Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Boeing ve TUS...

Boeing ve TUSAŞ, Motor Kapağı Üretimi İçin Sözleşme İmzaladı

Boeing ve TUSAŞ, Boeing 737 Motor Kapağı Üretimi İçin Sözleşme İmzaladı

09.08.2021 – Boeing ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Boeing’in tek koridorlu uçak ailesi Boeing 737’lerin motor kapağı üretim ve tedariki için sözleşme imzaladı. TUSAŞ’ın bu sözleşme ile 2025 yılından itibaren üretilen tüm Boeing 737 uçakları için aylık motor kapağı üretiminin yarısını karşılaması öngörülmekte.

Boeing ile TUSAŞ arasında imzalanan bu sözleşme, TUSAŞ’ın Boeing Ticari Uçaklar portföyünü de genişletiyor. İki şirketin yakın sanayi işbirliği, 737 programının performansını ve finansman gücünü artırırken, Boeing ve Türk havacılık sanayii arasındaki uzun yıllara dayanan ilişkiyi daha da ileriye taşıyor.

Motor kapaklarının uçaklardaki işlevi, hava girişi ve ters itme sistemi arasında motor fan kasası üzerinde aerodinamik bir yüzey oluşturarak motora monte komponent ve donanımları korumaktır. Her bir motorun çevresinde, motor fan kasası üzerindeki motor parça ve donanımlarının servis ve bakımını sağlamak üzere açılabilen iki motor kapağı bulunmaktadır.

Anlaşma ile ilgili görüşlerini paylaşan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Şirketimiz yarım asırlık tecrübesi ile hava yapısalları alanında rüştünü ispatlamış üreticiler arasında yer almaya devam ediyor. Bir yandan ülkemizin havacılık alanında beka projelerini üretirken, diğer taraftan dünyanın önde gelen hava platformu üreticileri için de yüksek kaliteli kritik üretimler gerçekleştiriyoruz. Anlaşma kapsamında Boeing için üretimini gerçekleştireceğimiz motor kapağı üretimi için heyecanlıyız. Yeni bir yetkinliği daha şirketimize kazandırıyoruz. Bu iş birliğinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı ve Boeing yetkilerini tebrik ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın, “Boeing’in stratejik büyüme ülkeleri arasında yer alan ve önemli bir sanayi ve teknoloji ortağı olan Türkiye’nin, küresel havacılık sektörüne büyük katkılar sağlama potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Boeing, Türkiye ile birlikte birkaç yıl önce hayata geçirdiği Milli Havacılık Planı ile ülkedeki varlığını, yatırımlarını ve tedarik zincirini genişletti. 737 motor kapağı üretimi için TUSAŞ’ın seçilmesi, Boeing’in Türkiye ile olan stratejik ortaklığını ve Türk havacılık sanayiinin dünya standartlarındaki kabiliyetini yansıtmaktadır.” dedi.

737 motor kapaklarının üretimi, TUSAŞ’ın halihazırda Boeing için 787 Dreamliner irtifa dümeni, kargo paneli, kuyruk yatay hücum kenarı ile 737 irtifa dümenini üretmekte olduğu ve yıllardır uçan Boeing uçakları için binlerce parça ve komponent teslimatını gerçekleştirdiği Ankara’daki son teknoloji TUSAŞ tesislerinde gerçekleşecek.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Hakkında 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 640 bin metrekare kapalı alanda hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır.

Boeing Hakkında 

Dünyanın önde gelen havacılık ve uzay şirketi Boeing, 150’den fazla ülkedeki müşterilerine havacılık ürünleri ve destek hizmetleri sağlamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük ihracatçısı olan şirket, küresel bir tedarikçi üssünün kabiliyetlerini küresel ölçekte ekonomik fayda yaratmak, sürdürülebilirlik ve toplumsal etki için kullanmaktadır. Boeing ekipleri, geleceğe yönelik yenilikler geliştirmeyi ve şirketin temel değerleri olan güvenlik, kalite ve dürüstlüğü yaşatmayı hedeflemektedir. Daha fazlası için www.boeing.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Türkiye Patent Başvurusu Sayısında İspanya’yı Geçti

Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş’ye (TUSAŞ) Ödül

18.10.2019 – Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ve 2010’dan bu yana her yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilmekte olan “Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Uluslararası Konferansı 17 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi’nde başladı. İki gün sürecek olan konferansta geçtiğimiz yıl Sertaç Köksaldı anısına verilmeye başlanan “Sertaç Köksaldı Fikri Mülkiyet Hakları Başarı Ödülü’’nün bu yılki sahibi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, konferansın açılış konuşmasında fikri mülkiyetin, temelinde adalet ve hukuk kavramlarının olması gereken bir mülkiyet olduğunu belirterek fikrin ürüne dönüşmesi ve ürünlerin ticarileşmesi ve uluslararası platforma çıkması için elbirliğiyle çalışmak gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye patent başvurusu sayısında İspanya’yı geçti

