Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Türk Telekom’...

Türk Telekom’un Mobil Baz İstasyonu Atağı Sürüyor

11.02.2021 – Türk Telekom, 8 ili bünyesinde barındıran Adana Bölge Müdürlüğü’nde 2000’inci mobil sahasını hizmete açtı. 4.5G kapsaması bölge genelinde yüzde 95’ye yükseldi. 

Yüksek teknoloji alanındaki yatırımlarına devam eden Türk Telekom, Türkiye’nin güneyindeki 8 ilin bağlı olduğu Adana Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 2000’inci mobil sahasını hizmete açtı. Türk Telekom Adana Bölge Müdürlüğü; Adana, Gaziantep, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Niğde ve Kilis illerini kapsıyor.

4.5G kapsaması bölge genelinde yüzde 95’ye yükseldi 

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Millî sorumluluk bilinciyle Türkiye’nin dört bir yanına yatırımlarımızı artırdık. Bu çerçevede ülkemizin güneyinde bu yıl 104 adet yeni saha açarak mobil baz istasyonu sayımızı 2000’e çıkardık. Bu yatırımlarla bölge mobil şebekemizde 2G’de yüzde 99, 3G’de yüzde 97 ve 4.5G’de yüzde 95 nüfus kapsaması sağladık. Bölgede yaşayanlar artık çok daha konforlu bir iletişim kurabilecekler.”

 

Türk Telekom’un “Light” Sağlık Uygulaması Sonuçları Bilimsel Dergide Yayınlandı

22.01.2021 – Türk Telekom’un Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte hayata geçirdiği ‘LIGHT’ uygulaması, sağlıkta yeni bir çığır açıyor. Uygulama sayesinde kalp ve damar hastalığı riski taşıyan kişilerin durumlarında ciddi düzeyde olumlu gelişmeler gözlendi.

İnsan odaklı yaklaşımıyla sağlıkta da dijitalleşmeye yönelik teknolojiler geliştiren Türk Telekom, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile ‘LIGHT’ mobil uygulamasını hayata geçirdi.

Projeye, hastanenin uzman kardiyologları tarafından belirlenen kalp ve damar hastalıkları yönünden yüksek riskte 540 hasta katıldı. ‘LIGHT’ uygulaması üzerinden 1 yıl boyunca yakından takip edilen hasta grubunda, takip edilmeyen gruba kıyasla hastalık risklerinde anlamlı bir düşüş gözlemlendi. Hastaların, uygulama sayesinde, tansiyon regülasyonlarını sağlamada, kötü kolesterollerini düşürmede, iyi kolesterollerini yükseltmede, kilo vermelerinde ve diyet önerilerine uymalarında ciddi fayda elde ettikleri ortaya çıktı.

“Mobil sağlık geleceğe yön verecek” 

Konuya ilişkin açıklama yapan Türk Telekom Strateji, Planlama ve Dijital Genel Müdür Yardımcısı Barış Karakullukçu, “Sağlıkta esas olan ‘önleyici’ uygulamalardır. Biz de Türk Telekom olarak insana değer veren ve onları değerli hissettiren işlere odaklanıyoruz. Sağlık konusundaki dijitalleşme yatırımlarımız için de bu bakış açısıyla hareket ediyoruz. LIGHT uygulamamız, akıllı cihazları kullanarak hastalık risklerini azaltabilmenin mümkün olduğunu gösterdi. Bu sonuçların, gelecekte mobil sağlık konusunda Türkiye’de yapılacak çalışmalara da ışık tutacağına inanıyoruz” dedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi, Proje Koordinatörü Dr. Ahmet İlker Tekkeşin: “Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik eden Türk Telekom ile ‘önleyici hekimlik’ kapsamında çok önemli bir iş birliğine imza attık. Bir yılın sonunda, bu bilimsel çalışma ile hastaların düzenli olarak kullandıkları uygulama ile kardiyak risklerinde önemli bir düşüş saptadık. Sağlık alanında çığır açacak bu gelişmenin, bundan sonraki inovatif çalışmalarımız için güçlü bir başlangıç olduğunu gururla belirtmek isterim” dedi.

Toplum sağlığı konusunda çığır açacak bir çalışma olarak gösterilen ‘LIGHT’ mobil uygulaması ile ulaşılan sonuçlar, dünyaca ünlü sağlık dergilerden biri olan ‘Atherosclerosis’de  (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002191502031594X) yayımlandı.

Türk Telekom’dan Dünyaya Teknoloji İhracı : Patentli RIC Teknolojisi

13.01.2021 – Türk Telekom ve yapay zekâ tabanlı güvenli ağlar konusunda lider şirket Juniper Networks, 5G teknolojilerinde çığır açacak bir iş birliğine imza attı. Türk Telekom Grubu şirketi Argela’nın ABD’deki iştiraki Netsia’nın sunduğu patentli RIC teknolojisi, münhasıran Juniper’in ürün portföyüne entegre edilerek tüm dünyada mobil ağlara verimlilik ve esneklik sağlayacak. 

Türk Telekom’un dünyaya teknoloji ihracı yolunu açan iş birliği ayrıca, iki şirketin telekomünikasyon alanında dünyanın en önemli gündem maddesi olan 5G ve hizmet sağlayıcılarına yönelik yeni nesil iletişim çözümleri konusunda teknoloji üretimi ve geliştirmelerini içeriyor.

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom ve güvenli yapay zekâ tabanlı ağlar konusunda lider olan Juniper Networks, 5G’yi destekleyen teknolojiler üzerine iş birliği yaptı. Anlaşma ile Türk Telekom Grup şirketlerinden Argela’nın (yeni nesil şebeke çözümleri sağlayan) ABD’deki iştiraki Netsia’ya ait Radyo Akıllı Kontrolcü (RIC-Radio Intelligent Controller) teknolojisi, Juniper tarafından daha da geliştirilerek Juniper’in orkestrasyon portföyüne entegre edilecek. Bu sayede hizmet sağlayıcılara uçtan uca ağ dilimlemeyi ve düzenlemeyi mümkün kılan güvenli, garantili bir hizmet deneyimi sunulması hedefleniyor. İmza töreninde konuşan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Kapsamlı iş birliğimiz ile dünyaya teknoloji ihraç etme konusunda kararlılığımızı gösteren somut bir adım daha attık” dedi.

