Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri TAV CEO&#8217...

TAV CEO’su Sani Şener Görevini Devrediyor

31.03.2022 – TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini üstlendi. Serkan Kaptan İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak atandı. Değişiklikler 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak.

Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları’nda üst yönetim değişiklikleri gerçekleşiyor. Şirketin kurucu ortağı ve kuruluşundan bu yana İcra Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Sani Şener, Yönetim Kurulu Başkan Vekili oldu. TAV’da kuruluşundan itibaren iş geliştirme, strateji ve pazarlama alanında yöneticilik yapan ve 2016’dan bu yana İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı sürdüren Serkan Kaptan, 1 Mayıs 2022 itibariyle İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak atandı.  Franck Mereyde Murahhas Aza, CFO Burcu Geriş de  İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak atandı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Geride bıraktığımız 25 yılda havalimanı işletmeciliği sektöründe tüm dünyada tercih edilen bir marka yarattık. İstanbul Atatürk Havalimanı yap-işlet-devret projesiyle kurulan TAV bugün sekiz ülkede 15 havalimanından oluşan bir portföyü yönetiyor. Bugün şirketimizin geleceğini şekillendirecek ve uzun zamandır üzerinde çalıştığımız kurumsal değişiklikleri açıklamaktan mutluluk duyuyoruz. Şirketimizin kuruluşundan itibaren her kademede önemli sorumluluklar üstlenen ve son altı yıldır İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak göre yapan Serkan Kaptan, 1 Mayıs itibariyle İcra Kurulu Başkanlığı görevini üstlenecek. Franck Mereyde Murahhas Aza, CFO Burcu Geriş de bu görevini de sürdürmek üzere İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak. Yeni üst yönetim ekibimiz TAV’ın orta ve uzun vadeli büyüme hedeflerini gerçekleştirmek üzere liderlik edecek. Önümüzdeki dönemde Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak şirketin stratejisi ve ilişkilerinde destek vermeyi sürdüreceğim” dedi.

Serkan Kaptan hakkında

1 Aralık 1971’de doğan Serkan Kaptan, lisans derecesini İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nünden aldı ve 2002 yılında Marmara Üniversitesi MBA programını tamamladı. Kaptan, 1998 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı yap-işlet-devret projesi ile TAV Havalimanları Holding’e katıldı. 2001 yılına kadar TAV Havalimanları Holding’in ortağı VIE’ye ait Airport Consulting Vienna şirketinde havalimanı işletme danışmanı olarak görev aldı. 2002’den itibaren TAV Havalimanları’nda iş geliştirme ve strateji, havayolu pazarlama, araştırma-geliştirme ve yatırımlarından sorumlu olarak görev üstlendi. Havalimanı ve havayolu işletmeciliği ile kamu-özel sektör iş birliği ile yapılan altyapı projelerinde 25 yıllık deneyime sahip olan Kaptan, 2016’dan itibaren TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinin yanı sıra holdingin tüm iştiraklerinde yönetim kurulu üyesi olarak yer alıyor. Serkan Kaptan, aynı zamanda ADP Orta Asya, Orta Doğu, Afrika, Doğu Avrupa ve CIS’ten Sorumlu İcra Kurulu Üyesidir. Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) YK Üyesi ve DEİK Letonya-Türkiye İş Konseyi Başkanı olarak görev yapan Kaptan, 2021’de Avrupa Havalimanları Konseyi (ACI Europe) Yönetim Kurulu’na seçildi. Kaptan evli ve iki çocuk babasıdır.

Franck Mereyde hakkında

6 Nisan 1972’de doğan Franck Mereyde, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Jeofizik ve Uzay Teknikleri alanında yüksek lisans yaptı. Kariyerine Environnement Canada ve Météo France’de başladı. Kamu yönetiminde ulaşım ve sivil havacılık konusunda danışman olarak görev üstlendi. Mereyde, Paris-Charles de Gaulle Havalimanı Operasyonlardan Sorumlu Direktör Yardımcısı olarak 2005 yılında Groupe ADP’ye katıldı ve daha sonra Direktör olarak görev üstlendi. Aynı zamanda Groupe ADP’nin Kargo Bölümü’nden de sorumlu olarak hizmet verdi. 2007 yılında Paris-CDG Terminal 2A, 2B, 2C ve 2D Direktörlüğü’nü, Ocak 2010’da ise hızlı tren bağlantısı TGV/RER sorumluluğunun yanı sıra 2E, 2F ve 2G terminallerinin de yöneticiliğini üstlendi. 1 Mart 2011’de Paris-Orly Havalimanı Genel Müdürü olarak atanan Mereyde, Aéroports de Paris Management ve Hub Safe şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlendi. 1 Eylül 2017’den bu yana TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. DEİK Türkiye-Fransa İş Konseyi ve Institut du Bosphore Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev yapan Mereyde, Mart 2022’de Türk-Fransız Ticaret Derneği (CCI France Turquie) Başkanlığı’na seçildi. Mereyde evli ve üç çocuk babasıdır.

Burcu Geriş hakkında

Burcu Geriş, 1999’da Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun olmuş; daha sonra London Business School ve Columbia Business School’dan MBA derecesi almıştır. Profesyonel iş yaşamına başladığı Garanti Bankası’nda 1999-2005 yılları arasında Hazine ve Proje Finansmanı bölümlerinde çalışmıştır. TAV Havalimanları Holding bünyesine 2005 yılında katılan Geriş, Şirket’in Proje ve Yapılandırılmış Finansman Bölümü’nün başında yer almıştır. 2012 yılında CFO, 2014 yılında Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenen Geriş, 2015 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından Genç Küresel Lider unvanına ve 2013 yılında Women’s Forum tarafından Rising Talent unvanına lâyık görülmüştür. 2016-2022 yıllarında Türkiye’nin En Etkin 50 CFO’sundan biri seçilmiştir. TAV grup şirketlerindeki yönetim kurulu üyeliklerinin yanı sıra Women Corporate Directors (WCD), Professional Women’s Network (PWN), Global Board Ready Women (GBRW), Global İlişkiler Forumu Genç Profesyoneller Programı, BÜMED, CBS ve LBS Mezunlar Dernekleri üyeliği bulunan Geriş, evli ve iki çocuk annesidir.

TAV Havalimanları hakkında

Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de Antalya, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Gazipaşa Alanya havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Kazakistan’ın Almatı, Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2021 yılında iştirakleriyle birlikte 52 milyon yolcuya hizmet sundu.

TAV Yılın İlk Yarısında 13,1 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi

28.07.2021 – TAV Havalimanları yılın ilk yarısına ilişkin finansal sonuçları açıkladı. Şirket bu dönemde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 155,9 milyon avro ciro elde etti. Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları yılın ilk yarısında iç hatlarda 8 milyon, dış hatlarda 5,1 milyon yolcuya hizmet verdi. 

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Şirketimiz için oldukça verimli geçen 2021’in ilk çeyreğinde Türkiye’deki havalimanlarımız ikişer sene süre uzatımı ve kira ötelemesi aldı. Ayrıca, gene aynı dönemde, Tunus borç yapılandırması ile bir defaya mahsus 109 milyon avro tutarında bir finansal gelir yarattık.

2019 yılından beri kaydedilen en yüksek FAVÖK’ü elde ettiğimiz 2021’in ikinci çeyreği ise operasyonel olarak 2019’dan bu yana geçirdiğimiz en başarılı üç aylık dönem oldu. Havacılık sektöründe mevsimsel olarak en kuvvetli dönem üçüncü çeyrek olduğu için, karantinasız seyahat imkanlarının da devamı koşuluyla, bir sonraki çeyreğin çok daha güçlü olmasını bekliyoruz.

Haziran’ın ilk haftasında Türkiye’den Almanya’ya, son haftasında Türkiye’den Rusya’ya ve Temmuz’un ikinci haftasında da Türkiye’den Polonya’ya karantinasız seyahat etmek mümkün hale geldi. Böylece Türkiye’deki dış hat yolcumuzun yaklaşık %65’ini oluşturan Rus, Alman, Ukraynalı ve Polonyalı misafirlerimizi artık havalimanlarımızda ağırlayabilir hale geldik. Kuzey Makedonya’nın AB’nin yeşil listesine girmesi ve Gürcistan ana pazarlarının çoğunun da karantinasız seyahat imkanına kavuşması ile Haziran yolcusunda önemli bir toparlanma yaşadık. Ancak bu yeni izinlerin tam etkisini Temmuz ayı ve sonrasında görmeyi bekliyoruz.

