Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Yapı Kredi Gü...

Yapı Kredi Gümrük Teminat Mektuplarını Elektronik Ortama Taşıdı

Yapı Kredi Gümrük Teminat Mektuplarını Elektronik Ortama Taşiyan İlk Banka Oldu  

02.09.2019 – Türkiye’nin dijital bankası Yapı Kredi, gümrük teminat mektuplarını elektronik ortama taşıyan ilk banka oldu. Yapı Kredi müşterilerinin yanı sıra Gümrük Müdürlükleri’nin de hayatını kolaylaştıracak yeni uygulama hakkında Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

“Yapı Kredi olarak dijitalleşmenin getirdiği olanakları her alanda olduğu gibi ülke ekonomimizin lokomotifi firmalarımızın hayatını kolaylaştırmak için de kullanıyoruz. 75 yıldır olduğu gibi bu yıl da dış ticarette danışman banka olma rolümüzle firmalarımızı var gücümüzle destekliyoruz. Müşteri odaklı bu anlayışımız doğrultusunda geçtiğimiz günlerde Yapı Kredi olarak gümrük teminat mektuplarını elektronik ortama taşıyan ilk banka olduk. Kasım 2018 tarihi itibariyle elektronik ortama taşıdığımız teminat mektuplarının kapsamını bu uygulamayla daha da genişletmekten dolayı mutluyuz.”

 Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından e-teminat mektuplarıyla ilgili hazırlanan tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinden sonra sistemsel gereksinimleri hızlı bir şekilde tamamladıklarını belirten Erdoğan, “Bu uygulama ile müşterilerimiz şubelerden kağıt ortamında aldıkları ve Gümrük Müdürlükleri’ne yine kağıt ortamında ulaştırdıkları mektupları, artık Kredi Kayıt Bürosu tarafından işletilen sistem üzerinden çok daha hızlı bir şekilde ulaştırabilecek. Aynı zamanda Gümrük Müdürlükleri de işlemlerini sistem üzerinden, daha güvenli, hızlı ve kolay takip edilebilir bir şekilde gerçekleştirebilecek” dedi.

 

Yapı Kredi’den Yılın İlk Yarısında En Yüksek Katılımlı Sendikasyon Kredisi

08.05.2019 – Yapı Kredi, yılın ilk yarısında 21 ülkeden 49 bankanın katılımı ile 1.030 milyar dolar sendikasyon kredisi sağladı. Uluslararası piyasalarda Türkiye’ye ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni teyit eden ve katılımcı banka sayısı açısından, yılın en yüksek katılımlı sendikasyon kredisi olan işlem, yapılan geri ölçeklendirme sonucunda 350 milyon dolar ve 607 milyon euro olmak üzere iki ayrı döviz cinsinden temin edildi.

Dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan ve iki ayrı dilimde sağlanan sendikasyon kredisinin vadesi 367 gün oldu. Kredinin toplam maliyeti ise libor + yüzde 2,50 ve euribor + yüzde 2,40 olarak gerçekleşti. 

“Tam 75 yıldır ülke ekonomisine değer katmak için varız” 

Yapı Kredi olarak, stratejik alanlarda sektör ortalamasının üzerinde sürdürülebilir bir şekilde büyüyerek yola sağlam adımlarla devam ettiklerini belirten Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, reel sektörü desteklemenin bir numaralı öncelikleri olduğunun altını çizerek sendikasyon kredisi hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Yapı Kredi olarak kuruluşumuzun 75. yılını kutladığımız 2019 yılında ülkemizin geleceğine duyduğumuz inançla, ekonomimize değer katabilmek adına güçlü ve kaliteli insan kaynağımızla çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin en büyük üçüncü özel bankası olarak fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmek ve daha da güçlendirmek daima önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda güçlü sermaye yapımız ve uzun yıllara dayanan saygın itibarımız sayesinde sağladığımız kaynakları, reel sektörü ve dış ticaretin finansmanını desteklemek amacıyla kullanıyoruz. Yılın ilk yarısının yüksek ilgiyle karşılanan; ülkemize, Türk bankacılık sektörüne ve bankamıza duyulan güveni bir kez daha teyit eden bu işlem ile ülke ekonomisine can veren her ölçekteki firmalarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

Yapı Kredi’nin sağladığı 1 milyar doların üzerindeki sendikasyon kredisinin koordinatörlüğünü ve düzenleyiciliğini Bank of America Merrill Lynch, koordinatörlüğünü UniCredit, aracılığını ise Mizuho Bank üstlendi.

