Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Gilead Scienc...

Gilead Sciences, Türkiye’deki Yatırım Taahhüdünün Ardından Yerli Üretime Başladı

14.06.2022 – Global biyoteknoloji şirketi Gilead Sciences’ın devletin stratejik yerli üretim öncelikleri doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle en yenilikçi ve hayat kurtaran Hepatit ve HIV ilaçlarını üretme kararı aldığı Türkiye, dünyadaki en yeni üretim merkezlerinden biri oldu.  

Pharmactive İlaç iş birliğiyle, Türkiye için Türkiye’de vizyonuyla yerli üretime başlayan Gilead, bu yatırımla Türkiye cirosunun yaklaşık %70’ini Türkiye’de üretir duruma gelmeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Gilead’ın erişimin kritik öneme sahip yenilikçi ilaçlarını Türkiye’de üretmeye başlamasına yönelik olarak, “Gilead tarafından aktarılacak yüksek teknolojili üretim altyapısı ve bilgi birikimi sayesinde yerli ilaç tedarikinin daha da güçleneceğine ve ilaç ithalatının azalacağına inanıyorum” dedi.

Yaşamı tehdit eden hastalıklara en iyi çözümleri geliştirme misyonuyla yenilikçi tedaviler geliştiren bilim şirketi Gilead, Hepatit ve HIV alanlarındaki hayat kurtaran stratejik ilaçlarını Türkiye’de üretmeye başladı. Türkiye için Türkiye’de vizyonuyla iş ortağı Pharmactive İlaç iş birliğiyle yerli üretime başlayan Gilead, böylece Türkiye cirosunun yaklaşık %70’ini Türkiye’de üretir duruma gelecek.

Yaklaşık 60 milyon dolarlık bu yerelleşme yatırımıyla, Dünya Sağlık Örgütü’nce ilaca erişimin en kritik olduğu hastalıklar olarak tanımlanan Hepatit ve HIV alanlarındaki yenilikçi ilaçlara Türkiye’de üretecek. Devletin stratejik yerli üretim öncelikleri doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle en yenilikçi ve hayat kurtaran ilaçlarını Türkiye’de üretmeye başlayan Gilead, portföyündeki geliştirdiği en son Hepatit B ilacını Türkiye’de üretmeye başlayarak bu yılın başında hastaların kullanımına sundu. Dünyada ciro bazında tüm ilaçlar sıralamasında ilk 10’da yer alan HIV ilacının Türkiye’de üretilen serilerini ise 2022 yılının ikinci çeyreğinde hastaların kullanımına sunuldu.

Yatırımın detaylarını paylaşmak üzere Pera Palace’ta düzenlenen basın toplantısına Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Gilead Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin ve Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak katıldı.

Türkiye için Türkiye’de vizyonuyla ülkemizi Gilead’ın üretim merkezlerinden biri yaptık

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan, ilaç alanında Türkiye’nin küresel pazardaki rekabet gücünün artırılması, değer zincirinde daha üst konuma taşınması ve yerli üretim oranının artırılması hedefleriyle paralel bir vizyonla Türkiye’ye yatırım yaptıklarını vurgulayan Gilead Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin, sözlerine şöyle devam etti:

“Gilead olarak özellikle son 4 yıldır yerli üretimi önceliklerimiz arasına alarak hükümetimizin yerli üretim vizyonunu politikalarımıza dahil etmiş ve çalışmalara başlamıştık. Bu kapsamda 2019’da Türkiye için Türkiye’de vizyonuyla iş ortağımız Pharmactive’le ilk yatırım anlaşmasını imzaladık. Pharmactive’in Çerkezköy’deki tesisine fiziksel yatırım yaptık, yurt dışından know-how ve teknoloji transferi gerçekleştirdik. Pharmactive’den bir ekibi deneyim kazanmaları için İrlanda’daki tesislerimize gönderdik. Pharmactive ve kamu paydaşlarımızın da desteğiyle çok başarılı bir sınav verdik ve nihayet üretime başladık. Pandemi döneminde tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar bize ülke olarak kendi ilacımızı üretebilmenin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu iş birliğinin ilaç tedariğinin sürdürülebilirliği açısından da önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Gilead olarak bizi yerli üretim yapan diğer şirketlerden ayrıştıran en önemli özellik, patent koruması devam eden ürünlerimizi ülkemizde üretme kararımız oldu. Yenilikçi ürünlerimizi ülkemizde üretiyor olmaktan ve bu know-how’ı ülkemize kazandırmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.”

Türkiye’nin bu yatırımla Almanya, Kanada ve İrlanda’dan sonra Gilead’ın en yeni üretim merkezlerinden biri haline geldiğini belirten Şebnem Girgin: “Bu yatırımla Türkiye’nin ilaç alanında potansiyel ihracat merkezi haline gelmesi, küresel tedarik zincirlerine dahil olması ve daha sonra geliştirilecek yeni tedavilerin de ülkemizde üretilmesi için gerekli alt yapının temelleri atılmış oldu” dedi.

