Ana Sayfa Haberler Tekfen Holdin...

Tekfen Holding, 2020 Yılı Mali Sonuçlarını Açıkladı

26.02.2021 – Uluslararası mühendislik-müteahhitlik, kimya, tarımsal üretim ve hizmet alanlarında 65 yıldır faaliyet gösteren Tekfen Holding, küresel COVID-19 salgınının gölgesinde geçen 2020 yılında tüm iş kollarında hızla değişen şartlara uyum sağlayarak operasyonlarının devamlılığını sağladıDünyadaki olumsuz gelişmelere paralel 2020 yılsonu itibarıyla satış gelirleri azalan Tekfen Grubu’nun aktif büyüklüğü 13,9 milyar TL’ye, özkaynak büyüklüğü ise 5,8 milyar TL’ye ulaştı.  

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, “Olağanüstü hızla ve neredeyse hatasız bir şekilde tüm sabit tesis ile yurtiçi ve yurtdışı projelerimizde güvenli bir ortam yaratarak faaliyetlerimizin devamlılığını sağladık. Bu süreçte istihdamımızı maksimum seviyede koruduk, olumsuz etkilenen iş kollarımızda yeni fırsatlar yaratarak kayıpların telafisine çalıştık’’ dedi. 

Tekfen Holding Grup Şirketler Başkanı Cahit Oklap ise “2020 yılında pandemi nedeniyle tüm dünyada yaşanan ekonomik daralma, yılın ilk yarısında petrol fiyatlarındaki sert düşüş, altyapı harcamalarına ayrılan bütçelerin daralması ve yeni yatırımların ertelenmesi gibi nedenlerle Tekfen Holding olarak konsolide bazdaki finansal performansımız beklentilerimizin gerisinde kaldı’’ dedi.

Tekfen Holding’in 2020 yılında konsolide bazdaki finansal performansı beklentilerin gerisinde kaldı. Satış gelirlerinde 11.729.779 bin TL ile önceki yıla göre %20 azalma meydana gelmiş, 458.752 bin TL FAVÖK ve 67.398 bin TL zarar gerçekleşti. 2020 yılsonu itibarıyla Tekfen Grubu’nun aktif büyüklüğü 13.917.033 bin TL’ye, özkaynak büyüklüğü ise 5.810.900 bin TL’ye ulaştı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin; 2020 yılının zorluklarına rağmen Tekfen’in genlerinde olan “operasyonel mükemmellik” becerisinin hiç olmadığı kadar kendini gösterdiğini belirtti. Murat Gigin, şöyle devam etti:

“Tekfen için 2020, hızla değişen şartlar ve gelecek öngörüleri doğrultusunda hedef ve önceliklerimizin tekrar tekrar gözden geçirildiği, iş süreçlerimizin günün şartlarıyla uyumlu hale getirildiği ve hızlı adaptasyon/değişim dinamiklerinin ekonomik beklentilerin önüne geçtiği bir yıl olmuştur. Olağanüstü hızla ve neredeyse hatasız bir şekilde tüm sabit tesis ve projelerimizde güvenli bir ortam yaratarak 18.444 çalışanımızla faaliyetlerimizin devamlılığını sağladık’’ dedi.

Taahhüt sektörünün pandemiden en fazla etkilenen sektörlerden biri olmasına karşın Tekfen İnşaat’ın, iş geliştirme ve teklif hazırlama açısından en aktif yıllarından birini geçirdiğini ve yılın ikinci yarısında portföyüne yeni projeler katarak bunun meyvelerini almaya başladığını ifade eden Gigin; şöyle devam etti: ”Diğer yandan Tekfen Mühendislik, en üst düzeyde mühendislik ve inovasyon yetkinliği gerektiren savunma sanayi projeleri de dahil olmak üzere, birçok farklı alanda ulusal ve uluslararası iş birliği anlaşması imzaladı. Küresel salgında tüm dünyada ne kadar kritik bir öneme sahip olduğu bir kez daha teyit edilen tarım sektörünün önemli oyuncularından Toros Tarım ve Tekfen Tarım şirketlerimiz de üretimi kesintiye uğratmadan, Türk çiftçisi ve ülkemizin gıda güvenliği için yıl boyunca özverili bir çaba sergiledi’’