Önal: “Türk mühendisliğinin başarısını dünyanın hizmetine sunuyoruz”

Önal, şunları söyledi: “Küresel 5G standartlarını belirlemede etkin rol oynayacak en yeni RIC teknolojileri üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. Netsia’nın geliştirdiği yazılımlar, geleceğin mobil iletişim ihtiyaçları için yüksek kapasiteli, ölçeklenebilir, esnek, kişiselleştirilmiş ağ ve hizmet çözümleri sağlıyor. Netsia’nın bilgi birikimi ve ürünleştirme kapasitesinin Juniper’in müşteri ağı ve coğrafi erişimi ile birleşmesiyle güçlü bir sinerji yakaladık. Juniper ve Netsia, şimdiden bu işbirliğimizi SDN özellikli genişbant erişim alanına genişletmenin yollarını aramaya başladılar bile. Türk Telekom Grubu olarak, Türk mühendisliğinin başarısı olan ürünlerimizi dünyanın hizmetine sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Juniper Networks CEO’su Rami Rahim, şöyle konuştu:

“Juniper olarak, 5G uygulamaları için önümüzdeki on yılda doğru hizmet deneyimini sağlamanın anahtar önemde olduğuna inanıyoruz. Birinci sınıf RIC teknolojisinin geliştirilmesi ve entegrasyonu, uçtan uca ağ dilimleme ve yapay zekâ odaklı hizmet deneyiminin gücünü birleştirerek bizleri bu vizyona bir adım daha yakınlaştırıyor. Türk Telekom ve Netsia ile olan dinamik iş birliğimizi, teknoloji geliştirmeye açık bir yaklaşım, uç hizmet noktalarında programlanabilir teknolojilerin önemi ve yerel bulut altyapısına doğru ilerlemeye dayanan ortak ilkeler üzerine kurduk. Kısacası, kurumlarımız bulutun ağ, ağın da bulut olduğu konusunda hemfikirler.”

Afet anlarında çözüm sağlıyor

Open RAN (Açık Radyo Erişim Ağı) teknolojisini operasyonel hâle getiren kritik işleviyle RIC, dilimlenmiş mobil ağların bulut üzerinden akıllı denetimine olanak tanıyor. Artırılmış verimlilik ve esneklik sağlıyor. Bu yeni dilimleme teknolojisi, baz istasyonunu sanal olarak programlayarak istenilen baz istasyonuna istenen kapasitenin verilmesini sağlıyor. Bu sayede afet anlarında ilk yardım ve kurtarma ekiplerinin aramalarını önceliklendirmek ve sadece belli bir bölgenin kapasitesini artırarak başarısız aramaların önüne geçmek de mümkün olacak.

Küresel 5G ekosistemini güçlendirecek

İş birliği, Türk Telekom başta olmak üzere tüm operatörlerde açık ve akıllı 5G radyo altyapısının yayılımını sağlayarak Open RAN ve 5G ekosistemini güçlendirecek. Operatörlere, performans artışı, verimlilik ve ölçeklenebilirlik dâhil pek çok operasyonel ve ticari fayda sağlayacak. Türk Telekom’un, tüm yeni nesil Open RAN ve 5G dağıtımını desteklemek amacıyla 2021 sonundan itibaren Juniper’in ürün ve çözümlerini ekosistemine dağıtması hedefleniyor. RIC teknolojisinin Juniper’in ürün portföyüne entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla Netsia’nın teknik alandaki uzman kadrosu da Juniper ekibine kalıcı bir şekilde transfer edilecek.

Juniper Networks Hakkında

Yapay zekâ tabanlı güvenli ağlar konusunda lider şirket Juniper Networks, ağ teknolojisinde dünyanın en zor sorunlarına çözüm sunmaktadır. Juniper Networks, çoklu bulut çağında; ağ ve güvenlik ile gelen karmaşıklığa, insanların bağlantı kurma, çalışma ve yaşama şeklini değiştirmeye yönelik ürün ve hizmetlerle çözümler getirmektedir.

Bu kapsamda; bulut servisleri, ağ işletim sistemi, güvenlik, uçtan uca ağ hizmetleri, kimlik ve politika kontrolü, SDN, yönetim ve operasyonları, danışmanlık hizmetleri, bakım servisi, yönetim hizmetleri, Juniper Networks’ün öne çıkan ürün ve uygulama hizmetleridir.

1996 yılında kurulan şirketin ve merkezi Sunnyvale, ABD (Silikon Vadi) olan Juniper Networks için (www.juniper.net), Twitter, LinkedIn ve Facebook üzerinden detaylı bilgilere ulaşılabilir ve bağlantı kurulabilir.  

Argela Hakkında 

Telekomünikasyon sektöründe bugünün ve yarının yüksek teknoloji ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmek üzere 2004 yılında kurulan Argela, 2007’de Türk Telekom bünyesine katılmıştır. Merkezi İstanbul’da bulunan Argela, Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren iştiraki Netsia ile birlikte gelecek nesil telekomünikasyon teknolojileri ile ilgili Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yürütmektedir. 5G teknolojileri başta olmak üzere, konusunda ABD’de gerçekleştirdiği patent başvuruları ve geliştirdiği fikri mülkiyetlerle hem Türkiye’de hem de dünyada katma değer sağlayan Argela, yurt içinde savunma sanayii kuruluşları ile iş birliği içinde stratejik projeler geliştirmektedir.

 

Netsia Hakkında

2008 yılında Argela’nın yüzde 100 iştiraki olarak kurulan Netsia, ABD Sunnyvale’de faaliyet gösteren yeni şebeke çözümlerinde uzmanlaşmış bir Ar-Ge şirketidir. Yeni nesil şebekeler için çözümler sunan öncü şirketlerden biri olan Netsia, ekosistemdeki birçok büyük şirketle iş birliği yaparak pazarda önemli bir pozisyon elde etmiştir. Netsia, çoklu-erişim bulut çekirdek şebekesiyle, sabit ve mobil sanal ağları için tedarikçi bağımsız çözümler sunmaktadır.

Fitch Ratings Türk Telekom’un Notunu Yükseltti

23.11.2020 – Türk Telekom’un giderek artan finansal performansı kredi derecelendirme kuruluşlarının da dikkatini çekti. Fitch Ratings, yıllık değerlendirmesi sonrasında Türk Telekom’un kredi notunda ve görünümünde pozitif yönlü değişikliğe gitti.Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Güçlü finansal performansımız meyvelerini veriyor. Önümüzdeki dönemde de hem ülkemizin hem de yatırımcılarımızın yüzünü güldürmek istiyoruz” dedi.

