Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Türkiye Petro...

Türkiye Petrolleri Bugün Yaşanan Tanker Kazasına Dair Açıklama Yaptı

Türkite Petrolleri, bugün yaşanan tanker kazasına dair bir kamuoyu duyurusu yaptı. Duyuruda şu açıklamalar yapıldı:

“01.02.2019 tarihinde Kuzey Otoyolu- İkitelli kavşağı, Mahmutbey yönünde, araçtaki ikaz lambasının yanması sebebi ile emniyet şeridinde duran, taşeron şirketimize ait LPG tankerine bir hafriyat kamyonu arkadan çarpmıştır. Kaza sonucunda, hafriyat kamyon şoförü yaralanmıştır. Bölge trafiğindeki vatandaşlarımıza da sıkıntılı anlar yaşatan söz konusu kazayı üzülerek bildirmek isteriz.

Öncelikle yaralı kamyon şoförüne acil şifalar dileriz.

Olaydan hemen sonra, tanker operatörümüz, almış olduğu güvenlik eğitimi sayesinde gerekli emniyet tedbirlerini ivedilikle almıştır. Ayrıca kendi aracına arkadan çarpan aracın sürücüsünün emniyetli alana taşınmasında etkin rol oynamıştır. Sonrasında ise yaralıya gereken müdahaleler yapılmış olup, itfaiyeye ve sağlık birimlerine haber verilmiş ve inceleme başlatılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, kazanın hafriyat kamyonunun, emniyet şeridinde duran tankerimize arkadan çarpması kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.

Tankerlerimiz her saniye, merkezden anlık olarak takip edilmektedir. Tanker şoförünün sürüş konusunda gerekli eğitimlere, taşeron tankerimizin ise gerekli tüm güvenlik kontrol belgelerine sahip olduğunu belirtmek isteriz. Taşeron tankerimiz, emniyet tedbirleri konusunda son teknolojiyle donatılmış olduğundan olay sonrasında herhangi bir sızma ya da patlama meydana gelmemiştir.

Şirketimiz için birinci önceliğin insan ve çevre güvenliği olması sebebi ile, alınan tedbirlerin, yaşanan bu hadisenin çok daha üzücü sonuçlara yol açmamış olmasından ötürü ayrıca müsterih olduğumuzu belirtmek isteriz.

Saygılarımızla, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş.”

 

Türkiye Petrolleri “Satış Gücü” ile Omuz Omuza!

07.01.2019 – Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş., her yıl düzenlediği ve yönetim kadrosu ile saha satış ekiplerini buluşturan “Satış Gücü” toplantısını bu yıl 28 Aralık tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdi. Türkiye Petrolleri’nin 2018 yılının değerlendirildiği toplantıda, bir yandan şirket için son derece önemli olan iki yeni atama haberi verilirken, bir yandan da büyüme planları ve yeni dönem stratejileri konuşuldu. 

Akaryakıt sektörünün lider kuruluşlarından Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş., 28 Aralık’ta İstanbul Park Inn by Radisson Hotel’de gerçekleştirdiği “Satış Gücü” toplantısıyla Türkiye genelinde görev yapan bölge ve saha müdürlerinden oluşan saha satış ekibiyle bir araya geldi. Türkiye Petrolleri ve genel merkez yönetim kadrosunun da katıldığı toplantıda, 2018 yılının genel bir değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca yönetim kadrosu ile saha satış ekibi; şirketin yeni dönem stratejileri, organik ve inorganik büyüme planları konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. Sektöre öncülük edecek yeni projelerin de masaya yatırıldığı toplantının bir diğer önemli konusu ise Türkiye Petrolleri’nin 2019 yılında DOCO yatırımlarına başlayacağının duyurulmasıydı.  

