Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Şişecam’ın İl...

Şişecam’ın İlk Çeyrekteki Net Satışları 17 Milyar TL Seviyesine Yükseldi

Şişecam’ın ilk çeyrekteki net satışları 17 milyar TL

seviyesine yükseldi

Dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın 2022 yılı Ocak-Mart dönemindeki konsolide net satışları 17 milyar TL seviyesine ulaştı. Şişecam’ın bu dönemde toplam satışları içerisindeki uluslararası satışlarının payı yüzde 66 seviyesinde gerçekleşirken, şirketin,  yılın ilk çeyreğinde toplam yatırımları 1.2 milyar TL, ihracatı ise 240 milyon dolar oldu.  

Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, “2022 yılının ilk çeyreğinde dünya, ekonomik ve jeopolitik risklerin hakim olduğu, yüksek enflasyon ve tedarik zincirine bağlı sorunların global ölçekte derinden hissedildiği, belirsizliklerle dolu bir atmosfere sahne olurken, cam ve kimyasallar sektörlerinin güçlü küresel oyuncusu Şişecam gelişmiş risk yönetim kasları, isabetli yatırım kararları, ortak akılla hayata geçirdiği uygulamaları ve dönüşüm projeleriyle büyüme yolculuğunu kesintisiz sürdürdü. Önümüzdeki dönemde de faaliyetlerimizi proaktif uygulamalarımız, güçlü yetkinlik ve reflekslerimizi kullanarak yönetmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yaparak üretmeye ve tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

06.05.2022 – Şişecam’ın 2022 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin konsolide net satışları 17 milyar TL seviyesine ulaşırken, Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 66 seviyesinde gerçekleşti. İlk çeyrekte 1.4 milyon ton cam üreten Şişecam, bu dönemde 1.2 milyon ton soda külü ve yaklaşık 1 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi. Esnek uygulamaları ve köklü yönetişim deneyimi ile Şişecam küresel ölçekte süregelen ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerle dolu bir atmosferde, geçtiğimiz yıl aynı dönemin de üzerinde, güçlü bir ilk çeyrek finansal performansına ulaşmayı başardı.

Şişecam’ın 2022 yılı Ocak-Mart dönemi sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, “2022 yılının ilk çeyreğinde dünya, ekonomik ve jeopolitik risklerin hakim olduğu, yüksek enflasyon ve tedarik zincirine bağlı sorunların global ölçekte derinden hissedildiği, belirsizliklerle dolu bir dönem geçirdi. Cam ve kimyasallar sektörlerinin güçlü küresel oyuncusu Şişecam ise bu zorlu dönemde yine gelişmiş risk yönetim kasları, isabetli yatırım kararları ve ortak akıl ile hayata geçirdiği dönüşüm projeleriyle büyüme yolculuğunu kesintisiz sürdürdü. Faaliyetlerini ana faaliyet alanlarında dünyanın ilk üç oyuncusundan biri olma hedefiyle yürüten Şişecam, 2022 yılının ilk 3 ayında 17 milyar TL gelir elde etmeyi başardı. Önümüzdeki dönemde de faaliyetlerimizi proaktif uygulamalarımız, güçlü yetkinlik ve reflekslerimizi kullanarak yönetmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yaparak tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

Şişecam’ın 2022 yılı ilk çeyrekte hayata geçirdiği önemli yatırımlara ve öne çıkan  ve projelere de değinen Elverici açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şişecam, her dönem olduğu gibi 2022 yılının ilk çeyreğinde de büyüme hamlelerini bütüncül bir kalkınma yaklaşımı ile sürdürerek tedarikte, büyümede ve gezegenemiz için sürdürülebilirlik hedefi doğrultusundaki faaliyetlerine aralıksız devam etti. Doğaya ve topluma saygılı operasyonları, tüm paydaşları için sürdürülebilir değer yaratan uygulamaları, yatırımları ve katma değerli ürünleri ile global, teknolojik ve geleceğe yön veren lider bir dünya şirketi olduğunu her gün yeniden kanıtlayan Şişecam 2022 yılı başında, İtalya’da önemli bir satın alım gerçekleştirdi. Tedarik zincirlerinde yaşanan küresel aksamalar nedeniyle oluşabilecek riskleri yönetmek ve yatırımlarında sürdürülebilirliği garanti altına almak amacıyla dünyanın önde gelen refrakter üreticilerinden İtalyan Refel firmasını bünyesine kattı. Şişecam, cam alanında yeni fırın yatırımları ve soğuk tamir süreçlerinin plana uygun hayata geçirilmesinde kritik rol oynayan refrakter alanındaki bu yatırımı ile hem Avrupa ve dünya cam piyasasındaki stratejik konumunun daha da güçlenmesini sağlayacak hem de gelişmekte ve büyümekte olan refrakter sektöründe önemli bir oyuncu haline gelecektir. Hammadde temini ve üretimde sürdürülebilirliğe yönelik adımlarımız ve stratejik yatırımlarımız önümüzdeki dönemde de aynı anlayışla devam edecektir.”

Dünyada camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek küresel oyuncu olan Şişecam’ın küresel ekonomik belirsizliklere rağmen tüm ekosistemi için değer yaratan büyümesini, riskleri doğru yöneterek ve sağlam yatırım fırsatlarını değerlendirerek sürdürdüğünü dile getiren Elverici açıklamasına şöyle devam etti: “Şişecam, ekosisteminin büyümesine katkıda bulunma, faaliyet gösterdiği alanlarda doğabilecek riskleri bertaraf etme ve dünyanın ilk üç oyuncusundan biri olma hedefiyle yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Bu yaklaşımla 2021 yılında Avrupa’da cam ambalaj alanındaki ilk yatırımımız olarak duyurduğumuz Macaristan tesisimizin temel atma törenini de bu yıl ilk çeyrekte gerçekleştirdik. 2023 yılında ilk fırının devreye girmesi ve takip eden yılda ikinci fırınının aktif hale gelmesi ve 2025 yılında tam kapasiteye ulaşması planlanan bu yatırım ile Şişecam, yıllık 330 bin tonluk ek üretim kapasitesine sahip olacaktır. Macaristan cam ambalaj yatırımı, Şişecam’ın cam ambalaj üretim ayak izini genişletmesine, özellikle tedarik zincirinin güncel gereksinimlerine de uygun olarak Avrupa pazarına yakın konumlanmasına, kaliteli cam ambalaj ürünlerini Avrupa pazarı ile daha kolay buluşturmasına imkan sağlayacaktır.”

Ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin sürdüğü global enflasyon, oynak kur ve tedarik zinciri kaynaklı risklerle dolu bir ortamda Şişecam’ın hedeflerine ulaşma gücünü köklü deneyimini dijital karar alma süreçleriyle destekleyebilme ve ortak akılla yönetilme kabiliyetlerinden aldığını ifade eden Görkem Elverici “Akıllı teknoloji kullanımı ve nitelikli insan kaynağı ile ayrışan, ortak akılla   yönetilen köklü bir şirket olarak küresel dalgalanmalara karşı en hazır kurumlar arasında yer alıyoruz. Örneğin bugün savaş nedeniyle yaptırımlarla karşı karşıya olan Rusya’da 8 tesisimiz ile faaliyet gösteriyor; cam ambalaj, cam ev eşyası ve düzcam alanında üretim yapıyoruz. Cam ambalaj ve cam ev eşyası alanlarında lider konumda olduğumuz Rusya’da, üretimimizin yüzde 90’dan fazlasını iç pazara satıyor olmamızın da etkisiyle operasyonlarımızı yönetebilir durumdayız. Hızlı maliyet değişimleri, enerji temininde kesintiler, tedarik zincirinde kırılmalar gibi farklı alanlardaki dalgalanmalarla zaman zaman karşılaşabiliyoruz. Ancak Şişecam, güçlü kriz yönetim kasları, birleşmeyle daha da çevikleşen yapısı, büyük dijital dönüşüm hamleleriyle her koşulda imrenilecek sonuçlar yaratmayı başarıyor. Yönünü uzun vadeli olarak belirleyerek günün koşullarına göre ortaya çıkan yatırım fırsatlarını da değerlendirerek büyüme yolculuğunu kesintisiz sürdürüyor” dedi.

 

Şişecam’ın 2021 Yılı Net Satışları 32 Milyar TL Seviyesine Yükseldi

Dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın 2021 yılı konsolide net satışları 32 Milyar TL seviyesine ulaştı. Pandemiye ve salgın kaynaklı küresel ekonomik belirsizliklere rağmen tüm ekosistemi için değer yaratan büyümesini riskleri doğru yöneterek ve sağlam yatırım fırsatlarını değerlendirerek sürdüren Şişecam’ın toplam yatırımları bu dönemde 2,6 Milyar TL oldu. 

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Şişecam, küresel salgın kaynaklı global ekonomik belirsizlik atmosferine rağmen, 2021 yılında da güçlü büyümesini sürdürdü. Üretim becerileri, risk yönetim kabiliyeti, güçlü mali yapısı, dijitalleşmiş altyapısı ve doğru fırsatları değerlendirdiği sağlam yatırım adımları ile güçlü finansal performans sergilemeye devam etti. ‘Ortak akıl’ ekseninde oluşturulmuş yönetişim kabiliyeti ile desteklenen sürdürülebilirlik ve devamlılık odaklı stratejimiz doğrultusunda birçok başarılı projeye imza attık. Önümüzdeki dönemde de uzun vadeli hedeflerimiz ve stratejilerimiz doğrultusunda Şişecam’ı geleceğe taşıyacak dönüşüm projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. Yatırım planlarımız ve güçlü yönetim kabiliyetimiz ile küresel hedeflerimize doğru yolculuğumuzu kesintisiz sürdüreceğiz” diye konuştu. 

09.02.2022 – Şişecam’ın 2021 yılına ilişkin konsolide net satışları 32 Milyar TL seviyesine ulaşırken, ilgili dönemde yapmış olduğu yatırımlar ise 2,6 Milyar TL olarak gerçekleşti. 2021 yılında 5,6 Milyon ton cam üreten Şişecam, bu dönemde 2,3 Milyon ton soda ve 4,5 Milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi.

Küresel belirsizlik ortamına rağmen sürdürülebilir değer yaratmaya devam ettik.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, 2021 yılı finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada; Şişecam’ın küresel salgın etkisiyle sıra dışı koşulların hakimiyetini koruduğu ve belirsizlik ortamının sürdüğü 2021 yılında tüm ekosistemi için sürdürülebilir değer yaratan hamlelerle oyun kurucu pozisyonunu güçlendirdiğini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Kırman; “2021 yılında konsolide net satışlarımız 32 Milyar TL seviyesine ulaşırken, ürünlerimiz, yatırımlarımız ve sağladığımız istihdam ile gerek faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin ekonomilerine gerekse girdi verdiğimiz lokomotif sektörlerin büyümelerine katkıda bulunmaya devam ettik. Küresel belirsizliklerin hâkim olduğu bir ortamda oluşan riskleri yönetmeye de yatırım fırsatlarını değerlendirmeye de hep hazırdık. Karşımıza çıkan tüm stres testlerini başarıyla geçtik. Küresel salgın etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsizliğini koruduğu önümüzdeki dönemde de faaliyetlerimizi güçlü yetkinliklerimizi kullanarak yönetmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yaparak tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Türk cam sanayinin kurucusu Şişecam’ın tüm paydaşları için değer yaratan ve girdi verdiği sektörlerin büyümesini destekleyen yatırımlarına da yıl boyunca devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Ahmet Kırman, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz dönemde küresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına ve olağandışı koşullara rağmen ülkemizin cam talebini karşılama ve ekonomisi için değer yaratma önceliğimiz kapsamında yatırımlarımızı ara vermeden sürdürdük. 2021 yılında Net karımız 9.2 milyar TL oldu. Aynı dönemde 2,6 Milyar TL’ye ulaşan yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de doğru alanlarda yapacağımız hamlelerle şirketimizin küresel ayak izini genişletmeye devam edeceğiz. Her dönem olduğu gibi iç talebi önceliklendirirken, ülkemiz ekonomisine katkı sunan ihracatımızı da geliştirerek sürdüreceğiz. İstihdama yönelik katkılarımız da aralıksız devam edecek. Geçtiğimiz yıl bu kapsamda Türkiye’de hızla yükselen cam talebini karşılama ve tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir değer yaratma hedefimiz doğrultusunda; mimari camlar ve otomotiv cam ihtiyaçlarına yönelik 5,2 Milyar TL’yi (344 Milyon Euro) aşan iki yeni düzcam hattı yatırımı açıkladık. Bu yatırımlar ile Türkiye’deki yıllık düzcam üretim kapasitesinin %30 artırılarak 2,6 Milyon tona yükseltilmesini hedefliyoruz. Türkiye’ye yönelik bir diğer yatırım kararımızı da cam ambalaj alanında açıkladık. Eskişehir’de 1.3 milyar TL (85 milyon Euro) yatırımla hayata geçireceğimiz 155 Bin tonluk fırın yatırımı ile büyüyen cam ambalaj talebine cevap vermeyi ve dünyada artan hijyen ihtiyacına yönelik önemli bir çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz.”

Şişecam doğru yatırım fırsatlarını değerlendirerek ve riskleri iyi yöneterek büyüdü.

Prof. Dr. Ahmet Kırman Şişecam’ın 2021 yılı boyunca hayata geçirdiği stratejik yatırım kararları hakkında şunları söyledi: “Şişecam yıl boyunca mevcut faaliyet alanlarında değer yaratan yatırımlarını sürdürürken, yeni iş alanlarına da girerek yarattığı fayda alanını genişletti. Ortak akıl ekseninde oluşturulmuş yönetişim kabiliyeti ile desteklediği sürdürülebilirlik ve devamlılık odaklı stratejisi doğrultusunda birçok başarılı yatırıma ve projeye imza attı. ABD’de doğal soda alanında 2019 yılından bu yana eşit ortak olduğumuz Ciner Grubu ile ortaklığımızın yapısını değiştiren stratejik bir yatırım kararı açıkladık. Bu plan kapsamında Şişecam’ın Pacific Projesi’ndeki payı yüzde 60 seviyesine yükseldi. Ayrıca  Wyoming doğal soda külü üretim tesisi ve Atlantic Projesi’nde de yüzde 60 hisse sahibi olduk. Toplam kapasitesi 5 Milyon ton olan Pacific ve Atlantic projelerinin 2025 yılında üretime başlamaları ve 2027 yılında tam kapasiteye ulaşmaları bekleniyor. ABD doğal soda yatırımı kapanmadan önce 2,5 Milyon ton olan Şişecam’ın yönettiği soda külü kapasitesi, Wyoming tesisi üretim kapasitesinin de eklenmesiyle bugün 5 Milyon tona ulaştı. Kapasitenin Atlantic ve Pacific projelerinin tamamlanmasıyla birlikte 2027 yılında 10 Milyon tona ulaşması ve 2026 yılında Şişecam’ın soda külü alanında bir dünya lideri olması bekleniyor.”

Şişecam’ın 2021 yılında aldığı bir diğer önemli kararın da Avrupa’da cam ambalaj alanındaki ilk yatırımını yapmak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Kırman; “Şişecam 2021 yılında Avrupa’daki ilk cam ambalaj yatırımını Macaristan’a yapma kararı aldı. Yıllık 330 Bin tonluk üretim kapasitesine sahip olacak bu yatırımın 2023 yılında devreye girmesini planlıyoruz. Ayrıca, geçtiğimiz yıl biyoteknoloji alanındaki ilk yatırımımızı da yeşil ve döngüsel Basalia Teknolojisi’ne yaptık.  Her türlü atığı zararsız maddelere dönüştürme hedefiyle geliştirilen bu teknolojiye yönelik yatırımımız Şişecam’ın sürdürülebilirlik hedefleriyle birebir uyumlu. Pilot denemelerini tamamladığımız teknolojinin Şişecam tesisleri bünyesinde büyük çaplı denemelerini sürdürüyoruz. Ardından, teknolojinin sahibi 7CBasalia ile kurduğumuz global şirket vasıtasıyla tüm dünyada uluslararası platformlara yayılımına da katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Stratejik kararlarımızın ve iyi uygulamalarımızın sonuçlarını başarıyla aldık.