Konferansa katılan Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise konuşmasında fikri mülkiyet ve ekonomi ilişkisine değindi. Avrupa’da her 3 istihdamdan 1’inin fikri mülkiyet katkısıyla sağlandığını belirten Asan bu kapsamda fikri mülkiyetin Ar-Ge yönünün ülkemizde daha fazla geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye kaynaklı olmak üzere her sene 10 binin üzerinde patent başvurusu yapıldığını belirten Asan, bu sene Türkiye’nin patent başvurusunda İspanya’yı geride bıraktığını ekledi. Asan, TÜBİTAK ile yürüttükleri patent veri tabanı araştırmasından da söz ederek, sanayi ve akademinin patent veri tabanından nasıl yararlandıklarını ortaya koymayı amaçladıklarını ifade etti. Patent veri tabanından yararlanılmasının fikri mülkiyetin ar-ge kalitesini artıracağını belirten Asan, Türkiye’de şirketlerin akademiye oranla bu veri tabanını daha etkin kullandıklarını; akademi tarafında ise patent başvurusu yapmış her 100 projeden sadece 11’inde patent atıf dokümanına rastlandığına dikkat çekti.

Konferansın konuk konuşmacısı ise hedefli kanser tedavisinde geliştirdiği buluşla adından söz ettiren Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rana Sanyal’dı. 2035 yılında kanser vakalarının yüzde 70 artacağını belirterek bu alanda yenilikçi tedavilerle insan yaşamında fark yaratmayı amaçladığını ifade eden Rana Sanyal, bilim insanı olarak yapmak istediği en önemli şeyin insan yaşamında fark yaratmak olduğunu belirtti ve fikrin ticarileşmesi konusunda buluşçuların lehine daha fazla adım atılması gerektiğini vurguladı.

Fikri hakların korunması ve ticarileşmesinde karşılaşılan sorunlar

Türkiye’deki lisanslama mekanizmalarının desteklenmesi üzerine TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destekleme Programları Direktörlüğü adına konuşan Alp Eren Yurtseven, TÜBİTAK 1516 Lisans Destekleme Programı hakkında katılımcılara bilgi verdi. 2018 yılında 1516 programı kapsamında 25 Teknoloji Transfer Ofisi’nin desteklendiğini belirten Yurtseven, programın lisans gelirlerinde yıllık yüzde 82’lik bir büyüme oranı hedeflediğini ifade etti.

Türkiye’de Teknoloji Transfer Ofislerinden alınan geri bildirimler sonucu fikri hakların korunması ve ticarileşmesinde karşılaşılan sorunları da katılımcılarla paylaşan Yurtseven, bu sorunlar arasında öğretim elemanlarının patent başvurularından gelir elde edemeyeceklerini düşünmeleri, patent değerlendirme mekanizmalarının eksikliği, özel sektörde bilgi eksikliğinden dolayı görülen düşük risk iştahı, patent araştırma ve inceleme süreçlerinin uzunluğu ve patent başvurularının akademik yükselmede öncelikli olmaması gibi sorunlar bulunduğunu belirtti

 

Savunma İhracatının Şampiyonu TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Oldu

Savunma sektörünün ihracat yıldızları ödüllerini aldı

16.04.2019 – Savunma ve havacılık sektöründe 2018 yılında en fazla ihracat yapan firma TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi oldu. Onu sırasıyla TUSAŞ Motor Sanayi, FNSS Dış Ticaret, ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret ile Alp Havacılık Sanayi Ticaret izledi.

SSI Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, 2018 yılını 2 milyar 35 milyon dolar ihracatla kapattıklarını belirterek, “2019 yılının ilk üç ayında ihracatını en fazla artıran birinci sektörüz. Kilogram başına ihracatımız 46,59 dolara ulaştı. Türkiye ortalaması ise 1,32 dolar. Ekonomiye diğer sektörlere göre neredeyse 45 kat daha fazla değer katıyoruz” dedi.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) 2018 yılında en fazla ihracat yapan başarılı firmaları ödüllendirdi. Sektörde 2018 yılının ihracat şampiyonu TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii oldu. SSI’nın 2018 yılı olağan Genel Kurul toplantısından önce gerçekleştirilen ödül töreninde, TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile birlikte diğer başarılı firmalara ödüllerini, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ve SSI Başkanı Latif Aral Aliş verdi.

