Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Euler Hermes’...

Euler Hermes’ten İhracat Kaybı Uyarısı

  • Euler Hermes, yayınladığı yeni raporunda 2020 yılının ilk çeyreğinde küresel emtia ticaretinde daralmanın, 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana yaşanan en sert daralma olduğunu belirtti.
  • Raporda, bu yıl neredeyse hiçbir ülkenin ihracatında artış yaşanmayacağının altı çizilirken, toplam ihracat değeri bakımından en çok zarar görecek ülkelerin Çin, ABD ve Almanya olacağı tahmin ediliyor.
  • 2020 yılını ihracat kayıpları açısından en kötü geçirecek sektörün enerji sektörü olacağının vurgulandığı raporda, enerji sektörünü metal ve otomotiv üreticilerine bağlı olarak ulaşım hizmetleri sektörünün takip edeceği belirtildi.

04 Haziran 2020 – Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, Covid-19 (Koronavirüs) salgınının ekonomik etkilerini değerlendirmeye devam ediyor. Yayınlanan son rapora göre 2020 yılının ilk çeyreğinde küresel emtia ticaretinde yaşanan yüzde 2,5’lik çeyrek dönem küçülmesi, 2009 yılının ilk çeyreğinden beri görülen en sert daralma.

2020 yılının ikinci çeyreğinde daha da sert bir daralma yaşanabileceğine dikkat çekilen raporda, 2019 yılıyla karşılaştırıldığında bu sene, neredeyse hiçbir ülkenin ihracatta artış yaşamayacağı belirtiliyor. İhracat değeri bakımından en büyük toplam zararı görecek ülkelerin; 275 milyar dolar ile Çin, 246 milyar dolar ile ABD, 239 milyar dolar ile Almanya olacağı tahmin ediliyor. Rusya, İngiltere, Meksika, İspanya, BAE, Belçika ve Suudi Arabistan’ın da en yüksek ihracat kaybı yaşayacak ülkeler arasında olacağı öngörülüyor.

Yazılım, bilişim ve ilaç sektörü dışında tüm sektörler kayıp yaşayacak

Euler Hermes raporunda, 2020 yılını ihracat kayıpları açısından en kötü geçirecek sektörün, 733 milyar dolarlık ihracat kaybıyla enerji sektörü olacağının altını çiziyor. Enerji sektörünü 420 milyar dolar kayıpla metal sektörü ve 270 milyar dolar kayıpla otomotiv üreticilerine bağlı ulaşım hizmetleri sektörünün takip edeceği tahmin ediliyor. Makine, teçhizat, tekstil ve otomobil tedarikçileri alanlarındaki ihracatta da yüzde 15’ten fazla düşüş öngörülüyor. Raporda krizden zarar görmeyecek sektörlerin ise yazılım, bilişim hizmetleri ve ilaç sektörleri olduğu vurgulanıyor.

Raporla ilgili bir değerlendirmede bulunan Euler Hermes Türkiye CEO’su Ahmet Ali Bugay, “Mart ayında, Çin ekonomisinin yeniden faaliyete geçmesiyle, Çin’de ihracatta aylık yüzde 12,4’lük bir artış gerçekleşti, ancak Avrupa’da, bölgenin en büyük ekonomilerinin faaliyetlerini askıya almasından dolayı ihracat aylık yüzde 7,7’lik düşüşle büyük bir darbe aldı. Nisan ayında dünya GSYH’sinin yarısının karantina altında olması ve Çin ihracatının eksik talep nedeniyle tutukluk göstermesi nedeniyle ihracat kayıplarının ikinci çeyrekte dibi görmesi bekleniyor. Bu nedenle, küresel emtia ve hizmet ticaretinin bu sene sonunda kriz öncesi seviyesinin yüzde 90’ının üzerine çıkmasını beklemiyoruz. Bu da şirketler açısından ihracatlarının ciddi seviyede gerileyeceği anlamına geliyor” diye konuştu.

 

Euler Hermes: Afrika Kıtası’nda Serbest Ticaret Alanı uygulaması, önemli bir potansiyel sunuyor

  • Düşük ticari engeller Afrika Kıtası’nın 2030 yılına kadar ek 140 milyar dolarlık ithalat yapma potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor.
  • Türkiye’nin Afrika’yla ticaret hacmi 2003-2018 arasında 4 kat yükseliş göstererek 20.6 milyar dolara ulaştı.
  • Bölgede imalat sanayi, tekstil, perakende ve çelik sektörlerinin büyük potansiyeli bulunuyor.