Türkiye Petrolleri’nin DOCO şirketi olan TP İstasyon İşletmeleri A.Ş.’nin faaliyete geçeceği bilgisi satış ekibine aktarılırken, Satış Direktörü Şakir Memikoğlu’nun Doco Operasyonlar ve İş Geliştirme Direktörü olarak DOCO operasyonlarının başına getirildiği duyuruldu. Şakir Memikoğlu’ndan boşalan yere ise Total’den transferle, sektörün önemli isimlerinden Mustafa Akgül getirildi. Böylece yeni satış direktörü ile saha ekibi ilk kez bu toplantıda bir araya gelmiş oldu.

Toplantıda aynı zamanda operasyonel mükemmellik süreçlerinin takibi ve raporlanması adına Türkiye Petrolleri satış ekibi için tasarlanan ve onların hayatını önemli ölçüde kolaylaştıracak olan TP FQCUS adlı uygulamanın lansmanı da yapıldı.

Son olarak ise şirketin güçlü finansal yapısına vurgu yapılarak yeni yatırım planlarının aktarıldığı, pazarlama faaliyetlerinin değerlendirildiği ve saha satış ekibinin önerilerinin de dinlenildiği toplantı, önümüzdeki dönem strateji ve hedefleri konusunda genel bir değerlendirmeyle son buldu.

 

Türkiye Yeni Noktalarda Enerji Keşfine Hız Veriyor

29.11.2018

“TPAO’nun 2017’de günlük ortalama üretimi 100 bin varilden fazla”

Enerji sektöründe birçok ilke imza atan bir şirket olan Türk Petrolleri’nin son 10 yılda, 11 bin 600 kilometrekarelik arazi ve 99 bin kilometrekarelik deniz alanı üzerinde gerçekleşen incelemeler ile sismik veriler topladığını belirten Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi Satınalma ve Lojistik Departmanı’nın Başkanı Mehmet Yavuz Gencer de, “Geçtiğimiz on yılda karada 400’ü aşkın keşif kuyusu açılmış ve 300 milyon varil petrol üretilmiştir. Türkiye Petrolleri’nin 2017’de günlük ortalama üretimi 100 bin varilden fazladır” dedi.

Türkiye yeni noktalarda enerji keşfine hız veriyor

Türkiye çevresindeki sularda enerji keşfi “Offshore” ile uçacak

İtalyan devi Leonardo Helicopters’in bu yıl 10.’cusunu gerçekleştirdiği Oil&Gas Semineri Antalya’da düzenlendi. Offshore ve enerji sektörünü bir araya getiren dünyanın önemli etkinliklerinden biri olan Oil&Gas seminerine Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici ve ile birlikte sektördeki 150’nin üzerinde önemli isim katıldı.

Kaan Air’ın Türkiye “münhasır” distribütörlüğünü yürütmekte olduğu İtalyan helikopter üreticisi Leonardo Helicopters’in ev sahipliğini üstlendiği dünya devlerini biraraya getiren Oil&Gas Semineri’nin 10’uncusu, 28-29 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşiyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi Satınalma ve Lojistik Departmanı’nın Başkanı Mehmet Yavuz Gencer ile birlikte sektördeki 150’nin üzerinde önemli ismin katılımıyla gerçekleşen seminerde Leonardo Helicopters, denizlerden enerji temininde havacılığın desteğinin önemine vurgu yaparak deniz üstü helikopter operasyonlarına olan talebin artışına dikkat çekti. Küresel çapta hizmet veren OFFSHORE helikopterlerinin teknoloji sunumu gerçekleştirildi.

“Offshore” operasyonlarımız genişleyecek”

Kaan Havacılık Genel Müdürü M. Kemal Süler, “Kaan Air olarak, Türkiye’nin kendi sularında yürüttüğü petrol aramacılığı faaliyetlerinde “Fatih” sondaj gemimize Leonardo Helicopters’in üretimi olan 2 adet AW189 modeli helikopter ile “Offshore” hizmeti veriyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez de yakın zamanda helikopterimiz ile gelerek “Fatih”te denetlemelerde bulundu. Türkiye’de “Offshore” açısından yeni bir dönem başlıyor.  Derin denizlerimize ilave olarak sığ denizlerimizde de petrol arama faaliyetleri başlanacak ve “Offshore” operasyonlarımız genişleyecek. Türkiye “Offshore”un gücüyle enerji keşiflerine “tam gaz” devam edecek. Türkiye çevresindeki sularda enerji keşfi “Offshore”un verdiği destek ile büyüyecek ” dedi.