Beklentilerimize uygun bir şekilde, Temmuz’un ilk yarısı toparlanma açısından Haziran’dan çok daha iyi geçti. İlk 20 günlük rakamlara baktığımızda Antalya dış hat yolcusunun 2019 Temmuz ayının aynı dönemine kıyasla yüzde 59 seviyesine ulaştığını görüyoruz. (*)

Pandemi süreci boyunca, yatırımcılarımıza, kısıtlamalar kalktığında havalimanlarımızdaki toparlanmanın çok hızlı olacağını ifade ettik ve şu anda da bu sürece birlikte tanık oluyoruz. Türkiye, Eurocontrol Temmuz rakamlarına göre 2019’a kıyasla günlük uçuş sayısında en hızlı toparlanmayı yaşayan Avrupa ülkesi konumunda bulunuyor.

Faaliyetlerimizi destekleyen bu olumlu gelişmeler eşliğinde 2021’in ikinci çeyreğini 95 milyon avro ciroyla kapattık ki bu rakam pandeminin başından beri elde ettiğimiz en yüksek üç aylık ciro oldu. Mayıs 2021’de konsolide etmeye başladığımız Almatı, konsolide ciromuza 19.5 milyon avro katkı yaptı. Sıkı maliyet kontrolü ve devletimizin de desteği ile Almatı dahil giderlerimizi(**) pandemi öncesine göre yüzde 41 daha aşağıda tutmayı başardık.   Almatı hariç bakıldığında ise giderlerimiz pandemi öncesi dönemin yüzde 47 altında gerçekleşti. Almatı, iki ayda 5,5 milyon avro katkı yaparak 6 aylık konsolide FAVÖK’ümüzün yüzde 23’ünü oluşturdu. Yurt dışında işlettiğimiz havalimanlarımız arasında en hızlı toparlanmayı da, iç hatta 2019’un yüzde 50 üstüne çıkan ve dış hatta da 2019’un yüzde 44’ü seviyesine gelen Almatı sağladı. Böylece Tunus yapılandırmasının finansal katkısı, yolcu tarafındaki olumlu gelişmeler ve portföyümüze yeni eklediğimiz Almatı’nın güçlü performansı ile 2021’in ilk yarısını 156 milyon avro ciro, 24 milyon avro FAVÖK ve 23 milyon avro net karla kapadık.

Ülkemizdeki aşılama programının Haziran ayında ivmelenmesiyle nüfusumuzun yaklaşık yüzde 50’sini en az bir kere aşılamış olma seviyesine kadar ulaştık ve Türkiye, bu mevcut durumla dünyadaki başarılı aşılama programları arasında yerini aldı. Olumlu gelişmelerin aynı şekilde devamı koşuluyla havalimanlarımızın yoğun çalıştığı ve bunun finansal sonuçlarımıza oldukça kuvvetli bir şekilde yansıdığı bir üçüncü çeyrek geçirmeyi bekliyoruz.

Pandemi döneminde birinci önceliğimiz çalışanlarımızın ve yolcularımızın sağlığını korumak oldu. Evden çalışma uygulamamız ve alanının en iyisi sağlık önlemlerimiz ile bu sınavı başarıyla verdiğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde ise artık tedrici bir şekilde normalleşme adımlarını atmayı planlıyoruz. Bu tarihi ölçekteki zor günlerde kıymetli emekleri ve sarsılmaz destekleri ile markamızı bugünlere getiren çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

(*) Ay sonunda açıklanacak bir aylık kesin sonuçlar, kısmi ön-sonuçlardan önemli ölçüde farklılık gösterebilir. (**) Amortisman, itfa ve değer düşüklüğü öncesi faaliyet giderleri

 

TAV 2020’nin İlk Dokuz Ayında 21 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi

23.10.2020 – TAV Havalimanları bu yılın ilk dokuz ayında dış hatlarda 10 milyon, iç hatlarda 11 milyon yolcuya hizmet sundu.

Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları üçüncü çeyrek sonu finansal sonuçları açıkladı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “İçinde bulunduğumuz havacılık sektörü, Kovid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektör oldu. Nisan ve Mayıs aylarındaki karantinalar sırasında, ülkeler arası sınırların kapanması nedeniyle yolcu sayımızın neredeyse sıfıra düştüğünü gördük. Bu nedenle, mart ayından bu yana gerekli maliyet düşürücü aksiyonları paydaşlar, hissedarlar, yatırımcılar ve çalışanlarımız arasında adil bir şekilde paylaştırmak için çalışıyoruz. Bu denge konusunda elimizden gelenin en iyisini yaptığımızı düşünüyorum. Pandemiye oldukça süratli bir şekilde tepki verip nakit faaliyet giderlerimizi ikinci çeyrekte yüzde 55, üçüncü çeyrekte de yüzde 53 oranında düşürmeyi başardık. Bu başarıda en büyük pay çalışanlarımıza ve alt yüklenicilerimize aittir, kendilerine özellikle teşekkür etmek isterim.

Pandemi, sözleşmelerimizde bir ‘mücbir sebep’ olarak açık bir şekilde tanımlanmıştır. Bu nedenle, sözleşmelerimizdeki ‘mücbir sebep’ maddelerine istinaden kaybedilen gelirimizin tazmini için ortaklık yaptığımız havacılık otoritelerine gerekli başvuruları yaptık. Sözleşmeden sözleşmeye farklılık gösterebilecek tazminat yöntemleri, zaman uzatma, kira erteleme veya zararlarımızı telafi etmek için başka yöntemler olabilir.

Temmuz 2020 itibarıyla Türkiye, Tunus ve Makedonya’daki havalimanlarımız dış hat uçuşlarına yeniden açıldı. Çok sınırlı bir şekilde açılan Gürcistan’ın Kasım ayında tam açılışını bekliyoruz. Gene Eylül ayında sınırlı bir şekilde açılan Medine’de de açılma kapsamının Kasım ayında genişlemesini bekliyoruz. Zagreb Havalimanı ise salgın sırasında açık kaldı.

Sınırların yeniden açılmasından sonra ülkeler arasındaki trafiği belirleyen en önemli etken, ülkelerin birbirlerini karşılıklı ‘güvenli ülkeler’ listelerine alması oluyor. Her ülke, kendi belirlediği ‘güvenli ülkeler’ listesine giren ülkelerden karantina gereksinimi olmadan yolcu kabul ediyor. İki ülkenın birbirini karşılıklı ‘güvenli ülke’ listesine almasıyla birlikte iki ülke arasında ticari seyahat trafiğinde anlamlı bir artış başlıyor.

Türkiye ile birbirlerini karşılıklı olarak güvenli ülke ilan eden ülkelerin sayısı çoğaldıkça Ağustos 2020’den itibaren Türkiye’deki havalimanlarımızda anlamlı bir toparlanma başladı. Türkiye ile karşılıklı güvenli ülke listesinde bulunan bu ülkelerin sayısının sınırlı olmasına rağmen özellikle Antalya ve Bodrum’da oldukça hızlı bir toparlanma yaşandı. Eylül ayında Antalya dış hat yolcusu aylık bazda 2019 yolcusunun yüzde 45’i seviyesine kadar çıktı. Bodrum’da da Eylül ayında, gene aylık bazda, 2019 dış hat yolcusu seviyesinin yüzde 59’una kadar ulaştık. Sekiz hafta gibi kısa bir süre içinde ve pandemi koşulları hala devam ederken gerçekleşen bu hızlı toparlanma, kısa mesafeli ekonomik tatil destinasyonlarına yönelik birikmiş seyahat talebinin varlığını gösteriyor. Bu da bize, normalleşme başladığında, havalimanlarımızdaki toparlanmanın çok hızlı olabileceğine dair kanıt sağlıyor.

Almatı Havalimanı satın almasının finansmanı görüşmeleri kapsamında kullanılacak kredi için IFC ve EBRD’den ön onayı aldık ve işlemin kapanmasından önce yapılması gereken son çalışmalar da neredeyse tamamlandı. Satın almayı 2020’nin dördüncü çeyreğinde kapatmayı planlıyoruz. Almatı’nın cirosunun turizm sektörüne duyarlılığı oldukça az ve esasen Yeni İpek Yolu üzerinde hareket eden kargo ve transit trafiğinden etkileniyor. Bu defansif özellikleriyle öne çıkan Almatı’nın finansalları pandemiden portföyümüzdeki havalimanlarına göre çok daha az etkilendi. Mülkiyetimizdeki ilk havalimanı olacak olan ve bu nedenle imtiyaz yenileme riski bulunmayan Almatı, işlem kapandığında portföyümüz için önemli bir değer ortaya çıkaracak.

Bir süredir üstünde çalıştığımız Tunus borç yapılandırma görüşmelerini de sonuçlandırmaya çok yaklaştık. Anlaşmanın tamamlanmasıyla birlikte detayları açıklayacağız.

Ekonomi yönetimimiz pandemi sürecinde özellikle istihdam kayıplarını önlemek için oldukça hızlı ve etkili önlemler aldı. Bu bağlamda pandeminin istihdam üzerindeki etkilerini azaltmak için açıklanan son ekonomik paketi de oldukça yerinde ve önemli buluyorum. Hızlıca ve proaktif bir şekilde alınan bu önlemler, Yeni Ekonomi Programı’nda 2021 için açıklananan yeniden büyüme rotasına giriş için oldukça faydalı olacaktır.

