13.08.2021 – Coşkunöz Holding yatırımı ile İHA sektörüne yeni bir soluk kazandıran Türkiye’nin yenilikçi İHA üreticisi UAVERA, İDEF 2021 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda kendi alanındaki yeteneklerini sergileyecek. UAVERA, Türkiye’de dikey iniş kalkış yapabilen bulut altı İHA ve Hedef İHA sistemleri ile pazar liderliğini hedefliyor.
Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’21, Cumhurbaşkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı’nın himayesinde 17-20 Ağustos tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Fuara, Coşkunöz Holding bünyesinde yer alan İHA üreticisi UAVERA da katılıyor. UAVERA fuarda milli imkânlarla tasarlanan son teknoloji Çağatay İnsansız Hava Aracını sergileyecek.
Çağatay İnsansız Hava Aracı
Yerli ve milli İHA ve uçuş kontrol Sistemleri geliştirme hedefiyle yola çıkan UAVERA’nın Çağatay İnsansız Hava Aracı CGT50, kendi kulvarında belirgin özellikleriyle öne çıkıyor. Piste ihtiyaç duymadan dikey iniş kalkış yapabilen bu İHA’lar, daha sonra benzinli motorunu devreye alarak görevlerini gerçekleştirebiliyor. Yerli yazılım ve kontrolcüler ile donatılmış olan İHA’lar zorlu hava koşullarında ve tam otonom görev yapabiliyor. Bulut altı İHA sınıfında yer alan Çağatay İHA, 6 saate kadar havada kalma ve 150 kilometreye kadar olan iletişim menzili ile sınıfında lider konumda. Çağatay İHA, 2021 yılında eklenen uydudan kontrol, hisset kaçın, çarpışma önleyici ve sürü kabiliyetleri sayesinde bu liderliğini pekiştiriyor. Çağatay İHA, sadece 3 personel tarafından rahatlıkla kullanıma hazır hale getirilebilmesi ve pist gerektirmeden herhangi bir yerden havalanabilmesi sayesinde ciddi bir kullanım kolaylığı avantajına sahip. Şu an için ayda 3 sistem ve 6 uçak ile alt bileşenlerini üretebilecek kapasiteye sahip UAVERA, sivil kullanıma yönelik ürün ve hizmetler sağlayabilmek amacıyla SHGM ile iş birliği içerisinde çalışıyor.
Çağatay İHA, HAVELSAN HARBİYE Sistemi’ne entegre
İDEF 2021 Fuarı’nda sergilenecek Çağatay İHA, HAVELSAN mühendisleri tarafından üretilen son teknoloji “Harekât Bilgi Yönetim ve Entegrasyon” sistemi HARBİYE’ ye entegre. Harbiye, muharebe sahasında bilginin hızlı ve doğru bir şekilde paylaşılması, durumsal farkındalık, harekât resmi oluşturmada kritik karar verme sürecini kolaylaştıracak faaliyetlerin uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesinde kullanılıyor.
HAVELSAN ve UAVERA ekiplerinin birlikte yürüttükleri bir proje sayesinde Çağatay İHA, HAVELSAN’ın sitemlerine entegre edildi. Bu sayede Çağatay İHA uçuş anında HARBİYE siteminin kullanıcıları tarafından sahadaki bir unsur olarak takip, komuta ve kontrol edilebilecek ve saha ekiplere bulut-altı keşif gözetleme hava desteği sağlanabilecek.
Çağatay İHA Uydudan Kontrol Edilebiliyor
Çağatay İHA 2021 yılında gerçekleştirdiği bir çalışma sayesinde artık mesafe kısıtı olmadan kontrol edilebiliyor. INMARSAT, COBHAM, A-TECHSYN ve UAVERA iş birliği ile gerçekleştirilen ve yaklaşık bir yıl süren AR-GE projesi sonucunda kendi sınıfında dünyanın ilk uydudan kontrol edilen İHA sistemi olma başarısını gösterdi. Bu sayede Çağatay İHA’lar kesintisiz ve güvenilir bağlantı ile ve TÜRKSAT uyduları üzerinden kolaylıkla kontrol edilebilecek.
Yenilikçi çözümler UAVERA’da
Çağatay İHA’da UAVERA tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen teknolojiler kullanılıyor. Bu sayede ürünün maliyeti, özellikle ithal rakiplerinden daha düşük olurken diğer taraftan sistem, çok değişik sivil ve askeri uygulamaların ihtiyaç duyduğu farklı tip görevlere uygun olarak yapılandırılabiliyor. Bu sayede istendiği taktirde ormanlık alanların gözetlenmesinden petrol ve enerji hatlarının kontrolüne, sahil bölgelerinde kaçakçılık faaliyetlerinin denetlenmesinden arama ve kurtarma faaliyetlerinde tespit amaçlı bölgesel izlemelere, tesis ve çevre güvenliğinin sağlanmasına kadar farklı alanlarda faaliyet gösterebilecek konfigürasyonlarda sistemler üretebiliyor.