“Sadece merkeze değil, herkese” anlayışıyla çalışmalarını sürdüren Türk Telekom, finansal performansıyla da göz doldurmaya devam ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yıllık değerlendirmesi sonrasında Türk Telekom’un kredi notunda ve görünümünde pozitif yönlü değişikliğe gitti. Fitch Ratings yıllık değerlendirmesini tamamlayarak Türk Telekom’un Uzun Vadeli Ulusal notunu “AA+ (tur)” dan “AAA (tur)” a yükseltti. Kuruluş ayrıca Türk Telekom’un yerel para birimi notunu (IDR) teyit ederek Görünümü ‘Negatif’ten ‘Durağan’a revize etti. Türk Telekom’un yabancı para notu (IDR) ise”BB-” ve öncelikli teminatsız yabancı para borç notu “BB-” olarak teyit edildi.

Başarılı performansımızı artırarak devam ettirmek istiyoruz

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “2020’nin ilk 9 ayındaki güçlü finansal performansımız uluslararası derecelendirme kuruluşlarının da dikkatini çekti. Güçlü bilançomuz ve yatırımlarımızla önümüzü çok net görüyoruz. Finansal performansımız meyvelerini veriyor. Fitch Ratings’in son değerlendirmesine de bu perspektiften bakıyoruz. Hissedarlarımıza olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için büyüme, operasyonel verimlilik ve güçlü nakit akışı sağlamaya odaklanmayı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de hem ülkemizin hem de yatırımcılarımızın yüzünü güldürmek istiyoruz. Tüm birikimimizi ülkemiz için harcamaya devam edeceğiz.”

Türk Telekom’un kısa süre önce açıkladığı 2020 dokuz aylık finansal sonuçlarda da başarı grafiği yükselmiş ve Şirket bu başarılı performansın ardından 2020 yatırım öngörülerini de yukarı yönlü revize etmişti. Yüzde 19 büyüme ile 20,6 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un halka arzdan bu yana en yüksek ilk 9 aylık net kârı da 2 milyar TL’yi aşmıştı. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) ilk 9 ayda 9,7 milyar TL’ye ulaşan Türk Telekom’un FAVÖK marjı ise yüzde 47 olarak açıklanmıştı.

Fitch yayınladığı raporda; Türk Telekom için yapılan not artışı ve pozitif görünüm değişikliğinin, Şirketin 2020 yılındaki güçlü performansını, net borçlarının içindeki yabancı para payının azalmasını ve lider entegre telekom operatörü olarak güçlü pozisyonunu yansıtmakta olduğunu belirtti.

Türk Telekom ve Huawei Ortak Denemesi Dünya Rekoru Getirdi

  • Türk Telekom, Huawei ile birlikte canlı 5G test şebekesi üzerinde gerçekleştirdiği denemede saniyede 2.9 Gbps üzeri hızlara ulaşarak bu alanda dünya rekorunu kırdı. Bu denemeyle Türk Telekom, aynı zamanda 5G Yeni Radyo Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisini (NR Carrier Aggregation) de ticari telefonlar ile dünyada ilk defa deneyen operatör oldu.
  • Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, 5G hız denemesinde dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “İki farklı 5G taşıyıcısını birleştirdik ve gerçek anlamda canlı 5G test şebekemizde saniyede 2.9 Gbps üzeri hızlara ulaşarak bir dünya rekoru kırdık. 5G bağlantı hızını ikiye katlayan 5G Yeni Radyo Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisini (NR Carrier Aggregation) dünyada ilk defa deneyen operatör olduk. Türk Telekom olarak, bugün burada yaptığımız gibi, gelecekte de ülkemizin ihtiyacı olan, tüm yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesine öncülük etmeye devam edeceğiz.”

Son dönemde yeni nesil teknolojiler alanındaki çalışmaları ile öne çıkan Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, canlı 5G test şebekesi üzerinde 5G Yeni Radyo Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisini kullanarak dünya çapında bir ilke imza attı. Kullanıcıya daha yüksek hız ve daha geniş kapsama alanı içerisinde iyileştirilmiş geniş bant deneyimi sunan bu teknolojiyi,3.5 GHz ile çalışan, 3GPP standartları ile uyumlu olarak kullanan Türk Telekom, dünyadaki en yüksek 5G hızına ulaştı.

Türk Telekom’un Ümraniye Teknopark Mobil Şebeke Test Merkezinde Huawei ile kurduğu uluslararası 3GPP standartları ile uyumlu canlı 5G test şebekesi üzerinde gerçekleştirdiği bu deneme ile 3.5 GHz frekansında 2 adet 100MHz’lik bant genişliğine sahip taşıyıcı kullanıldı. Deneme sonucunda, içerisinde Türk Telekom 5G uyumlu SIM kartı bulunan, 3GPP Standartları ile uyumlu olan ve ticari olarak kullanılmaya başlanan Huawei Mate 20 X 5G akıllı telefonu ile en yüksek 5G hızına ulaşıldı.

Türk Telekom’un gerçekleştirdiği denemede, 5G NR Carrier Aggregation teknolojisini kullanarak iki farklı 5G taşıyıcısını birleştirdiklerini açıklayan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “İlerleyen yıllarda 5G alanında kullanılacak önemli bir teknoloji olan 5G NR Carrier Aggregation teknolojisini canlı 5G test şebekemiz üzerinde başarıyla uygulayarak dünyada eşi benzeri görülmemiş hızlara ulaştık. Kullanıcılar ve operatörler için birçok fayda sağlayan bu teknoloji sayesinde 5G teknolojisinin vaat ettiği yüksek hız ve geniş kapasite hedefleri yakalanmış oldu” dedi.

Kıraç: “Yeni nesil teknolojileri geliştirmeye, denemeye ve uygulamaya devam ediyoruz”

Türkiye’nin dijital dönüşüm süreci ve 5G’ye geçen ilk ülkeler arasında olma hedefleri kapsamında; Türk Telekom’un geçtiğimiz dönemde yeni nesil eğitim teknolojileri, Endüstri 4.0, kamu güvenliği, akıllı şehirler ve oyun alanlarındaki denemeleri ile birçok ilke imza attığını hatırlatan Kıraç, “Uluslararası 3GPP standartlarıyla uyumlu ve 3.5 GHz ile çalışan canlı 5G test şebekemiz üzerinde sadece 5G değil, tüm yeni nesil teknolojiler alanındaki çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Güçlü fiber altyapımızla 5G’ye en hazır operatör konumundayız. 4.5G baz istasyonlarımızın %50’ye yakını fiberle bağlıdır. Türkiye’nin teknolojik ve dijital dönüşümüne odaklanıp, 5G ve onu destekleyecek fiber altyapımızı ülke genelinde yaygınlaştırmak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Tüm çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın yoğun çalışma ve fedakârlıklarıyla bugün burada elde ettiğimiz bu başarılı sonuçlara önümüzdeki dönemde yenilerinin ekleneceğine emin olabilirsiniz” diye konuştu.

