Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Türkiye&#8217...

Türkiye’de Denizcilik Sektörü: Dünyada Gemi Siparişlerinde 4 Sıradayız

04.07.2019 – Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ‘Ekonomi Buluşmaları’ kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü EGD Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, günümüzde dünya ticaretinin yüzde 83’ünün deniz taşımacılığı ile gerçekleştirildiğini ifade etti. Deniz taşımacılığının küresel düzeyde fiyatları düşürdüğüne dikkat çeken Kıran, “Deniz taşımacılığı, demir yoluna göre 3, kara yoluna göre 7, hava yoluna göre ise 21 kat daha ekonomiktir.” dedi.

Günümüzde Dünya Ticaretinin Yüzde 83’ü Deniz Taşımacılığı ile Yapılıyor

İMEAK Deniz Ticaret Odası hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Başkan Tamer Kıran, öncelikli olarak Türk Denizcilik Sektörünün tüm alt birimleri ile Türk ekonomisine olan katma değerinden bahsetti ve yabancı bayraklı Türk gemileri de dahil edildiğinde Türk denizcilik sektörünün milli gelire katkısının 20-22 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Kıran, 2019 Ocak ayı verilerine göre, Uluslararası Ticarette kullanılan 1000 groston ve üzeri gemilerden oluşan ve toplam dünya ticaretinin yüzde 83’ünü gerçekleştiren dünya filosunun yaklaşık 1,9 milyar DWT olduğunu söyledi ve Türk Filosunun da 28,5 milyon DWT toplam kapasitesi ile dünya filosu listesinde 15. sırada yer aldığının altını çizdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, “Türkiye’nin dış ticaret yüklerinin yüzde 89’unun deniz yoluyla taşınmaktadır. Bu oranı taşınan yükün değeri olarak ifade etmek gerekirse; ihracat ve ithalat hacmimizin yüzde 61’i (yaklaşık 238 milyar dolar) deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir.” dedi ve söz konusu taşımanın yüzde 11’inin Türk Bayraklı gemiler ile yapıldığını ifade etti.

2 milyar dolar değerinde 11 askeri proje bulunmakta…

Sektörün savunma sanayi, gemi inşa alanındaki çalışmalarının dünyada önemli bir yere sahip olduğunun söyleyen Tamer Kıran, “Günümüzde Türk Sivil Tersanelerinde, %70 lere varan yerlilik oranı ile Türk Deniz Kuvvetleri için çeşitli tipte ve tonajda askeri gemi inşa edilmektedir. Bazı askeri ve sahil güvenlik gemileri ile askeri deniz donanımları diğer ülkelere ihraç ediyoruz. İhracatımız 2018 yılında 990,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yüzde 70’lere varan millilik oranı ile askeri projeler yapıyoruz. Kendi mühendislerimizin çizdiği projeler yürütülüyor. Şu an 2 milyar dolar değerinde 11 askeri projemiz devam ediyor.

Türkiye dünya gemi siparişi sıralamasında 4. sırada yer alıyor…

Türk Denizcilik Sektörünün deniz taşımacılığının yanında ülke ekonomisine katma değer sağlayan birçok önemli alt sektörü de içerisine aldığını belirten Başkan Kıran, özellikle savunma sanayii ve gemi inşa sanayinin dünyada önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Kıran, “78 faal tersanemiz bulunmakta. Gemi inşa kapasitemiz bugün itibariyle 4,44 Milyon DWT’a ulaşmıştır. Türkiye, Şubat 2019 verilerine göre adet bazında çoğu römorkör olmak üzere 150 gemi ile dünya gemi siparişi sıralamasında 4. sırada yer alıyor. Türkiye’nin Norveç’e yönelik 600 milyon dolarlık ihracatının yüzde 50’si gemi inşasıdır.” açıklamasında bulundu.

