Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Tat Gıda’nın ...

Tat Gıda’nın Yeni Genel Müdürü Evren Albaş Oldu

10.09.2021 – Domates ürünleri, salça, ketçap ve konserve denince ilk akla gelen, Türkiye’nin pazar lideri markası Tat, perakende sektörünün deneyimli ismi Evren Albaş’ı bünyesine kattı. Tat Gıda Sanayi A.Ş.’nin Genel Müdürü pozisyonuna atanan Evren Albaş Ağustos 2021 itibariyle görevine başladı.

Gıda sektöründe 50 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren Türkiye’nin pazar lideri markası Tat Gıda’nın Genel Müdürlük pozisyonuna perakende sektörünün deneyimli ismi Evren Albaş getirildi.

Her gün girdiği yüzbinlerce mutfağa sağlıklı, lezzetli ve güvenilir ürünler sunmak için çalışan Tat Gıda’nın yeni Genel Müdürü Evren Albaş, 16 Ağustos 2021 itibariyle görevine başladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun olan Albaş, yüksek lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yaptı. 1993-1995 yılları arasında Araştırma Mühendisi olarak T.E.E A.Ş’de profesyonel hayata adım atan Albaş, 1995-1999 yılları arasında Arçelik’te Ar&Ge Mühendisi olarak görev aldı. 1999-2003 yılları arasında Artesis A.Ş’ye transfer olan Evren Albaş, Ar&Ge Uzmanı olarak çalıştı. 2003 yılında Arçelik’e geçerek Satınalma Uzmanı görevini sürdüren Albaş, sırasıyla Satınalma Yöneticisi, Satınalma Grup Yöneticisi, Temin Ürün Direktörü olarak görevlerinde bulundu. Arçelik’te çeşitli pozisyonlarda başarılı işlere imza atan Evren Albaş, son olarak Arçelik’te Sahra Altı Afrika Bölge Direktörü ve Güney Afrika’nın lider beyaz eşya markası Defy Ltd.’nin Genel Müdürü olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nde görev yapmaktaydı.

 

Tat Gıda, 2020 Yılında 167 Milyon TL Net Dönem Karı Elde Etti

Tat Gıda, 2020 Yılında 167 milyon TL net dönem karı elde etti

Tat Gıda, odaklanarak karlı büyüme hedeflediği salça, domates ve konserve ürünleri iş kolunda ciroda %45 ve net karda %87 artış kaydetti.

16.2.2021 – Uzun vadeli iş planları çerçevesinde ana faaliyet alanı olan ve toplam karlılığı içinde daha yüksek paya sahip salça, domates ve konserve ürünleri iş koluna odaklanma kararı alan Tat Gıda, bu yönde önemli adımlar attı. 2021 yılının ocak ayında, süt ve süt ürünleri iş kolundaki tüm varlıkların satışına yönelik sözleşme imzalayan Tat Gıda, makarna ve unlu mamuller iş kolunda faaliyetin durdurulması sonrasında 2020 yılında geriye kalan varlıkların satışını da tamamladı.

Toplamda 167 milyon TL net kar açıklayan Tat Gıda; ana faaliyet alanı salça, domates ve konserve iş kolundan 71 milyon TL net kar elde etti. 2020 yılında “durdurulan faaliyetler” altında yer alan makarna ve unlu mamuller iş kolundaki gayrimenkul ve diğer varlıkların satışından 72 milyon TL; süt ve süt ürünleri iş kolundan ise 24 milyon TL net kar elde edildi.

2020 yılında odaklanarak büyümeye devam edilen salça, domates ve konserve iş kolundan 803 milyon TL, durdurulan faaliyetler altında yer alan süt ve süt ürünleri iş kolundan ise 694 milyon TL ciro edildi.

Tat Gıda’nın faaliyeti devam eden salça, domates ve konserve ürünleri iş kolunda ihracatı %131 artış ile 217 milyon TL olarak gerçekleşirken, brüt karı %48 artış ile 254 milyon TL, faaliyet karı %47 artışla 122 milyon TL oldu. FAVÖK ise %59 artış ile 134 milyon TL’ye yükseldi.