Simon Pei: “5G uygulamaları ile dijitalleşmeye destek olmaya devam edeceğiz”

Huawei Türkiye CTO’su Simon Pei, etkinlikte yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; “Bugün yapılan test sırasında, 5G hızında sadece Türkiye özelinde değil, dünya çapındaki değerler göz önüne alındığında da önemli bir rekora imza attık. Bu testi yalnızca Huawei ürününün destekleyebileceği C-bandı 200MHz IBW ve 2CC Taşıyıcı Birleştirme teknolojilerini kullanarak Huawei 5G ticari ağ ekipmanları ile gerçekleştirdik. Türk Telekom 5G test şebekesinde hayata geçirdiğimiz bu testte, yüksek veri hızları, arttırılmış kapasite ve daha geniş spektrum sağlayan inovatif “5G Yeni Radyo Taşıyıcı Birleştirme” teknolojisini kullandık. Huawei, gelecekte 5G’nin pazar lideri ticari uygulamalarını tüm ekosistemle paylaşmak için Türk Telekom ile çalışmaya devam edecek ve Türkiye’nin dijitalleşmesini, her zaman olduğu gibi destekleyecektir.”

Türk Telekom Stadyumu’nda 1 Kasım Cuma günü oynanan Galatasaray ve ÇAYKUR Rizespor arasındaki futbol maçı öncesinde taraftarlara Aslanlı Yol’da kurulan Türk Telekom Etkinlik alanında 5G teknolojisinin hayatımıza katacağı kolaylıklar çeşitli eğlenceli aktiviteler ile anlatıldı. Türk Telekom’un Galatasaray robotu tarafından karşılanan taraftarlar, maç öncesinde keyifli anlar yaşadı.

Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi (CA-Carrier Aggregation) nedir?

Taşıyıcı Birleştirme Teknolojisi, bant genişliğini arttırmak için 4.5G ve üzeri mobil iletişim teknolojilerde kullanılmaktadır. 5G alanında kullanılacak temel teknolojilerden birisi olan bu teknoloji ile mobil şebekeler üzerinde daha yüksek kapasiteler oluşturulmaktadır. Bu teknolojinin tüm dünya genelinde yaygınlaşması, küresel mobil ekosisteme pekçok fayda getirecektir. Operatörler, uygulama geliştiricileri ve OEM’ler (Original Equipment Manufacturer-Orijinal Teçhizat Üreticisi) için daha yüksek veri hızları, arttırılmış kapasite ve daha geniş spektrum kullanabilme olanağı sunan Birleştirme Teknolojisi, kullanıcılara daha yüksek hızlar ve daha geniş kapsama alanı içerisinde iyileştirilmiş geniş bant deneyimi sağlamaktadır.

 

 

 

Türk Telekom’da Yeni CEO Ümit Önal Oldu

31.07.2019 – Türk Telekom’da Satış, Pazarlama ve Müşteri Hizmetlerinden sorumlu genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulunan Ümit Önal, Türk Telekom CEO’su olarak Türkiye’nin teknolojik dönüşümüne öncülük etme vizyonuna odaklanacak.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom’da CEO’luk görevine Ümit Önal getirildi. Ümit Önal, 2016 yılından bu yana Türk Telekom’da Satış, Pazarlama ve Müşteri Hizmetlerinden sorumlu genel müdür yardımcılığı görevlerini üstleniyordu.

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan atama kararı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye’nin teknolojik dönüşümüne katkı sağlamak vizyonuyla çıkılan yola, Türk Telekom’da yöneticilik yaptığı satış, pazarlama ve müşteri operasyonlarında büyük başarılar elde eden Ümit Önal ile devam edeceklerini söyledi.

Dr. Ömer Fatih Sayan, “Ülkemizin bilgi toplumuna geçiş sürecini yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle ve teknoloji odaklı yatırımlarımızla destekliyoruz. Bugün sayıları 34 bine yaklaşan Türk Telekom ailesinin her bir ferdi, yurdun her köşesine teknoloji ve kesintisiz iletişim taşımak amacıyla, büyük bir heyecanla değer üretiyor. Ümit Önal, aramıza katıldığı ilk günden bu yana bu büyük heyecanın ve Türkiye’nin teknolojik dönüşümüne öncülük etme vizyonumuzun bir parçası oldu. Satış, Pazarlama ve Müşteri hizmetlerinde üstlendiği görevlerde son derece başarılı oldu. 2018 yılı içinde 4,3 milyon net yeni abone kazanımıyla 2008’deki halka arzından bu yana en iyi abone artış rakamını yakaladık ve toplam abone sayımızı 46 milyona yükselttik. 2019 Haziran ayı sonu itibariyle toplam abone sayımız 47 milyona, mobil abone sayımız ise pazar payı hedeflerimize uygun bir şekilde 22.4 milyona ulaştı. Yeni CEO’muz Ümit Önal’ın yönetiminde, Türk Telekom’u daha büyük hedeflere ulaştıracağımıza yürekten inanıyorum. Ayrıca, CEO koltuğunda yaklaşık 3 yıldır şirketimize pek çok katkılar sunan Sayın Dr. Paul Doany’e de Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ediyor, bundan sonraki yaşamında başarılar diliyorum.” dedi.

Ümit Önal 20 yılı aşkın tecrübeye sahip

Çalışma hayatına medya ve iletişim sektöründe başlayan Ümit Önal, 2007 yılında Turkuvaz Medya Grubu’na katılarak 2015 yılına kadar sırasıyla ATV Genel Müdürlüğü, Reklam Grup Başkanlığı ve İcra Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

2015’te Digitürk Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürlük görevlerini üstlenen Ümit Önal, Digitürk’ün BeIN gruba satış sürecini başarıyla yönetti.

2016 yılı sonunda Türk Telekom ailesine katılan Ümit Önal, 2016-2018 yılları arasında Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi, bunun yanı sıra 2018 Aralık ayından itibaren şirketin Pazarlama’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini de sürdürmekteydi.

Halka arzdan bu yana en başarılı büyüme performansına liderlik eden Ümit Önal, 2018’de son 10 yılın rekor abone büyümesine ve en yüksek gelir artışına imza attı.

31 Temmuz 2019 tarihi itibariyle, Türkiye’nin lider telekomünikasyon ve teknoloji şirketi Türk Telekom’da CEO’luk koltuğuna oturan Ümit Önal; ülkemizin dijital ve teknolojik dönüşümüne öncülük etme vizyonuyla çalışmalarına başladı.