Bu tarihi zamanlardan geçerken bize güven veren en önemli unsurlar güçlü bilanço yapımız ile çalışanlarımız, hissedarlarımız ve iş ortaklarımızın sarsılmaz desteği. Kendilerine bu vesileyle en derin şükranlarımı sunuyorum” dedi.

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon avro) 9A19 9A20 % değişim
Konsolide ciro 583.7 228.5 -61%
FAVÖK 234.4 16.9 -93%
FAVÖK marjı (%) 40.2% 7.4% -32.7 puan
Devam Eden Faaliyetlerden Net Kâr 98.3 (196.2) a.d.
Duran Faaliyetlerden Net Kâr 51.8 (4.4) a.d.
Toplam Net Kâr 150.1 (200.6) a.d.
Yolcu sayısı (mn) 71.5 21.0 -71%
– Dış hat 45.7 10.0 -78%
– İç hat 25.9 11.0 -58%

* TAV Istanbul verileri Ciro ve FAVÖK hesaplamasına dahil edilmemiştir. Aynı şekilde yolcu sayılarına Istanbul Atatürk Havalimanı dahil değildir.

TAV İlk 6 Ayda 11,4 Milyon Yolcuya Hizmet Verdi

TAV Havalimanları’nın hizmet verdiği yolcu sayısı, Nisan ve Mayıs aylarında pandemi nedeniyle durma noktasına gelen ticari yolcu trafiğinin etkisiyle yılın ilk yarısında yüzde 70 azaldı. Seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak kalkmasıyla, şirket işlettiği havalimanlarının çoğunda öngörülen tüm önlemleri alarak yolculara yeniden hizmet vermeye başladı.

24.07.2020 – TAV Havalimanları yılın ilk altı ayında 6,8 milyon iç hat ve 4,7 milyon dış hat olmak üzere toplam 11,4 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirketin bu dönemdeki konsolide cirosu 141,9 milyon avro oldu.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “2020’nin ikinci çeyreği tüm dünyada Covid-19 Pandemisi kaynaklı sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamalarıyla geçti. Seyahat kısıtlamalarından en çok etkilenen sektör olan havacılıkta dış hat yolcu trafiği ikinci çeyrekte tüm dünyada neredeyse sıfıra yakın seyretti. Bu kısıtlamaların etkisiyle, TAV Havalimanları’nın 2020 yılının ilk yarısında hizmet verdiği yolcu sayısı geçen seneye göre yüzde 70 azaldı.

Bugün itibariyle havalimanlarımızın çoğu yeniden ticari yolcu trafiğine açılmış durumda. Hala kısmi olarak hizmet veren Gürcistan’daki limanlarımızın da Eylül ayında tamamen açılmış olmasını bekliyoruz. Medine Havalimanı da iç hatlar trafiğine açıldı, ancak dış hatların yeniden açılma tarihi henüz belli olmadı.

Tüm havalimanlarımızda, dış hat trafiğinde geri dönüşün başlaması için esas önemli olan konu ülkeler arasındaki uçuş yasaklarının kaldırılmasıdır. Ülkelerin karşılıklı olarak sınırlarını açmasını takiben havalimanlarımızda yolcu artışı başlamıştır. Ana pazarlarımızdan İngiltere ve Rusya, Türkiye ile sınırlarını karşılıklı olarak ticari yolcu trafiğine yeniden açtı. Covid-19 salgınını yavaşlatma konusunda oldukça başarılı bir uygulama sergileyen Türkiye, Avrupa Birliği’nden gelen misafirlerimizi ağırlamaya da hazır. AB ülkeleriyle karşılıklı trafiğin başlamasıyla toparlanma süreci de hızlanacaktır.

Şirket olarak İçinde bulunduğumuz küresel krize hızlı ve kararlı bir şekilde tepki verdik. Öncelikle, giderlerimizin azaltılması çok önemliydi. Bunla ilgili olarak yüzde 32 oranında bir maliyet düşüşü yakaladık. Bundan dolayı özellikle çalışanlarımıza ve bize iş yapan alt yüklenicilerimize çok teşekkür ediyorum. Kriz süreçlerinde maliyetleri düşürürken yönetimin en önemli görevi, paydaşlar, ortaklar, yatırımcılar ve çalışanlar arasındaki maliyet düşürücü tedbirleri en adil bir şekilde alabilmektir. Bu konuya çok dikkat ederek elimizden geleni yaptık.

Aynı zamanda her havalimanı için her ülkede yapmış olduğumuz sözleşmelerde bulunan force majeure (mücbir sebep) maddelerinden olan ‘salgın hastalık’ maddesine dayanarak iş yaptığımız idareler gelir kaybımızın karşılanması için gerekli müracaatları yaptık. Her sözleşmenin kendi içeriğine göre, süre uzatımı, kira ertelemesi veya başka türlü metotlarla bu kayıplarımızın karşılanması için gerekli çalışmaları da yapıyoruz.

Bu dönemde Covid-19 öncesi açıkladığımız Almatı Havalimanı’nın satın alınması sürecini de tamamlamak üzereyiz. Almatı Havalimanı’nın satın alma işlemini üçüncü çeyrek itibarıyla kapamış olmayı hedefliyoruz. Almatı, ikinci çeyrekte önemli bir kargo trafiği hacmi yakaladı ve gelir kompozisyonu açısından defansif özelliklere sahip olduğunu gösterdi. Sözleşme yenileme riski ve sınırlı işletme süresi gibi kısıtları olmayan bu havalimanı, portföyümüze önemli bir katkı sunacak. Almatı Havalimanı’nın Yeni İpek Yolunun hava yolu ile yapılacak süratli kargo işlemleri için çok önemli bir merkez olacağı da çok açık. Ayrıca mevcut 6,5 milyon yolcusunun, yeni yapılacak yatırımlarla önemli oranda artacağını da gözlemliyoruz. İşlemin kapanması ve trafiğin yeniden 2019 seviyelerine gelmesiyle birlikte Almatı’nın, TAV Havalimanları’nı değerlemekte kullanılan çarpanlara pozitif etkisinin olmasını bekliyoruz.

Şirket olarak bu krize oldukça güçlü bir bilanço yapısıyla girdik. Bilançomuzun verdiği güçle şirketimizin geleceğine yatırım yapmaya Almatı satın almasıyla devam ediyoruz. Daha önce eşine rastlanmamış tarihi zamanlardan geçiyoruz ancak paydaşlarımız, çalışanlarımız ve yatırımcılarımızın desteği ile bu krizden eskisinden daha güçlü bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum. Tüm çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza bu zor zamanlarda da şirketimizden esirgemedikleri sonsuz destekleri için teşekkür ediyorum.” dedi.

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon avro) 1H19 1H20 % değişim
Konsolide ciro 339.5 141.9 -58%
FAVÖK 116.6 (9.6) ad
FAVÖK marjı (%) 34.4% ad ad
Devam Eden Faaliyetlerden Net Kâr 14.8 (146.9) ad
Duran Faaliyetlerden Net Kâr 46.5 (3.2) ad
Toplam Net Kâr 61.3 (150.2) ad
Yolcu sayısı (mn) 38.2 11.4 -70%
– Dış hat 21.4 4.7 -78%
– İç hat 16.8 6.8 -60%

* TAV Istanbul verileri Ciro ve FAVÖK hesaplamasına dahil edilmemiştir. Aynı şekilde yolcu sayılarına Istanbul Atatürk Havalimanı dahil değildir.

 

TAV Hisse Geri Alımına Başlıyor

13.03.2020 – TAV Havalimanları, koronavirüs salgını nedeniyle piyasalarda yaşanan ani değişiklerin etkisini azaltmak amacıyla hisse geri alımı gerçekleştirecek.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi seviyesine çıkarttığı koronavirüs salgını ve buna bağlı alınan önlemler nedeniyle, tüm dünyada işlettiğimiz havalimanlarında yolcu trafiğinde bir düşüş yaşanıyor. Turizm açısından düşük sezonda olmamızdan dolayı, yolcu trafiğindeki bu düşüşün şu ana kadar finansal performansımız üzerindeki etkisi kısıtlı oldu. Bununla birlikte, salgının küresel ölçekte turizm ve havacılık sektörünü ciddi şekilde etkilemesi nedeniyle hisse fiyatımızda düşüş yaşanmaktadır. Hissemizin ve şirketimizin arkasında olduğumuzu göstermek için Yönetim Kurulumuzda 200 milyon TL’ye kadar hisse geri alımı yapmaya karar verdik. Ülkemizde ve tüm dünyada alınan önlemlerle salgının önümüzdeki haftalarda kontrol altına alınacağına ve geçmiş örneklerden de bildiğimiz üzere, havacılık sektöründe hızlı bir toparlanma yaşayacağımıza inanıyoruz” dedi.

