Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Türk Telekom ...

Türk Telekom 2021’e Hızlı Başladı 

Türk Telekom 2021’e hızlı başladı 

6.5.2021 – Türk Telekom, 2021’in ilk üç ayında yüzde 20,4 büyüme ile 7,6 milyar TL gelir elde ederek yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 105 artarak 1,36 milyar TL seviyesine ulaşan net kârıyla Türk Telekom 2020’deki üstün finansal performansını sürdürdü. Son on iki ayda net 2,2 milyon abone kazanan Türk Telekom’un toplam abone sayısı da 50,6 milyona ulaştı.

Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom, 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 20,4 büyüme ile 7,6 milyar TL konsolide gelir elde etti. Güçlü gelir büyümesiyle Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,7 artışla 3,8 milyar TL’ye ulaşırken FAVÖK marjı yüzde 50,1 oldu. Çeyrek boyunca yaşanan olumsuz kur hareketlerine rağmen yılın ilk çeyreğinde Türk Telekom’un net kârı yıllık yüzde 105’lik etkileyici artışla 1,36 milyar TL olarak gerçekleşti. Türk Telekom’un yatırım harcamaları da 2021’in ilk çeyreğinde yıllık yüzde 40 artışla 1,3 milyar TL’ye yükseldi.

Ümit Önal: “Sürdürülebilir güçlü büyümeye odaklandık”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemiz, bir çeyreği daha pandemi kısıtlamalarıyla geçirdi. Umuyoruz ki zor zamanların sonuna hızla yaklaşıyoruz. Bu dönem boyunca işimizin zirvesinde kalmaya ve sürdürülebilir güçlü büyüme için iddialı hedeflerimiz üzerinde çalışmaya odaklandık. Finansal mükemmellik ve risk yönetimi, dijitalleşme, verimlilik ve üstün müşteri deneyimine öncelik vererek 2020 yılının zorluklarını büyük fırsatlara dönüştürmeyi başardık. 2021’de daha da iyi bir performans elde etmek için gücümüze güç kattık. Bu çeyrekte, sabit ve mobil iş kollarımıza ek olarak kurumsal datadaki gelir büyümesinde de beklentilerimizin üzerinde performans gösterdik. Şu ana kadar kaydettiğimiz ilerleme ve önümüzdeki aydınlık görünüm; hizmetlerimizin bir parçası olarak kabul ettiğimiz, müşterilerimize, toplumumuza ve paydaşlarımıza kendini ‘değerli hissettirme’ iştiyakımızın bir eseridir.”

“2021 öngörülerimizi yükselttik”

2021 yılına tahminlerinden daha güçlü başladıklarını aktaran Önal şöyle konuştu: “Bu nedenle, 2021 öngörümüzü yukarı yönlü revize etmek için sağlam bir zemin oluştu. Mevcut koşullarda, yaklaşık yüzde 16 gelir büyümesi, yaklaşık 15,4 milyar TL FAVÖK ve yaklaşık 8 milyar TL yatırım harcaması öngörüyoruz. Yatırımlarımızla, sabit ve mobil şebekelerimizin genişletilmesi ve iyileştirilmesine, kapasite artırmaya, dijital gündeme, veri merkezlerine ve 5G’ye geçişe odaklanacağız.”

“Türkiye’nin internet hızını artırıyoruz”

Hedeflerinin, en iyi müşteri deneyimine ulaşmak olduğunu söyleyen Önal, “Abonelerimizi daha yüksek internet hızlarıyla buluşturmak için Ocak ayında yeni giriş seviyesi paketlerimizi 12Mbps’den 16Mbps’ye çıkardık. Devam eden fiber dönüşüm projelerimiz kapsamında, birinci çeyrekte 600 binden fazla abonemizi ADSL’den fibere geçirdik. Fiber ağımızın uzunluğunu 336 bin kilometreye, hane halkı kapsamasını ise 27,1 milyona yükselttik. Türkiye’nin internet hızını artırmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Yeni nesil teknolojilerle dijital ayak izimizi büyütüyoruz”

2021’in ilk çeyreğinin önemli gelişmelerini de özetleyen Önal şu açıklamalarda bulundu: “Mobil iş kolumuzda şebeke kalitesini ve müşteri deneyimini iyileştirme odağımız neticesinde bağımsız araştırma şirketi Opensignal’in ‘2021 Global Mobil Ağ Deneyim Ödülleri’nde* ‘Yükselen Yıldızlar’ ve ‘Yüksek Performanslılar’ arasında yer aldık. Nokia ile gerçekleştirdiğimiz 5G hız denemesinde 4.5Gbps üzeri hızlara ulaşarak yeni bir dünya rekoru kırdık. İstanbul Ticaret Odası ile yaptığımız iş birliği ile İstanbul’daki 430 bin KOBİ’nin dijital dönüşümü için önemli bir sorumluluk üstlendik. Yenilikçi dijital servislerimize rağbet artarken çevrim içi işlem kanallarımızdan yapılan TL yükleme ve fatura ödemeleri geçen yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 71 arttı.”

“2021’de ilk sürdürülebilirlik raporumuzu yayımlayacağız”

Türk Telekom CEO’su: “Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine liderlik ederken, sürdürülebilirliğin evrensel ilkelerini de stratejilerimize ve süreçlerimize entegre ediyoruz. 2020’de taraf olduğumuz BM Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında ilk İlerleme Bildirimi Raporumuzu yayımladık. Sürdürülebilirliğe ve değer yaratmaya yönelik bütünsel yaklaşımımızı paydaşlarımıza sunma fırsatını bulacağımız ilk sürdürülebilirlik raporumuzu 2021 yılında yayımlamayı hedefliyoruz.”

“Hissedarlarımıza değer katmayı sürdürüyoruz”

Önal, “19 Mart’ta gerçekleştirdiğimiz Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda alınan kararla, 1,9 milyar TL nakit temettünün üç eşit taksitle ödenmesine karar verildi. İlk taksitin ödeme süreci tamamlandı. Böylelikle, hissedarlarımıza değer katma taahhüdümüzü bir kez daha ortaya koyduk” dedi.

Toplam abone sayısı 50,6 milyona ulaştı

Yılın ilk çeyreğinde toplam abone sayısı 50,6 milyona ulaşan Türk Telekom’un, son on iki aydaki net abone kazanımı 2,2 milyon oldu. Sabit genişbant abone sayısı 13,6 milyona yükselirken, sabit genişbant ARPU büyümesi güçlü performansını sürdürerek yıllık yüzde 14,1 artış gösterdi. Fiber abone sayısı ilk çeyrekte, yıllık yüzde 65 yükselişle 7,3 milyonu aştı. Mobil abone sayısı 23,3 milyon olurken, mobil ARPU yıllık yüzde 12,2 büyüdü. LTE abonelerinin aylık ortalama data kullanımı Mart ayında 9,5GB olarak gerçekleşirken sabit genişbant abonelerinin data kullanımı ise yıllık bazda yüzde 45 artarak 230GB seviyesinde seyretti.

* Opensignal Ödülleri – Global Mobile Network Experience Awards 2021 1 Temmuz – 27 Aralık 2019 & 2020 döneminde kaydedilen mobil ölçümlerin bağımsız analizine dayanmaktadır. © 2021 Opensignal Limited.

 

Türk Telekom’dan yılın 9 ayında güçlü büyüme

05.11.2020 – Türk Telekom, 20,6 milyar TL gelirle yılın ilk 9 aylık dönemi içerisindeki en yüksek büyüme performansını kaydetti. Türk Telekom’un net kârı, halka arzdan bu yana en yüksek 9 aylık artışla, yılın ilk 9 ayında 2 milyar TL’yi aştı. Toplam abone sayısı da 49,5 milyon oldu.

Türkiye’nin dijital dönüşümünün lideri Türk Telekom, 2020’nin ilk 9 ayını rekor büyüme ile kapattı. Yüzde 19 büyüme ile 20,6 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk 9 aylık net kârı 2 milyar TL’yi aştı. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) ilk 9 ayda 9,7 milyar TL’ye ulaşan Türk Telekom’un FAVÖK marjı ise yüzde 47 olarak açıklandı. Yatırım harcamaları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 4 milyar TL’ye yükseldi.

Ümit Önal: “İzmir depremi bizleri derin üzüntüye boğdu”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Maalesef, geçtiğimiz hafta yaşadığımız İzmir depremi bizleri derin bir üzüntüye boğdu. Bu toprakların bir değeri olarak, vatandaşımızın iyi günde kötü günde her zaman yanında olmak, ihtiyaçları için özveride bulunmak bizim millî sorumluluğumuz… Bu sorumlulukla Türk Telekom Arama ve Kurtarma Ekibimiz (TTAKE) ile arama-kurtarma faaliyetlerine etkin destek verdik. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Ümit Önal: “3. çeyrek performansımız liderliğimizi pekiştirdi”

Önal, “2020’nin 3. çeyrek performansını başarıyla geride bıraktık. Üçüncü çeyrekte de çekirdek şebekemiz üzerine yüklenen ilave yoğun trafikle artan iletişim talebinin üstesinden gelerek kesintisiz iletişimi devam ettirdik. Ülkenin her bir köşesine ulaşan güçlü fiber ağımızı 321 bin kilometre uzunluğa çıkardık. Fiberdeki lider pozisyonumuzu 5G ve dijital teknolojilere aktararak bu yolculukta Türkiye’yi öncü yapmaya kararlıyız” diye ifade etti.

“Büyüme, verimlilik ve nakit akışına odaklanıyoruz”

Önal şöyle konuştu: “Net Borç/FAVÖK oranımız 602 milyon TL temettü ödemesine ve çeyrek içerisinde TL’nin USD ve EUR karşısında ortalama yüzde 16 değer kaybetmesine rağmen 3. çeyrekte 1,35x seviyesine ulaştı. Yabancı para net açık pozisyonumuz, 3. çeyrekte 211 milyon USD’ye geriledi. Türkiye’nin fiberleşmesi ve dijitalleşmesi için uzun vadeli yatırımlarımıza devam ediyoruz. Hissedarlarımıza olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için büyüme, operasyonel verimlilik ve güçlü nakit akışı sağlamaya odaklanmayı sürdürüyoruz.”

“Sabit genişbant bir kez daha büyüme motorumuz oldu”

Sabit genişbanttaki üstün performanslarının, okula dönüş sezonu ve evden çalışma modelinin devamıyla 3. çeyrekte de sürdüğünü vurgulayan Önal şöyle devam etti: “Eylül ayında gördüğümüz rekor genişbant satışı, uygulama yetkinliklerimiz ve operasyonel kabiliyetlerimiz için önemli bir sınav oldu. Sabit genişbant abonelerimizin toplam veri kullanımı, 2020’nin ilk dokuz ayında geçen yıla göre yüzde 50 artış gösterdi.”

“İştiraklerimiz yüzde 60’dan fazla büyüme kaydetti”

Önal, “Türk Telekom Grubu iştiraklerimizin de katkıları yüksek oldu. İştiraklerimiz Argela, İnnova, Sebit, AssisTT ve TTI’ın grup dışından elde ettikleri gelirler, bu çeyrekte yıllık yüzde 60’ten fazla büyüme kaydetti. Yalnızca dışarıya olan bağımlılığımızı en aza indirmekle kalmayan iştiraklerimiz, bize belirli ürün ve servislerde önemli miktarlarda maliyet tasarrufu ve süreklilik sağlıyor” diye konuştu.

