Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Turcas Petrol...

Turcas Petrol’ün 2021 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Turcas Petrol 2022 yılında operasyonel ve finansal performansını iyileştirmeye devam edecek

18.05.2022 – Turcas Petrol A.Ş.’nin 2021 mali yılına ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı Şirket Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Turcas Petrol A.Ş. CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, “Fırsat ve risklerin iç içe geçtiği bu dönemde, Türkiye’nin yüksek değer yaratan “Enerji Odaklı Yatırım Şirketi” vizyonumuza sadık kalarak,  hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürdük. Akaryakıt ve elektrik sektöründe faaliyet gösteren tüm iştirak operasyonlarımızda güçlü bir performans sergiledik.  2022 ilk çeyrekte de bu durum devam ediyor. Uzun vadeli ve sağlam uluslararası ortaklıklarımız, girişimci ve yenilikçi ruhumuzu yansıttığımız yatırımlarımız ile ülkemize değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

Turcas Petrol’ün 2021 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Turcas Petrol A.Ş. CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Aksoy Tarakçıoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Tecmen, üst yönetim ve hissedarların katılımıyla Şirket Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıda; 2021 yılı faaliyet dönemine ait Finansal Tablolar, Bağımsız Denetim Kuruluşu Raporu ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu değerlendirildi. 2021 yılına ait finansal tabloların görüşülerek onaylandığı toplantıda ayrıca 2021 yılına ilişkin kâr payı dağıtılmamasına yönelik karar da verildi.

“Ülkemize yeni bir doğrudan yabancı sermaye girişi sağladık” 

Toplantının en önemli gündem maddelerinden birinin Turcas Kuyucak Jeotermal Enerji Santrali’nin satışı olduğuna dikkati çeken Turcas CEO’su Batu Aksoy, “Turcas olarak enerji odaklı yatırım vizyonumuz ile şirket tarihimiz boyunca pek çok birleşme ve satın alma gerçekleştirdik. Son olarak; bildiğiniz gibi Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Santrali’ndeki tüm hisselerimizi Fransız menşeli Albioma’ya devrettik. Türkiye’ye uzun vadeli ve doğrudan yabancı sermaye yatırımı getirilmesine vesile olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu satış işlemi sayesinde Turcas Petrol’ün konsolide finansal borçluluğunu da önemli seviyede azaltarak bu konudaki stratejimizi başarıyla uyguladık.”

“2021’de pazar liderliğimizi koruduk” 

91 yıllık geçmişe sahip Turcas Petrol’ün tüm operasyonlarında ve iştiraklerinde güçlü performans sergilediğinin altını çizen Turcas CEO’su Batu Aksoy konuşmasına şöyle devam etti: “Turcas olarak; akaryakıt ve madeni yağlar sektöründeki iştirakimiz Shell & Turcas Petrol’de, Türkiye çapında 1.150’yi aşkın Shell markalı istasyon ağı, akaryakıt terminalleri, madeni yağ üretim ve pazarlama faaliyetleri ile 2021 yılında 55,5 Milyar TL net satış hasılatına ulaştık. Bu sayede sadece enerji sektörünün değil, Türkiye ekonomisinin önde gelen şirketleri arasındaki yerimizi korumaya devam ettik. Derince Madeni Yağ Fabrikamızdan 60’tan fazla ülkeye ihracat yaptık. Shell & Turcas; 2021 sonu itibariyle EPDK verilerine göre istasyonlardan direkt yapılan akaryakıt satışlarında %19,1 ile pazar liderliğini korudu. 2022 ilk çeyrekte de bu performans yükselerek devam etmektedir. Elektrik üretimi alanında ise 2021 yılında zorlu piyasa şartlarına rağmen kendi tarihimizin en yüksek yıllık üretim miktarına ulaşarak ulusal enerji sistemine 4,4 Milyar kWh elektrik temin ettik. Emre amadeliğin kritik öneme sahip olduğu bu dönemde 800 MW kurulu gücündeki Denizli Kombine Çevrim Elektrik Santralimiz, ülkenin artan elektrik ihtiyacının sağlanmasında önemli bir pay sahibi olmaya devam etti.”

Lale Ergin’in görev süresi 3 yıl daha uzatıldı 

Turcas Petrol A.Ş.’de 2020’den bu yana Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Lale Ergin’in görev süresinin uzatılmasına yönelik oylamanın da gerçekleştirildiği toplantıda; Lale Ergin’in Yönetim Kurulu üyeliğinin bağımsız üye statüsünde üç yıl daha uzatılmasına karar verildi. Ayrıca, görev süresi sona eren diğer Yönetim Kurulu Üyeleri’nin de görev süreleri üç yıl daha uzatılarak Turcas Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu üyelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş oldu.