“Sürdürülebilir enerji arzı temel ihtiyaçtır”

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici, “Gelecek nesillerimiz için güvenli ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Offshore havacılık faaliyetleri ile desteklenen güvenli, rekabetçi ve çevresel açıdan sürdürülebilir enerji bir arzı, modern toplumlarımız, endüstrilerimiz, evlerimiz ve yaşam tarzımız için temel bir ihtyaçtır. Bu kapsamda Kaan Havacılık, açık deniz operasyonları için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirildi. Türk Petrolleri (TPAO) ile yapılan anlaşma çerçevesinde Türkiye’nin önde gelen havacılık şirketlerinden biri olan Kaan Havacılık, Akdeniz’de derin su sondajı yapmakta olan “Fatih” gemisine deniz üstü operasyonlarına başladı. Kaan Havacılık’ın Offshore’da, Türkiye Petrolleri (TPAO) ile birlikte uluslararası petrol ve gaz operasyonlarını, uluslararası kalite ve standartlarda gerçekleştireceğine inanıyorum” diye konuştu.

 

Türkiye Petrolleri’nden Enflasyonla Mücadeleye Destek Kapsamında İndirim

28.11.2018 – Türkiye’nin yerli akaryakıt markası olarak tesisleri, yüzlerce istasyonu, yüzlerce bayisi, yüzbinlerce tonluk satış hacmi ve milyonlarca müşterisi ile tam 55 yıldır bu topraklarda var olan Türkiye Petrolleri, bu köklü geçmişin vermiş olduğu sorumlulukla, elini taşın altına koymak için kolları sıvadı.

Enflasyonla etkin bir mücadele için, tüm ekonomi paydaşlarının işbirliği içerisinde olması gerektiğinin bilincinde olan Türkiye Petrolleri, aile bütçesinin en önemli harcama kalemi olan motorin ve benzinde, tavsiye edilen pompa satış fiyatları üzerinden, litrede 5 kuruş indirime giderek, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan “Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı”na destek verdiğini açıkladı.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Çağdaş Demirağ, şunları söyledi: “Türkiye Petrolleri olarak 55 yılın vermiş olduğu güç, deneyim ve enerjiyle toplumumuza hizmet etmeyi önceliklerimiz arasında tutmayı ilke edindik. Türkiye’nin dev milli akaryakıt şirketi olarak hedefimiz, tüm müşterilerimize kaliteli hizmet verebilmek ve bunu gerçekleştirirken de vatanımıza ve milletimize katma değer sağlayabilmektir. Bugün de ülkemizin yaşadığı sorunlarda çözümün bir parçası olmak için elimizi taşın altına koyuyor ve ülke genelinde bulunan 700’e yakın istasyonumuzda geçerli olmak üzere benzin ve motorinde, bayilerimizle birlikte kazancımızdan fedakarlık ederek bu gece yarısından itibaren tavsiye edilen pompa satış fiyatları üzerinden, litrede 5 kuruş indirim uyguluyoruz. Yapacağımız bu indirim tarımdan sanayiye, perakende sektöründen gıdaya kadartüm ülke ekonomisine çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Sağlayacağımız bu makro faydadan dolayı gururluyuz. Ülke olarak geçmişte defalarca başardığımız gibi, yaşanan bu sıkıntılı dönemi güçlü bir dayanışma örneği sergileyerek yine birlikte atlatacağımıza da eminiz.”

 

Türkiye’nin Markası Türkiye Petrolleri 55 Yaşında!

Türkiye’nin Markası Türkiye Petrolleri 55 Yaşında!