Tekfen olarak geleceği yeniden tasarlarken, müreffeh bir ekonomi ile sağlıklı bir çevrenin bir arada var olabileceği döngüsel ekonomi modelini mümkün olan her iş sürecine entegre etmeyi arzuladıklarını vurgulayan Gigin, “Toros Tarım’ın Gönen ve Konya Meram’da bulunan yenilenebilir enerji tesisleri, bu konudaki vizyonumuzun somut örneklerini oluşturuyor. 2020 yılında bizi gururlandıran ve geleceğe dair umutlarımızı daha da güçlendiren bir diğer başarımız ise, CDP’nin İklim Değişikliği ve Su Güvenliği Programlarının her ikisinde de “A” seviyesinde derecelendirilen Türkiye’den tek, dünyada ise 63 şirket arasında yer almamız oldu”

Tekfen Holding Grup Şirketler Başkanı Cahit Oklap ise, finansal performanslarının pandeminin yol açtığı küresel ekonomik daralma, yılın ilk yarısında petrol fiyatlarındaki sert düşüş, altyapı harcamalarına ayrılan bütçelerin daralması ve yeni yatırımların ertelenmesi gibi nedenlerle beklentilerini karşılamadığını belirtti. Oklap, “Yukarıda saydığım nedenlerle Mühendislik ve Taahhüt Grubu’nun amiral gemisi olan Tekfen İnşaat, 2020 yılında yeni iş alma hedeflerinin gerisinde kaldı, ayrıca mevcut projelerinde de salgından kaynaklanan kısıtlamalar nedeniyle gecikme ve kayıplara uğradı. Bunun yanı sıra, şirketin Katar ve Rusya’da bulunan büyük çaplı iki projesinde, işverenlerimizin ek talepleri, salgının etkileri ve küresel ısınma nedeniyle iklim şartlarında beklenmedik aşırılıklar yüksek maliyet artışlarına sebep oldu. Ancak diğer taraftan, tüm dünyada kritik sektör ilan edilen tarım ile yakından ilişkili şirketimiz olan Toros Tarım, yıl içinde yaşanan tüm belirsizlik ve konjonktürel dalgalanmalara rağmen, satış geliri ve net kâr artışıyla, taahhüt tarafında yaşadığımız kayıpları büyük ölçüde bertaraf eden, beklentimizin de üzerinde çok başarılı bir yılı geride bıraktı. Tekfen Grup Şirketleri için bugünden 2021 yılı için öngörümüz ise, satış gelirlerimiz itibarıyla salgından önceki büyüklüğümüzü ve başlıca faaliyet alanlarımızdaki performansımızla, konsolide bazda yeniden kârlılığı yakalamaktır” diye konuştu.

 

Tekfen İnşaat Kazakistan’da 185 Milyon Dolarlık İhale Kazandı

20.01.2021 – Tekfen İnşaat’ın Kazakistan’da faaliyet gösteren iştiraki GATE İnşaat,  Tengiz Sahası’nda yapımı devam eden “Gelecek Gelişim Projesi” (Future Growth Project) kapsamında yer alan 185 milyon dolarlık boru hattı projesinin ihalesini kazandı.

Tekfen İnşaat’ın Kazakistan’da yüzde 100 iştiraki olarak faaliyet gösteren GATE İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş., 185 milyon ABD doları tutarında yeni bir ihale kazandı. GATE, 2017 yılından itibaren işveren konumunda bulunan Tengizchevroil LLP için ülkenin batı bölümünde yer alan ve dünyanın önemli petrol rezervlerinden biri sayılan Tengiz Sahası’nda yapımı halen devam etmekte olan “Gelecek Gelişim Projesi” kapsamındaki boru hattı projesini üstlenecek.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tekfen Holding’in Taahhüt Grubu’ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı Levent Kafkaslı, “Tahminimizden daha uzun süren pandemi döneminde iş ve istihdam sürekliliğimizi sağlamak birincil önceliğimizi oluşturuyor. Bu sürekliliği sağlamak adına yoğun teklif verme çabalarımızın neticesinde bu yeni işi almış bulunuyoruz. Bilindiği gibi Hazar Havzası, çeyrek asırdır varlık gösterdiğimiz ve imza attığımız çok sayıda projeyle saygınlık kazandığımız önemli faaliyet alanlarımızın başında geliyor. Yılın ilk günlerinde portföyümüze kattığımız bu proje sayesinde 2021’e umutla bakıyoruz.” dedi.