Salça, domates ürünleri, konserve ve ketçap denince ilk akla gelen, Türkiye’nin pazar lideri markası Tat Gıda 2020 yılında da liderliğini sürdürdü.

Tat Gıda Genel Müdürü Oğuz Aldemir, 2020 yılına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Beklenmedik bir pandemi süreciyle karşılaştığımız ve etkilerinin devam ettiği bu dönemde tarımın sürdürülebilirliği ve güvenilir gıdaya ulaşmanın tüketici ve ekonomimiz için ne derece stratejik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gördük. Gıda sektörü için zor bir yıl olsa da her türlü koşulda tüketici beklentilerini göz önünde tutarak, yenilikçi, hızlı ve çevik bir şekilde hareket ederek 2020 yılını bir önceki yıla göre başarıyla tamamladık. Türkiye’nin en büyük gıda şirketlerinden birisi olmaya devam ettik ve 2020 yılında salça, domates ve konserve ürünleri işimizde 803 milyon TL ciro ve %45 büyüme kaydederek bu alandaki gücümüzü ortaya koyduk. Bu zorlu süreçte çalışma arkadaşlarımın göstermiş olduğu yüksek feragat ve başarı ile birlikte finansal anlamda olduğu kadar pazar payları açısından da başarılı sonuçlar elde ettik. Güven ve kaliteli hizmet anlayışımızla müşterilerimize her zaman daha iyisini sunmak ve her koşula hızla adapte olarak çalışmalarımıza var gücümüzle devam etmek önceliğimiz olmaya devam edecek. Önümüzdeki dönemde pazar lideri olduğumuz Tat ürünleri iş birimine daha fazla odaklanarak ve yatırımlarımızı artırarak, sürdürülebilir karlılık ve hızlı büyümemizi devam ettirmeyi hedefliyoruz.” 

2020’de Tat Gıda yurtdışında odaklı ve karlı büyüme stratejisi ile büyüdü

İhracatın, Tat Gıda’nın sürdürülebilir ve karlı büyüme hedefleri içerisinde önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Aldemir: “Bugün 38 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz ve yurtdışı pazarlarda tüketicilerimizin beklentilerine uygun ürünleri kendilerine sunuyoruz. Mevcut ülkelere yaptığımız ihracatın yanında, yeni pazarlara girmek konusunda kararlı bir şekilde çalışıyoruz. Pandemi koşullarına rağmen 2020 yılı içerisinde Irak ve Avrupa pazarında önemli anlaşmalara imza attık. Güvenli ve sağlıklı üretim süreçlerimizle, ihracat faaliyetlerimizde 2020 yılı içerisinde bir önceki seneye göre ciromuzda yüzde %131 büyüme elde ettik. Bu büyümenin arkasında güvenli tedarik zincirimiz, lezzetinden ve kalitesinden ödün vermeyen ürünlerimiz ve yenilikçi teknolojilerimiz yer alıyor.

Uzun yıllardır faaliyet gösterdiğimiz süt ve süt ürünleri kategorisinden odaklı ve karlı büyüme stratejimiz doğrultusunda çıkma kararı aldık. Satış anlaşmasının ocak ayında imzalanması üzerine, başta Rekabet Kurulu onayı olmak üzere resmi işlemlerin tamamlanmasını takiben devir sürecini sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Bundan sonra yolumuza ana iş kolumuz olan salça, domates ve konserve ürünleri kategorisinde, Tat markamız ile yeni yatırım fırsatları gözeterek hem yurtiçinde hem de yurtdışında odaklı ve karlı bir büyüme stratejisi ile güçlenerek devam edeceğiz.” dedi.