“2020 öngörümüzü yukarı yönlü revize ediyoruz”

Yaşanan kontrollü normalleşmenin piyasalara olumlu etkisini 9 aylık performanslarına güçlü bir şekilde yansıttıklarını ifade eden Önal, “2020’nin ilk 9 ayındaki finansal performansımız ve son çeyrek görünümü, 2020 öngörümüzü yukarı yönlü revize edebileceğimiz bir ortam yarattı. Buna bağlı olarak, 2020 yılı için yıllık yaklaşık yüzde 16 gelir büyümesi, yaklaşık 13 milyar TL FAVÖK ve yaklaşık 6,6 milyar TL yatırım öngörüyoruz” dedi.

Toplam abone sayısı 49,5 milyona ulaştı

Son on iki ayda 1,9 milyon net abone kazanan Türk Telekom, yılın ilk 9 ayında toplam abone sayısını 49,5 milyona taşıdı. Sabit genişbant internet aboneleri, yılın ilk 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 artışla halka arzdan bu yana en yüksek ilk 9 aylık abone kazanımını kaydederek toplam 12,8 milyona yükseldi. Fiyatlama, yeni abone kazanımları ve üst pakete geçişlerle desteklenen sabit genişbant ARPU 3. çeyrekte, yıllık bazda yüzde 14 artarken fiber abone sayısı yılın ilk 9 ayında, yıllık yüzde 30’un üzerinde artış ile 5,2 milyonu aştı. Mobil abone sayısı yılın 3. çeyreğinde 269 bin net artışla 23,1 milyona ulaşırken LTE abonelerinin aylık ortalama data kullanımı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 yükselişle 9,1GB oldu. Sabit seste, yeni 159 bin net abone ile 2008 yılındaki halka arzdan bu yana en yüksek 3. çeyrek net abone artışı kaydedildi.

Türk Telekom 2019 Yılı Faaliyet Raporu’na Uluslararası 18 Ödül

21.09.2020 – Türk Telekom 2019 Yılı Faaliyet Raporu, uluslararası çapta yüzlerce şirketin faaliyet raporlarının değerlendirmeye alındığı LACP ile faaliyet raporlarının ‘Oscar’ı olarak kabul edilen ARC’de toplam 18 ödüle layık görüldü. Türk Telekom 2019 Faaliyet Raporu, küresel sıralamada ilk 10’da yer alma başarısını gösteren tek Türk şirketi raporu oldu.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, “2019 Yılı Faaliyet Raporu” ile Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi (LACP – League of American Communications Professionals) tarafından her yıl uluslararası platformda düzenlenen LACP Vizyon Ödülleri’nde büyük başarı elde etti. Yarıştığı dört farklı kategoride toplam 16 ödüle layık görülen Türk Telekom’un 2019 Faaliyet Raporu, üç dalda 100 üzerinden 99, bir dalda ise 98 puan ile değerlendirildi. Jüri tarafından 2019 yılında küresel ölçekte yayınlanan faaliyet raporları arasında 10. sırada değerlendirilen Türk Telekom 2019 Faaliyet Raporu, küresel ölçekte ilk 10’da yer alma başarısı gösteren tek Türk şirketi rapor oldu. Türk Telekom Faaliyet Raporuyla ayrıca, “Avrupa, Afrika ve Orta Doğu İlk 50 Raporu” (EMEA) sıralamasında da 4. sırayı elde etti. Türk Telekom’un Raporu küresel telekomünikasyon sektöründe, altın ödül alan 4 telekomünikasyon şirketinden biri olma başarısı gösterdi.

Türk Telekom Faaliyet Raporları tasarımıyla dikkat çekiyor

Genel klasmanda 3 platin ve 1 altın ödül kazanan Rapor, LACP jürisi tarafından telekomünikasyon ana sektöründe ve aynı zamanda şirket grupları, holding şirketleri kategorisinde, faaliyet ve entegre rapor özellikleri ile değerlendirildi. Rapor, “İlk izlenim, Rapor Kapağı, Hissedarlara Mektup, Rapor Açıklaması, Rapor Finansalları, Yaratıcılık, Mesaj Netliği, Bilgi Erişilebilirliği” gibi farklı kategorilerde jüri üyelerinin büyük beğenisini kazandı. Uluslararası Vizyon Ödülleri, iletişim alanında mükemmellik standartlarını belirleyen Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi tarafından 2001 yılından bu yana aralıksız düzenleniyor. Türk Telekom 2019 Faaliyet Raporu LACP Vision Awards’ın ardından, iş ve finans dünyası tarafından faaliyet raporlarının ‘Oscar’ı olarak kabul edilen ARC (Annual Report Competition) Ödülleri’nden de 2 ayrı ödülle döndü.

Türk Telekom Finans Genel Müdür Yardımcısı Kaan Aktan, bir kurumun faaliyet raporunun paydaşlarıyla iletişim düzeyini yansıtan en önemli unsurlardan birisi olduğunu belirterek Türk Telekom 2019 Faaliyet Raporu’nun her iki yarışmada da büyük başarı elde etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aktan şöyle konuştu: “Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom olarak yatırımcı ve paydaşlarımızla iletişimimize her zaman azami özen gösteriyoruz. Paydaşlarımızın sıklıkla baktıkları bir mecra olan faaliyet raporlarımızı modern bir çizgide tasarlıyor, içeriğin anlaşılır, mesajların yalın ve net olmasına önem veriyoruz. Bu yaklaşımımız sayesinde faaliyet raporlarımız, paydaşlarımız tarafından uzun yıllardır büyük bir beğeniyle takip ediliyor.”

Türk Telekom’da İlk Yarı Rekoru

13.08.2020 – 2020’nin ilk altı ayında 13,3 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom, ilk altı aylık dönemler içerisindeki en yüksek büyüme performansını kaydetti. Halka arzdan bu yana en yüksek 6 aylık net kârını kaydeden Türk Telekom’un yılın ilk yarısındaki net kârı 1,6 milyar TL’yi buldu. Toplam abone sayısı da 48,7 milyona ulaştı.

Türkiye’nin dijital dönüşümünün lideri Türk Telekom, 2020’nin ilk yarısını rekorlarla kapattı. Yüzde 19 büyüme ile 13,3 milyar TL gelir elde eden şirket, 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk altı aylık gelir büyümesi performansını kaydetti. Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK), son 12 yılın en yüksek ilk 6 aylık değeri olan 6,2 milyar TL’ye ulaşırken, ilk yarı yılda FAVÖK marjı ise 46,8 oldu.

Güçlü operasyonel performans ve yabancı para riskinin azaltılması ile düşen finansal giderler, Türk Telekom’a, 1,6 milyar TL net kâr olarak yansıdı. Türk Telekom’un yatırım harcamaları da 2020’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 2,1 milyar TL’ye yükseldi.

Ümit Önal: “Hayatı eve sığdırdık”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Tüm dünyanın kriz yönetimine geçtiği bir dönemi güçlü altyapımız, çevik yönetimimiz, etkin karar alma mekanizmalarımız, 34 bin çalışanımızla yönettiğimiz uzaktan çalışma modelimiz ve yetkin saha ekibimiz sayesinde, başarıyla atlattık. Sabit genişbanttan mobile, TV’den dijital ürünlere kadar zengin ürün portföyümüz ile tüm Türkiye’nin talebini karşılayarak hayatı eve sığdırdık” dedi.

Borçluluk oranı azaldı, yerel para ile ticaret başladı

Önal, “Son altı çeyrektir aralıksız düşmeye devam eden Net Borç/FAVÖK oranımız, güçlü kârlılığımızı ve artan nakit akışı sağlama kapasitemizi yansıtarak ikinci çeyrekte 1,31x seviyesine geriledi. Haziran ayı itibarıyla, Çinli firmalar ile gerçekleştirdiğimiz ticari işlemlerde Çin yuanı kullanarak, yerel para ile ticarette ilk adımı attık. Bu adım, gelir tablomuzun kur hareketlerine karşı hassasiyetinin ve üçüncü para birimlerine olan bağımlılığın azaltılması yönünde önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

“Hissedarlarımıza değer yaratmayı sürdürüyoruz”

Önal, “Stratejilerimizi uygulamaya devam ederken, 2020 öngörülerimizi koruyoruz. Üç yıl aradan sonra 602 milyon TL temettü dağıtarak, hissedarlarımıza değer katma taahhüdümüzü bir kez daha ortaya koyduk” dedi.

Sabit genişbantta en güçlü altı aylık net abone kazanımı

Özellikle evde kalma sürelerinin en yoğun olduğu Nisan ve Mayıs aylarında sabit genişbant ve hızlı internet erişimine talebin çok güçlü olduğunu belirten Önal şöyle konuştu: “Sabit genişbantta abone başına aylık ortalama data kullanımı yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 20 arttı. 2020’nin ilk 6 ayında abone başına aylık ortalama sabit data kullanımı ise 178 GB ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 yükseldi. Penetrasyonu artırırken, hızlı erişim, evden çalışma, online eğitim ve evde eğlenceli vakit geçirme gibi ihtiyaçlara da cevap verdik. Bu yılın ikinci çeyreğinde, 2019 yılının tamamında kazandığımızdan daha fazla sabit genişbant abonesi kazandık.”

“Kesintisiz iletişimin hızını da artırdık”

Önal, “Ülkenin dört bir yanında 314 bin kilometreye ulaşan güçlü fiber ağımızla bu süreçte, kesintisiz iletişimi sağlamaya odaklandık. Başlangıç hız seviyemizi 8 Mbps’den 12 Mbps’e çıkardık. ‘Sadece merkeze değil herkese’ hizmet anlayışıyla Türkiye’nin her bölgesine yaptığımız yatırımların karşılığını aldığımız bir dönemden geçiyoruz. Bu durum, yatırım stratejimizin ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi” dedi.

Toplam abone sayısı 48,7 milyona ulaştı

Yılın ilk yarısında 878 bin net abone kazanan Türk Telekom, toplam abone sayısını 48,7 milyona taşıdı. Sabit genişbant internet aboneleri, yılın ilk yarısında 857 bin net abone kazanımı ile halka arzdan bu yana en yüksek ilk yarı abone artışını kaydederek toplam 12,2 milyona yükseldi. Sabit genişbant ARPU ikinci çeyrekte, 2011 yılından bu yana en yüksek yıllık büyümeyle yüzde 14,4 arttı. Fiber abone sayısı yılın ilk 6 ayında, yıllık yüzde 26 artış ile 4,8 milyona ulaştı. Mobil abone sayısı 22,8 milyon olurken sabit seste, yeni 333 bin net abone ile 2008 yılındaki halka arzdan bu yana en yüksek altı aylık net abone kazanımı kaydedildi.

 

Türk Telekom’dan 2,4 milyar TL net kâr

2019’u rekor gelir artışıyla kapatan Türk Telekom; 2,4 milyar TL ile son 7 yılın en yüksek net kârına ulaştı.

Türk Telekom 2019’da yüzde 15,8 büyüme ile 23,7 milyar TL gelir elde ederek son 11 yılın rekor gelir artışına imza attı. Güçlü faaliyet performansı sayesinde 2019’daki net kârı da 2,4 milyar TL olarak gerçekleşen Türk Telekom, son 7 yılın en yüksek net kârına ulaştı.