Küresel salgın etkisiyle iş yapış şekillerinin büyük ölçüde değiştiği bir dönemde Şişecam’ın hayata geçirdiği dönüşüm projeleri, dijitalleşme uygulamaları ve stratejik kararlarının başarılı sonuçlarını aldığını dile getiren Prof. Dr. Ahmet Kırman şunları ifade etti: “Küresel salgın ve beraberinde getirdiği zorluklar tüm kurumlar için karar ve uygulamalarını test edebilecekleri, kendilerini yeni koşullara göre güncellemelerini gerektiren bir küresel ortam oluşturdu. Dijitalleşme yolculuğumuzda ortaya koyduğumuz başarılı projeler ve geliştirdiğimiz yetkinlikler bizim bu süreci yönetmemizde kritik rol oynadı. Ayrıca 4 kıtada, 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetlerimizdeki konumlandırmamız, bozulan tedarik zincirinin olumsuz etkilerini bertaraf etmemize imkân sağladı. Önümüzdeki dönemde de Şişecam’ı geleceğe hazırlayacak yatırım ve projeler ile yarattığımız ekonomik değeri ve küresel rekabet gücümüzü artırmaya kararlılıkla devam edeceğiz.”

 

Şişecam’ın İlk Dokuz Aylık Net Satışları 21 Milyar TL Seviyesine Yükseldi

28.10.2021 – Dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın 2021 yılı Ocak-Eylül dönemindeki konsolide net satışları 21 milyar TL seviyesine ulaştı. Şişecam’ın bu dönemde toplam yatırımları 1,3 milyar TL oldu.

Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, “Şişecam, küresel salgının etkisiyle süren belirsizlik atmosferine rağmen, yılın ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı döneminin de üzerinde bir finansal performans sergilemiş; öngörülü kararları ve tüm ekosistemi için değer yaratan uygulamaları ile paydaşları için değer yaratmayı sürdürmüştür. Önümüzdeki dönemde de Şişecam’ı geleceğe taşıyacak dönüşüm projelerimiz, yatırım planlarımız ve güçlü yönetişim kabiliyetimiz ile büyüme yolculuğumuzu sürdürerek küresel hedeflerimize doğru yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

28.10.2021 – Şişecam’ın 2021 yılı Ocak-Eylül dönemine ilişkin konsolide net satışları 21 milyar TL seviyesine ulaşırken, ilgili dönemde yapmış olduğu yatırımlar ise 1,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk dokuz ayında 4 milyon ton cam üreten Şişecam, bu dönemde 2 milyon ton soda ve 3 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi.

Küresel salgın nedeniyle süren belirsizlik ortamına rağmen sürdürülebilir değer yaratmaya devam ettik

Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, Ocak-Eylül 2021 dönemi finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, küresel salgının etkisiyle sıra dışı koşulların hakimiyetini koruduğu ve belirsizlik ortamının sürdüğü 2021 yılı Ocak-Eylül 2021 döneminde Şişecam’ın tüm ekosistemi için sürdürülebilir değer yaratmaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Yılın Ocak-Eylül döneminde konsolide net satışlarımız 21 milyar TL seviyesine ulaşırken, ürünlerimiz, yatırımlarımız ve sağladığımız istihdam ile gerek ülke ekonomisine gerekse girdi verdiğimiz lokomotif sektörlerin büyümesine katkıda bulunmaya devam ettik. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsizliğini koruduğu önümüzdeki dönemde de faaliyetlerimizi güçlü yetkinlik ve reflekslerimizi kullanarak yönetmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yaparak tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.”

Türk cam sanayinin kurucusu Şişecam’ın tüm paydaşları için de girdi verdiği sektörlerin büyümesini destekleyecek ve 2021 yılı Ocak-Eylül döneminde 1,3 milyar TL’ye ulaşan yatırımlara hız vererek devam edeceğini belirten Elverici, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz dönemde küresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına ve olağandışı koşullarına rağmen ülkemizin cam talebini karşılama ve ekonomisi için değer yaratma önceliğimiz kapsamında yatırımlarımızı ara vermeden sürdürdük. Önümüzdeki dönemde de aynı yaklaşım ile yatırımlarımıza devam ederek doğru alanlarda yapacağımız hamlelerle Şirketimizin ülkemiz üzerinden küresel ayak izini genişletmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda da Türkiye’de hızla yükselen cam talebini karşılama ve tüm paydaşları için sürdürülebilir değer yaratma hedefi doğrultusunda da mimari camlar ve otomotiv cam ihtiyaçlarına yönelik 4 milyar lirayı aşan iki yeni düzcam hattı yatırımı yapılmasına karar verilmiş olup, bu yatırımlar ile Türkiye’deki mevcut yıllık düzcam üretim kapasitesinin %30 oranında artırılarak 2,6 milyon tona yükseltilmesi hedeflenmektedir.”

Stratejik kararlarımızın ve iyi uygulamalarımızın sonuçlarını başarıyla aldık

Küresel salgın etkisiyle iş yapış şekillerinin büyük ölçüde değiştiği bir dönemde Şişecam’ın hayata geçirdiği dönüşüm projeleri, dijitalleşme uygulamaları ve stratejik kararlarının başarılı sonuçlarını alma şansı bulduğunu dile getiren Elverici şunları ifade etti: “Küresel salgın beraberinde getirdiği zorluklar ile tüm kurumlar için karar ve uygulamalarını test edebilecekleri, kendilerini yeni koşullara göre güncelleyebilecekleri önemli bir imkân sundu. Dijitalleşme yolculuğumuzda ortaya koyduğumuz başarılı projeler ve geliştirdiğimiz yetkinlikler, bu süreci yönetmemizde kritik bir rol oynadı. Ayrıca, 4 kıtada, 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetlerimizdeki konumlandırmamız, bozulan tedarik zincirinin olumsuz etkilerini çok daha kolay bertaraf etmemize imkân sağladı. Önümüzdeki dönemde de Şişecam’ı geleceğe hazırlayacak yatırım ve projeler ile yarattığımız ekonomik değeri ve küresel rekabet gücümüzü artırmaya kararlılıkla devam edeceğiz.”

Şişecam’ın İlk Yarı Net Satışları 13 Milyar TL Seviyesine Yükseldi

03.08.2021 – Dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın 2021 yılı Ocak-Haziran dönemindeki konsolide net satışları 13 milyar TL seviyesine ulaştı. Şişecam’ın bu dönemde toplam satışları içerisindeki uluslararası satışlarının payı yüzde 64 seviyesinde gerçekleşirken, şirketin, yılın ilk altı ayındaki toplam yatırımları 838 milyon TL, ihracatı ise yaklaşık 327 milyon dolar oldu.

Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, “Şişecam, küresel salgının etkisiyle süren belirsizlik atmosferine rağmen, yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı döneminin de üzerinde, başarılı bir finansal performans sergilemiş; öngörülü kararları ve tüm ekosistemi için değer yaratan uygulamaları ile paydaşları için değer yaratmayı sürdürmüştür. Önümüzdeki dönemde de Şişecam’ı geleceğe taşıyacak dönüşüm projelerimiz, yatırım planlarımız ve güçlü yönetişim kabiliyetimiz ile büyüme yolculuğumuzu sürdürerek küresel hedeflerimize doğru yürüyeceğiz” diye konuştu.

03.08.2021 – Şişecam’ın 2021 yılı Ocak-Haziran dönemine ilişkin konsolide net satışları 13 milyar TL seviyesine ulaşırken, Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 64 seviyesinde gerçekleşti. İlk yarıda 2,7 milyon ton cam üreten Şişecam, bu dönemde 1,2 milyon ton soda ve 2,5 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi. Şişecam, öngörülü kararları ve tüm ekosistemi için değer yaratan uygulamaları ile bu dönemde, küresel salgının öncesini yansıtan geçtiğimiz yıl aynı dönemin de üzerinde, güçlü bir ilk yarı finansal performansına ulaşmayı başardı. Şişecam, yılın ilk 6 ayında elde ettiği sonuçlar ile pandemi öncesi dönemi yansıtan 2019 yılının aynı döneminin de üzerinde bir finansal başarı elde ederek güçlü kurumsal yönetişim kabiliyetini bir kez daha ortaya koydu.

Küresel salgın nedeniyle süren belirsizlik ortamına rağmen güçlü bir finansal performans sergiledik

Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici, Ocak-Haziran 2021 dönemi finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, küresel salgının etkisiyle sıra dışı koşulların hakimiyetini koruduğu ve belirsizlik ortamının sürdüğü 2021 yılının ilk yarısında Şişecam’ın tüm ekosistemi için sürdürülebilir değer yaratmaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Yılın ilk yarısında konsolide net satışlarımız 13 milyar TL seviyesine ulaşırken, ürünlerimiz, yatırımlarımız ve sağladığımız istihdam ile gerek ülke ekonomisine gerekse girdi verdiğimiz lokomotif sektörlerin büyümesine katkıda bulunmaya devam ettik. Güçlü kurumsal yönetişim kabiliyeti ve esnek uygulamaları ile yılın ilk yarısında güçlü hedeflerine ulaşmayı başaran Şişecam, pandemi öncesi dönem olan geçtiğimiz yıl aynı dönemin de üzerinde başarılı bir finansal performans sergilemiş, etkin kurumsal yönetişim kabiliyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Şişecam, sadece Nisan ayı itibariyle normalleşme süreçlerinin başlaması sonucu ekonomide toparlanmanın meydana geldiği geçtiğimiz yıl aynı dönem ile değil, küresel salgının öncesini yansıtan 2019 yılının ilk yarı sonuçlarının da üzerinde bir finansal başarıya ulaşmıştır. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsizliğini koruduğu önümüzdeki dönemde de faaliyetlerimizi güçlü yetkinlik ve reflekslerimizi kullanarak yönetmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yaparak tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.”

Fonksiyon bazlı yönetim modelimiz ile 4 kıtadaki faaliyetlerimizi daha da etkin yöneteceğiz

Görkem Elverici, geçtiğimiz yıl, kuruluşunun 85’inci yılında tüm faaliyetlerini tek çatı altında birleştirerek köklü tarihinin en önemli kararlarından birine imza atan Şişecam’ın geleceğin koşul ve gereksinimlerine göre şekillendirdiği dönüşüm projeleri ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Uzun dönem stratejilerimiz ve küresel piyasalardaki rekabetçi hedeflerimiz doğrultusunda kritik bir dönüm noktası olarak değerlendirdiğimiz birleşme sürecini başarıyla tamamladık. Hemen ardından da daha entegre, dijital, optimize ve operasyonel açıdan mükemmel bir organizayon yapısının oluşmasına ve geleceğin Şişecam’ının inşasına yönelik dönüşüm projelerini hayata geçirmeye büyük bir hızla başladık. Bu kapsamda stratejik bir karar alarak yönetim modelimizde de önemli bir değişime gittik. Bundan önce faaliyet alanı bazında bir organizasyonel yapılanma içerisinde “cam ambalaj”, “cam ev eşyası”, “kimyasallar” gibi farklı faaliyet alanlarının birbirinden bağımsız yönetildiği şirketimizde yönetimi de artık fonksiyonel esaslara göre gerçekleştiriyoruz. Bu karar sonucunda iş süreçlerimizi artık iş kolu bazında değil, “Satış-pazarlama” ya da “Üretim” gibi fonksiyonel esaslara göre yönetiyoruz. Yeni organizasyonel yapılanmamızın farklı iş kollarında dört kıtaya yayılan coğrafyamızın daha etkin ve çevik yönetimini mümkün kılacağına, ürün grupları odaklı olarak elde ettiğimiz deneyim ve yetkinliklerimizin etki alanını artıracağına yürekten inanıyorum.”

Stratejik kararlarımızın ve iyi uygulamalarımızın sonuçlarını başarıyla aldık

Küresel salgın etkisiyle iş yapış şekillerinin büyük ölçüde değiştiği bir dönemde Şişecam’ın hayata geçirdiği dönüşüm projeleri, dijitalleşme uygulamaları ve stratejik kararlarının başarılı sonuçlarını alma şansı bulduğunu dile getiren Elverici şunları ifade etti: “Küresel salgın beraberinde getirdiği zorluklar ile tüm kurumlar için karar ve uygulamalarını test edebilecekleri, kendilerini yeni koşullara göre güncelleyebilecekleri önemli bir imkân sundu. Şişecam, bu dönemde, beklenmeyene ne kadar hazır olduğunu, hızlı kararlar alma ve adaptasyon yetkinliğinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha test etme imkânı buldu. Dijitalleşme yolculuğumuzda ortaya koyduğumuz başarılı projeler ve geliştirdiğimiz yetkinlikler, bu süreci yönetmemizde kritik bir rol oynadı. Ayrıca, 4 kıtada, 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetlerimizdeki konumlandırmamız, bozulan tedarik zincirinin olumsuz etkilerini çok daha kolay bertaraf etmemize imkân sağladı. Önümüzdeki dönemde de Şişecam’ı geleceğe hazırlayacak yatırım ve projeler ile yarattığımız ekonomik değeri ve küresel rekabet gücümüzü artırmaya kararlılıkla devam edeceğiz.”

Yeni yatırımlarla tüm paydaşlarımız için değer yaratmayı sürdürüyoruz

Türk cam sanayinin kurucusu Şişecam’ın tüm paydaşları için sürdürülebilir değer yaratacak ve girdi verdiği sektörlerin büyümesini destekleyecek yatırımlara ara vermeden devam edeceğini belirten Elverici, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz dönemde küresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına ve olağandışı koşullarına rağmen ülkemizin cam talebini karşılama ve ekonomisi için değer yaratma önceliğimiz kapsamında yatırımlarımızı ara vermeden sürdürdük. Önümüzdeki dönemde de aynı yaklaşım ile yatırımlarımıza devam ederek doğru alanlarda yapacağımız hamlelerle şirketimizin küresel ayak izini genişletirken paydaşlarımız için sürdürülebilir değer yaratmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda cam ambalaj alanında Avrupa’daki ilk tesis yatırımımızı Macaristan’da yapacağımızı açıklamıştık. 330 bin ton kapasiteli bu greenfield tesis yatırımının 2023 yılında üretime başlamasını ve 2025 yılı sonunda tam kapasiteye ulaşmasını hedefliyoruz. Ayrıca, ülkemizde 2 milyon ton olan düzcam üretim kapasitemizi yüzde 25 artıracak yatırımlar da planlıyoruz. Bunu hem varolan hatlarımızda iyileştirme çalışmalarıyla hem de 2 yeni float hattı yatırımıyla gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.”