 

Yapı Kredi Dolar Cinsinden Tahvil İhracı Yolu İle İlave Ana Sermaye Borçlanması Gerçekleştiren İlk Türk Mevduat Bankası Oldu

10.01.2019 – Yapı Kredi, 650 milyon dolarlık ilave ana sermaye niteliğinde tahvil ihracı gerçekleştirdi. Bu işlem, bir Türk mevduat bankası tarafından piyasa katılımlı tahvil ihracı yolu ile gerçekleştirilen ilk Dolar cinsi ilave ana sermaye borçlanması oldu.

Yurt dışı piyasalarda gerçekleştirilen, her 5 yılda bir geri çağırma opsiyonu bulunan ve Koç Holding ile UniCredit’in de alım yaptığı ilave ana sermaye niteliğinde tahvil ihracı yüzde 13.875 olarak belirlenen getiri oranıyla gerçekleşti. Bu işlem, Yapı Kredi’nin ana hissedarlarının ve uluslararası yatırımcıların Yapı Kredi’ye duymuş oldukları güveni bir kez daha teyit etti. Banka, bu ihraç ile sermaye yapısını daha da güçlendirmiş oldu. Eylül finansalları dikkate alındığında, bu işlem Yapı Kredi’nin ana sermaye yeterlilik rasyosunda 115 baz puanlık bir artış sağlayacak.

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Yapı Kredi olarak güçlü sermaye pozisyonumuzu korumak ve sağlıklı bilanço yapımızı daha da güçlendirmek adına gerçekleştirdiğimiz 650 milyon dolarlık ilave ana sermaye ihracını başarıyla tamamladık. İşleme gösterilen yüksek ilgi, Türkiye’ye ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni yansıtması açısından da büyük önem taşıyor. 15 ülkeden 58 yatırımcının katılımıyla gerçekleştirilen işlem ile ilklerin bankası olma özelliğimizi de sürdürdük. Piyasa katılımlı tahvil ihracı yolu ile gerçekleştirilen Dolar cinsi ilave ana sermaye borçlanmasına imza atan ilk Türk mevduat bankası olduk. Ana hissedarlarımızın yanı sıra, uluslararası yatırımcıların ülkemize ve bankamıza duyduğu güveni teyit eden bu başarılı işlemden aldığımız güç ile 75. yılımızı kutladığımız 2019 yılında da, Türkiye’ye daha fazlasını katmak adına çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz.”

Yapı Kredi’nin bu işleminde Citigroup Global Markets Limited, BofA Merrill Lynch, UniCredit Corporate & Investment Banking, J.P. Morgan Securities PLC ve Société Générale SA görev aldı.

 

Yapı Kredi’den Yılın İkinci Yarısında En Yüksek Tutarlı Sendikasyon Kredisi

30.10.2018 – Yapı Kredi, yılın ikinci yarısında sendikasyon kredisini en yüksek tutarlı yenileyen banka oldu. Küresel belirsizliklere rağmen, uluslararası piyasalarda Yapı Kredi’ye ve Türkiye’ye duyulan güveni teyit eden kredi, 275 milyon dolar ve 691 milyon euro olmak üzere iki ayrı döviz cinsinden temin edildi. Banka, böylelikle 13 ülkeden 27 kurumun katılımıyla 1.1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağlamış oldu.

Dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan ve iki ayrı dilimde sağlanan sendikasyon kredisinin vadesi 367 gün oldu. Kredinin maliyetiyse libor + yüzde 2,75 ve euribor + yüzde 2,65 olarak gerçekleşti. Yapı Kredi, 2018 yılında sağladığı toplam 2.6 milyar dolar sendikasyon kredisi ile ülke ekonomisine can veren firmaların destekçisi olmaya devam edecek.

Ülkemiz ekonomisine destek olmak en önemli hedefimiz

Sağlanan kredi ile ilgili değerlendirmede bulunan Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, şu bilgileri verdi:

“Yapı Kredi olarak kurulduğumuz günden bu yana, ülkemiz ekonomisine, halkımıza destek olmak ve ülkemizi ileri taşımak daima en önemli hedefimiz oldu. 

