolojilere hazırlanmasına ve Türkiye’nin yerli ve milli üretim kapasitesinin gelişmesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”

 

Şubat 2017’de 3 şirket tarafından imzalar atılmıştı. Yerli baz istasyonu projesinde Nisan 2018’de ilk faz tamamlandı ve şimdi servis başlıyor…

17.05.2018 – 5G ile birlikte ortaya çıkacak dönüşüm sürecinde oluşacak fırsatların değerlendirilmesi için ASELSAN ana yükleniciliğinde hayata geçen ULAK Baz İstasyonları projesinde önemli bir aşamaya gelindi. Kars’ta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle yarın açılacak Evrensel Hizmet yerli baz istasyonları servis vermeye başlayacak.

Mobil iletişim teknolojilerinin milli tasarım ile kazanımında bir mihenk taşı olan ULAK Baz İstasyonu’nun Evrensel Hizmet Projesi Faz 1 kapsamında ilk parti teslimatının Nisan ayında gerçekleşmesinin ardından yarın Kars’ta yapılacak törenle baz istasyonları servis vermeye başlayacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan’ın katılacağı törenle açılacak ilk baz istasyonunun ardından yenileri hızla devreye girecek.

489 Yerli Baz İstasyonu Kurulacak

Geliştirme ve üretim faaliyetleri Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve ULAK Haberleşme A.Ş. ile koordineli şekilde ASELSAN ana yükleniciliğinde devam etmekte olan ULAK Baz İstasyonlarının kurulumları tüm hızı ile devam ediyor. Mayıs ve Haziran 2018 aylarında yapılacak diğer teslimatlarla, ana operatörlüğü Turkcell tarafından yapılan Evrensel Hizmet Projesi Faz 1 kapsamında toplamda 489 adet sahaya yerli baz istasyonu kurulmuş olacak. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tarafından yürütülecek Evrensel Hizmet Projeleri (Faz 1 ve Faz 2) Türkiye’nin her yerinde kullanılabilecek.

4.5G’den 5G’ye geçiş aşamasında, iletişim teknolojilerinde önemli bir dönüşüm süreci yaşanacak. Bu dönüşüm sürecinde mobil cihaz sayısının ve çeşitliliğinin artması, şebeke kullanım oranının yoğunlaşması, yeni güvenlik gereksinimlerinin ortaya çıkması gibi bir dizi faktörün önemli rol oynaması bekleniyor. 5G ile birlikte ortaya çıkacak bu dönüşüm sürecinde oluşacak fırsatların değerlendirilmesi noktasında ULAK, ülkemiz için bir başlangıç olacak. Yaşantımızın her alanında kullanılacak bu teknolojinin milli imkânlarla geliştirilmesi ülkemizin için önemli miktarda döviz kaybının da önüne geçecek.

3 Hisse İçin de Önemli Haber: İmzalar Atıldı, Türk Telekom, ULAK’ta Satışa İlişkin İşbirliği Sözleşmesini İmzaladı

27.02.2017

Türk Telekom, Mobil Dünya Kongresi’nde Aselsan ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza töreninde, yerli LTE baz istasyonu ULAK’ta satışa ilişkin iş birliği sözleşmesini imzaladı.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan: “Yerli teknolojilerin üretimi, stratejik olarak öncelik verdiğimiz alanların başında geliyor. Bu doğrultuda, iştirakimiz Argela ile birlikte ülkemizin ilk yerli LTE baz istasyonu projesi olan ULAK’ı geliştiren ekip arasında yer almak bizim için çok önemli. Tüm donanım ve yazılım bileşenleri yurt içinde Türk mühendisler tarafından geliştirilen ilk LTE yerli baz istasyonumuzu, çok yakında canlı şebekemizde kullanmaya başlayacağız. Türkiye’de yerli üretimi ve kullanımını desteklemek ve dolayısıyla cari açığın düşürülmesine katkı sağlamak adına büyük önem taşıyan bu proje, bugün milyonlarca kullanıcıya hizmet veren gelişmiş teknolojik altyapımızda yerini alarak hizmet kalitemizi daha da yükseltecek.”

Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom, iştiraki Argela’nın da içerisinde yer aldığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından hayata geçirilen, Türkiye’nin ilk yerli LTE baz istasyonu projesi ULAK’ta satışa ilişkin iş birliği sözleşmesini Mobil Dünya Kongresi’nde imzaladı.

Aselsan ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Müsteşarı Suat Hayri Aka, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, UDHB Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Savunma Sanayi Müsteşarı (SSM) Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker’in yanı sıra Türk Telekom adına ise Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan katıldı.

Cengiz Doğan: “ULAK’ın önümüzdeki dönemde LTE-A şebekemizde kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalarımıza son hızla devam ediyoruz.”

İmza töreninde yaptığı değerlendirmede milli teknolojilerin önemine değinen Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan: “Türk Telekom olarak hem teknolojimiz hem de yatırımlarımızla Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik ediyoruz. Yerli teknolojilerin üretimi, stratejik olarak öncelik verdiğimiz alanların başında geliyor. Bu doğrultuda, iştirakimiz Argela ile birlikte ülkemizin ilk yerli LTE baz istasyonu projesi olan ULAK’ı geliştiren ekip arasında yer alıyor olmak bizim için çok önemli. Tüm donanım ve yazılım bileşenleri yurt içinde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk yerli LTE baz istasyonumuzu, yakında canlı şebekemizde kullanmaya başlayacağız. Türkiye’nin teknoloji ithalatına bağımlılığını azaltması anlamında oldukça önemli bir proje olan ULAK’ın önümüzdeki dönemde LTE-A şebekemizde kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalarımıza son hızla devam ediyoruz.

Türkiye’de yerli üretimi ve kullanımını desteklemek ve dolayısıyla cari açığın düşürülmesine katkı sağlamak adına büyük önem taşıyan bu proje, bugün milyonlarca kullanıcıya hizmet veren gelişmiş teknolojik altyapımızda yerini alarak hizmet kalitemizi daha da yükseltecek. ULAK’ın yanı sıra, Aselsan tarafından baz istasyonlarında kullanılmak üzere geliştirilen ilk yerli anteni de en kısa zamanda şebekemizde test etmeyi hedefliyoruz.

Ülkemizi teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten ve hatta ihraç eden bir ülke haline getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Argela ile sadece Türkiye’de değil, dünya çapında 5G teknolojilerinin standartlarını belirleme çalışmalarına uzun süre öncesinden başladık. Bu bağlamda Argela mühendisleri tarafından geliştirilen ProgRAN teknolojisi için ABD Patent ve Marka Ofisine bugüne kadar 28 adet patent başvurusu yapmış olmaktan gurur duyuyoruz. Yine geçtiğimiz günlerde dünya devleriyle yarışacak 5G teknolojilerini Türkiye’de yerli ve milli kaynaklarla geliştirmek amacıyla 5G Mükemmeliyet Merkezi’mizi açtık. Merkezimiz, dünyadan birçok teknoloji şirketi için rol model olmanın yanı sıra, hem en son teknolojileri yakından takip etmek hem de başardıklarımızı uluslararası arenada tanıtmak için küresel laboratuvarlara, operatörlere ve tedarikçilere doğrudan açılan bir kapı görevi görecek. Ayrıca teknoloji transferi ile de teknoloji ihracatına yönelik önemli katkılar sağlayacak” dedi.

Argela, Aselsan ve Netaş’ın yer aldığı ULAK projesinde dördüncü nesil mobil iletişim teknolojilerine sahip yerli baz istasyonlarının tüm donanım ve yazılım bileşenleri, yurt içinde Türk mühendisleri tarafından geliştiriliyor. Proje kapsamında geliştirilen LTE teknolojili yerli baz istasyonları, hem mobil operatörlerin hem de kamu güvenliği kapsamında görev yapan kurumların kullanımına sunulacak.