31.10.2018 – Akaryakıt sektörünün yerli markası Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş., bu yıl 55’inci yaşını kutluyor. Bu ülke topraklarında doğan ve her geçen gün toplum ve sektör yararına faaliyetlerle büyümeye devam eden Türkiye Petrolleri, yüzlerce istasyonu ile yüksek kalite ve hizmet anlayışını ülkenin her bir köşesine ulaştırmaya devam ediyor.

Temelleri 1963 yılında atılan, akaryakıt sektörünün lider kuruluşu Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş., 55’inci yaşını kutluyor. Bugün 9 dolum tesisi ve 689 istasyonuyla hizmet veren Türkiye Petrolleri, yakaladığı büyüme ivmesini başarıyla sürdürüyor. Bir yandan tüketicilere en kaliteli ürün ve en iyi hizmeti sunarken bir yandan da paydaşlarıyla birlikte akaryakıt sektörünün ve Türkiye ekonomisinin gelişimine de destek oluyor.

Türkiye Petrolleri’nin bu topraklardan doğan, bu ülkenin insanını ve değerlerini en iyi anlayan şirketlerden biri olduğunu belirten Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Çağdaş Demirağ ise markanın 55.’inci yılını şöyle değerlendiriyor: “Bugün, değerlerimizden ödün vermeden, onlarca tesisimiz, yüzlerce istasyonumuz, istasyonlar dahil binlerce çalışanımız, yüzbinlerce tonluk satış hacmimiz ve milyonlarca müşterimiz ile geçmişimizin ve devraldığımızın mirasın farkında olarak yepyeni, genç, modern ve atak bir marka inşa ediyoruz. Bu yolda en önemli hedeflerimizin başında, ülkemizin en ücra köşelerine dahi yüksek kaliteli ürün ve hizmetlerimizi götürmek geliyor. Bu çerçevede sürekli gelişip büyüyor, istasyon sayımızı artırıyoruz. Ve tüm bunları çağın gerekliliklerini yerine getirerek, toplumun güvenine layık kalarak başarmaya özen gösteriyoruz. Bunca yıldır oldığu gibi, bundan sonra da Türkiye Petrolleri’ni daha da güçlendirerek bu ülke insanına hizmet etmek için çok çalışacağız.”

 

Türkiye Petrolleri’nin Yeni Pazarlama Direktörü Ulaş Koç Oldu

Akaryakıt sektörünün lider kuruluşlarından Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş.’nin pazarlama direktörlüğü görevine Ulaş Koç atandı.

03.09.2018 – Akaryakıt sektörünün lider kuruluşlarından Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş.’nin yeni Pazarlama Direktörü Ulaş Koç oldu. Ağustos 2018 itibarıyla görevine başlayan Koç, Türkiye Petrolleri’nin tüm iletişim ve pazarlama faaliyetlerinden sorumlu olacak.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olan Ulaş Koç, profesyonel kariyerine 2002 yılında Petrol Ofisi A.Ş.’de satış temsilcisi olarak başladı. 2014 yılına kadar aynı şirkette farklı yönetsel pozisyonlarda görev yapan Koç, ardından Pazarlama Projeleri Uygulama Müdürü oldu. Ulaş Koç, Türkiye Petrolleri bünyesine katılmadan önce Lukoil Eurasia A.Ş.’de pazarlama müdürlüğü görevini yürütüyordu.

 

 

Türkiye Petrolleri, Fortune 500 listesinde 12 basamak birden tırmanarak 61. sıraya yükseldi

Türkiye Petrolleri Bu Yıl da Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi Arasına Girdi

Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş., Türkiye’nin en büyük 500 şirketini belirleyen Fortune 500 listesine 12 basamak birden yükselerek bu yıl 61. sıradan girmeyi başardı.