“Tüm paydaşlarımıza ve hissedarlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”

Turcas CEO’su Batu Aksoy sözlerine şunları ekledi: “2021’de elde ettiğimiz sonuçları daha yüksek hedeflerimize ulaşmakta sadece bir basamak olarak değerlendiriyor; ülkemize katma değer sağlayacak yatırımları hayata geçirme yolculuğumuzda büyük bir özveri ile çalışan değerli çalışma arkadaşlarımıza, bu yolculukta bizlere eşlik eden ve güvenen iş ortaklarımıza ve tüm hissedarlarımıza şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına en içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Turcas Petrol A.Ş. Hakkında

91 yıllık geçmişe sahip Turcas Petrol A.Ş (BİST:TRCAS), sektörlerinde lider konumdaki firmalara iştirak eden petrol ve enerji odaklı bir yatırım şirketidir. Turcas, faaliyetlerini Akaryakıt Dağıtımı ve Madeni Yağlar ve Elektrik Üretimi olmak üzere 2 alanda yapılandırmıştır. Turcas’ın akaryakıt ve madeni yağlar sektöründeki iştiraki Shell & Turcas Petrol, Türkiye çapında sayısı 1.150’e varan Shell markalı istasyon ağı, akaryakıt terminalleri, madeni yağ üretim ve pazarlama faaliyetleri yürütmektedir. Elektrik üretimi alanında ise Turcas, Alman enerji şirketi RWE ile kurduğu ortak girişim şirketi RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde 800 MW kurulu güçteki Denizli Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali’nde 2013 yılından bu yana üretime devam etmektedir. Turcas ve iştirakleri doğrudan 1.000, dolaylı olarak yaklaşık 15.000 kişiye istihdam sağlamaktadır.

 

Turcas Petrol, Kuyucak Jeotermal’deki Hisseleri için Albioma SA ile Hisse Alım Sözleşmesi İmzaladı

22.12.2021 – Turcas Petrol, bilanço yapısını güçlendirme hedefi çerçevesinde %100 bağlı ortaklığı Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş’deki hisselerinin tamamını Albioma SA’ya satıyor.

Turcas Petrol, Fransa menşeli halka açık bir enerji şirketi olan Albioma SA (“Albioma”) ile Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş. (“TKJ”)’de %100 oranında sahibi olduğu hisselerinin tamamının satışına ilişkin bir Hisse Alım Sözleşmesi (“Sözleşme”) imzaladı.

Söz konusu hisse devir işlemi, başta düzenleyici kuruluşların işleme vereceği izin ve TKJ’nin Kreditör Bankası’nın hisse devrine ilişkin onayı olmak üzere sözleşmede belirtilen ön şartların tamamlanmasına tabi olacak.

“Bilançomuzu kuvvetlendirmeye ve yeni yatırımları değerlendirmeye devam edeceğiz”

Turcas Petrol CEO’su Batu Aksoy, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik A.Ş’nin başarısının, Avrupa merkezli global bir enerji üreticisi tarafından ilgi görmesi şirketimiz için mutluluk verici. Geçmişten günümüze, alanında lider birçok küresel enerji şirketiyle sayısı onları geçen stratejik ortaklık, ortak girişim yatırımı, birleşme, devralma ve/veya satış işlemine imza attık. Gerçekleştirmekte olduğumuz bu işlem ile ülkemizin ekonomik potansiyeline olan güvenin öne çıkarılmasına, Türkiye’ye uzun vadeli ve doğrudan yabancı sermaye yatırımı getirilmesine ve dünyada ilk dört içinde yer alan ülkemiz jeotermal enerji kaynaklarının ilave yatırımlarla katma değere dönüştürülecek olmasına vesile olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Finansal borçluluğumuzu kayda değer şekilde azaltarak bilançomuzu ve sermaye yapımızı güçlendirmeye, çeşitlendirilmiş yatırım portföyümüzü oluşturan; sektörlerinin öncü oyuncusu konumundaki iştiraklerimizin kâr ederek büyümelerine odaklanmaya, her daim yeni yatırım fırsatlarını gözetmeye ve hissedarlarımıza temettü dağıtma hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz.”

