Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri TAV’ın Beş Ha...

TAV’ın Beş Havalimanı Dünyanın En İyileri Arasında

TAV Havalimanları’nın işlettiği İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, Medine, Tiflis ve Üsküp havalimanları Dünya Havalimanları Konseyi (ACI World) tarafından verilen ASQ ödüllerinde en iyi havalimanları arasında yer aldı.

10.03.2022 – Türkiye’nin dünyadaki lider havalimanı işletmecisi TAV’ın işlettiği İzmir Adnan Menderes ve Üsküp havalimanları, Havalimanı Hizmet Kalitesi (Airport Service Quality ASQ) programı kapsamında kendi kategorilerinde “en iyi havalimanı” ödülüne layık görüldü.

İki havalimanı aynı zamanda, Ankara Esenboğa, Tiflis ve Medine havalimanlarıyla birlikte, pandemi döneminde eklenen “en iyi hijyen uygulamaları” kategorisinde ödüllendirildi.

ACI World tarafından yolcu değerlendirmeleriyle belirlenen ödüller 13-15 Eylül 2022’de Krakow’da düzenlenecek törenle sahiplerine teslim edilecek.

TAV Havalimanları Havalimanları Grup Başkanı (COO) Kürşad Koçak “TAV olarak 2021’de sekiz farklı ülkede işlettiğimiz 15 havalimanında toplam 52 milyon yolcuya hizmet verdik. Faaliyet gösterdiğimiz her ülkede yolcularımızın ihtiyaç ve beklentilerini yakından takip ederek en iyi seyahat deneyimini sunmak için çalışıyoruz. Pandemi döneminde çalışanlarımızın ve yolcularımızın güvenliği için tüm önlemleri eksiksiz bir biçimde hayata geçirdik. Geçtiğimiz yılın ortasından itibaren seyahat kısıtlamalarının kalkmaya başlamasıyla yolcu trafiğimiz toparlanmaya başladı. Bu dönemde de güvenlikten taviz vermeden konforlu bir yolculuk deneyimi sunmak üzere çalışmalarımızı sürdürdük.  Doğrudan yolcuların değerlendirmelerine dayalı olarak verilen bu ödülleri almaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

ACI World Genel Direktörü Luis Felipe de Oliveira “Müşteri deneyiminde mükemmelliği gösteren ve dünyanın dört bir yanındaki havalimanları için bu konudaki en üst seviyeyi gösteren ASQ Ödülleri’ndeki başarısı nedeniyle TAV Havalimanları’nı tebrik ediyorum. Yolcular notunu verdi ve TAV Havalimanları ekiplerinin pandemi dönemindeki zorlu koşullarda üstün bir müşteri deneyimi sunmak konusundaki başarılı çabalarını ödüllendirdi” dedi.

ASQ programı ACI üyesi havalimanlarına yolcu memnuniyetini, iş performansını ve havalimanı hizmet kalitesini ölçmek ve iyileştirmek için araçlar sunuyor.

Program kapsamında, pandemi öncesinde 95 ülkede yer alan 400’den fazla havalimanında yılda 670 bin anket gerçekleştiriliyordu.

TAV: Almatı Havalimanı Uçuşlara Açıldı

13.03.2022 – TAV Havalimanları tarafından işletilen Almatı Havalimanı gerekli kontrollerin tamamlanmasıyla bu sabah uçuşlara açıldı. Kazakistan’daki olaylar sırasında 5 Ocak akşamı güvenlik gerekçesiyle uçuşlara kapatılan Almatı Havalimanı, bugün yeniden uçuşlara açıldı. Havalimanı ilk etapta sabah 08:00 ve akşam 21:00 saatleri arasında hizmet verecek.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Tarihi ve kültürel bağlarımız nedeniyle bizim için ayrı bir önemi olan Kazakistan’da barışçıl bir şekilde başlayan gösterilerin yönetimin olumlu yaklaşımına rağmen ilerleyen günlerde şiddet eylemlerine dönmesini üzüntüyle izledik. Mayıs ayından bu yana işlettiğimiz, ülkenin ticari ve kültürel başkentinin ana giriş kapısı Almatı Havalimanı da şiddet eylemlerinin hedefi oldu. Kazakistanlı yetkililerle işbirliği içinde yolcularımızın ve çalışanlarımızın güvenliğini sağladık. Güvenlik güçlerinin düzeni sağlamasıyla birlikte de havalimanını yeniden operasyona açmak üzere çalışmalara başladık ve gerekli izinlerin de alınmasıyla bu sabah itibariyle havalimanını uçuşlara açtık. Orta Asya’nın coğrafi ve ekonomik olarak en büyük ülkesi olan Kazakistan’ın geleceğine inanıyoruz. Ülkede gündelik hayatın normalleşmesiyle birlikte uçuş trafiği de hızla toparlanacaktır” dedi.

Almatı Havalimanı’nda uçuşların başlamasıyla Air Astana, Flydubai, Scat, Qazakair ve Nordwind havayolları sabah saatlerinde uçuşlarını gerçekleştirdi.

Ülkenin bayrak taşıyıcı havayolu Air Astana’nın ana üssü olan Almatı Havalimanı, 2021’de 6,1 milyon yolcuya hizmet verdi. Pandemiye karşın hızlı bir şekilde toparlanan yolcu trafiği 2019’un yüzde 94’üne ulaştı.

Bek Air, SCAT Airlines ve Qazak Air de havalimanını üs olarak kullanıyor. Türk Hava Yolları ve Pegasus’un İstanbul ve Almatı arasında düzenli direkt uçuşları bulunuyor. Yolcu trafiğinin yaklaşık yarısını Air Astana üstlenirken kargoda ilk sırada THY yer alıyor.

TAV İşletme Hizmetleri ‘HelloSky’ Lounge ile Milano Bergamo Havalimanı’nda

Uluslararası yatırımlarına hız kesmeden devam eden TAV İşletme Hizmetleri, İtalya’nın en yoğun üçüncü uluslararası havalimanı Bergamo Milano’da
   ‘HelloSky’ yolcu salonu markası ile hizmet vermeye başlıyor. 

09.06.2021 – TAV İşletme Hizmetleri iştiraki, Barselona merkezli havalimanı ağırlama hizmetleri şirketi GIS,  İtalya’daki Milano Bergamo Havalimanı için ‘HelloSky’ markası altında Haziran itibariyle faaliyete geçecek yeni yolcu salonunu tanıttı. 2019 yılında 13,8 milyonu aşkın yolcu trafiği ile İtalya’nın üçüncü büyük havalimanı olan Milano Bergamo’nun yönetim şirketi SACBO, havalimanı servis yelpazesine prestijli bir proje daha ekleyerek, ulusal ve uluslararası arenada daha şık, zengin ve donanımlı bir hizmet sunmak için TAV İşletme Hizmetleri ile işbirliğine gitti.

‘Dünya çapında tercih edilen bir marka olma yolundayız’ 

TAV İşletme Hizmetleri CEO’su Güçlü Batkın, “İtalya’da devam eden genişleme stratejimiz kapsamında, şimdi de Milano Bergamo Havalimanı’nda faaliyetlerimizi başlattık. Bu işbirliğimizi havalimanı ağırlama hizmetlerinde dünya çapında tercih edilen bir marka olma yolunda bizim için bir kilometre taşı olarak görüyoruz. Buradaki amacımız, HelloSky Lounge’larımız aracılığıyla benzersiz ve kusursuz bir müşteri deneyimi sunmak. Dijital dönüşüm yatırımımızla müşterilerimize kaliteli hizmet sunmaya ve havalimanlarında iş ortaklarımızın güvenilir çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz” dedi.

