Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri AB’den ...

AB’den Galvanizli Çelik Ürünlere Antidamping Vergisi

12.05.2022 – Şeker Yatırım: Basında yer alan habere göre; Avrupa Komisyonu, geçen yıl başlatılan soruşturmanın ardından Türkiye’den ithal galvanizli çelik ürünlerine %8 – %11 antidamping vergisi getirdi. Avrupa Birliği ’nin, Türkiye’den yıllık 2mlr USD değerinde 1,6mn ton galvanizli çelik ithal edildiğini bildirilen haberde getirilen antidamping vergilerinin Türk ürünlerinin rekabet gücünü zayıflatacağı ve ihracatı ciddi ölçüde etkileyebileceği belirtiliyor. Sö z konusu gelişme Erdemir (EREGL) ve Kardemir (KRDMD) payları için olumsuz olabilir.

Demir-Çelik İhracatçılarından Çin ve ABD’ye İhracatta Rekor Artış

21.12.2020 – Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, sektör olarak mamul ve yarı mamulde 2021’in ilk 3 ayının satışını şimdiden yaptıklarını ifade etti.

Demir-çelik sektörünün ihracat anlamında 2017 yılında ve 2018 yılının ilk üç çeyreğinde iyi bir performans sergilediğini söyleyen Ertan, geçen yıl ise miktar ve değer olarak bir düşüş yaşandığına değindi. Ertan, “2019’un son çeyreğinden başlamak üzere 2020’nin ilk 3 ayında iyi gittik. Ancak covid-19 virüsünün yol açtığı salgın sebebiyle kapanmalar ve üretim düşüşlerini nisan sonu ve mayısta hissetmeye başladık.” dedi.

Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinin salgınla 2019 yılının aralık ayında karşı karşıya geldiğini anımsatan Ertan, bölgenin 2010 mart sonu itibariyle de salgının etkilerini daha az hissetmeye başladığını ifade etti.

Mart itibariyle salgının merkezinin Avrupa ve Amerika’ya doğru kaydığını belirten Ertan, Çin’in ise yavaş yavaş normale döndüğünü ve alımlara başladığını dile getirdi.

Uzak Doğu’nun birden toparlanmaya başladığına değinen Ertan, Türkiye’de ise sektörün ancak haziran ayında toparlanmaya başladığını aktardı.

Tüm emtialarda yukarıya doğru fiyat yükselişi olduğuna dikkati çeken Ertan, “Ana hammadde girdisi olan hurdanın fiyatı 2020 ekim ayının başlarında tonu 280 dolardı. Bugünkü Türkiye teslim fiyatı 455 dolara çıktı. İnşaat demirinin fiyatı 430 dolardan 635 dolara çıktı. Bu artış daha çok Uzak Doğu ülkeleri olmak ile birlikte 2019 yılındaki ve salgın sürecinde ertelenen talebinin son 6 ayda tekrar devreye girmesinden kaynaklı.” değerlendirmesinde bulundu.

“2021’in ilk 3 ayını satmış vaziyetteyiz”

Artışın bir diğer sebebinin ise ikinci dalgayı yaşayan bazı ülkelerde üretimin azalmasından ve ayrıca buna hammadde arzındaki kısıtların eklenmesi fiyatların son altı aydır hızlanan bir ivmelenme ile sürekli artmasına sebep olduğunu da vurgulayan Ertan, üretimin mevcut taleplere şu anda yetişemediğini kaydetti.

2020 yılında bir önceki yıla göre pandemi nedeniyle ihracatta yüzde 15’lik bir düşüş öngördüklerini ifade eden Ertan, şunları kaydetti:

“Ancak hızlı toparlanmadan sonra görünen  o ki biz bu yılı geçen yıla göre başa başa çok yakın kapatacağız. Hatta  şu an itibariye yarı mamul ve mamullerde 2021’in mart ayını da satmış vaziyetteyiz.Tüketiciler doğal olarak fiyatlar yükselen bir trend içerisinde olduğu için daha fazla stok yapmak  arzusundalar. Bunun verdiği ivmelenme ile de şu anda   2021 mart ayı dahil üretimi satmış vaziyetteyiz. 21 Ocakta başlayacak olan Çin yeni yılına kadar bu talep artışı devam edecek  gibi görünüyor.”

Türkiye’nin demir-çelikte dünyanın 7. büyük üreticisi olduğunu vurgulayan Ertan, Avrupa’da da çok az farkla Almanya’dan sonra ikinci büyük üretici konumunda olunduğunu söyledi.

Çin’e çelik ihracatı yüzde 421 arttı 

Ege İhracatçı Birlikleri (EiB) verilerine  göre, Türkiye’nin ocak-kasım döneminde çelik ihracatı yüzde 11 gerileyerek 12 milyar 704 milyon dolardan 11 milyar 312 milyon dolara geriledi. Ancak 17 Aralık itibariyle bu fark daha da kapandı. 2019’da bu tarih itibariyle 20.2 Milyon Ton olan çelik ihracatı 2020’de 19.6 Milyon ton oldu.

Çelik ihracatında ilk sırada 842 milyon dolarla İsrail yer aldı. Bu ülkeyi 631 milyon dolarla İtalya ve 521 milyon dolarla İspanya izledi.

Söz konusu dönemde Çin’e ihracatta ise rekor artış yaşandı. 2019 Ocak-Kasım döneminde Türkiye’den Çin’e yapılan çelik ihracatı 10 milyon 257 bin dolarken, rakam bu yılın aynı döneminde yüzde 421 artarak 53 milyon 449 bin dolara çıktı.