Ölümcül hastalıkların yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesine öncülük ediyoruz

Dünyada 35, Türkiye’de 15’inci yılını kutlayan Gilead’ın AIDS ve diğer çaresi olmayan enfeksiyon hastalıklarına çare bulabilmek amacıyla kurulmuş bir bilim şirketi olduğunu vurgulayan Şebnem Girgin şöyle devam etti: “Gilead olarak vizyonumuz yaşamı tehdit eden hastalıklara en iyi çözümleri geliştirerek bu hastalıkları yeryüzünden silmek. Gilead, bu bağlamda HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, hematoloji, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları gibi hastalıkların ölümcül olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi çabalarına öncülük etmiştir. Bir yandan yerli üretim için çalışırken, diğer yandan Türkiye’ye getirdiğimiz klinik araştırmalar, Ar-Ge yatırımlarımız, bağış ve proje desteklerimizle ülkemizde değer yaratmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Gilead, Türkiye’de son 5 yılda 6 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yaptı. 2015 yılında 5 merkez ile başladığımız klinik araştırma faaliyetlerinde, merkez sayımız 50’ye yaklaştı. Onkoloji alanında yeni gelecek çalışmalarla da bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz. Pandemi döneminde Türkiye’nin Covid-19 ile mücadelesine destek vermek amacıyla dünyada geliştirdiğimiz antiviral tedaviyi Sağlık Bakanlığı’na önemli miktarlarda bedelsiz olarak ulaştırmak suretiyle hastaların tedavisine katkıda bulunduk. Yine bu dönemde  fonlarımızı devreye alarak ülkemizde ilk Covid-19 test merkezlerinin açılmasına destek olduk.”

“Türkiye için Türkiye’de” vizyonuyla ülkeye yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Şebnem Girgin, “Bir sonraki adımda ülkemizde ürettiğimiz ürünleri dünyada daha çok hastanın erişimine sunmak için çalışacağız.   Türkiye’de yatırım yolculuğumuzun her aşamasında bizi destekleyen, bize inanan ve emeği geçen tüm paydaşlarımıza, Gilead çalışanlarına, Pharmactive İlaç’a ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Pharmactive çok sayıda global firmanın, Türkiye’deki stratejik üretim ortağı konumunda

Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak, 2011 yılında Saya Grup bünyesinde Pharmactive İlaç’ı kurarken, üretim kapasitesinin ve yetkinliğinin yüksek olmasını planladıklarını belirterek şöyle devam etti: “İleri bir teknolojiye dayalı, evrensel kalite standartlarındaki, yıllık 330 milyon kutuluk yüksek bir kapasiteye sahip üretim üssümüz; sadece ülkemizin değil, Avrupa’nın da örnek gösterilen ilaç fabrikalarının başında gelmektedir. Biz güçlü hedefler doğrultusunda çok sayıda global firmanın, Türkiye’deki stratejik üretim ortağı konumundayız. Pharmactive, “İyi Üretim Uygulamaları”na uygun olarak dizayn edilen üretim tesisindeki PharmAr-Ge’de, ulusal ve uluslararası firmalarla yaptığı iş birlikleriyle geliştirdiği yenilikçi ve güvenilir ürünleri; hekim, eczacı ve hastaların hizmetine sunuyor. Tamamı kendi laboratuvarlarımızda olmak üzere, bugüne kadar 100’e yakın eşdeğer molekül geliştirdik. Ülkemizde en çok üretim yapan ilk 5 tesisten biri durumundayız. Hali hazırda, üretimimizin yarısını, çok uluslu şirketler için yapmaktayız. Pharmactive’in yurt dışı 200, yurt içi 170 kadar ruhsatı bulunuyor. Toplam 900 kişiye istihdam sağlıyoruz.”

Haluk Sancak, Gilead iş birliği ile başlayan yerli yatırımla ilgili ise şunları söyledi: “Gilead ile çok değerli ve anlamlı olan iş birliğimiz, aslında Gilead’ın Türkiye’yi sevmesi ile başlıyor. Gilead’ın Türkiye’de çok daha farklı ve güzel işler yapmak istediğini duyduğumuzda, Gilead Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin ile görüşmeye başladık. İletişimimiz belli bir seviyeye gelince, Amerika’dan Gilead’ın üst düzey yöneticileri ve teknik ekipleri Pharmactive’i ziyaret etti. Üretim tesisimizi en ince ayrıntısına kadar inceledi. Sonuçta Gilead yönetimi, Pharmactive’i stratejik üretim üslerinden birisi olarak görmek istediğini ifade etti. Gilead’ın Pharmactive İlaç’a duyduğu güven, bizim için bir onur. 2019 yılında atılan ilk adımla başlayan bu iş birliğinin devamlılığı, önem arz ediyor. Bu süreçte kısa sürede ‘teknoloji transferini’ bitirdik. Bugün artık Pharmactive, Gilead’ın söz konusu ürünleri için dünyadaki 4 üretim tesisinden biri konumundadır. Bununla firmamız ve ülkemiz adına gurur duyuyoruz.”