Tekfen İnşaat, Katar’da Yoluna Yeni Bir Otoyol Projesiyle Devam Ediyor

19.06.2020 – Katar’daki varlığını, 2005 yılından bu yana üstlendiği altyapı, endüstriyel tesis ve otoyol projeleriyle kesintisiz olarak sürdüren Tekfen İnşaat, portföyüne yeni bir iş daha ekledi. Tekfen İnşaat, Katar Bayındırlık İşleri İdaresi’nden (Ashghal) Al Khor Expressway Bağlantı Yolları İnşaatı işini 548 milyon Katar Riyali (yaklaşık 150 milyon Amerikan Doları) bedel ile kazandı. Projenin tamamlanma süresi 24 ay olarak planlandı.

Tekfen Holding’in Taahhüt Grubu’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Levent Kafkaslı, yeni proje alımını şu sözleriyle değerlendirdi: “Portföyüne yeni projeler eklemek bir müteahhitin olmazsa olmazıdır ve her zaman büyük sevinçle karşılanır. İstihdam devamlılığının en önemli önceliğimiz olduğu bu zorlu günlerde, önemli bir işverenimiz olan ASHGHAL’ın bize olan güveni, sevincimizi katbekat artırdı. Bu noktadan sonra ise en temel görevimiz, tüm şantiyelerimizde olduğu gibi, çalışanlarımızın sağlığını korumak ve bunun için gerekli tüm tedbirleri azami ölçüde uygulayarak, güvenli bir iş ortamı sağlamaktır. Tüm müteahhitlik sektörü adına dileğim, COVID-19 salgının getirdiği küresel boyuttaki durgunluğun yerini yavaş yavaş bir hareketlenmeye bırakmasıdır.”

 

Tekfen İnşaat Katar’da Dünya Kupasının Yollarını Açıyor

16.04.2019 – Tekfen İnşaat’ın yapımını üstlendiği ve şirketin tek seferde imzaladığı en büyük sözleşme olarak dikkat çeken Katar Al Khor Expressway’in, ana yol ve 3 kavşağı Katar Başbakanı Abdullah Bin Nasser Bin Khalifa Al Thani tarafından açıldı.

Toplam uzunluğu 34 km olan ve 2022 Dünya Kupası yollarını birbirine bağlayacak yol 5×5 şeritli, 10 kavşak, 8 köprü, 15 yaya ve 27 bisiklet tünelinden oluşacak ve 2019 yılı sonunda tam kapasite ile hizmet vermeye başlayacak.

2005 yılından bu yana Katar’da birçok önemli projeyi üstlenerek hayata geçirilmesini sağlayan Tekfen İnşaat, Katar Devleti ile imzaladığı anlaşmayla, 36 ay içinde tamamlamayı taahhüt ettiği “Al Khor Expressway” Projesi’nin, açılışını söz verdiği tarihten 1 yıl önce gerçekleştirdi. Tekfen’in tek seferde imzaladığı en büyük sözleşme olarak dikkat çeken projenin ana yol ve 3 kavşaktan oluşan bölümünün açılışını,Katar Başbakanı Abdullah Bin Nasser Bin Khalifa Al Thani gerçekleştirirken; törene Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yardımcısı Selahaddin Menteş, Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçisi Fikret Özer, Tekfen Holding Grup Şirketler Başkanı Cahit Oklap, Tekfen Holding Danışmanı Ümit Özdemir ve Tekfen İnşaat’ın Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Sümer ile Proje Ekibi katıldı. Katar’da hayata geçirdiği prestijli projelere bir yenisini de Al Khor Expressway ile ekleyen Tekfen İnşaat, 63 yıllık tecrübesiyle projenin tamamını anahtar teslimi olarak yıl sonunda teslim edecek.