TAV Havalimanları bu yılın ilk iki ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşüşle 8,5 milyon yolcuya hizmet verdi. Aynı dönemde TAV’ın hizmet verdiği dış hat yolcusu yüzde 13 artarken iç hat yolcu trafiğinde yüzde 13 düşüş gerçekleşti.

TAV’dan 764 Milyon Avro Ciro

TAV Havalimanları, 2019’da İstanbul Atatürk hariç yüzde 8 artışla 764 milyon avro ciro elde etti.

10.02.2020 – Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, önceki yıla göre yüzde 7 artışla 89,1 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirketin devam eden faaliyetlerinden elde ettiği net kar yüzde 5 artış kaydetti.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “TAV Havalimanları olarak 20. yılımızı kutlarken, havalimanı işletmeciliği gibi rekabetçi bir sektörde, küresel ölçekte tercih edilen bir marka yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada yedi ülkede 14 havalimanı işletiyoruz. Ciromuzun yüzde 59’unu oluşturan hizmet şirketlerimizle birlikte, 30 ülkede 100 havalimanında, diğer havalimanı işletmecilerinin işlettiği havalimanlarında da hizmet veriyoruz.

2019 yılı, büyüme stratejimizin üçüncü ayağını oluşturan hizmet şirketlerimizin TAV ekosistemi dışında inorganik büyümesi açısından çok önemli bir yıl oldu. TAV İşletme Hizmetleri sekiz ülkede faaliyetleri bulunan İspanyol yolcu salonu işletmecisi GIS’i satın alarak portföyünü genişletti. Böylece, Kenya’dan Şili’ye İsviçre’den ABD’ye, Batı Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar uzanan bir coğrafyada TAV İşletme Hizmetleri, BTA, ATÜ ve TAV Technologies hizmet şirketlerimiz varlıklarını sürdürüyorlar.

Büyüme stratejimizin ikinci ayağını oluşturan yeni ve kârlı imtiyaz anlaşmaları yapma hedefimiz doğrultusunda Kazakistan Almatı Havalimanı’nın sahibiyle başlattığımız satın alma görüşmeleri başarılı bir şekilde sürüyor. Karadağ’da bulunan Tivat ve Podgorica havalimanlarının özelleştirme süreci ile ilgileniyoruz. Ana faaliyet coğrafyamızda hissedarlarımıza değer yaratacak yeni imtiyaz anlaşmaları için çalışmaya her zaman devam ediyoruz.

Türkiye’de turizm sektöründe yeni rekorların kırıldığı bir yıl olan 2019, büyüme stratejimizin ilk ayağı olan organik büyüme açısından oldukça iyi bir yıl oldu. Gerek Avrupa pazarlarından gerekse Rusya’dan gelen turist sayılarında yaşanan önemli artışlarla Türkiye, 2019 yılını yüzde 14 büyüyerek 45 milyon ziyaretçi ile tamamladı. Gürcistan’daki havalimanlarımızda yolcu trafiği de senenin ortasına kadar olukça kuvvetli seyretti ancak Rusya tarafından getirilen uçuş yasağı nedeniyle seneyi hafif yolcu düşüşü ile kapadı. Havayollarının iç hatlarda arz kısıntısına gitmesi nedeniyle iç hat trafiği 2019’da zayıf seyretti. Bu nedenlerle 2019’u 89 milyon yolcu ile sene başında belirttiğimiz hedefin yüzde 1 altında kapadık. Bununla birlikte, finansal sonuçlarımıza etki eden temel faktör olan dış hat yolcumuz, 2019 yılında yüzde 18 arttı. Böylece 2019 yılını oldukça kuvvetli operasyonel sonuçlarla kapamayı başardık.

İstanbul Atatürk Havalimanı hariç ciromuz yüzde 8 artarak 764 milyon avroya ulaştı. İstanbul hariç FAVÖK’ümüz ise yüzde 5 artarak 329 milyon avro oldu. FAVÖK büyümemiz Gürcistan’ı etkileyen Rus uçuş yasağı nedeniyle sene başında açıkladığımız hedefin yüzde 1 altında kaldı. Toplam net karımız 373 milyon avro olarak gerçekleşirken, devam eden faaliyetlerimizden elde ettiğimiz net kâr yüzde 5 artışla 73 milyon avro oldu. 2019 yılı içerisinde toplam 69,5 milyon avro tutarında yatırım harcaması gerçekleştirdik.

2019’un en önemli gelişmelerinden biri Tunus’ta imtiyaz şartlarının yeniden yapılandırılması için sürdürdüğümüz görüşmelerin sonuçlanmasıydı. Tunus imtiyazının uzun vadeli ekonomik sürdürülebilirliğini yeniden tesis edebilmek için geçmiş ve gelecekteki kira borçlarımız ve ödemelerimizde önemli indirimler aldık. Bu görüşmelerin ikinci adımı olarak mevcut borç veren grubu ile sürdürmekte olduğumuz TAV Tunus’un finansman ve hissedarlık şartları üzerindeki anlaşmalar da sonuçlanmaya oldukça yakın.

Gerek Türkiye’de, gerekse diğer faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde turizm sektörü açısından iyi geçmesini beklediğimiz 2020 yılında dış hatlarda yolcu sayımızın yüzde 4 ila yüzde 6 arasında artmasını bekliyoruz. Yolcu sayısındaki büyümeye istinaden FAVÖK’te yüzde 9-11 arası büyüme bekliyoruz. Yatırım harcamalarımızın ise 70 – 75 milyon avro arasında olmasını bekliyoruz. 2019’da net kârımızın yüzde 50’sine denk gelen 758 milyon TL tutarında temettü dağıttık. Yakın dönemde hazırlandığımız üç büyük proje olması sebebiyle Yönetim Kurulumuz sürdürülen faaliyetlerden elde edilen net karın yüzde 81’ine denk gelen 392 milyon TL tutarında bir temettü ödemesini Genel Kurul onayına sunacak.

Ana ortağımız Groupe ADP ile birlikte dünyanın en büyük havalimanı işletmeciliği platformunu oluşturmuş durumdayız. Bu başarıyı, emekleri ve güvenleriyle havalimanı işletmeciliği alanında bir dünya markası haline gelmemizi sağlayan çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve tüm iş ortaklarımıza borçluyuz. Türkiye’den bir dünya markası yaratmamızda emeği geçen herkese en samimi şükran duygularımı sunarken, şirketimizin daha nice 20 yıllara ulaşmasını diliyorum” dedi.

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon avro) 2018 2019 % değişim
Konsolide ciro* 709.7 764.0 %8
FAVÖK* 312.1 328.6 %5
FAVÖK marjı (%) %44.0 %43.0 -1.0 puan
Devam Eden Faaliyetlerden Net Kâr 70.2 73.4 %5
Duran Faaliyetlerden Net Kâr 185.0 299.7 %62
Toplam Net Kâr 255.2 373.1 %46
Yolcu sayısı (mn) 83.6 89.1 %7
– Dış hat 47.0 55.4 %18
– İç hat 36.7 33.7 -%8

*Bu bültendeki bilgiler TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş ciro ve FAVÖK baz alınarak hesaplanmış olup, TAV Istanbul verileri Ciro ve FAVÖK hesaplamasına dahil edilmemiştir. Aynı şekilde yolcu sayılarına Istanbul Atatürk Havalimanı dahil değildir.

 

TAV’dan İlk Dokuz Ayda 592 Milyon Avro Ciro

24.10.2019 – TAV Havalimanları, Atatürk Havalimanı dışarıda tutulduğunda 2019’un ilk dokuz ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 71,6 milyon yolcuya hizmet verdi.

Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, yılın ilk dokuz ayında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 592 milyon avro ciro açıkladı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nın kapanmasının ardından TAV’ın devam eden faaliyetlerinden elde ettiği net kar yüzde 28 artışla 93,8 milyon avro oldu. FAVÖK’ünün yüzde 31’ini hizmet şirketlerinden elde eden şirketin küresel ayak izi 28 ülkede 90 havalimanına ulaştı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Faaliyet gösterdiğimiz coğrafyalarda, yolcularımıza en iyi seyahat deneyimini sunmak ve ülke turizmine değer katmak üzere çalışıyoruz. Havacılık ve turizm sektörü açısından yılın en kuvvetli dönemi olan üçüncü çeyreği, TAV olarak hem operasyonel hem finansal anlamda iyi sonuçlarla geride bıraktık.

Türkiye tüm turizm potansiyelini oldukça cazip fiyatlarla sunmaya devam ediyor ve ziyaretçi sayısı rekorlarını her ay yeniden kırıyor. İlk sekiz ayda Türkiye’nin sunduğu değerin gördüğü yüksek talep nedeniyle yabancı ziyaretçi sayısı geçen seneye göre yüzde 15 arttı. Genel itibarıyla portföyümüzdeki havalimanlarının neredeyse tamamı dış hat yolcusu açısından oldukça kuvvetli bir yıl geçirdi ve faaliyetlerdeki bu artış finansal sonuçlarımıza da yansıdı.