Küresel düzeyde yaşanılan dalgalı piyasa koşullarına rağmen kaynak ve finansman temini tarafında sene içinde birçok başarılı çalışmaya imza attık. Öncelikle güçlü hissedarlarımızın desteğiyle ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı sağlamak, bilançomuzu daha da güçlendirmek adına Mayıs ayında sermayemizi 4.1 milyar lira artırdık. Bu işlem, Türkiye’de son 10 yılda gerçekleştirilen en büyük bedelli sermaye artışı olarak tarihe geçti. Türkiye’nin en köklü bankalarından biri olarak, müşterilerimizi daima merkezde tutarak, her ölçekteki firmamızın yanında olduk. Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Nefes Kredisi gibi kredileri en doğru şekilde firmalarımızla buluşturduk.

Sağladığımız bu sendikasyon kredisi uluslararası arenada Türkiye’ye duyulan güvenin yenilendiğini ve artarak güçlendiğini gösteriyor. Bu krediyi Türk bankacılık sektörünün ve bankamızın güçlü mali yapısı, daha da önemlisi uzun yıllara dayanan saygın itibarı sayesinde aldık. Yapı Kredi olarak yılın ikinci yarısında en yüksek tutarlı sendikasyon kredisini yenileyen banka olduk. 

Ülkemize daha fazlasını katabilmek adına çalışmalarımızı aynı anlayışla sürdüreceğiz.”

Yapı Kredi’nin sağladığı 1.1 milyar dolarlık sendikasyon kredisinin koordinatörlüğünü ve düzenleyiciliğini Bank of America Merrill Lynch International Limited, aracılığını ise UniCredit Bank AG, London Branch üstlendi.

 

Yapı Kredi China Unionpay İle İş Birliğine Gitti

11.06.2018 – Yapı Kredi, dünyanın en büyük ödeme sistemlerinden China UnionPay ile gerçekleştirdiği iş birliği doğrultusunda, POS ve ATM ağına China UnionPay kartlarını da dahil edecek. Buna göre dünya çapındaki tüm China UnionPay kartı kullanıcıları, gerekli geliştirmeler tamamlandığında, Yapı Kredi’nin sayısı 350 bine ulaşan üye işyerlerinde alışverişlerini gerçekleştirebilecek, Türkiye geneline yayılan 4.300’ü aşkın Yapı Kredi ATM’sinden para çekebilecek ve hesaplarındaki bakiyeleri sorgulayabilecek.

Ülke ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacak 

2018 yılının Çin’de “Türkiye turizm yılı” olarak ilan edildiğini hatırlatan Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, China UnionPay’in global ölçekte gerçekleştirdiği büyüme doğrultusunda iş birliği gerçekleştirdiklerini belirtti. Erün şu değerlendirmede bulundu:

Uzak Doğu ile gerçekleştirdiğimiz ticaret ve turizm özellikle son yıllarda artmış durumda. Bu bölgeden ülkemize gelen ticari kurumların, iş insanlarının ve bireylerin kullandıkları kredi kartı sisteminin büyük ölçüde China UnionPay olmasını değerlendirmek ve iki ülke arasında potansiyelden en iyi şekilden yararlanmak adına China UnionPay’i POS ve ATM ağımıza ekledik. Bu değerli marka ile gerçekleştirdiğimiz ortaklığın ülkemize gelen misafirlerimize kolaylık sağlayacağını, ülkemiz ekonomisine ve turizmine de anlamlı bir değer katacağını düşünüyoruz. Ülkemizde kredi kartları pazarında liderliğini 1988 yılından bu yana sürdüren Yapı Kredi World ile kredi kartlarının dijital dönüşümüne odaklanırken, bu büyük markayı güçlendirecek iş birliklerini de çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda Yapı Kredi olarak bugün toplam 168 ülkede milyonlarca üye işyerinin kullandığı ödeme sistemi China UnionPay ile değerli bir iş birliğine imza atmaktan mutluyuz. Önümüzdeki dönemde Yapı Kredi’nin sunduğu ayrıcalıklı bankacılık dünyasının bir parçası olan herkese katma değer sağlayacak iş birlikleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”