HelloSky ile Bergamo’da lüks ve müşteri dostu bir deneyim

SACBO Başkanı Giovanni Sanga ise “Hava taşımacılığının bu yeni döneminde, yolculara yeni alanlar ve hizmetler sunan bir yatırımda bulunarak HelloSky Bergamo-‘yu faaliyete geçirmekten memnuniyet duyuyoruz. Salon, seyahat öncesi havaalanındaki transit deneyimini olabildiğince konforlu hale getirmeye yardımcı olurken,TAV İşletme Hizmetleri’nin profesyonelliği sayesinde, mümkün olan en iyi deneyimi sunacağımızdan eminiz” diye konuştu.

Yeni HelloSky Lounge, 750 m2 büyüklüğünde ve 130 kişilik oturma kapasitesi ile Milano Bergamo Havalimanı’nda iç ve dış hatlara tahsis edilecek. Salon, 2020 yılında genişletilen ek terminalde, yeni pasaport kontrol alanının hemen önünde yer alıyor. Yolcu salonu dinlenme ve çalışma alanları, toplantı odaları, yeme-içme alanı, sigara içme odası, duş ve tuvalet olmak üzere, salon 10 farklı bölümden oluşuyor. Tasarımda Bergamo şehrinden ilham alan HelloSky Milan Bergamo Lounge, yolcuların her türlü ihtiyacına çözüm sunmayı ve seyahatlerinde konforlu vakit geçirmelerini amaçlıyor. Dinamik bir yaklaşımla hazırlanan ve günün farklı saatlerine göre uyarlanan menü, yöresel tatlar da dahil olmak üzere çeşitli seçenekler sunuyor.

Kullanım başına ödeme seçeneklerinin de misafirlere kolaylık sağlamak için sunulmasının yanı sıra,. GIS, HelloSky Bergamo Lounge’da mümkün olan en güvenli ortamı yaratmak için katı COVID-19 prosedürlerini takip edecek. HelloSky Milan Bergamo Lounge, Fiumicino Havalimanı’ndaki başarılı HelloSky Roma’dan sonra HelloSky markasının ikinci servisi olarak hizmet veriyor. HelloSky’ın marka felsefesi, dinamizm, konfor, kalite, esneklik ve özelleştirmeden oluşuyor. HelloSky Lounge, İtalya ve Avrupa’nın en iyi loungelarından biri olarak referans olmayı hedefliyor.

SACBO Hakkında

Milano Bergamo Havalimanı yönetim şirketi SACBO, 16 Temmuz 2020’de kuruluşunun 50. yıl dönümünü kutladı. Havalimanının başarısı, yolcu hareketinin 1,2 milyondan 14 milyona yükseldiği 2002 ile 2019 yılları arasında olgunlaştı. Bu süre zarfında SACBO kendi kaynaklarından 300 milyon yatırım ile havalimanı altyapılarını iyileştirdi ve genişletti. Schengen terminalinin yeni kanadı 2020 sonbaharında hizmete açıldı. Çalışmaların sonunda havalimanında Schengen uçuşları için 16 kapı ve Schengen dışı uçuşlar için 10 kapıya ulaştı.

 

TAV, Almatı Havalimanı’nı İşletmeye Başladı

30.04.2021 – TAV Havalimanları, Kazakistan’ın ana giriş kapısı Almatı Havalimanı’nın işletmesini devraldı. Sekiz ülkede 15 havalimanı işleten TAV, 200 milyon dolar yatırımla modern “İpek Yolu”nun başlıca merkezlerinden Almatı’nın kapasitesini iki katına çıkaracak.   

TAV Havalimanları, Kazakistan’ın ticari başkenti ve en yoğun trafiğe sahip havalimanı olan Almatı’nın işletmesini devraldı. TAV ve VPE Capital’in oluşturduğu konsorsiyum, Mayıs 2020’de Almatı Havalimanı ve bağlantılı yiyecek-içecek ve yakıt işletmelerini satın almak üzere imza atmıştı. TAV’ın konsorsiyumda yüzde 85 payı bulunuyor.

Ülkenin güneydoğusunda bulunan Almatı, modern İpek Yolu olarak tabir edilen ”Kuşak ve Yol” projesinin önemli bir merkezinde yer alıyor. Ülkenin toplam yolcu trafiğinin yarısı Almatı Havalimanı’ndan geçiyor.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Asya ve Avrupa arasındaki ana transit merkezlerinden biri olan Kazakistan’ın Almatı Havalimanı’nı satın alarak portföyümüze eklemekten mutluluk duyuyoruz. Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya doğru havadan kurulan modern ‘İpek Yolu’nun önemli duraklarından birini işletmeye başladık. Havacılık tarihinin en ciddi krizlerinden birinin içinden geçerken bu projenin yurtdışı finansmanla tamamlanması, TAV’ın kredibilitesini göstermesi açısından da ayrıca önem taşıyor.

Orta Asya’nın coğrafi ve ekonomik olarak en büyük ülkesi olan Kazakistan, Türkiye ile köklü ilişkilere ve yaklaşık 3 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip. Kazakistan ve Türkiye arasındaki ticari ve turistik ilişkilere ve her iki ülkenin ekonomilerine çok ciddi bir katkımız olacağına inanıyoruz.

Atalarımızın Anadolu’ya göçünden önce yaşadığı topraklarda, Altay ve Tanrı dağlarının eteklerindeki bir havalimanını işletiyor olmanın verdiği hisler de bizi ayrıca gururlandırıyor. Havalimanı yapımı ve işletmeciliğindeki 21 yıllık bilgi birikimimizi kullanarak, yapacağımız yatırım ve pazarlama faaliyetlerimizle birlikte Almatı havalimanını bölgenin en önemli Havalimanlarından biri yapacağız.” dedi.

Kargo merkezi

Ülkenin bayrak taşıyıcı havayolu Air Astana’nın ana üssü olan Almatı Havalimanı 2019’da önceki yıla göre yüzde 13 artışla 6,4 milyon yolcuya hizmet verdi. 2020’de pandemi kısıtlamaları nedeniyle 3,6 milyon yolcuya hizmet veren havalimanı buna karşın yılı karla kapattı.

Bek Air, SCAT Airlines ve Qazak Air de havalimanını üs olarak kullanıyor. Türk Hava Yolları ve Pegasus’un İstanbul ve Almatı arasında düzenli direkt uçuşları bulunuyor.

2019’da 26 yolcu ve sekiz kargo havayolu Almatı’dan uçuş düzenledi. Yolcu trafiğinin yarısını Air Astana üstlenirken kargoda ilk sırada THY yer alıyor.

1935’te faaliyete geçen Almatı, trafik açısından Orta Asya’nın en yoğun havalimanı konumunda. Havalimanının iki pisti bulunuyor.

Yeni terminal yatırımı

Konsorsiyum satın alma işlemi için 365 milyon dolar ödeyecek. Pandemi nedeniyle etkilenen trafiğin geri dönüşüne göre önümüzdeki yıllara yayılan şekilde 50 milyon dolar daha ödeme yapılacak.