 

Tat Gıda’nın Yeni Genel Müdürü Oğuz Aldemir Oldu

08.09.2020 – Domates ürünleri, salça, ketçap ve konserve denince ilk akla gelen, Türkiye’nin pazar lideri markası Tat, hızlı tüketim ve perakende sektörlerinin deneyimli ismi Oğuz Aldemir’i bünyesine kattı. Tat Gıda Sanayi A.Ş.’nin Genel Müdürü pozisyonuna atanan Oğuz Aldemir, Eylül 2020 itibariyle görevine başladı.

Gıda sektöründe 50 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren Türkiye’nin pazar lideri markası Tat Gıda, markaları Tat ve Sek ile her gün girdiği yüzbinlerce mutfağa sağlıklı, lezzetli ve güvenilir ürünler sunmak için çalışıyor. Üst düzey organizasyon yapısını güçlendirmek üzere yeni atılımlarda bulunan Tat Gıda, 1 Eylül 2020 itibariyle Genel Müdürlük pozisyonuna Oğuz Aldemir’i atadı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde İşletme eğitimin ardından P&G, Coca-Cola, Mey İçki’de çeşitli pozisyonlarda görev alan Oğuz Aldemir son olarak Yıldız Holding’de Grup Başkanlığı ve Yönetim Kurulu üyelikleri sorumluluğu taşıyordu.

 

Tat Gıda 2020’nin İlk Yarısını %40 Ciro Artışıyla Kapattı

TAT GIDA, 2020’nin İLK YARISINI %40’lık CİRO ARTIŞI ve %35,7 GELİR ARTIŞI İLE KAPATTI

Tat Gıda, 2020 yılının ilk altı ayında konsolide ciroda %40 artışı ile 745 milyon TL’ye ulaştı. Tat Gıda’da salça ve konserve ürünlerine ait ciro % 55, süt ve süt ürünlerine ait ciro ise %26 artış kaydetti.

11.08.2020 – Tat Gıda, 2020 yılının ikinci çeyrek finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki yıla oranla yıllık bazda %64,6 artışla 32,1 milyon TL net kar açıklayan şirketin satış gelirleri, yıllık bazda %35,7 artışla 368 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda %99,3 artışla 45,3 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

Tat Gıda’da yılın ilk yarısında ihracat satışları %67 artış ile 67 milyon TL olarak gerçekleşti. Brüt kar %45 artış ile 165 milyon TL olurken, faaliyet karı %89 artışla 96 milyon TL olarak gerçekleşti. Faaliyet kar marjı %12,9 ile geçen yılın aynı dönemine göre 3,3 puan artış gösterdi. FAVÖK yılın ilk altı ayında %106 artış ile 94 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı %12,6 ile geçen yıl aynı döneme göre 4 puan artış gösterdi. Net finansal borç etkin bir şekilde yönetilirken Aralık 2019 tarihinde 194 mn TL olan net finansal borç, Haziran 2020’de 108 mn TL’ye geriledi.

Salça, domates ürünleri, konserve ve ketçap denince ilk akla gelen, Türkiye’nin pazar lideri markası Tat’ın cirosu %55 artışla 394 milyon TL olarak gerçekleşirken, süt ve süt ürünlerinin yenilikçi lider markası SEK’te 2019 yılının ilk altı ayında %31 markalı büyüme üzerine, 2020 yılının ilk altı ayında da %22 markalı büyüme gerçekleşti. 2020 ilk yarıyıl sonuçlarına göre SEK markasında toplam ciro %26 artış ile 352 milyon TL olarak gerçekleşti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 nedeniyle evlerde geçirilen karantinanın da etkisiyle her iki markanın ürünleri de güçlü büyüme yaşadı.Özellikle; raf ömrü uzun olan konserve, hazır yemek, domates ürünleri gibi kategorilerde ciddi talep artışları olurken, ev dışı tüketim kanallarında Mart-Nisan-Mayıs aylarında satışlarda ciddi düşüşler yaşandı. Haziran başı itibariyle “normalleşmeye” geçiş sürecinde açılan restoran, kafe gibi ev dışı tüketim noktalarına tekrar hizmet verilmeye başlandı.