Dünyada marka haline gelmiş yat inşa sektörüne sahibiz…

Savunma sanayi ve gemi inşa sanayi dışında da birçok alt birimde dünya genelinde Türk Denizcilik sektörünün önemli yer tuttuğunu hatırlatan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, “8 bin 333 km uzunluğundaki sahil şeridimizde toplam 180 adet limanımız bulunmaktadır. 2018 yılında, Türk limanlarında toplam 460 milyon ton yük elleçlenmiştir. Bunun 60 milyon tonu kabotaj taşımacılığı, 70 milyon tonu transit taşımacılık ve 330 milyon tonu da ithalat ve ihracat taşımacılığıdır. Ayrıca dünyada marka haline gelmiş yat inşa sektörüne sahibiz. Türkiye, 2019 yılı süper yat inşa projelerine göre, 3 bin metre toplam uzunluk ile süper yat inşa dünya sıralamasında 4. sırada yer alıyor. Gemi söküm sektörü, 1976 yılından beri İzmir/Aliağa bölgesinde faaliyet gösteriyor. Aliağa Gemi Söküm Tesisleri, dünya çapında çevre dostu tesisler olarak anılıyor.” şeklinde konuştu.

Kruvaziyer limanlarının açılmasıyla deniz turizmi geliri artacak…

Kruvaziyer turizmine de değinen Başkan Kıran, “Deniz turizmi, toplam turizm döviz girdilerinin yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu hesapla deniz turizmi gelirinin 2018 yılında 5,9 milyar ABD doları olduğunu tahmin ediyoruz. 2018 yılında, 247 kurvaziyer gemi ile 213 bin 771 yabancı yolcu limanlarımızı ziyaret etti. Özellikle İstanbul’daki kruvaziyer limanlarının 2020 yılından itibaren tedricen hizmete girmesiyle; bu rakamların çok daha yukarılara taşınacağı, şimdiden yapılan kontratlardan anlaşılıyor” dedi.

Navlunda tedbirli iyimser olmayı tercih ediyorum…

“Bir armatörün kontrol edemediği yegane konudur” diyerek navlun sorunu hakkında da konuşan Başkan Tamer Kıran “Navlun dünyada meydana gelebilecek birçok olaydan etkilenebilecek bir unsur. Bu tamamen dünya gelişmelerine bağlı. 2016 yılında dünya ticaretinde oluşan daralma ve piyasaya giren gemi sayısındaki fazlalık ile en kötü dönem yaşandı. 2018 iyi gidiyor derken yıl sonuna doğru başlayan ticaret savaşları yine herşeyi değiştirdi. Ayrıca Çin dünya ekonomisinde deniz taşımacılığının en büyük aktörü.Çin’in adımları navlunu yükseltiyor ya da düşürüyor. Ben bu konuda tedbirli iyimser olmayı tercih ediyorum.” yorumunda bulundu.

1 Temmuz Kabotaj Bayramı’ndan bahseden Kıran, “Bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalığa kabotaj adı verilir. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlar. Ülkemizde kabotaj hakkının değeri yeterince anlaşılmıyor, basında yağlı direkten bayrak alma gibi yarışmalar ile gündeme geliyor. Bizim basın aracılığıyla kamuoyunu daha çok bilgilendirmemiz lazım. Sektörün, çoğunlukla olumsuz haberlerle gündeme gelmesinden üzüntü duyduklarını ifade eden IMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, sektörü anlatmak üzere ulusal ve ekonomi basını ile daha sık bir araya gelmeyi planladıklarını ve sektörün değerinin anlaşılması için basın mensuplarıyla yakın işbirliği içerisinde olmak istediklerini söyledi.

 

Türk Denizcilik Sektörü GSYH’ye 22 Milyar Dolar Katkı Sağlıyor…

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğinde konuşan IMEAK Deniz Ticaret Odası(DTO) Başkanı Tamer Kıran, Türk denizcilik sektörünün GSYH’ye katkısının 20-22 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Zirve kapsamında düzenlenen ‘Türkiye: Büyüyen Deniz Gücü’ başlıklı panelde Türkiye’nin gemi inşa alanında marka olma yolunda ilerlediğine, dijitalleşme sürecinde mutlaka rol alması ve oyun kurucu olması gerektiğine vurgu yapıldı.