Türkiye’de uluslararası yatırımlardan ve özellikle ilaç sektörünün ülke için öncelikli sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu şöyle devam etti:

“Son 2 senede yakından tecrübe ettiğimiz gibi hepimizi etkileyen küresel sağlık krizlerinden kaynaklı ortak sorunlarımızı ancak uluslararası iş birlikleri ve bilgi paylaşımları ile aşabilir, bu sayede sürdürülebilir bir dünya vizyonu ile güçlü ve sağlıklı toplumların devamlığını sağlayabiliriz. Bunun somut bir örneği olarak bugün küresel ilaç endüstrisinin güçlü aktörlerinden Amerikan şirketi Gilead ile Türk ilaç endüstrimizin kıymetli ismi Pharmactive arasında gerçekleşen başarılı iş birliğine şahitlik ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak katma değerli ve teknoloji yoğun yatırımları ülkemize kazandırarak küresel yatırımlarından daha fazla pay almaya odaklanıyoruz. Ofisimizin öncelikli sektörleri arasında yer alan yaşam bilimleri özelinde ise Ar-Ge ve inovasyona dayalı, akıllı sağlık ve klinik teknolojilerini içeren, yurtiçi fırsat ve yetkinliklerimizin gelişmesine katkı sağlayacak yatırımları hedefliyoruz.

Bu yatırım ile özellikle Gilead’ın patent koruması devam eden yenilikçi ürünlerinin de üretim teknolojileri ve know-how’ının ülkemize aktarılmasıyla yerli ilaç tedarikimiz güçlenmekte ve ilaç ithalatımız azalmaktadır. Ülkemizin ilaç endüstrisinde bir ihracat merkezi olma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağına inandığımız bu yatırım, önümüzdeki dönemler için yeni uluslararası iş birlikleri ile benzer yatırımların gerçekleşmesinde motive edici olacaktır.  Bu iş birliğinin gerçekleşmesinde Gilead’ın ülkemize olan güveninin yanı sıra, dünya standartlarında bir tesise ve ekibe sahip olan Pharmactive İlaç şirketinin rolü de önemlidir. Bu bağlamda bu yatırımı gerçekleştiren Gilead ve yatırıma ev sahipliği yapan Pharmactive İlaç’ın kıymetli yöneticilerine ve tüm çalışanlarına ayrıca teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak, ülkemizin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak yatırımlara desteğimiz her zaman devam edecek.”

Gilead Hakkında

Gilead, henüz karşılanmamış tıbbi ihtiyaçlar alanında yenilikçi tedaviler keşfeden, geliştiren ve bunları hastaların kullanımına sunan araştırmaya dayalı bir biyofarmasötik ilaç şirketidir. Şirketin misyonu, tüm dünyada ölümcül hastalıklara yakalanmış hastaların bakımında gelişme sağlamaktır. Merkezi Foster City, California’da olan Gilead dünya genelinde 35’ten fazla ülkede faaliyetlerini yürütmektedir. Gilead, 35 yıldır HIV/AIDS, hepatit B, hepatit C, eflamasyon, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları alanlarında yenilikçi tedaviler geliştirmeye odaklanarak bu hastalıkların ölümcül hastalıklar olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi yolundaki çabalara destek olmaktadır. Gilead, ilaca erişimin sınırlı veya olmadığı bölgeler de dahil olmak üzere, dünyanın her yerinde yaşamı tehdit eden hastalıklarla mücadele eden milyonlarca hastaya sunulan bakımı iyileştirmek için çalışmaktadır. Bu ülkelerle yürütülen ortak programlar sayesinde dünya genelinde 14 milyondan fazla kişinin Gilead’ın veya şirketin üretim ortaklarından birinin sağladığı tedaviye eriştiği tahmin edilmektedir. www.gilead.com

Pharmactive Hakkında

 Pharmactive İlaç, 200 milyon dolarlık yatırımla 2011 yılında kuruldu. 108.000 m2 alandaki üretim tesisinde sıvı, yarı katı ve katı hatlarda yıllık 330 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahiptir. 3.200 m2’lik Ar-Ge merkezi ile (PharmAR-GE), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı sayılı ilaç Ar-Ge merkezlerinden birisidir. Yıllık bütçesinin önemli bir oranını Ar-Ge’ye ayırmaktadır. Bugüne kadar 100’e yakın eşdeğer molekül geliştirirken, Türkiye’de en çok üretim yapan ilk 5 tesisten biri durumundadır. Pharmactive’in yurt dışı 200, yurt içi 170 kadar ruhsatı bulunuyor. Toplam 900 kişiye istihdam sağlıyor. Pharmactive İlaç, global ilaç firmalarının Türkiye’deki stratejik üretim ortağıdır. Çok sayıda ülkeye ihracatı bulunmaktadır.  www.pharmactive.com.tr