06.07.2018 – Türkiye’nin en büyük 500 şirketini belirleyen ve Fortune Türkiye dergisi tarafından bu yıl 11’incisi gerçekleştirilen Fortune 500 Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Akaryakıt sektörünün lider kuruluşu Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş., Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinde bir önceki yıla göre 12 sıra yükselerek 61’inci sırada yer aldı. Türkiye Petrolleri, finansal kurumlar ve holding şirketleri dışındaki tüm sektörleri kapsayan Fortune 500 listesine 3.5 milyar lira net satış geliriyle girmeyi başardı.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Cağdaş Demirağ, şunları söyledi: “Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer aldığımız için büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Fortune 500 listesinde Türkiye Petrolleri olarak yer alıyoruz.Türkiye Petrolleri ve Turkuaz Petrol’ün birleşmesiyle birlikte şirket değerimiz katbekat artıyor. İki markanın güçlerini birleştirme hedefiyle bir dönüşüm sürecindeyiz. Bu büyük dönüşümle Türkiye Petrolleri ismini de çok daha yukarılara taşıyacağımıza dair inancımız sonsuz. Türkiye’nin lider akaryakıt şirketlerinden Türkiye Petrolleri olarak sadece ürün ve hizmetlerimizi değil kendimizi de sürekli geliştiriyoruz. Stratejik planlarımızı yüksek kalite ve hizmet anlayışımızı ülkemizin dört bir yanına ulaştıracak şekilde yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin köklerinden gelen değerlerimize sahip çıkarak, toplum ve sektörümüz yararına faaliyetlerle Türkiye Petrolleri’ni daha da güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

 

Türkiye’nin Markası Türkiye Petrolleri Dev Hedeflerini Açıkladı

Akaryakıt sektörünün lider kuruluşu Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş., 19 ilde düzenlediği iftar davetleriyle bölge bayilerini ağırladı. Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı iftar davetlerinde, Türkiye Petrolleri’nin son dönem çalışmaları ve gelecek hedefleri de konuşuldu.

08.06.2018 Akaryakıt sektörünün lider kuruluşu Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş., yurt çapındaki bayilerini 19 ilde düzenlediği iftar davetlerinde bir araya getirdi. Türkiye Petrolleri Yönetim Kurulu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ve Türkiye Petrolleri’nin son dönem projelerinin, bayilere yönelik çalışmaların ve hedeflerinin masaya yatırıldığı davetlere, 1000 kişi katıldı.

“İstikrarla dev hedeflere yürüyoruz”

Katıldığı davetlerde konuşan Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Çağdaş Demirağ, Türkiye Petrollerinin büyük hedeflerini açıkladı: “Türkiye’nin markası Türkiye Petrolleri olarak, istikrarla dev hedeflere yürüyoruz. Odağımızda sürekli gelişmek ve büyümek var. Tüm planlamalarımızı bu amaç ve odak noktamız etrafında şekillendiriyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirecek güce sahibiz. Türkiye’nin köklerinden gelen değerlerine bağlı, güçlü markası Türkiye Petrolleri olarak bu hedeflere ilerlerken toplum ve sektörümüz yararına faaliyetlerle markamızı daha da güçlendireceğiz.”

“Ülkemizin dört bir yanına Türkiye Petrolleri’nin adını yazacağız”

Demirağ sözlerine şöyle devam etti: “Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye Petrolleri’nin yüksek kalite ve hizmet anlayışını ülkemizin her yerine götürmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda titiz çalışmalar yürütüyoruz. İlerleyen dönemde istasyonlarımızın sayısını artırarak ülkemizin dört bir yanına Türkiye Petrolleri’nin adını yazacağız.”

Türkiye Petrolleri bayileriyle birlikte büyüyecek

Türkiye Petrolleri’nin en önemli güç kaynaklarından birinin bayileri olduğunu belirten Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Çağdaş Demirağ; “Dev hedeflere ilerlerken bayilerimizle birlikte büyümeyi planlıyoruz. Bu süreçte net prensibimiz her zaman bayilerimizin yanında yer alıp onların en büyük destekçisi olmak. Önümüzde uzun bir yol olsa da hedeflerimize ulaşacağımıza inancımız tam” dedi.