TAV, yaklaşık 200 milyon dolar yatırımla yeni bir dış hatlar terminali inşa edecek. Yeni terminalin iki ila üç yıl içinde tamamlanarak devreye girmesi planlanıyor. Yeni terminalle birlikte havalimanının kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 14 milyon yolcunun üzerine çıkacak.

Hisse alım bedelinin yarısı ve yeni terminal yatırımının tamamı için Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) finansman sağlayacak. Finansman anlaşmasının bu yılın üçüncü çeyreğinde imzalanması öngörülüyor.

Orta Asya’nın ekonomik merkezi

Kazakistan’ın eski başkenti olan Almatı, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 20’sini üretiyor ve 2 milyon nüfusuyla en büyük şehri.

Toplam nüfusu 18,9 milyon olan Kazakistan 2,7 milyon kilometrekareyle dünyanın yüzölçümüne göre dokuzuncu en büyük ülkesi.

Türkiye vatandaşları Kazakistan’a 30 güne kadar vizesiz seyahat edebiliyor.

 

TAV Batum’da Yeni Terminal Hizmete Açtı

26.03.2021 – TAV Havalimanları, Gürcistan Batum Havalimanı’nın kapasitesini iki katına çıkarttı. Yenilenen terminal Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili’nin katıldığı törenle açıldı. Genişletilen terminal yılda 1,2 milyon yolcuya hizmet verecek.

Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları tarafından işletilen Batum Havalimanı’nın yenilenen terminali hizmete açıldı. Düzenlenen törene Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Natia Turnava, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, hükümet üyeleri ve havalimanı yöneticileri katıldı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Batum Havalimanı’nda pandemi öncesinde başlattığımız genişletme çalışmalarını sektörümüzü derinden bu zorlu dönemde tamamlayarak hizmete açmaktan mutluluk duyuyoruz. İki ülke arasında yapılan anlaşmayla Hopa’ya da hizmet veren Batum Havalimanı, Türkiye ve Gürcistan arasındaki iyi ilişkilere de katkı sağlıyor. Pandemi nedeniyle yaklaşık bir yıl kapalı kalan havalimanında yolcularımızı yeni terminalde karşılayarak, güvenli ve konforlu bir seyahat deneyimi sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili “Turizm ülkemiz için en önemli sektörlerden biri ve bildiğiniz gibi pandemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu sektörü olumsuz etkiledi. Pandeminin verdiği zararı azaltmak ve sonrasına hazırlanmak için çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde ülkemizi uluslararası uçuşlara öngörülenden daha erken açabildik ve gururla söyleyebiliriz ki ünlü Gürcü uçak tasarımcısı Alexander Kartveli’nin adını taşıyan Batum Havalimanı ülkemizde turizmin gelişmesinde önemli bir yer tutacak. İşletmeci TAV’ın pandemi ve ekonomik krize rağmen bu yatırımı bu kadar kısa sürede tamamlaması önemlidir. Şirket yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TAV Havalimanları, Gürcistan’ın başkent Tiflis ve Karadeniz kıyısındaki turizm merkezi Batum havalimanlarını 2007’den bu yana işletiyor.

Batum Havalimanı’nda terminal alanı 4 bin metrekareden 8 bin metrekareye çıkarıldı. Bagaj alım alanı genişletildi ve bant sayısı artırıldı. Check-in kontuarı sayısı sekizden 14’e, pasaport kontrol banko sayısı 12’den 20’ye çıkarıldı.

Terminalde ATÜ tarafından işletilen duty-free, BTA tarafından işletilen yiyecek-içecek ve TAV İşletme Hizmetleri tarafından işletilen primeclass özel yolcu salonu alanları da genişletildi.

TAV’ın işletmeyi devraldığı 2007’de 40 bin yolcuya hizmet veren Batum Havalimanı 2019’da 600 binden fazla yolcu ağırladı. 2007’de beş havalimanının 11 destinasyona uçtuğu havalimanından 2019’da THY ve Pegasus’un da aralarında olduğu 30 havayolu 30 farklı destinasyona uçuş düzenledi.

 

TAV Tarafından İşletilen Gazipaşa-Alanya’da Dış Hat Uçuşları Başladı

03.08.2020- Gazipaşa-Alanya Havalimanı seyahat kısıtlarının kalkmasının ardından ilk tarifeli dış hat uçuşunu karşıladı. İç hat uçuşları Haziran ayından bu yana başarıyla sürüyor.

TAV Havalimanları tarafından işletilen Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nda pandemi nedeniyle verilen aranın ardından dış hat uçuşları başladı. Bu sabah Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den 166 yolcuyla gelen FinnAir uçağı su takıyla karşılandı.

TAV Gazipaşa Genel Müdürü Ekrem Akgül “Havalimanımızda yeniden yolcularımızı ve tarifeli uçuşları karşılamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Haziran başında seyahat yasaklarının kalkmasıyla birlikte iç hat uçuşlarına hizmet vermeye başladık. Paydaşlarımızla birlikte uyguladığımız kapsamlı önlemler sayesinde bugüne kadar sorunsuz bir operasyon yürüttük. Bugün de dış hatlarda ilk uçuşumuzu karşıladık. Bu süreçte birlikte hazırlandığımız Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda, DHMİ, SHGM başta olmak üzere havayollarımıza, yerel yönetim ve STK’larla tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönemde dış hat uçuşlarımızın artarak sürmesini ve dünyanın her yerinden misafirlerimizi karşılamayı umuyoruz” dedi.

FinnAir yaz sezonu boyunca ilk etapta Gazipaşa ile Helsinki arasında karşılıklı haftada bir sefer düzenleyecek. Gazipaşa-Alanya Havalimanı 10 Ağustos’ta da Rusya’dan bu sezon gelecek ilk yolcuları karşılamaya hazırlanıyor.

Havalimanında SHGM tarafından yayınlanan Havaalanı Pandemi Tedbirleri ve Sertifikasyonu Genelgesi’ne uygun olarak, yolcuların ve havalimanı çalışanlarının terminal genelinde fiziksel mesafelerini korumalarına yardımcı olmak üzere yönlendirmeler ve işaretlemeler yapıldı.

 

TAV, EASA’nın COVID-19 Protokolünü İmzaladı

02 Temmuz 2020 – TAV Havalimanları’nın dört ülkede işlettiği dokuz havalimanı Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından oluşturulan “Havacılık Sektörü için COVID-19 Protokolü”nü imzaladı.

TAV, Avrupa Birliği’nin havacılık güvenliğinden sorumlu ajansı EASA tarafından COVID-19’a karşı yolcuların ve çalışanların sağlığını korumak üzere oluşturduğu kriterlere imza attı.

TAV tarafından işletilen Türkiye’deki Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Gazipaşa-Alanya, Milas-Bodrum ile Tunus’taki Enfidha ve Monastir, Kuzey Makedonya’daki Üsküp ve Gürcistan’ın Tiflis havalimanları protokole katıldı.