ŞİŞECAM İLK ÜÇ AYDA 406 MİLYON TL SEVİYESİNDE YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ

Şişecam’ın ilk çeyrekteki net satışları 5,7 milyar TL seviyesine yükseldi

Dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın 2021 yılı Ocak-Mart dönemindeki konsolide net satışları 5,7 milyar TL seviyesine ulaştı. Şişecam’ın bu dönemde toplam satışları içerisindeki uluslararası satışlarının payı yüzde 60 seviyesinde gerçekleşirken, şirketin, yılın ilk üç ayındaki toplam yatırımları 406 milyon TL, ihracatı ise yaklaşık 153 milyon dolar oldu.
Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Yeni virüs varyantları, küresel aşı tedarik sıkıntısı, ülkelerin karantina uygulamaları gibi etkenlerle küresel salgının etkilerinin ve belirsizlik atmosferinin sürdüğü ilk çeyrekte Şişecam, paydaşları için değer yaratmayı sürdürmüş ve başarılı bir finansal performans sergilemiştir. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsizliğini koruduğu önümüzdeki dönemde de faaliyetlerimizi güçlü yetkinlik ve reflekslerimizi kullanarak yönetmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yaparak tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

01.05.2021 – Şişecam’ın 2021 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin konsolide net satışları 5,7 milyar TL seviyesine ulaşırken, Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 60 seviyesinde gerçekleşti. İlk çeyrekte 1,25 milyon ton cam üreten Şişecam, bu dönemde 550 bin ton soda ve 1,2 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi. Esnek uygulamaları ve köklü yönetişim deneyimi ile Şişecam, küresel salgının öncesini yansıtan geçtiğimiz yıl aynı dönemin de üzerinde, güçlü bir ilk çeyrek finansal performansına ulaşmayı başardı.
İlk çeyrekte salgına rağmen güçlü bir finansal performans sergiledik
Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Ocak-Mart 2021 dönemi finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, küresel salgının etkisiyle sıra dışı koşulların hakimiyetini koruduğu 2021 yılının ilk çeyreğinde de Şişecam’ın tüm paydaşları için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, “Yılın ilk çeyreğinde konsolide net satışlarımız 5,7 milyar TL seviyesine ulaşırken, ürünlerimiz, yatırımlarımız ve sağladığımız istihdam ile ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ettik. Kurumsal yönetişim kabiliyeti ile yılın ilk çeyreğinde güçlü hedeflerini gerçekleştiren Şişecam, pandemi öncesi dönem olan geçtiğimiz yıl aynı döneminin de üzerinde başarılı bir finansal performans sergileyerek etkin kriz yönetimi kabiliyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsizliğini koruduğu önümüzdeki dönemde de faaliyetlerimizi güçlü yetkinlik ve reflekslerimizi kullanarak yönetmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yaparak tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.”
Geleceğin Şişecamı’nın inşasına yönelik dönüşüm projelerine hız verdik
Prof. Dr. Ahmet Kırman şunları ifade etti: “Şişecam’ın 85’inci yılını kutladığımız ve tüm faaliyetlerini tek çatı altında birleştirdiğimiz 2020 yılında, uzun dönem stratejilerimiz ve küresel piyasalardaki rekabetçi hedeflerimiz doğrultusunda kritik bir dönüm noktası olarak değerlendirdiğimiz birleşme sürecinin başarıyla tamamladık. Hemen ardından da daha entegre, dijital, optimize ve operasyonel açıdan mükemmel bir organizasyon yapısının oluşmasına ve geleceğin Şişecam’ının inşasına yönelik dönüşüm projelerini hayata geçirmeye büyük bir hızla başladık. Yılın devamında da yetkin insan kaynağı ve akıllı teknoloji kullanımı ile bütünsel kurumsal yönetim yaklaşımını merkeze alan önemli dönüşüm projelerimizi sürdüreceğiz. Dijital dönüşüm yolculuğumuzu büyük veri kullanımı ile sürdürürken tüm değer zincirinde yüksek sinerji yaratacak etkili kaynak ve varlık yönetimiyle optimizasyonu sağlayacağız. Şişecam’ın yarattığı ekonomik değer ve küresel rekabet gücünü artırmaya devam edeceğiz.”

Yeni yatırımlarla ülkemiz için değer yaratmayı sürdürüyoruz
Türk cam sanayinin kurucusu Şişecam’ın 85 yılı aşkın geçmişinde, her dönemde olduğu gibi küresel salgın döneminde de olağandışı koşullara rağmen Türkiye için değer yaratmayı sürdürdüğünü belirten Kırman açıklamasını şöyle sürdürdü: “Küresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına ve olağandışı koşullara rağmen ülkemizin cam talebini karşılama ve ülkemiz ekonomisi için değer yaratma önceliğimiz kapsamında yatırımlarımızı da ara vermeden sürdürdük. 2020 yılı Ekim ayında devreye aldığımız sekizinci fırınla Avrupa’nın en büyük düzcam üssü haline getirdiğimiz Polatlı tesisinin ardından, Yenişehir düzcam tesisimizde soğuk tamirini tamamladığımız altıncı fırınımızı da ateşleyerek devreye aldık. Bu fırınla sağlanacak olan yıllık 240 Bin ton ek kapasite ile inşaat, mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektörünün yoğun taleplerine cevap verebilen arz imkanına erişmiş olduk. Yılın son çeyreğinde Yenişehir tesisimizde soğuk onarımı tamamlanacak olan yine 240 Bin ton kapasiteli beşinci fırının da devreye alınmasının ardından Şişecam, Türkiye’de 2 Milyon tona ulaşan kurulu düzcam üretim kapasitesini aktif olarak kullanarak, Türkiye için değer yaratmaya kesintisiz devam edecektir.”

Şişecam 2020’de 1,9 Milyar TL Seviyesinde Yatırım ve 685 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirdi

02.02.2021 – Dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın 2020 yılında konsolide net satışları 21,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu dönemde toplam satışları içerisindeki uluslararası satışlarının payı yüzde 60 seviyesinde gerçekleşen Şişecam’ın yıl sonu toplam yatırımları yaklaşık 1,9 milyar TL ve ihracatı ise yaklaşık 685 milyon dolar oldu. 

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, küresel salgının etkilerinin her alanda hissedildiği ve sıra dışı koşulların hâkim olduğu 2020 yılında tüm paydaşları için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, “Nisan ayında salgın etkisi ile küresel ölçekte bir düşüş yaşayan satışlarımız, hızla aldığımız kararlar ve etkin yönetsel aksiyonlarımız sayesinde Mayıs ayında yükselişe geçti. Özellikle Haziran ayından itibaren ülkemiz başta olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz birçok coğrafyada karantina uygulamalarının hafifletilmesi ve normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte satış performansımız güçlü bir şekilde geri dönüş yaparak 2020 yılını tamamladık” dedi.

Şişecam’ın 2021 yılında da faaliyetlerine küresel ayak izini genişletmeye yönelik rekabetçi hedefleri doğrultusunda devam edeceğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Kırman, “2020 yılında Şişecam’ın tüm faaliyetlerini tek çatı altında toplayarak Türkiye sermaye piyasalarının en büyük birleşme işlemini başarıyla tamamladık. 2021 yılında da yetkin insan kaynağı ve akıllı teknoloji kullanımı ile bütünsel kurumsal yönetim yaklaşımını merkeze alan önemli dönüşüm projelerini hayata geçireceğiz. Daha entegre, dijital, optimize ve operasyonel açıdan mükemmel bir organizayon ile Şişecam’ın yarattığı ekonomik değer ve küresel rekabet gücünü artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Şişecam’ın net satışları 2020 yılında 21,3 milyar TL seviyesine yükseldi 

02.02.2021 – Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın 2020 yılı konsolide net satışları 21,3 milyar TL seviyesine ulaşırken, Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 60 seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarında 4,9 milyon ton cam üreten Şişecam, bu dönemde 2,2 milyon ton soda ve 4,1 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, 2020 yılı finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, küresel salgının etkilerinin her alanda hissedildiği ve sıra dışı koşulların hâkim olduğu 2020 yılında tüm paydaşları için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, “2020 yılında konsolide net satışlarımız 21,3 milyar TL seviyesine ulaşırken, 685 milyon dolar tutarındaki ihracat gelirimizle ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ettik. Nisan ayında salgın etkisi ile küresel ölçekte düşüş yaşayan satışlarımız, hızla aldığımız kararlar ve etkin yönetsel aksiyonlarımız sayesinde Mayıs ayında yükselişe geçti. Özellikle Haziran ayından itibaren ülkemiz başta olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz birçok coğrafyada karantina uygulamalarının hafifletilmesi ve normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte satış performansımız satış performansımız yılın ikinci yarısında güçlü bir şekilde geri dönüş yaptı” diye konuştu.

Yılın ilk çeyreğinde beklentileri ve hedefleri doğrultusunda sonuçlar elde ettiklerine, yılın ikinci çeyreğinde ise küresel salgının etkilerini gösterdiğine dikkat çeken Kırman, şöyle devam etti: “Bu süreçte gıda ve ilaç başta olmak üzere kritik sektörlere girdi sağlayan kimyasallar ve cam ambalaj iş kollarımız dirençli bir performans gösterdi. Otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi lokomotif sektörlere girdi sağlayan düzcam iş kolumuzun yanı sıra turizm sektörü ve hane halkı tüketiminden doğrudan etkilenen cam eşyası faaliyet alanımızda ise talepte önemli bir daralma yaşandı. Ancak Mayıs ayında normalleşme sürecinin başlamasına yönelik adımların atılmasıyla birlikte talepte bir hareketlilik görülmeye başladı. Haziran ayında ise normalleşme sürecinin hızlanmasıyla birlikte iç talepte, karantina önemlerinin hafifletilmesi ve sınırların açılmasıyla birlikte de ihracatta toparlanma ve ivme yılın son çeyreğinde de devam artarak devam etti. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsiz olduğu 2021 yılında da tüm gelişmeleri yakından takip etmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yaparak paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.”

2020 yılı sonunda FAVÖK marjının yüzde 28 seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Kırman, şöyle konuştu: “Küresel salgının başlangıcından itibaren operasyonel mükemellik ve maliyet tasarrufuna yönelik uygulamaları hızla devreye alarak salgının etkilerini en aza indirecek önlemleri büyük bir hızla hayata geçirdik. Diğer sanayi kollarından farklı olarak izabe teknolojisine dayalı olan mevcut iş kollarımızdaki kesintisiz üretim yapılması zorunluluğundan hareketle girdi verdiğimiz sektörlerdeki gelişmeleri de dikkate alarak, üretim planlarımız ve iş süreçlerimizi güncelledik. Optimizasyon çalışmalarımız ve aldığımız aksiyonların etkisiyle 2020 yılı konsolide FAVÖK hacmimiz yaklaşık 6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca güçlü mali yapımız operasyonlarımız açısından gerekli yatırımlara ara vermeden devam etmemizi, istihdamı arttırmamızı ve aynı dönemde 1,9 milyar TL tutarında yatırım yapmamızı sağladı.”

Küresel salgın döneminde büyük bir ekosistemi destekledik

Salgının başlangıcından bu yana iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin en üst seviyede uygulamaları küresel organizasyonunda devreye alan Şişecam’ın iş sürekliliğini sağlamaya yönelik çeşitli tedbirleri de büyük bir çeviklikle hayata geçirdiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Küresel ölçekte etkisini gösteren Covid-19 salgını sürecinde çalışanlarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz, iş ortaklarımız ve temas ettiğimiz tüm taraflardan oluşan büyük bir ekosistemi destekledik. Tüm iş kollarımızda talep koşullarını yakından izlerken, buna paralel olarak salgının yarattığı koşullara cevap verebilen bir tedarik zincirinin oluşturulması konusunda da aksiyonlar aldık” dedi.

V-Block Teknolojisiyle bir ilke daha imza attık

Şişecam’ın salgınla mücadeleyi sadece şirket bünyesinde aldığı aksiyonlarla sınırlı tutmadığını belirten Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Bu süreçte paydaşlarımıza sağladığımız desteklerin yanı sıra toplum sağlığının korunmasına ilişkin teknoloji geliştirme çalışmalarıyla da sorumluluk aldık. Yaşama değer katan bir şirket olma misyonumuz doğrultusunda, insan sağlığına katkı sağlamak hedefiyle küresel salgın döneminde geliştirdiğimiz V-Block Teknolojisi ile bir ilke daha imza atarak cam yüzeyler üzerinde virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren yüzde 100 yerli bir kaplama teknolojisi geliştirdik. Sağlık Bakanlığı  ruhsatlandırma ile uygulama ve satış faaliyetlerine ilişkin resmi onay süreçleri de tamamlanan V-Block Teknolojisi ile dünyanın ilk antimikrobiyal cam ev eşyası ürün grubunu piyasaya sunmaya hazırlanıyoruz” dedi.

Polatlı’yı Avrupa’nın en büyük düzcam üretim üslerinden biri yaptık

Küresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına rağmen ülke ekonomisi için değer yaratmayı sürdürdüklerini vurgulayan Kırman, “Özellikle yurt içi pazar talebi paralelinde üretim kapasitemizde artış sağlanması ihtiyacına yönelik olarak, Ankara’nın Polatlı ilçesindeki düzcam üretim tesisimizde 2018-2020 döneminde 1 milyar TL seviyesindeki yatırımla hayat geçirdiğimiz yeni fırını 2 Ekim 2020 tarihinde ateşledik. Yıllık 240 bin ton kapasiteye sahip olan yeni fırından 26 Ekim 2020 tarihi itibarıyla da cam çekilmeye başlandı ve Kasım ayında bu fırından elde ettiğimiz ileri teknoloji ürünlerimizi de piyasaya sunduk. Yeni yatırımımızla birlikte yıllık üretim kapasitesi 540 bin tona ulaşan Polatlı’daki tesisimizi Avrupa’nın en büyük düzcam üretim üslerinden biri yapmanın memnuniyetini yaşıyoruz” diye konuştu.

Şişecam 85’inci yılında tüm faaliyetlerini tek çatı altında birleştirdi

85’inci yılını kutladığı ve tüm faaliyetlerini tek çatı altında birleştirdiği 2020 yılının Şişecam için kritik öneme sahip karar ve uygulamaların hayata geçirildiği çok önemli bir dönem olduğunu dile getiren Kırman, “Şişecam’ın küresel rekabette gücüne güç katacak olan birleşme işlemine ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu’na yaptığımız başvurunun Temmuz ayında onaylanmasının akabinde Şişecam’ın Genel Kurul toplantılarını da Ağustos ayında gerçekleştirdik. İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde birleşme süreci Eylül ayı sonunda da tamamlanıp tescil edildi ve 2020 yıl sonu itibariyle tek çatı altında birleşen şirketlerimizin ilk yıl sonu mali tablo kapanışını da gerçekleştirmiş olduk. Uzun dönem stratejilerimiz ve küresel piyasalardaki rekabetçi hedeflerimiz doğrultusunda kritik bir dönüm noktası olarak değerlendirdiğimiz birleşme sürecinin başarıyla tamamlanmasının hemen ardından yeni yapının oluşmasına ve geleceğin Şişecam’ının inşasına yönelik dönüşüm projelerini hayata geçirmeye büyük bir hızla başladık” dedi.