Hizmet şirketlerimizin büyüme inisiyatifi hız kesmeden devam ediyor. Hizmet portföyümüze en son katılan operasyonlar olan Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletindeki JFK Havalimanı’nda açtığımız özel yolcu salonlarıyla birlikte TAV Havalimanları’nın küresel ayak izi 28 ülkede 90 havalimanına ulaştı. Hizmetler, geldiğimiz nokta itibarıyla bugün toplam FAVÖK’ümüzün yüzde 31’ini oluşturuyor.

İstanbul harici portföyümüzün toplam cirosu 2019’un ilk dokuz ayında yüzde 9 artarak 592 milyon avroya ulaştı. İstanbul harici FAVÖK yüzde 2 artarak 282 milyon avro oldu. İstanbul harici, devam eden faaliyetlerimizden elde ettiğimiz net kar yüzde 8 artarak 98 milyon avroya ulaştı. 2019’un ilk dokuz ayında toplam net karımız 150 milyon avro oldu. Kurda yaşanan oynaklığın azalması nedeniyle devam eden faaliyetlerimizin kar büyümesi FAVÖK büyümesinin üstünde gerçekleşti.

Bu sonuçlar açık bir şekilde gösteriyor ki, bizim TAV 2.0 ismini verdiğimiz İstanbul sonrası portföyümüz değer yaratmaya ve büyüme devam ediyor. Karlı inorganik büyüme fırsatları ile bu portföyü büyütmek için çalışmaya devam ediyoruz.

Atatürk Havalimanı’nın işletim süresinden önce kapanmasından dolayı doğan tazminat hakkımızın tutarının netleşmesi konusunda DHMİ ile yapmakta olduğumuz görüşmeleri sene sonuna kadar sonuçlandırmayı hedefliyoruz.

TAV 2.0’ı inşa etmeye devam ediyoruz. Bu yolculukta en büyük pay sahibi olan çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve tüm iş ortaklarımıza geleceğin TAV Havalimanları’nı yaratmaktaki ölçülemez katkıları için sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon avro) 9A 2018 9A 2019 % değişim
Konsolide ciro* 541.0 591.9 %9
FAVÖK* 277.3 282.5 %2
FAVÖK marjı (%) %51 %48 -3.5 puan
Devam Eden Faaliyetlerden Net Kâr 76.7 98.3 %28
Duran Faaliyetlerden Net Kâr 128.9 51.8 ad
Toplam Net Kâr 205.6 150.1 -%27
Yolcu sayısı (mn) 66.4 71.6 %8
– Dış hat 38.4 45.6 %19
– İç hat 28.1 26.0 -%8

*Bu bültendeki bilgiler TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş ciro ve FAVÖK baz alınarak hesaplanmış olup, TAV Istanbul verileri Ciro ve FAVÖK hesaplamasına dahil edilmemiştir. Aynı şekilde yolcu sayılarına Istanbul Atatürk Havalimanı dahil değildir.

 

 

TAV, New York JFK Havalimanı’nda İki Özel Yolcu Salonu Açtı

07.10.2019 – TAV İşletme Hizmetleri Kuzey Amerika’nın uluslararası yolcu trafiği en yoğun havalimanı olan New York JFK Havalimanı’nda iki özel yolcu salonu açtı. Washington’un ardından New York’ta da faaliyete başlayan TAV, iki yolcu salonunda yılda 200 binden fazla yolcuya hizmet verecek.

TAV Havalimanları’nın iştiraki TAV İşletme Hizmetleri 28 ülkede 90 özel yolcu salonu işletiyor. Şirketin portföyüne eklediği son havalimanı New York John F. Kennedy oldu. JFK Terminal 1’de “primeclass Lounge” ile faaliyete başlayan TAV, Terminal 4’te de “primeclass Air India Lounge”u işletiyor. Her iki özel yolcu yolcu salonu toplam 773 metrekarelik alanda hizmet veriyor.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “İstanbul Atatürk Havalimanı hariç tutulduğunda 2019’un ilk yarısında toplam ciromuz yüzde 9 artışla 345 milyon avroya ulaştı. Bu büyümede, havalimanlarımız kadar özel yolcu salonu işletmeciliği hizmeti veren TAV İşletme Hizmetleri’nin de önemli katkısı oldu. Tav İşletme Hizmetleri bugün 28 ülkedeki 90 yolcu salonunda yılda yaklaşık 8 milyon yolcuya hizmet veriyor. 2020’de 30 ülkede 110 yolcu salonunda 10 milyondan fazla misafirimize hizmet vermeyi planlıyoruz. Dünyanın en büyük havacılık pazarı olan ABD’de tercih edilen küresel bir marka olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz ve iyi bir ülke temsilciği yaptığımıza inanıyoruz” dedi.

JFK Havalimanı’nda yer alan “primeclass” özel yolcu salonları New York’un geleneksel mimari yapısı ve dokusu incelenerek tasarlandı ve şehrin dünyanın önemli iş ve finans merkezlerinden olması dolayısıyla konfor ve işlevsellik ön planda tutularak özgün bir tasarımla hayata geçirildi.

Terminal 1’de yer alan özel yolcu salonundan Air China, Azerbaijan, Cayman, China Eastern, Japan Airlines, Royal Air Maroc, Norwegian, Saudia ve Türk Hava Yolları yolcuları faydalanıyor. Terminal 4’te yer alan özel yolcu salonuysa Air India ve Egypt Air yolcularına hizmet veriyor. Yakın gelecekte Avianca, Copa, Caribbean, Hainan, Kuwait ve South African Havayolları yolcularına da hizmet vermeye başlayacak. LoungeMe uygulaması üzerinden kullanım hakkı alınabilirken, Priority Pass, Lounge Key, Diners Club, Dragon Pass kart sahipleri ve Lounge Buddy müşterileri de yakın gelecekte her iki salondan da faydalanabilecek.

New York bölgesine hizmet veren dört havalimanının en yoğunu olan John F. Kennedy Havalimanı, 2018’de 33,5 milyonu dış hat olmak üzere toplam 61,6 milyon yolcuya hizmet verdi. Havalimanında faaliyet gösteren 80 havayolu 170 noktaya direkt uçuş düzenliyor. Türk Hava Yolları 2018’de JFK Havalimanı’ndan 550 bin yolcu taşıdı.

 

TAV Karbon Salınımlarını Sıfırlayacak

TAV İzmir Havaalanı
TAV İzmir Havaalanı

27.06.2019 – İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa havalimanları 2050’ye kadar karbon salımlarını sıfırlamayı taahhüt etti. 24 ülkeden 40 havalimanı işletmecisinin taahhütlerini içeren NetZero2050 başlıklı belgeyi Türkiye’den TAV imzaladı.

TAV Havalimanları’nın işlettiği İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa, havalimanı işletmecilerinin çatı örgütü olan Avrupa Havalimanları Konseyi’nin (ACI Europe) karbon salımını sıfırlamayı öngören taahhüdü imzaladı. 29. ACI Europe Olağan Kongresi sırasında açıklanan ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı vermeyi amaçlayan karara, 24 ülkede 194 havalimanı işleten 40 havalimanı işletmecisi imza attı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “TAV olarak sürdürülebilirliği tüm operasyonlarımızın odağına alıyoruz. Paydaşlarımız için en yüksek faydayı yaratırken faaliyetlerimizin çevresel etkilerini en aza indirmek üzere çalışıyoruz. Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanları ACI tarafından oluşturulan Havalimanı Karbon Sertifikasyonu ACA Programı’nda son seviye olan ‘Level 3+ Neutrality’ gereklerini yerine getiriyor. Tüm dünyada bu aşamaya gelen 43 havalimanı arasında yer alıyorlar. TAV tarafından işletilen Tunus, Enfidha Havalimanı da Afrika kıtasından programa katılan ilk havalimanı oldu. ACI Europe tarafından verilen ilk Eko-İnovasyon ödülünün sahibi olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın yeni iç hatlar terminali Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik LEED sertifikasına sahip. İklim değişikliğiyle mücadelenin gelecek nesillere borcumuz olduğuna inanıyoruz. Bu alanda küresel ölçekteki standartları benimseyerek sektörün öncü markaları arasında yer almak üzere çalışıyoruz” dedi.