05.04.2019 – Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında UBM’in global denizcilik markası Seatrade işbirliği ile 3-4 Nisan 2019 tarihleri arasında Viaport Marina Tuzla’da Global Maritime Summit etkinliği düzenlendi. Fuar katılımcı ve ziyaretçilerinin yoğun ilgi gösterdiği Zirve, IMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran’ın moderatörlüğünde yapılan ‘Türkiye: Büyüyen Deniz Gücü’ başlıklı panel ile sona erdi. Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği YK Başkan Danışmanı Harun Şişmanyazıcı, WISTA Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek, Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Sözlerine, IMEAK Deniz Ticaret Odası adına UBM tarafından iki yılda bir İstanbul’da düzenlenen Exposhipping Expomaritt İstanbul Fuarı’nın çok başarılı geçtiğini belirterek başlayan Tamer Kıran, “Fuarla ilgili çok mutlu ve keyifliyiz. Açıldığı günden itibaren yüksek katılım ve ziyaret gerçekleşti. Bu özlediğimiz bir tablo” dedi. ‘Türkiye: Büyüyen Deniz Gücü’ başlıklı panelin moderatörlüğünü gerçekleştiren IMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, “ OECD ortalamasına göre denizci ülkelerde GSYH ortalama yüzde 2,5 civarında. Türk denizcilik sektörünün milli gelire katkısının 20-22 milyar dolar olduğunu söyleyebilirim.” dedi. Kıran, denizcilikte teknolojik gelişmelerin önemine dikkat çekti ve yapay zeka konusuna değinerek insanın kendi yerine geçecek birini icat edip etmediğine dair tartışmaların başladığını söyledi.

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği YK Başkan Danışmanı Harun Şişmanyazıcı:

“Türkiye gemi inşa alanında marka olma yolunda ilerliyor.“

Panelde ilk sözü alan Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği YK Başkan Danışmanı Harun Şişmanyazıcı, Türkiye’de denizcilik sektörünün sadece taşımacılık olarak görülmemesi gerektiğini söyledi ve gemi inşa sanayinin geldiği noktaya dikkat çekti. Şişmanyazıcı, “Türkiye gemi inşa alanında marka olma yolunda ilerliyor. Rakiplerimize göre daha katma değeri yüksek gemiler üretiyoruz.” dedi. Küreselleşme var ise firmaların rekabetinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Şişmanyazıcı, “Rekabetin yoğun olduğu dünyada bizim denizcilik kümelenmeleri oluşturmamız lazım. Denizcilik eskiden olduğu gibi az kaynakla yapılamıyor, bilgi ve iyi para istiyor. Ayrıca, çevre regülasyonları ile teknik kurallar ve emek olarak daha kalifiye elemana ihtiyacımız var.” dedi. Şişmanyazıcı, gemilerin Türk bayraklı mı yoksa Türk sahipli mi olması gerektiği konusundaki görüşlerini şöyle ifade etti: “Şu anda Türk filosunun yüzde 76’sı yabancı bayrak altında çalışıyor. Bu dünyada da böyle. Ben buna takılmıyorum. Evet prestij açısından önemli,ama asıl önemli olan gelirin Türkiye’ye gelip gelmediğidir. Benim için önemli olan para.”.

WISTA Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek:

“Kadın kaptan ve zabitlerimize staj yapacak gemi bulamıyoruz.”

Denizci kadınları birleştiren uluslararası bir platform olan WISTA’nın Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek, Türkiye’de denizcilik sektöründe kadınların dünyaya göre çok iyi durumda olduğunu söyledi. Kadınların, karadaki işlerde istihdam edilmesinde fırsat eşitliği olduğunu belirten WISTA Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek, “Sorunlar denizde başlıyor. Denizcilik üniversitelerimizden çok sayıda ve kıymetli kadın kaptan ve zabit mezun oluyor. Öğrencilerimizi okula başladıkları günden itibaren yakından takip ediyoruz, onlara burs sağlıyoruz. Ama mezun olduklarında staj yapacakları gemi bulamıyoruz. Gemide kadın kavramı Türkiye’de fikir olarak henüz oturmadı.” dedi.

Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu:

“Denizcilikte dijitalleşmede devrimin eşiğindeyiz.”

Exposhipping Expomaritt İstanbul kapsamında düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğinde ‘Türkiye, denizcilikte dijitalleşmede geç mi kalıyor’ sorusuna açıklık getiren Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu, “Geç kalmadık, aslında tam ortasındayız. Denizcilikte dijitalleşmede devrimin eşiğindeyiz. Otonom, dijital, yapay zeka ile çalışan gemileri konuşuyoruz. Türkiye bu dönüşümde mutlaka rol almalı ve oyun kurucu olmalı” dedi. Melikoğlu dijitalleşme sürecinde yaşanacak sorunlara da dikkat çekti ve “ Otonom bir gemi bir yerden bir yere gittiğinde hacklendiğini ve bir kaza olduğunu düşünün, hukuksal olarak suçlu kim olacak? Bunlar cevaplanması gereken sorular” dedi.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan

“Milli Geliri ölçümlemede denizciliğin katkılarında eksikler var.”