Turcas Petrol A.Ş. ve Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş. Hakkında

1992 yılından beri halka açık bir enerji yatırım şirketi olan Turcas Petrol A.Ş. (BİST:TRCAS); (i) akaryakıt ve madeni yağlar sektörünün lider oyuncusu Shell & Turcas Petrol A.Ş.’nin %30, (ii) doğalgazdan elektrik üretim sektörünün öncü yatırımcılarından RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş.’nin %30, (iii) jeotermal elektrik üretim şirketi Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş.’nin de %100 oranında hissedarıdır. Turcas ve iştirakleri doğrudan 1.000, dolaylı olarak 15.000 kişiye istihdam sağlamaktadır.

Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş., Aydın’da bulunan 18 MW kurulu güce sahip jeotermal elektrik üretim santralinin sahibi ve işletmecisidir. Santral, 07.12.2017 tarihinde EPDK tarafından yapılan kabul sonrası satışlarını YEKDEM kapsamında gerçekleştirecek şekilde ticari işletmeye geçmiştir ve ürettiği elektriğin tamamını 2027 yılı sonuna kadar YEKDEM mekanizması kapsamında ABD Doları bazında satma hakkına sahiptir.

Albioma SA Hakkında

Fransa menşeli halka açık bir enerji şirketi olan Albioma SA (“Albioma”) 1982 yılında kurulmuş olup hisseleri Euronext Paris Borsası’nda işlem görmektedir. Biyogaz, güneş ve jeotermal alanında enerji yatırımları olan ve bağımsız yenilenebilir enerji üreticisi konumunda bulunan şirket; faaliyetlerini Fransa, Brezilya, Mauritius ve Türkiye’de sürdürmektedir. 2020 sonu itibariyle sahibi olup işlettiği 15 enerji santrali ile toplam kurulu gücü 1.000 MW’ın üzerindedir.

 

Shell Türkiye: Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük gaz keşfi ülkemizin cari açığının kapatılmasına olumlu etki edecek

17.10.2020 – Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük gaz keşfiyle ilgili yaptığı açıklamalar üzerine değerlendirmede bulunan TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, bu keşfin Türkiye’nin ekonomisi için son derece önemli olduğunu ve ülkemizin cari açığının kapatılmasına olumlu etki edeceğini belirtti. Ayrıca, bu keşfin arkasında oluşturulan “Milli Enerji ve Maden Politikası” ile TPAO’nun açık deniz aramaları konusunda oluşturduğu kapasitenin bulunduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin ardından, sürece dair yeni açıklamalar yapıldı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından sonra yaptığı değerlendirmede Karadeniz’de Fatih sondaj gemisinin keşfettiği toplam 405 milyar metreküp doğal gaz rezervinin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem; “Türkiye’nin hızlı büyümesi ve artan refah seviyesi ile birlikte giderek yükselen enerji ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanması ve bu yolla cari açığın önemli ölçüde kapatılması, ülkemiz ekonomisi ve ithalata olan ihtiyacın azaltılması açısından en önemli unsurdur. Bu keşfin arkasında son dönemde oluşturulan ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ ile TPAO’nun açık deniz aramaları konusunda oluşturduğu kapasite bulunuyor.” dedi.

TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanlığının yanı sıra Shell Türkiye Ülke Başkanlığı görevini de üstlenen Ahmet Erdem; “Son yıllarda yenilenebilir enerji üretiminin ve buna bağlı olarak enerji tüketimindeki milli payın da arttığını görüyoruz. Enerji üretimin yerli kaynaklardan karşılanabilmesi ülkemiz ekonomisi ve ithalata olan ihtiyacın azaltılması açısından en önemli unsur. Bu keşif ardından başlayacak olan üretimle birlikte ülkemizin cari açığının oluşmasında en önemli gider kalemlerinden biri olan enerji ithalatı ciddi oranda düşecektir.” ifadelerini kullandı.

Tarihimizin en önemli doğalgaz keşfinin Türkiye için çok faydalı sonuçlar doğuracağını da belirten Ahmet Erdem; “Başta Cumhurbaşkanımız, bu süreçteki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarımız olmak üzere Türkiye’deki arama faaliyetlerimizdeki ortağımız Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yönetimi ve çalışanlarını, ülkemize ve milletimize bu sevinci ve gururu yaşatan kurumlarımızın tüm mensuplarını, süreçte emeği ve katkısı olan herkesi gönülden tebrik ediyor, başarıların devamını diliyoruz.” dedi.

 

Shell Türkiye : Karadeniz’de yapılan tarihi keşif Türkiye’ye hayırlı olsun

21.08.2020 – Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük doğalgaz keşfini gönülden kutluyoruz. Karadeniz’de Fatih sondaj gemisinin keşfettiği 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin Türkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını dileriz.”