Medya sektöründe 20 yılın üzerinde deneyimi ile Ümit Önal, Türkiye’nin medya transformasyonunun gerçekleştirilmesi sürecinin bir parçası olma şansını yakaladı ve kariyeri boyunca sektör derneklerinde aktif görev aldı. TİAK A.Ş (Televizyon İzleme ve Araştırmaları Komitesi) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Önal, TVYD (Televizyon Yayıncıları Derneği) ile RVD (Reklam Verenler Derneği) Yönetim Kurulu üyesidir. 1973 yılında doğan Ümit Önal, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’den mezun oldu. Önal, evli ve 3 kız çocuk babasıdır.

 

Türk Telekom: 400 Gbps teknolojisiyle 4 kat daha hızlı veri akışı sağlanacak

07.06.2019 – Türk Telekom, telekomünikasyon sektörü için yine öncü ve yenilikçi bir adım attı ve 400 Gbps Ethernet teknolojisini kullanan ilk Türk operatör oldu. Türk Telekom bu teknolojiyle, abonelerine 4 kat daha hızlı veri akışı sağlayacak.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirerek, artan veri trafiğini daha hızlı şekilde karşılamak üzere, 400 Gbps Ethernet teknolojisini kullanmaya başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Türkiye genelinde artan trafik ihtiyacını daha hızlı ve kesintisiz şekilde karşılamak üzere önemli bir adım attık ve 400 Gbps hızı kullanan ilk Türk operatör olduk. 400 Gbps Ethernet teknolojisi sayesinde artık veri akışı 4 kat daha hızlı şekilde gerçekleştirilebilecek. Bu yeni teknolojiyi tüm ülkeye yaygınlaştırarak yakın gelecekte abonelerimize çok daha iyi bir müşteri deneyimi sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

İlk etapta sadece Ankara’da kullanılan 400 Gbps teknolojisi, test aşamaları sonrasında tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılacak.

400Gbps hız ne ifade ediyor?

Türk Telekom, IP şebekesinde gerekli yazılım ve donanım güncellemelerini yaparak, halihazırda 1, 10 ve 100’ün katları şeklinde verilen hızlardaki hizmetleri, 400 Gbps Ethernet Teknolojisini kullanarak daha hızlı servis vermeye başladı.

400 Gbps bantgenişliği ile yaklaşık olarak aynı anda 16 bin adet UHD 4K video izlenebiliyor, 50 bin kitaplık bir kütüphanenin içeriği 1 saniyede indirilebiliyor. 100 Gbps bantgenişliği ile yaklaşık olarak aynı anda 4 bin adet video izlenebilirken, 50 bin kitaplık bir kütüphane içeriği 4 saniyede indirilebiliyor.

 

Türk Telekom ve Nokia’dan Bulut Tabanlı Mobil Erişim Teknolojilerinde Bir İlk

27.02.2019 – Türk Telekom, 5G’nin temel mimarilerinden olan Bulut Radyo Erişim Şebekesi (Cloud-RAN) teknolojisini deneyen ilk Türk operatör oldu. Nokia iş birliği ile Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC2019) gerçekleştirilen demoda, yeni bulut mimari çözümünün sağladığı düşük gecikmeli yüksek iletişim hızı sayesinde katılımcılar 3 boyutlu yeni nesil video yerleştirme uygulamasını da deneyimleme imkânı buldular.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, daha az gecikme süresi ile yüksek kapasiteli veri aktarımı sağlayan yeni bulut mimarisi çözümünün mobil iletişim anlayışını yeniden şekillendireceğini belirtti. Kıraç, “Cloud-RAN teknolojisi yalnızca gerçeklik algımızı artıracak yeni servislerin oluşmasına zemin hazırlamakla kalmayacak; Endüstri 4.0 için hayati öneme sahip uygulamaların da önünü açarak üretim süreçlerinin hızlanması ve toplam kalite artışına hizmet edecek” dedi.

Nokia Türkiye, Orta Avrupa ve Orta Asya Başkanı Mikko Lavanti ise, “Türk Telekom ile geçmişten gelen sıkı bir iş birliği bağımız var. Bugünkü Cloud-RAN demomuz ile son kullanıcı deneyimini artıracak düşük gecikmeli yüksek erişim teknolojisinin bugünün ve yarının şebekelerinde nasıl kullanılacağını başarıyla sergiledik” diye konuştu.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, Barselona’da gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nde, Nokia’nın yeni Bulut Radyo Erişim Şebekesi teknolojisini denedi. Düşük gecikmelerle yüksek kapasitede veri aktarımına olanak tanıyan ürünün demosunda yeni bulut mimari çözümleri, 3 boyutlu video yerleştirme tekniği kullanılarak tanıtıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın da katılımlarıyla gerçekleştirilen demoda, Nokia’nın Airscale Cloud-RAN mimarisi kullanılarak, uzakta bulunan bir kişinin yüksek kaliteli 3 boyutlu hareketli görüntüsü, bulunduğu ortamdan soyutlandı ve demo alanında bulunan cep telefonu ekranının kamera görüntüsü üzerine yerleştirildi. Katılımcılar, başka bir ortamda gezinen bu kişinin önceden kaydedilmiş görüntüsünü, demo telefonu ekranı üzerinden yanlarındaymış gibi görerek “orada olma” hissi yaşatan bu yeni teknolojiyi deneyimlediler.

Gerçekleştirilen demonun ardından konuşan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Türk Telekom olarak, Türkiye’yi geleceğe bağlama vizyonuyla en yeni teknolojilerin ilk kullanıcısı ve uygulayıcısı olmayı sürdürüyoruz. Daha önce denenmemiş yeni altyapı çözümleriyle kullanıcılarımıza yeni imkânlar sunacak şekilde şebekelerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bugün katılımcılara yaşattığımız deneyim ile yeni 5G bulut teknolojilerinin yakın gelecekte günlük yaşantımızı, iletişim, eğlence ve izleme alışkanlıklarımızı ne yönde değiştireceğine dair bir örnek sunmuş olduk” dedi.

Endüstri 4.0 için düşük gecikmeli yüksek boyutta hızlı veri aktarımı

Yeni 5G ve 4.5G destekli bulut mimari teknolojisi ile yapılacakların bununla da sınırlı olmadığını aktaran Kıraç şöyle konuştu: “Cloud-RAN teknolojisinin sunduğu yüksek erişim hızlarında düşük gecikme süreleri sayesinde, yakın gelecekte bizleri tümüyle konunun içine çekerek “orada olma” hissi yaşatacak son kullanıcı uygulamaları hayatımızın sıradan bir parçası olacak. Bu sayede bir konferanstaki konuşmacıyı bulunduğumuz mekândaymış gibi görebilecek, bir konseri evimizde çalıyormuş gibi izleyebilecek, bir müzeyi gezerken tarihi bir sahnenin canlanmasına şahitlik edebilecek, bir stadyumda iken kaçırdığımız bir pozisyonun tekrarını bulunduğumuz açıdan izleme deneyimi yaşayabileceğiz.”