Dünya Kupası bağlantı yolu

Açılışta konuşan Katar Başbakanı Bin Nasser Tekfen İnşaat tarfından inşa edilen yolun, 2022 FIFA Dünya Kupası öncesi El-Beyt ve Luseyl statları arasında bağlantı olacağını söyledi. Tekfen Grup Şirketler Başkanı Cahit Oklap ise 2005 yılından buyana Katar’da boru hattı, endüstriyel tesis, üstyapı ve otoyollar gibi değişik alanlardaki 10 ayrı projede toplam 4,9 milyar ABD doları tutarında projeye imza attıklarını belirterek; “Bu otoyol dünya kupası için de kritik bir öneme sahip. Tekfen İnşaat olarak Türk taahhüt sektörünü yurtdışında gururla temsil etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

Tekfen Holding Genel Kurulunda Üst Yönetim Değişti

28.03.2019 – Tekfen Holding Olağan Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında, Tekfen Grup Şirketleri’nin yeni Yönetim Kurulu ve üst düzey yönetimi belirlendi. Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili Yönetim Kurulu Başkanvekili görevine seçilirken; Tekfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Oklap, Grup Şirketler Başkanı oldu.

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, “63 yıldır faaliyet gösterdiği her alanda başarılı ve örnek işlere imza atmış Tekfen Holding; çok yönlü, dinamik ve aynı zamanda tecrübeli yönetim kadrosuyla gelecek dönem hedeflerine emin adımlarla ilerleyecektir” dedi.

Yirmi bin çalışanıyla, uluslararası sanayi ve alt yapı müteahhitliği, tarımsal sanayi ve üretimi, gayrimenkul geliştirme ve terminal işletmeciliği alanlarında 63 yıldır faaliyet gösteren, halka açık bir şirketler topluluğu olan Tekfen Holding’de, 27 Mart 2019 tarihli Olağan Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantıları gerçekleşti.. Toplantılarda alınan kararlar sonucunda, 1978 yılından itibaren Tekfen Grup Şirketlerinde çeşitli görevler üstlenip, 2013 yılından bu yana Grup Şirketler Başkanlığını yürüten Osman Birgili’nin, Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine seçilmesiyle, Tekfen Grup Şirketler Başkanlığı görevine, 1983 yılından itibaren başta Tekfen İnşaat olmak üzere Grup içerisinde çeşitli görevler üstlenmiş ve son olarak Tekfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüş olan Cahit Oklap geldi. Yeni göreviyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Cahit Oklap “36 yıldır ülkemizde ve yurtdışında bulunduğum görevlerde temsil ettiğim Tekfen ailesini, şimdi Grup Şirketler Başkanı olarak temsil etmekten büyük onur ve Tekfen’in kurum değerlerine sahip çıkarak, tecrübeli ekibimizin yanı sıra genç arkadaşlarımla birlikte geleceğe taşımaktan heyecan duyuyorum” dedi.

Tekfen Holding üst yönetiminde yapılan değişiklikler ise şöyle:

  • Yeni oluşturulan Holding Genel Sekreterliği görevine daha önce Taahhüt Grubundan Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Gürbüz Alp Kireç atandı.
  • Daha önce Kurumsal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Doç. Dr. Osman Reha Yolalan, Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı (CFO) görevine getirildi.
  • Daha önce Tekfen İnşaat Genel Müdürlüğü görevini yürüten Levent Kafkaslı, Taahhüt Grubundan Sorumlu Başkan Yardımcısı olurken; Levent Kafkaslı’dan boşalan Genel Müdürlük görevine, son olarak Kıdemli Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Mustafa Şahin Kopuz getirildi.
  • Tarımsal Sanayi Grubu’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Hakan Göral ile Strateji, İş Geliştirme ve Yatırımlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmet Okçular’ın görevlerinin devamına karar verildi.
  • Finansal Kontrol ve Raporlamadan sorumlu Grup Şirketler Direktörü olarak görev yapan Hakan Dündar, Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Vekili oldu.
  • Üst yönetimin yapılanması çerçevesinde, Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkan Yardımcılığı kaldırılarak, Tekfen Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne vekaleten, halen aynı şirkette İş Geliştirme, Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Emre Ülger atandı.
  • GATE İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Ferhat Pötürgeli aynı şirketin Genel Müdürlüğü’ne vekaleten atandı.

Olağan Genel Kurul sonrasında, Tekfen Holding Yönetim Kurulu’nda da bazı değişiklikler oldu.. Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çelik Kurtoğlu görevini bırakırken yerine Yönetim Kurulu Başkan Vekili sıfatıyla Osman Birgili geldi. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Yıldırım’ın görev süresinin dolmasıyla yerini Şevki Acuner aldı.