Sektörün her geçen gün her geçen gün yeni bir başarı hikayesine imza attığını belirten SSI Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, yaptığı konuşmada “Mevcudiyetimiz için, tam bağımsız Türkiye için sektörümüzün başarısı, güvenli ve huzurlu bir gelecek anlamına geliyor. Türk Savunma ve Havacılık Sanayimizin öneminin, toplumumuzun tüm kesimleri tarafından benimsenmiş olmasından son derece mutluyuz. Artık takip eden değil, takip edilen bir teknolojiyi ve ürünleri üretiyoruz” dedi.

İhracat rakamlarındaki istikrarın, bu gelişmenin en önemli ispatı olduğunu kaydeden Aliş, “Kuruluşumuzdan bu yana ihracatımızı yüzde 130 artırdık. 2018 yılında ihracatımız 2 milyar doları aştı. 2019 yılının ilk üç ayında ise ihracatını an fazla artıran sektör olduk. Bunun yanı sıra kilogram başına ihracatımız 46,59 Amerikan dolarına ulaştı. Türkiye ortalaması ise 1,32 dolar. Ekonomiye diğer sektörlere göre neredeyse 45 kat daha fazla değer katıyoruz” diye konuştu.
Sektörün bölgesel ve küresel pazarlardaki etkinliğini artırabilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini vurgulayan Aliş, “İki hafta sonra İstanbul’da gerçekleşecek olan IDEF fuarına ev sahipliği yapacağız. Uluslararası katılımla sektörün önemli temsilcilerini, ülke heyetlerini ağırlayacak, kısa ve orta vadede sektörümüzü geliştirecek projelerin hayata geçmesine çalışacağız” şeklinde konuştu.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savunma sektörüne büyük önem verdiğini, yabancı ülke liderleri ile temaslarında mutlaka savunma sanayi konusunu gündeme getirdiğini bildirdi.

Çeşitli kategorilerde toplam 15 ödülün verildiği törende 2018 yılında en fazla ihracat yapan firmalar arasında ilk sırayı TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii aldı. Bu kategoride TUSAŞ Motor Sanayii ikinci olurken, FNSS Dış Ticaret üçüncü, ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret dördüncü Alp Havacılık Sanayi Ticaret ise beşinci sırada yer aldı.

İhracatını en fazla artıran firma ödülünü FNSS Dış Ticaret alırken, Bahtiyar Av Malzemeleri Pazarlama İnşaat Tekstil Sanayi ve Ticaret LTD en fazla ülkeye ihracat yapan firma oldu.
Ürün Gruplarına göre ihracat birincisi olarak ödül alan diğer firmalar ise şöyle:

“Makine ve Kimya Endüstrisi Genel Müdürlüğü (Mühimmat), Derya Silah Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Yivsiz Tüfekler), Turaç Dış Ticaret Ltd. Şti, (Fişek), Feda Pazarlama ve Ticaret Ltd.Şti (Diğer Silahlar), ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Savunma Elektroniği), TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş. (Hava Taşıtları ve Aksamları), Yonca-Onuk Adi Ortaklığı (Deniz Taşıtları ve Aksamları), FNSS Dış Ticaret A.Ş. (Kara Taşıtları ve Aksamları)”
Ödül töreninin ardından gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda birliğin 2018 yılı faaliyet raporu ve 2019 yılı hedefleri hakkında üyelere bilgi verildi.

 

 

TUSAŞ, Spirit İşbirliği İle 292 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirecek

26.05.2017 – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), dünyanın önde gelen uçak yapısalları üreticisi Spirit Aerosystems ile mevcut iş paketlerinin devamı ve yeni iş paketlerinin üretimini kapsayan toplam 292 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

TUSAŞ, 2003 yılından bu yana parça üretimini yaptığı ve mevcut iş paketleri kapsamında ayda ortalama 35 bin adet alt montaj parçası sevkiyatı gerçekleştirilen Spirit firması ile imzaladığı sözleşme ile yaklaşık 292 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş olacak. Sözleşmeye göre, mevcut 737 MAX ve Spirit Aerosystems LTA 1-5 iş paketlerinin üretim sorumluluğu 2023 yılı sonuna kadar uzatıldı. Mevcut kapsamdaki artışın yanı sıra 14-19 Mayıs 2017 tarihlerinde sağlanan anlaşma ile ağırlıklı 737MAX-777X parçalarından oluşan ve 2023 yılına kadar geçerli yeni bir iş paketi şirkete kazandırılmış oldu.

TUSAŞ, 2016 yılında üçüncü kez yüzlerce tedarikçi arasından Spirit AeroSystems’in “Outstanding International Supplier” ödülüne layık görülmüştü. İHA