Fraport ve TAV’ın birlikte işlettiği Antalya Havalimanı da imzacılar arasına katıldı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Ülkelerin uçuş kısıtlamalarını aşamalı olarak kaldırmaya başlamasıyla birlikte iç hatların ardından dış hat uçuşları da yeniden canlanıyor. Havacılık özellikle güvenlik konusunda küresel düzeyde regüle edilen, sıkı kuralların olduğu bir sektör. Bu nedenle, pandemiden en fazla etkilenen sektörlerden biri olmakla beraber getirilen yeni kurallar en hızlı adapte olan alanlardan biri. TAV olarak işlettiğimiz tüm havalimanlarında, çalışanlarımızın ve yolcularımızın sağlığını korumak üzere otoritelerin belirlediği önlemleri tam olarak hayata geçirdik. Türkiye’deki havalimanlarımızda SHGM tarafından yayınlanan Havaalanı Pandemi Tedbirleri Sertifikasyonunu aldık. Haziran başından bu yana da yolcularımıza sorunsuz bir şekilde hizmet veriyoruz. EASA’nın hazırladığı protokole de imza atarak bu konudaki taahhütlerimizi daha da güçlendirmiş olduk. Bu protokolün imzacı havalimanları arasındaki uçuşların artması için teşvik edici olmasını umuyoruz. Ülkemize uçuşların başlaması ve artması için yer aldığımız tüm platformlarda çaba göstermeye devam edeceğiz” dedi.

TAV Havalimanları tarafından işletilen Tunus Monastir Havalimanı, 1 Temmuz’dan itibaren Transavia’nın Paris Orly’den tarifeli seferleri karşılamaya başladı.

Bu, her ikisi de EASA protokolünü imzalamış olan iki havalimanı arasında, bir AB ülkesinden AB dışındaki bir ülkeye yeniden başlayan ilk uçuş oldu.

 

TAV: Gazipaşa-Alanya’da Uçuşlar Başladı

05.06.2020 – Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nda tarifeli iç hat uçuşları başladı. İstanbul’dan gelen ilk uçuş su takıyla karşılandı.

TAV Havalimanları tarafından işletilen Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nda tarifeli iç hat uçuşları başladı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle getirilen seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla, Türk Hava Yolları, Anadolujet ve Pegasus, İstanbul ve Ankara’dan Gazipaşa- Alanya’ya uçuşları başlattı. İstanbul’dan gelen ilk uçuş su takıyla karşılandı. İlk aşamada Pegasus haftanın her günü, THY haftada dört gün ve Anadolujet haftada iki gün karşılıklı sefer düzenleyecek.

TAV Gazipaşa Genel Müdürü Ekrem Akgül “İki aylık aranın ardından havalimanımızda yeniden yolcularımızı ve tarifeli uçuşları karşılamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Çalışanlarımızın ve yolcularımızın sağlığı korumak ve bunu yaparken konforlu bir seyahat deneyimi sunmak için tüm hazırlıklarımızı gerçekleştirdik. Havalimanımızda pandemi tedbirleri sertifikasyonu için öngörülen tüm önlemleri aldık ve havalimanımızda kurulan Pandemi Komisyonu’nca yapılan denetimden geçtik. Önümüzdeki günlerde dış hat seferlerinin de başlayacağını umuyoruz. Dünyanın dört bir yanından misafirlerimizi havalimanımızda karşılamayı bekliyoruz. Bu süreçteki destekleri ve işbirlikleri için Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda, DHMİ, SHGM başta olmak üzere havayollarımıza, yerel yönetim ve STK’larla tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nda SHGM tarafından yayınlanan Havaalanı Pandemi Tedbirleri ve Sertifikasyonu Genelgesi’ne uygun olarak, yolcuların ve havalimanı çalışanlarının terminal genelinde fiziksel mesafelerini korumalarına yardımcı olmak üzere yönlendirmeler ve işaretlemeler yapıldı.

Tüm terminal dezenfekte edildi. Tüm çalışanlara eğitim verildi ve görev alanlarına göre uygun koruyucu ekipman sağlandı. Terminalin tüm giriş noktalarına yolcu ve çalışanların vücut ısılarını ölçmek üzere termal kameralar yerleştirildi. Yolcuların uygun olan her aşamada temas etmeden hizmet alabilmesi için düzenlemeler gerçekleştirildi. Genelgeye uygun olarak ilk aşamada havalimanlarına refakat zorunluluğu dışında yolcu olmayanların girişine izin verilmeyecek. Çalışanların ve yolcuların terminalde maske takması zorunlu olacak.

TAV: Milas-Bodrum Havalimanı’nda Uçuşlar Hızlı Başladı

04.06.2020 – Milas-Bodrum Havalimanı’nda bu sabah itibariyle tarifeli iç hat uçuşları başladı. Pandemiye karşı tüm önlemlerin alındığı havalimanından ilk gün karşılıklı 20 sefer düzenleniyor.

TAV Havalimanları tarafından işletilen Milas-Bodrum Havalimanı’nda iki aylık aranın ardından tarifeli iç hat uçuşları başladı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle getirilen seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla, Türk Hava Yolları ve Pegasus, İstanbul ve Ankara’dan Bodrum’a uçuşları başlattı. İstanbul’dan ilk uçuş su takıyla karşılandı. Yolcuları Mülki İdare Amiri Eren Aslan, DHMİ Başmüdürü Kemal Daştan, Bodrum Tanıtım Vakfı Genel Koordinatörü Serkan Ceylan ve havalimanı çalışanları karşıladı.

TAV Milas-Bodrum İşletme Koordinatörü İclal Kayaoğlu “Havalimanımızda yeniden yolcularımızı ve tarifeli uçuşları karşılamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. İlk gün toplam 20 sefere hizmet vererek hızlı bir başlangıç yapmış olacağız. Bu dönemde önceliğimiz çalışanlarımızın ve yolcularımızın sağlığı korumak ve bunu yaparken konforlu bir seyahat deneyimi sunmak olacak. Havalimanımızda pandemi tedbirleri sertifikasyonu için öngörülen tüm önlemleri aldık, çalışanlarımızın eğitimlerini tamamladık. Önümüzdeki günlerde dış hat seferlerinin de başlamasını ve hızlı bir toparlanmayla geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi dünyanın her yerinden ziyaretçilerimizi ağırlamayı umuyoruz. Bu süreçte birlikte hazırlandığımız Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda, DHMİ, SHGM başta olmak üzere havayollarımıza, yerel yönetim ve STK’larla tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Milas-Bodrum Havalimanı’nda SHGM tarafından yayınlanan Havaalanı Pandemi Tedbirleri ve Sertifikasyonu Genelgesi’ne uygun olarak, yolcuların ve havalimanı çalışanlarının terminal genelinde fiziksel mesafelerini korumalarına yardımcı olmak üzere yönlendirmeler ve işaretlemeler yapıldı.

Tüm terminal dezenfekte edildi. Tüm çalışanlara eğitim verildi ve görev alanlarına göre uygun koruyucu ekipman sağlandı. Terminalin tüm giriş noktalarına yolcu ve çalışanların vücut ısılarını ölçmek üzere termal kameralar yerleştirildi. Yolcuların uygun olan her aşamada temas etmeden hizmet alabilmesi için düzenlemeler gerçekleştirildi. Genelgeye uygun olarak ilk aşamada havalimanlarına refakat zorunluluğu dışında yolcu olmayanların girişine izin verilmeyecek. Çalışanların ve yolcuların terminalde maske takması zorunlu olacak.