“Türk Telekom’a yüksek bant genişliği ile düşük gecikmeli servisleri sunma imkânı verecek Cloud-RAN, sanal gerçeklik, iyileştirilmiş gerçeklik, video konferans alanlarında gerçeklik algımızı artıracak yeni 3 boyutlu servisler ile eğitim, sağlık, iş, endüstri, gazetecilik, eğlence gibi sektörlerde birçok yeni ticari uygulamanın hayata geçmesine zemin hazırlayacak. Kurumsal anlamda ise Endüstri 4.0 için hayati öneme sahip düşük gecikmeli ihtiyaçları karşılayacak uygulamaların önünü açarak üretim süreçlerinin hızlanması ve kalite artışına da imkân sağlayacak.”

Nokia Türkiye, Orta Avrupa ve Orta Asya Başkanı Mikko Lavanti ise, yüksek kalite ve düşük gecikme ile hızlı veri iletimine olanak tanıyan bu sistemin arkasında Nokia’nın 5G Airscale radyo baz istasyonu ve AirFrame lokal veri işleme merkezi çözümlerinin bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Nokia olarak Mobil Dünya Kongresi’nde önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türk Telekom ile bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Türk Telekom ile birlikte düşük gecikmeli uygulamaların 4.5G ve 5G şebekelerinde gerçeğe dönüştürülmesine yardımcı olarak son kullanıcı deneyimini artıracak yeni ağ mimarileri üzerinde çalışıyoruz. Hızlı ve yüksek veri aktarımının kaçınılmaz olacağı yarının dünyasında doğal bir ihtiyaç haline gelecek Cloud-RAN çözümlerimizi Türk Telekom ile paylaşarak birlikte daha da geliştirmek bizi heyecanlandırıyor” diye konuştu.

Cloud-RAN Teknolojisi nasıl çalışıyor?

Bulut Radyo Erişim Şebekesi (Cloud-RAN) teknolojisinde, ayrı noktalarda bulunan baz istasyonlarının kontrol üniteleri, merkezi bir bulut ortamında toplanıyor. Böylece istasyonlar arasındaki koordinasyon ve senkronizasyon kabiliyetleri en üst seviyeye çıkarılarak baz istasyonu kapasitelerinin gerektiği yerlerde, ihtiyaç duyulduğu oranda dinamik ve paylaşımlı olarak kullanılması sağlanmış oluyor.

Türk Telekom ve Huawei’nin ortak çalışması “5G Bulut Dikey Sektör Uygulaması” dünyanın en iyileri arasında

26.02.2019 – Türk Telekom ile Huawei, 1 Şubat’ta sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) tabanlı eğitim içeriklerinin erişimini 5G üzerinden bulut teknolojisini kullanarak uzaktan test etti. Türkiye’nin ilk 5G bulut uygulaması olma özelliğini taşıyan bu çalışma, Mobil Dünya Kongresi 2019’da Huawei tarafından, şirketin faaliyet gösterdiği ülkeler arasında “En İyi 5G Bulut Dikey Sektör Uygulamalarından Biri” olarak gösterildi.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç “Huawei ile gerçekleştirdiğimiz 5G üzerinden eğitim denemesinin, 5G alanındaki çalışmalarımızın küresel platformda en iyi uygulamalardan biri olarak gösterilmesi, Türk Telekom olarak bizi gururlandırdı. 5G’nin farklı kullanım alanlarındaki çalışmalarımızı ileriye taşımaya ve ilkleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

Türk Telekom, ayrıca, Huawei ile 5G teknolojileri alanındaki iş birliğini 26 Şubat’ta Mobil Dünya Kongresi’nde imzaladığı İyi Niyet Sözleşmesi (MoU) TurkTech1.0 ile ileri bir boyuta taşıdı. Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “Türkiye’nin kalkınmasına daha büyük katkılar sağlamak adına bilişim teknolojilerinin kullanıldığı kentleşme, ulaşım, sağlık, eğitim, tarım, enerji ve eğlence gibi alan ve endüstrilerde 5G ve ötesi teknolojilerin sunduğu inovasyona ihtiyacımız var. İşte bu yüzden Türk Telekom olarak Huawei ile imzaladığımız iyi niyet sözleşmesi sayesinde 5G uygulama alanlarını geliştirip, test ederek şebekelerimizde uygulamayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, dünyanın önde gelen global bilgi ve iletişim teknolojileri çözüm sağlayıcılarından Huawei ile birlikte AR ve VR tabanlı eğitim içeriklerine 5G’li bulut bağlantısı ile uzaktan erişimi test etti. Türkiye’nin ilk 5G bulut uygulaması olan bu çalışma, sektörün en önemli buluşması olan Mobil Dünya Kongresi 2019 kapsamında Barselona’da Huawei’nin faaliyet gösterdiği ülkeler arasındaki “En İyi 5G Bulut Dikey Sektör Uygulamalarından Biri” olarak gösterildi.

Çalışma, 5G teknolojisinin sayısız kullanım alanlarından biri olan eğitime odaklandı. Bu çalışma ile Türk Telekom, AR ve VR teknolojilerini kullanarak; biyoloji, kimya ve elektronik gibi özellikle görsel deneyimlemeye dayalı konularda başarı sağlandı. Türk Telekom’un girişim hızlandırma programı PİLOT mezunlarından Nara Edtech tarafından sağlanan AR/VR içeriği ile 5G şebekesi üzerinden, çok düşük gecikme süreleri ile yüksek kalitede görüntü aktarımı gerçekleştirildi.

Hayata geçirdikleri projeler ve gerçekleştirdikleri yatırımlar ile Türkiye’nin 5G gelişiminde kilit bir rol oynadıklarını belirten Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Türkiye’nin ilk 5G bulut uygulamasını gerçekleştirmiş olmamızın verdiği gurur, uygulamamızın Huawei tarafından -En İyi 5G Bulut Dikey Sektör Uygulamalarından Biri- olarak gösterilmesi ile ikiye katlandı. Yeni nesil sabit ve mobil teknolojilerin eğitim sektörüne büyük katkılar sağlayacağına ve bu teknolojilerin aktif kullanımı ile ülkemize büyük verimlilik kazandırılacağına inanıyorum. Uygulamamızda kullandığımız AR/VR içeriğinin, girişim hızlandırma programımız PİLOT mezunlarından Nara EdTech tarafından sağlanmış olması da bizler için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Gerçekleştirdiğimiz 5G üzerinden eğitim denemesi ile 5G alanındaki çalışmalarımızın küresel bir platformda tanınması ve dikkat çekmesi, Türk Telekom olarak bizi gururlandırıyor ve bundan sonraki süreçte de 5G’nin farklı kullanım alanlarındaki çalışmalarımıza devam etmek ve bu çalışmalarımızı ileriye taşımak için bize büyük motivasyon sağlıyor” dedi.