Tat Gıda Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer yılın ilk altı ayına ilişkin şunları söyledi: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de içinde bulunduğu bu zorlu süreçte işimiz gıda üretmek ve ürettiklerimizi halkımıza ulaştırmak. Tarımsal üretimin devamlılığı için çalışmalarımızı sürdürürken, nesiller boyu hepimizin aile hayatına dokunan, sofralarına ortak olan, Tat markasını bu noktalara taşıyan en önemli iş ortağımız çiftçilerimize finansal destek sağladık. Domates sezonunda sözleşmeli çiftçimize tarımsal faaliyetlerde yardımcı olan mevsimlik tarım işçilerimizin sağlığı ve güvenliği için de çalıştık, projeler geliştirdik. Dijital Tarım alanında çalışmalarımızı hız kesmeden ve yenilikler ekleyerek sürdürdük, Dijital Tarla gününün 3.sünü çiftçilerimizle birlikte gerçekleştirdik. İhracat tarafında da Irak ve Avrupa pazarlarında yeni anlaşmalar yaptık. TAT ve SEK üretim işletmelerinde; iş sağlığı ve güvenliği, kalite ve hijyen standartlarından ödün vermeden üretim yapan Tat Gıda olarak Türk Standartları Enstitüsü (TSE) uzmanları tarafından, sanayi tesislerinde alınması gereken önlemlere yönelik denetimden geçen firmalara verilen “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi”ni almaya hak kazanan sektöründeki ilk şirket olduk. Bu çalışmalarımızın, emeğimizin bir ödülü diyebilirim… Türkiye’nin pazar lideri markasıyız ve firmalara salgınla mücadelede yol göstermenin yanında, salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunu denetleyen, hızlı bir şekilde değişen dünya ve iş ortamının öncülerinden olmaya devam ediyoruz.”

 

Tat Gıda Medyada Çıkan Haberler ile İlgili Açıklama Yaptı

11.06.2020 – Tat Gıda TATGD medyada çıkan haberlere dair bir kamuoyu açıklamasında bulundu. Açıklamda stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan danışmanlık hizmeti ve görevlendirmelerin sürdüğü ancak mevcut durumda bir somut kararın alınmadığı bilgisi verilmiştir. Şirket tarafından yapılan açıklamanın tam metni açağıdaki gibidir:

“Süt ve süt ürünleri işkolumuz hakkında medyada çıkan haberlerle ilgili olarak, Özel Durumlar Tebliği’nin 9’uncu maddesi çerçevesinde açıklamalarımız aşağıda sunulmaktadır.

Süt ve süt ürünleri işkolumuzda stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla finansal danışmanlık hizmeti alınması için 3 Aralık 2019 tarihinde Ünlü Menkul Değerler A.Ş. yetkilendirilmiştir. Söz konusu görevlendirme çerçevesinde çalışmalar sürdürülmekle birlikte, görevlendirme tarihinden sonra yaşanan gelişmeler de dikkate alınarak üzerinde çalışılan stratejik alternatiflere dair bu aşamada herhangi bir somut karar alınmamıştır.

3 Aralık 2019 tarihinde yapılan görevlendirmenin kamuya açıklanması, süreçte Şirketimizin rekabet ve pazarlık gücünü olumsuz yönde etkileyebileceğinden, Özel Durumlar Tebliği’nin 6’ncı maddesi kapsamında ertelenmiştir. İşbu açıklama, bilginin gizliliğinin bu aşamadan sonra sağlanamayacağı anlaşıldığından yapılmıştır. Konuya ilişkin önemli gelişmeler yatırımcılarımızla paylaşılacaktır.”