Önümüzdeki dönemde görev yapacak Tekfen Holding Yönetim Kurulu ise şöyle:

Murat Gigin (Başkan), Cansevil Akçağlılar (Başkan Vekili), Osman Birgili (Başkan Vekili), Ali Nihat Gökyiğit (Kurucu Onursal Başkan, Üye), Sinan Uzan (Üye), Ahmet İpekçi (Üye), Mehmet Ercan Kumcu (Üye), Çiğdem Tüzün (Bağımsız Üye), Neriman Ülsever (Bağımsız Üye), Gülsüm Azeri (Bağımsız Üye), Şevki Acuner (Bağımsız Üye)

Cahit Oklap /Tekfen Grup Şirketler Başkanı Özgeçmişi:

1950 Geylan-Kosova (eski Yugoslavya) doğumlu Cahit Oklap, Denizli Lisesi’nden mezun olup 1974 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü’nde Lisans; 1979 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde YüksekLisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliğinden itibaren ODTÜ’de Araştırma Asistanı olarak çalıştıktan sonra profesyonel kariyerine Eylül 1979’da PETKİM Aliağa Kompleksi’nin inşa sürecinde Planlama Mühendisi olarak başladı.

Cahit Oklap, Eylül 1983’te Tekfen İnşaat’akatıldı. Tekfen İnşaat’ı, boru hatları ve otoyol projelerinin icrası için yabancı ortaklarla kurulan birçok ortak girişim ve konsorsiyumlarda yönetici seviyesinde temsil etti. 1995 yılında Tekfen Holding’in Almanya’daki iştiraki olan HMB (Hallesche Mitteldeutsche Bau A.G)’nin Genel Müdürlüğü’ne getirildi. bu görevi devam ederken; Eylül 2008’de, Tekfen İnşaat’ın Kazakistan ve Almanya operasyonlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı.

Cahit Oklap, 2016 yılında Tekfen Holding Strateji, İş Geliştirme ve Yatırımlardan sorumlu Başkan Yardımcısı oldu. 2016-Mart 2019 yılları arasında Tekfen İnşaat, Tekfen Mühendislik, Tekfen İmalat, Gate İnşaat, Azfen ve Toros Tarım şirketlerinin Yönetim Kurullarında üyelik, Başkan Vekilliği ve Başkanlık yapmış olup, HMB Genel Müdürlüğü görevini halen sürdürmekte olan Oklap, Mart 2019 itibarıyla Tekfen Grup Şirketler Başkanı oldu.

Tekfen Holding, 2018 yılı mali sonuçlarını açıkladı

23.02.2019 – Geleceğimizi büyüyerek inşa etmeye devam ediyoruz. Uluslararası müteahhitlik, tarımsal sanayi ve üretim, limancılık ile gayrimenkul geliştirme alanlarında 63 yıldır faaliyet gösteren Tekfen Holding, mali sonuçlarına göre büyüme ve kârlılığını 2018 yılında da sürdürdü.

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, “2018 yılını, tüm dalgalanmalara rağmen ana iş kollarımızın çoğunda, ciro ve kârlılık hedeflerimiziaşarak, kayda değer bir ticari başarıyla tamamladık.” diye konuştu.Tekfen Holding Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili ise, “2018 yılında Tekfen Grubu, faaliyet alanlarının çoğunda hedeflerini aşarak, konsolide bazda 12 milyar TL ciro ve 1,4 milyar TL net kâr yaratmıştır.“ dedi.

Tekfen Grubu, 2018 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Yaşanan küresel ölçekteki dalgalanmalara rağmen grup 2018 yılında, önceki yıla göre %62 artış ile konsolide bazda 12.147 milyon TL ciro; yine önceki yıla göre %49 artış ile 1.501 milyon TL faiz, vergi, amortisman öncesi kâr (FAVÖK) ve %82 gibi önemli bir artış ile 1.402 milyon TL net kâr yarattı. Tekfen Grubu’nun, aktif büyüklüğü 12.036 milyon TL’ye, özkaynak büyüklüğü ise 4.424 milyon TL’ye ulaştı.