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem yaptığı değerlendirmede “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük doğalgaz keşfini gönülden kutluyoruz. Karadeniz’de Fatih sondaj gemisinin keşfettiği 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin Türkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını dileriz” dedi.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Türkiye’nin hızlı büyümesi ve artan refah seviyesi ile birlikte giderek yükselen enerji ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanması ve bu yolla cari açığın önemli ölçüde kapatılması, ülkemiz ekonomisi ve ithalata olan ihtiyacın azaltılması açısından en önemli unsurdur. Bu keşfin arkasında son dönemde oluşturulan Enerji Stratejisi ve TPAO’nun açık deniz aramaları konusunda oluşturduğu kapasite bulunuyor.

Başta Cumhurbaşkanımız, bu süreçteki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarımız olmak üzere Türkiye’deki arama faaliyetlerimizdeki ortağımız Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yönetimi ve çalışanlarını, ülkemize ve milletimize bu sevinci ve gururu yaşatan kurumlarımızın tüm mensuplarını, süreçte emeği ve katkısı olan herkesi gönülden tebrik ediyor, başarıların devamını diliyoruz.”

Shell Türkiye Hakkında:

Türkiye’de 1923’ten bu yana faaliyet gösteren Shell, enerji alanında sektöre yeniliklerle, yüksek standartlarla liderlik etmek ve ekonomiye katkıda bulunmak için çalışmaya devam ediyor. Shell, Türkiye’de; “Perakende Satışlar, “Madeni Yağlar Üretim ve Pazarlama”, “Filo Çözümleri”, “Ticari Yakıtlar”, “Enerji ve Gaz”, “Doğalgaz ve Petrol Arama”, “Havacılık Satışları”, “Kimya Satışları” ve “Denizcilik Satışları” alanlarında faaliyet gösteriyor.

Shell, her gün 1 milyondan fazla misafirini Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış 1000’nin üzerindeki istasyon ağında misafir ediyor ve yine her gün 500 binden fazla motorlu taşıta, yüzlerce şantiyeye akaryakıt ikmali yapıyor. Akdeniz’deki tek gres ve en büyük madeni yağ üretim tesisi olan Derince’deki Shell Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisi’nden 61 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatıyla da ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

97 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’de geçmişten beri sektöründe birçok alana liderlik etmektedir; müşteri memnuniyetini her zaman önceliğine koyan Shell, 480’den fazla istasyonunda Shell Select marketleri ile 1,500 farklı ürünü müşterilerine sunuyor. 300’den fazla istasyonunda çocuklar için özel tasarlanmış çocuk tuvaletleri bulunuyor. 500 ‘Engelsiz Hizmet Alanı’ ile istasyonlarını ziyaret eden engelli misafirlerinin yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Shell, yol güvenliği, inovasyon, çevre, kadın&genç istihdamı ve engelsiz yaşam alanındaki sosyal yatırım programları ile Türkiye’nin sosyal gelişimine de katkıda bulunuyor. Yol emniyeti alanında “Trafikte Küçük Hata Yoktur” ile öğrencileri trafik güvenliği konusunda bilinçlendiriyor. İnovasyon alanında “Shell Eco-Marathon” ile her yıl yaklaşık 1000 lise ve üniversite öğrencisinin geleceğin enerjileri ile daha verimli araç üretmesine imkan sağlıyor. Engelsiz yaşam kapsamında müşterileri ve iş ortakları ile topladıkları kapakları tekerlekli sandalyeye dönüştürüyor. İstihdam alanında; akaryakıt sektöründe bir ilk olan “Shell’de Kadın Enerjisi” kadın istihdamı programı ile 2023 yılında 5000 kadına istihdam yaratmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye genelinde belirlenen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören gençlere staj ve mezunlarına iş imkanı sunuyor.

Shell, Türkiye’deki faaliyetlerinde 757’si doğrudan, 15.000 kişiye dolaylı olarak istihdam sağlamaktadır.

 

Shell & Turcas, Türkiye’nin İlk LNG İstasyonunu Açtı

10.01.2020 – Shell & Turcas, karayolu taşımacılığında yine bir ilke imza atarak Türkiye’nin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) istasyonunu İstanbul-Ankara Otoyol’unda açtı. Bu yatırımla Türkiye, Shell’in Avrupa’da LNG’li istasyon kurduğu 4. ülke oldu. Lojistik sektörünü geleceğin çevreci ve ekonomik yakıtı ile tanıştıran Shell & Turcas, Türkiye’deki karayolu taşıtlarında LNG talebinin gelişmesine öncülük ederek, LNG istasyon ağını 2020 yılından itibaren açacağı yeni istasyonları ile genişletmeyi planlıyor.