 

 

Gilead Sciences’dan Remdesivir Açıklaması: Karaborsada Satılan İlaçlara Dikkat

17.11.2020 – Küresel pandemiye ve yüzbinlerce can kaybına neden olan Covid-19’un tedavisi için geliştirilen Remdesivir’e ilişkin yayınlanan bazı haberler ve hekimlerden tarafımıza ulaşan bilgiler sonucunda halk sağlığının korunması ve toplumun doğru bilgilendirilmesi adına bu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

Son dönemde ülkemize yasa dışı yollardan Remdesivir içerdiği iddia edilen sahte olma olasığı yüksek ürünlerin girdiği ve karaborsada satıldığı bilgisini almış bulunuyoruz.

COVID-19’un tedavisi için Gilead tarafından geliştirilen etkililiği kanıtlanmış ve onaylanmış ilk ve tek antiviral molekül olan Remdesivir’in orijinal ticari marka ismi Veklury®’dir. Veklury®, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Japonya, Kanada, Avustralya, Tayvan, Singapur, BAE, İsrail, Hong Kong ve Hindistan gibi dünya genelinde 50’nin üzerinde ülkede ruhsatlandırılmıştır. Veklury®, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nca henüz ruhsatlandırılmamış, ticari olarak kullanıma sunulmamıştır ve yüksek öncelikli olarak değerlendirilip ruhsatlandırılması için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile görüşmelerimiz devam etmektedir.

Sağlık Bakanlığı’ndan Mayıs 2020’de tarafımıza ulaşan 1.000 hastayı tedavi edecek miktarda Veklury® talebinin ardından 3.000 hastanın tedavisini karşılayacak miktarda (17.378 flakon) Veklury®’yi bedelsiz olarak tedarik ettik. Türkiye’de Veklury®’ye erişim talebi yalnızca hekimler tarafından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yurtdışı İlaç Temini Prosedürü kapsamında yapılabilmektedir. Bakanlıkça Veklury® kullanımı uygun görülen hastalar için ilacın sevkiyatı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından talep yapılan ilin İl Sağlık Müdürlüğü’ne sağlanmaktadır.

Ülkemizde Remdesivir’in Sağlık Bakanlığı’na bağışlanan adetler haricinde başka bir tedariki bulunmamaktadır. Son dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmeyen, Remdesivir içerdiği iddia edilen sahte olma olasığı yüksek ürünler ülkemize yasa dışı yollardan girmiştir. Bu ürünlerin Veklury® ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır ve de kullanılmaları tehlikeli olabilir.

Hastalarımızın, başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ve vatandaşlarımızın sağlığı, en önemli önceliğimizdir. Yasa dışı yollardan Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetimi olmaksızın, hastalara temin edilmeye çalışılan ürünlere ilişkin kamuoyuna bu açıklamayı yapmayı sorumluluğumuzun bir gereği olarak yerine getiriyoruz. Sağlık sektöründe görevli tüm hekimlerin, Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmemiş/onaylanmamış sahte ürünler konusunda halk sağlığını göz önüne alarak mesleki sorumluluklarına uygun hareket edeceğine inanıyoruz.

Sağlık Bakanlığı’na da bu konuyla ilgili resmi başvurunun yapıldığını, yasa dışı yollarla ülkemize gelen söz konusu ürünlere ilişkin firmamızın incelemelerinin devam ettiğini ve üzerimize düşen tüm yasal görevleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu vesileyle, Veklury®’yi Sağlık Bakanlığı kural ve denetimlerine uygun olarak en hızlı şekilde Türk halkının kullanımına sunmak için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştirmeye devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

Gilead Sciences’dan Remdesivir Hakkında Açıklama

“Remdesivir Türkiye’de bulunmuyor, karaborsaya düştü” konulu haberler üzerine Gilead Sciences Türkiye kamuoyu açıklaması : Türkiye’ye Haziran ayından itibaren partiler halinde remdesivir bağışı yapıldı

19.10.2020 – Son günlerde basında, küresel pandemiye ve yüzbinlerce can kaybına neden olan Covid-19’un tedavisi için Gilead’ın geliştirdiği etkililiği kanıtlanmış ve onaylanmış ilk ve tek antiviral olan remdesivirin Türkiye tedarikine ilişkin çeşitli haberler yer almaktadır.

Remdesivir, Covid‐19 tedavisi için Avrupa Birliği (EMA), Japonya, Kanada, Avustralya, Tayvan, Singapur, BAE ve Hindistan gibi birçok ülkede ruhsatlandırılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA tarafından acil kullanım izni almıştır. Türkiye’de ise henüz Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmamış ve ticari olarak kullanıma sunulmamıştır.