 

TAV, Almati Havalimanı İçin İmzayı Attı

TAV Havalimanları, Kazakistan’ın ana giriş kapısı Almatı Havalimanı’nı için hisse alım sözleşmesini imzaladı. Yeni “İpek Yolu”nun en önemli merkezlerinden olan Almatı şehrinin havalimanıyla birlikte TAV’ın dünyada işlettiği havalimanı sayısı 15’e çıktı.

08.05.2020 – TAV Havalimanları, Kazakistan’ın ticari başkenti ve en yoğun trafiğe sahip havalimanı olan Almatı’yı satın almak üzere hisse alım sözleşmesini imzaladı. TAV ve VPE Capital’in oluşturduğu konsorsiyum, Almatı Havalimanı’nı tüm işletmeleriyle birlikte 415 milyon dolar karşılığında satın almak üzere anlaştı.

TAV’ın satın alma işlemini yapan konsorsiyumdaki payı yüzde 75’ten az olmayacak şekilde bir yapı oluşturuldu. Ülkenin güneydoğusunda bulunan Almatı, modern İpek Yolu olarak tabir edilen ”Kuşak ve Yol” projesinin önemli bir merkezinde yer alıyor. Ülkenin toplam yolcu trafiğinin yarısı ve kargo trafiğinin yüzde 68’i Almatı Havalimanı’ndan geçiyor.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Asya ve Avrupa arasındaki ana transit merkezlerinden biri olan Kazakistan’ın Almatı Havalimanı’nı satın alarak havalimanları grubumuza eklemekten mutluluk duyuyoruz. Almatı, Asya ve özellikle de Çin’den Avrupa ve Afrika’ya doğru havadan kurulan ‘İpek Yolu’nun önemli duraklarından biri. Orta Asya’nın coğrafi ve ekonomik olarak en büyük ülkesi olan Kazakistan, Türkiye ile köklü ilişkilere ve yaklaşık 3 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip. Bu yatırımla Kazakistan’ın büyüme hedeflerine ve iki ülke arasındaki iyi ilişkilere katkı sunarken, hedef pazarlarımız arasında yer alan Orta Asya pazarına da girmiş olduk. Atalarımızın Anadolu’ya göçünden önce yaşadığı topraklar olan ve tarihimizde çok önemli yer tutan bir bölge. Altayve Tanrı dağlarının eteklerindeki bir havalimanını işletiyor olmanın da verdiği gururu yaşıyoruz. Turizm ve iş dünyası açısından çok önemli bir bölge… Kazakistan ve Türkiye ticari ve turizm ilişkilerine çok büyük bir katkımız olacağına inanıyorum. Havalimanı yapımı ve işletmeciliğindeki 20 yıllık bilgi birikimimizi kullanarak, yapacağımız yatırım ve pazarlama faaliyetlerimizle birlikte, Almatı’nın potansiyelini tam olarak gerçekleştirmek üzere çalışacağız” dedi.

Ülkenin bayrak taşıyıcı havayolu Air Astana’nın ana üssü olan Almatı Havalimanı 2019’da önceki yıla göre yüzde 13 artışla 6,4 milyon yolcuya hizmet verdi.

Bek Air, SCAT Airlines ve Qazak Air de havalimanını üs olarak kullanıyor. Türk Hava Yolları ve Pegasus’un İstanbul ve Almatı arasında düzenli direkt uçuşları bulunuyor.

 

TAV, ABD’de Dördüncü Yolcu Salonunu Açtı

14.01.2020 –  TAV İşletme Hizmetleri, Florida Palm Beach Havalimanı’nda hizmete giren primeclass Lounge ile Amerika Birleşik Devletleri’nde işlettiği yolcu salonu sayısını dörde çıkarttı.

TAV İşletme Hizmetleri’nin, ABD’de Washington Dulles ve New York JFK Havalimanları’ndan sonra portföyüne eklediği son havalimanı Florida Palm Beach oldu.

TAV İşletme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı Güçlü Batkın “Şu an 28 ülkede 80’den fazla özel özel yolcu salonu işletiyoruz. Misafirlerimizin ihtiyaç ve beklentilerini yakından takip ederek tasarladığımız özel yolcu salonlarında yılda yaklaşık 8 milyon yolcuya hizmet veriyoruz.2020’de hızlı bir şekilde büyümeyi sürdüreceğiz. Palm Beach ile birlikte ABD’de dört salona ulaştık ve bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Palm Beach Havalimanı Direktörü Laura Beebe, “Yeni primeclass yolcu salonunun açılışından mutluluk duyuyoruz. Bu yolcu salonu sayesinde yolcularımız hangi havayoluyla uçarlarsa uçsunlar havalimanımızda ayrıcalıklı bir seyahat deneyimi yaşama şansı bulacaklar” dedi.

Golf ve deniz turizmiyle öne çıkan Palm Beach bölgesinin giriş kapısı konumunda bulunan havalimanında 11 havayolu ABD, Kanada ve Karayipler’deki 34 destinasyona direkt uçuş düzenliyor.

Palm Beach Havalimanı Ekim 2019 itibariyle son 12 ayda, bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 4,2 artışla 6,7 milyon yolcuya hizmet verdi. Yolcu memnuniyeti açısından ABD’nin önde gelen havalimanları arasında yer alan Palm Beach, Conde Nast Traveler tarafından ülkenin en iyi sekizinci havalimanı seçildi.

Palm Beach Havalimanı Dış Hatlar A/B Terminali’nde, 300 metrekarelik alanda hizmet verecek yolcu salonunun yılda 130 bin yolcuya hizmet vermesi hedefleniyor. Geleneksel Florida mimarisinin hasır ve ahşap dokusuna sadık kalınarak dekore edilen salonun, bir plajı andıran dingin ortamında yolcular Primeclass misafirperverliğinin keyfini çıkartabilecekler. Palm Beach Havalimanı’nda Primeclass Lounge birçok havayolu, banka ve firma ile işbirliği sağlayacak. Air Canada, American Airlines ve United Airlines gibi ABD’nin önde gelen havayolu şirketleriyle görüşmeler sürüyor.

 

Türk-Kazak İş Adamları Birliği’nden Almati Havalimanı Açıklaması

04.12.2019 – Türk Kazak İş Adamları Birliği’nin internet sitesinde yayınlanan habere göre Almatı Havalimanını TAV Airports Holding satın aldı. En son 27 Kasım’da Kazakistan’da iyi niyet anlaşması imzalanmıştı ancak şu ana kadar satın alımın yapıldığını teyit eden KAP’a TAV Yönetiminden konuyla ilgili bir açıklama gelmiş değil. (saat 9:30) Normal şartlarda iyi niyet anlaşmasını takiben satın alımla ilgili toplam sürecin 2020 yılında tamamlanması bekleniyor.

Şirket, 08.11.2019 tarihinde VPE Capital ile oluşturduğu konsorsiyumun Kazakistan Almatı Uluslararası Havalimanı’nın sahibi ile potansiyel satın alma görüşmelerine başladığını bildirmişti. Şirket tarafından görüşmelerin sonucuna ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte söz konusu satın almanın gerçekleşmesinin TAV’ın gelişen pazarlardaki büyüme potansiyelini destekleyeceği düşünülmekte. Almati Havalimanı 2018 yılında yaklaşık 8 milyon yolcuya hizmet vermiş bir havalimanı.