İstanbul, 7 Nisan 2019 – Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, büyük bir hızla gelişmeye devam eden Afrika’ya yönelik beklentilerini açıkladı. 2019 yılında yüzde 3 büyüme öngörülen Afrika’da, nüfus artışı ve şehirleşme, büyümeyi tetikleyen en temel faktörler arasında bulunuyor. Elektrik ulaşımında artış olması yatırımların da büyümesini destekliyor. Sermaye stokunun artması için ithalata ihtiyaç duyan bölgede, az maliyetli sermaye girişlerine yönelik talep büyüyor. Bu da Türk ihracatçıları için yeni bir şans anlamına geliyor.

“Afrika, Türk ihracatçılar için önemli potansiyel barındırıyor” 

Türkiye’nin Afrika’yla ticaret hacminin 2003-2018 arasında 4 kat yükseliş göstererek 20.6 milyar dolara ulaştığını belirten Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, Türk şirketlerinin Afrika’da çok daha fazla yatırım yapma potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Özüner sözlerine şu şekilde devam etti:

“Afrika Kıtası’nın, son yıllarda kaydettiği gelişim yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor. Birçok Afrika ülkesi iş çevreleriyle dost reformlar gerçekleştirirken, Serbest Ticaret Alanı uygulaması, yabancı yatırımcıların bölgenin sunduğu potansiyelden en iyi şekilde faydalanabilmelerine olanak tanıyor. İhracatçılarımız için Afrika ülkeleri birçok sektöre yönelik fırsat sunuyor.  

Türkiye’nin, 45 Afrika ülkesi ile Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması bulunuyor. Kıta’dan ithalatımız ise 8.9 milyar dolar seviyesinde. Büyükelçiliklerimizin artışı ve özellikle hava ulaşımının kolaylaşması, bölge ülkeleriyle işbirliği olanağını daha artırıyor.”

Potansiyeli yüksek sektörler: İmalat sanayi, tekstil, perakende ve çelik

Türk yatırımcıların bölgeye yapacakları yatırımlarda öncelikle sektörleri iyi araştırmaları gerektiğini belirten Özüner, imalat sanayinin taşıdığı potansiyelin altını çizerken, yatırım yapılabilecek alanlar hakkında şu değerlendirmede bulundu: 

“Afrika’da imalat sanayi halen emekleme aşamasında ve çok hızlı gelişiyor. Türk şirketlerinin bölgede en çok yatırım yaptığı tekstil ve perakendenin yanı sıra çelik sektörü için de Afrika’da halen bastırılmış ve arzın gelişmesini bekleyen bir talep var. 

Öte yandan Afrika’da bazı hususlara da dikkat etmek gerekiyor. Bölgede su kaynaklarının yetersizliği uzun vadede gelişimi etkileyebilecek en önemli faktörü oluşturuyor. Ayrıca finansman konusu da yatırımcılarımızın göz önüne almaları gereken bir başka konu. Bölgede nakit ödemeler genelde kabul görülen uygulama ancak yerel şirketlerde çoğu zaman yeterli nakit olmadığından bir çok işlem de gerçekleştirilemiyor. Bu nedenle Afrika’ya yönelik stratejileri olan tüm yabancı şirketlerin, pazar paylarını artırabilmeleri için finansman konusunu güvenceye almaları ve vade sağlayacak finansal kurumlarla anlaşmaları gerekiyor.”

Afrika’ya ticarette kefalet sigortası dönemi

Euler Hermes Türkiye olarak firmalara güvenli bir şekilde ticaret olanağı sunmak adına çözümler ürettiklerini belirten Özüner, “İhracatçı müşterilerimizin Afrika’daki ülkelere olan satışları için alacak sigortası ile teminat sağlıyoruz. Özellikle gıda sektöründe ihracatçılarımıza yeni müşteriler kazandırmış durumdayız. Sunduğumuz diğer ürün olan kefalet sigortası ile de bankaların sunduğu teminat mektubunun kapsamında ilave yeni kapasite yaratıyoruz. S&P tarafından teyit edilen “AA” kredi notumuz ile yurt dışı projeler ya da yurt dışındaki lehtarlara teminat mektubu verilmesi gerektiren işlemlerde güçlü bir garantör olarak kabul ediliyoruz” dedi.