Gilead, COVID-19’un dünyaya getirdiği bu önemli yükü hafifletmek için remdesivire hızlı ve yaygın erişim sağlamak amacıyla küresel sağlık otoriteleriyle birlikte çalışmaktadır. Sorumluluğumuzun bilinciyleve remdesiviri tüm dünyaya erişilebilir kılmak için tüm gücümüzle çalıştık. Bu kapsamda; Nisan ayında klinik çalışmalar, insani amaçla ilaca erken erişim, genişletilmiş erişim programları ve düzenleyici onaylarını takiben ilaç sağlamak amacıyla mevcut remdesivir tedarikimizin tamamını (1.5M flakon) Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyaya bedelsiz olarak bağışlamayı taahhüt ettik.

Çabalarımız sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü kontrolünde dağıtılmak ve kullanılmak üzere remdesivir bedelsiz olarak sağlanmıştır. Ülkemize remdesivir tedariki Haziran ayından itibaren partiler halinde gerçekleştirilmiştir. Ekim ayı içinde gerçekleşecek olan son parti remdesivir bağışımız ile birlikte bağış sürecimiz tamamlanacaktır. Türkiye’ye bugüne kadar yaklaşık 3000 hastanın tedavisini karşılayacak miktarda remdesivir bağışı yapılmıştır.

Remdesivir tedarikinin devamlılığının sağlanması için Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam etmekte ve bakanlığın nihai kararı beklenmektedir.

Türkiye’de remdesivire erişim talebi yalnızca hekimler tarafından Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na Yurtdışı İlaç Temini Prosedürü kapsamında yapılabilmektedir. Kullanıma uygunluk kriterleri Sağlık Bakanlığı’nca yayımlanmıştır. Ürünün tedariki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü deposu (Ankara) tarafından talep yapılan ilin İl Sağlık Müdürlüğü’ne sağlanmaktadır.

Halk sağlığını doğrudan ilgilendiren böyle kritik bir konuda saygın yayınınızda en doğru bilgilerin yer alması için bu bilgilendirmeyi yapmayı görev biliyoruz. Gilead, Türkiye’de yaşayan herkesin yararına olacak şekilde, ilgili makamlara remdesivirin klinik çalışmalarının sonuçları hakkında en güncel bilgileri sağlamakta, ülkemize remdesivir tedariki konusunda Sağlık Bakanlığı ile yakın iş birliği içinde çalışmaktadır. Bilginize saygı ile sunarız.

Gilead Sciences Türkiye

Editörün Notu: Dünya Sağlık Örgütü, Remdesivir dahil 4 ilacın Covid-19 tedavisinde işe yaramadığını açıkladı, ilaç şirketi Gilead itiraz etti.

 

Gilead Sciences Türkiye Ekibi Büyüyor

26.08.2020 – Gilead Sciences Türkiye ekibi büyümeye devam ediyor. Son olarak ekibe katılan sektörün tecrübeli ismi Ahmet Bilgiç, Gilead Sciences Türkiye Pazara Erişim Direktör Yardımcısı olarak görev yapacak.

Dünyada 38’den fazla ülkede faaliyet gösteren bilim şirketi Gilead Sciences, Türkiye’deki ekibini genişletmeye devam ediyor. HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, hematoloji, enflamasyon, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları alanlarında önde gelen yenilikçi bir ilaç şirketi olarak tedavi, koruma, her basamakta tedaviye ulaşım ile yeni tedavi araştırmaları alanlarında ilerlemeler sağlayan Gilead Sciences’ın Türkiye ekibine 10 Ağustos itibarıyla katılan Ahmet Bilgiç, Türkiye Pazara Erişim Direktör Yardımcısı görevini yürütecek.

Profesyonel iş hayatına 2003 -2005 yılları arasında Amerika, The Oil Depot’da Pazarlama Müdürü olarak başlayan Ahmet Bilgiç, sonrasında kariyerine sağlık sektöründe devam etti. Sırasıyla, Tepe Teknoloji Servisleri şirketinde Proje Müdürü, TCHealth Bilgi Teknolojileri’nde Sağlık Yönetimi ve Finansman Danışmanı, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), Allergan ve Novo-Nordisk’de Pazara Erişim Müdürü olarak görev yaptı. Son olarak Sanofi Türkiye’de Pazara Erişim Lideri olarak fiyatlandırma ve geri ödeme alanlarında stratejilerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi sorumluluğunu üstlendi.

15 yıldır sağlık sektöründe çeşitli firmalarda farklı görevler üstlenen Ahmet Bilgiç, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunudur ve Dowling Üniversitesi’nde MBA programını tamamlamıştır. Halen AIFD geri ödeme çalışma grubu başkanı olarak erişim faaliyetlerinde aktif olarak rol almaktadır.