Geçtiğimiz yılın mali sonuçlarını değerlendiren Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, 2018 yılının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dalgalanma ve belirsizliklerle geçtiğini söyledi. Bu belirsizliklere rağmen Tekfen Grubu’nun yılı başarıyla tamamladığına dikkat çeken Gigin, “Finansal başarımızda, yaklaşık 20 bin kişilik büyük Tekfen ailesinin her bir ferdinin alın ve akıl teri var” dedi. Gigin, “gerek mali gerekse kurumsal hedeflere ulaşmak adına önemli adımlar attıklarını belirterek, BİST 30 Endeksi’nde %46,81 gibi yüksek bir halka açıklık oranıyla işlem gören Tekfen Holding hissedarlarına ticari başarı yaratmakla sorumlu olduğumuz kadar, kendimizi, ülkemize sağladığımız istihdam, yurtdışı müteahhitlik ve gübre ihracatıyla sağladığımız döviz girdisi sayesinde cari açığın azalmasına olan katkılarla da sorumlu hissediyoruz.” dedi. Gigin, “Bunları yaparken, sürdürülebilir iş anlayışı çerçevesinde Tekfen için en temel şartlarımız olan, işçi sağlığı ve güvenliği ile faaliyetlerimizin çevre üzerindeki etkilerini en aza indirme düsturuyla hareket ediyoruz.

CDP’nin gerek İklim Değişikliği gerekse Su Güvenliği Programları’na daha yeni dahil olduğumuz ilk yıllarda “B” bandında değerlendirilmemiz, sürdürülebilirlik konusunda kısa sürede kat ettiğimiz mesafeyi de göstermektedir”. Grubun gelecekle ilgili vizyon ve hedeflerine yönelik ise şöyle devam etti: “Önümüzdeki 10 yılda mevcut değerlerimize sadık kalarak bir yandan halihazırdaki işlerimizi genişletmek ve buna ilaveten sürdürülebilir büyümeyi ve kara katkısı olacak yeni iş ve sektörleri portföyümüze katarak mevcut 3 faaliyet alanımızı 6’ya çıkarmayı, diğer yandan ise satış gelirlerimizi 50 milyara yükseltmeyi hedefliyoruz”. diyen Gigin; ayrıca “başta mühendislik, tarım ve imalat alanlarında AR-GE’ye önemli ölçüde yatırım yapacaklarını da” sözlerine ekledi.

Son olarak “Tüm bu kriterlerle ve dünyada belirsizliğin “yeni normal” olduğu bir ortamda ticari başarı elde etmenin sadece hedef, gönül ve işbirliğiyle mümkün olduğunun” altını çizen Gigin, “Tekfen Holding’in gelecek performanslarında da bu yaklaşımın yol gösterici olduğunu” söyledi.

Ciro ve kârlılıkta tarihi seviye

Tekfen Holding Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili ise konuşmasında grup şirketlerin performanslarını değerlendirdi.

Tekfen Holding’in, konsolide gelirde en yüksek payını, Tekfen Taahhüt Grubu’ndan aldığını söyleyen Birgili, konsolide gelirleri içinde ikinci en yüksek paya sahip olan Tarımsal Sanayi Grubu’nun en büyük şirketi konumundaki Toros Tarım’ın, döviz kurlarının çok hızlı yükseldiği 2018 yılında mali başarıyı yakalayabilmiş olmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi. Toros Tarım’ın 2018 yılında tarihinin en yüksek ihracat tonajına ulaştığını da ayrıca vurgulayan Birgili; Samsun fabrikasında gübre üretiminde kullanılan ve önceleri ithal yoluyla temin edilen ara maddenin imal edilmeye başlanmasıyla, cari açığın azaltılmasına katkı verdiklerini ifade etti.

Birgili, “Tekfen Gayrimenkul Geliştirme Grubu’nun, yurtiçinde yaşanan sektörel daralmayı aşmak adına, 20 yıllık birikimini yurtdışında değerlendirme kararıyla, ilk kez Almanya’nın Berlin kentinde bir proje üstlendiğini ve bunun yeni pazar arayışlarında bir ilk adım olduğunu” dile getirdi.

Yarıyıl Performansı, Tekfen Holding’e Hedef Büyüttürdü

05.08.2019 – Uluslararası müteahhitlik, tarımsal sanayi, limancılık ve gayrimenkul geliştirme alanlarında 63 yıldır faaliyetlerini sürdüren Tekfen Holding; yılın ilk yarısında gösterdiği mali performans neticesinde yılsonu hedefini yukarı yönde revize etti.

Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili, “Geçtiğimiz yıllarda gösterdiğimiz kararlı duruşu, 2018 yılı ilk döneminde de sürdürdük ve yılsonu hedeflerimizi yukarı yönde revize ettik” dedi.

Tekfen Grubu, 2017’de elde ettiği yüksek ciro ve rekor kâr sonrasında, 2018 yılı ilk yarısını da oldukça başarılı finansal sonuçlarla tamamladı. Konsolide bazda 5.103 milyon TL ciro,  593 milyon TL faiz, vergi, amortisman öncesi kâr (FAVÖK) ve 520 milyon TL net kâr yaratan Tekfen Grubu’nın, aktif büyüklüğü 10.610 milyon TL’ye, özkaynak büyüklüğü ise 3.434 milyon TL’ye ulaştı.

2018 yılı ilk yarısı mali sonuçlarını değerlendiren Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili, “Geçtiğimiz yıllarda gösterdiğimiz kararlı duruşu, 2018 yılı ilk döneminde de sürdürdük ve yılsonu hedeflerimizi yukarı yönde revize ettik. Görünen o ki büyük bir aksilik olmazsa tüm hedeflerimizi gerçekleştirip, ciroda %10, net kârda ise %21’e yakın hedeflerimizin üstüne çıkabiliriz.” dedi. Aynı zamanda Holding hisselerinin 2017 yılında BİST 100’u ortalama değer artışının yaklaşık dört katı olduğunu hatırlatan Birgili, Tekfen’de başlatılan ve başarıyla devam eden dönüşüm hedefinin yatırımcılar nezdinde de karşılık bulmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Tekfen Taahhüt Grubu

Yurtdışında gerçekleştirdiği projelerle Tekfen markasının en önemli temsilcisi olan Taahhüt Grubu, yüzde 70.5’lik payı ile iş hacminin önemli bölümünü oluşturuyor. Taahhüt Grubu’nun 2018 yılı ilk 6 aylık cirosu 3.598 milyon TL, net kârı ise 279 milyon TL olarak gerçekleşti. Portföyünün yüzde 84’ünü yurtdışı projelerin teşkil ettiği Taahhüt Grubu, yaklaşık 17 bin çalışanıyla Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Suudi Arabistan ve Katar’da projeler gerçekleştiriyor. “Gidilebilen her nokta pazarımızdır” anlayışıyla hareket eden Taahhüt Grubu, son olarak Saudi Aramco ile geçtiğimiz hafta 590 milyon dolar tutarında Haradh Sahası Gaz Artışı Programı – Uydu Gaz Kompresör İstasyonları Boru Hatları inşaat ilkeri için sözleşme imzaladı. 

Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu

Geçtiğimiz dönemde yurtiçinde yaşanan nitratlı gübre yasağı sonrasında ihracat potansiyelini devreye sokan ve bu anlamda oldukça başarılı olan Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, yılın ilk 6 aylık döneminde, hammadde fiyatlarındaki dalgalanmaya ve gübre dağıtım sistemindeki yapısal bazı değişikliklere rağmen başarılı bir dönem geçirdi. İş hacmi, ürün/hizmet yelpazesi ve pazar payı itibariyle Türkiye’nin kendi alanındaki en büyük özel kuruluşu olan Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu’nun; satış gelirleri 1. 445 milyon TL olurken; net kârı ise 145 milyon TL olarak gerçekleşti.

Tarımsal Sanayii Grubunun amiral gemisi olan Toros Tarım’ın yanı sıra, 2017 yılında yeni kurulan Tekfen Tarım, Grubun 40 yıla yakın bir süredir bitki besini, tohum, fide ve fidan gibi temel girdilerde elde ettiği bilgi birikimini doğrudan tarımsal üretim alanında değerlendirmeyi hedefliyor. Şirket, geçtiğimiz Ocak ayında, Türkiye’nin önde gelen yaş meyve üreticisi Alanar Meyve ve kardeş şirketi Alara Fidan’ı bünyesine katmıştı.

Yarıyıl Performansı, Tekfen Holding’e Hedef Büyüttürdü