 

Türkiye Petrolleri Arama Üretim Faaliyetlerine Odaklanıyor

Türkiye Petrolleri A.O’ (TP)ya ait servis hizmetlerinin, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ)’ye ait Turkish Petroleum International Company Limited Şirketi (TPIC)’e devredilmesi konusunda devam eden görüşmelerde sonuca ulaşıldı.

30.11.2017 – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Milli Enerji Politikaları kapsamında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TP)’nın Sondaj, Workover, Kuyu tamamlama ve Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü bünyesindeki bazı faaliyetlerin, Turkish Petroleum International Company Limited Şirketi (TPIC)’ne devrine ilişkin, 12/6/2017 Tarihli ve 2017/10472 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi’ne göre özveri ile çalışan iki şirketin yöneticileri 30 Kasım 2017 tarihinde TP Genel Müdürlüğü’nde imzaladıkları protokol ile devir sürecini tamamladı.

ETKB’nin koordinasyonunda TP Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin ile TPIC Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Türkoğlu’nun 30 Kasım 2017 Perşembe günü Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü’nde imzaladıkları devir protokolü ile birlikte söz konusu Bakanlar Kurulu Kararnamesi’nde belirtilen TPIC’e ait olan yurtiçi ve yurtdışı arama ve işletme ruhsatlarının devri, TP servis hizmetlerinde hâlihazırda çalışan personelin TP’de çalışmaya devam etmesi ve diğer birçok hususta anlaşma sağlandı.

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında “Ülkemizin petrol ve doğal gaz potansiyelini tespit etmek ve milli ekonomiye kazandırmak, uluslararası faaliyetler ile gelir kaynakları temin etmek ve enerji sektörüne etkin rol oynamak, ülkemizin enerji koridoru olmasında aktif görev almak” misyonu ile faaliyetlerini 6 ülkede aralıksız sürdüren TP, söz konusu mutabakat ile birlikte esas faaliyet alanı olan arama ve üretime odaklanacak.

 

TP’nin Ortağı Olduğu Asrın Projesi 2049 Sonuna Kadar Uzatıldı

14.09.2017 – Türkiye Petrolleri’nin de ortağı olduğu, 1994 yılından beri devam eden Azerbaycan’daki Azeri-Çırak-Güneşli (ACG) Projesinin Üretim Paylaşım Anlaşması (PSA) 2049’a kadar uzatıldı. Devlet Başkanı İlham Aliyev ve proje ortağı ülkelerden temsilcilerin yer aldığı bir törenle bugün imzalanan anlaşma Azerbaycan Milli Meclisi’nde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

1 Ocak 2017’den itibaren geçerli olacak Anlaşma ile Azerbaycan Milli Petrol Şirketi SOCAR’ın hissesi %25’e çıkarılırken diğer ortakların hisseleri düşürüldü. Azerbaycan’daki en büyük ikinci yabancı yatırımcı konumundaki TP’nin payı %5,73 olarak revize edilirken projenin operatörlüğünü yürütmeye devam eden BP ve diğer ortakların hisseleri şu şekilde düzenlendi: BP (% 30,37), Chevron (% 9,57), INPEX (% 9,31), Statoil (% 7,27), Exxonmobil (% 6,79), ITOCHU (% 3,65), ONGC Videsh Limited (% 2,31).

Anlaşma kapsamında ortaklar Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Fonuna 3.6 milyar ABD Doları tutarında ikramiye ödemeyi kabul ettiler.

İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak “1994 yılından bu yana 23 senedir projenin ortağı olan Türkiye Petrolleri bugün atılacak imzalarla bu iş birlikteliğini, bu güvene dayalı ortaklığı 2049 yılına uzatarak Azerbaycan’a olan güvenin bir kez daha güçlü bir şekilde altını çizmekten onur duymaktadır” diye konuştu.