ACI Europe Başkanı ve Münih Havalimanı CEO’su Dr. Michael Kerkloh “Avrupa’daki havalimanları karbon salımlarını her yıl azaltarak son 10 yıldır iklim değişikliğiyle mücadele konusunda öncülük gösteriyor. Bu alandaki sektörel standartları oluşturan Havalimanı Karbon Akreditasyonu programı çerçevesinde 43 havalimanı karbon salımlarını nötralize etmiş durumda. Bugün imza attığımız taahhütle bir adım ileri gidiyoruz. NetZero2050 kararıyla havalimanı işletmeciliği sektörü Paris Anlaşması’yla ve Avrupa Birliği’nin iklim hedefleriyle uyumlu hale getiriyor” dedi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Yöneticisi Patricia Espinosa “Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli IPCC’nin ekim ayında yayınladığı rapora göre yüzyılın ortasına kadar sıfır karbon salımı hedefine ulaşmamız gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için toplumun tamamının ve tüm sektörlerin çabasına ihtiyacımız var. Havalimanı işletmeciliği sektörünün gönüllü olarak bu konuda adım atması bizi cesaretlendiriyor” dedi.

 

 

TAV’dan 24 Milyon Avro Kâr

25.04.2019 – TAV Havalimanları 2019 yılının ilk çeyreğinde cirosunu önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artırarak 270 milyon avroya yükseltti. Şirket aynı dönemde 24 milyon avro kâr elde etti.

Türkiye’nin havalimanı işletmeciliğinde dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, 2019 yılının ilk çeyreğinde 29 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirket aynı dönemde 270 milyon avro ciro elde ederken net kârı 24 milyon avro oldu.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Şirketimizin kuruluşundan bu yana ana üssümüz olan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ticari uçuşlar 6 Nisan itibariyle sonlandı. TAV olarak taşınma sürecinde bizim üç ana görevimiz vardı. Birincisi Atatürk Havalimanı’nı son güne kadar yolcularımıza hiçbir aksaklığa meydan vermeden işletmeye devam etmekti; bunu başardık. İkincisi ise yeni İstanbul Havalimanı’nda hizmet verecek şirketlerimiz ve ortaklıklarımız olan ATÜ, BTA, Havaş ve TGS şirketlerimizin sorunsuz şekilde operasyonlarını oraya transfer etmelerini sağlamaktı; bunu da yaptık. Ve tüm paydaşlarımız için de Atatürk Havalimanı’ndaki taşınma süreçlerini başarılı bir şekilde yönettik. Üçüncüsü ise Atatürk Havalimanı’nda operasyonlarımızın sonlanması nedeniyle çalışanlarımızın işsiz kalmaması için çalışmaktı. TAV insan kaynakları ve İGA insan kaynakları birlikte çalıştı ve terminaldeki çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 85’ine İGA’da veya TAV grubunda bir iş olanağı sağladık.

Son olarak, çalışanlarımızın tüm haklarını teslim ettik, kıdem ve ihbar tazminatı olarak bizim gibi bir şirket için bile büyük sayılacak bir tutarı ödedik. TAV Havalimanları olarak biz de genel merkezimizi Vadistanbul’daki yeni yönetim ofisimize taşıyarak yedi ülkede işlettiğimiz 14 havalimanına yenilerini eklemek ve büyümemizi sürdürmek üzere çalışmaya devam edeceğiz.

Kombine ciromuzun yüzde 37’sini oluşturan hizmet şirketlerimiz de bugün 21 ülkede 62 havalimanında ürün ve hizmetleriyle yer alıyor, onlar da stratejimiz gereği büyümeye devam edecekler. Atatürk Havalimanı’nın işletme süremizin bitiminden önce kapanmasından dolayı uğrayacağımız kaybın tazmini için Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu görüşmelerde bizim danışmanlığımızı KPMG, DHMİ’nin danışmanlığını ise PWC yapıyor. Görüşmelerin kısa zamanda sonuçlanacağını düşünüyoruz.

2019’un ilk çeyreğinde dış hat yolcumuz Antalya’nın da katkısıyla %10 arttı. Ciromuz %9 büyüyerek 270 milyon avroya, FAVÖK %2 büyüyerek 98 milyon avroya ve net kar %233 büyüyerek 24 milyon avroya ulaştı. Kârlı inorganik büyüme fırsatlarına odaklanmaya devam ediyoruz. Şu anda BDT ülkeleri, Afrika ve Doğu Avrupa dahil farklı aşamalarda 10’a yakın projeyi değerlendiriyoruz. Her zamanki gibi projeleri değerlendirirken temel ölçütümüz paydaşlarımız için değer yaratmaya devam etmek.

Bu vesileyle tüm çalışanlarımıza bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Çalışanlarımızın emekleri ve görev bilinçleri sayesinde Atatürk Havalimanı’nın beş kat büyüttük ve dünyadaki en iyi onuncu, Avrupa’daki en büyük beşinci havalimanı haline getirdik. Çalışanlarımızın yüksek özverili gayretleri neticesinde meydana getirdiğimiz sosyal sermaye ve hissedarlarımızın ve ortaklarımızın güveni ile küresel bir marka yarattık. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde bu küresel markayı çok daha ileriye taşıyacağız” dedi.

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon avro) 1Ç 2018 1Ç 2019 % değişim
Konsolide ciro* 248.4 269.7 %9
FAVÖK* 96.7 98.4 %2
FAVÖK marjı (%) 38.9% 36.5% -2.5 puan
Net Kâr 7.2 23.9 %233
Yolcu sayısı (mn) 27.5 28.9 %5
– Dış hat 15.1 16.6 %10
– İç hat 12.5 12.3 -%1

*: Bu bültendeki bilgiler TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş ciro ve FAVÖK baz alınarak hesaplanmıştır.

 

TAV’ın Umman Operasyonlarına Mükemmellik Ödülü

20.04.2019 – TAV Havalimanları iştirakleri ATÜ, TAV İşletme Hizmetleri ve BTA’nın Umman havalimanlarında verdiği hizmetler ödüllendirildi.

TAV hizmet şirketleriyle faaliyet gösterdiği Umman’da hizmet kalitesi ve ülkenin tanıtımına yaptığı katkılar nedeniyle havalimanı otoritesi tarafından ödüllendirdi. TAV İşletme Hizmetleri, Umman’ın dört havalimanının tamamında hizmet veriyor. Maskat Havalimanı’nda bulunan 4 bin metrekarelik primeclass Lounge yılda 350 bin yolcu ağırlıyor. ATÜ Duty-Free Salalah Havalimanı’nda hizmet veriyor. BTA Maskat Havalimanı’nda Cakes&Bakes gibi kendi markalarının da aralarında yer aldığı 20 noktada misafirlerini ağırlıyor ve havalimanının yiyecek-içecek alanlarının işletmesini üstleniyor.

Al Bustan Palace’da düzenlenen törende ödülleri ATÜ adına Genel Müdür Ersan Arcan, BTA adına İcra Kurulu Üyesi Baha Bülbül ve TAV İşletme Hizmetleri adına İş Geliştirme Koordinatörü Oytun Arat aldı. Ödüller, Umman Sosyal Hizmetler Bakanı Şeyh Halin bin Ömer El Marhun tarafından verildi.

ATÜ Duty Free Genel Müdürü Ersan Arcan, “ATÜ olarak, her zaman müşterilerimizi işimizin odağında tuttuk. Bu anlamda, yolcularımızın ihtiyaç ve isteklerini önceden bilerek onlara en iyi müşteri deneyimini yaşatmak üzere hareket ediyoruz.Almış olduğumuz birçok uluslararası ödülle dünya çapındaki en önemli gümrüksüz satış mağazaları işletmecisinden biri olduk. ATÜ’nün, üçüncüsü düzenlenen ‘Oman Airports Awards’ ödül töreninde, ‘En Başarılı Perakende Şirketi’ ödülüne layık görülmesinden mutluluk duyuyoruz” dedi.

TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Bora İşbulan, “Yolcularımızın değişen ihtiyaç ve taleplerine uygun ürün ve hizmetler geliştiren şirketimizin Umman’da aldığı ‘Excellence in Hospitality’ ödül bizi son derece mutlu etmiştir.Bugün dünyanın 23 ülkesindeki 40’tan fazla havalimanında toplam 83 özel yolcu salonu işletiyoruz. Yılda 350 binden fazla yolcuya TAV “primeclass” markamız altında lounge işletmeciliği, karşılama ve uğurlama hizmeti de verirken aynı zamanda havalimanlarında reklam ve tanıtım alanları kiralama, ticari alan tahsisleri, TAV Passport Sadakat Programı, LoungeMe mobil uygulaması, TAVPort.com, Airporteasy.com online seyahat sitelerini yönetiyoruz” dedi.

BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur, “Umman Havalimanları tarafından verilen bu ödül bizim için çok değerli. Her noktamızda olduğu gibi Maskat Havalimanı’nda da misafir memnuniyeti odaklı hizmetimizi özenle sürdürmeye devam ediyoruz. Bu ödülde emeği olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Umman gelişiyor

Umman Sultanlığı, Arap Yarımadası’nın güneydoğu ucunda, Basra Körfezi’nin girişinde stratejik bir konumda bulunuyor. Gelirleri büyük ölçüde petrol ve doğal gaz ihracatına dayanan Sultanlık, üç sene önce ekonomisini çeşitlendirmek üzere “Vizyon 2020” planını yürürlüğe koydu.