 

Gilead Sciences’dan Türkiye’nin Test Kapasitesini 2’ye Katlayacak Bağış

GILEAD SCIENCES TÜRKİYE’DEN COVID-19 İLE MÜCADELEYE 1.000.000 TL’LİK DESTEK, BU BAĞIŞ İLE MÜCADELEDEKİ EN ÖNEMLİ FAKTÖR OLAN TEST KAPASİTESİNİ 30 BİNE ÇIKARACAK İKİ TEST MERKEZİ KURULDU

03.04.2020 – Gilead Sciences Türkiye, Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı verilen mücadelede kullanılmak üzere 1.000.000 TL’lik bir fon oluşturduğunu açıkladı. Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin, oluşturulan fonun Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde biri İstanbul’da, diğeri Ankara’da olmak üzere 2 yeni Covid-19 test merkezinin açılması için gerekli ekipman ve malzemelerin bağışında kullanıldığını açıkladı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede kamu ve özel sektör kuruluşlarının topyekûn mücadelesi her geçen gün artarak devam ediyor. Bu noktadan hareketle, 2019 yılında dünyanın en inovatif ilaç şirketi seçilen Gilead Sciences, Türkiye’de salgınla mücadeleye destek vermek amacıyla 1.000.000 TL’lik bir fon oluşturduğunu açıkladı.

Konuya ilişkin konuşan Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin açıklamasında şunları söyledi:

“Dünyanın ve Türkiye’nin içinde bulunduğu bu büyük sağlık sorununa karşı, insanlarımızın sağlığınıkorumak için, hemşiresinden doktoruna, hasta bakıcısından, ambulans şoförüne kadar bütün sağlık çalışanları, büyük bir özveriyle ve cansiperane mücadele veriyor. Yaşadığımız bu zor günlerde ulusal dayanışmanın örneklerini her alanda görüyor olmak bizi de bu konuda hızlıca çözüm üretme konusunda motive ediyor. Bu kapsamda, sağlık camiamızın mücadelesine destek olmak amacıyla 1.000.000 TL’lik bir fon oluşturduk. Gilead Sciences Türkiye olarak bu katkımızın, dünyanın ve ülkemizin içinden geçtiği bu kritik günlerde, pandemi ile mücadelede kendi hayatlarını riske atan tüm sağlık çalışanlarımıza bir teşekkür olarak kabul edilmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Adil Mardinoğlu ise yaptığı açıklamada;

“Bakanlığımızın hedefleri arasında Covid-19’a yönelik test sayısının artırılması bulunmaktadır. Bilindiği gibi testler hastalığın kimde olduğunun hızlı bir şekilde tanımlamasını ve tedavi için hastanelere yatışın gerçekleşmesini sağlar. Bilinen vakaları izole etmeyi sağlayarak, başkalarıyla temas etmelerini önler ve virüsün yayılma hızını yavaşlatır. Bu kapsamda Gilead’ın desteği ile TÜSEB bünyesinde birisi İstanbul diğeri Ankara’da 2 test merkezinin kurulmasını sağladık. Bu merkezler, test kapasitemizi yaklaşık 2 katına çıkartarak günde 30.000 civarında test yapılmasının önünü açacak. Bu kritik dönemde verdikleri bu destek için Gilead’a şükranlarımızı sunuyorum.” diye konuştu.

İlaçta Dünya İnovasyon Lideri Türkiye’de İlk Yatırımını Yaptı

31.05.2019 – İlaç sektörü 2019 inovasyon endeksinde dünyada ilk sırada1 yer alan çok uluslu bilim şirketi Gilead Sciences, devletin stratejik yerli üretim öncelikleri doğrultusunda en yenilikçi ve hayat kurtaran ilaçlarını Türkiye’de üretecek. Türkiye, Gilead Sciences’ın ilgili ilaçlar için halihazırda üretim yapmakta olduğu Kanada ve İrlanda’dan sonra üçüncü üretim üssü olacak. Yerli üretim için Pharmactive İlaç ile iş birliği anlaşması imzalayan Gilead Sciences Türkiye, böylece toplam cirosunun %70’inden fazlasını Türkiye’de üretir duruma gelecek.  

Yerelleşme anlaşması, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla, Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin ve Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak tarafından imzalandı.

Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı içindeki önemli maddelerden biri yerel üretimdi. Gilead Sciences olarak bu konuyu 3 yıl önce önceliklerimiz içine almış ve çalışmalara başlamıştık. Bugün de bu yatırımı hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak da, “Yaptığımız yatırımlar sonucunda, uluslararası standartlarda ilaç üretebilecek sayılı tesislerinden birisi olmanın gururu hepimizindir” dedi.

İlaç sektörü 2019 inovasyon endeksinde dünyada ilk sırada(1) yer alan bilim şirketi Gilead Sciences, devletin stratejik yerli üretim öncelikleri doğrultusunda en yenilikçi ve hayat kurtaran ilaçlarını Türkiye’de üretmek üzere Pharmactive İlaç ile üretim iş birliğine gidiyor. Yerel üretime ilişkin anlaşma, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla, Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin ve Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak tarafından imzalandı.