UnionPay Yönetim Kurulu Başkanı Ge Huayong ise gerçekleştirilen iş birliği hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye, tarihi İpek Yolu’nun son durağı olmakla birlikte bugün de modern İpek Yolu olarak tarif ettiğimiz ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ girişiminin en önemli ülkeleri arasında yer alıyor. Bu çok değerli ülke ile ticari, ekonomik ve turistik ilişkilerimizi artırmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Ödemeleri kolaylaştıracak bu iş birliği aynı zamanda önümüzdeki dönemde Yapı Kredi ile kredi kartları ve mobil bankacılık konularında gerçekleştirmek istediğimiz daha derin iş birliklerinin de temelini oluşturacak.”

 

Yapı Kredi Daha Güçlü Bilanço İçin Sermaye Artırımına Gidiyor

26.04.2018 – Yapı Kredi 26 Nisan 2018 tarihinde düzenlenen Yönetim Kurulu toplantısında, bilançosunu daha da güçlendirmek amacıyla sermaye artırım kararı aldı. Banka, bu karar doğrultusunda, ödenmiş sermayesini pay ihracı yolu ile 4.1 milyar TL artırarak 8.45 milyar TL’ye çıkartacak. Bununla birlikte, uluslararası piyasalarda ilave ana sermaye ihracı ile ek borçlanma gerçekleştirecek. Yasal izinler ve piyasa koşullarına bağlı olarak, yaklaşık 500 milyon dolar olması beklenen bu ihraç ile birlikte Yapı Kredi, toplamda yaklaşık 1.5 milyar dolar ana sermaye artışı gerçekleştirmiş olacak. Bu işlem, son 10 yılda ülkemizde gerçekleştirilen en büyük bedelli sermaye ihracı olacak.

Türkiye’ye daha fazlasını verebilmek adına bulunmaz bir fırsat

Yapı Kredi’nin, kurulduğu günden bu yana Türkiye’ye büyük değer kattığını belirten Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, sermaye artırım kararı hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Yapı Kredi olarak ülkemize, ekonomimize ve topluma çok daha fazla değer kazandırabilmek adına güçlü ve kapsamlı bir 2020 hedefi oluşturduk. Ana hissedarlarımız; Koç Holding ve UniCredit, küresel piyasalarda yaşanan belirsizliğe rağmen, ülkeye ve Yapı Kredi’ye duydukları güvenle çok önemli bir sorumluluk alarak, pay ihracı yoluyla 4.1 milyar TL (yaklaşık 1 milyar dolar) sermaye artırımına karar verdi. Yönetim Kurulumuzun onayladığı Sermaye Güçlendirme Planı ile pay ihracının yanı sıra, uluslararası piyasalarda yaklaşık 500 milyon dolarlık ilave ana sermaye ihracı da yapacağız. Böylece, toplamda yaklaşık 1.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek ana sermaye artışı, sermaye yeterlilik oranlarının ve bilançomuzun daha da güçlenmesinde rol oynayacak. Bu, hem hissedarlarımızın hem de yabancı yatırımcıların ülkemize ve Yapı Kredi’ye olan güveninin de çok önemli bir göstergesi. Bu kaynak, hizmet sunduğumuz tüm segmentlerde müşteri ve ürün portföyümüzün genişletilmesinde, büyütülmesinde ve dijital bankacılık alanında katma değerli ürünler geliştirilmesinde de kullanılacak.”

Erün, bankanın 2020 hedefi ile ilgili olarak ayrıca şu şekilde konuştu: “Bankacılığa kazandırdıkları ile ‘ilklerin bankası’ olan Yapı Kredi’nin bu sermaye artışı sadece bankanın değil ülkemizin de büyümesine katkı sağlayacak. Ana hissedarlarımızdan aldığımız güçlü destek, ülkemize duyduğumuz sonsuz güven ve 74 yıllık deneyimimizle, hedefimiz doğrultusunda bundan sonra da sağlam adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.”

Pay ihracı sürecinin, düzenleyici makam onaylarına tabi olarak Haziran 2018’de tamamlanması planlanırken, ilave ana sermaye ihracının zamanlaması, büyüklüğü ve fiyatlandırması, pazar koşullarına ve düzenleyici makam onaylarına bağlı olarak belirlenecek.