Hedef: teknolojinin gelişiminde lider olmak
Coşkunöz Holding desteği ile UAVERA tarafından üretilen Çağatay İHA Türkiye’de dikey iniş kalkış yapabilen küçük İHA ve hedef İHA pazarında, pazar lideri ve teknoloji geliştiricisi olmak için yola çıktı. Tüm sektör paydaşlarının ihtiyaçları doğrultusunda optimum ürünleri geliştirerek yerli ve milli üretim yapmayı planlayan UAVERA , kiralama sistemi ile sınırlı ihtiyaçlara da cevap verebilir hale gelmeyi hedefliyor.
Coşkunöz Holding’den Fark Labs İş Birliği ile Teknoloji Girişimlerine Destek
08.07.2021 – Coşkunöz Holding ile Farplas’ın inovasyon ve dönüşüm merkezi Fark Labs, teknoloji girişimcilerini destekleme konusunda iş birliği yapıyor.
Farplas’ın 50 yıllık sanayi ve yatırımcı bakış açısı ile Coşkunöz Holding’in 70 yıllık sanayi deneyimi, girişimcileri destekleme projesiyle bir araya geldi. Fark Labs “Better Future Path” Hızlandırma Programının “Program Destekçisi” ve TÜBİTAK Think BİGG programının “Destekçi Kurum”u olan Coşkunöz Holding, mevcut iş birliği kapsamında mobilite/mikromobilite, medikal teknolojiler, medikal turizm, eğitim teknolojileri, tarım teknolojileri alanında proje geliştiren girişimcileri destekleyecek.
Otomotiv sektöründe iki yan sanayi firmasının iş birliği açısından Türkiye’de bir ilk olan bu stratejik partnerlik ile Coşkunöz Holding’in faaliyet gösterdiği alanlarda iş geliştirme yapıp teknolojik çözümler üretecek altyapıya sahip girişimler ile ortak çalışmalar yapılması hedefleniyor. 2020 yılı itibariyle kurumsal inovasyon kapsamında iç girişimcilik programları yürütmeye başlayan Coşkunöz Holding, halihazırda üniversitelerden çıkan spin-off şirketlerle de teknolojik iş birlikleri ve Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyor.
Fark Labs’in girişimcilik programları deneyimi ile Coşkunöz’ün halihazırda faaliyet göstermediği teknolojilerle ilgili belirlediği alanlarda, girişimlerle birlikte ürün geliştirmesi, yeni alanlarda bilgi birikimi elde ederek potansiyelleri keşfetmesi; sahip olduğu sanayicilik deneyimi ile de girişimlerle pilot çalışmalar yaparak üretimde dijital dönüşümü ve verimlilik artışı yakalaması amaçlanıyor.
Girişimciler başvurularını, Better Future Path’in web sitesi üzerinden yapabilecek. Başvurusu kabul edilenler, girişimlerini Fark Labs girişimcisi olarak geliştirerek, network, yatırım, satış desteğiyle buluşacak ve Farplas ile Coşkunöz Holding çalışanlarının mentorluklarından yararlanabilecek.
Girişimciler bu süreçte; eğitim ve danışmanlıkların yanı sıra Farplas ile Coşkunöz’den teknik destek alma, hem Farplas / Fark Labs’in hem de Coşkunöz Holding’in geniş networkünden yararlanıp, erken aşamada yatırım alma fırsatını yakalayabilecekler.
Coşkunöz Holding’in iç girişimlerinin de eğitim ve mentorluklardan yararlanabileceği Fark Labs girişimcilik programları ile birlikte, girişimcilere her aşamada verilen desteğin daha da üst seviyelere taşınması hedefleniyor.