2021 yılında çok boyutlu bir dönüşüm gerçekleştireceğiz

Birleşmenin uluslararası ve rekabetçi yapıya uygun bir faaliyet modelinin oluşturulmasına ve hukuki altyapının yönetsel yapı ile uyumunun sağlanmasına yönelik önemli bir sadeleşme hamlesi olduğuna dikkat çeken Kırman, “2021 yılında da yetkin insan kaynağı ve akıllı teknoloji kullanımı ile bütünsel kurumsal yönetim yaklaşımını merkeze alan önemli dönüşüm projeleri hayata geçireceğiz. Dijital dönüşüm yolculuğumuzu büyük veri kullanımı ile sürdürürken tüm değer zincirinde yüksek sinerji yaratacak etkili kaynak ve varlık yönetimiyle optimizasyonu sağlayacağız. Daha entegre, dijital, optimize ve operasyonel açıdan mükemmel bir organizasyon ile Şişecam’ın yarattığı ekonomik değer ve küresel rekabet gücünü artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Şişecam’ın Ocak-Eylül dönemi net satışları 14,6 milyar TL seviyesine yükseldi

27.10.2020 – Dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın 2020 yılı Ocak-Eylül dönemindeki konsolide net satışları 14,6 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu dönemde toplam satışları içerisindeki uluslararası satışlarının payı yüzde 60 seviyesinde gerçekleşen Şişecam’ın yılın dokuz ayındaki toplam yatırımları yaklaşık 1,1 milyar TL ve ihracatı ise yaklaşık 500 milyon dolar oldu.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, küresel salgının etkilerinin her alanda hissedildiği ve sıra dışı koşulların hâkim olduğu 2020 yılının dokuz ayında tüm paydaşları için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, “Nisan ayında salgın etkisi ile küresel ölçekte bir düşüş yaşayan satışlarımız, hızla aldığımız kararlar ve etkin yönetsel aksiyonlarımız sayesinde Mayıs ayında yükselişe geçti. Özellikle Haziran ayından itibaren ülkemiz başta olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz birçok coğrafyada karantina uygulamalarının hafifletilmesi ve normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte satış performansımız güçlü bir şekilde geri dönüş yaptı. Haziran-Eylül dönemi yılın son çeyreği için olumlu bir sinyal verdi. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsiz olduğu önümüzdeki dönemde de tüm gelişmeleri yakından takip etmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

27.10.2020 – Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın 2020 yılı Ocak-Eylül dönemine ilişkin konsolide net satışları 14,6 milyar TL seviyesine ulaşırken, Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 60 seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarında 3,5 milyon ton cam üreten Şişecam, bu dönemde 1,7 milyon ton soda ve 3 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Ocak-Eylül 2020 dönemi finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, küresel salgının etkilerinin her alanda hissedildiği ve sıra dışı koşulların hâkim olduğu 2020 yılının dokuz aylık döneminde tüm paydaşları için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, “Ocak-Eylül döneminde konsolide net satışlarımız 14,6 milyar TL seviyesine ulaşırken, 500 milyon dolar tutarındaki ihracat gelirimizle ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ettik. Nisan ayında salgın etkisi ile küresel ölçekte düşüş yaşayan satışlarımız, hızla aldığımız kararlar ve etkin yönetsel aksiyonlarımız sayesinde Mayıs ayında yükselişe geçti. Özellikle Haziran ayından itibaren ülkemiz başta olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz birçok coğrafyada karantina uygulamalarının hafifletilmesi ve normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte satış performansımız Haziran-Eylül döneminde güçlü bir şekilde geri dönüş yaptı” diye konuştu.

“Haziran- Eylül dönemindeki performans yılın son çeyreği için olumlu bir sinyal verdi”

Yılın ilk çeyreğinde beklentileri ve hedefleri doğrultusunda sonuçlar elde ettiklerine, yılın ikinci çeyreğinde ise küresel salgının etkilerini gösterdiğine dikkat çeken Kırman, şöyle devam etti: “Bu süreçte gıda ve ilaç başta olmak üzere kritik sektörlere girdi sağlayan kimyasallar ve cam ambalaj iş kollarımız dirençli bir performans gösterdi. Otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi lokomotif sektörlere girdi sağlayan düzcam iş kolumuzun yanı sıra turizm sektörü ve hane halkı tüketiminden doğrudan etkilenen cam eşyası faaliyet alanımızda ise talepte önemli bir daralma yaşandı. Ancak Mayıs ayında normalleşme sürecinin başlamasına yönelik adımların atılmasıyla birlikte talepte bir hareketlilik görülmeye başladı. Haziran ayında ise normalleşme sürecinin hızlanmasıyla birlikte iç talepte, uluslararası pazarlarda karantina önemlerinin hafifletilmesi ve sınırların açılmasıyla birlikte de ihracatta toparlanma ivme kazandı. Yılın tamamı anlamında geçen seneye göre tahminlerimizi olumlu yönde geliştiren bir performans sergilediğimiz Haziran-Eylül dönemi yılın son çeyreği için olumlu bir sinyal verdi. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsiz olduğu önümüzdeki dönemde de tüm gelişmeleri yakından takip etmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yapmaya devam edeceğiz.”

Ocak-Eylül 2020 dönemi için FAVÖK marjının yüzde 30 seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Kırman, şöyle konuştu: “Küresel salgının başlangıcından itibaren maliyet tasarrufuna yönelik önlemleri hızla devreye aldık. Diğer sanayi kollarından farklı olarak izabe teknolojisine dayalı olan mevcut iş kollarımızdaki kesintisiz üretim yapılması zorunluluğundan hareketle girdi verdiğimiz sektörlerdeki gelişmeleri de dikkate alarak, üretim planlarımız ve iş süreçlerimizi hızla güncelledik. Optimizasyon çalışmalarımız ve aldığımız aksiyonların etkisiyle yılın dokuz aylık döneminde konsolide FAVÖK hacmimiz 4,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca güçlü mali yapımız operasyonlarımız açısından gerekli yatırımlara ara vermeden devam etmemizi, istihdamı arttırmamızı ve dokuz aylık dönemde toplamda yaklaşık 1,1 milyar TL tutarında yatırım yapmamızı sağladı.”

Küresel salgının yarattığı belirsizlik ortamına rağmen ülke ekonomisi için değer yaratmayı sürdürdüklerini vurgulayan Kırman, “Özellikle yurt içi pazar talebi paralelinde üretim kapasitemizde artış sağlanması ihtiyacına yönelik olarak, Ankara’nın Polatlı ilçesindeki düzcam üretim tesisimizde 2018-2020 döneminde gerçekleştirdiğimiz 1 milyar TL seviyesindeki yatırımla hayat geçirdiğimiz yeni fırını 2 Ekim 2020 tarihinde ateşledik. Yıllık 240 bin ton kapasiteye sahip olan yeni fırından 26 Ekim 2020 tarihi itibarıyla da cam çekilmeye başlandı. Yeni yatırımımızla birlikte yıllık üretim kapasitesi 540 bin tona ulaşan Polatlı’daki tesisimizi Avrupa’nın en büyük düzcam üretim üslerinden biri yapmanın memnuniyetini yaşıyoruz” diye konuştu.

Şişecam 85’inci yılında tüm faaliyetlerini tek çatı altında birleştirdi

Şişecam’ın tüm faaliyetlerini tek çatı altında bileştirmek üzere bu yılın başında yola çıktıklarını da hatırlatan Kırman, “Şişecam’ın 85’inci yılını kutladığımız ve tüm faaliyetlerimizi tek çatı altında birleştirdiğimiz 2020 bizler için ayrıca bir önem sahip. Sermaye Piyasası Kurulu’na yaptığımız birleşme işlemine ilişkin başvurunun Temmuz ayında onaylanmasının akabinde Şişecam’ın küresel rekabette gücüne güç katacak olan birleşme işlemine ilişkin Genel Kurul toplantılarını da Ağustos ayında gerçekleştirdik. İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde birleşme süreci Eylül ayı sonunda da tamamlanıp tescil edildi. Bu birleşme sayesinde çevik ve hızlı kurumların avantaj yakalayacağı küresel salgın sonrasındaki yeni dünya düzeninde, birçok alanda sinerji yaratma imkanına kavuşacağımızı öngörüyoruz. Küresel rekabet açısından daha uygun bir hukuki ve yönetsel altyapıyı oluşturmayı ve sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

Şişecam’da Birleşmeye İlişkin Hisse Devir İşlemleri Bugün Gerçekleşiyor

01.10.2020 – Şişe Cam’ın, payları Borsa İstanbul’da işlem gören Anadolu Cam, Denizli Cam, Soda Sanayii, Trakya Cam ve payları Borsa İstanbul’da işlem görmeyen Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş.’yi devralmasına ilişkin pay dağıtım işlemlerinin 01.10.2020 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek olması nedeniyle, 21.08.2020 tarihli “Özsermaye Hallerinde Payların Teorik/Referans Fiyatlarının Belirlenmesi” prosedürünün 9.1. maddesine göre Şişe Cam payları için 01.10.2020 tarihinde referans olarak alınabilecek fiyat 7.275 TL’dir.

 

Şişecam Birleşmesinde Ayrılma Hakkı Süreleri Sona Erdi

25.09.2020 – Şişecam ve iştiraklerinin ayrılma hakkı kullanım süreleri 23.09.2019, 17.00 itibariyle tamamlandı. SODA, TRKCM, ANACM ve SISE’de cari piyasa fiyatları ayrılma hakkı fiyatlarından daha yüksek olduğundan ayrılma hakkı kullanımı için başvuran pay olmadı. DENCM’da ise 3,065 milyon hisse ayrılma hakkı kullanmak için başvurdu. Yaklaşık 4,3 milyon DENCM hissesi ise 0,33089 değişim oranı üzerinden, SISE hisselerine dönüştürülecek. 0,33089 oran üzerinden değişim, DENCM’ın 7,2 TL’lik cari piyasa fiyatına %68 oranında aşağı yönlü olduğu anlamına geliyor. Yeni oluşacak olan sermayede İş Bankası’nın payının 50.93%, Efes payının 6.04% ve halka açık payın da 43.03% olacağı öngörülmekte.

Şiecam tarafından konuya ilişkin KAP’a yapılan açıklama şu şekilde oldu:

SISE(ANACM-DENCM-SODA-TRKCM): Şirketimizin, sermaye tadil metninin onaylanması ve artırılan sermaye tutarına ilişkin ihraç belgesinin çıkarılması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yapmış olduğu başvuru 24.09.2020 tarihinde onaylanmıştır. Esas Sözleşmemizin sermaye maddesinin yeni şeklinin tescili için İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurulmuştur. Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. payları için değişim oranı 1,00000; Anadolu Cam Sanayii A.Ş payları için değişim oranı 0,88239416067364; Denizli Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş. payları için değişim oranı 0,330892930860249; Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş. payları için değişim oranı 0,534232542849721; Soda Sanayii A.Ş. payları için değişim oranı 1,15997100790987; Trakya Cam Sanayii A.Ş. payları için değişim oranı 0,676152150432087’tir.

 

Şişecam’ın İlk Yarıdaki Net Satışları 8,8 Milyar TL Seviyesine Yükseldi

ŞİŞECAM TOPLULUĞU İLK ALTI AYDA 625 MİLYON TL SEVİYESİNDE YATIRIM VE 320 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ 

Şişecam Topluluğu’nun 2020 yılı Ocak-Haziran dönemindeki konsolide net satışları 8,8 milyar TL seviyesine ulaştı. Şişecam’ın bu dönemde toplam satışları içerisindeki uluslararası satışlarının payı yüzde 60 seviyesinde gerçekleşirken, Topluluğun yılın ilk yarısındaki toplam yatırımları 625 milyon TL, ihracatı ise yaklaşık 320 milyon dolar oldu.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, küresel salgının etkilerinin her alanda hissedildiği ve sıra dışı koşulların hakim olduğu 2020 yılının ilk yarısında tüm paydaşları için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, “Nisan ayında salgın etkisi ile küresel ölçekte bir düşüş yaşayan satışlarımız, hızla aldığımız kararlar ve etkin yönetsel aksiyonlarımız sayesinde Mayıs ayında yükselişe geçti. Özellikle Haziran ayından itibaren ülkemiz başta olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz birçok coğrafyada karantina uygulamalarının hafifletilmesi ve normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte satış performansımız güçlü bir şekilde geri dönüş yaptı. Haziran ayı yılın ikinci yarısı için çok olumlu bir sinyal verdi. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsiz olduğu önümüzdeki dönemde de tüm gelişmeleri yakından takip etmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

29.07.2020 – Şişecam Topluluğu’nun 2020 yılı Ocak-Haziran dönemine ilişkin konsolide net satışları 8,8 milyar TL seviyesine ulaşırken, Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 60 seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarında 2,3 milyon ton cam üreten Topluluk, bu dönemde 1,1 milyon ton soda ve 2 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Ocak-Haziran 2020 dönemi finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, küresel salgının etkilerinin her alanda hissedildiği ve sıra dışı koşulların hakim olduğu 2020 yılının ilk yarısında da tüm paydaşları için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, “Yılın ilk yarısında konsolide net satışlarımız 8,8 milyar TL seviyesine ulaşırken, 320 milyon dolar tutarındaki ihracat gelirimizle ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ettik. Nisan ayında salgın etkisi ile küresel ölçekte düşüş yaşayan satışlarımız, hızla aldığımız kararlar ve etkin yönetsel aksiyonlarımız sayesinde Mayıs ayında yükselişe geçti. Özellikle Haziran ayından itibaren Türkiye başta olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz birçok coğrafyada karantina uygulamalarının hafifletilmesi ve normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte satış performansımız güçlü bir şekilde geri dönüş yaptı” diye konuştu.

“Haziran ayındaki performans yılın ikinci yarısı için çok olumlu bir sinyal verdi”

Yılın ilk çeyreğinde beklentileri ve hedefleri doğrultusunda sonuçlar elde ettiklerine, yılın ikinci çeyreğinde ise küresel salgının etkilerini gösterdiğine dikkat çeken Kırman, şöyle devam etti: “Bu süreçte gıda ve ilaç başta olmak üzere kritik sektörlere girdi sağlayan kimyasallar ve cam ambalaj iş kollarımız dirençli bir performans gösterdi. Otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi lokomotif sektörlere girdi sağlayan düzcam iş kolumuzun yanı sıra turizm sektörü ve hane halkı tüketiminden doğrudan etkilenen cam eşyası faaliyet alanımızda ise talepte önemli bir daralma yaşandı. Ancak Mayıs ayında normalleşme sürecinin başlamasına yönelik adımların atılmasıyla birlikte talepte bir hareketlilik görülmeye başladı. Haziran ayında ise normalleşme sürecinin hızlanmasıyla birlikte iç talepte, uluslararası pazarlarda karantina önemlerinin hafifletilmesi ve sınırların açılmasıyla birlikte de ihracatta toparlanma ivme kazandı. Yılın tamamı anlamında geçen seneye göre tahminlerimizi olumlu yönde geliştiren bir performans sergilediğimiz Haziran ayı yılın ikinci yarısı için çok olumlu bir sinyal verdi. Küresel salgının etkisinin hangi boyuta ulaşacağının belirsiz olduğu önümüzdeki dönemde de tüm gelişmeleri yakından takip etmeye, iş süreçlerimiz ve planlarımızda gerekli güncellemeleri yapmaya devam edeceğiz.”

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 32 seviyesinde olan EBITDA marjının Ocak-Haziran 2020 dönemi için yüzde 27 seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Kırman, şöyle konuştu: “Küresel salgının başlangıcından itibaren maliyet tasarrufuna yönelik önlemleri hızla devreye aldık. Diğer sanayi kollarından farklı olarak izabe teknolojisine dayalı olan mevcut iş kollarımızdaki kesintisiz üretim yapılması zorunluluğundan hareketle girdi verdiğimiz sektörlerdeki gelişmeleri de dikkate alarak, üretim planlarımız ve iş süreçlerimizi hızla güncelledik. Optimizasyon çalışmalarımız ve aldığımız aksiyonların etkisiyle yılın ilk yarısında konsolide EBITDA hacmimiz 2,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde güçlü likit pozisyonumuz sayesinde yaklaşık 470 milyon TL tutarındaki temettü ödemesinin yanı sıra vadesi gelen 300 milyon dolar tutarındaki Eurobond geri ödemesini de gerçekleştirdik. Ayrıca güçlü mali yapımız operasyonlarımız açısından gerekli yatırımlara ara vermeden devam etmemizi ve ilk yarıda toplamda 625 milyon TL tutarında yatırım yapmamızı sağladı.”