13.02.2020 – Türk Telekom CEO’su Ümit Önal: “2019’u rekor büyüme ve yüksek kârlılıkla kapattık. Türkiye’nin en yüksek teknoloji ve altyapı yatırımını yapıyoruz. Sadece 2019’da 3,2 milyon yeni haneyi fiber erişimimizle kapsadık. Son 10 yılda 10 katına çıkardığımız güçlü fiber altyapımızla 5G’ye en hazır operatör konumundayız. 2020’de müşteri deneyimini daha da ön plana çıkararak milli teknoloji dönüşümünün her adımında var olmayı sürdüreceğiz. Ayrıca bu yıl 5,8 milyar TL’lik yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

Türk Telekom, 2019 yılına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. 2019’da yüzde 15,8 büyüme ile 23,7 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom, 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek gelir artışını gerçekleştirdi. Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK), yine halka arzdan bu yana en yüksek yıllık büyüme olan yüzde 32,4 artışla 11,2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Güçlü gelir büyümesinin yanı sıra etkin maliyet ve gider yönetimi ile geçen yıla göre 5,9 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise yine 2008’deki halk arzdan bu yana en yüksek yıllık değeri olan yüzde 47,2’ye ulaştı. Yıl boyunca elde edilen yeni abone kazanımları, satış gelirlerinde rekor büyüme ve FAVÖK kârlılığındaki yüksek artış sonucunda Türk Telekom, 2019’da 2,4 milyar TL net kâr elde ederek son 7 yılın en yüksek net kârına ulaştı. Türk Telekom’un yatırım harcamaları da 2019’da, bir önceki yıla göre yüzde 20,9 artışla 4,9 milyar TL’ye yükseldi.

Toplam abone sayısı 48 milyona yaklaştı

Türk Telekom, 2019’da 1,8 milyon net abone kazanımı sağlayarak toplam abone sayısını 47,8 milyona yükseltti. Toplam sabit genişbant internet abone sayısı 11,4 milyon olurken yeni genişbant abonelerinin yaklaşık yüzde 90’ı, yenilenen aboneliklerin de yaklaşık yüzde 60’ı yeni limitsiz internet paketlerini tercih etti. Türk Telekom’un fiber şebekesi ile ulaştığı hane halkı sayısı da son bir yılda şu ana kadarki en yüksek yıllık artış olan 3,2 milyon artışla 21,9 milyona yükseldi. Mobilde artan pazar payı trendini sürdüren Türk Telekom’un mobil abone sayısı 1,4 milyon net artışla 22,9 milyona çıkarken geçen yıl yüzde 46 olan LTE abonelerinin toplam mobil aboneler içindeki payı 2019’da yüzde 55’e ulaştı. LTE kullanıcılarının aylık ortalama kişi başı mobil data kullanımı ise bir önceki yıla göre 2,5 GB artarak 8,6 GB olarak gerçekleşti.

Önal: “Halka arzdan bu yana en yüksek gelir ve FAVÖK artışını kaydettik”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal 2019 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendirirken, “Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi olarak ürün çeşitliliğimizin benzersizliği ve entegre operatör olmamızın avantajı ile başarılı bir yılı daha geride bıraktık. Elde ettiğimiz operasyonel ve finansal performans sonucunda 2019 yılında konsolide satış gelirimiz halka arzdan beri en yüksek yıllık artış olan yüzde 15,8 ile 23,7 milyar TL’ye yükseldi. Bu performansta faaliyetlerimizin ana kollarını oluşturan mobil ve sabit genişbant segmentlerindeki yıllık yüzde 18 ve yüzde 20 gelir büyümesi etkili oldu. Diğer yandan, kaydettiğimiz FAVÖK, yıl içinde iki kez yukarı yönlü revize ederek 11 milyar TL’ye yükselttiğimiz öngörümüzün de üzerinde, 11,2 milyar TL olarak gerçekleşti” dedi.

“Yabancı para riskimizi kayda değer seviyede azalttık”

Türk Telekom’un bilanço yapısını güçlendirirken gelir tablosunun kur hareketlerine hassasiyetini de kayda değer şekilde azalttıklarını ifade eden Önal, “Güçlü FAVÖK marjımız ve nakit akışı yaratma kapasitemizin etkisi ile Net Borç/FAVÖK oranımız 1.41x ile yaklaşık son 5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Yine, 2017’de 2,8 milyar dolar olan net açık yabancı para pozisyonumuz 2019 sonu itibarıyla 370 milyon dolara geriledi. Bu sayede net finansal giderlerimizin ve net kârımızın daha öngörülebilir olmasını sağladık” açıklamasında bulundu.

“2020’de güçlü büyüme öngörüyoruz”

Önal; Türk Telekom’un 2020 yılına ilişkin finansal öngörüsünü de paylaşarak, “Elde ettiğimiz başarıların, Türkiye için ekonomik göstergelerin olumlu olduğu 2020 yılında da devam etmesini bekliyoruz. 2020 yılında satış gelirlerimizdeki büyümenin yıllık yüzde 14, FAVÖK rakamımızın 12,4 milyar TL ve yatırım harcamalarımızın 5,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2020’de hem sabit genişbantta hem de mobil segmentte kapasite artışının yanı sıra hizmet kalitemizi daha da yukarı taşımaya, müşteri deneyimini iyileştirmeye ve hızlı geri dönüşü olan yatırımlara odaklanacağız. Aynı zamanda, 5G’ye hazırlık kapsamında çekirdek şebekemize yatırımlarımız devam edecek. 2020, her bir müşterimizi değerli hissettirdiğimiz ve müşteri memnuniyetini artırmak için daha fazla çalıştığımız bir yıl olacak” dedi.

“‘Merkeze değil herkese’ anlayışıyla fibere yatırımlarımız sürüyor”

Türk Telekom adına 2019’un önemli gelişmelerini de yorumlayan Önal’ın konuşmasından öne çıkan konu başlıkları şöyle oldu:

Türkiye’nin dijital varlıklarının kurucusu ve geliştiricisi olarak, ‘sadece merkeze değil, herkese’ hizmet anlayışımız doğrultusunda Türkiye’nin en ücra köşelerinde yaşayan tek bir bireyden kalabalık ailelere, küçük işletmelerden en büyük şirketlere kadar tüm abonelerimize aynı kalitede hizmet sunmayı kendimize görev edindik. Türk Telekom’un özelleştirildiği 2005 yılından bu yana, Türkiye’nin dijital varlıklarına 16,6 milyar dolar yatırım yaptık. Bu yatırımlar sonucunda fiberi 81 ilimizin tüm ilçelerine götürerek son 10 yılda erişim amaçlı fiber ağ altyapımızı 10 katına çıkardık. 2019 yılsonu itibarıyla fiber altyapımız toplamda 304 bin kilometre fiber hat ile 7,5 milyon kilometre fiber ağ uzunluğuna erişti.

Sabit genişbantta, limitsiz tarifelerimizde adil kullanım kotasını kaldırırken müşterilerimize bol seçenekli teklifler sunduk. Son beş yılda mobil pazar payımızı 5 puan artışla yüzde 28 seviyelerine çıkardık ve pazar payımızı kârlı bir şekilde yüzde 30’un üzerine çıkartma hedefimize daha da yaklaştık. Diğer yandan, 5G alanındaki öncü konumumuzu sürdürüyoruz. LTE baz istasyonlarımızın yarısına yakınına 5G’nin yapı taşı olan fiberi ulaştırdık. Ekim ayında 5G test şebekesi üzerinde gerçekleştirdiğimiz hız denemesinde saniyede 2.9 gigabit üzeri hızlara ulaşarak 5G’de dünya hız rekorunu kırdık.

Türkiye’nin verisinin güvende kalması için çalışıyoruz

Dijital servislerimizi çeşitlendirmeyi sürdürürken bir yandan da küresel dijital platformlar aracılığıyla yurt dışına giden veri trafiğini içeriye almak için yoğun bir çalışma yürüttük. Bu kapsamda internet içeriklerinin Türkiye’ye getirilmesi amacıyla küresel OTT’ler ile sözleşmeler imzaladık. Ayrıca siber güvenliğe ilişkin risklerin arttığı bir ortamda, Türkiye’nin en büyük izleme alanına ve en yüksek DDoS koruma altyapısına sahip Siber Güvenlik Merkezi’nin çatısı altında uçtan uca kurumsal güvenlik hizmetleri sunuyoruz.

Kapsamı günden güne artan kurumsal ürün ve hizmetlerimizle, bugün Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin tamamı dahil, kurumsal şirketlerden kamu kuruluşlarına ve KOBİ’lere kadar ülkemizin finansal gelişimine etki eden şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğunun en baş aktörü konumundayız.

Bu çözümlerin yanında dijital ödeme sektöründeki atılımlarımız da devam ediyor. Dijital finansal hizmetler alanındaki iştirakimiz TT Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. için yıl içinde BDDK’dan elektronik ödeme lisansı aldı. Bu faaliyet izni kapsamında Ödeme Hizmetleri şirketimizin “elektronik para kuruluşu” olarak dijital ödeme sektöründeki pozisyonunu güçlendirmeyi hedefliyoruz.

180 yıla yakın geçmişimizle bu toprakların değeri olarak Türkiye’yi geleceğe bağlamak gibi büyük bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluk bilinci ve hizmet aşkıyla, ülkemizin sahip olduğu dijital varlıkların kurucusu ve geliştiricisi olarak milli teknoloji dönüşümünün her adımında var olmayı sürdüreceğiz.”

 

Türk Telekom’dan 745 milyon TL net kâr

27.07.2019 – Türk Telekom yılın ilk yarısında rekor gelir artışı ile yüzde 15,8 büyüdü. İlk altı ayda 745 milyon TL net kâr elde eden Türk Telekom, FAVÖK için belirlediği yıllık öngörüsünü de yukarı yönlü revize etti

  • Türk Telekom 2019’un ilk yarısını rekor büyüme ile kapattı. 2019’un ilk altı ayında yüzde 15,8’lik büyüme gerçekleştiren Türk Telekom, aynı sürede 11,2 milyar TL gelir elde ederek 2008’deki halka arzdan bu yana ilk altı aylık dönemler içerisindeki en yüksek büyüme performansını kaydetti. Ayrıca, güçlü faaliyet performansı ve etkin gider yönetimi sayesinde Türk Telekom’un 2019’un ilk yarısındaki net kârı 745 milyon TL olarak gerçekleşti.
  • Faaliyetlerini son derece verimli bir şekilde yürüten Türk Telekom, bunun bir sonucu olarak FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Faaliyet Kârı), FAVÖK artışı ve FAVÖK marjında 2008’den bu yana en yüksek ilk yarıyıl sonuçlarını elde etti. Türk Telekom’un FAVÖK’ü 2019’un ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 5,3 milyar TL’ye yükselirken FAVÖK marjı ise geçen yılın ilk altı ayına göre rekor 6,9 puan yıllık iyileşme ile yüzde 47,8’e ulaştı. Türk Telekom’un yatırım harcamaları da 2019’un ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 1,6 milyar TL’ye yükseldi.
  • Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “Yılın ilk altı aylık döneminde kaydettiğimiz finansal ve operasyonel sonuçlar, abone artışına odaklanan, operasyonel verimliliği hedefleyen ve müşteri deneyimini önemseyen stratejimizi yüksek enerjimizle birleştirerek başarıyla yürüttüğümüzü ortaya koyuyor. 2019 yılının ilk altı ayında kaydetmiş olduğumuz rekor gelir büyümesi ve güçlü operasyonel kârlılıktan aldığımız ivme ile FAVÖK için belirlemiş olduğumuz yıllık öngörümüzü 10,0-10,2 milyar TL’den 10,3-10,5 milyar TL’ye yükseltmiş bulunuyoruz” dedi.
  • 2019’un ikinci çeyreğinde Türk Telekom’un yerli ve milli teknolojiler geliştirmeye odaklandığını ve de 5G alanında yeni teknoloji denemelerini sürdürdüğünü aktaran Doany, “Dönem içinde beta sürümünü kullanıma sunduğumuz yeni anlık mesajlaşma uygulamamız LAFF, her gün sıkça kullandığımız anlık mesaj verilerinin yurt içinde kalması adına önemli bir açığı kapatacak. Hızlı büyümesini sürdüren Türk Telekom, ‘daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye’ vizyonu ekseninde 2023 hedeflerine ulaşma yolunda ülke ekonomisi için itici güç olmaya devam edecek” diye konuştu.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, 2019 yılının ilk altı ayına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom’un, 2018’de yakaladığı güçlü büyüme performansını 2019’un ilk yarısında da sürdürdüğü görülürken, 2008’deki halka arzdan bu yana son 11 yılın en iyi ilk yarı büyüme ve FAVÖK değerlerine ulaşıldı. 2019’un ilk altı ayında yüksek faaliyet kârlılığı ile öne çıkan Türk Telekom, toplam abone sayısını da yılın ilk yarısında oldukça güçlü bir şekilde net 1 milyon 57 bin artışla 47 milyona yükseltti.