Öte yandan ABD’ye çelik ihracatında da dikkat çekici bir artış görüldü. 11 aylık dönemde ABD’ye ihracat yüzde 47 artarak 241 milyon 950 bin dolardan 355 milyon 334 bin dolara yükseldi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Erkan, demir-çelik ihracatındaki Aralık ayında da devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

AB, Türkiye’den Çelik İthalatını Engellemek İstiyor

18.12.2020 – Büyük Türk çelik üreticilerinden Çolakoğlu’nun 17 Aralık’ta S&P Global Platts’a verdiği demeçte, Avrupa Komisyonu’nun bazı Türk çelik ürünlerinin ithalatına % 4,6-% 7,8 oranında anti-damping vergisi uygulayacağını söylediği bildirildi. Avrupa Komisyonu, Avrupalı çelik üreticileri grubu Eurofer’in talebi üzerine Mayıs ayı ortasında Türkiye’den bazı sıcak haddelenmiş yassı ürünlerin ithalatına yönelik anti-damping soruşturması başlatmıştı.

S&P Global Platts’da yayınlanan habere göre Çolakoğlu Metalurji CEO’su Uğur Dalbeler, “AB Komisyonu’nun son vergi kararı, Türkiye’den ithalatı engellemenin bir başka adımı. Türkiye, AB’ye karşı tedbirlerle cevap vermediği sürece, bu konudaki hamlelerine devam edecek gibi görünüyor.” dedi. Platts tarafından görülen Avrupa Komisyonu, karar belgesine göre, Çolakoğlu en yüksek geçici vergiye tabi olacak, Türkiye’nin en büyük entegre çelik üreticisi Erdemir Grubu (Erdemir (EREGL, Sınırlı Negatif) ve İsdemir (ISDMR, Sınırlı Negatif))% 5,4 vergi oranına tabi. En düşük vergi% 4.8 ile Habaş’a uygulanırken, diğer tüm Türk şirketlerinin geçici gümrük vergisi% 7,6 olacak. Avrupa Komisyonu vergi koyma konusunda niyeti olduğunu resmi olarak açıklamadı.

 

Türkiye Avrupa’nın En Büyük, Dünyanın 7. Sıradaki Çelik Üreticisi Konumuna Ulaştı

Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Artış Trendini Korudu

03.11.2020 – Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından açıklanan verilere göre, çelik üretiminde artış devam ediyor. Eylül ayında Türkiye’de ham çelik üretimi geçtiğimiz seneye göre %18 oranında yükseldi. Hatırlatmak gerekirse Ağustos ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi %22,9 artış göstermişti. Haziran ayından bu yana artış trendinde olan üretim Ocak-Eylül döneminde, 25.9 milyon tona ulaştı. Böylelikle Türkiye, Almanya’yı geride bırakarak, dünyanın en büyük ham çelik üreticileri arasında, 7. sıraya yükseldi ve Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi konumuna ulaştı.

TÇÜD tarafından verilen bilgiler şu şekilde:

  • Türkiye’nin ham çelik üretimi, 2020 yılının Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %18 oranında artışla 3.2 milyon ton olarak gerçekleşti.
  • Yılın ilk çeyreğinde %6,9 artan ham çelik üretimi, pandeminin etkisiyle yılın ikinci çeyrekte %16,8 geriledi. Haziran ayı itibariyle üretimde tekrar artış eğilimine girildi ve 3. çeyrekte üretim %16,6 arttı.
  • Ocak-Eylül döneminde ise ham çelik üretimi %2,6 oranında artışla 25.9 milyon ton oldu.

ÇELİK TÜKETİMİ

  • 2020 yılının Eylül ayında nihai mamul tüketimi, %27,7 oranında artış ile 2.8 milyon ton oldu.
  • Yılın ilk çeyreğinde %42,7 oranında artan, ikinci çeyrekte ise %16,9 oranında azalan çelik ürünleri tüketimi, üçüncü çeyrekte %25,2 artış gösterdi.
  • Ocak-Eylül döneminde ise nihai mamul tüketimi %14,9 oranındaki artışla, 21.9 milyon ton seviyesine ulaştı.

DIŞ TİCARET

İhracat: Çelik ürünleri ihracatı Eylül ayında miktarda %0,8 artış ile 1.9 milyon ton, değerde ise %3,9 azalışla 1.3 milyar dolar oldu. Ocak-Eylül döneminde, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %9,1 oranında azalarak 15 milyon ton, değer itibariyle %14,7 azalışla 10.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İthalat: Eylül ayı ithalatı, 2019 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden %10,1 artış ile 1.2 milyon ton, değerde %3 azalışla 881 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde ithalat, bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden %8.9 artış ile 10 milyon ton oldu. Değer yönünden ise %4,9 azalışla 7.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış Ticaret Dengesi : İhracattaki düşüş ve ithalattaki artış sebebi ile, 2019 yılının Ocak-Eylül döneminde %161 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk 9 aylık döneminde %144,4 seviyesine geriledi.

DÜNYA ÇELİK ÜRETİMİ

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan 2020 yılı Eylül ayı verilerine göre, dünya ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla, %2,9 artış kaydederek 156.4 milyon ton, yılın ilk 9 ayında ise %3,2 azalışla, 1.4 milyar ton seviyesinde gerçekleşti.