Fark Labs Direktörü İlknur İlkyaz Gül, Coşkunöz Holding’in paydaşları arasına katılmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Gül, sektörlerinin inovasyon potansiyelini vurgulayıp teknoloji girişimleriyle geleceği dönüştürmek isteyen tüm kurumsal firmaları destekçileri arasına katılmaya davet ederek “Geleceğin daha iyi bir versiyonunu birlikte tasarladığımız bir dönüşüm aracı olarak konumlandırdığımız Fark Labs’te, girişimciler gerekli destek ve uygun ortamla buluştuğunda konuya ilgi duyan tüm sektörleri inovasyonla dönüştürme potansiyeli taşıyor. Otomotiv sektöründeki varlığını inovasyonla birleştirmek için öncü adımlar atan Coşkunöz Holding’e teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
Coşkunöz Holding İş Geliştirme Direktörü Hilmi Pınar ise iş birliğiyle ilgili “Coşkunöz Holding olarak 71 yıllık engin sanayi birikimimizi ve inovasyon kültürümüzü, Fark Labs’in teknoloji girişimciliği ve dönüşüm konusundaki uzmanlığıyla birleştirerek ülkemizdeki girişimcilik ekosistemine katkı vermek üzere önemli bir adım attık. Destekleyeceğimiz projelerle hem Coşkunöz’e hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Kurum içi girişimlerimiz de mevcut iş birliğinin sağlayacağı eğitim ve mentorlukla daha katma değerli hale gelecek” dedi.
Coşkunöz Savunma ve Havacılık, Güney Kore Helikopterlerine Orta Gövde Sağlıyor
03.05.2021 – Güney Kore, helikopterlerinin orta gövdelerini Türkiye’den alıyor. Coşkunöz Savunma ve Havacılık, Kore Genel Maksat Helikopteri’nin 26. orta gövdesinin teslimatını da başarıyla tamamladı.
Güney Kore genel maksat helikopterinin en önemli bölümlerinden birisi olan Orta gövde (Center Fuselage) montajı Türkiye’de yapılıyor. Bu kapsamda Coşkunöz Savunma ve Havacılık (CSH) tarafından üretilen 26 ncı helikopter orta gövdesi Güney Kore’ye teslim edilmek üzere yola çıktı. Güney Kore merkezli Korean Aerospace Industries (KAI) ile 60 Kore Genel Maksat Helikopteri ’nin (KUH Surion) orta gövde montajı için 2015’te anlaşma imzaladıklarını söyleyen Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, bu çerçevede üretim ve sevkiyatların planlandığı şekilde ilerlediğini, 2026’ya kadar da teslimatların devam edeceğini açıkladı.
Türkiye için yüksek katma değer
Yüksek hassasiyet ve yüksek teknoloji gerektiren gövde montajının Türkiye’ye büyük bir yetenek ve katma değer kazandırdığını vurgulayan Erdem Acay, “Hassas parça imalatı, montaj, entegrasyon, tasarım ve mühendislik gibi hizmetlerimiz ile savunma sektörümüze değer katmanın mutluluğunu, ihracatımızla ülkemize fayda sağladığımızın bilinciyle yaşıyoruz. Havacılık alanındaki hassas işleme yöntemiyle başlayan üretim gamımızı uçak ve helikopter gövdesi üretimi seviyesine yükselterek stratejik çözümlerdeki başarılarımızı ilerletiyoruz” dedi.
Havacılığın en üst yetkinliği
2026 yılına kadar devam edecek proje kapsamında kazanılan yetenekle Türkiye’de ‘Gövde Montajı’ gerçekleştirebilen iki firmadan biri olduklarını belirten Acay, “Havacılığın en üst yetkinliklerinden birisi olan Fuselage üretim yetkinliğinin milli hava platformlarında ve global hava aracı üreticilerin ürünlerinde de kullanılması için görüşmelerimiz devam ediyor. Hali hazırda hava aracı gövde imalat ve montaj yetkinliği ile yerli ve uluslararası firmalara hizmet veren CSH bu alandaki yetkinliğini daha da geliştirmek için hızla ilerliyor” diye konuştu.
Kore’nin en kritik projelerinden
Güney Kore, envanterindeki bazı helikopterlerini KUH-1 Surion helikopterleri ile değiştirmeyi planlıyor. Türk savunma sanayinin önemli girdiler yaptığı projelerde CSH da önemli rol oynuyor. Güney Kore’nin kritik projeleri arasında yer alan genel maksat helikopterinin savunmadan sivil havacılığa kadar farklı alanlarda önemli görev alması bekleniyor.
Coşkunöz Holding Bulut Altı Dikey İniş Kalkışlı Küçük İHA Üretecek
Otomotiv Devi Coşkunöz, İHA Üretimine Giriyor
22.01.2021 – Otomotiv, teknoloji, savunma ve havacılık gibi önemli sektörlerde, yüksek katma değerli ürünler üreterek, Türkiye’nin kritik teknolojilere sahip ülkeler arasına girmesine katkı sağlayan Coşkunöz Holding, İnsansız Havacılık Sistemleri alanında faaliyet gösteren İVME IHS’yi satın aldı. Havacılık ve savunma sanayindeki tecrübesini yeni şirketle birleştirecek olan Holding, dikey kalkış yapabilen, bulut altı İHA’lar ve yüksek irtifa ve hızlara ulaşabilen hedef platform İHA’ların üretimine odaklanacak.