TÜKİB’in sitesindeki haberde söz konusu satın alıma dair haberin detayları şu şekilde:

“TAV Airports CEO’su Sayın Sani Şener konunun imzalarının atılmış olduğunu beyan etti. Sayın Şener, mevcut havaalanının geliştirilip büyütüleceğini ve Almatı’nın modern bir havalimanına kavuşacağını belirtti.

Almatı Investment Forumu’nda Almatı Valisi Sayın Bakıtcan Sagintayev Almata’nın dünya standartlarında ve rekabetçi koşullarda bir havaalanına kavuşacağından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TÜKİB Başkanı Sayın Fırat Develioğu Türkiye’den yatırımların daha fazla gelebilmesinin önündeki engelleri hızlıca aşmaya başladıklarını dile getirdi.”

 

TAV’ın Kazakistan’daki Satın Alımına İlişkin Gelişmeler Devam Ediyor…

27.11.2019 – TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Kazakistan’ın başkenti Almatı’da düzenlenen “Almaty Investment Forum”da konuştu. Bölge ülkeleri ve dünyadan 500’e yakın iş insanı, üst düzey kamu görevlileri ve yatırımcıları buluşturan forum, ülkeye yabancı yatırımları artırmayı amaçlıyor.

Şener, Almatı Havalimanı’nı satın almak üzere görüşmelere devam ettiklerini belirtti ve sürecin olumlu sonuçlanması halinde gerçekleştirmeyi planladıkları projeleri aktardı. Havalimanının turizmin geliştirilmesi ve bölgenin kalkınmasında önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Şener, kamu ve özel sektörle işbirliği halinde tüm paydaşlar için en yüksek faydanın yaratılacağını ekledi. Dünya ölçeğinde bakıldığında, önümüzdeki dönemde havacılıkta en hızlı büyüyecek bölgenin Asya olduğunu söyleyen Şener, 20 yıl içinde Asya kıtasında 3 milyar kişinin daha orta sınıfa geçeceğini ve havalimanlarını kullanacağını ifade etti.

TAV Havalimanları’nın ürün ve hizmetlerinin 28 ülkede 100’e yakın havalimanında yer aldığını söyleyen Şener, şirketin sahip olduğu bilgi birikimiyle, havalimanı işletmeciliğinde küresel ölçekte tercih edilen bir marka olduğunu belirtti. Şener, TAV’ın Almatı Havalimanı’nı almasının Türkiye ve Kazakistan arasındaki kültürel ve ticari bağların daha da gelişmesi için önemli bir adım olacağını da ekledi.

Panelin ardından Almatı Vali Yardımcısı Saparbek Tuyakbayec ve Sani Şener arasında bir “iyi niyet anlaşması” imzalandı. Anlaşmayla, TAV’ın havalimanı satın alma işlemini tamamlaması halinde, bölgenin kalkınması için yoğun işbirliği yapılması planlanıyor.

TAV, 8 Kasım’da yaptığı açıklamada Almatı Havalimanı’nı satın almak üzere görüşmelere başladığını belirtmişti.

 

TAV Grubu CEO’su Sani Şener Körfez Bölgesi’nde İnşaat Sektörünün En Güçlü 5. Lideri

02.07.2018 – TAV Grubu CEO’su Sani Şener, inşaat sektörünün saygın yayınlarından Construction Week dergisi tarafından hazırlanan ve Körfez Bölgesi’nin en etkili 100 iş insanının açıklandığı listede beşinci sırada yer aldı. Şener, 2015, 2016 ve 2017’den sonra 2018 yılında da listede ilk 10 arasına giren tek Türk iş insanı oldu.

TAV Grubu CEO’su Sani Şener, Construction Week tarafından inşaat sektöründe Körfez Bölgesi’nin en güçlü 5. lideri olarak gösterildi. Power 100 listesinde 2015 yılında 10. sırada olan Şener, 2016’da dokuzuncu, 2017’de ise yedinci sırada yer almıştı.

TAV Grubu CEO’su Sani Şener, “TAV İnşaat’ın kuruluşundan bu yana üstlendiği inşaat işlerinin toplam sözleşme bedeli 20 milyar doları aştı. ENR listelerinde son beş yıldır istikrarlı bir şekilde havalimanı inşaatında dünyada ilk üçte yer alıyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yedi ülkenin başkent havalimanları ile birlikte toplam 17 havalimanında imzamız bulunuyor. Körfez Bölgesi’nde 1200’ü mühendis olmak üzere 28 binden fazla çalışanımız görev yapıyor. Bu liste aslında Türk mühendisliğinin, iş yapma modellerinin, finansal kabiliyetlerinin ve markalarının dünyanın en büyük firmalarının yarıştığı bir pazarda ulaştığı bu başarının göstergesidir. Bu başarı rekabet açısından çok gelişmiş bir bölgede görev yapan mühendislerimizin, mimarlarımızın, teknikerlerimiz, işçilerimiz ve tüm TAV Grubu çalışanlarının emeğinin karşılığıdır. Bundan sonra da dünya pazarlarında tercih edilen bir marka olarak ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz” dedi.

Şener üç yıldır ilk 10’da

Liste, bölgede inşaat sektöründe yer alan iş insanlarının yaptıkları işler, çalışan sayıları, yarattıkları gelirler, kazandıkları ve kazanmayı bekledikleri projeler, pazardaki genel durum ve faaliyet düzeyleri incelenerek belirlendi. Ek olarak, bu kişi ve şirketlerin ekonomik parametrelere karşı tutumlarına, büyümeye devam etmek için benimsedikleri stratejilere ve engel ve sorunlar karşısında ne kadar esnek olabildiklerine ve nasıl uyum sağladıklarına da bakıldı.

Bu yıl listeye giren ilk 10 isim şu şekilde oluştu:

1- Kez Taylor – CEO, ALEC

2- Yu Tao – President & CEO, China State

3- Hamish Tyrwhitt – Group CEO, Arabtec Holding / Depa Group

4- Emad Azmy – President, Al Shafar General Contracting

5- Sani Sener – President & CEO, TAV Group

6- Samer Khoury – President (Engineering & Construction), CCC

7- Ghassan Merehbi – Chairman, Arabian Construction Company

8- Mohammed Al Abbar – Chairman, EMAAR Properties

9- Stephen Flint – Group general manager, Khansaheb Civil Engineering

10- Patrick McKinney – Area director Middle East / Gulf States, BAM International

http://power100.constructionweekonline.com/

 

TAV’a İngiltere’den İş Güvenliği Ödülü

TAV Havalimanları, iş sağlığı ve güvenliği konusunda dünyanın önde gelen kuruluşlarından British Safety Council (BSC) tarafından ödüllendirildi.

29.05.2018-Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin küresel markası TAV Havalimanları, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirdiği çalışmalarla, British Safety Council tarafından düzenlenen Uluslararası İş Güvenliği Ödülleri’nde ödüle layık görüldü. Tüm dünyadan 623 şirketin başvurduğu yarışmanın sonuçları Londra’da düzenlenen törenle açıklandı. Törende ödülü TAV adına İş Sağlığı Güvenliği ve Çevre Müdürü Emrah Gürer aldı.

TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü “TAV Havalimanları olarak, bugün yedi ülkede 18 havalimanının işletmesini yürütüyoruz. Hizmet verdiğimiz her noktada, 30 binden fazla TAV çalışanı yolcularımıza en iyi seyahat deneyimini sunmak üzere 24/7 çalışıyor. TAV olarak kuruluşumuzdan itibaren, mutlu çalışanların mutlu yolcular yaratacağını bilerek çalışanlarımızın mutluluğunu tüm operasyonlarımızın odağına koyduk. Tüm operasyonel süreçlerimizi, çalışanlarımız ve paydaşlarımız için güvenli ve sağlıklı hale getirmek üzere sürekli gözden geçiriyoruz. Son sekiz yılda İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yürüttüğümüz iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarıyla bu önemli ödülü kazanmaktan gurur duyuyoruz. Havalimanı işletmeciliği alanında en yüksek standartlarda küresel ölçekte hizmet sunduğumuzu bir kez daha teyit etmekten mutluluk duyuyoruz ve iyi bir ülke temsilciliği yaptığımıza inanıyoruz” dedi.

British Safety Council CEO’su Mike Robinson, “British Safety Council TAV’ın bu başarısını övgüyle karşılıyor. Uluslararası İş Güvenliği Ödülü’nü kazananlardan oluşan uzun liste, günümüzde artan sayıda şirketin iş sağlığı ve güvenliği risklerini yönetmenin işlerinin başarısı açısından önemini kavradığını gösteriyor. Bu çalışmalar çalışanlar, onların aileleri, şirketler ve toplumun geneline fayda sağlıyor. Ödül kazananların başarılarını kutlarken, dünyanın her yerindeki şirketleri bu örnekleri takip etmeye ve çalışanlarının iş güvenliğini ve sağlığını operasyonlarının odağına almaya davet ediyoruz” dedi.

British Safety Council tarafından düzenlenen Uluslararası İş Güvenliği Ödülleri’ne katılabilmek için kurumların önceki yıl içinde ölümlü bir iş kazası yaşamamış, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ceza almamış ve hakkında bu konuda bir soruşturma başlatılmamış olması gerekiyor.

TAV Havalimanları, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sıfır iş kazası hedefiyle yürüttüğü eğitimler, farkındalık çalışmaları ve çalışanların sağlıklı bir iş ortamında çalışabilmesi için yapılan uygulamalarla ödüllendirildi. Jüri, TAV’ın son sekiz yılda 108 farklı konuda 100 bin saat iş sağlığı güvenliği eğitimi gerçekleştirmesini ve bu konuda inovatif bir şekilde farkındalık yaratmak üzere yayınlanan KarikatüRİSK kitabını övgüye değer buldu.

Tav Havalimanları Holding TAVHL Hisse Analiz ve Yorumları

 

TAV, IC İçtaş’ın Antalya Havalimanı’ndaki Hisselerini Almak Üzere Anlaştı

TAV Havalimanları, IC İçtaş’ın Antalya Havalimanı’ndaki hisselerini almak üzere anlaştı. TAV, 2024 sonuna kadar işletme hakkı bulunan havalimanında eşit yönetim hakkına sahip olacak.

28.02.2018 – Türkiye’nin havacılık sektöründeki küresel markası TAV Havalimanları, IC İçtaş şirketinin yüzde 49’luk payının tamamını satın alarak Antalya Havalimanı’nı portföyüne eklemek üzere anlaştı. TAV böylece tüm dünyada işlettiği havalimanı sayısını 18’e, yıllık yolcu sayısını yaklaşık 141 milyona çıkartacak. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Rekabet Kurumu’nun onaylarının ardından yürürlüğe girecek anlaşmayla TAV ve Fraport havalimanını eşit ortak olarak yönetecek ve yüzde 50 temettü hakkına sahip olacak. Dış hat yolcusu bakımından Türkiye’nin ikinci en yoğun havalimanı olan Antalya, 2017’de 26 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “TAV olarak havalimanlarına yatırım yapıyoruz ve havalimanı işletmeciliğinde faaliyet gösteriyoruz. Bu alanın dışında hiçbir alana odaklanmıyoruz. Akdeniz’in en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Antalya’da ortağımız Fraport’la birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Ana üssümüz İstanbul Atatürk Havalimanı’nın kapanmasıyla doğacak boşluğu doldurmak üzere dört yıl önce stratejimizi değiştirmiş, portföyümüze yeni havalimanları eklerken servis şirketlerimizi TAV dışında da büyümek üzere yönlendirmiştik. Bugün ürün ve hizmetlerimiz 19 ülkede 77 havalimanında yer alıyor. 2017 yılında 115 milyon yolcuya hizmet ettik. Şimdi 18 milyondan fazla uluslararası yolcuya hizmet veren, uluslararası yolcu trafiği açısından Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olan Antalya’yı portföyümüze ekliyoruz. Antalya anlaşmasıyla Türkiye’de yatırım yapmak konusundaki kararlılığımızı ve Türk havacılığının geleceğine olan inancımızı bir kez daha vurgulamış oluyoruz. Sahip olduğumuz bilgi birikimini kullanarak Antalya’nın potansiyelini güçlendirmek için çalışacağız. Fırsatları değerlendirmeye ve havalimanı işletmeciliğinde büyümeye devam edeceğiz” dedi.

1960’da hizmete giren Antalya Havalimanı toplam alanı 178 000 metrekareye ulaşan iç ve dış hatları terminalleri ve iki paralel pistiyle bugün yılda 26 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyor. Havalimanında 28 yolcu köprüsü, 94 uçaklık park pozisyonu ve 2 110 araçlık otopark bulunuyor.

Fraport 1999’dan bu yana Antalya Havalimanı’nın işletmesinde bulunuyor. Son olarak Mart 2007’de gerçekleşen ihalede, Fraport-IC İçtaş ortaklığı havalimanını 31 Aralık 2024 tarihine kadar işletme hakkını kazandı.

Anlaşma sürecinde satıcı tarafın finansal danışmanlığını Ünlü&Co, hukuksal danışmanlığını Çalışkan Okkan Toker Hukuk Bürosu üstlendi. TAV’ın danışmanlığını ise Hogan Lovells ve Sibel Ertekin Hukuk Bürosu gerçekleştirdi.

Antalya Havalimanı hakkında

Antalya, 500 kilometreye ulaşan sahil şeridiyle Türkiye’nin en gözde turizm destinasyonu. Şehrin 2 milyonluk nüfusu yaz aylarında ikiye katlanıyor. Şehirdeki otellerin 600 binden fazla yatak kapasitesi bulunuyor. Türkiye’ye gelen yabancı turistin yaklaşık yüzde 30’unu Antalya ağırlıyor.

Türkiye’deki otel yatak kapasitesinin yüzde 55’ine sahip olan Antalya, aynı zamanda Akdeniz çanağında en yüksek yatak kapasitesine sahip bölge. Antalya tek başına Portekiz veya Mısır’dan fazla yatak kapasitesine sahip. Şehir aynı zamanda İstanbul’un ardından en fazla doğrudan yabancı yatırımcının bulunduğu il konumunda. Antalya’da çoğu turizm sektöründe yer alan 3200’den fazla yabancı yatırımlı şirket bulunuyor.