Ocak-Eylül döneminde, Çin’in ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla  %4,5 oranında artışla 782 milyon tona yükselirken, ikinci sırada yer alan Hindistan’ın ham çelik üretimi %16,5 azalışla 70.2 milyon ton, üçüncü sırada bulunan Japonya’nın ham çelik üretimi ise %19,1 oranında azalışla 61.2 milyon ton olarak gerçekleşti.

DEĞERLENDİRME

Haziran ayından itibaren artış eğilimine giren Türkiye’nin ham çelik üretimi, Eylül ayında da artış trendini korudu. Kapasite kullanım oranı Eylül ayında %78,2 olurken, 9 aylık dönemde ise %69,8 seviyesinde gerçekleşti.

Ocak-Eylül döneminde, 25.9 milyon ton üretim ile Ülkemiz, Almanya’yı geride bırakarak, dünyanın en büyük ham çelik üreticileri arasında, 7. sıraya yükseldi ve Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi konumuna ulaştı.

Türkiye bu konumuna yoğun koruma tedbirleri sebebiyle, ihracatta yaşanan %10 civarındaki düşüşe rağmen ulaştı. Ancak, ihracatımız düşerken ithalatımızın artması yüzünden Türk çelik sektörü, çelik tüketimindeki yüksek oranlı artışı kısmen değerlendirebildi. Bu artışın, ithalat yoluyla dışarıya transfer edilmesi rahatsızlık yarattı.  AB’ye yönelik çelik ürünleri ihracatımız, yoğun koruma tedbirleri sebebiyle, 2019 yılında %19,4 oranında ve 2020 yılının ilk 9 ayında %24,9 oranında gerileme gösterirken, ithalatımız 2019 yılında %4, 2020 yılının ilk 9 ayında ise %0,8 oranında artış gösterdi.

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ve tüketicisi konumundaki ülkelerden, AB’nin ham çelik üretiminin %17,9, Japonya’nın %19,1 ve ABD’nin %19,2 oranında gerilediği dikkate alındığında, Türkiye’nin çelik tüketiminde ve üretiminde gösterdiği performans, gelecek için ümit verici bir gösterge niteliği taşıyor. Bu göstergenin önümüzdeki aylarda daha iyileştirilebilmesi ve 2017 yılı rakamlarının da geride bırakılabilmesi için, başta DİR olmak üzere, ithalatı teşvik eden mekanizmaların gözden geçirilmesine, ABD ve AB gibi ülkelerde ihracatı zorlaştıran korumacı uygulamaların kaldırılması yönündeki girişimlerin yoğunlaştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Türkiye’nin Çelik Üretimi Ağustos Ayında Arttı

05.10.2020 – Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verisine göre, ham çelik üretimi Ağustos ayında geçen senenin aynı dönemine göre %22,9 artarak 3,2 milyon tona çıktı. Sekiz aylık döneme bakıldığında ise aynı rakam, geçen senenin ilk sekiz aylık dönemine göre %0,6 yükselerek 22,7 milyon ton oldu. Nihai mamul çelik tüketimi ise Ağustos ayında %27,5 artışla 2,9 milyon tona yükselirken, Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %13 artışla 19 milyon ton oldu.

Çelik ürünleri ihracatı ise Ağustos ayında geçen senenin aynı dönemine göre %10,3 azalarak 1,5 milyon tona gerilerken, Ocak-Ağustos döneminde geçen senenin aynı dönemine göre %10,2 azalarak 13 milyon tona düştü. Çelik ürünleri ithalatı ise Ağustos ayında 2019 Ağustos ayına göre %7,7 artışla 1,1 milyon tona, Ocak-Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre %8,7 artışla 8,7 milyon tona ulaştı.

Ek olarak, Dünya Çelik Derneği verisine göre dünya ham çelik üretimi Ağustos ayında yıllık bazda %0,6 artışla 156,2 milyon ton olurken, Ocak-Ağustos döneminde ise geçen senenin aynı dönemine göre %4,2 azalışla 1,2 milyar tona düştü.

01.10.2020 – Türkiye’nin ham çelik üretimi, 2020 yılının Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %22,9 oranında artışla 3,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Ocak-Ağustos döneminde ise ham çelik üretimi %0,6 oranında artışla 22,7 milyon ton oldu.

Çelik Tüketimi: 2020 yılının Ağustos ayında nihai mamul tüketim miktarı toplamda %27,5 oranında bir yükseliş ile 2,9 milyon ton oldu. Ocak-Ağustos döneminde nihai mamul tüketimi %13 oranındaki artışla 19 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

İhracat: Çelik ürünleri ihracatı Ağustos ayında miktarda %10,3 azalış ile 1.5 milyon ton, değerde ise %14.9 artışla 1.02 milyar dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde 2019 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %10,2 oranında azalarak 13 milyon ton, değer itibariyle %16 azalışla 9,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

TÇÜD’den Sektör Değerlendirmesi:

Pandemi döneminin bütün daraltıcı etkilerine rağmen, Türk çelik sektörünün üretiminde yılın ilk 8 ayı itibariyle %0,6 oranında üretim artışı sağlanması ve Türkiye’nin çelik tüketiminin %13 artış göstermesi, yılın son ayları için iyimser beklentileri artırmıştır. Ancak, iç piyasamızda tüketimin %50 oranında ithalatla karşılanması, kapasite kullanım oranlarını düşürmekte ve dolayısıyla tüketim artışı yurtiçi üretime tam olarak yansımamaktadır.