Stratejinin başarılı uygulanması gelirlerde yüzde 15,8’lik rekor büyüme getirdi

2019’un ilk altı ayında yüzde 15,8 büyüme ile 11,2 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom böylelikle 2008’deki halka arzdan bu yana ilk altı aylık dönemler içerisinde en yüksek gelir artışını gerçekleştirdi. Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artarak 5,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Etkin gider yönetimi sayesinde geçen yıla göre 6,9 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise yine en yüksek ilk yarı değeri olan yüzde 47,8’e ulaştı. Yılın ilk yarısında satış gelirleri ve FAVÖK’te elde edilen rekor büyüme ve FAVÖK kârlılığındaki yüksek artış sonucunda Türk Telekom’un net kârı da 745 milyon TL olarak gerçekleşti. Yerli ve milli teknoloji çözümleriyle Türkiye’nin dijital dönüşümüne yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Türk Telekom’un yatırım harcamaları da 2019’un ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 1,6 milyar TL’ye yükseldi.

İlk altı ayda 1 milyon 57 bin net yeni abone kazandı

Yılın ilk yarısında 1 milyon 57 bin net abone kazanımı sağlayan Türk Telekom, toplam abone sayısını 47 milyona taşıdı. Türk Telekom’un toplam internet abone sayısı 213 bin artış ile 11,1 milyonu aşarken mobil abone sayısı ise ilk altı ayda 851 bin artışla 22,4 milyona yükseldi. LTE kullanıcılarının toplam mobil aboneler içindeki payı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41’den yüzde 50’ye yükseldi.

Doany: “Güçlü bir ivme ile organik büyümemizi sürdürüyoruz”

2019 ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, yakaladıkları güçlü ivmeyi 2019’un ilk altı ayında elde ettikleri rekor büyüme ile taçlandırdıklarını belirterek şöyle devam etti: “Sürdürülebilir etkin gider yönetimi ve verimlilik programlarının istikrarlı bir şekilde uygulanması sayesinde gelirlerimiz ile birlikte FAVÖK ve FAVÖK marjımızı da rekor seviyeye çıkararak 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk altı aylık değerine ulaştırdık. Doğru strateji, uygulama ve de etkin gider yönetimi sayesinde 2019’un ilk altı ayında 745 milyon TL net kâr elde ettik. Yılın ilk altı aylık döneminde kaydettiğimiz finansal ve operasyonel sonuçlar, abone artışına odaklanan, operasyonel verimliliği hedefleyen ve müşteri deneyimini önemseyen stratejimizi yüksek enerjimizle birleştirerek başarıyla yürüttüğümüzü ortaya koyuyor. Türkiye’nin ilk entegre telekomünikasyon şirketi olarak, farklı müşteri ihtiyaçlarını hedef alan geniş ürün yelpazemizle en iyi müşteri deneyimine odaklanarak sürdürülebilir büyüme sağlamaya devam edeceğiz.”

 

Doany: “Döviz riskimizi önemli ölçüde azalttık”

Türk Telekom’un yabancı para riskini de geçen yıla göre önemli ölçüde azalttıklarını ifade eden Doany, “Döviz etkisinden korunmak için kullandığımız türev ürünlerin de etkisiyle, 2018’in ilk yarısında 2,4 milyar dolar eşdeğerinde olan net açık yabancı para pozisyonumuzu 2019’un ilk altı ayı itibarıyla 794 milyon dolara düşürmüş bulunmaktayız. Borçluluk oranımız da dünyadaki benzer diğer büyük telekom operatörlerinden daha düşük seviyede seyrediyor. Türk Telekom’un geçen yılın ilk yarısı 1,93 olan borçluluk oranı (Net Borç/FAVÖK), 30 Haziran 2019 itibarıyla 1,76 puana inmiş durumda. Yabancı para riskinden ve de borçluluktan bu denli hızlı bir şekilde arınmış güçlü bilanço ile tüm paydaşlarımız için daha öngörülebilir bir net kâr akışı sağlayacağız” dedi.

Doany: “Türkiye’nin fiberleşme oranı ABD ve Avrupa’nın pek çok ülkesinden daha ileri düzeyde”

Türkiye’nin dijitalleşmesi ve hedeflediği kalkınma atağını gerçekleştirebilmesi adına internet kullanımının yaygınlaşmasının büyük önem arz ettiğini ve bu alanda çalışmalarının devam ettiğini aktaran Doany, “Fiber hane erişimimiz 19,4 milyonu aşarken Türkiye’yi 5G’ye hazırlayacak olan fiber altyapıyı geliştirmeyi de ihmal etmiyoruz. Hız kesmeden gerçekleştirdiğimiz fiber yatırımlarımız sonucunda Türkiye’nin 81 ilindeki fiber altyapımızı 289 bin kilometreye çıkarmış bulunuyoruz. OECD tarafından açıklanan fiberleşme raporuna göre Türkiye, coğrafi şartlarının zorluğuna rağmen abone fiberleşme oranlarında ABD, dahası AB bölgesindeki İtalya, İngiltere ve Almanya gibi pek çok ülkenin de önünde yer alıyor. Almanya’nın abone fiberleşme oranı yüzde 3, İngiltere’nin yüzde 2 iken Türkiye’de bu oran Türk Telekom’un öncülüğünde yüzde 20’leri aşmış durumda. Fiberin yaygınlaşması için kritik öneme sahip olan Sahaya-Kadar-Fiber (FTTS) çözümlerimizle mobil operatörlere yüksek kalitede bant genişliği ve düşük gecikmeli hizmet sunacak modeller için sağlam bir zemin oluşturacağız” diye konuştu.

Doany: “TT VENTURES ile üçüncü yatırımımızı enerji dikeyine yaptık”

2019’un ikinci çeyreğinde gerçekleştirdikleri yatırımlara da değinen Doany, sektörün ilk kurumsal girişim sermayesi şirketi TT VENTURES ile büyüme aşamasındaki girişimleri desteklemeye devam ettiklerini belirterek “TT VENTURES ile enerji alanında faaliyet gösteren Eltemtek’in yüzde 11 hissesini alarak sağlık ve eğitimden sonra üçüncü yatırımımızı enerji dikeyine gerçekleştirmiş olduk. Bu yeni yatırım ile Türk Telekom’u, Türkiye’nin enerji altyapısını dijitalleştirecek kilit oyunculardan biri haline getirmeyi planlıyoruz” dedi. Doany, 2019’un diğer önemli gelişmeler ile ilgili ise şöyle konuştu:

Doany: “Dijital servislerimizle katma değerli hizmetler sunuyoruz”

“Ana hizmetlerimizin yanı sıra geliştirdiğimiz ve desteklediğimiz yerli ve milli teknolojiler, katma değerli dijital servislerimiz ve bilgi teknolojileri alanında sunduğumuz danışmanlık hizmetleri ile Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğuna önderlik ediyoruz. Her geçen gün zenginleşen içeriğiyle Türk halkının duygularına tercüman olmayı sürdüren Türkiye’nin akıllı dijital klavyesi TAMBU, 9 milyon indirme sayısına ulaştı. Müşteri odaklı self servis platformumuz ONLİNE İŞLEMLER ilk yarı sonu itibarı ile 29 milyon kez indirildi. Müşteri sadakat programımız SİL SÜPÜR’ün de önemli katkılarıyla ONLİNE İŞLEMLER uygulamamız üzerinden LTE’ye geçen günlük ortalama mobil müşteri sayısı yüzde 50’den fazla artış gösterdi.”

Doany: “Türkiye’nin en geniş siber güvenlik hizmet ağına sahibiz”

“Yeni anlık mesajlaşma uygulamamız LAFF gibi geliştirdiğimiz yerli ve milli teknolojilerle, Türkiye’nin verisinin yurt içinde kalmasına katkı sağlıyoruz. Türkiye’nin en büyük veri merkezi ve en büyük siber güvenlik merkezinde sunduğumuz Türkiye’nin en kapsamlı siber güvenlik hizmetleri ile hem Türkiye’mizin verisini hem de ülkemizin en stratejik ve seçkin şirketlerini siber tehditlere karşı aralıksız bir şekilde koruyarak ulusal güvenliğimizi sağlamak adına önemli bir görevi yerine getiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de sağlam ve güçlü nakit akışı yaratmadaki etkin yönetim performansımızla birlikte kârlı büyümeye; dijitalleşme ve ‘daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye’ vizyonuyla 2023 hedeflerine ulaşma yolunda ülke ekonomisine yatırıma; büyürken büyütmeye ve Türkiye’yi geleceğe bağlamaya devam edeceğiz.”