“Türkiye denizciliği ekonomide ne kadar yer alıyor, tahminlerle konuşuyoruz” diyen Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, IMEAK Deniz Ticaret Odası adına bu konuda bir çalışma yürüttüklerini belirtti ve “TÜİK’in elinde birazcık deniz taşımacılığı ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. Gemi inşaatı ile ilgili özellikle son birkaç yıl içinde GİSBİR’in katkılarıyla ölçülebilen bir gemi ihracatımız var. Onun dışında denizcilik ekonominin neresinde somut olarak yok. Tespite geçmeliyiz ki çözümü oralarda adım adım arayabilelim. Türk denizciliğinin 800 milyar dolar milli gelirdeki payı 10 milyar doların altında gibi, ama aslında dolaylı olarak 50 milyar dolar kadar vardır. Sadece OECD’nin dünya için yaptığı küresel ekonomi tahminlerine göre oranlama yaptığınızda bile en az 20-22 milyar dolar çıkmaktadır. İhracata yönelik gemilerin katkısını konuşuyoruz, ama askeri gemilerin ekonomiye katkısı nedir doğru düzgün konuşamıyoruz. Milli Geliri ölçümlemede denizciliğin katkılarında eksikler olabiliyor, bunları düzeltmemiz gerekiyor.” dedi.

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı, 2-5 Nisan 2019 tarihleri arasında Viaport Marina Tuzla’da yapıldı. IMEAK Deniz Ticaret Odası adına UBM tarafından düzenlenen fuara, 41 ülkeden 200’ün üzerinde firma ve 700 marka katıldı.

 

Denizcilik Sektörü, Düşük Sülfürlü Yakıt İçin Geçiş Dönemi İstiyor!

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında Seatrade tarafından düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğine, 2020 yılında yakıtların kükürt içeriğinin yüzde 0,5 ile sınırlandırılması uygulamasının yürürlüğe girecek olması damgasını vurdu.

BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) Gelecek Dönem Başkanı Şadan Kaptanoğlu 0moderatörlüğünde yapılan panelde, geçiş sürecinin zorluğu ve maliyetlerin halen belli olmamasına dair endişeler dile getirilirken, “ Eğer şimdi hareket etmez isek, yarın çok geç olabilir.” mesajı verildi.

04.04.2019 – Exposhipping Expomaritt İstanbul, 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı, 3-4 Nisan tarihlerinde Viaport Marina Tuzla’da denizcilik sektörünün kilit konularına odaklanan ‘Global Maritime Summit’ etkinliğine ev sahipliği yapıyor. UBM’in global markası Seatrade öncülüğünde düzenlenen Zirve’de dünya denizciliğinin de en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) Gelecek Dönem Başkanı Şadan Kaptanoğlu moderatörlüğünde, ‘Gemi sahipleri ve operatörleri sektördeki hızla değişen çevreye ve zor piyasa koşullarına nasıl uyum sağlar?’ başlıklı panel gerçekleştirildi.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Simon Bennet, Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Ergenç, Marlow Navigation Türkiye Direktörü Diederik Legger ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır panelde konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikte, 2017 yılında yürürlüğe giren Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi ve 2020 yılında yakıtların kükürt içeriğinin yüzde 0,5 ile sınırlandırılması uygulamasının yürürlüğe girmesinin getireceği mali sıkıntılar ve uyum süreçlerinin zorluğu ele alındı. Panel, Exposhipping Expomaritt İstanbul katılımcı ve ziyaretçileri tarafından ilgiyle takip edildi.

Şadan Kaptanoğlu: “Gemi sahipleri bütün faturaları öder. “

Denizcilik sektörünü bilmeyenlerin, sektörün çevreci olmadığını düşündüğünü belirten Moderatör Şadan Kaptanoğlu, bunun doğru olmadığını, gemi inşa sanayinin en çok regülasyona tabi sektör olduğunu belirtti. 2020 yılında yürürlüğe girecek yakıtlardaki sülfür miktarının sınırlandırılması sürecinin kolay olmayacağını ifade eden Kaptanoğlu, mesleğe başlarken babasının verdiği ‘Gemi sahipleri bütün faturaları öder. Bunu baştan kabul etmelisin’ öğüdüne atıfta bulundu ve “Elimizden gelenin en iyisini ve ev ödevlerimizi yapmamız gerekiyor” dedi.