Diğer taraftan, AB Komisyonu’nun uygulamaları çelik ihracatımızı kısıtlamaya devam etmektedir. Kota kısıtlaması, damping soruşturması, tarife dışı işlem vergisi derken şimdi de EUROFER’in geçmiş yıllara yönelik vergi uygulanması talebinde bulunduğu görülmektedir. AB Komisyonu, aramızda bulunan Gümrük Birliği ve AKÇT Serbest Ticaret Anlaşmalarının keyfi olarak tek taraflı uygulanmasına devam etmektedir. Türk Çelik Sektörü, Komisyonun nerede duracağı belli olmayan korumacı uygulamalarının bir an önce bitmesini ve aramızda bulunan anlaşmaların öngördüğü şekilde, serbest ve adil ticarete dönülmesini sağlamaya yönelik çabaların artırılmasını beklemektedir.

 

Türkiye’nin Çelik Tüketimi Temmuz’da Artış Gösterdi

02.09.2020 – Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Temmuz ayı verilerine göre nihai mamul çelik tüketimi geçen seneye göre %20,2 artarak 2,7mn tona ulaştı. Ocak-Temmuz dönemi itibariyle çelik ürünleri tüketimi %10,4 seviyesinde arttı ve 16.1 milyon ton oldu. Üretim tarafında ham çelik üretimi, Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,5 oranında artışla 3.1 milyon ton oldu. Ocak-Temmuz döneminde ise üretim %2,4 oranında düşüşle 19.4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Demir-çelik sektörünün dış ticaret verileri incelendiğinde Çelik ürünleri ihracatı Temmuz ayında, miktarda %1,6 oranında azalışla 1.9 milyon ton, değerde ise %8,7 azalışla 1.3 milyar dolar oldu. Ocak-Temmuz döneminde ise 2019 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %9,9 azalışla 11.8 milyon ton, değer itibariyle %15,8 azalışla 8.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Temmuz ayı ithalatı, 2019 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden %17,4 artışla 1.2 milyon ton, değer itibariyle %11,1 azalışla 792 milyon dolar oldu. Ocak-Temmuz döneminde ise 2019 yılının aynı dönemine kıyasla ithalat, miktar itibariyle %11,6 artışla 7.7 milyon ton, değer itibariyle %4,1 azalışla 5.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Dış Ticaret Dengesi 2019 yılının ilk 7 ayında %167 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde %146 seviyesine geriledi.

DÜNYA ÇELİK ÜRETİMİ

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan 2020 yılı Temmuz ayı verilerine göre, dünya ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla, %2,5 azalışla 153 milyon ton oldu.  Yılın ilk 7 ayında ise %5,3 azalışla, 1.03 milyar ton seviyesinde gerçekleşti.

Ocak-Temmuz döneminde Çin’in ham çelik üretimi %2,8 oranında artışla 593 milyon ton oldu. İkinci sırada yer alan Hindistan’ın ham çelik üretimi %24,3 azalışla 50.3 milyon ton, üçüncü sırada bulunan Japonya’nın ham çelik üretimi ise %18,8 oranında azalışla 48.3 milyon ton olarak gerçekleşti.

Yılın ilk 7 ayında en fazla ham çelik üreten ilk 10 ülke arasında sadece Çin ve İran’da üretim artışı gözlendi.  Ham çelik üretimleri, ABD’de %19,5, Güney Kore’de %9,6, Almanya’da %16,9, Brezilya’da %13,9 geriler iken, İran’da %10,8 oranında artış gösterdi.

DEĞERLENDİRME

Türkiye’nin ham çelik üretimindeki iyileşme Haziran ayından sonra Temmuz ayında da devam etti. Nisan ve Mayıs aylarında ortalama %26 gerileyen üretim, Haziran ve Temmuz aylarında sırasıyla %4,1 ve %7,5 arttı.

Küresel çapta yaşanan olumsuzluklar sebebiyle ihracatımızda gerileme gözlenirken, çelik ürünleri ithalatı artmaya devam etti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ihracatımız miktar olarak %9,9, değer olarak %15,8 oranında azaldı. Buna karşılık ithalatımız miktar yönünden %11,6 oranında arttı. İthalatın, son 2 ayda ortalama %38 oranında artış göstermesi endişe yarattı.

Diğer taraftan AB’nin uyguladığı koruma önlemleri sebebiyle, AB’ye ihracatımız yılın ilk 7 ayında %21 azalır iken, ABD’ye ihracatımız, %50’ye yükseltilen gümrük vergisinin tekrar %25’e düşürülmesi ile Ocak-Temmuz döneminde %145 oranında artışla 168 bin tondan 412 bin tona yükseldi.

Türk çelik sektöründe ithalatın payı hâlâ yüksek seviyelerdedir. 2020 yılının ilk 7 ayında, ithalatın tüketim içerisindeki payı %52 seviyesinde gerçekleşirken, kapasite kullanım oranı %67 seviyesinde kalmıştır. Başka bir ifade ile %33 oranındaki atıl kapasiteye rağmen ithalatın yüksek oranlı artışın devam etmesi, ekonomimiz açısından kabul edilemez bir durumdur. AB’nin uyguladığı kotaların büyük bir bölümünün dolmuş olması nedeniyle, AB’ye yönelik ihracatımızın durma noktasına geleceği ve Temmuz ayında %162 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, Ağustos ayında önemli ölçüde gerileyeceği, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, çelik sektörümüzün iç tüketimdeki artışa bağlı olarak yılın ikinci yarısında büyümesini sürdüreceği değerlendirilmektedir.

 

Dünya Çelik Talebinin Yüzde 6,4 Azalması Bekleniyor

05.06.2020 – Dünya çelik örgütü Worldsteel dün Haziran 2020 kısa vadeli sektör görünüm raporu yayınladı.