“Küresel salgınla mücadeleye destek olurken, Türkiye ve dünyada ilklere imza attık”

Cam sanayinin yanı sıra soda ve krom bileşiklerini kapsayan kimyasallar alanında küresel bir oyuncu olmanın verdiği sorumlukla hareket eden Şişecam’ın salgın döneminde toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik üretim ve hizmetlerini aksatmadan, çalışanları, iş ortakları ve müşterilerinin sağlığı konusunda üzerine düşen görevleri eksiksiz şekilde yerine getirdiğini vurgulayan Kırman, şunları söyledi: “Bu süreçte attığımız adımlarla çalışanlarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz, iş ortaklarımız ve temas ettiğimiz tüm taraflardan oluşan büyük bir ekosistemi destekliyoruz. Salgınla mücadeleyi sadece Şişecam bünyesindeki aksiyonlarla sınırlı tutmayıp, toplumun sağlığına ilişkin çalışmalara da destek vererek sorumluluk alıyoruz. Bu kapsamda, ülkemizde salgının başlangıcıyla birlikte kamu hastanelerinin ihtiyaç duyduğu ventilatör, video laringoskop, maske, tulum, eldiven gibi malzemelerin tedarik edilmesi için destek verdik. Toplumsal sorumluluk anlayışımız doğrultusunda faaliyet gösterdiğimiz İtalya, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Gürcistan gibi ülkelerde de öncelikli ihtiyaçlar ve olanaklar ölçüsünde paydaşlarımıza katkı sağladık.”

Bugün dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 22 bin çalışanıyla küresel bir oyuncu olan Şişecam’ın küresel salgın döneminde Türkiye ve dünyada ilklere imza atmaya devam ettiğini ifade eden Kırman, şöyle devam etti: “Küresel salgına karşı verilen mücadeleye destek olmak amacıyla dünyada cam ev eşyası alanında çok önemli bir ilki geçekleştirdik. Sahip olduğumuz üstün Ar-Ge kabiliyeti ve üretimden gelen gücümüzü birleştirerek, cam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren Antimikrobiyal V-Block Teknolojisi’ni iki ay gibi kısa bir sürede geliştirdik. Önümüzdeki dönemde bu teknolojiyi cam ambalaj, mimari camlar ve beyaz eşya camlarına da uygulamayı planlıyoruz. Salgının başlangıcından bu yana tüm çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve müşterilerimizin sağlığını korumak amacıyla hayata geçirdiğimiz en üst düzeydeki önlem ve uygulamalarla ‘TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ alan ilk cam üreticisi olma başarısını da gösterdik. Bu süreçte ayrıca Hazine Yönetimi gibi ana faaliyet alanlarımız dışındaki yetkinliklerimizle de öncü olmaya devam ettik. Uçtan Uca Dijital Hazine Yönetimi hedefimiz doğrultusunda, blockchain teknolojisiyle dış ticaret işlemi ve Dijital Dolandırıcılık Tespit ve Kontrol Sistemi gibi örnek uygulamaları ülkemizde hayata geçiren ilk şirket Şişecam oldu.”

Şişecam 85’inci yılında tüm faaliyetlerini tek çatı altında birleştiriyor

Şişecam’ın tüm faaliyetlerini tek çatı altında bileştirmek üzere bu yılın başında yola çıktıklarını da hatırlatan Kırman, “Şişecam’ın 85’inci yılını kutladığımız ve tüm faaliyetlerimizi tek çatı altında birleştireceğimiz 2020, bizim için ayrıca bir öneme sahip. Sermaye Piyasası Kurulu’na yaptığımız birleşme işlemine ilişkin başvuru geçtiğimiz günlerde onaylandı. Şişecam’ın küresel rekabette gücüne güç katacak olan birleşme işlemine ilişkin Genel Kurul toplantılarını da Ağustos ayında gerçekleştireceğiz. İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde birleşme sürecinin Eylül ayı içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bu birleşme sayesinde çevik ve hızlı kurumların avantaj yakalayacağı küresel salgın sonrasındaki yeni dünya düzeninde, birçok alanda sinerji yaratma imkanına kavuşacağız. Küresel rekabet açısından daha uygun bir hukuki ve yönetsel altyapıyı oluşturmayı ve sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda tüm paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

Şişecam Birleşmesine SPK’dan Onay Geldi

23.07.2020 – Şişecam grubu, birleşme işlemlerine illşkin SPK onayını aldı. SPK tarafından yapılan duyuruda talebin olumlu karşılandığı bildirildi. Kurul tarafından yapılan açıklamalar şu şekilde yer aldı:

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. tarafından, Anadolu Cam Sanayii A.Ş. ,Denizli Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş., Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş., Soda Sanayii A.Ş. ve Trakya Cam Sanayii A.Ş.’nin 31.12.2019 tarihli finansal tablolar esas alınarak tüm aktif ve pasifleriyle birlikte bir bütün halinde devralınması suretiyle Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. bünyesinde birleşilmesi için hazırlanan duyuru metnine Kurulumuzca onay verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verilmiştir.

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’de gerçekleştirilecek sermaye artırım ve yeni sermaye tutarı birleşme işleminin genel kurullarda onaylanması ve ayrılma haklarının kullanımı sonrasında kesinleşecektir.

Birleşme işleminin genel kurulda onaylanması şartıyla Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nin esas sözleşmesinin “Amaç ve Konu”, “Sermaye” ve “Esas Sözleşme Değişiklikleri” başlıklı 4, 7, 21 maddelerinde yapılacak değişiklik ile esas sözleşmeye “Pay veya Pay Senetlerinin Devri” ve “Birleşme ve Bölünme Hükümleri” başlıklı sırası ile 33’üncü ve 34’üncü maddelerinin eklenmesine ilişkin tadil metnine, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nin talebi doğrultusunda uygun görüş verilmiştir.

  • Mevcut Sermaye: 2.250.000.000
  • Yeni Sermaye: 3.064.228.446,43
  • Bedelli Sermaye Artırımı: 814.228.446,43
  • Satış Türü : Birleşme

 

Şişecam Esas Sözleşmesinde Değişiklik Yaparak Tekrar SPK’ya Başvurdu

16.07.2020 – Şişecam grubu, SPK’nın 25 Şubat 2020 tarihinde yapmış olduğu yeni düzenlemeyi de göz önünde bulundurarak, Şişecam çatısı altında birleşmeye ilişkin, şirketin esas sözleşmesinde revizyona gitti ve yeni hali ile 14 Temmuz 2020 tarihinde tekrar başvuruda bulundu. Dönüşüm oranlarında veya ayrılma hakkı kullanım fiyatlarında bir değişiklik bulunmuyor.

(TL/hisse) Kapanış Fiyatı Değişim Oranı Ayrılma Hakkı Teorik Fiyat (Değişim Oranına Göre) Değişim Oranına göre Prim/(İskonto) Durumu
Şişecam 6.29 1.00 5.126 6.29
Soda Sanayii 7.20 1.15997 6.144 7.30 -1.3%
Anadolu Cam 5.52 0.88239 4.322 5.55 -0.5%
Trakya Cam 4.64 0.67615 3.370 4.25 9.1%
Denizli Cam 8.25 0.33089 8.852 2.08 296%
Paşabahçe 0.53423

Oyak Yatırım söz konusu gelişmenin, dönüşüm oranı ve son kapanış fiyatı baz alındığında, %9.1 primli işlem gören Trakya Cam hissesinin üzerinde, kısa vadede baskı unsuru yaratmasını beklediğini açıkladı.

 

Şişecam Birleşmesinde Temettü Miktarlarına göre Ayrılma Hakları Revizyonları

30.06.2020 – Bilindiği üzere, Şişecam iştiraklari ile birleşme kararını bu sene başında açıklamış ve 27 Nisan 2020 tarihinde Trakya Cam (TRKCM), Soda Sanayii (SODA), Anadolu Cam (ANACM) ve Denizli Cam’ın (DENCM), devralma yoluyla Şişecam (SISE) altında birleşmesine ilişkin gerekli başvurular Sermaye Piyasası Kurulu’na yapılmıştı.

27 Haziran 2020 tarihinde yürürlüğe giren “Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı Tebliği” hükümleri gereği söz konusu birleşme işlemlerinde ayrılma hakkından yararlanabilecek pay sahiplerinin 25 Şubat 2020 tarihinde elinde ilgili payları bulunduran pay sahipleri olduğu belirtildi. Açıklamada; 25 Şubat 2020 tarihinde pay sahiplerinin, anılan tarihteki pay adedini aşmamak şartıyla, birleşme İşleminin onaylanacağı genel kurul tarihine kadar payları üzerine ne şekilde tasarruf etmiş olurlarsa olsunlar, ayrılma hakkını kullanabilecekleri belirtildi. Bu çerçevede, 25 Şubat 2020 tarihinden sonra paylarını satmış olan pay sahiplerinin de piyasadan anılan miktarda pay satın alarak ayrılma hakkını kullanabilecekleri bildirildi.

Son olarak Şişe Grubu, daha önce de belirttiği gibi ayrılma haklarında temettü miktarı kadar düzeltmeye gitti ve yeni ayrılma hakları Şişe Cam için 5.126TL/hisse, Trakya Cam 3.37TL/hisse, Anadolu Cam 4.322TL/hisse, Denizli Cam 8.852TL/hisse ve Soda Sanayii için 6.144TL/hisse olarak revize edildi. Şirket, birleşme işlemine ilişkin olağanüstü genel kurul toplantılarının en geç 31 Ağustos 2020 tarihinde yapılmasının zorunlu olduğunu, ilgili genel kurul toplantılarının birkaç güne yayılacak şekilde 24 Ağustos 2020 ile başlayan hafta yapılmasını planladıklarını ifade etti.

Önceki Ayrılma Hakkı Kullanım Fiyatı Temettü Ödemesi Sonrası Net Ayrılma Hakkı Kullanım Fiyatı Kapanış Fiyatları  (29.06’ya göre) Kapanışa Göre Prim/ (İskonto) Durumu
Şişecam 5,27 5.126 5,49 +%7.1
Trakya Cam 3,47 13.575 3,59 +%6.5
Anadolu Cam 4,46 4.322 4,62 +%6.9
Paşabahçe
Denizli Cam 8,85 8.852 7,95 -%10.1
Soda Sanayii 6,39 6.144 6,13 -%0.2

 

Şişecam Birleşmesi ve Şirket Analizi

Tunç Şatıroğlu: Şişecam hissesini HisseLab programıyla inceledim. Anadolu Cam, Trakya Cam ve Soda Sanayi’nin Şişecam ile birleşmesi hakkında bilgiler verdim.

 

Şişecam Tüm Faaliyetlerini Tek Çatı Altında Birleştirecek

KÜRESEL OYUNCU OLAN ŞİŞECAM’DAN ÖNEMLİ BİR ADIM DAHA

31 Ocak 2020 – Şişecam küresel rekabette gücüne güç katmak için tüm faaliyetlerini tek çatı altında birleştirecek

Cam sanayinin yanı sıra soda ve krom bileşiklerini kapsayan kimyasallar alanında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu tüm faaliyetlerini hukuki olarak tek çatı altında toplamak üzere harekete geçti. Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nin ana iştirakleri konumundaki Anadolu Cam Sanayii A.Ş., Denizli Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş., Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş., Soda Sanayii A.Ş. ve Trakya Cam Sanayii A.Ş.’yi devralmak suretiyle birleşmesine ilişkin resmi işlemler başlatıldı.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Tüm faaliyet alanlarımızın tek şirket çatısı altında toplanması sonucunda Topluluğumuzun yarattığı ekonomik değer ve sahip olduğu rekabet gücü artacaktır. Bu birleşmeyle daha çevik ve hızlı olmayı, küresel rekabet açısından daha uygun bir hukuki altyapıyı oluşturmayı ve yatırımcılar açısından daha da yüksek hisse performansı sergilemeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

30.01.2020 – Camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu tüm faaliyetlerini hukuki olarak tek çatı altında toplamak üzere resmi işlemleri başlattığını açıkladı. Topluluk tüzel kişilik ve hissedarlık yapısında sadeleşmeye giderek, Borsa İstanbul’da işlem gören ana iştirakleri Anadolu Cam, Denizli Cam, Soda Sanayii ve Trakya Cam ile birlikte Paşabahçe Cam’ı Şişecam çatısı altında konsolide etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nin Anadolu Cam Sanayii A.Ş., Denizli Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş., Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş., Soda Sanayii A.Ş. ve Trakya Cam Sanayii A.Ş.’yi devralmak suretiyle birleşme sürecinin yetkili kurumlardan resmi izin ve onayların alınmasına bağlı olarak yılın ikinci yarısında tamamlanması öngörülmektedir.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla uluslararası ölçekte faaliyet gösterdiklerine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Topluluğumuzun uzun dönem stratejileri ve küresel piyasalardaki rekabetçi hedeflerimiz doğrultusunda küresel yapılanmamızın olgunluğunu artırmak amacıyla tüm faaliyetlerimizi hukuki olarak tek şirket çatısı altında toplamaya karar verdik. Söz konusu işlem sonucunda Borsa İstanbul’da işlem gören tek şirketimiz Şişecam olacaktır. Bugün kamuoyuna yaptığımız açıklama ile resmi süreç başlatılmıştır. Bu sürecin sonraki aşamalarında
uzman bir kuruluş tarafından şirketlerimize ilişkin değerleme çalışmaları gerçekleştirilecek, halka açık hisselerimizdeki pay sahiplerinin bu işleme ilişkin hakları mevzuat gereğince belirlenecek ve gerekli yasal onayları takiben süreç nihayetlendirilecektir.”

Topluluğun tüm faaliyet alanlarının tek şirket çatısı altında birleşmesiyle Şişecam’ın yarattığı ekonomik değerin ve sahip olduğu rekabet gücünün artacağını vurgulayan Kırman, “Söz konusu konsolidasyon değer yaratarak büyüme stratejisi izleyen Şişecam’a birçok alanda sinerji yaratma fırsatı sunacaktır. Böylece daha çevik ve hızlı olmayı, küresel rekabet açısından daha uygun bir hukuki altyapıyı oluşturmayı ve yatırımcılar açısından daha da yüksek hisse performansı sergilemeyi amaçlıyoruz. Ana faaliyet alanlarımızda dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefimiz doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz” açıklamasını yaptı.

 

Şişecam ve ASELSAN Birlikte Çalışacak

24.01.2019 Camın tüm temel alanlarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu ile Türkiye’nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu ASELSAN, ortak projeler geliştirmek üzere birlikte çalışacak. İş birliği kapsamında, ASELSAN’ın savunma sanayine yönelik projelerinde kullanılacak standartlarda malzemelerin temininin yanı sıra ürün kompozisyonları ve optimizasyonu konularında yerli ve milli çözümler geliştirilmesi amaçlanıyor.

24.01.2019 – ASELSAN ile Şişecam Topluluğu, ASELSAN’ın savunma sanayine yönelik projelerinde kullanılacak standartlarda malzemelerin temininin yanı sıra ürün kompozisyonları ve optimizasyonu konularında çözümler geliştirmek üzere iş birliği protokolü imzaladı. İmzalanan protokol kapsamında Şişecam Topluluğu ve ASELSAN, faaliyet alanlarındaki köklü geçmişlerinden gelen imkan, yetenek ve deneyimlerini birleştirerek yerli ve milli çözümler üretmek hedefiyle birlikte çalışacaklar.

Ortak çalışmalar için zemin yaratılması hedefiyle ASELSAN Macunköy tesislerinde gerçekleşen iş birliği protokolü imza törenine ASELSAN‘dan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Prof. Dr. Haluk Görgün ile Kurumsal Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Karataş, Şişecam Topluluğu’ndan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Prof. Dr. Ahmet Kırman ile Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik katıldı.