Salih Zeki Çakır : “Yatırımlarınızı koruyun, stabil kalın.”

İlk sözü alan İMEAKDeniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, “ 2020 yılında başlayacak sülfür sınırlaması var, Balast Anlaşması geliyor, ticaret savaşları, Brexit, ticaret şablonlarındaki değişimler ve enerji rönesansı gibi pek çok konu var. Geçmişte hiçbir zaman böyle ard arda baskılarla karşılaşmamıştık” dedi. Çakır, sektör için tavsiyelerini şöyle özetledi: “Yatırımlarınızı koruyun, stabil kalın. Sağlam ticari ilişkiler geliştirin ve risklerden kaçının. İşbirliği yaparak güçlerinizi birleştirin” .

Cihan Ergenç: “Geçiş dönemi istiyoruz.”

Sülfür sınırlaması konusunun sektörde çok büyük soru işareti yarattığını söyleyen Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Ergenç, “Dünyayı korumak için gerekeni yapmak zorundayız. Eğer dünya 0,5’lik düşük sülfürlü İFO yakıt kullanırsa, biz de bu kararları uygulamak zorundayız. Pazarda fiyat ne olursa olsun, üzerimize düşeni yapmak istiyoruz, ama bunun için geçiş dönemi istiyoruz.” dedi. Ergenç, balast suyu uygulaması ile ilgili eğitim çalışmalarının önemine vurgu yaptı ve uzmanların bile bu alanda zorlandığını belirtti.

Simon Bennet : “Gemi sahipleri elimizdeki durumla başa çıkmaya çalışıyorlar.”

Exposhipping Expomaritt İstanbul kapsamında düzenlenen panelde konuşmasına gemi sahibi değil bürokrat olduğunu belirterek başlayan Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Simon Bennet, “Benim gözlemim şu, gemi sahipleri elimizdeki durumla başa çıkmaya çalışıyorlar. 2008 yılına geri dönülemeyeceğinin ve yeni normalin bu olduğunun farkındalar. 2020 yılındaki sülfür sınırlaması ve balasat suyu konuları çok önemli ama, hala fiyatlar ne olacak bilmiyoruz. IMO, sektörün emisyonunu yüzde 50 azaltmak gibi iddialı bir hedef belirledi. ” dedi. Balast suyu konusundaki endişeleri ele alan Marlow Navigation Türkiye Direktörü Diederik Leggeise, yöneticilerin bütçe hazırlaması gerektiğini söyledi ve uzun dönemde müşterilerini desteklemeleri gerektiğini belirtti.

Exposhipping Expomaritt İstanbul, 5 Nisan’a kadar ziyarete açık…

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı, 2-5 Nisan 2019 tarihleri arasında Viaport Marina Tuzla’da düzenleniyor. IMEAK Deniz Ticaret Odası adına UBM tarafından düzenlenen fuara, 41 ülkeden 200’ün üzerinde firma ve 700 marka katılıyor. 5 Nisan tarihine kadar ziyarete açık kalacak fuarın 6 binin üzerinde denizcilik profesyonelinin ağırlaması bekleniyor.

 

Türkiye, Yüksek Teknolojili Gemi İnşasında Dünya Üssü Oldu…

27.03.2019 – Son dönemde özellikle yerli, milli ve savunma sanayii projeleriyle öne çıkan Türk Tersaneleri, yüksek ve ileri teknoloji ile gemi inşasında dünya üssü olmayı başardı. Dünyanın pek çok ülkesine müşterilerinin isteklerine özel ‘tailor made’ gemiler üreten Türk gemi inşa sektörü, çoktan AB’ye girdi.

IMEAK Deniz Ticaret Odası adına UBM tarafından İstanbul Tuzla Viaport Marina’da düzenlenecek 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı öncesinde CEMRE, TERSAN ve SANMAR tersaneleri kapılarını basına mensuplarının ziyaretine açtı. CEMRE Tersanesi İş ve Pazar Geliştirme Müdür Sinan Kavala, TERSAN Tersanesi Genel Müdürü Mehmet Gazioğlu, SANMAR Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün, önümüzdeki dönem yatırımları ve son dönem projeleri hakkında bilgilendirmede bulundu. UBM Fuarlar Direktörü Esin Aslıhan Göksel de, 2 Nisan’da Tuzla Vaport Marina’da kapılarını ziyarete açacak 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul hakkında bilgi verdi.