Worldsteel raporunda, Kovid-19 etkisi ile bu yıl küresel çelik talebinin %6,4 azalarak 1 milyar 654 milyon ton olmasını, gelecek yıl ise %3,8 artarak 1 milyar 717 milyon ton olarak gerçekleşmesini bekliyor.

Worldsteel, küresel çelik talebinde bu yıl yaşanacak düşüşün, Çin’de dünyanın geri kalanından daha hızlı bir toparlanma ile hafifleyeceğini bildirdi. Öte yandan, Worldsteel gelişmiş ekonomilerdeki çelik talebinin bu yıl %17,1 azalmasını bekliyor. Çin hariç gelişmekte olan ekonomilerde çelik talebinin 2020 yılında %11,6 düşeceğini öngören Worldsteel, 2021’de %9,2 oranında önemli bir toparlanma görüleceğini tahmin ediyor.

 

TÇÜD : Nisan Ayında Çelik Üretimi %26 Azaldı

2 Haziran 2020

ÇELİK ÜRETİMİ

Türkiye’nin ham çelik üretimi, 2020 yılının Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %26,3 oranında azalışla 2.3 milyon ton oldu. Bu durum yılın ilk 3 ay itibariyle %9,4 seviyesinde gerçekleşen üretimdeki ortalama artışın, 4 ay itibariyle %0,1 oranına gerilemesine yol açtı.

ÇELİK TÜKETİMİ

2020 yılının Nisan ayında, nihai mamul tüketimi, 2019 yılının aynı ayına kıyasla %44,1 azalışla, 1.4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Tüketimdeki keskin düşüş, yılın ilk 3 ayında %42,3 olan tüketim artışının, Ocak-Nisan dönemi itibariyle %15 seviyesine gerilemesine yol açtı.

DIŞ TİCARET

İhracat : Çelik ürünleri ihracatı Nisan ayı verilerine göre, miktarda %21,6 oranında azalışla 1.5 milyon ton, değerde ise %27,7 azalışla 1 milyar dolar oldu. Ocak-Nisan döneminde ise 2019 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %14,4 azalarak 6.6 milyon ton, değer itibariyle %18 azalışla 4.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İthalat: Nisan ayı ithalatı, 2019 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden %54,6 azalışla 563 bin ton, değer itibariyle %47,8 azalarak 504 milyon dolar seviyesine geriledi. İthalattaki yüksek oranlı düşüş, yılın ilk çeyreğinde %33,3 artan ithalatın, 4 ay itibariyle, miktar yönünden %5,6 artışla 4.2 milyon ton, değer yönünden %4,6 azalışla 3.1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesine yol açtı.

Dış Ticaret Dengesi

2019 yılının ilk 4 ayında %172 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde %148 seviyesine geriledi.

DÜNYA ÇELİK ÜRETİMİ

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan 2020 yılı Nisan ayı verilerine göre, dünya ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla, %13 azalışla 137 milyon ton oldu.  yılın ilk 4 ayında ise %4,1 azalışla, 581 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Koronavirüsün olumsuz etkilerinin keskin bir şeklide hissedildiği bu dönemde Çin, çoğu büyük üreticiden ayrışarak pozitif yönde büyüme gösterdi ve ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla  %1,3 oranında artışla 320 milyon ton oldu. İkinci sırada yer alan Japonya’nın ham çelik üretimi %8,6 azalışla 30.7 milyon ton, üçüncü sırada bulunan Hindistan’ın ham çelik üretimi ise %21,1 oranında azalışla 30.1 milyon ton olarak gerçekleşti.

DEĞERLENDİRME

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’den çelik ithalatını engelleme konusunda girişimlerine devam etmektedir.

AB Komisyonu tarafından uygulanmakta olan korunma önlemi devam ederken, 14 Mayıs 2020 tarihinde Ülkemiz menşeli sıcak haddelenmiş sac ithalatına karşı anti-damping soruşturması başlatılmış ayrıca, Avrupa Çelik Üreticileri Derneği (EUROFER) söz konusu ürüne yönelik telafi edici işlem vergisi soruşturmasının açılması için Komisyona başvuruda bulunmuştur.

2020 yılının ilk 4 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, AB’ye çelik ürünleri ihracatımız %44,4 geriler iken, sıcak haddelenmiş sac ihracatımız %47 oranında düşmüştür. Bu dönemde AB’den çelik ürünleri ithalatımız ise %6,5 oranında artmaya devam etmiştir.

Ülkemizin, AB ile aramızdaki STA ve Gümrük Birliği’ne uyma konusunda azami hassasiyet gösterdiği ortada iken,  AB’nin Ülkemize karşı uyguladığı koruma politikalarındaki keskin tavrı anlaşılamamaktadır.

Ülkemiz tarafından, AB’nin tek taraflı uygulamalarına daha fazla kayıtsız kalınamayacağı gerekçesi ile DTÖ nezdinde panel görüşmelerinin başlatılması ve 25 Mayıs 2020 tarihinde, AB uygulamalarının ikili ticaret akışı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ve dengeli dış ticareti sağlamak amacı ile, bazı çelik ürünlerinin AB’den ithalatına karşı, %9 ila %17 arasında değişen ilave vergi uygulanabileceği yönünde bildirimde bulunulması memnuniyetle karşılanmıştır.