En az iki yıl geçerli olacak ve ön çalışma ve prototiplerin üretilmesi olmak üzere iki fazda gerçekleştirilecek iş birliği kapsamında, milli tankımız için periskop camları başta olmak üzere ASELSAN’ın geliştireceği çeşitli teçhizatlarda kullanılmak üzere çok çeşitli cam ve cam seramik malzemeler geliştirilmesi hedefleniyor. Söz konusu malzemelerin, kullanılacağı teçhizatın ihtiyacına göre termik şoka dayanıklı, mukavemeti yüksek ve konvansiyonel camlardan farklı optik performanslara sahip olması planlanıyor. ASELSAN tarafından kullanılacak bu ürünlerin kompozisyonlarının Şişecam tarafından geliştirilmesi, hammaddeden başlayarak tüm aşamalarda yerli ve milli olarak üretilmesi hedefleniyor.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, törende yaptığı konuşmada, Türkiye için değer yaratmayı sürdürdüklerini vurgulayarak,“1935 yılında ülkemizin cam sanayini kurmak ve geliştirmek misyonuyla kurulan Topluluğumuz, aradan geçen 80 yılı aşkın sürede dünyada kendi alanında söz sahibi konuma gelmiş ve köklü geçmişinin her aşamasında ülkemiz için değer yaratmayı sürdürmüştür. Bugün üç kıtada 13 ülkede 43 tesisle üretim faaliyetlerini yürüten Topluluğumuz, dünyanın, cam ev eşyasında en büyük üçüncü, cam ambalajda ve düzcamda ise en büyük beşinci üreticisi konumundadır. Dünyanın 10 büyük soda üreticisinden biri olmamızın yanı sıra krom kimyasallarında ise dünya lideriyiz. 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla başladığı faaliyetlerini geliştirerek, bugün uluslararası ölçekte bir firma haline gelmiş olan ASELSAN ile iş birliği için attığımız imzayı bu açıdan çok anlamlı buluyorum. Bu iki köklü kuruluşun, faaliyet alanlarında sahip oldukları bilgi birikimi ve deneyimleri sayesinde, birlikte önemli projelere imza atacaklarına inanıyorum” diye konuştu.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Önceliğimiz milli ve yerli çözümlerle savunma alanında ülkemiz ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. ASELSAN’da şu anda eş zamanlı olarak yürütülen 400’ün üzerinde proje var. Bunların bir kısmı kamuoyunda da bilinen büyük projeler, bir kısmı ise güvenlik güçlerimizin ihtiyacına binaen başlanan özel projeler. Yurt içinde geliştirilmiş olan veya geliştirilebilecek her yetenekten azami ölçüde yararlanmak istiyoruz. Çok ciddi bir mühendislik kabiliyetine sahibiz. Askeri sistemlerden sivil sistemlere, çok geniş bir yelpazede ürünler ve sistemler üretiyoruz. Otoyollarda ücret toplama sistemlerinin neredeyse tamamı bizim. Enerji alanında yenilenebilir enerji sistemleri için güç sistemleri üretiyoruz. Bunlarla birlikte şimdi sağlık sektöründe özellikle X-Ray ve MR cihazlarının üretilmesi konusunda çalışmalarımız var. Bu sektörlerde bizimle birlikte çalışacak ve üretecek tüm şirketlerle iş birliğine özel bir önem veriyoruz.”

 

Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar ana iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu, insana ve çevreye duyarlılık anlayışıyla yürüttüğü faaliyetleri sonucunda ‘Dünya Sürdürülebilirlik Ligi’ne girdi. Toplam 31 ülkede 35 sektörden 855 şirketin değerlendirildiği “Viego Eiris Sürdürülebilirlik Endeksi 2018” kapsamında, Şişecam sergilediği performansla “Yükselen Piyasalarda En İyi Performans Gösterenler” listesine dahil olma başarısını gösterdi.

23.12.2018 – Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu, insana ve çevreye duyarlılık anlayışıyla yürüttüğü faaliyetleri sonucunda ‘Dünya Sürdürülebilirlik Ligi’ne girdi. Şişecam sergilediği başarılı performansla 31 ülkede 35 sektörden 855 şirketin değerlendirildiği “Viego Eiris Sürdürülebilirlik Endeksi 2018” kapsamında gerçekleştirilen ve dünyada 100 şirketten oluşan “Best Emerging Markets Performers” (Yükselen Piyasalarda En İyi Performans Gösterenler) listesine dahil oldu.

Sürdürülebilirlik ilkelerini iç süreçleriyle entegre eden, bireye ve çevreye duyarlı yaklaşımla sürdürülebilir değer yaratmayı amaçlayan Şişecam Topluluğu, kuruluşundan bugüne etik değerleri, şeffaflığı, hesap verebilir ve açık yönetim tarzının yanı sıra tüm paydaşlarına sorumlu yaklaşımıyla öne çıkıyor. Çevre, sosyal ve yönetişim alanlarında yatırımcılar, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarına araştırma ve derecelendirme hizmeti sunan uluslararası bir kurum olan Viego Eiris, Sürdürülebilirlik Endeksi’ni oluştururken ekonomideki risk ve fırsatları analiz ederek, şirketlerin performansını altı ana başlık altında, 38 konuya göre değerlendiriyor.

Her altı ayda bir tekrarlanan araştırmada, çevre, insan hakları, insan kaynakları, toplumun sosyal ve ekonomik durumu, iş yapış şekli, kurumsal yönetişim kategorileri baz alınıyor. Şirketler, faaliyet gösterdikleri sektörde insan hakları, iyi istihdam uygulamaları, çevre koruma, kurumsal yönetim, iş etiği ile sosyal ve ekonomik gelişim konularında yaptıkları çalışmalar doğrultusunda değerlendiriliyor.

 

Şişecam Almanya’da Otomotiv Camlarını Tanıttı

Şişecam Otomotiv 10. Uluslararası Tedarikçiler Fuarı 2018’de Otomotiv Camlarını Tanıttı

Otomotiv camlarının iddialı üreticisi Şişecam Otomotiv 16-18 Ekim 2018 tarihleri arasında Almanya Wolfsburg’da düzenlenen 10. Uluslararası Tedarikçiler 2018 Fuarı’na katıldı. Otomotiv endüstrisi tedarikçilerine yönelik düzenlenen fuarda Şişecam Otomotiv, ürün standıyla ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

25.10.2018 – Dünyada düzcam, cam ambalaj, cam ev eşyası ve kimyasallar üretiminde önde gelen oyuncular arasında yer alan Şişecam Topluluğu, otomotiv camları konusundaki iddiasını Şişecam Otomotiv ile sürdürüyor. 4 ülkede otomotiv camı üretimi ve ayrıca 4 farklı üllkede yer alan tesislerinde cam üzerine ikincil uygulamalar yaparak, global bir şirket olan Şişecam Otomotiv, 16-18 Ekim tarihleri arasında Almanya Wolfsburg’da düzenlenen 10. Uluslararası Tedarikçiler Fuarı 2018’de yerini aldı.

Üç gün boyunca düzenlenen fuarda Şişecam Otomotiv, otomotiv endüstrisi tedarikçilerine yönelik geliştirdiği ileri teknoloji ürünlerini sergiledi. Fuarda, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, sergilediği ürünlerle ilgili ziyaretçilere bilgi verdi.

25 metrekarelik standında 18 adet ürün sergileyen Şişecam Otomotiv, Ar-Ge ve yatırım faaliyetlerini aralıksız sürdürerek pazarın değişen ve gelişen ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler sunuyor. Şişecam Otomotiv fuarda, ziyaretçilere otomotiv camları kategorisinde, çift cam, enkapsüle camlar, ön camlar, kapı ve arka camlar gibi ürünlerini tanıttı; yeni ürünü olan kaplamadan ısıtmalı ön camın performans değerlerini simülasyon ile deneyimleme imkanı sundu.

Bu yıl 34’ten fazla ülkeden 830’dan fazla katılımcının yer aldığı fuarda, elektrik-elektronik-mekatronik, bilgi-işlem, lojistik, üretim süreçleri, geliştirme, montaj-sürüş kontrolü-gövde, araç içi modüller, kimyasal ürünler, metal konstrüksiyon-araç gövdesi konstrüksiyonları başlıkları ele alındı.

 

Şişecam Topluluğu Yatırımlarına Devam Ediyor  

Şişecam’ın Mersin’deki yeni yatırımıyla Türkiye’deki cam ambalaj kapasitesi 1,3 milyon tona yükselecek

06.09.2018 – Şişecam Topluluğu, Mersin Cam Ambalaj Fabrikası’nda gerçekleştirme kararı aldığı yeni fırın yatırımıyla Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Topluluk bünyesinde faaliyet gösteren Şişecam Cam Ambalaj’ın yıllık 80 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak yeni fırını yaklaşık 18,2 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek.

Türkiye ekonomisi ve istihdamına önemli katkı sağlayan Şişecam Topluluğu, Endüstri 4.0’a uygun şekilde yeni teknolojiyle donatacağı yeni fırınının devreye girmesiyle Türkiye’deki yıllık cam ambalaj üretim kapasitesini yaklaşık 1,3 milyon tona çıkaracak.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Türkiye için değer yaratmayı sürdürdüklerinin altını çizerek, “Topluluğumuz, kuruluşundan bu yana geçen 80 yılı aşkın sürede kazanımlarını yine ülkemize yatırmış ve dünyada kendi alanında söz sahibi konuma gelmiştir. Şişecam Topluluğu olarak sürdürülebilir büyüme hedefiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Söz konusu yatırımla da ülke ekonomisine katkı sağlamaya ve tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

Dünyada düzcam, cam ambalaj, cam ev eşyası ve kimyasallar üretiminde önde gelen oyuncular arasında yer alan Şişecam Topluluğu, Mersin Cam Ambalaj Fabrikası’nda hayata geçireceği dördüncü fırınla Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Şişecam Topluluğu bünyesinde faaliyet gösteren Şişecam Cam Ambalaj’ın yıllık 80 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak yeni fırını için yaklaşık 18,2 milyon dolarlık yatırım öngörülüyor.

Türkiye dahil toplam dört ülkedeki 2,5 milyon ton/yıl üretim hacmiyle dünyanın beşinci büyük cam ambalaj üreticisi olan Şişecam Cam Ambalaj, Mersin Fabrikası’nda yapacağı son fırın yatırımıyla Türkiye’deki yıllık üretim kapasitesini yaklaşık 1,3 milyon tona ulaştırmış olacak.

Bursa, Eskişehir ve Mersin’de kurulu üç fabrikasıyla Türkiye’nin en büyük cam ambalaj üreticisi Şişecam Cam Ambalaj, geçtiğimiz yıl Haziran ayında Mersin Cam Ambalaj Fabrikası’nda gerçekleştirdiği 33 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’deki üretim kapasitesini 1 milyon ton seviyesinin üzerine taşımış, bu yılın Ağustos ayında Eskişehir Cam Ambalaj Fabrikası’nda 66 milyon dolarlık yatırımla devreye aldığı dördüncü fırınla da Türkiye’deki üretim kapasitesini 1,2 milyon seviyesine çıkarmıştı.

“Ülke ekonomisine katkı sağlarken, paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz”

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, yeni yatırım kararına ilişkin yaptığı açıklamada, Topluluk olarak yatırımlarına aralıksız devam ettiklerini belirterek, Mersin’deki Cam Ambalaj Fabrikası’nda gerçekleştirilecek olan yeni fırın yatırımının Türkiye’nin geleceğine olan güvenin bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

Bugün dünyanın cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalaj ve düzcamda beşinci büyük üreticisi olduklarına dikkat çeken Kırman, şöyle konuştu: “Dünyadaki en büyük 10 soda üreticisi arasında yer almamızın yanı sıra krom kimyasallarında da dünya lideriyiz. Bugün 13 ülkede üretim faaliyetlerini sürdüren Topluluğumuz, kuruluşundan bu yana geçen 80 yılı aşkın sürede kazanımlarını yine ülkemize yatırmış ve dünyada kendi alanında söz sahibi konuma gelmiştir. Şişecam Topluluğu olarak sürdürülebilir büyüme hedefiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Söz konusu yatırımla da ülke ekonomisine katkı sağlamaya ve tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.”

Şişecam Topluluğu’nun tüm faaliyet alanlarında en yüksek kalitede üretim yapma stratejisi doğrultusunda hareket ettiğine de işaret eden Kırman, “Topluluğumuz mevcut tesislerini teknolojik gelişmelerin gereği olarak sürekli olarak yenilemektedir. Mersin Cam Ambalaj Fabrikası’nda hayata geçireceğimiz dördüncü fırın ile de son teknoloji ile üretim yapmaya devam edeceğiz. Söz konusu fırını Endüstri 4.0 stratejisine uygun şekilde donatacağız” diye konuştu.

 

Şişecam Ailesi Kırklareli’nde Cam Yeniden Cam İle Geri Dönüşüme Renk Kattı

Şişecam Topluluğu tarafından camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle hayata geçirilen “Cam Yeniden Cam” projesi kapsamında, şehirleri renklendirmek için başlatılan etkinliklerin ilk durağı Kırklareli oldu. 

Şişecam Topluluğu’nun Kırklareli’ndeki cam ev eşyası, düzcam ve otomotiv camları üretim tesislerinin çalışanları aileleriyle birlikte geri dönüşüme destek vermek amacıyla cam kumbara boyama etkinlikleri için bir araya geldi.

Paşabahçe Cam, Şişecam Düzcam ve Şişecam Otomotiv fabrikalarında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında rengarenk boyanarak, adeta yeniden tasarlanan cam kumbaraları Kırklareli’nin ihtiyaç duyulan noktalarında cam geri dönüşümüne katkıda bulunacak.

04.08.2018 – Şişecam Topluluğu tarafından camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında hayata geçirilen ve Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “Cam Yeniden Cam” şehirleri renklendirmek için yola çıktı. Proje kapsamındaki planlanan etkinliklerin ilk ilk durağı ise Kırklareli oldu. Şişecam Topluluğu cam ev eşyası, düzcam ve otomotiv camları üretim tesislerinin çalışanları aileleriyle birlikte geri dönüşümde farkındalığı artırmayı amaçlayan Cam Yeniden Cam projesine destek için bir araya geldi.

Paşabahçe Cam, Şişecam Düzcam ve Şişecam Otomotiv fabrikalarında gerçekleştirilen cam kumbara boyama etkinlikleri kapsamında, Topluluk çalışanları ve ailelerinden oluşan 175 katılımcı tarafından rengarenk boyanan cam kumbaraları adeta yeniden tasarlandı. Keyifli ve yaratıcı bir atmosferde gerçekleştirilen etkinliklerde katılımcılar keyifli bir gün geçirirken, Cam Yeniden Cam projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgilendirildiler. Şişecam Topluluğu çalışanları ve aileleri tarafından yeniden tasarlanan cam kumbaraları ise Kırklareli’nin ihtiyaç duyulan noktalarında kullanılarak, cam geri dönüşümüne katkıda bulunacak.

Cam Yeniden Cam Projesi

Şişecam Topluluğu’nun camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında hayata geçirdiği Cam Yeniden Cam projesi kapsamında bugüne kadar toplanan cam atık miktarı 976 bin tona ulaştı. İlçe belediyeleriyle iş birliği içinde yürütülen proje kapsamında bugüne kadar:

  • 20 binin üzerinde cam kumbarasını belediyelerin kullanımına sunuldu.
  • 250 binin üzerinde ilköğretim öğrencisine farkındalık eğitimi verildi.
  • Farkındalık etkinlikleriyle üç milyon kişiye camın geri dönüşümünün önemini anlatıldı.

Bir cam şişe, bir bilgisayarı 25 dakika çalıştırıyor

Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılmasını sağlıyor. Hiçbir kalite kaybına uğramadan yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzeme olan cam ile bir adet cam şişe üretmek için girdi olarak bir adet cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. Bir adet cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.