Yeni Maskat Havalimanı, bu projenin ana ayaklarından birini oluşturuyor ve Umman’ın turizm sektörünü geliştirmek ve özel sektör girişimlerini desteklemek yönündeki yaklaşımına destek veriyor. 2018’de hizmete giren yeni terminal binasıyla Maskat Havalimanı bu yıl Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) yolcu değerlendirmelerine dayanan Havalimanı Hizmet Kalitesi (ASQ) ödüllerinde “hizmet kalitesini en fazla artıran havalimanı” seçildi.

 

TAV’dan 2018’de 255 Milyon Avro Net Kâr

13.02.2019 – TAV Havalimanları TAVHL 2018 yılında net kârını yüzde 46 artırarak 255 milyon avroya yükseltti. Antalya’yı portföyüne ekleyerek 152 milyon yolcuya hizmet veren TAV 1 milyar 181 milyon avro ciro açıkladı.

Türkiye’nin havalimanı işletmeciliğinde dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, 2018 yılında 152 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirket aynı dönemde 1,2 milyar avro ciro elde ederken net kârı 255 milyon avro oldu.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “TAV Havalimanları olarak büyüme stratejimizi oluşturan her üç alanda da başarılı bir yılı geride bıraktık. Kârlı inorganik büyüme fırsatlarına odaklanma stratejimiz doğrultusunda Mayıs 2018’de Antalya Havalimanı’nı işleten şirketin yüzde 50 hissesini 360 milyon avro karşılığında satın aldık. Böylece portföyümüze 15. havalimanımızı ekledik.

2018 yılı organik büyüme açısından da kuvvetli geçti ve hem operasyonel hem de finansal olarak TAV Havalimanları’nın en iyi yılı oldu. 2018 yılında toplam hizmet verdiğimiz yolcu sayısı yüzde 31 artarak 152 milyona ulaştı. Antalya’dan gelen katkıyı çıkarırsak toplam organik yolcu büyümemiz 2018 yılında yüzde 8 oldu.

Üçüncü büyüme alanımız olan hizmet şirketlerimiz artık kombine ciromuzun yüzde 37’sini oluşturur hale geldi. TAV İşletme Hizmetleri Premium Traveler ve HelloSky gibi markaların sahibi, İspanya merkezli GIS şirketinin çoğunluk hissesini alarak İspanya havalimanlarına giriş yaptı ve Güney Amerika ile Avrupa’da büyüme stratejisine ivme kazandırdı. ATÜ, Havaş, BTA ve TAV Teknoloji ile birlikte TAV’ın ayak izi Danimarka’dan Endonezya’ya 21 ülkede 76 havalimanına ulaştı.

Türkiye’de turizm sektörü çok başarılı bir yıl geçirdi. 2018 yılında ülkemizi ziyaret eden Avrupalı ziyaretçi sayısı yüzde 33, Rus turist sayısı yüzde 26 ve dünyanın geri kalanından gelen turist sayısı ise yüzde 8 arttı. Böylece Türkiye’ye gelen turist sayısı tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. 2019 yılının turizm açısından daha da kuvvetli geçmesini bekliyoruz.

İstanbul Atatürk Havalimanı işletme sözleşmemiz Ocak 2021’de bitiyor. Atatürk Havalimanı’nın ticari uçuşlara daha erken kapanmasından doğacak kaybımız DHMİ tarafından tazmin edilecek. Tazminat miktarının hesaplanması danışmanlığımızı yapan KPMG ile DHMİ’nin danışmanlığını yapan PwC arasında netleştirilmekte olan teknik görüşmelerin sonucunda mümkün olacak.

Yeni havalimanını işleten şirketle TAV İnsan Kaynakları arasında çalışanların pürüzsüz bir geçiş süreci yaşayabilmesi için en yüksek seviyede koordinasyon halindeyiz. Ayrıca, Atatürk Havalimanı’ndaki ofis binamızı boşaltmamız gerektiği için Vadistanbul’da kendimize yeni bir genel müdürlük binası satın aldık.

2018 yılında faaliyetlerimizde aldığımız güçlü sonuçları aynı şekilde finansal sonuçlarımıza da yansıttık. 2018 yılında ciromuz yüzde 4 artarak 1181 milyon Avroya ulaştı. FAVÖK yüzde 13 artarak 573 milyon Avroya ulaştı. Net kârımız yüzde 46 artarak 255 milyon Avroya ulaştı. 2018 yılı yatırım harcamalarımızın toplamı 92 milyon Avro oldu.

Ciro ve hizmet verilen yolcu sayısında Temmuz ayında açıkladığımız hedeflerimizi tutturduk. Antalya Havalimanı’nın muhasebe yöntemi değişikliği nedeni ile FAVÖK’te hedefimizin yüzde 1 altında kaldık. 2017 yılında Bodrum için ayrılan değer düşüklüğü karşılığının 2018 yılında kısmen ters çevrimesi nedeniyle net kâr ise hedeflerimizin üstünde geldi. Yatırım harcamalarımızın bir bölümünü 2019’a kaydırmamız nedeni ile bu kalemde açıkladığımız hedefin altında kaldık.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nın özel durumu nedeniyle 2019 hedeflerimizi Atatürk Havalimanı’ndan gelecek yolcu ve finansal katkı hariç açıklıyoruz. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 2019 yılında hizmet verilen yolcular hariç tutulduğunda, 2019’da yolcu sayısı 90 ile 94 milyon yolcu arasında bekliyoruz. Gene İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan 2019 yılında elde edilecek FAVÖK ve tazminat görüşmelerinden çıkacak mali sonuçlar hariç bakıldığında FAVÖK’te yüzde 38 – 42 arasında düşüş bekliyoruz.

2018 Mart ayında büyüme ve temettüyü dengeleyen temettü politikamız gereğince net kârımızın yüzde 50’sini dağıtarak hissedarlarımıza 406 milyon TL nakit temettü ödedik. 2019 yılı için Yönetim Kurulumuz, gene yüzde 50 oranına denk gelecek şekilde, 2018 yılı net kârından 758 milyon TL temettü dağıtılmasını Genel Kurulumuzun onayına sunacak.

19 yıl gibi kısa bir zamanda Türkiye’den küresel bir marka çıkarmayı başardık. Bu başarıyı, emekleri ve güvenleriyle havalimanı işletmeciliği alanında bir dünya markası haline gelmemizi sağlayan çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve tüm iş ortaklarımıza borçluyuz. Tüm çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza TAV Havalimanları’nı bugünlere getirmekteki katkıları için tüm kalbimle teşekkür ediyorum.” dedi.

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon avro) 2017 2018 % değişim
Konsolide ciro* 1131,7 1181,2 %4
FAVÖK* 507,9 572,8 %13
FAVÖK marjı (%) 44,9% 48,5% 3.6 puan
Net Kâr 174,5 255,2 %46
Yolcu sayısı (mn) 115,3 151,6 %31
– Dış hat 65,4 95,7 %46
– İç hat 49,9 55,8 %12

*: Bu bültendeki bilgiler TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş ciro ve FAVÖK baz alınarak hesaplanmıştır.

Editörün Notu: TAVHL için ortalama piyasa beklentisi: 198mn TL

 

TAV’dan Yılın İlk 9 Ayında 206 Milyon Avro Kâr

TAV Havalimanları 2018’in ilk dokuz ayında net kârını yüzde 25 artırarak 206 milyon avroya yükseltti. Aynı dönemde şirketin konsolide cirosu yüzde 6 artışla 902 milyon avro oldu.

26.10.2018 – Türkiye’nin havalimanı işletmeciliğinde dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, yılın ilk dokuz ayında 118 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirket aynı dönemde 902 milyon avro ciro elde ederken net karı 206 milyon avro oldu.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “TAV olarak yedi ülkede 15 havalimanının işletmesini üstleniyoruz. Havalimanı işletmeciliğinde tüm dünyada tercih edilen bir marka olarak, hizmet şirketlerimiz de 20 ülkede toplam 63 havalimanında hizmet veriyor. Hizmet şirketlerimizin faaliyet gösterdiği 63 havalimanının 40’ı yurtdışında, 19 farklı ülkede bulunuyor.

Mayıs ayında, Türkiye’nin dış hat yolcu trafiği açısından ikinci büyük havalimanı olan Antalya Havalimanı’na yüzde 50 ortak olduk. 2018’in ilk dokuz ayında dış hat yolcu trafiği yüzde 27 büyüyen Antalya Havalimanı, Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonu olarak şirketimizin geleceğe dönük büyüme planları içinde önemli bir yere sahip.

