Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri TUSİD: UR-GE ...

TUSİD: UR-GE Çalışmalarıyla İthalat Yüzde 22 Düştü, İhracat Yüzde 18,5 Arttı

Yurt dışına açılan Türk firmaları ihracatı yüzde 18.5 artırdı

06.06.2018 – Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), UR-GE projesi ile son bir yılda ihracatın 18.5 oranında artmasına katkıda bulundu. İhracattaki artışa paralel olarak ithalat da yüzde 22 oranında düştü.

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ) projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalar, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.5 artmasında önemli rol oynadı. 2018 Ocak – Nisan döneminde ihracat 1,49 milyar dolara yükselirken, ithalat oranında yüzde 22’lik düşüş gözlendi.

Rakamlarla ihracattaki artış

  • 2018 Ocak – Nisan döneminde sektör ihracatı bir önceki yıl aynı döneme göre (2017 yılında 1,26 milyar dolar) %18,50 artarak 1,49 milyar USD olarak gerçekleşti.
  • 2018 Nisan ayı ihracatı bir önceki yıla kıyasla %17,65 artarak 397 milyon dolar oldu. (2017 Nisan – 384 milyon dolar)
  • Sektör ithalatı 2016 yılında bir önceki yıla göre %22 düşerek 1,34 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2017 yılında ise %3,20 düşerek 1,29 milyar dolar olmuştur.
  • Türkiye, Dünya Mutfak Sektörü ihracatından yaklaşık %2,0 pay alarak 9. Sıraya yükseldi.
  • Dünya Mutfak Sektörü ticaret hacmi 2017 yılında 211 milyar dolar oldu.
  • Sektör birim ihraç fiyatı 2017 yılında bir önceki yıla göre %0,77 oranında artış göstermiştir. 2014: 4,11 dolar/Kg – 2015: 3,72 dolar/Kg – 2016: 3,43 dolar/Kg (2015-2016 için %7 düşüş) – 2017 Ocak-Aralık: 3,46 dolar/Kg

57 şirketle 281 ikili iş görüşmesi yapıldı

Mevcut UR-GE kümesi ile güçlerini birleştiren TUSİD, endüstriyel mutfak sektöründe ulaşılması zor pazarlara yönelik çalışmayı ve ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarını Mart 2016 tarihinden bu yana sürdürüyor.

TUSİD ve İDDMİB – İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği işbirliğiyle yürütülen, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE kapsamında projelendirilen Endüstriyel Mutfak Sektörü Yurt Dışı Pazarlama Takımı’nın, 2017 yılında Güney Afrika ve İngiltere’de yapılan yurt dışı pazarlama faaliyeti bu yıl 26 Şubat-1 Mart 2018 tarihleri arasında Fas’ta gerçekleştirildi. Bu organizasyona, heyette bulunan 17 firmadan 25 temsilci katıldı. Katılımcı firmalar, 57 farklı şirketle 281 ikili iş görüşmesi yaptı. Bu görüşmeler büyük bir oranda olumlu sonuçlandı.

Hedefte Latin Amerika var

TUSİD, şimdi rotasını Latin Amerika ülkelerinden Şili ve Meksika’ya çevirdi. Türk firmalar, 26 Ağustos – 3 Eylül 2018 tarihleri arasında bu ülkelerde B2B görüşmeler ve özel ziyaretler gerçekleştirecek. Endüstriyel Mutfak Sektörü Yurt Dışı Pazarlama Takımı projesi kapsamında 5. heyet faaliyeti de 01 – 06 Ekim 2018 tarihleri arasında Fransa’da düzenlenecek. İkili iş görüşmelerinin Paris ve Lyon’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, endüstriyel mutfak ihracatçısı Türk firmaların UR-GE projesi ile global pazarlara açılabildiklerini ve ihracatlarını geliştirebildiklerini vurguladı. Gürkaynak, “2016 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmaların meyvelerini toplamaya başladık. Rakamlar da bunu doğruluyor. İhracatta önemli bir artış oranı ortaya konurken, ithalat noktasında da düşüş kaydetmeyi başardık. Önümüzdeki yıllarda düzenlenecek milli katılımlı fuar organizasyonlarıyla ve kurulması muhtemel olan Türkiye Ticaret Merkezleri ile birlikte Türkiye’nin global pazardaki konumunun yükseleceğini öngörüyoruz” dedi.

 

Hostech by TUSİD’e yurt dışından 4 bin profesyonel alıcı geldi

Dünyanın gözü Türk mutfak sektöründe

08.11.2016 – Otel, restoran, gastronomi ve mutfak ekipmanları alanında Avrasya’nın en büyük fuarı olan Hostech by Tusid, 4 bin 13’ü yabancı olmak üzere toplam 24 bin 70 profesyonel tarafından ziyaret edildi.

TİM Başkanvekili Tahsin Öztiryaki: “Bütün dünyada rüştünü ispat eden mutfak ürünlerimiz, fuarda yabancı yatırımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Dünyadaki bütün yatırımcıların gözünün bizim ürünlerimizde olduğu bir dönemde, bizim gözümüz başka ülkelerin ürünlerinde olmamalıdır.”

TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak: “Bu yıl 22’incisini organize ettiğimiz Hostech by Tusid, yabancı ziyaretçi katılımı açısından gelmiş geçmiş en iyi fuar oldu.”

Otel, restoran, gastronomi ve mutfak ekipmanları alanında Avrasya’nın en büyük fuarı olan “Hostech by Tusid – 22. Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı” tamamlandı. CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenen fuar, 4 bin 13’ü

yabancı olmak üzere toplam 24 bin 70 profesyonel tarafından ziyaret edildi. Fuar ve sektörle ilgili bilgi veren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Tahsin Öztiryaki, Türk mutfak sektörünün bütün dünyada rüştünü ispatladığını belirterek, şöyle konuştu: “Türk yatırımcılar da sektörümüze daha da fazla güvenmelidir. Bu kadar iyi olduğumuz sektörde ithal ürünlerin talep görmesinin hiçbir sebebi yoktur. Dövizi bu alanda dışarı çıkarmamalıyız, başka işlerde kullanmalıyız. Dünyadaki bütün yatırımcıların gözünün bizim ürünlerimizde olduğu bir dönemde, bizim gözümüz başka ülkelerin ürünlerinde olmamalıdır.”

Öztiryaki, “Sektörümüz yüzde 90 yerli ürün kullanımı ile bir otelin a’dan z’ye tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir konuma geldi. Hal böyleyken, Türk yatırımcılarımızdan başarısını ve kalitesini ispat etmiş ürünlerimizin kullanımına özen göstermelerini bekliyoruz” dedi.

“Yabancı katılımı açısından gelmiş geçmiş en iyi fuar”

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Ahmet Gürkaynak, bu yıl gerçekleştirilen Hostech by Tusid’in yabancı katılımı açısından gelmiş geçmiş en iyi fuar olduğunu söyledi.

Küresel arenada sıkıntıların yaşandığı bir dönemde bu kadar yabancı alıcının fuara ilgi göstermesinin sevindirici olduğunu ifade eden Gürkaynak, fuarı Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Hindistan, İsrail, Polonya, İran, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Ukrayna, Rusya, Cezayir ve Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu 60 ülkeden gelen sektör profesyonelinin ziyaret ettiğini belirtti. “Fuarda pek çok firma yüklü siparişler aldı. Yalnızca bir firmanın 1 milyon dolarlık sipariş aldığını düşünürsek, fuarın sektöre uzun vadede önemli katkısı olacak” diye konuşan Ahmet Gürkaynak, gastronomi turizminin gelişmesinin sektöre ve fuara bağlı olduğunun altını çizdi.

Yüzde 50 enerji tasarruflu mutfak ürünleri

CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık tarafından, TUSİD desteğinde organize edilen fuarda binlerce ürün çeşidi sergilendi. Firmaların fuarda sergilediği ürünler, sektörün teknoloji ve tasarımda geldiği noktayı gözler önüne serdi. Yüzde 50 enerji tasarruflu, patentli endüstriyel mutfak ürünleri yabancı alıcılar tarafından en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldı. Öztiryakiler firması, daha önce İspanya’dan ithal edilen enerji tasarruflu endüstriyel mutfak alanında kullanılan buzdolabını üreterek, ilk kez fuarda sergiledi. Yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yoğun ilgi gören enerji tasarruflu buzdolabı yarı fiyatına piyasaya sunulacak. Fuarda başka ilgi gören ürünler bir dakikada beş kilo patates, sarımsak soyma makineleri, Türkiye’de ilk kez üretilen gazlı bulaşık makineleri ve dünyanın en büyük düdüklü tenceresi oldu.

 

TUSİD hakkında:

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), sektörünün ilk ve tek kuruluşu olarak 1991 yılında kurulmuştur. Endüstriyel mutfak, çamaşırhane, servis ve ikram ekipmanları alanlarında faaliyet gösteren firmaları bir araya getiren ekonomik sektör örgütü TUSİD, işkollarının önde gelen tüm firmalarını çatısı altında toplamıştır. Ayrıca, konaklama ağırlama sektörüne mal ve hizmet veren çok sayıda kuruluş da örgütün bünyesinde yer almaktadır. TUSİD, üyeleri arasında mesleki, teknolojik ve sosyal dayanışmayı sağlamak ve söz konusu alanlarda standartları yükseltmek için çalışmalarını sürdürmektedir.

TUSİD üyesi kuruluşların faaliyet alanları: 

  • Endüstriyel mutfak ekipmanları
  • Endüstriyel çamaşırhane ekipmanları
  • Soğuk odalar
  • Oteller için minibarlar ve diğer absorbsiyonlu soğutucular
  • Endüstriyel temizlik ekipmanları ve temizlik kimyasalları
  • Profesyonel mutfak kullanım malzemeleri
  • Setüstü ekipmanlar
  • Temizlik kimyasalları
  • Ağırlama sektörü için bilgisayar sistemleri
  • Ağırlama sektörü için mobilya
  • Otel tekstili
  • Satış sonrası montaj ve bakım hizmetleri

www.tusid.org.tr