Son olarak, 29 Mayıs 2020 tarihinde, AB Komisyonu tarafından Dünya Ticaret Örgütü’ne gönderilen bildirimde, AB’nin önümüzdeki dönem için şartları daha da kısıtlayacağı, ağırlıklı bir şekilde Ülkemizi hedef alan yaklaşımlarını arttıracağı ve bu durumun AB bölgesine yönelik ihracatımızın, önemli ölçüde gerilemesine yol açacağı anlaşılmaktadır. Söz konusu gelişme, AB’nin atacağı adımlar için, daha fazla gecikilmeksizin, süratle karşı tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Diğer taraftan, Türkiye’nin dış ticaret açığı büyümektedir. Öncü göstergeler, Nisan ayı ihracatımızdaki keskin düşüşün, Mayıs ayında derinleşerek devam ettiğini ortaya koymaktadır. Bu yönü ile Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın “Stratejik ve Ülkemizde üretim imkânı olmayan ürünler haricinde ithalat artık eskisi gibi olmayacak” yönündeki açıklaması, olumlu karşılanmış ve önümüzdeki aylar için ümit verici olmuştur.

Ancak, söz konusu açıklama yapılır yapılmaz, bu politikanın içinin boşaltılmasına yönelik yoğun girişimler, endişe ile karşılanmıştır.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin, kendi sanayilerini, hiçbir kural tanımadan, korumaya yönelik keskin uygulamaları ortada iken, Ülkemizin en zor günlerinde, günlük çıkarları için ithalatı sürdürmeye devam etmek isteyenlerin, ekonomimize ve sanayimize verdikleri tahribatın engellenmesi, hayati önem taşımaktadır.

 

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Üyeleri

  • Asil Çelik
  • Baştuğ Metalurji
  • Bilecik Demir-Çelik
  • Çebitaş Demir-Çelik
  • Çemtaş Çelik Makina CEMTS
  • Çolakoğlu Metalurji
  • Diler Demir Çelik
  • Egedemir Demir Geri Kazanım
  • Egemen Metalurji
  • Ereğli Demir Çelik – Erdemir – EREGL
  • Habaş
  • İçtaş Çelik
  • İskenderun Demir Çelik İsdemir ISDMC
  • İzmir Demir Çelik İzdemir IZDMC
  • Kaptan Demir Çelik
  • Kardemir KRDMD
  • Koç Metalurji
  • Kroman Çelik
  • MMK Metalurji
  • Nursan Metalurji
  • Özkan Demir Çelik
  • Platinum Demir Çelik
  • Sıddık Kardeşler
  • Tosçelik Profil ve Sac
  • Yazıcı Demir Çelik
  • Yeşilyurt Demir Çelik

 

Demir-Çelik İthalatında Gümrük Vergisi Geçici Olarak 5 Puan Artırıldı

20.04.2020 – Cumartesi günü alınan kararlar ile pek çok ürünün ithalatında gümrük vergileri %5 ile %50 arası oranlarla artırıldı. Slab, kütük, yassı hadde mamulleri, alaşımlı ürünler, profiller ve paslanmaz sac gibi demir çelik ürünleri ithalatına uygulanan gümrük vergisini 15 Temmuz tarihine kadar 3 ay süreyle geçici olarak %5 puan artırıldı. Uzmanlar konuyu borsadaki demir-çelik şirketleri açısından değerlendirdi:

“Demir – çelik ithalatında gümrük vergisi geçici olarak 5 puan artırıldı. Resmi Gazetede slab ve kütük, yassı hadde mamulleri, alaşımlı ürünler, profiller ve paslanmaz sac gibi demir çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergileri 15 Temmuz 2020 tarihine kadar geçici süreyle 5 puan artırıldı. Sıcak haddelenmiş sacdan soğuk haddelenmiş sac ve sıcak haddelenmiş sacdan dikişli boru üreten tesisler ile beyaz eşya ğreticilerinin doğrudan ithalatında bu artış 2 puan olarak uygulanacak. Demir-çelik üreticileri için olumlu. EREGL’nin KRDMD’ye göre daha olumlu etkileneceğini düşünüyoruz.”

 

Dünya’nın Çeliği Türkiye’de Test Ediliyor

17.02.2019 – Dünya’nın çeliği Türkiye’de test ediliyor. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin ortakları arasında yer aldığı MATİL Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş. (MATİL A.Ş.) 28 ülkenin çeliğinin analiz ve testlerini Türkiye’de yapıyor ve Türkiye’ye döviz kazandırıyor.

Türkiye’nin 37,3 milyon ton çelik üretimi ile dünya sıralamasında 8. büyük üretici olduğuna dikkati çeken Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, 2018 yılında 210 ülkeye 15 milyar 554 milyon dolarlık çelik ihraç eden Türk çelik sektörü açısından MATİL A.Ş.’nin çok önemli bir görev üstlendiğine vurgu yaptı.

MATİL A.Ş.’nin yurtdışında daha yüksek maliyetlerle yapılan test ve analizleri daha uygun şartlarda Türkiye’de yaptığı bilgisini veren Ertan, “Türk çelik sektörü yakın geçmişte test ve analizleri için yurtdışındaki laboratuvarlara her yıl milyonlarca dolar öderken bugün Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonuna ilave olarak çelik ürünlerinde dünyanın en önemli belgelendirme kuruluşlarından UK CARES’in, İngiltere dışındaki tek yetkili test merkezi olan MATİL A.Ş.’ye kavuştu. MATİL A.Ş. sayesinde Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere 121 ülkede akredite test ve analiz hizmeti alma olanağına sahip olduk” diye konuştu.