2018 yılında işlettiğimiz havalimanlarının neredeyse tamamı tüm zamanların en yüksek dış hat yolcu rakamlarına ulaşarak kendi rekorlarını kırdı. Portföyümüze bu yıl kattığımız Antalya hariç Türkiye’de işletmesini üstlendiğimiz havalimanları yılın ilk dokuz ayında yüzde 10 yolcu artışı elde ederken, yurtdışında işlettiğimiz havalimanlarının yolcu büyümesi yüzde 15 olarak gerçekleşti.

Toplam yolcu trafiği açısından Tunus’ta yüzde 50, Gürcistan’da yüzde 21 ve Makedonya’da yüzde 18 artış oldu.

Böylece, inorganik büyüme de dahil olmak üzere 2018’in ilk dokuz ayında hizmet verdiğimiz yolcu sayısında yüzde 36 büyüme kaydettik. İnorganik büyümeyi dahil etmediğimiz zaman sadece organik büyümemiz %11’e ulaştı. Yolcu sayısında elde ettiğimiz bu çok başarılı sonuçları yüksek karlılıkla taçlandırmayı da bildik. Ciromuz yüzde 6 artarak 902 milyon avroya ulaştı. FAVÖK yüzde 23 artarak 485 milyon avroya ulaştı. Kurdaki harekete karşın net kârımız yüzde 25 artarak 206 milyon Avroya ulaştı ve ‘önemli çift haneli büyüme’ hedefimizi ilk dokuz ay itibariyle tutturduk.

2018 yılsonu için, trafik ve kur varsayımlarımız çerçevesinde ve Antalya yolcusu dahil olarak, yüzde 30’dan fazla yolcu büyümesi, Atatürk Havalimanı’nda yüzde 8-10 arası dış hat yolcusu büyümesi, Atatürk Havalimanı şehir çıkışlı dış hat yolcuda yüzde 11-13 arası büyüme, FAVÖK’te yüzde 14-16 arası artış ve net karda önemli çift haneli büyüme beklentilerimizi koruyoruz.

Yer hizmetleri şirketlerimiz Havaş ve Türk Hava Yolları ile ortaklığımızı 15 yıl daha devam ettirme kararı aldığımız TGS, İstanbul Yeni Havalimanı’nın yaratacağı artan kapasite ile ülkemiz havacılık sektörünün yaşayacağı büyümeden son derece olumlu etkilenecek. TAV İşletme Hizmetleri, BTA ve TAV Technologies kendi hizmet alanlarında tüm dünyada tercih edilen birer markaya dönüşürken portföylerine yeni havalimanları ekleyerek büyümeye devam ediyor. Büyüme stratejimizin üçüncü sacayağı olan hizmet şirketlerinin toplam kombine cirodaki payı yüzde 36’ya ulaştı.

TAV Havalimanları’nı bugünlere getiren çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza emekleri ve güvenleri için teşekkür ediyorum” dedi.

 

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon avro) 2017 9A 2018 9A % değişim
Konsolide ciro* 853.9 902.0 6%
FAVÖK* 393.0 485.2 23%
FAVÖK marjı (%) 46.0% 53.8% 7.8 puan
Net Kâr 164.9 205.6 25%
Yolcu sayısı (mn) 87.1 118.2 36%
– Dış hat 49.9 75.2 51%
– İç hat 37.2 42.9 15%

*: Bu bültendeki bilgiler TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş ciro ve FAVÖK baz alınarak hesaplanmıştır.

 

TAV’dan yılın ilk yarısında 93 milyon avro kâr

TAV Havalimanları 2018’in ilk yarısında net kârını yüzde 55 artırarak 93 milyon avroya yükseltti. Aynı dönemde şirketin konsolide cirosu yüzde 8 artışla 550 milyon avro oldu. TAV yılsonu yolcu trafiği, ciro ve FAVÖK beklentilerini de yukarı yönlü revize etti.

25.07.2018 – Türkiye’nin havalimanı işletmeciliğindeki küresel markası TAV Havalimanları’nın 2018’in ilk yarısında hizmet verdiği yolcu sayısı, önceki yıla göre yüzde 31 artarak 67 milyona ulaştı. Şirket aynı dönemde net kârını yüzde 55 artırarak 93 milyon avroya yükseltti.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Sektörünüzde lider olabilmeniz için, yatırımda, finansal kabiliyetlerinizde, havalimanı işletmesinde, mühendislikte, tasarımda da lider olmalısınız. Duty-free, yiyecek-içecek, yer hizmetleri, teknoloji şirketleri gibi havalimanı servis şirketlerinizde de lider olmalısınız. İstihdam yaratmada, yetenekli insanları kadronuzda tutmada da lider olmalısınız. Bizim bunu becerdiğimize inanıyorum.

Şu anda 15 havalimanı yatırımını yaptık ve işletiyoruz. Servis şirketlerimizle de, bizim işletmediğimiz 63 havalimanında hizmet veriyoruz. Yani dünyada toplam 20 ülkede 78 havalimanında bulunan bir markayız. Lider olduğumuz her konuda başarılı bir yıl geçiriyoruz. Gelirlerimizin yaklaşık yüzde 15’ini yurtdışındaki havalimanlarımızdan elde ediyoruz.

2018 yılının ilk yarısında çoğu havalimanımız hizmet verilen dış hat yolcu sayısında tarihi zirvelere ulaşarak rekorlar kırdı. Mayıs 2018’de Antalya Havalimanı’nın da portföyümüze eklenmesiyle birlikte hizmet verdiğimiz yolcu sayısı ilk altı ayda yüzde 31 arttı. Antalya hariç organik yolcu büyümesi ise ilk altı ayda yüzde 16 oldu.

Tarihi zirvelerine ulaşan yolcu rakamlarımızı ilk altı ay itibarıyla rekor finansal sonuçlara yansıtmayı başardık. Ciromuz yüzde 8 artarak 550 milyon avroya; FAVÖK yüzde 25 artarak 254 milyon avroya ulaştı. Bu dönemde net kârımız yüzde 55 artarak 93 milyon Avro oldu.

Antalya Havalimanı dış hat yolcusu açısından Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı ve önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Antalya Havalimanı’nın portföyümüze eklenmesiyle birlikte 2018 yolcu beklentilerimizi yukarı yönlü revize ettik. Yılsonu itibariyle TAV Havalimanları toplam yolcu sayısında yüzde 30 üstünde artış bekliyoruz. Atatürk Havalimanı dış hat yolcusu büyüme beklentimizi yüzde 8-10 seviyesine ve Atatürk Havalimanı şehir çıkışlı dış hat yolcu sayısında büyüme beklentimizi de yüzde 11-13 seviyesine çektik. Ciroda yüzde 4-6 arası, FAVÖK’te yüzde 14-16 arası ve net kârda önemli oranda çift haneli artış bekliyoruz. Yatırım harcaması beklentimizi ise tüm yıl için 120 milyon Avro olarak revize ettik. 2018 beklentilerimiz kur ve yolcu varsayımlarımız dahilinde, Mayıs 2018’den itibaren Antalya Havalimanı’nı içerecek şekilde ve Atatürk Havalimanı’nı 2018 boyunca işleteceğimiz varsayımıyla hesaplandı.

2018’in ilk yarısında yer hizmetleri ortağımız Türk Hava Yolları ile TGS’deki ortaklığımızı 15 sene daha devam ettirme kararı aldık. Bu süre uzatımı ile birlikte TGS ve Havaş, İstanbul Yeni Havalimanı’nın getireceği yolcu artışından faydalanacak şirketlerimiz arasında bulunuyor.

BTA, Mart 2018’de Muskat Havalimanı’nda yiyecek içecek hizmetleri vermeye başladı. Muskat operasyonu BTA için büyük bir genişleme oldu. İşletme Hizmetleri 2018’in ilk yarısında Zürih, Kopenhag, Frankfurt ve Muskat’ta yolcu salonları açtı. TAV Technologies altyapı bilişimi konusunda küresel bir marka oldu ve her geçen gün hizmet portföyünü genişletiyor.

Türkiye’nin havacılıktaki küresel markası TAV Havalimanları’nı emekleri ve güvenleri ile bugünlere getiren tüm çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon avro) 2017 6A 2018 6A % değişim
Konsolide ciro* 510,7 549,7 8%
FAVÖK* 203,0 253,7 25%
FAVÖK marjı (%) 39,8% 46,2% 6,4 puan
Net Kâr 60,0 93,1 55%
Yolcu sayısı (mn) 50,9 66,7 31%
– Dış hat 28,4 40,0 41%
– İç hat 22,6 26,7 18%

*: Bu bültendeki bilgiler TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş ciro ve FAVÖK baz alınarak hesaplanmıştır.

 

TAV Havalimanları hakkında

Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Antalya, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Gazipaşa Alanya havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2017’de iştirakleriyle birlikte 836 bin uçak seferine ve 115 milyon yolcuya hizmet sundu.

Tav Havalimanları Holding TAVHL Hisse Analiz ve Yorumları