 

 

Yılın ilk çeyreğinde kârını geçen yılın aynı dönemine göre 3’e katlayan Türk Telekom, büyümede yine rekor kırdı

Türk Telekom 2019’a rekor büyümeyle başladı

  • 2019 ilk çeyrekte rekor düzeyde 5,4 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom, yüzde 15,3’lük yıllık büyüme rakamıyla 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk çeyrek gelir artışını kaydetti.
  • Faaliyet giderlerinin kontrolündeki etkin performansını sürdüren Türk Telekom, yine 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk çeyrek FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) artışını gerçekleştirdi ve geçen yılın aynı dönemine göre kârlılığını yaklaşık üçe katlayarak 310 milyon TL net kâr elde etti.
  • Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “Yılın ilk üç ayına ait finansal ve operasyonel sonuçlarımız, geçen yılki güçlü performansımızı 2019’da da hız kesmeden sürdürdüğümüzü gösteriyor. İlk çeyrekte yine operasyonel verimliliğimize odaklanarak etkin bir gider yönetimi ve grup içi sinerjiler ile FAVÖK marjımızı rekor seviyeye çıkardık. Satış gelirlerimizi rekor artışla 2008’dekihalka arzdan bu yana en yüksek ilk çeyrek değerine ulaştırdık. Yeni yönetimimizden aldığımız destek ve yakaladığımız sinerji ile stratejimizi başarılı bir şekilde hayata geçirerek kârlılığımızı da geçen yılın ilk çeyreğine göre neredeyse üçe katladık” dedi.
  • 2019 ilk çeyrekte Türk Telekom’un özellikle 5G alanında pek çok yeni teknolojiyi deneyerek ülkemize kazandırdığını da aktaran Doany, ayrıca, “İlk çeyrekte gerçekleştirdiğimiz 500 milyon ABD doları tutarında tahvil ihracına, 39 ülkeden 5 kat talep topladık. Bu da, güçlü bilançomuzun, faaliyet sonuçlarımıza yansıyan rekor müşteri, gelir, faaliyet karlılığı büyümesinin, yüksek nakit yaratma kapasitemizin yatırımcılar tarafından da takdir edildiğini gösteriyor. 2023 Türkiye’sine doğru hızla ilerlerken Türk Telekom olarak ülkemizi kalkındıracak teknolojik değerler yaratmaya ve Türkiye’yi geleceğe bağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, 2019 yılının ilk üç ayına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom, 2018’de yakaladığı güçlü büyüme eğilimini yılın ilk çeyreğinde de sürdürürken, çift haneli büyüme rakamı ve yüksek faaliyet kârlılığı 2019’un ilk üç ayına damga vuran ana unsurlar oldu. 2019 ilk çeyreğinde Türk Telekom’un toplam abone sayısı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,1 milyon artışla 46,7 milyona yükseldi.

Yüzde 15,3’lük rekor gelir büyümesi ile kârını üçe katladı

2019’un ilk üç ayında yüzde 15,3 büyüme ile 5,4 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk çeyrek gelir artışını gerçekleştirdi. Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,7 artarak 2,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Etkin gider yönetimi sayesinde geçen yıla göre 7,1 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise son 12 yılın en yüksek değeri olan yüzde 49,1’e ulaştı. Yılın ilk çeyreğinde satış gelirleri ve FAVÖK’te elde edilen rekor büyüme ve FAVÖK marjındaki yüksek artış sonucunda Türk Telekom’un net kârı, geçen yılın ilk çeyreğindeki değeri üçe katlayarak 310 milyon TL olarak gerçekleşti. Türkiye’nin dijital dönüşümüne yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Türk Telekom’un yatırım harcamaları da, 2019’un ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %10 artarak 637 milyon TL’ye yükseldi.

Son bir yılda 4,1 milyon yeni abone kazandı

Yılın ilk çeyreğinde 737 bin net abone kazanımı sağlayan Türk Telekom, toplam abone sayısını 46,7 milyona taşıdı. Türk Telekom’un toplam internet abone sayısı 131 bin artış ile 11 milyonu aşarken mobil abone sayısı ise ilk çeyrekte 575 bin artışla 22,1 milyona yükseldi. İlk çeyrekte mobilde net kazanımların yüzde 96’sını faturalı aboneler oluştururken faturalı abone oranı da yüzde 58’e ulaştı. Bir yıl önce yüzde 87 olan LTE nüfus kapsama alanı ise ilk çeyrekte yüzde 92’ye genişledi. Yalın DSL hatları dahil, toplam sabit erişim hatlarının sayısı 14,5 milyonu aşarken TİVİBU büyük ekran pazarında ikinci sıradaki yerini korudu ve toplam ödemeli TV aboneleri ilk çeyrekte net 34 bin artışla 3,7 milyona ulaştı.

Doany: “Türk Telekom’dan ilk çeyrekte rekor büyüme”

2019 birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, 2018’de sergiledikleri rekorlarla dolu güçlü performansı 2019’da da devam ettirdiklerini belirterek “Altyapı ve yeni nesil teknolojilere yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürerek Türkiye’yi geleceğe hazırlıyoruz” dedi. Doany, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni yönetimimizden aldığımız destek ve yakaladığımız sinerjinin de etkisiyle, yılın ilk çeyreğinde operasyonel verimliliğimize odaklanarak FAVÖK marjımızı rekor seviyeye çıkardık. Ayrıca, 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk çeyrek gelir artışını gerçekleştirdik. Net kârımızı geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse üçe katladık. Fiber hane erişimimiz 19,1 milyonu aşarken yarım milyonun üzerinde mobil abone kazanımı ile mobildeki pazar payı hedefimize çok yaklaştık. Tüm bu sonuçlar kendini işine adamış bir ekip ve sağlam bir stratejinin başarılı şekilde uygulanması ile gerçeğe dönüştü.”

“Kurdaki dalgalanmanın finansallarımıza etkisini azalttık”

Döviz kurundaki dalgalanmadan korunmaya yönelik yeni türev ürünler geliştirdiklerini de aktaran Doany, “İki yıl önce sadece yüzde 13 olan döviz etkisinden korunma oranımızı ilk çeyrekte yüzde 84’e kadar çıkardık. Yabancı Para riskimizi bu denli azaltmamız, kurların finansallarımız üzerindeki etkisini düşürerek daha öngörülebilir bir net gelir ve sürdürülebilir temettü elde etmemizi sağlayacak” dedi.

“Faaliyetlerimizin başarılı sonuçları uluslararası yatırımcıların takdirini topluyor”

Türk Telekom’un ilk çeyrekte 500 milyon ABD doları tutarında tahvil ihracı gerçekleştirdiğini kaydeden Doany, “Yurtdışından 39 ülkeden 264 yatırımcının katılımıyla, ihraç miktarının 5 katı kadar talep topladık. Bu da, güçlü bilançomuzun, faaliyet sonuçlarımıza yansıyan rekor müşteri, gelir, faaliyet karlılığı büyümesinin, yüksek nakit yaratma kapasitemizin yatırımcılar tarafından da takdir edildiğini gösteriyor. Bu tahvil ihracı sayesinde finansman vade ve maliyet yapımızı geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. Doany, 2019 ilk çeyrekte gerçekleştirdikleri diğer önemli gelişmelerle ilgili ise şöyle konuştu:

“Türkiye’nin en çok indirilen dijital klavyesi TAMBU’yu tamamıyla yeniledik”

“Türkiye’nin ilk yerli ve milli dijital klavyesi TAMBU’yu, kullanıcı istek ve beklentileri doğrultusunda tasarımından arayüzü ve içeriklerine kadar tamamıyla yeniledik. İçeriğine eklenen arama motoru, lokasyon arama, etiket arama, anında çeviri gibi birçok yeni ve eşsiz özelliği ile TAMBU, halen Türkiye’nin en çok indirilen dijital klavyesi olarak duygularımıza tercüman olmayı sürdürüyor. İlk çeyrek itibari ile TAMBU, 8,7 milyon indirilme rakamına ulaştı ve yeni arayüzünün ardından TAMBU üzerinden 41 milyar etkileşim gerçekleşti. Ayrıca, Horizon İnteraktif Ödülleri’nden Altın ödül ile dönen müşteri odaklı platformumuz ONLİNE İŞLEMLER ilk çeyrek sonu itibari ile 26,4 milyon kez indirildi. Bu da dijital alandaki adımlarımızın tüketicilerimizin nezdinde ne kadar olumlu bir şekilde kabul gördüğünü bize gösteriyor. Ek olarak, geçtiğimiz günlerde yine tüketicilerin çok seveceğine inandığımız, Wirofon mesajlaşma platformunun da mimarı olan ekibimizle birlikte yepyeni yerli ve milli mesajlaşma uygulamamız LAFF’ın beta sürümünü sunmuş olmaktan büyük heyecan duyuyoruz.”

“TT VENTURES ile teknoloji girişimlerine yatırımlarımız devam ediyor”

“Büyüme aşamasındaki girişimleri desteklemek adına kurduğumuz sektörün ilk kurumsal girişim sermayesi şirketi TT VENTURES ile yatırımlarımıza eğitim alanında Mentalup ile devam ettik. Aynı zamanda PİLOT programımızın eski mezunlarından olan Mentalup, çocuklara yönelik Türkiye’nin ilk oyunlaştırılmış eğitim platformu olma özelliği taşıyor.”

“Bu toprakların değeri Türk Telekom Türkiye’ye hizmet ediyor”

Ayrıca, Türk Telekom’un uluslararası marka değerleme şirketi Brand Finance tarafından, üst üste 11. kez Türkiye’nin En Değerli Telekomünikasyon Markası seçildiğinin de altını çizen Doany, sözlerini “Türk Telekom bugün, Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin tamamı dâhil pek çok özel ve kamu kuruluşuna dijitalleşme yolculuklarında kılavuzluk ediyor. 2023 Türkiye’sine doğru hızla ilerlerken Türk Telekom olarak bir yandan altyapı yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürürken bir yandan da ülkemizi kalkındıracak yerli ve milli teknolojiler geliştirmeye, teknoloji girişimlerini desteklemeye, Türkiye için değer yaratarak Türkiye’yi geleceğe bağlamaya devam edeceğiz” diye noktaladı.

 

Türk Telekom’dan Son Çeyrekte 2,2 Milyar TL Net Kâr

  • Türk Telekom, 2018’de son 10 yılın rekor abone büyümesine ve en yüksek gelir artışına imza attı. 2018 yılı içinde 4,3 milyon net yeni abone kazanımıyla 2008’deki halka arzından bu yana en iyi abone artışını kaydeden Türk Telekom, toplam abone sayısını 46 milyona yükseltti. Ayrıca, kapsama alanı ve abone sayısı ile sektördeki lider konumunu güçlendiren Türk Telekom, yüzde 12,6’lık yıllık büyüme rakamıyla 2018’de 20,4 milyar TL gelir sağlayarak son 10 yılın en yüksek gelir artışını da kaydetti.
  • Faaliyet giderlerinin düşürülmesinde etkin bir performans ortaya koyan Türk Telekom, son 10 yılın en yüksek yıllık FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) artışını gerçekleştirdi. Buna göre FAVÖK, 2018 sonunda önceki yıla göre yüzde 30,7 artışla 8,4 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise yıllık 5,7 puan iyileşme ile son yedi yılın en yüksek değeri olan yüzde 41,3’e ulaştı.
  • Türk Telekom TTKOM CEO’su Dr. Paul Doany, “Ara dönemlerde yakaladığımız başarılı performans sayesinde yıl içinde iki kere yukarı yönlü revize ettiğimiz yılsonu hedeflerimizi rekor rakamlarla gerçekleştirmeyi başardık. Faaliyetlerimizin gücünü yansıtan 2018 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarımız Türk Telekom’un sağlam yapısı ve güçlü nakit akışı yaratmadaki etkili yönetim performansını da ortaya koyuyor.
  • 2018’e pek çok başarıyı sığdırdıklarını aktaran Doany, “Sabit ve mobil altyapıda operatörler arası paylaşım modellerini ilk defa hayata geçirdik. Türkiye’nin en büyük veri merkezi ve en büyük Siber Güvenlik Merkezi’ni açarak Türkiye’yi bölgenin veri merkezi haline getirdik. Sektörün ilk kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures’ı kurarak ilk yatırımlarımızı öncelikli dikeylerimizden sağlık ve eğitim alanlarına yaptık. Yeni dijital servislerimizle kullanıcılara alışılmışın dışında deneyimler sunduk. Önümüzdeki dönemde faaliyet kârlılığımızı arttırırken dijitalleşme ve 2023 hedeflerine ulaşma yolunda ülke ekonomisine yatırım yapmaya ve Türkiye’yi geleceğe bağlarken paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

31.01.2019 – Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, 2018 yılına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom, 2018’de pek çok göstergede rekorlar kırarak sektördeki lider konumunu güçlendirirken rekor abone artışı, çift haneli büyüme rakamı ve yüksek faaliyet kârlılığı 2018 yılına damga vuran ana unsurlar oldu. 2018 yılında, son 10 yılın en iyi yıllık abone kazanımını gerçekleştiren Türk Telekom’un yılsonu itibarıyla toplam abone sayısı bir önceki yıla göre 4,3 milyon artışla 46 milyona yükseldi.