 

Tat Gıda, “Tohum” Ar-Ge Merkezini Hizmete Açtı

Tat Gıda, “Tohum” adını verdiği Ar-Ge merkezinin açılışını bir konferansla yaptı. MustafaKemalpaşa’da kurulan ve “Tohumdan Geleceğe” sloganı ile çalışmalarını sürdürecek merkezde 20 kişilik bir ekip görev alacak. Tat Gıda Ceo’su Arzu Aslan Kesimer, “Tat Gıda’da tüm stratejilerimizin odağında yenilikçi ürünlerle sürdürülebilir, karlı büyüme misyonumuz yatıyor, organizasyonumuzda da tüm takım arkadaşlarımla bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyor, tüketicimizin iç görüsüne kulak veriyoruz. İç görü ve inovasyon kültürümüzle çalışmalarımızı gerçekleştireceğimiz Ar-Ge merkezimizle sektöre yeni kategoriler, yenilikçi ürünler ekleyeceğimiz günlerin heyecanı içindeyiz” dedi.

Sektöründe birçok ilkin öncüsü olan Tat Gıda Sanayi A.Ş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi Belgesi almaya hak kazanarak, Ar-Ge merkezinin faaliyete geçtiğini “Tohumdan Geleceğe” adını verdiği konferans aracılığıyla duyurdu. İnovasyonu kurum kültürüne yaymayı ve sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefleyen Tat Gıda’nın Tohum Ar-Ge merkezi, gıda, tarım, teknoloji, ambalajlama, tüketici ve beslenme başlıkları altındaki çalışmalarını üniversite işbirlikleriyle ve alanında uzman akademisyenlerle sürdürecek.

Uzman Ekipler

Tohumdan sofraya gıdanın geleceği üzerine konuşulan ilk bilimsel buluşma etkinliğinde geleceğin gıda sektörünün bilgi temelli ürünlerden oluşacağının altı çizildi. Zurich, Hollanda, Türkiye ve İtalya’dan alanının önemli üniversitelerinden uzman akademisyenler ve katılımcıların yer aldığı konferansta tarımdan sofraya kadarki tüm süreçlerde geleceği şekillendirecek gıda çalışmalarının tüketici eğilimleriyle şekillendiği anlatıldı. İkinci beyin olarak belirtilen bağırsak-beyin etkileşiminin bilimsel açıklamalarının yanında beslenmenin yaşam kalitesi ve sağlık üzerine etkilerinden, gıda üretim proseslerinde alternatif teknolojilerin gıdalara uygulanmasının yanı sıra, gıda ambalajlamanın tüketici ihtiyaçlarına göre şekillendiğine, paketleme fonksiyonu dışında birçok fonksiyonu da beraberinde getirdiğine değinilerek paketlemenin gıda üretim prosesinin ayrılmaz parçası olduğu vurgulandı.

Yurtdışı ve yurtiçinde bulunan alanının önemli üniversitelerinden uzman akademisyenlerin yer aldığı akademi kuruluyla bilim temelli faaliyetlerine devam edecek Ar-Ge merkezinde doktoralı ve yüksek lisanslı mühendisler, fen bilimleri mezunları, gıda meslek yüksekokulu eğitimli kişilerle birlikte teknoloji uzmanları yer alıyor.

Üniversite işbirlikleri yaygınlaştırmanın, ortaklı projeleri artırmanın, ve yenilikçi ürünler geliştirmenin yanında, Tohum Ar-Ge Merkezi tüketici ihtiyaç ve beklentilerini anlayarak, güçlü işbirlikleriyle yenilikçi fikir ve projelerin gelişimine ortam sağlayarak tüketicisine değer katan, fark yaratan ürün ve süreçler geliştirmeyi hedefliyor.

Arzu Aslan Kesimer: “Geleceği Yöneteceğiz”

Geleceği tasarlamak çok önemli çünkü yıllardır değişimi yönetiyoruz diyen Tat Gıda Ceo’su Arzu Aslan Kesimer “Araba kullanmayı nasıl düşünmeden yapıyorsak değişimi de düşünmeden yönetiyoruz. Değişimi yönetmek artık rutin, şimdi öncelikli olan geleceği yönetmek. Geleceği yönetmek için de çok değerli bilim insanlarından oluşan bir Bilim Kurulu oluşturmayı gerekli gördük. Her şeyi ‘şimdi’ ve ‘hemen’ isteyen Z kuşağının bundan sonra nasıl besleneceğini, hangi ambalajlarda atıştırmalık isteyeceğini düşünmeye başlamanın tam zamanı” dedi.