 

Şişecam Topluluğu En Büyük Kapasiteli Cam Ambalaj Fırınını Ateşledi

Şişecam’ın 66 milyon dolarlık yatırımıyla Türkiye’deki cam ambalaj üretim kapasitesi 1,2 milyon tona ulaştı

26.07.2018 – Şişecam Topluluğu, Eskişehir Cam Ambalaj Fabrikası’nda 66 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği dördüncü fırınını ateşledi. Şişecam Topluluğu bünyesinde faaliyet gösteren Şişecam Cam Ambalaj’ın yeni fırınının Ağustos ayında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Türkiye dahil toplam dört ülkedeki 2,5 milyon ton/yıl üretim hacmiyle dünyanın beşinci büyük cam ambalaj üreticisi olan Şişecam Cam Ambalaj, Eskişehir Fabrikası’nda yaptığı son fırın yatırımıyla Türkiye’deki yıllık üretim kapasitesini yaklaşık 1,2 milyon tona çıkardı.

Bursa, Eskişehir ve Mersin’de bulunan üç fabrikasıyla Türkiye’nin en büyük cam ambalaj üreticisi konumundaki Şişecam Cam Ambalaj, geçtiğimiz yıl Haziran ayında Mersin Cam Ambalaj Fabrikası’nda gerçekleştirdiği 33 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’deki üretim kapasitesini 1 milyon ton seviyesinin üzerine taşımıştı.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, yatırıma ilişkin yaptığı açıklamada, bugün dünyanın cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalaj ve düzcamda beşinci büyük üreticisi olduklarına dikkat çekerek, “Dünyadaki en büyük 10 soda üreticisi arasında yer almamızın yanı sıra krom kimyasallarında da dünya lideriyiz. 13 ülkede üretim faaliyetlerini sürdüren Topluluğumuz, ulaştığı kapasite büyüklüğünü ve teknolojik gücünü yenilikçilik, yaratıcılık, uzmanlık ve yetişmiş insan gücü gibi özellikleriyle pekiştirmekte ve değişen pazar koşullarına uygun ürün ve hizmet kalitesiyle geleceğe güvenle bakmaktadır” dedi.

“Hem ülke ekonomisine hem de üretime yaptığımız katkılara bir yenisini ekledik”

Türkiye için değer yaratmayı sürdürdüklerinin altını çizen Kırman, “Topluluğumuz, kuruluşundan bu yana geçen 80 yılı aşkın sürede kazanımlarını yine ülkemize yatırmış ve dünyada kendi alanında söz sahibi konuma gelmiştir. Şişecam olarak sürdürülebilir büyüme hedefiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda Türkiye’deki en büyük cam ambalaj fırınımızı devreye alarak yatırımlarımıza devam ediyor, hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Eskişehir Cam Ambalaj Fabrikası’nın en son teknolojiyle 2013 yılında kurulduğunu hatırlatan Kırman, “Bu modern fabrikadaki dördüncü fırın yatırımımız ile beş yıldır üretim faaliyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz Eskişehir’de hem ülke ekonomisine hem de üretime yaptığımız katkılara bir yenisini daha eklemiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Şişecam Topluluğu’nun mevcut tesislerini teknolojik gelişmelerin gereği olarak sürekli olarak yenilediğini belirten Kırman, “Eskişehir Cam Ambalaj Fabrikası’nda Endüstri 4.0 stratejisine uygun şekilde donatarak hayata geçirdiğimiz dördüncü fırın ile son teknoloji ile üretim yapmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Şişecam’ın Kredi Notuna Fitch’ten Teyit

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Şişecam’ın yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunu “BB+” olarak teyit etti. Fitch Ratings tarafından yapılan değerlendirmede, Şişecam’ın gerek Türkiye’de, gerekse ihraç pazarlarındaki güçlü konumu vurgulanırken, şirketin güçlü finansal yapısı, yüksek kârlılığı ve farklı coğrafyalara yayılan faaliyetleriyle nakit yaratma kabiliyetine dikkat çekildi.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, kredi notuna ilişkin yaptığı açıklamada, üç kıtada 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla Topluluğun küresel bir oyuncu olduğunu belirterek, “Fitch Ratings tarafından yapılan değerlendirmeyle Şişecam’ın üretimden gelen gücü, faaliyet gösterdiği pazarlardaki etkin konumu ve örnek alınan güçlü mali yapısı bir kez daha teyit edilmiştir. Sürdürülebilir kârlı büyüme ve operasyonel mükemmellik hedeflerimiz doğrultusunda tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam ediyoruz” dedi.

21.07.2018 – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nin (Şişecam) yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunu “BB+” olarak teyit ederken, görünümün “negatif” olarak belirlendiğini açıkladı.

Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında dünyanın önde gelen oyuncularından olan Şişecam’a ilişkin Fitch Ratings tarafından yapılan değerlendirmede şirketin güçlü finansal yapısı, yüksek kârlılığı ve farklı coğrafyalara yayılan faaliyetleriyle nakit yaratma kabiliyetine dikkat çekildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun raporunda, Şişecam’ın sahip olduğu geniş ürün yelpazesinin yanı sıra inşaat, otomotiv, gıda, içecek, tüketici ürünleri ve kimyasallar gibi farklı dinamikleri olan sektörlere hitap etmesinin potansiyel risklerin dengelemesine imkan sağladığı kaydedildi. Raporda ayrıca toplam satış gelirleri içerisinde uluslararası satışların payı yaklaşık yüzde 60 seviyesinde olan Şişecam’ın güçlü döviz pozisyonuna dikkat çekilerek, ihracatının yanı sıra yurt dışındaki üretimden satışları ve nakit pozisyonu sayesinde Şişecam’ın faaliyetleri açısından döviz kurlarındaki gelişmelerin etkilerinin sınırlı kaldığı belirtildi.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, kredi notuna ilişkin yaptığı açıklamada, düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar olmak üzere dört ana iş kolunda faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Şişecam bugün üç kıtada 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri, 22 bine yakın çalışanı ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel bir oyuncu konumundadır. Fitch Ratings tarafından yapılan son değerlendirmeyle Şişecam’ın üretimden gelen gücü, faaliyet gösterdiği pazarlardaki etkin konumu ve örnek alınan güçlü mali yapısı bir kez daha teyit edilmiştir. Sürdürülebilir kârlı büyüme ve operasyonel mükemmellik hedeflerimiz doğrultusunda tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

 

 

Şişecam Düzcam ‘Intersolar Fuarı’nda Güneş Enerjisi Camlarını Tanıttı

29.06.2018 – Türkiye düzcam pazarının lideri ve Avrupa’nın en büyük üreticisi Şişecam Düzcam, ileri teknoloji ürünleriyle ‘Intersolar Fuarı’ndaki yerini aldı. Şişecam Düzcam, 20-22 Haziran 2018 tarihleri arasında Münih’te düzenlenen güneş enerjisi teknolojisi fuarında sergilediği ürünleriyle ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Güneş panelleri ve güneş kolektörlerinde kullanılmak üzere nitelikli camlar üreten Şişecam Düzcam, fuarda yüksek performanslı ürünlerini tanıttı.

29.06.2018 – Cam sektörünün global oyuncusu Şişecam Topluluğu bünyesinde faaliyet gösteren Şişecam Düzcam, 20-22 Haziran 2018 tarihleri arasında Münih’te düzenlenen ‘Intersolar 2018 Fuarı’na katıldı. Fuarda, 50 metrekarelik özel dekorasyonlu standında güneş enerjisi sektörüne yönelik camlarını sergileyen Şişecam Düzcam, sektörün gelişimi için sunduğu ileri teknoloji çözümleri profesyonellerle paylaştı. Güneş panelleri ve güneş kolektörlerinde kullanılmak üzere nitelikli camlar üreten Şişecam Düzcam, fuarda yüksek performanslı ürünlerini anlattı.

Sektörün önde gelen firmalarının ve temsilcilerinin buluştuğu fuarda, Şişecam Düzcam, güneş enerjisi sistemlerinin performansında maksimum verimlilik sağlayan yüksek geçirgenliğe sahip, düşük demirli buzlu camlar ile güneş panellerinde kullanılmak üzere yeni geliştirdiği Anti-Reflektif kaplamalı güneş paneli camları hakkında sektör ilgililerini bilgilendirdi.

 

 

Avrupa’nın En Büyük Düzcam Üreticisi Olan Şişecam Büyümeye Devam Ediyor

Cam sektörünün global oyuncusu Şişecam Topluluğu, İtalya’daki Sangalli Vetro Manfredonia tesisinin satın alım sürecini tamamladı. Şişecam Topluluğu’nun düzcam alanında faaliyet gösteren şirketi Trakya Cam Sanayii A.Ş., 15.7 milyon Euro’luk bedel karşılığında İtalya’da ikinci tesis yatırımını yaptı ve ülkedeki üretim kapasitesini ikiye katladı.

Şişecam Topluluğu İtalya’da ikinci düzcam üretim tesisini satın aldı

Şişecam Topluluğu’nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “13 ülkede faaliyet gösteren Şişecam Topluluğu, gerek sağladığı istihdam gerekse yatırımlarıyla faaliyet gösterdiği tüm pazarlara değer katarak büyümeye devam ediyor. İtalya’nın en büyük Türk yatırımcısı konumundaki Topluluğumuz bu satın alma ile İtalya’nın en büyük iki düzcam üreticisinden biri haline geldi ve Avrupa’daki liderliğini pekiştirdi” dedi.

18.06.2018 – Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında dünyanın önde gelen oyuncularından olan Şişecam Topluluğu, İtalya’daki ikinci düzcam tesisini satın aldı. Şişecam Düzcam bünyesine faaliyet gösteren Trakya Cam Sanayii A.Ş., İtalya merkezli düzcam üreticisi Sangalli Grubu’nun Monte Sant’Angelo’da yer alan Sangalli Vetro Manfredonia tesisinin satın alma işlemini 15.7 milyon Euro’luk bedel karşılığında tamamladı.

İtalya’nın güney bölgesinde yer alan 190 bin ton/yıl kapasiteli Sangalli Vetro Manfredonia düzcam üretim tesisinde ayrıca, 4 milyon metrekare/yıl kapasiteli lamine hattı, 4 milyon metrekare/yıl kapasiteli kaplama hattı ve 1,5 milyon metrekare/yıl kapasiteli satine hattı bulunuyor. Şişecam Topluluğu 2016 yılında Sangalli Grubu’nun İtalya’nın kuzeyinde yer alan Sangalli Porto Nogaro tesisini de satın almıştı.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “düzcam”, “cam ev eşyası”, “cam ambalaj” ve “kimyasallar” olmak üzere dört ana iş kolunda faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Global stratejik hedeflerimize ulaşmak üzere organik büyümenin yanı sıra inorganik büyüme fırsatlarını da değerlendiriyoruz. Sürdürülebilir büyüme ve yüksek performansa dayalı yatırım politikamız doğrultusunda şirket satın alma, ortak girişim ve diğer işbirliği olanaklarını içeren potansiyel tüm fırsatları değerlendirmek için sürekli çalışıyoruz. İtalya’da faaliyet gösteren düzcam üreticisi Sangalli Vetro Manfredonia tesisinin satın alımı da uzun vadeli ve değer yaratan sürdürülebilir büyüme yaklaşımımızın ve bu kapsamdaki çalışmalarımızın bir sonucudur” diye konuştu.

“Avrupa’daki liderliğimizi pekiştirdik”

Şişecam Topluluğu’nun bugün toplam 13 ülkede üretim faaliyetlerini yürüttüğünü vurgulayan Ahmet Kırman, şunları söyledi: “Şişecam Topluluğu, bugün İtalya’daki en büyük Türk üreticisi konumundadır. İtalya’da krom bileşikleri üretim tesisimiz Cromital SpA ile kimyasallar alanında uzun yıllardır faaliyet göstermekteyiz. 2016 yılında Sangalli Porto Nogaro ile birlikte düzcam da İtalya’daki faaliyet alanlarımıza eklendi. Bu satın alma işlemi Bulgaristan’daki düzcam operasyonlarımızla birlikte sinerji yaratarak, Avrupa’daki rekabet gücümüze önemli katkı sağladı. Gerek coğrafi konumu gerekse yıllık 190 bin ton üretim kapasitesiyle Sangalli Vetro Manfredonia tesisinin de Avrupa’daki düzcam faaliyetlerimiz açısından stratejik fayda sağlamasını hedefliyoruz.”

Sangalli Vetro Manfredonia tesisinde lamine ve kaplama hatlarının da bulunduğuna dikkat çeken Kırman, “İtalya’daki düzcam operasyonumuzda oluşan yetkinlik, Manfredonia tesisinin alınmasıyla birlikte artarak devam edecektir. Söz konusu hatlar sayesinde ürün gamımızı daha da genişletmeyi ve İtalya’da mimari camlar pazarında en büyük üretici konumuna gelmeyi hedefliyoruz. Sangalli Vetro Manfredonia tesisinin satın alım sürecinin tamamlanmasıyla birlikte İtalya’daki düzcam üretim kapasitemizi ikiye katladık. Bu bizim düzcam alanındaki Avrupa liderliğimizi daha da pekiştirmiş olduk” dedi.

 

Şişecam, Hindistan’daki Varlığını Güçlendiriyor

Cam sektörünün global oyuncusu Şişecam Topluluğu, Hindistan pazarındaki varlığını güçlendiriyor. Şişecam, Hindistan’da 2013 yılından bu yana yüzde 50 ortak olduğu düzcam üreticisi iştiraki HNG Float Glass Limited (HNGFL) şirketinin yüzde 49.8 payını 85.4 milyon dolar karşılığında satın alarak şirketin %99,80 hissesinin sahibi oldu.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Dünyanın gelişmekte olan en cazip pazarları arasında yer alan Hindistan, artan refah düzeyine paralel olarak yükselen cam talebiyle de önemli bir potansiyele sahip. Küresel pazarın en büyük 4 düzcam oyuncusunun üretim faaliyeti gösterdiği Hindistan’da, büyüme fırsatlarına paralel olarak yatırımlarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

14.06.2018 – Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında dünyanın önde gelen üreticilerinden olan Şişecam Topluluğu, Hindistan pazarındaki varlığını güçlendiriyor. Şişecam Topluluğu bünyesinde, düzcam alanında faaliyet gösteren Trakya Cam Sanayii A.Ş. 2013 yılından bu yana yarı yarıya ortak olduğu düzcam üreticisi iştiraki HNG Float Glass Limited (HNGFL) şirketinin yüzde 49.8 payını 85.4 milyon dolar karşılığında satın alarak şirketin %99,80 hissesinin sahibi oldu.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Şişecam’ın, “düzcam”, “cam ev eşyası”, “cam ambalaj” ve “kimyasallar” olmak üzere dört ana iş kolunda faaliyet gösterdiğini belirterek, “Sürdürülebilir büyüme ve yüksek performansa dayalı yatırım politikamız doğrultusunda potansiyel tüm fırsatları değerlendirmek için sürekli çalışıyoruz. Hindistan’da gerçekleştirdiğimiz satın alma da bu çalışmalarımızın bir sonucudur. Büyüme potansiyeli bakımından dünyanın en cazip pazarları arasında yer alan Hindistan, artan refah düzeyine paralel olarak yükselen cam talebiyle önemli bir portansiyele sahiptir. Bu hamle, Topluluğumuz’un Hindistan pazarındaki yatırımlarında ana hissedar haline gelmemizle stratejik insiyatifleri devreye almamızı hızlandıracaktır” diye konuştu.

Şişecam Topluluğu’nun bugün toplam 13 ülkede üretim faaliyetlerini yürüttüğünü vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Kırman, şunları söyledi: “Hindistan bugün dünyanın en hızlı büyüyen otocam pazarına sahip ülke konumundadır. İnşaat sektörünün düzcam pazarı ile etkileşimine bakıldığında büyümenin yanı sıra kullanıcı trendlerindeki değişimin de pazara önemli etkisi olacağı değerlendirilmektedir. Özellikle çift cam kullanımının yaygınlaşması ve kaplamalı camlara olan ilginin artmasıyla birlikte 2017 – 2023 döneminde mimari cam talebinin yıllık %7 seviyesinde artacağı tahmin edilmektedir. Şu an üretim faaliyetlerimizi günlük 600 ton kapasite ile düzcam ve ayna üretimi yapan bir tesis ile sürdürdüğümüz Hindistan’da yatırımlarımızı, büyüme potansiyeline paralel olarak sürdüreceğiz.”