2018’de yüzde 12,6’lık rekor büyüme ile 20,4 milyar TL gelir sağladı

2018 faaliyet yılında yüzde 12,6 büyüme ile 20,4 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) geçen yıla göre yüzde 30,7 artarak 8,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Etkin maliyet ve gider yönetimi ile geçen yıla göre 5,7 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise son 7 yılın en yüksek değeri olan yüzde 41,3’e ulaştı. Yıl boyunca elde edilen rekor yeni abone kazanımı, FAVÖK’teki güçlü büyüme ve FAVÖK marjındaki yüksek yıllık artış ile operasyonel olarak oldukça başarılı bir yılı geride bırakan Türk Telekom, başarılı performansı ile dördüncü çeyrekte 2,2 milyar TL net kâr elde etti. Öte yandan, Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında yıl içinde yaşadığı değer kaybı Türk Telekom’un, sağlam gelir büyümesi ve faaliyet kârı artışına karşın yıllık bazda 1,4 milyar TL zarar açıklamasına neden oldu. Ancak, döviz kurlarındaki değişimin etkisi arındırıldığında Türk Telekom’un net kârı, geçen yıla göre yüzde 39 oranında yüksek bir artışla 3,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

2018’de 4,1 milyar TL yatırım gerçekleştirdi

Ülke ekonomisinin geçtiği kritik dönemde devletin ve milletin yanında duruş sergileyen Türk Telekom, ekonomiye duyduğu güvenin ve 2023 Türkiye’sine olan inancının göstergesi olarak yatırımlarına hız kesmeden devam etti. Türk Telekom, 2018 yılında 2017’e göre yatırım harcamalarını yüzde 27 arttırarak 4,1 milyar TL yatırım gerçekleştirdi.

Sağlam operasyonel sonuçlar, abone artışında son 10 yılın rekorunu getirdi

2018’de Türk Telekom’un etkin operasyonel sonuçları abone rakamlarına da yansıdı. Toplam abone sayısı 46 milyona ulaşan Türk Telekom’un 2018 yılsonunda sabit internet abone sayısı son 10 yılın en iyi performansı olan 1,2 milyon yıllık net artış ile 10,9 milyona yükselirken fiber abone sayısı da 3,6 milyona çıktı. Türk Telekom’un sabit ses abone sayısı, dünyada görülen yaygın trendin aksine artış performansını kuvvetli bir şekilde sürdürdü. Yalın DSL hatları dâhil, toplam sabit erişim hatları, son 10 yılın en iyi abone artışı olan toplam 768 bin yıllık net abone kazanımıyla 14,4 milyona ulaştı.

TİVİBU, rekor abone artışıyla 2. sıradaki konumunu güçlendirdi

Türk Telekom’un mobil abone sayısı ise son 10 yılın en yüksek artış değeri olan 1,9 milyon büyüme ile 21,5 milyona yükseldi. Önceki yıl yüzde 83 olan LTE nüfus kapsama alanı ise yılsonunda yüzde 91’e ulaştı. LTE kullanıcılarının toplam mobil aboneler içindeki payı, geçen yıla göre yüzde 35’ten yüzde 46’ya yükselirken, LTE kullanıcılarının ortalama aylık veri tüketimi de yıllık yüzde 31 artış ile 6,0 GB’a çıktı.

TİVİBU, 2018 yılında net 886 bin abone kazanımı ile tüketiciyle buluştuğu tarihten bu yana en yüksek artış rekorunu kırarken toplam abone sayısını 3,6 milyona ulaştırdı. TİVİBU EV abone sayısı ise yılsonu itibarıyla 1,7 milyona ulaştı ve yıllık 492 bin abone kazanımı ile kendi tarihinde bir rekora imza attı. Gösterdiği etkili performans ile TİVİBU, ödemeli TV pazarındaki ikincilik pozisyonunu yıl boyunca güçlendirerek korudu.

Doany: 2018’i rekor büyüme ve rekor abone kazanımlarıyla geride bıraktık

Türk Telekom’un 2018 yılına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, şunları söyledi: “2018 yılında ulaştığımız finansal sonuçlar; tüm faaliyet alanlarımızın gücünü, dayanıklılığını ve değişen piyasa şartlarına uyum sağlama konusundaki esnekliğimizi başarıyla yansıtıyor. Yıl içinde yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen faaliyet giderlerimiz ile yatırım harcamalarımızda verimliliğimizi arttırdık ve nakit akışı yaratılmasına odaklandık. Pek çok alanda son 10 yılın en iyi performanslarını göstererek rekor büyüme ve rekor abone kazanımlarına imza attık.”

Doany: Eksenimizde dijital müşteri deneyimi var

“2018’de temel iş odaklarımızdan bir tanesi de, her zaman olduğu gibi cazip ve kullanıcı dostu dijital çözümlerimiz aracılığı ile müşteri deneyimini iyileştirecek değerler yaratmak oldu. Türkiye’nin ilk yerli ve milli dijital klavyesi TAMBU, 2018’de 8,3 milyon indirmeye ulaşırken abonelerimizle başlıca temas noktamız olan ONLİNE HİZMETLER uygulamamız 23,8 milyon indirme rakamına erişti. Yine ödül programımız SİL SÜPÜR, self-servis noktamız PRATİK ÇÖZÜM, canlı mobil yarışma programımız ELEQ, Türkiye’nin en sevilen dijital müzik platformu MUUD, ülkenin önde gelen dijital oyun platformu PLAYSTORE, Türkiye’nin zengin içerikli dijital dergi ve gazete okuma platformu E-DERGİ ve Türkiye’nin görme engelliler için ilk fotoğraf çekme uygulaması EYESENSE ile kullanıcılara alışılmışın dışında yepyeni deneyimler sunmayı sürdürdük.”

Doany: Altyapı paylaşımında öncü modelleri başarıyla uygulamaya başladık

Türk Telekom’un, Türkiye’nin dijital dönüşümü için altyapı ve üstyapı yatırımlarını aralıksız sürdürdüğünü ifade eden Doany, sözlerini şöyle sürdürdü: “282 bin kilometre uzunluğa çıkardığımız fiber ağ altyapımız ile hizmetlerimizi ülkenin en ücra köşelerine kadar götürüyor, Türkiye’de altyapıyı geliştirecek ve mükerrer yatırımları önlemede dünyaya örnek olacak sabit ve mobil işbirliği modelleri geliştiriyoruz. Bu amaçla Mayıs 2018’de diğer operatörlerle birlikte Sabit Elektronik İletişim Altyapısını Kiralama işbirliği protokolüne imza attık. Protokol kapsamında ilk pilot çalışmayı ise yılın ikinci yarısında Sincan’da başarıyla hayata geçirdik. Bu konuda yapılan işbirliklerinin sonuçlarını almaya başladıkça, sabit altyapı paylaşım modelinin hem sektör hem de ülke menfaatine olduğunu hep birlikte daha açık ve net bir biçimde göreceğiz. Mobilde ise çeşitli aktif ve pasif paylaşım modellerini yine yıl içinde başlattığımız pilot çalışmalarla denemeye başladık. Burada kapasite, kapsama, şebeke memnuniyeti ve bağlantı kalitesi gibi birçok göstergede aldığımız etkileyici sonuçlar gelecek için umut vaat ediyor.”

“İştirakimiz Argela aracılığı ile sabit ve mobil ağların optimizasyonu için geliştirdiğimiz şebeke dilimleme akıllı yazılımlarını dünyanın sayılı operatörlerine satarak ülke ekonomisine katkı sağladık. Argela ile 2018’de 5G alanındaki patent sayımızı 17’ye, tüm branşlardaki patent sayımızı ise 26’ya çıkardık.”

“Yıl içinde bölgenin veri merkezi üssü olma hedefiyle Esenyurt’ta açtığımız Türkiye’nin en büyük veri merkezi ile veri depolama ve yönetimi alanında sadece Türkiye’nin değil çevre ülkelerin de veri merkezi ihtiyacını karşılayacak duruma geldik. Yine Ankara’da yeni genel müdürlük binamızda hizmete açtığımız Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezi ile şirketlere sunduğumuz geleneksel ve yenilikçi kurumsal güvenlik hizmetlerinin çeşitliliğini de arttırmış bulunuyoruz.”

“Türk Telekom, verimli bir çizgide artan performansı, yeni ortaklık yapısı ve yeni yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla sağlam ve güçlü duruşunu sürdürecek. Önümüzdeki dönemde faaliyet kârlılığımızı arttırırken dijitalleşme ve 2023 hedeflerine ulaşma yolunda ülke ekonomisine yatırım yapmaya ve Türkiye’yi geleceğe bağlarken paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.”

 

Türk Telekom’un Abone Sayısı Rekor Büyümeyle 44,7 Milyona Ulaştı

İlk dokuz ayda 3,1 milyon net yeni abone kazanan Türk Telekom güçlü sonuçlarla 2018 hedeflerini büyüttü

  • Türk Telekom, 2018’in ilk 9 ayında son 11 yılın rekor abone büyümesine ve son 10 yılın da rekor gelir artışına imza attı. Ocak-Eylül 2018 döneminde 3,1 milyon net yeni abone kazanımıyla son 11 yılın en iyi ilk dokuz ay abone artışını kaydeden Türk Telekom, toplam abone sayısını 30 Eylül 2018 itibarıyla 44,7 milyona yükseltti. Kapsama alanı ve abone sayısı ile sektördeki lider konumunu güçlendiren Türk Telekom, 2018’in ilk dokuz ayında 15 milyar TL’nin üzerinde gelir sağlayarak yüzde 12,7’lik yıllık büyüme rakamıyla son 10 yılın en yüksek gelir artışını da elde etti.
  • Yürüttüğü başarılı operasyonel yönetimle faaliyet giderlerinin düşürülmesinde oldukça etkili bir performans ortaya koyan Türk Telekom, son 10 yılın en yüksek ilk dokuz ay FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) artışını kaydetti. Buna göre FAVÖK, yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 6,2 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise yıllık 4,3 puan iyileşme ile son yedi yılın en yüksek değeri olan yüzde 41,3’e ulaştı.
  • Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “Faaliyetlerimizin gücünü ön plana çıkaran yılın ilk dokuz aylık sonuçları sayesinde 2018 yılına ilişkin hedeflerimizi büyüttük. 2018 yılının ilk dokuz ayında kaydettiğimiz güçlü gelir büyümesi ve güçlü operasyonel karlılığın ardından gelirlerimizdeki yıllık büyüme hedefini yaklaşık yüzde 11’den yaklaşık yüzde 13’e, FAVÖK’te yıllık öngörümüzü 7,6-7,8 milyar TL’den 8,0-8,2 milyar TL’ye ve yatırım harcamalarındaki yıllık büyüme öngörümüzü de yaklaşık 4,1 milyar TL’den yaklaşık 4,2 milyar TL’ye çıkardık” dedi.
  • Gelişmekte olan ekonomilerin birçoğunun ABD’nin faiz oranlarını yükseltmesi, sıkılaşan mali koşullar ve ticari korumacılık nedeniyle kritik bir üçüncü çeyrek geçirdiğini hatırlatan Doany, “Her zaman olduğu gibi bu süreçte de faaliyet giderlerimiz ile yatırım harcamalarımızda verimliliğimizi artırdık ve nakit akışı yaratılmasına odaklandık. Ulaştığımız finansal sonuçlar tüm faaliyet alanlarımızın gücünü, dayanıklılığını ve değişen ortama uyum sağlamak üzere attığımız erken adımlardan elde ettiğimiz faydaları yansıtıyor. Gelecekte de, kârlı büyüme, sağlam ve güçlü nakit akışı yaratmada etkin yönetim performansımızla, ülke ekonomisine yatırım yapmaya ve büyümeye devam edeceğiz.”