Proje kapsamında, Dünya Sağlık Örgütü’nce (DSÖ) ilaca erişimin en kritik olduğu hastalıklar olarak tanımlanan Hepatit ve HIV alanlarındaki hayat kurtaran stratejik ilaçlar, bundan böyle Türkiye’de Pharmactive İlaç iş birliğiyle üretilecek. İlk olarak dünyada yıllık satışının 1 milyar dolara ulaşması beklenen Hepatit B ilacı ile başlayacak olan projenin, dünyada yıllık satışının 8 ila 10 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi beklenen, en son keşfedilen, yenilikçi HIV ilacının üretilmesi ile devam etmesi öngörülüyor.

3 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞIMIZ YEREL ÜRETİM YATIRIMINI HAYATA GEÇİRİYORUZ

Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin imza töreninde yaptığı konuşmada, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı içindeki önemli maddelerden biri ilaç yerel üretimiydi. Gilead Sciences olarak bu konuyu 3 yıl önce politikalarımız içine almış ve çalışmalara başlamıştık. Bugün de bu yatırımı hayata geçirmekten gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi. Sağlık Bakanlığının stratejik yerelleşme hedefleri doğrultusunda, Pharmactive İlaç ile üretim ve yatırım alanında iş birliği anlaşmasını imzalayan Şebnem Girgin, bu imzayla birlikte Gilead’ın halen geliştirmekte olduğu diğer yenilikçi ilaçlarının da Türkiye’de üretilmesinin önünün açılacağını belirtti. Girgin, üretim ve yatırım projesine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Proje kapsamında; Gilead portföyünde yer alan yenilikçi ve 2021’e kadar patentli Hepatit B ve 2033’e kadar patentli HIV tedavilerinin Türkiye’de üretilmesi için gereken teknoloji transferi faaliyetleri başlıyor. Bu proje ile Türkiye, söz konusu patentli ve yenilikçi Gilead ilaçları için hali hazırda üretim yapmakta olan Kanada ve İrlanda’dan sonra dünyadaki üçüncü ülke olacak ve Gilead Sciences Türkiye toplam cirosunun %70’inden fazlasını yerel olarak üretir duruma gelecek. Yine proje kapsamında önümüzdeki 4 yılda toplam 250 milyon dolarlık ithalatın önünün kesilmesi mümkün görünüyor. Türkiye’de üretim projemizin hayata geçmesinin bir diğer açıdan değeri de, patentli ve dünyada yüksek satış beklentisi olan bu ilaçların ileri ki dönemlerde sahip olduğu ihracat potansiyelidir.”

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARIN YÖNETİLEBİLİR HASTALIKLARA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ

Gilead’ın 32 yıl önce AIDS ve diğer çaresi olmayan enfeksiyon hastalıklarına çare bulabilmek amacı ile kurulmuş bir bilim şirketi olduğunu vurgulayan Şebnem Girgin, şunları söyledi:

“Gilead olarak vizyonumuz yaşamı tehdit eden hastalıklara en iyi çözümleri geliştirerek bu hastalıkları yeryüzünden silmek. Gilead, bu bağlamda HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, hematoloji, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları gibi hastalıkların ölümcül olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi çabalarına öncülük etmiştir. Dünyanın ilk 10 ilaç firması arasında yer alan Gilead dünya çapında yürüttüğü araştırmalara yıllık yaklaşık 5 milyar dolar Ar-Ge kaynağı ayırmakta, tedaviye erişim ve toplumsal eşitsizlikleri yok etmek için dünyada yıllık 400 milyon dolar bağış yapmakta, kısıtlı kaynaklara sahip ülkelerde 12 milyon kişiye HIV tedavisi desteği sağlamaktadır. Türkiye’de 2007 yılında faaliyetlerine başlayan Gilead, 80’in üzerindeki çalışanıyla yaşamı tehdit eden hastalıklara yönelik yenilikçi tedaviler sunmaktadır. Türkiye’de son 5 yılda 6 milyon dolar tutarında Ar-Ge desteği sağlamış, Hayat Bulan Fikirler bilimsel ve sosyal proje destek programı çerçevesinde 46 projeye toplam 700 bin dolar karşılıksız destek vermiştir. Özellikle bugün burada imzalanacak anlaşma sonucu ülkemizde üretim yapılacak olmasından dolayı onurluyuz.”