Şatır; “28 ülkenin çeliğini test ediyoruz” 

MATİL A.Ş.’nin AR-GE, İnovasyon, Teknoloji Geliştirme, Akredite Laboratuvar Hizmetleri, Sektörel ve Teknik Eğitim konularında faaliyet göstermek üzere 2012 yılı Kasım ayında İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Yerleşkesinde 1800 metrekare çalışma alanında kurulduğu bilgisini veren MATİL A.Ş. Proje ve İş Geliştirme Direktörü Fatih Şatır, 2017 yılı Şubat ayından beri UK Cares Yetkili Test Merkezi olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini, 28 ülkenin çelik testlerini yapar hale geldiklerini kaydetti.

Çelik Sektörü – Kamu ve Üniversite üçgeninde arayüz olarak çalıştıklarını anlatan Şatır, “121 Ülkede Geçerli Test ve Analiz Sonuçları Veren Akredite Laboratuvar haline geldik. Çelik üreticilerinin akredite test ve analizlerde yurtdışına bağımlılığını sona erdirdik. TAREKS kapsamında ithal çeliklerin uygunluk denetiminde yetkili kuruluş olduk. Kömür ve diğer katı yakıtların ithalat denetiminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı kuruluş olarak hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ile MATİL Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş. (MATİL A.Ş.) arasında imzalanan işbirliği protokolüne istinaden, EDDMİB üyesi firmalar, MATİL A.Ş.’de yaptıracakları tüm test, analiz ve mikro yapı incelemelerinde güncel test fiyatları üzerinden yüzde 10 indirimli hizmet alıyor.

Tüm dünyayı çelik ağlarla ördük 

Türk çelik sektörü, 2017 yılında 11 milyar 430 milyon dolarlık çelik ihraç etmişken, 2018 yılında en büyük ihraç pazarı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çifte kota darbesine karşın yüzde 36’lık ihracat artışına imza attı ve 15 milyar 554 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

2018 yılında tüm dünyayı çelik ağlarla ören Türk çelik sektörü, 210 ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdi. İtalya, 1 milyar 169 milyon dolarlık tutarla en fazla Türk çeliğini tercih eden ülke olurken, ABD Başkanı Donald Trump’ın iki kez gümrük vergisi artışına karşın ABD’ye yapılan çelik ihracatı 896 milyon dolara ulaştı. İsrail 872 milyon dolarlık Türk çeliği ithal ederken, bu ülkeleri sırasıyla İspanya, Romanya, Belçika, Almanya, İngiltere, Kanada ve Yemen izledi.

 

Türkiye’nin 2018 Ham Çelik Üretimi 2017 ile Başa Baş Geldi

Türkiye’nin Çelik Üretimi Ne Kadar? Sektör Ne Durumda?

TÇÜD: Yaşanan Tüm Zorluklara Rağmen 2018 Yılında Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi 2017 Yılındaki Üretim ile Başa Baş Geldi

21.01.2019 – Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’nin ham çelik üretimi, Aralık ayında 2017 yılının aynı ayına kıyasla %11.7, Kasım ayına kıyasla ise % 8 oranında düşüşle 2.9 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Aralık ayında elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi, 2017 yılın aynı ayına kıyasla % 16.9 azalırken, entegre tesislerin üretimleri % 0.2 arttı.

Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi

2017 2018 % değişim 18/17
Kütük 25.839 24.669 -4,5
Slab 11.684 12.642 8,2
TOPLAM 37.523 37.311 -0,6
EO 25.962 25.798 -0,6
BOF 11.561 11.513 -0,4

2018 yılının tamamında ham çelik üretimi, özellikle yılın ikinci yarısında yaşanan tüm zorluklara rağmen, 2017 yılında kaydedilen rekor seviye olan 37.5 milyon tona kıyasla, % 0.6 oranında düşüşle 37.3 milyon ton olarak gerçekleşti. 2018 yılında, elektrik ark ocaklı tesisler % 0.6 oranında azalışla 25.8 milyon ton; entegre tesisler ise, % 0.4 düşüşle 11.5 milyon ton ham çelik üretimi yaptı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin kütük üretimi, 2017 yılının aynı dönemine kıyasla %4.5 oranında azalışla, 24.7 milyon tona gerilerken, slab üretimi, % 8.2 artışla 12.6 milyon ton seviyesine yükseldi.

Ocak-Kasım Döneminde Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi % 0.5 Arttı

Türkiye’nin ham çelik üretimi, Kasım ayında 2017 yılının aynı ayına kıyasla %2.1, Ekim ayına kıyasla ise % 0.7 oranında azalışla 3.1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Kasım ayında elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %4.7 azalırken, entegre tesislerin üretimleri % 4.3 arttı.

 

Türkiye’nin Çelik Envanteri İçin Düğmeye Basıldı

14.02.2018 – Bir ülkenin çelik ürün tüketim düzeyi, o ülkenin refah ve gelişmişliğinin en önemli göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Büyüyen Türkiye ekonomisi ve sanayisi içinde stratejik bir öneme sahip olan çelik sektörü, bu konumunu devam ettirmek amacıyla teknik çalışmalara odaklandı. Çelik İhracatçıları Birliği ve MATİL A.Ş. ile Kalkınma Bakanlığı işbirliğinde sektörün yol haritasını belirleyecek Çelik Sektörü Üretim Envanteri ve Yatırım Projeksiyonu Araştırma Projesi için imzalar atıldı. Proje ile Türkiye’de üretilen, üretilmeyen veya üretilemeyen çelik kalitelerinin envanteri çıkarılacak. Türkiye ve hedef pazarlardaki mevcut çelik tüketiminin yanı sıra gelecek tahminleri ortaya konulacak. Ayrıca sektörün yapısal ve teknolojik dönüşümü için atılması gereken adımlar belirlenecek.