Coşkunöz Holding, Türkiye’nin savunma ve havacılık alanında yerlileşmesini üst sıralara taşıyacak bir yatırıma imza attı. İnsansız hava araçları için yerli ve milli, jenerik uçuş kontrol sistemi geliştirme amacıyla kurulan Ankara merkezli İVME, Coşkunöz Holding bünyesindeki çalışmalarına yeni kurumsal kimliği ve UAVERA ismiyle devam edecek.
Coşkunöz Holding, ayda 3 sistem/6 adet uçak ve alt bileşenlerini üretebilecek kapasiteye sahip UAVERA ile sivil ve askeri sahada kullanıma yönelik ürün ve hizmetler sağlamaya odaklanacak. İHA’larda kullanılan ve Türkiye’nin yurtdışından temin ettiği kameralar, motorlar, aviyonik sistemler ve diğer teknolojilerin yerlileştirilmesi üzerine çalışmalar, UAVERA’nın öncelikli konuları arasında olacak.
Coşkunöz Holding, satınalmayı müteakip UAVERA’ya yaklaşık 15 milyon TL yatırım yaparak öncelikle dikey iniş kalkış yapabilen, bulut altı küçük sınıf sabit kanat İHA’lar ve yüksek irtifa ve hızlara ulaşabilen hedef platform İHA’ların üretilmesi projelerine start verdi.
“Kamera yerlileştirmesini görev bildik”
Savunma ve havacılık alanında uzun yıllara dayanan tecrübelerini satın aldıkları şirket ile birleştireceklerini aktaran Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, “Yeni yatırımımız ile Türk savunma ve havacılık sektöründe birçok ilke imza atmayı hedefliyoruz. İHA ve askeri projelerin yanı sıra yarı özel ve özel kurumlara gözetleme, tespit, izleme ve bakım gibi konularda hizmet ve ürün sağlamak gündem konularımız arasında yer alıyor. Türkiye, İHA’ların kamera ve motorlarını yurtdışından alıyor. Kamera ve motor konusunda yerlileştirme projelerimiz bulunuyor” dedi.
“Sızmaların önüne geçeceğiz”
Özellikle İHA projelerine hız verdiklerini belirten Acay, “Geliştireceğimiz İHA’lar dikey iniş kalkış yapabilecek. Yazılımlar ile hareket kabiliyetini otonom hale getirdiğimiz İHA’lar, kullanışlı simülasyon ara yüzüyle pilota kolay kullanım sağlayacak. Ürünlerimiz farklı tip görev ve işler için eklemeler yapılarak istenilen hizmete cevap verecek özelliklerde olacak. Yerli sistemlerin üretilmesiyle sistemlere sızmaların ve kontrol etme mekanizmalarının da önüne geçeceğiz” açıklamasında bulundu.
Pazar liderliği hedefleniyor
Yatırım ve çalışmalarla şirketi bugünkünden daha ileriye taşıyacaklarını da kaydeden Acay, “Türkiye’de dikey iniş kalkış yapabilen küçük İHA ve hedef İHA pazarında, pazar lideri ve teknoloji geliştiricisi olmak gelecek hedeflerimiz arasında yer alıyor. Askeri ve tüm sektör paydaşlarının ihtiyaçları doğrultusunda optimum ürünleri geliştirerek yerli ve milli üretim yapmayı, hayata geçirmeyi planladığımız kiralama sistemi ile sınırlı ihtiyaçlara da cevap verebilir hale gelmeyi hedefliyoruz” dedi.
Yerli firmalara destek verelim
Acay ayrıca, “Türkiye IHA alanında önemli teknolojileri üreten bir ülke konumuna geldi. Birçok teknoloji, Türk firmaları tarafından sağlanabiliyor. Coşkunöz gibi köklü işletmelere düşen görev, bu firmaları desteklemektir. Biz de teknolojiyi yurtdışında aramak yerine, uzun zamandır bu alanda çalışan, hazır altyapı, teknoloji ve Ar-Ge kültürüne sahip, milli bir firma olan IVME’yi satın alarak destek vermeyi istedik. Girişimci bir KOBI’yi holding kanatlarının altına alarak çok daha büyük hedefleri gerçekleştirebilecek yerli ve milli UAVERA’ya dönüştürdük” dedi.