Hayat kurtarmayı odaklarına aldıklarını belirten Şebnem Girgin, patent süreleri devam eden ve alanlarında geliştirilmiş en yenilikçi tedaviler sayesinde birçok bulaşıcı hastalığın kontrol altına alınmasına katkı sağlamaktan dolayı onur duyduklarını ifade etti. Girgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hepatit B, Gilead olarak uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız ve etkin tedaviler geliştirdiğimiz bir uzmanlık alanımızdır. Bugün imza altına aldığımız yatırım kararımız ile birlikte ülkemizde üretimine başlanacak olan ilk ilaç, Hepatit B konusunda geliştirmiş olduğumuz en son moleküldür. Gilead’ın yenilikçi ilaç geliştirme çalışmalarının aralıksız sürdüğü bir diğer alan olan HIV/AIDS konusu da ülkemizdeki sağlık sistemi içinde etkin bir şekilde yönetilmektedir. 1996 yılında kurulan Ulusal AIDS komisyonu ve halihazırda geliştirme aşamasında olan Ulusal HIV/AIDS Programı, Bakanlığımızın bu hastalıklara verdiği önemi ve kontrolü için uluslararası standartlarda yürüttüğü çalışmaları vurgulamaktadır. Bu bağlamda ülkemizde üretilecek ikinci Gilead ilacı da HIV alanındaki en son keşfedilen molekülü içeren ilaç olacaktır. Tüm bunlara ek olarak, Dünyadaki eliminasyon çabalarına öncülük ettiğimiz Hepatit C alanında da DSÖ 2030 hedeflerine ulaşılmak üzere Bakanlığımız tarafından yürütülen tüm çalışmaları yakından takip ediyor, tarafımıza düşen tüm görevlere de hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.”

ULUSLARARASI STANDARTLARDA BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ ÜRETEBİLECEK SAYILI ÜLKELERDEN BİRİYİZ

Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak da, 2011 yılında Saya Grup bünyesinde Pharmactive İlaç’ı kurarken, üretim kapasitesinin ve yetkinliğinin yüksek olmasını planladıklarını belirterek, “Fabrikamızın 330 milyon kutuluk kapasitesi, ülkemiz ve hatta Avrupa’nın tamamında hatırı sayılır bir seviyededir. Pharmactive olarak, 860 kişiye istihdam sağlamaktayız. 8 yılda tamamı kendi laboratuvarlarımızda olmak üzere 90 eşdeğer molekül geliştirdik. Şu anda ülkemizde en çok üretim yapan ilk 5 tesisten biri durumundayız. Halihazırda üretimimizin yarısını çok uluslu şirketler için yapmaktayız” dedi.

Türkiye’nin bugüne kadar oluşturulmuş olan ilaç üretim kültürü ve motivasyonu sayesinde her ilacı üretebilir durumda olduğunu söyleyen Haluk Sancak, biyoteknolojik ilaç üretimi konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Sancak, şöyle devam etti:

“Bizler Türkiye’nin bir üretim üssü haline geleceğine yürekten inanıyoruz. Ülkemizin dünya için ilaç üreten bir üs haline gelmesi için Pharmactive ailesi olarak üzerimize düşeni yapmaya her zaman devam edeceğiz. Molekül keşfinde son zamanların en çok dikkat çeken başarılarını elde etmiş bilim şirketi Gilead Sciences ile iki yıl önce ilk görüşmeyi yapmıştık. ABD’den gelen Gilead yetkilileri, tesisimizi ziyaretlerinin ardından, ‘Türkiye’de böyle bir tesis olabileceğini gelmeden önce bilmiyorduk’ şeklinde geri bildirimlerde bulundular. Pharmactive’i, Gilead’ın globaldeki ihtiyaçlarını karşılayacak tesislerden birisi olarak gördüklerini ifade ettiler. Bu geri bildirimler iş birliğimizin önünün çok açık olduğunu göstermektedir. Gilead ile yapacağımız iş birliği ülkemiz ekonomisine de büyük katkılar sağlayacaktır.”

Haluk Sancak, “Pharmactive ile Gilead Sciences arasındaki bu iş birliğinin sektördeki diğer yabancı yatırımların da önünü açacağına yürekten inanıyorum.İmzalanan iş birliği anlaşması aynı zamanda yabancı yatırımcılara verilen bir güven mesajıdır, bu nedenle de ülke ekonomisi için oldukça önemlidir. Bizler ülkemizin sürdürülebilir sağlığı için adanmışlıkla çalışan güçlü bir ekibiz. Üstümüze düşenin her zaman daha fazlasını da yapmaya hazırız” diye konuştu.

GILEAD SCIENCES HAKKINDA: Gilead Sciences, karşılanmamış tıbbi ihtiyaç alanlarında yenilikçi tedavileri keşfeden, geliştiren ve kullanıma sunan bir şirkettir. Misyonu, hayatı tehdit eden hastalıklara tedavi geliştirmektir. Genel merkezi California/ABD’de yer alan Gilead Sciences dünya çapında 35’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. www.gilead.com

PHARMACTIVE HAKKINDA: Pharmactive İlaç, 200 milyon dolarlık yatırımla 2011 yılında kuruldu. 108.000 m2 alandaki üretim tesisinde sıvı, yarı katı ve katı hatlarda yıllık 330 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahiptir. 3.200 m2’lik Ar-Ge merkezi ile (Pharm AR-GE), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı sayılı ilaç Ar-Ge merkezlerinden birisidir. Avrupa’nın en saygın otoritelerinden biri olan BfArM tarafından verilen ve dünya çapında prestiji olan Avrupa GMP Sertifikası’na sahip Pharmactive İlaç, global ilaç firmalarının Türkiye’deki üretim ortağıdır. www.pharmactive.com.tr