“2020 İhracat hedefimiz 200 milyon Euro’ya ulaşmak”

Son 5-6 yıldır 60 milyon euroluk bir ihracat gerçekleştirdiklerini şu an 100 milyon euroyu geçtiklerini 2020 hedeflerinin ise 200 milyon euroya ulaşmak olduğunu vurgulayan CEMRE Tersanesi İş ve Pazar Geliştirme Müdür Sinan Kavala, ” İhracatta ilk 500 firma arasında yer alıyoruz. Hedefimiz en başarılı 50 ihracatçıdan biri olmak. Güncel pazarlarımız Kuzey Avrupa ve Orta doğu. Hedef pazarlarımız ise Afrika ve Hazar Denizi. İskandinav ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye anahtar teslim yüksek teknolojili gemiler inşa etmekteyiz. Yılda 8 gemi inşa ederek suya indiriyoruz. Dünyanın en büyük canlı balık taşıma gemisini de bu yıl suya indirdik. Bugüne kadar 2 adet asfalt taşıma gemisi yaptık. Ayrıca çok fazla donanım gerektiren ve zorluk olarak üst seviyelerde bulunan balıkçı gemileri yaparak teslim ettik. Bunların birçoğunu Norveçli firmalar için yaptık. Bugün ödül almış gemilerimiz var. Balığı markette sunulacak şekle getiren balıkçı gemilerde imza attığımız işler arasında yer alıyor. Bu güne kadar 62 gemi teslim ettik. Devam eden projelerimiz arasında ise bataryalı feribotlarımız, balıkçı gemilerimiz bulunuyor” diye konuştu.

İnsansız sismik araştırma gemisi üzerinde çalışıyoruz

LNG, Hybrid Battery ve Rüzgar Tirübünü Destek Gemileri gibi ileri teknoloji ürünü gemilerin inşası konusunda oldukça tecrübeli olduklarını söyleyen Kavala, hedeflerinin arasında Dredgers Tarama Gemileri inşa etmek olduğunu belirtti. Norveçli bir firma ile insansız sismik araştırma gemisi projesi üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Kavala, CEMRE Tersanesi’nin özellikle çevre ve iş güvenliği konusunda da titiz bir şekilde hareket ettiğinin altını çizdi. Kavala, “Eco Friendly çevreci gemiler inşa ediyoruz. Mümkün olduğunca geri dönüştürülebilen ürünleri tercih ediyoruz. Ayrıca çevre ve iş güvenliğinin yanında cinsiyet eşitliği de bizim için çok önemli. Kadın mühendis sayımızı artırmaya çalışıyoruz. Yine çalışan yaş ortalamamız çok genç. CEMRE Academy’i kurmak ve sürdürülebilir bir organizasyon oluşturmak en önemli amaçlarımız arasında yer alıyor. “ diyerek sözlerini noktaladı.

Dünyanın ilklerini suya indirdik…

Türkiye’de yüksek teknolojiye sahip gemiler inşa ettiklerini ve birçok ilke imza attıklarını vurgulayan TERSAN Tersanesi Genel Müdürü Mehmet Gazioğlu, “Gemi inşasını Yalova tersanemizde yapmaktayız. Bugüne kadar dünyanın birçok ilklerini inşa ederek suya indirdik. En büyük yüzer havuzu inşa ettik, 2020 sonunda 2 yolcu gemisi teslim edeceğiz. Bunlar dünyanın en büyük batarya kapasitelerine sahip yolcu gemileri. Kutup bölgesine giden yolcu gemileri yapıyoruz. Kendi kendine yanaşan yolcu ve yük taşıyan gemiler inşa ettik. Şu an için 16 projemiz devam ediyor. Bu yıl sonuna kadar 10 gemi teslim etmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