 

Karadeniz ve Akdeniz’de Yeni Sondaj Hamlesi

10.03.2017 – Enerji Bakanı Albayrak, bu yıl içinde Karadeniz ve Akdeniz’de sondaj için önemli adımlar atılacağını açıkladı.

ABD’de IHS CERAWeek 2017 Enerji Konferansı’na katılan Enerji Bakanı Berat Albayrak, konferans kapsamında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine ilişkin şunları söyledi: “Bu yıl Karadeniz ve Akdeniz olmak üzere arama ve sondaj konularında önemli hamlelerimiz olacak. Birinci sismik arama gemimiz Barbaros Hayreddin’den sonra ikinci gemimiz ile Akdeniz ve Karadeniz sularında daha aktif iki boyutlu ve üç boyutlu sismik çalışmaların yanında her iki denizimizde de arama faaliyet sürecimizi başlatacağız”

Akdeniz’de İlk ‘Derin’ Deniz Adımı

Albayrak, Türkiye’nin, enerji alanında önemli değişikliklerin, yatırımların ve hamlelerin gerçekleşeceği yeni bir döneme girdiğini söyledi. Dünyadaki petrol ve doğalgazın yüzde 60’ından, fazlasının Türkiye’nin yakın çevresindeki bölgede bulunduğuna dikkati çeken Albayrak, “Türkiye’nin, bölgesindeki en istikrarlı ve güçlü ülke olmasının getirdiği sorumluluk ve enerji arz güvenliğinde oynadığı rolü itibarıyla, ülkemiz gelecek dönemde de kararlı ve yoğun çalışmaya devam edecek” diye konuştu. Bu arada sondaj hamlesi Akdeniz’de ilk derin deniz sondajı olması nedeniyle de büyük önem taşıyor.

Çalışmalara Hız Verdik

Bakan Albayrak, Türkiye’nin son yıllarda doğalgaz depolama ve kaynak çeşitliliği konusunda çok önemli yatırımlar yapmaya başladığının altını çizerek, birçok alanda yatırımların hayata geçirilmesine devam edileceğini belirtti. Bakanlık olarak son dönemde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına daha da hız verdiklerini vurgulayan Albayrak, “Türkiye için artık birçok alanda daha önemli hamlelerin yapılması gereken bir sürece giriyoruz” dedi.

Yabancı Çok İştahlı

Bakan Albayrak, dünyanın en büyük ve en prestijli enerji konferanslarından biri olan CERAWeek kapsamında çok verimli görüşmeler gerçekleştirildiklerini belirtti. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisini ‘çok iştahlı’ bulduğunu belirten Albayrak, bunun gelecek dönemde ‘Büyük Türkiye’ hedefine ulaşılma noktasında umut verici olduğunu vurguladı.

 

TP’den Afganistan’a Dev Yatırım

20.11.2015 – Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri, Çalık Enerji ve Bayat Enerji’den oluşan konsorsiyum Afgan Toitimaidan bloğunda petrol ve doğal gaz araması için anlaşmaya vardı.

Afganistan Kabinesinin anlaşmayı onaylamasının ardından ülkenin en önemli doğal gaz rezervlerinden birine sahip olan bölgede arama çalışmalarının 2016 yılının ilk aylarında başlaması bekleniyor.

Toplam 90 milyon dolarlık yatırım yapacak konsorsiyum üyeleri Afganistan’ın enerji bağımsızlığı ve güvenliği için önemli bir adım atacak.

Totimaidan Bloğu’nun arama, üretim paylaşım anlaşması müzakerelerinin tamamlanmasının gelecek için heyecan verici bir adım olduğunu kaydeden Afganistan Maden ve Petrol Bakanı Dr. Daud S. Saba, “Konsorsiyum ortaklarının müşterek operasyonel petrol ve gaz tecrübesi ve Afganistan’a olan yaklaşımları bu konsorsiyumu halkımızın sorumlu ortağı haline getirmiştir. Ulaşmış olduğumuz olumlu ve adil anlaşmayla enerji ithalat ihtiyacımızı azaltmakla kalmayıp halkımız için yeni iş fırsatları ve ülkemiz için yeni gelir elde etmiş olacağız.” dedi.