Sabit ve mobil teknolojilerde Türkiye’ye ve kullanıcılarına en ileri teknolojileri sunmayı hedefleyen ve çalışmaları ile yatırımlarını bu yönde sürdüren Türk Telekom, bu hedef doğrultusunda hem yerel hem de global düzeyde dünyanın önde gelen şirketleri ile iş birliği yapıyor. Huawei ile olan iş birliğini Barselona’daki kongrede İyi Niyet Sözleşmesi (MoU) TurkTech 1.0’ı imzalayarak güçlendiren Türk Telekom, 5G tabanlı ürün ve hizmetler geliştirerek, Türkiye’nin dijital dönüşümüne hız kazandırmayı ve ülkemize en ileri teknolojileri sunmayı amaçlıyor.

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany ise yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin kalkınmasına daha büyük katkılar sağlamak adına bilişim teknolojilerinin kullanıldığı kentleşme, ulaşım, sağlık, eğitim, tarım, enerji ve eğlence gibi alanlarda 5G ve ötesi teknolojilerin sunduğu inovasyona ihtiyacımız var. İşte bu yüzden Türk Telekom olarak, Huawei ile olan İyi Niyet Sözleşmemiz sayesinde 5G uygulama alanlarını geliştirmeyi, bu konudaki testleri hayata geçirmeyi ve nihayetinde şebekelerimizde uygulamayı hedefliyoruz” dedi.

Huawei Teknik Servislerden Sorumlu Global Başkanı Mr. Tang Qibing konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Huawei dünyanın dörtte üçüne, fayda odaklı ürün ve servisleriyle dokunan bir marka. Bunu yaparken de hem bireysel olarak insan yaşamının kalitesini artırmaya, temel iletişim ihtiyaçlarını en kaliteli şekilde karşılamaya ve hayati önem taşıyan birçok sektörde önemli değer teklifleri sunmaya odaklanıyor. Eğitim konusu da Huawei için en önemli gündemlerden bir tanesi. Faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde farklı aktivitelerle, teknoloji ve eğitimin gençlerimize maksimum faydayı sağlayacak şekilde ulaşması için çalışıyoruz. Akademik birimler içindeki teknoloji laboratuvarlarımızda gençlerimizin en ileri teknolojiyle eğitim alması için katkıda bulunuyor, Ar-Ge merkezimizle, Türk mühendislerin geleceğin teknolojisini geliştirmesi için birlikte çalışıyoruz. Bu süreçte ülkenin önemli kurumları ile de iş birliği içine çalışıyoruz. Türk Telekom ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği de gerek eğitim alanında sağladığı fayda gerekse 5G özelinde Türkiye’de hayata geçirilen segmentindeki ilk projelerden biri olması nedeniyle son derece önemlidir. AR/VR teknolojilerindeki gelişimi 5G’nin gücü ile birleştirerek, Türkiye’nin en büyük mobil operatörlerinden biriyle birlikte sunmak bizler için de gurur vesilesi oldu. Projenin hayata geçmesinde katkıda bulunan tüm ekiplere içtenlikle teşekkür ederim.”

Kutu: Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik hakkında

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik, yalnızca tüketici için değil, aynı zamanda birçok ticari alanda da içerik ve iletişim tüketiminde devrim yaratacak dönüştürücü teknolojilerin başında geliyor. Bu teknolojiler, özellikle deneyimsel pazarlamada kullanılarak, birçok ürün ya da hizmet henüz satın alınmadan önce paylaşılan deneyimle, sağlayacağı fayda tüketiciye kolayca aktarılabiliyor. Bu tip pazarlama deneyimleri geliştikçe, servis ve içerik sağlayıcıların hem mevcut işletme modellerinden yararlanmasını hem de AR, VR ve destekleyici teknolojilerin sağladığı potansiyeli en üst düzeye çıkaran yeni hizmetler sunmasını sağlayacaktır. 5G ve Bulut Teknolojileri, AR/VR gibi yüksek hız, düşük gecikme, yüksek kalite ve depolama ihtiyacı olan uygulamalar için operatörlere kolaylık sağlayacaktır.

 

Türk Telekom, 5G Teknolojisi İle Akıllı Ulaşım Sistemleri Alanında Deneme Yapan İlk Türk Operatörü Oldu

05.03.3018 – Türk Telekom, 5G Teknolojisi İle Akıllı Ulaşım Sistemleri Alanında Deneme Yapan İlk Türk Operatörü Oldu 

  • Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından tanıtımı yapılan Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2020) arasında yer alan Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında deneme yapan ilk Türk operatörü Türk Telekom oldu.
  • Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2018) Türk Telekom ve Nokia bir ilke imza atarak gerçekleştirdiği V2X demosusunda, katılımcılar 5G altyapısı üzerinde çalışan Akıllı Ulaşım sistemlerinin devrede olduğu geleceğe ait yoğun trafik hareketi bulunan bir metropol kentin sanal caddelerine götürüldü.

Türk Telekom, Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında 2020 yılı sonrasında tamamen otonom olan araçlarda görülmesi planlanan temel 5G teknolojilerinden biri olan V2X (Vehicle to Everything) – kısaca araçtan her şeye iletişim teknolojisi – ile ilgili deneme yapan ilk Türk operatörü oldu. Türk Telekom, Nokia ile Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2018) yaptığı V2X demosu ile akıllı ulaşım sistemleri alanında 5G teknolojisi sayesinde gelen son derece düşük gecikme süreleri ile yaşam kalitesi yüksek ve güvenli şehirler oluşturulmasına önemli bir katkı sağlamış oldu.

Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2018) Türk Telekom ve Nokia tarafından hazırlanan V2X demosunda katılımcılar 5G altyapısı üzerinde çalışan Akıllı Ulaşım sistemlerinin devrede olduğu 2020’yıllarına ait yoğun trafik hareketi bulunan bir metropol kentin sanal caddelerine götürüldü. Kurulan ambulans, otomobiller ve yayalardan oluşan cadde demosunda ambulans sürücüsünün güzergâhındaki tüm diğer araç ve yayalar gözle görülmeden önce algılanarak sürücünün ekranına anlık olarak konum bazlı iletildi. Son derece düşük gecikme sağlayan 5G V2X teknolojisi sayesinde  ambulans şoförü, araç içi ekranında kendi güzergâhındaki tüm araç ve yayaların konum bazlı uyarılarını dinamik olarak  önceden alarak olası bir kazanın önüne geçtiği durumlar  örnekler ile gösterildi. Bu denemeler sayesinde 5G V2X teknolojisi ile yayaların araçlar ile anlık iletişiminin yolu açılmış oldu.

“En büyük hedef 5G’ye 2020’de geçen bir ülke olmak’’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Mobil Dünya Kongresi’nde Nokia Standında, Nokia-Türk Telekom işbirliği ile hazırlanan V2X demo alanını ziyaret ederek, 5G teknolojisi ve akıllı ulaşım sistemleri hakkında bilgi aldı. Önlerindeki en büyük hedefin 5G’ye 2020’de geçen bir ülke olmak olduğunu dile getiren Arslan, “Ancak bununla yetinmeyip standartların belirlenmesi dahil bu işin öncüsü olmak. Onun için her platformda bir araya geliyoruz” diye konuştu.  

Doğan: “5G ile ulaşım daha akıllı, daha güvenli” 

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, Türk Telekom’un 5G’ye geçiş altyapı hazırlıkları ile aynı zamanda bu altyapıların kullanılacağı dikey sektörler için de ürün ve servis geliştirme çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Bu kapsamda hem yerel hem de global anlamda dünyanın en iyileriyle işbirliğine devam ediyoruz. 5G V2X teknolojisinin altyapı çalışmalarını Nokia ile gerçekleştirdiğini belirten Doğan, “Nokia ile gerçekleştirdiğimiz V2X demosu ile 5G Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında çalışmalarımızı bir adım öteye taşıdık. Yeni Nesil akıllı ulaşım sistemlerinde hedeflenen; birbirine bağlanan araçlar, akıllı şehir altyapısı, ulaşım altyapısı, yollar, köprüler, trafik işaret ve işaretçileri için standardizasyon ve sistemlerin birlikte çalışabilirliğidir. Nokia ile geliştirdiğimiz sistem sayesinde daha düzenli, güvenli ve ekonomik ulaşım imkanı sağlanabilmektedir. V2X teknolojisi ile araçların güzergâhındaki diğer araçlarla, yayalarla ve tüm akıllı ulaşım sistemleri haberleşerek bir iletişim ağı oluşturmuş oluyoruz. Bu ağdan alınan bilgiler ile daha güvenli, çevreci, verimli ve konforlu bir trafik ortamı sağlıyoruz.” diye konuştu.

5G ile yaşanacak küresel teknoloji dönüşümünün en çok hissedileceği sektörlerin başında otomotiv ve akıllı ulaşım sistemleri geliyor. Şu an sektördeki araçlarda sürüşü kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren yarı-otonom teknolojiler sunulmaya başlandı. 2020 yılı sonrasında tamamen otonom araçlarında görülmesi planlanıyor. 5G ile gelecek son derece düşük gecikme süreleri, yüksek kapasite ve hız ile yeni nesil Akıllı Ulaşım sistemlerinin gereksinimleri karşılanmış olacak.

Nokia Türkiye Ülke Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırçuval ise şunları söyledi: 

“Nokia, Türk Telekom ile yürüyen işbirliğimizden gurur duymaktadır. Bugün burada, sayısallaşmanın kent yaşamını ve insanların hayatını nasıl değiştirebileceği hakkında fikir veren bir uygulamayı birlikte gösterdik. Hiç şüphesiz bu teknolojiler, sayısal dönüşümün bir sonraki adımı olarak, yakın gelecekte Türk Telekom’un desteğiyle Türkiye’de uygulamaya konulacaktır.” 

Yaşam kalitesi artacak

Akıllı ulaşım sistemlerinin, akıllı şehir çözümleri ile entegre olarak kullanılması yaşam kalitesi yüksek ve güvenli şehirler oluşturulmasına da önemli katkılar sağlıyor. Akıllı ulaşım sistemleri, trafikten kaynaklı zaman kaybını, kaza sayısını ve yol çalışmalarından kaynaklanan gecikmeleri büyük oranda azaltıyor. Trafik süresinin azalmasından dolayı karbon emisyonu düşüyor. Olağan üstü durumlarda trafik kapasitesinin kontrol edilebilmesi ve yönlendirilebilmesine kadar birçok faydası oluyor.

5G konusundaki temel standardizasyon kuruluşlarından 3GPP’nin çalışmalarını tamamladığı Release (Sürüm) 14 ile başlayan ve ileriki sürümler ile standartlaştırma çalışmaları devam eden V2X, Vehicle-to-everything, kısaca “araçtan her şeye iletişimi” teknolojisinin denemelerine başlanmış ve 2018 yılında devam edilmektedir.

V2X (Vehicle to Everything) teknolojisi sayesinde aşağıdaki faydalara ulaşılması hedeflenmektedir:

  • Yeni Nesil akıllı ulaşım sistemlerinde hedeflenen; birbirine bağlanan araçlar, akıllı şehir altyapısı, ulaşım altyapısı, yollar, köprüler, trafik işaret ve işaretçileri için standardizasyon ve sistemlerin birlikte çalışabilirliğidir. Bu sistemler ile daha düzenli, güvenli ve ekonomik ulaşım imkanı sağlanabilmektedir.
  • 5G ile yaşanacak değişimin en çok hissedileceği sektörlerin başında otomotiv ve akıllı ulaşım sistemleri gelmektedir. Şu an sektördeki araçlarda sürüşü kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren yarı-otonom teknolojiler sunulmaya başlandı. 2020 yılı sonrasında tamamen otonom araçların da görülmesi planlanıyor.
  • 5G ile gelecek son derece düşük gecikme süreleri, yüksek kapasite ve hız ile yeni nesil Akıllı Ulaşım sistemlerinin ihtiyaçları karşılanmış olacak.
  • V2X teknolojisi ile Araçların güzergahındaki diğer araçlarla, yayalarla ve tüm akıllı ulaşım sistemleri haberleşerek bir iletişim ağı oluşturulmaktadır. Bu ağdan alınan bilgiler ile daha güvenli, çevreci, verimli ve konforlu bir trafik ortamı sağlanabilmektedir.

Türk Telekom TTKOM Hisse Analiz ve Yorumları