Türkiye ekonomisinin yapıtaşlarından biri olan çelik sektörü, endüstriyel gelişimde de önemli bir rol üstleniyor. Çelik ürünleri inşaat sektörü başta olmak üzere, otomotiv, beyaz eşya, makine, petrol-doğalgaz, savunma, demiryolu gibi sektörlerin başlıca girdisini oluşturuyor. Türk çeliği kalite ve çeşitliliği ile tüm dünya ülkelerinin tercihinde de ilk sırada geliyor. Öyle ki Türkiye, 2017 yılında 37,5 milyon ton ham çelik üretimi ile dünyanın en büyük 8’inci, Avrupa’nın ise 2’inci büyük üreticisi oldu. Aynı dönemde 17,8 milyon tonluk çelik ihracatı ile dünya 9’unculuğunu; inşaat çeliği ihracatında da dünya 2’inciliğini sürdürdü.

Rekabet gücünü artırarak dünya sıralamasındaki yerini üst sıralara taşımaya odaklanan çelik sektörü, yapısal ve teknolojik dönüşüme odaklandı. Sektörün geleceği için projeler hayata geçiren Çelik İhracatçıları Birliği ve bağlı kuruluşu MATİL A.Ş., bu kez Kalkınma Bakanlığı ile birlikte Türk Çelik Sektörü Üretim Envanteri ve Yatırım Projeksiyonu Araştırma Projesi’ni başlattı. Çelik sektörünün geleceğine yönelik stratejik yol haritasının belirleneceği ve bir yıl sürecek projede imzalar MATİL A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Soykan ve İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Cem Galip Özenen tarafından atıldı. Sektörde şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olacak Türk Çelik Sektörü Üretim Envanteri ve Yatırım Projeksiyonu Araştırma Projesi, Çelik İhracatçıları Birliği ve MATİL A.Ş. tarafından ortaklaşa yürütülecek.

Yeni yatırımlar için bir kılavuz olacak…

Çelik Envanteri projesi kapsamında Türkiye’de mevcut durumda üretilen, talep eksikliği veya üretimin ekonomik olmaması gibi nedenler yanında teknoloji, altyapı ve bilgi eksikliği gibi nedenlerle üretilemeyen çelik ürünlerinin ulusal ve uluslararası standartlara göre envanteri çıkarılacak. İthal edilen ya da ihracat potansiyeli büyük olan yüksek katma değerli çelik ürünlerinin listesi oluşturulacak. Hazırlanacak sektörel envanter, yapısal ve teknolojik dönüşüm için ihtiyaç duyulan yatırımlara rehberlik edecek.

Ayrıca ülkemizde yapılan veya yapılması planlanan mega projelerde kullanılacak çelik ürünlerinin iç piyasadan tedarikine yönelik envanter çalışmaları da gerçekleştirilecek.

Türk Çelik Sektörü Üretim Envanteri ve Yatırım Projeksiyonu Araştırma Projesi hakkında açıklamada bulunan Çelik İhracatçıları Birliği ve MATİL A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Bugün imza törenini gerçekleştirdiğimiz bu özel proje Türk çelik sektörünün geleceği adına çok büyük bir adım. Kalkınma Bakanlığımızın desteği ile yürütülecek proje sayesinde ülkemizde üretilen, üretilmeyen veya üretilemeyen kalitelerdeki çeliğin üretim envanterini oluşturacağız. Gerçekleştirilebilecek ve gerçekleştirilmesi elzem olan yatırımları tespit edecek ve sektörümüzün yapısal ve teknolojik dönüşümü için gerekli politika önerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağız. Türk çelik sektörüne yön verecek ve gelecek nesillere örnek olacak projenin sonuçlarının sektörümüzü çok daha ileriye taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

Türk çelik sektörünün 37,5 milyon tonluk üretimi, 16 milyon tonu aşan ithalatı ile yaklaşık 54 milyon tonluk işlem hacmine sahip olduğunu açıklayan Namık Ekinci, “İthalatımızın bu kadar yüksek olmasının iki gerekçesi var. İlki üretim yöntemlerimize bağlı maliyet farklarıdır. İkincisi ise yüksek katma değerli ürün üretimine uygun yatırımlarımızın olmamasından dolayı bu ürünleri üretemiyor olmamızdır. Sonuç olarak; Türkiye üretim süreçlerinde yapacağı iyileştirmeler ile ithal ikamesi sağlayarak ithalatını minimuma indirecek ve hatta bu ürünlerin de ihracatçısı konumuna gelerek ihracatını miktar ve değer bazında arttıracaktır. Ayrıca cari açığın düşürülmesine pozitif katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Projeyi yürütücüsü MATİL A.Ş. Türk Çelik Sektörü’nün ortak hizmet noktası olarak, bu ve benzeri araştırma projelerinin yanında, kurulduğu günden itibaren gerçekleştirdiği:

  • Akredite laboratuvar test ve analizleri,
  • Pilot ölçekli çelik üretim laboratuvarıyla Ar-Ge çalışmaları ve
  • Alanında saygın akademisyenler ile teknik ve sektörel eğitimlerile çelik sektörünün gelişimine katkı sağlamaktadır.