3 dönüm üstüne kurulan fabrikaları 20-40 metreye kuruyoruz…

İhracatta ilk 500 firma arasında yer aldıklarını kaydeden Gazioğlu, “Amerika’dan Kanada’ya, Grönland’tan Rusya’ya kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Çok özel gemiler inşa ediyoruz. Tersanelerimiz yüzde 100 ihracata yönelik çalışıyor. Son dönemde özellikle hybrid gemilerin inşasına yöneldik. Likid hidrojen – hidrojen cell uygulanabilecek gemiler yapıyoruz. Öyle ki canlı balık taşıyan ya da balığı satışa hazır hale getiren, iç organlarından balık unu, suyundan protein tozu yapılan yüksek teknolojik gemiler inşa ediyoruz. Yani 3 dönüm üzerine kurulan fabrikaları biz 20 – 40 metre üzerine kuruyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye yüksek teknolojili gemi inşa üssü…

Gemi inşa ihracatında iş güvenliği, işçi sağlığı, ve çevreye olan saygı ve bilgi ile ilk 5 arasında yer aldıklarını söyleyen SANMAR Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün, yüksek teknolojili gemi inşa sektöründe Türkiye’nin bir üs olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin en büyük gücünün mühendis gücü olduğunu vurgulayan Gürün, çelik miktarı az, teknolojisi, mühendisliği yüksek olan gemiler yaptıklarını kaydetti. Gürün, SANMAR ve Türk gemi inşa sektörü olarak çoktan AB’ye girdiklerini de ifade etti.

Dünyanın ilklerini ürettik…

Sanmar olarak dünyada ilklere imza attıklarını ve bu ilkler ile yollarına devam ettiklerinin altını çizen Ali Gürün, “Hem özel gemiler yapıyoruz hem de bunları işletiyoruz. Gemi inşasının yanında deniz kirlenmesine karşın acil müdahele hizmeti de veriyoruz. 2014 yılında dünyanın ilk LNG’li (soğutulmuş-sıvılaştırılmış doğalgaz) römörkünü ürettik. 2016 yılında dünyanın ilk uzaktan kumandalı gemisini yaptık. Şu an Danimarka’nın Kopenhag limanında çalışıyor. Şu anda dünyanın ilk hybrid römörkünü üretiyoruz. Norveç’ten Mozambik’e Sri Lanka’dan Ürdün’e kadar satışı en zor ülkelere ihracat gerçekleştirdik. 2014’te 16, 2015’te 22, 2017’de 21, 2018’de 20 gemi teslim ettik. 2019 – 2020 için 14 siparişimiz bulunuyor. Tüm bu çalışmalarımızı çevreye en az zarar verecek, sıfıra yakın emisyonla bunu yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Denizcilik sektörünün global buluşması Exposhipping için geri sayım başladı…

İMEAK Deniz Ticaret Odası adına 02 – 05 Nisan 2019 tarihleri Tuzla Viaport Marina’da düzenlenen 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı’n35 ülkeden 200’ü aşkın katılımcı ve 600’ün üzerinde markanın katılmasını bekleniyor. Ayrıca, UBM’in global markası olan SEATRADE ile birlikte fuar ile eş zamanlı olarak Global Maritime Summit’ düzenleniyor. Zirvede denizcilik endüstrisini uluslararası ve bölgesel bazda etkileyen kilit konulara odaklanacak.

15.Exposhipping Expomaritt İstanbul hakkında bilgi veren UBM Fuarlar Direktörü Esin Aslıhan Göksel, ”2-5 Nisan tarihleri arasında Türk denizcilik ve gemi inşa sanayisini bir araya getirecek olan fuarını Exposhipping’i organize ediyoruz. Önümüzdeki hafta için geri sayım başladı. Katılımcılarımızın tersanelerini ziyaret ettik. Onların gösterdikleri teknolojileri ve anlattıkları ürünleri, canlı olarak test etme imkanımız oldu. Son hazırlıklar tamamlandı.200’ün üzerinde katılımcı firmamız var. Sadece fuar değil, konferans programıyla birlikte aslında bilgi paylaşımı olacak. Sadece fuar olsun istemiyoruz, bilgi paylaşımı da olsun istiyoruz. Hem Türkiye’deki gemi inşa sektörü hem de dünyada yapılan gemi inşa sektöründen herkes bir arada olacak. Yurt dışından çok ciddi ziyaretçimiz var. Yurt dışından 800’ün üzerinde kaydımız var. İstanbul ve diğer bölgelerden ve denizci alanlardan ziyaretçiler bekliyoruz. 700’ün üzerinde markamız var” dedi.