Kesimer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Köklü üç markayı çatısı altında bulunduran, her gün girdiği yüzbinlerce mutfağa sağlıklı, lezzetli ve güvenilir ürünler sunmak için çalışmalarını yürüten Tat Gıda olarak her adımda işimizi nasıl daha iyi yapacağımızı, tüketicimizi nasıl daha mutlu edeceğimizi anlamak için her fırsatta kendisini sorgulayan bir şirketiz. Değişimin altında ezilmemek için onu yönetmek gerekiyor. Bu da dünyayı anlamakla, çağa ayak uydurmak ve değişmekle oluyor. Tohum Ar-Ge merkezimizi tam da bu amaçla kurduk. Bu merkez sektörün gelişimine katkı sağlayacak bir merkez olarak kurgulandı.”

 

Tat Gıda, Japon Gıda Devi Kagome ile 30 Milyon Dolar İhracat Geliri Hedefliyor

17.12.2017

Tat Gıda Sanayi A.Ş., domates ürünlerinde Japonya’nın en büyük şirketi olan Kagome Co. Ltd. ile 35 yıldan bu yana süren kontratını uzattı. Tat Gıda, bu anlaşma çerçevesinde 30 milyon doların üzerinde ihracat geliri hedefliyor.

Türkiye’de ihracata dönük tarımsal endüstrinin kuruluşuna öncülük eden ve 50. Yılını kutlayan Tat Gıda Sanayi A.Ş., Japonya’nın en büyük gıda markalarından biri olan Kagome Co. Ltd. ile domates ürünleri ihracatına yönelik anlaşmasını yeniledi. Tat Gıda, üç yıllık sözleşme çerçevesinde Japon firmaya 30 milyon dolar tutarında salça ve domates ürünleri ihraç etmeyi hedefliyor.

Tat Gıda’yla Kagome’nin bundan 35 yıl önce başlayan işbirliğinin yenilenen kontratı Japonya’nın başkenti Tokyo’da Tat Gıda Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, Kagome Co. İcra Kurulu Üyesi Takashi Hashimoto ve SC Foods Co. Başkanı Tetsuro Tajima tarafından imzalandı.

Japonya’nın dev gıda şirketi Kagome ile 1983 yılından bu yana devam eden işbirliklerinin yenilenmesi ve anlaşmanın sürdürülebilir olmasından dolayı kendilerini mutlu ve gururlu hissettiklerini ifade eden Tat Gıda Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, ‘‘Japonların kaliteye verdikleri önem tüm dünya tarafından bilinir. Kagome Co. ve Sumitomo Corporation 35 yıldan bu yana ürünlerimizin kalitesine güven duyarak bizi gururlandırıyor. Tat Gıda olarak çiftçilerimizle çok yakın çalışarak, 50 yıldır bitmeyen bir tutkuyla domatesi yüksek teknolojilerle işleyip en üstün kaliteli ürünleri üretiyor ve ihraç ediyoruz. Bu şekilde yurdumuza uzun yıllardır döviz girdisi sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Karşılıklı güvene dayalı bu işbirliği uzun yıllardır devam ediyor. Kültürüne hayranlık duyduğum Japonya’da Türk domateslerinden yapılan domates suyu ve ketçapları beğeniyle tüketiliyor. Hem Tat çalışanlarının hem Tat çiftçisinin bu beğenide büyük emeği var. Japon iş insanlarının da bu emeği kıymetli buluyor olması, uzun süreli ve güvene dayalı işbirliklerine verdikleri önem bizi domates işinde daha da iyi olmak için yüreklendiriyor.’’ dedi.