Not: Konu ile ilgili analizleri Trakya Cam hisse sayfasında bulabilirsiniz.

 

Avrupalıların Yüzde 73’ü Camı En Çevre Dostu Ambalaj Malzemesi Olarak Görüyor

Dünyanın en büyük cam ambalaj üreticileri arasında yer alan Şişecam Cam Ambalaj’ın üyesi olduğu Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu’nun (FEVE) işbirliğiyle gerçekleştirdiği tüketici araştırmasına göre Avrupalı tüketicilerin yüzde 78’i cam ambalajı tercih ediyor. Avrupa’da Türkiye’nin de dahil olduğu 12 ülkeden tüketicilerin katıldığı anket, Avrupalıların yüzde 73’ünün camı en çevre dostu ambalaj olarak değerlendirdiğini, yüzde 78’inin ise gıda ve içecek ürünlerini satın alırken sağlık için cam ambalajı tercih ettiğini gösteriyor.

31.05.2018 – Avrupa’nın ve dünyanın beşinci büyük cam ambalaj üreticisi Şişecam Cam Ambalaj’ın üye olduğu Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu’nu (FEVE) Türkiye dahil 12 ülkeden tüketicilerle bir anket çalışması gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin çevresel duyarlılığının ve sağlıklı yaşam bilincinin artmasına paralel olarak yiyecek ve içecek ambalajında cama duyduğu güven giderek artıyor. Avrupalı tüketicilerin yüzde 78’i sağlık için cam ambalajı tercih ediyor.

Avrupa genelinde yürütülen anketin araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin yiyecek ve içecek ambalajında cama duyduğu güvenin arttığı gözlemleniyor. Bu tercihte tüketicilerin camın yiyecek ve içecek ile etkileşim riski olmayan ambalaj malzemesi olduğuna yönelik farkındalık önemli rol oynuyor. Camı tercih edenlerin yüzde 78’i gıda ve içecek ürünleri konusunda camın en iyi ambalaj seçeneği olduğunu belirtiyor. Yüzde 73’ü ise camı en çevre dostu ambalaj malzemesi olarak değerlendiriyor. Her yıl 11.6 milyon ton cam ambalajın toplanıp geri dönüştürüldüğü Avrupa’da cam geri dönüşüm oranı yüzde 74’e ulaşıyor.

29 Mart-27 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya,Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Avusturya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti (Çekya), Polonya, Slovakya, İsviçre ve Türkiye olmak üzere 12 ülkeden 6 bin 256 tüketici katıldı.

FEVE Hakkında

Gıda ve içeceğin yanı sıra parfümeri, kozmetik ve ecza sektörleri için cam ambalaj üreticilerinin üye olduğu Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Birliği’dir. Birlik, 20’den fazla bağımsız şirket grubuna ait 60 üye şirketten oluşmaktadır. Birliğin üyeleri yılda 80 milyar adet cam ambalaj üretmektedir ve dünyanın en büyük tüketici markaları için çalışan büyük şirketleri içermektedir. 23 Avrupa ülkesinde bulunan 160 üretim tesisi ile endüstri, Avrupa’daki önemli bir ekonomik ortaktır ve toplam tedarik zincirinde 125.000 çalışan istihdam etmektedir.

 

ŞİŞECAM TOPLULUĞU’NA AVRUPA İMAR VE KALKINMA BANKASI’NDAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLÜ

Avrupa’nın “Çevresel ve Sosyal İnovasyon” Gümüş Ödülü Şişecam’ın oldu 

Şişecam Topluluğu’nun cam geri dönüşümü alanındaki çalışmalarına Avrupa’dan ödül geldi. Şişecam Topluluğu cam geri dönüşüm alanındaki başarılı çalışmalarıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından düzenlenen Sürdürülebilirlik Ödülleri’nin “Çevresel ve Sosyal İnovasyon” kategorisinde 55 proje arasında Gümüş Ödül’ün sahibi oldu. Şişecam Topluluğu bu ödüle kaynak verimliliği, cam geri dönüşüm ve enerji verimliliği ile cam geri dönüşüm sermayesi konularına yaptığı katkılar nedeniyle layık görüldü.

30.05.2018 – Şişecam Topluluğu, sürdürülebilir bir yaşam için geri dönüşüm uygulamalarında farkındalık yaratan projelere imza atmaya devam ediyor. Şişecam Topluluğu’nun cam geri dönüşümü alanındaki çalışmaları ”Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 27’nci yıllık toplantısından ödülle döndü.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından düzenlenen Sürdürülebilirlik Ödülleri’nin sonuçları açıklandı. Şişecam Topluluğu cam geri dönüşümü alanındaki çalışmalarıyla, kaynak verimliliği, cam geri dönüşüm ve enerji verimliliği ile cam geri dönüşüm sermayesi konularına yaptığı katkılar nedeniyle ‘Sürdürülebilirlik Ödülleri’nin “Çevresel ve Sosyal İnovasyon” kategorisinde 55 proje arasında Gümüş Ödül’ün sahibi oldu.

EBRD tarafından çevresel ve sosyal alanda, bütün operasyon bölgesindeki projeler arasında en başarılı olanlara her yıl Sürdürülebilir Enerji, İklim Esnekliği, Çevresel ve Sosyal En İyi Uygulama, Çevresel ve Sosyal İnovasyon olmak üzere toplam dört kategoride ödül veriliyor. Toplamda 55 projenin aday olarak gösterildiği 2018 ödüllerinin kazananları, dört bağımsız jüri üyesi tarafından yapılan değerlendirme sonucun belirlendi. Adaylar, bağımsız bir panel tarafından “standartlar ve en iyi uygulama”, “inovasyon”, “görünen etki” ve “kapasite geliştirme” olmak üzere dört kritere göre değerlendirildi. Ödüller, Ürdün’de gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu.

Sürdürülebilir üretim açısından büyük önem taşıyor

Şişecam Topluluğu’nun cam geri dönüşümüne yönelik faaliyetleri sürdürülebilir üretim açısından büyük önem taşımaktadır. Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılmasını sağlıyor. Hiçbir kalite kaybına uğramadan % 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzeme olan cam ile bir adet cam şişe üretmek için girdi olarak bir adet cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. Bir adet cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.

 

CAM GERİ DÖNÜŞÜMÜ İŞ BİRLİĞİ

Şişecam Anadolu Yakası’nda Cam’ın Geri Dönüşümü’ne Dikkat Çekecek

Camın tüm temel alanlarında küresel bir oyuncu olan Şişecam Topluluğu, Çevre Haftası kapsamında camın geri dönüşümünün önemine dikkat çekecek. Şişecam Topluluğu, 31 Mayıs 03 Haziran tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle Göztepe Özgürlük Parkı’nda “Cam Yeniden Cam” standıyla yer alacak. Ünlü Youtuber Uras Benlioğlu da 2 Haziran Cumartesi günü Cam Yeniden Cam standında camın geri dönüşümünün önemi konusunda söyleşi yapacak.

29.05.2018 – Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam Topluluğu, kurumsal sosyal sorumluluk ilkesi kapsamında camın geri dönüşümünün önemine dikkat çeken çalışmalarına devam ediyor. Şişecam Topluluğu, Çevre Haftası kapsamında gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve cam geri dönüşümü konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle ‘Cam Yeniden Cam’ etkinliğine ev sahipliği yapacak. Etkinlik, 31 Mayıs ve 01-02-03 Haziran tarihlerinde Göztepe Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek.

Cam Yeniden Cam etkinliği kapsamında katılımcılara camın geri dönüşüm serüvenini sergileyen Cam Atölyesi de yer alacak. Cam Yeniden Cam Standı ayrıca 2 Haziran Cumartesi günü 14.00-16.00 saatleri arasında ünlü Youtuber Uras Benlioğlu’nu da konuk alacak. Benlioğlu, standın ziyaretçileriyle camın geri dönüşümünün önemi konusunda söyleşi yapacak.

Şişecam Topluluğu’nun camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında hayata geçirdiği Cam Yeniden Cam projesi kapsamında bugüne kadar toplanan cam atık miktarı 951 bin tona ulaştı. Toplam 24 ilde 163 ilçe belediyesiyle iş birliği içinde yürütülen proje kapsamında bugüne kadar:

  • 19 bin adet cam kumbarasını belediyelerin kullanımına sunuldu.
  • 250 binin üzerinde ilköğretim öğrencisine farkındalık eğitimi verildi.
  • Farkındalık etkinlikleriyle üç milyon kişiye camın geri dönüşümünün önemini anlatıldı.

Bir cam şişe, bir bilgisayarı 25 dakika çalıştırıyor

Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılmasını sağlıyor. Hiçbir kalite kaybına uğramadan yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzeme olan cam ile bir adet cam şişe üretmek için girdi olarak bir adet cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. Bir adet cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.

 

ŞİŞECAM DÜZCAM TÜRKİYE’DE SEKTÖRÜNDE EPD ALAN İLK FİRMA OLDU

Şişecam Düzcam ürünlerine EPD Belgesi

Türkiye düzcam pazarının lideri ve Avrupa’nın en büyük üreticisi konumunda olan Şişecam Düzcam, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda çevreye duyarlı, yenilikçi çözümler sunmaya devam ediyor. Şişecam Düzcam,Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH)’ni destekleyen esaslar üzerine kurulu Sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda ürettiği renksiz düzcam, renksiz lamine cam, renksiz buzlu cam, renkli hat üstü kaplamalı cam, renksiz hat dışı kaplamalı cam, standart ayna ve ekolojik ayna ürün gruplarına Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declaration – EPD) alarak Türkiye’de sektöründe EPD alan ilk firma oldu.

10.05.2018 – Ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmalarında enerji verimliliğini en önemli öncelikleri arasına koyan Şişecam Düzcam, çevreye olan duyarlılığıyla hareket ediyor, ürettiği ürünlerde ve çalışmalarında sürdürülebilirlik performansını daha da yükseltmeye odaklanıyor. Şişecam Düzcam, ürettiği renksiz düz cam, renksiz lamine cam, renksiz buzlu cam, renkli online kaplamalı cam, renksiz offline kaplamalı cam, standart ayna ve ekolojik ayna ürün gruplarına Türkiye’de Çevresel Ürün Beyanı (EPD-Environmental Product Decleration) belgesine sahip ilk firma oldu. Bu kapsamda, üretim kapasitesiyle düzcam sektöründe dünyada 5. ve Avrupa’da 1. sırada yer alan Şişecam Düzcam, Türkiye’de cam sektöründe bir ilke daha imza attı.

Türkiye’de ilk kez ürettiği ürünlerin “beşikten kapıya (cradle to gate)” kadarki tüm aşamalarında EN 15804 – Yapıların Sürdürülebilirliği Avrupa normuna uyumlu EPD belgesi alan Şişecam Düzcam, çevreye duyarlı sorumluluk anlayışıyla Avrupa’da ve Türkiye’de farkındalık yaratıyor. Sürdürülebilir yapı üretim yöntemleri, çevre dostu bina tasarımları ulusal ve uluslararası platformlarda gitgide değer kazanıyor. Bu kapsamda Şişecam Düzcam, sürdürülebilir bina olan yeşil binalarda, binanın tasarımı ve inşaatı kadar seçilen yapı malzemelerinin de sürdürülebilir özellikte olması ya da çevresel etki sertifikalarına sahip olmasına önem veriyor. Şişecam Düzcam, sürdürülebilirlik politikasıyla kullanıcılarına çevreye duyarlı, yenilikçi çözümler sunuyor. Şişecam Düzcam, EN 15804 sayılı Avrupa normuna uyumlu ürünlerinin tüm aşamalarında çevresel performansını nicel verilerle açıklayarak, çevreye olan bilinç ve duyarlılığını EPD belgesiyle ortaya koydu. EPD belgesi, LEED v4, BREEAM, DGNB gibi yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinde ilave puanlar kazandırarak, ulusal ve uluslararası yeşil bina pazarlarında rekabet avantajı sağlıyor. EPD çalışmaları, IBU (Alman Bina ve Çevre Enstitüsü- Institut Bauen und Umwelt e.V.) EPD programı tarafından 5 Ekim 2017 tarihinde yayınlandı. Çalışma, Şişecam Düzcam proje ekibi ve Türkiye’nin önde gelen yeşil bina ve sürdürülebilirlik danışmanlık firması olan “ALTENSİS” tarafından gerçekleştirildi.

EPD Hakkında

Çevresel Ürün Beyanları (Environmental Product Declaration-EPD) ürün, proses ya da bir hizmetin çevre performansını ISO14040/44 standartları çerçevesinde önceden belirlenmiş parametrelere göre Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (Life Cycle Assessment-LCA) yöntemi ile irdeleyen ve beyan eden deklarasyonlardır. EPD’lerin hazırlığında ISO 14025 standardı (Tip III) takip edilir. EPD’lerin hazırlanmasında Ürün Kategori Kuralları (Product Category Rules-PCR) esas alınır.

Dünyada kabul görmüş bir eko-etiket olan EPD’ler, ürünlerin çevresel performansı açısından şeffaf bilgilerin yanı sıra ürünlerin içeriği ve teknik bilgileri hakkında da bilgi veriyor. EPD’ler yapı malzemelerinin ve yapı elemanlarının çevresel performansı için bilgi sistematiği sunup, binaların sürdürülebilirlik değerlendirmelerinde sağlıklı ve güvenilir bir alt yapı oluşturuyor. EPD belgesine sahip ürünler, ulusal ve uluslararası yeşil bina pazarlarında rekabet avantajı sağlıyor. Ürünlerine EPD alan şirketler ise sektöre LEED v4, BREEAM, DGNB gibi yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinde ilave puanlar kazandırıyor. EPD belgeleriyle bina boyutunda kullanım alanına göre karbon ayak izi, toplam enerji ve su tüketimi gibi çevresel göstergeler belgelenmektedir.

 

Şişecam Topluluğu Hakkında

Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam Topluluğu düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncudur. “Düzcam”, “Cam Ev Eşyası”, “Cam Ambalaj” ve “Kimyasallar” olmak üzere dört ana iş grubunda faaliyet gösteren Topluluk, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır ve Hindistan’da üretim yapmaktadır.

Bugün dünyanın cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalaj ve düzcamda beşinci büyük üreticisi konumundaki Şişecam Topluluğu, dünyanın en büyük 10 soda üreticisinden biri olmasının yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideridir. Şişecam, 82 yılı aşkın deneyimi, 21 binden fazla çalışanı, 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla uluslararası ölçekte bir Topluluk olarak ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yoluna devam etmektedir. www.sisecam.com.tr

Şişecam Cam Ambalaj Hakkında

Cam sektörünün global oyuncusu konumundaki Şişecam Topluluğu bünyesinde faaliyet gösteren Şişecam Cam Ambalaj, günümüzde toplam 2,3 milyon ton/yıl üretim hacmiyle hem Avrupa’nın hem de dünyanın 5’inci büyük cam ambalaj üreticisidir. Şişecam Cam Ambalaj, Türkiye ile birlikte Gürcistan, Rusya ve Ukrayna olmak üzere 4 ülkede toplam 10 üretim tesisiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.

Türkiye pazarının lideri konumundaki Şişecam Cam Ambalaj gıda, su, maden suyu alkollü ve alkolsüz içecekler ile ecza ve kozmetik sektörlerine 6 cc’den 15.000 cc’ye kadar çeşitli hacim ve renklerde cam ambalaj sağlamaktadır. www.sisecamcamambalaj.com

Şişecam SISE Hisse Analiz ve Yorumları