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, 2018 yılı ilk dokuz aylık finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. İlk dokuz ayda rekor abone kazanımı sonucunda 44,7 milyon abone büyüklüğüne ulaşan Türk Telekom böylece sektördeki açık ara liderliğini sürdürmeye devam etti. Türk Telekom’un elde ettiği çift haneli büyüme ve buna bağlı yüksek faaliyet kârlılığı da dokuz aylık sonuçlara damga vuran diğer unsurlar oldu. 2018’in ilk dokuz ayında, son 11 yılın en iyi ilk dokuz ay abone kazanımını gerçekleştiren Türk Telekom’un 30 Eylül 2018 itibarıyla toplam abone sayısı ilk dokuz ayda 3,1 milyon artışla 44,7 milyona yükseldi.

Yüzde 12,7’lik rekor büyüme ile 15 milyar TL gelir sağladı

2018’in ilk dokuz ayında yıllık yüzde 12,7 büyüme ile 15 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un bu dönemde faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) yıllık bazda yüzde 26 artarak 6,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Etkin maliyet ve gider yönetimi ile geçen yılın ilk dokuz ayına göre yıllık 4,3 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise son 7 yılın en yüksek değeri olan yüzde 41,3’e ulaştı. Yılın ilk dokuz ayında elde edilen rekor yeni abone kazanımı, FAVÖK’teki güçlü büyüme ve FAVÖK marjındaki yüksek yıllık artış, Türk Telekom’un operasyonel olarak oldukça başarılı bir dokuz ayı geride bıraktığını gösteriyor. Öte yandan Türk Lirası’nın dolar ve Euro karşısında yıl içinde yaşadığı değer kaybı finansal sonuçlara etki ederek Türk Telekom’un güçlü gelir büyümesi ve faaliyet kârı artışına karşın yılın ilk dokuz ayında 3,6 milyar TL zarar açıklamasına neden oldu. Ancak, döviz kurlarındaki değişimin etkisi arındırıldığında Türk Telekom’un yılın ilk dokuz ayındaki net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre oldukça güçlü yüzde 40 artışla 2,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

9 ayda 2,6 milyar TL yatırım gerçekleştirdi

Ülke ekonomisinin zor zamanlar atlattığı kritik bir dönemde devletin ve milletin yanında duruş sergileyen Türk Telekom, ekonomiye duyduğu güvenin ve 2023 Türkiye’sine olan inancının göstergesi olarak yatırımlarına hız kesmeden devam etti. Türk Telekom, 2018 ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yatırım harcamalarını yüzde 76 arttırarak 2,6 milyar TL yatırım gerçekleştirdi.

Güçlü operasyonel sonuçlar, abone artışında son 11 yılın rekoru

2018’in ilk dokuz ayı, Türk Telekom’un güçlü operasyonel sonuçlar kaydettiği bir dönem oldu. Toplam abone sayısı 44,7 milyona ulaşan Türk Telekom’un 2018’in ilk dokuz ayında sabit internet abone sayısı da, son 10 yılın en iyi ilk dokuz ay performansı olan 856 bin net artış ile 10,6 milyona ve fiber abone sayısı da 3,4 milyona çıktı. Türk Telekom’un sabit ses abone sayısı, dünyada benzer şirketlerde görülen trendin aksine artış performansına güçlü bir şekilde devam etti. Yalın DSL hatları dâhil, toplam sabit erişim hatları, son 11 yılın en iyi ilk dokuz ay abone artışı olan toplam 573 bin net abone kazanımıyla 14,3 milyona ulaştı.

TİVİBU, rekor abone artışıyla 2. sıradaki konumunu güçlendirdi

TİVİBU, yılın ilk dokuz ayında net 785 bin abone kazanımı ile tüketiciyle buluştuğu tarihten bu yana en yüksek artış rekorunu kırarken toplam abone sayısını 3,5 milyona ulaştırdı. Tivibu EV abone sayısı ise Eylül sonu itibarıyla 1,6 milyona ulaştı ve yine ilk dokuz ayda 433 bin abone kazanımı kendi tarihinde bir rekora imza attı.

Türk Telekom’un mobil abone sayısı ise yılın ilk dokuz ayında 1,2 milyon artışla 20,8 milyona yükseldi. Bir yıl önce yüzde 80 olan LTE nüfus kapsama alanı ise Eylül sonunda yüzde 89’a ulaştı. LTE kullanıcılarının toplam mobil aboneler içindeki payı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22’den yüzde 44’e yükselirken, LTE kullanıcılarının ortalama aylık veri tüketimi de yıllık yüzde 38 artış ile 6,5 GB’a çıktı.

Doany: Yılın ilk dokuz ayını rekor abone kazanımlarıyla geride bıraktık

2018’in dokuz aylık finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, şunları söyledi: “Yılın ilk dokuz aylık döneminde abone kazanımında son 11 yılın en iyi performansını göstererek 3,1 milyon net yeni abone kazandık. Bu rekor büyüme ile toplam abone sayımız 45 milyona dayandı. Faaliyetlerimizin gücünü ön plana çıkaran yılın ilk dokuz aylık sonuçları sayesinde 2018 yılına ilişkin hedeflerimizi büyüttük. Türk Telekom olarak, Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla gereken altyapı ve üstyapı yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda, bölgesel, fiziksel, sosyal ve ekonomik sebeplerden ötürü bilgiye erişimi sınırlı kesimler de dâhil olmak üzere tüm Türkiye’ye ‘herkes için erişilebilir iletişim’ prensibiyle uygun fiyat ve içerikte hizmetler sunuyoruz.İlk dokuz ayda da, bu prensibimizden ödün vermeden, zorlu bir piyasa ortamında mali ve fiyatlama disiplinimizle faaliyetlerimize devam ederek yine rekorlarla dolu sağlam sonuçlar elde ettik. Bu sonuçlarla, paydaşlarımıza daha fazla değer sunacak olan stratejimizin gücüne inancımız tam.”

Doany: Altyapıda maliyetleri düşürecek farklı modeller geliştirdik

Gelişmekte olan ekonomilerin birçoğunun ABD’nin faiz oranlarını yükseltmesi, sıkılaşan mali koşullar ve ticari korumacılık nedeniyle kritik bir üçüncü çeyrek geçirdiğini hatırlatan Doany, şöyle devam etti: “Her zaman olduğu gibi bu süreçte de faaliyet giderlerimiz ile yatırım harcamalarımızda verimliliğimizi artırdık ve nakit akışı yaratılmasına odaklandık. Doğru ve sağlam bir strateji ile Türk Telekom’u, abone tabanında sürdürülebilir büyüme sağlamada grup sinerjilerinden yararlanan, daha fazla müşteri odaklı, penetrasyon ve çeşitlendirmeye öncelik veren, yenilikçi bir şirkete başarılı bir şekilde dönüştürdük. Ulaştığımız finansal sonuçlar tüm faaliyet alanlarımızın gücünü, dayanıklılığını ve değişen ortama uyum sağlamak üzere attığımız erken adımlardan elde ettiğimiz faydaları yansıtıyor. Gelecekte de, kârlı büyüme, sağlam ve güçlü nakit akışı yaratmada etkin yönetim performansımızla, ülke ekonomisine yatırım yapmaya ve büyümeye devam edeceğiz. Öte yandan, mevcut iletişim altyapısının daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ve mükerrer yatırımların en aza indirilmesi hususundaki girişimlerimizi de sürdürdük. Bu bağlamda, üçüncü çeyrekte bir yandan sabit altyapı kiralamaya ilişkin pilot projemizi başlatırken, diğer yandan mobil şebeke paylaşımı fırsatlarını araştırmaya devam ettik. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde aramıza katılan yeni yönetim kurulu üyelerimizin şirketimize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Telekomünikasyon sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde çok önemli tecrübelere ve uzmanlıklara sahip yeni yönetim kurulu üyelerimizin Türk Telekom’un büyüme stratejisine, uzun vadeli stratejik planlarına ve gelecek vizyonuna büyük katkılar sağlayacaklarına inanıyoruz. Türkiye, muazzam büyüme potansiyeli barındıran ve yatırımcılara sayısız fırsatlar sunan genç, dinamik ve teknolojiyi yakından takip eden nüfusuyla eşsiz bir ülke. Hepsi bir arada değerlendirildiğinde, faaliyet alanlarımıza ilişkin önümüzdeki fırsatlara güvenimiz tam.”

Doany: Eksenimizde dijital müşteri deneyimi var

“Üçüncü çeyrekte, dijital çözümlerimizle müşteri deneyimine odaklanmayı sürdürdük. Yatırımlarımızı her bir temas noktasında sınıfının en iyi müşteri deneyimini geliştirmek üzerine yapıyoruz. Başlıca dijital temas noktamız ONLİNE İŞLEMLER uygulamamız ile abonelerimize ücretsiz ödüller sunan SİL SÜPÜR sadakat programımız bu alandaki yükselişimize önemli katkılar sağladı. Buna ek olarak, dijital klavyemiz TAMBU, 2018’in üçüncü çeyreği itibarıyla 7,2 milyon indirmeye ulaşırken aynı dönemde kullanıcıların araç çubuğu üzerinden gerçekleştirdikleri etkileşim sayısı da 14,7 milyarı buldu. Ayrıca, bir yıla yakın bir zamanda geliştirerek Ekim ayında kullanıcıların beğenisine sunduğumuz canlı mobil oyunumuz ELEQ’i de bu dönemde dijital portföyümüze katmış bulunuyoruz.”