2017’de 26 milyon yolcuya hizmet veren Antalya Havalimanı rekorunu 2014’te kırmıştı. O yıl toplam yolcu sayısı 28,3 milyona, dış hat yolcu sayısıysa 22,1 milyon ulaşmıştı. Rusya’yla yaşanan kriz ve tüm bölgeyi etkileyen güvenlik endişeleri nedeniyle trafik 2016’da ciddi şekilde etkilendi ve 18,8 milyona düştü.

Antalya Havalimanı’nda dış hat yolcu trafiğinin büyük bölümü charter uçuşlarından oluşuyor. Dış hat trafiği açısından, tarifeli sefer düzenleyen havayolları arasında SunExpress yüzde 13 ile ilk sırada, onu THY takip ediyor.

 

TAV Kopenhag’da Özel Yolcu Salonu İşletecek

TAV İşletme Hizmetleri’nin portföyüne eklediği 30. havalimanı Kopenhag oldu. Şirket tüm dünyada işlettiği 57 yolcu salonunda günde 13 bin yolcuya hizmet veriyor.

18.01.2018 – TAV Havalimanları’nın iştiraki TAV İşletme Hizmetleri özel yolcu salonu işletmeciliği alanındaki büyümesini sürdürüyor. Şirket son olarak yolcu trafiği açısından İskandinavya’nın en yoğun havalimanı olan Kopenhag’daki yolcu salonunu hizmete açtı. Danimarka’nın ana giriş kapısı olan havalimanı 2017’de 29,2 milyon yolcuya hizmet verdi. TAV İşletme Hizmetleri, Kopenhag Havalimanı’nda bulunan Primeclass Lounge’ı 10 yıl süreyle işletecek.

TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Ali Bora İşbulan “Yolcularımızın değişen ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürün ve hizmetler geliştiren şirketimizin portföyüne Kopenhag Havalimanı’nı da eklemekten mutluluk duyuyoruz. Bugün dünyanın dört bir yanındaki 30 havalimanında yer alan 57 yolcu salonumuzda günde yaklaşık 13 bin misafirimizi ağırlıyoruz. Global bir şirket olarak, bu iş modeliyle, çok daha geniş coğrafyalarda faaliyet gösteren bir havalimanı hizmet şirketi olmak en büyük hedefimiz. Bu amacımızın ülkemizin tanıtımına ve imajına yapacağı pozitif katkıya da yürekten inanıyoruz. TAV İşletme Hizmetleri olarak salon işletmeciliğinin yanı sıra TAV Havalimanları Holding bünyesindeki havacılık dışı gelirleri de yönetiyoruz. Ayrıca Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinde havalimanı, demiryolu, denizyolu ve kruvaziyer terminallerindeki reklam ve tanıtım alanlarının pazarlanması ve ticari alan tahsisi sağlanması gibi faaliyetleri de yürütüyoruz. Öte yandan yılda 100 binden fazla yolcuya karşılama ve uğurlama hizmeti de verirken aynı zamanda CIP Servis, TAVPort.com, Airporteasy.com, TAV Passport Card, primeclass ve Lounge Card gibi üyelik programlarını da yönetiyoruz” dedi.

Kopenhag Havalimanı Terminal 3’te bulunan Primeclass Lounge’da Danimarka’ya özgü lezzetlerin yanı sıra uluslararası mutfaklara ait sıcak ve soğuk yiyecekler servis ediliyor. Ücretsiz internet bağlantısı, televizyon ve dijital ekran gibi pek çok hizmeti misafirlerine aynı çatı altında sunan Primeclass Lounge, haftanın her günü sabah 05:30 ile akşam 22:30 arasında hizmet veriyor. Yolcu salonundan anlaşmalı havayollarının yolcularının yanı sıra ve TAV Passport Kart üyeleri ücretsiz yararlanabiliyor.

Türk Hava Yolları, Pegasus ve Atlas Global’in İstanbul Kopenhag arasında düzenli seferleri bulunuyor.

 

TAV Havalimanları 17 Yılda 17 Havalimanına Ulaştı

TAV, Suudi Arabistan’da 3 Havalimanı İşletecek

09.07.2017 – TAV Havalimanları Suudi Arabistan’da Medine’nin ardından Yanbu, Qassım ve Hail havalimanlarının geliştirilmesi ve işletmesi için imza attı. TAV üç havalimanını toplam 400 milyon dolar yatırımla geliştirecek ve 30 yıl boyunca işletecek.

Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki önde gelen markası TAV Havalimanları, Suudi Arabistan’da üç havalimanının geliştirilmesi ve işletmesi için Suudi Arabistan Sivil Havacılık İdaresi’yle (GACA) anlaşmayı imzaladı. TAV ve ortağı Al Rajhi Grubu, Yanbu, Qassim ve Hail havalimanlarını 30 yıl süreyle işletecek. Üç havalimanında yeni terminal ve hizmet birimleri için toplam 400 milyon dolar yatırım yapılacak. 2000’de İstanbul Atatürk Havalimanı’yla yola çıkan TAV’ın tüm dünyada işlettiği havalimanı sayısı 17’ye yükselirken şirket Suudi Arabistan’da toplam dört havalimanının işletmesini yürütecek.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “TAV olarak havalimanı yapımı ve işletmeciliğinde sahip olduğumuz deneyim ve bilgi birikimiyle tüm dünyada tercih edilen bir marka haline geldik. Suudi Arabistan’da ilk havalimanı özelleştirmesi olan Medine Havalimanı projesinde gösterdiğimiz başarı bu ülkede yeni fırsatlara kapı açtı. Yanbu, Qassim ve Hail ile birlikte tüm dünyada işlettiğimiz havalimanı sayısı 17’ye, yıllık hizmet verdiğimiz yolcu sayısı da 110 milyon seviyelerine yükselecek. Dünyanın en rekabetçi coğrafyalarından olan Körfez Bölgesi’nde altı başkent havalimanında imzamız bulunuyor. Önümüzdeki dönemde dünyanın farklı bölgelerinde, özellikle de gelişmekte olan ülkelerdeki fırsatları değerlendirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

2016’da yaklaşık 3,6 milyon yolcuya hizmet veren Yanbu, Qassim ve Hail havalimanları, öngörülen toplam 400 milyon dolar yatırımlarla birlikte yılda yaklaşık 11,5 milyon yolcuya hizmet verebilecek. TAV, üç havalimanının işletmesini de bu yıl içinde devralmayı planlıyor. Şirket işletmeyi devraldıktan sonra yeni terminal inşaatlarına başlayacak ve 2020’de yatırımı tamamlayacak. TAV, üç havalimanının işletmesini 2047’ye kadar sürdürecek.

Arabistan Yarımadası’nın coğrafi olarak ortasında bulunan Qassım, Suudi Arabistan’ın 13 yönetim bölgesinden birisi. Ülkenin tarımsal üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren ve önemli bir turzim destinasyonu olan bölgenin giriş kapısı Qassım Havalimanı’ndan THY’nin de aralarında bulunduğu 12 havayolunun düzenli seferleri bulunuyor. TAV Suudi Arabistan’da 2012’den bu yana Medine Havalimanı’nın işletmesini yürütüyor. Ayrıca hizmet şirketleriyle Cidde, Riyad ve Dammam havalimanlarında da faaliyet gösteriyor. İHA

Tav Havalimanları Holding TAVHL Hisse Analiz ve Yorumları