Türkiye Petrolleri’nin petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerindeki servis anlaşmaları ile Kuzey Afganistan’ın gelişmesine en çok katkıda bulunan şirketlerden biri olduğunu belirten Türkiye Petrolleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Besim Şişman “Totimaidan projesinin Afganistan’ı bölgenin enerji topluluğuna bağlayacak. Afganistan hizmete ve iş yapmaya hazır bir ülke. Bu anlamda Afganistan’ın enerji bağımsızlığına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Bayat Enerji CEO’su Dr. Ehsanollah Bayat ise Totimaidan Bloğu’nda Türkiye Petrolleri ve Çalık Enerji gibi bölgesel liderlerle ortak olmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Bayat, “Bu proje Afganistan’a enerji bağımsızlığı, ihracat fırsatları, doğal gaza dayalı sanayinin gelişmesi ve ülkenin ekonomik gücünün geliştirilmesi gibi önemli katkılar sağlayacak. Misyonumuzda da belirttiğimiz üzere yeni istihdam ve fırsatlar yaratarak tüm ulusa katkıda bulunmak amacıyla Afgan hükümeti ve Afgan Halkı ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz.” dedi.

 

Türkiye Petrolleri 2023 Hedefleri İçin Önemli Bir Noktada

19.09.2015  – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun Türkiye Petrollerinin faaliyetleri ve gelecek projeksiyonu hakkında brifing aldı.

TP Genel Müdürü Besim Şişman TP’nin Türkiye’nin 2023 Stratejik Vizyonuna yaptığı katkılar hakkında Bakan Alaboyun’a bilgi verdi. Geçtiğimiz 10 yıllık dönemde OECD ülkeleri içerisinde en hızlı enerji talep artışının Türkiye’de gerçekleştiğini belirten Şişman, “Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının en aza indirilmesi 2023 ve sonrası hedeflerin çok daha kolay yakalanmasını sağlayacaktır. Bu maksatla Türkiye Petrolleri olarak son 10 yılda yurtiçi ve yurtdışı toplam 11,2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. 60 yıllık tecrübesiyle bugün 7 ülkede 15 proje ile faaliyet gösteren TP, ülkemizin artan petrol ve doğal gaz ihtiyacının en uygun şekilde karşılanması için var gücüyle çalışmaktadır.” dedi.

Yurtdışındaki En Büyük Türk Yatırımcısıyız

Türkiye Petrollerinin son dönemde gerçekleştirdiği toplam 8,4 milyar dolar yatırımla yurtdışındaki en büyük Türk yatırımcısı olduğunun altını çizen Şişman şöyle devam etti: “Türkiye Petrollerinin 102 bin varillik günlük üretiminin %60’ını yurtdışından karşılıyoruz. Ülkemizin sınırlı hidrokarbon kaynakları nedeniyle yatırım portföyümüzün merkezine yurtdışı odaklı büyümeyi koyduk. Azerbaycan, Afganistan, Irak, Libya, Rusya ve Türkiye’de faaliyet gösteren TP, önümüzdeki yıllarda yakın coğrafyamız başta olmak üzere hidrokarbon açısından zengin Orta Doğu, Hazar Bölgesi, Afrika ve Latin Amerika’da da iş geliştirme faaliyetlerine hız kesmeden devam edecektir.

Kamu kurumu olmanın sağladığı güçlü devlet desteği avantajını her fırsatta kullanan şirketimiz yurtdışı operasyonlarında pek çok ilki yaşadı son yıllarda. TP’nin 60 yıllık tarihinde Rusya’da yaptığı ilk yurtdışı saha alımı ile Şah Deniz Sahası ve BTC boru hattındaki toplam hisse payının %9’dan %19’a çıkarılması gibi yeni açılımlar günlük üretimimizin 100 bin varil bandını aşmasında etkili oldu.