 

Türk Telekom, ilk 6 ayda yeni abone kazanımında son 10 yılın rekorunu kırdı

Türk Telekom’un toplam abone sayısı 43,5 milyona yükseldi

  • Türk Telekom 2018’in ilk yarısını rekor abone artışı ile kapattı. 2018’in ilk 6 ayında 1,9 milyon net yeni abone kazanarak son 10 yılın en iyi ilk altı ay performansını gösterdi. Böylece 30 Haziran 2018 itibariyle toplam abone sayısı 43,5 milyona yükselen Türk Telekom, liderlik konumunu daha da güçlendirdi. Türk Telekom, 2018’in ilk 6 ayında yüzde 9,4’lük yıllık büyüme ile 9,6 milyar TL gelir elde etti.
  • Faaliyet kârında da oldukça başarılı bir performans ortaya koyan Türk Telekom, son 10 yılın ilk yarı dönemlerine göre FAVÖK marjında (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr), rekor artış elde etti. Türk Telekom’un FAVÖK’ü 2018’in ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,6 artışla 3,9 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise geçen yılın ilk 6 ayına göre rekor 4,1 puan yıllık iyileşme ile yüzde 41’e ulaştı.
  • Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany: “İkinci çeyrekte gösterdiğimiz güçlü performans ve tüm iş kollarındaki operasyonlarımızın başarısı ile tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmayı başardık. Bu sonuçlar, stratejik girişimlerimizi uygulamaya geçirdiğimizde ne denli güçlü olduğumuzu gösteriyor. Güçlü bir ilk yarıyla ve işimizdeki fevkalade ivme ile yılın kalan yarısı için de iyimseriz” dedi.
  • Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandırmak adına ikinci çeyrekte de pek çok yatırım ve projeyi başarıyla hayata geçirdiklerini aktaran Doany, “Yatırımlarımızı geçen yılın ilk yarısına göre %50 artırdık. Esenyurt’ta açtığımız Türkiye’nin en büyük veri merkezi ile hem Türkiye’nin hem de bölgenin veri merkezi üssü olmayı hedefliyoruz. Sektör ve ülke menfaatleri doğrultusunda geliştirdiğimiz sabit ve mobil altyapı paylaşım modellerinin yaygınlaşması adına önemli adımlar attık. Bu sayede, kapsama alanı, hizmet kalitesi ve altyapı maliyetlerinde yaşanacak iyileşmelerle uzun vadede kazanan Türkiye olacak. Yeni nesil TV platform hizmetimiz TİVİBU’nun içeriğini zenginleştirmeye devam ediyoruz. Türkiye Basketbol Federasyonu ile imzaladığımız yayın hakları sözleşmesi sayesinde sporseverler, Avrupa’nın en değerli ligleri arasında yer alan Türkiye Basketbol Süper Ligi’ni önümüzdeki üç sezon boyunca TİVİBU ekranlarından izleyecek” diye konuştu.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom’un, 2018 yılı ilk 6 ay finansal ve operasyonel sonuçlarına hızlı büyüme, yüksek faaliyet kârlılığı ve rekor abone kazanımı damga vurdu. 2018’in ilk yarısında, son 10 yılın en iyi ilk 6 ay abone kazanımı sağlayan Türk Telekom’un 30 Haziran 2018 itibariyle toplam abone sayısı 1,9 milyon artışla 43,5 milyona yükseldi. 2018’in ilk 6 ayında yıllık yüzde 9,4 büyüme ile 9,6 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un bu dönemde faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) yıllık bazda yüzde 21,6 artarak 3,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Etkin maliyet ve gider yönetimi ile geçen yılın ilk 6 ayına göre yıllık 4,1 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise son 10 yılın ilk yarı dönemlerine kıyasla rekor artışla yüzde 41’e ulaştı. Böylece yılın ilk yarısında elde edilen rekor yeni abone kazanımı, FAVÖK’teki güçlü büyüme ve FAVÖK marjındaki rekor yıllık artış, Türk Telekom’un operasyonel olarak oldukça başarılı bir yarıyılı daha geride bıraktığını ortaya koydu. Türk Lirası’nın dolar ve Euro karşısında yılın ilk yarısında yaşadığı değer kaybı finansal sonuçlara etki ederek Türk Telekom’un güçlü gelir büyümesi ve faaliyet karı artışlarına karşın yılın ilk 6 ayında 832 milyon TL zarar açıklamasına neden oldu. Ancak, döviz kurlarındaki değişimin etkisi arındırıldığında Türk Telekom’un net karı yılın ilk 6 ayında geçen senenin aynı dönemine göre oldukça güçlü bir şekilde yüzde 25 artışla 1.4 milyar TL olarak gerçekleşti.

6 ayda 1.4 milyar TL yatırım gerçekleştirdi

Ülke ekonomisine duyduğu güvenin ve 2023 Türkiye’sine olan inancının göstergesi olarak yatırımlarına hız kesmeden devam eden Türk Telekom, 2018 ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yatırım harcamalarını yüzde 50 arttırarak 1.4 milyar TL yatırım gerçekleştirdi.

Güçlü operasyonel sonuçlar, abone artışında son 10 yılın rekoru

2018’in ilk yarısı, Türk Telekom’un güçlü operasyonel sonuçlar kaydettiği bir dönem oldu. Yılın ilk yarısında abone kazanımında son 10 yılın en iyi performansını gösteren Türk Telekom, 1,9 milyon net yeni abone kazandı. Bu rekor abone büyümesi ile Türk Telekom’un toplam abone sayısı 30 Haziran 2018 itibariyle 43,5 milyona yükseldi. Bu dönemde sabit internet abone sayısı da, 2008’deki halka arzdan bu yana en iyi ilk 6 ay performansı olan 438 bin net artış ile 10,3 milyona çıktı.

Sabit ses abone sayısı, daha önceki 3 çeyrekte olduğu gibi yükseliş trendini sürdürdü. Yalın DSL hatları dahil, toplam sabit erişim hatları, halka arzdan bu yana, son 10 yılın en iyi ilk altı ay abone artışı olan toplam 370 bin net abone kazanımıyla 14,1 milyona ulaştı.

TİVİBU, rekor abone artışıyla 2. sıradaki konumunu güçlendirdi

Ev TV abonelerindeki artış, ivmesini devam ettirerek halka arzdan bu yana en yüksek ikinci çeyrek ve en yüksek ilk altı aylık artış değerine ulaştı. Sayıları 1,5 milyona ulaşan Ev TV aboneleri ile TİVİBU EV, pazardaki 2 numaralı oyuncu konumunu güçlendirdi. Toplam ödemeli TV abone sayısı ise ilk 6 ay toplamında son 10 yılın en yüksek kazanımı ile 519 bin artarak 3,3 milyona yükseldi.

Türk Telekom’un mobil abone sayısı ise yılın ilk altı ayında 626 bin artışla 20,2 milyona yükseldi. Bir yıl önce yüzde 77 olan LTE nüfus kapsama alanı ise Haziran sonunda yüzde 88’e ulaştı. LTE kullanıcılarının toplam mobil aboneler içindeki payı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28’den yüzde 41’e yükselirken, LTE kullanıcılarının ortalama aylık veri tüketimi de yıllık bazda yüzde 30 artışla 5,7 GB’a çıktı.

Doany: Yılın ilk yarısına rekor abone kazanımları damga vurdu

2018’in ilk altı aylık finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, şunları söyledi: “Uzun vadede Türk Telekom’a değer katacak istikrarlı ve kârlı bir büyüme için öngördüğümüz stratejilerimizi başarıyla uygulamayı sürdürüyoruz. Yılın ilk yarısını, toplam abone sayımızdaki rekor artışın yanı sıra pek çok faaliyet alanımızda da rekor abone kazanımları ile kapattık. 2018’in ilk 6 ayında kazandığımız 1,9 milyon net yeni abonemizle birlikte toplam abone sayımızın 43,5 milyona yükselmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. 2018’in ilk 6 ayında yüzde 9,4 yıllık büyüme ile 10 milyar TL’ye yakın gelir elde ettik. Bu dönemde FAVÖK geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 21,6 artış sağlayarak 3.9 milyar TL oldu. Böylece FAVÖK marjı yüzde 41’e ulaştı. İkinci çeyrekte gösterdiğimiz güçlü performans ve tüm iş kollarındaki operasyonlarımızın başarısı ile, tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmayı başardık. Tüm bu sonuçlar, Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi olarak, stratejik girişimlerimizi uygulamaya geçirdiğimizde ne denli güçlü olduğumuzu gösteriyor. Güçlü bir ilk yarıyla ve işimizdeki fevkalade ivme ile yılın kalan yarısı için de iyimseriz.”

Doany: Türkiye’nin en büyük veri merkezini Esenyurt’ta açtık

Türk Telekom’un, Türkiye’nin teknolojik gelişimini gerçekleştirmek adına yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüğünü kaydeden Doany: “Yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artışla 1,4 milyar TL yatırım harcaması gerçekleştirdik. İstanbul Esenyurt’ta Türkiye’nin en büyük veri merkezini açarak hem Türkiye’nin hem de bölgenin veri merkezi üssü olma hedefiyle veri merkezi sayımızı yediye çıkardık” diye konuştu.

Doany: Sabit altyapıda geliştirdiğimiz paylaşım modeli ile Türkiye kazanacak

2018 ikinci çeyreğinde sektör adına yaşanan en önemli gelişmenin, sabit elektronik iletişim altyapısının paylaşımına dair diğer operatörlerle imzaladıkları işbirliği protokolü olduğunu vurgulayan Doany, şöyle konuştu: “Bu protokol, herkes için eşit ticari sözleşme şartları altında ve bir zaman taahhüdü karşılığında tüm operatörler için uygun koşullar ile altyapının daha etkin kullanımının ve yeni yatırımların hızlandırılmasının önünü açacak. Diğer taraftan, yılın ilk yarısında başlattığımız aktif mobil paylaşım pilot projesinden de etkileyici sonuçlar almaya devam ediyoruz. Kapasite, kapsama, şebeke memnuniyeti ve bağlantı kalitesi gibi birçok göstergede tanık olduğumuz gelişmeler umut vaat ediyor. Aktif paylaşım modelini özellikle düşük nüfus yoğunluğuna sahip şehirlerde yaygınlaştırmak için seçenekleri değerlendiriyoruz. Yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bölgeler için ise mevcut pasif paylaşım modelini diğer oyuncularla maliyet paylaşım usulüne göre uygulamayı değerlendiriyoruz. Sektör ve ülke menfaatleri doğrultusunda geliştirdiğimiz sabit ve mobil altyapı paylaşım modelleri ile uzun vadede kazanan Türkiye olacak.”

Türkiye Basketbol Süper Ligi üç sezon boyunca TİVİBU’da

Ödemeli TV pazarında ikinci sıradaki konumunu güçlendiren TİVİBU’nun içerik çeşitliliğini zenginleştirmeye devam ettiklerini belirten Doany, dönem içinde Türkiye Basketbol Federasyonu ile imzaladıkları yayın hakları sözleşmesi kapsamında, Avrupa’nın en değerli 3 ligi arasında yer alan Türkiye Basketbol Süper Ligi ve All Star maçları ile Kadınlar Basketbol Süper Ligi, Kadınlar ve Erkekler Türkiye Kupası maçlarının tamamının önümüzdeki üç sezon boyunca münhasır olarak TİVİBU’dan yayınlanacağını kaydetti.

Doany: Türkiye’nin ilk dijital klavyesi TAMBU 6,6 milyon kez indirildi

Öte yandan, operatör bağımsız bir platform olan Türkiye’nin ilk milli dijital klavyesi TAMBU’nun, benzersiz Türkçe içeriği ile mobil kullanıcıların ilgisini her geçen gün daha fazla çektiğini dile getiren Doany, TAMBU’nun ilk bir yılında 6,6 milyon indirme sayısına ulaştığını ve en yakın rakibinden 2 kat daha fazla indirildiğini de sözlerine ekledi.

Türk Telekom TTKOM Hisse Analiz ve Yorumları