SHELL & TURCAS, karayolu taşımacılığında alternatif yakıt olarak kamyonlarda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanımına ilişkin Türkiye’de yeni bir dönem başlattı. Shell & Turcas, uluslararası taşımacılık trafiğinin yoğun olarak gerçekleştiği İstanbul-Ankara Otoyolu üzerinde bulunan Sapanca Otoyol Hizmet Tesisindeki istasyonun bulunduğu alanda Türkiye’nin ilk LNG istasyonunu açtı.

Türkiye’nin ilk LNG istasyonunun açılışı 10 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşti. Açılışa Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell & Turcas CEO’su Felix Faber, Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu ve IVECO Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak katıldı.

Yaklaşık 50 yıllık tecrübesi ile LNG sektöründe lider olan Shell, maliyet avantajı sunan ve daha temiz bir yakıt olan LNG’nin, denizcilik ve karayolu taşımacılığı sektöründe kullanımını arttırmaya yönelik önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Şirket, yeni yakıtlara yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerine küresel çapta her yıl 1 milyar dolar yatırım yapıyor. Genç, dinamik nüfusu ve büyüyen ekonomisiyle Türkiye, Shell için öncelikli ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye, Shell’in LNG istasyonu açtığı Avrupa’daki 4. Sapanca istasyonu da Avrupa’da Shell’in 14. LNG istasyonu oldu.Shell, Avrupa’da 2020 sonuna kadar 3 ülkede daha LNG istasyonu açmayı ve toplam sayısını 30 istasyona ulaştırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin ilk LNG istasyonu açılışında konuşan Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban şunları söyledi: “Kocaeli, 14 Organize Sanayi Bölgesi ve 35 limanı bulunan bir sanayi kenti. İlimizde LNG yakıtının kullanımı yönünde adım atılması bizi son derece mutlu etti. Ülkemiz için alternatif enerji kaynaklarının artması çok önemlidir. LNG’yi yavaş yavaş kullanıma sundukça, tüketimi ve kullananları da artacaktır. Şu aşamada alternatif enerji kaynağı olarak görülen LNG’nin, ileride ana yakıt olarak kullanılması olası. Sanayi kenti Kocaeli’nin LNG istasyonu ile bir ilki yaşaması bizlere gurur verdi. Bu yatırımı için Shell & Turcas ailesine teşekkür ederiz. “

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım açılış töreninde yaptığı konuşmada; ‘’Bugün ülkemiz için büyük bir gün. Türkiye yeni bir yakıt türü ile tanıştı. Türkiye’de ilk LNG istasyonunu açan Shell & Turcas’a teşekkür ederiz. Shell’den isteğimiz, lojistik sektörünü destekleyecek şekilde LNG dolum istasyon sayılarını arttırması. Bu sayede çok daha kısa zamanda yollarda LNG yakıtı kullanan kamyon sayısının çoğaldığını görebileceğiz. Aynı zamanda temennimiz, LNG’nin yolcu taşımacılığında da kullanılması. Biz kamu olarak alternatif yakıt yatırımlarının çoğalması konusunda elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz’’ dedi.

Ahmet Erdem: LNG yakıtını Türkiye’de lojistik sektörünün kullanımına sunuyoruz

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, LNG istasyonunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Ülkemizde ve dünyada enerjiye talep artıyor. Bu talebin, daha fazla ve daha temiz alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya ihtiyacı var. Bu çerçevede LNG, artık birçok ülkede lojistik sektörü için bir alternatif yakıt olmaya başladı. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığımızın yayınladığı Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planına ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın yayınladığı Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Artırılmasına ilişkin yönetmelikte de görüldüğü üzere ülkemizde daha ekonomik ve çevreci alternatif yakıtların kullanımı teşvik ediliyor. Ülkemizi bu anlamda yeniliklere hazırlayan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarına teşekkür ederiz. İthalat maliyeti motorine göre daha düşük olan LNG, karayolu taşımacılığında kullanıldığında cari açığa olumlu etki edecek. LNG kullanımı yakıt maliyetinde yüzde 25’e kadar tasarruf sağlanacağını öngörmekteyiz. LNG ayrıca daha temiz yanan bir enerji kaynağıdır, karbon emisyonu yüzde 22’lere varan oranda daha azdır.Bugün 97 yıldır sektörde bir çok yenilikte olduğu gibi bir ilke daha imza atarak, LNG’yi Türkiye lojistik sektörünün kullanımına sunmaktan mutluyuz.”

Felix Faber: Shell & Turcas LNG istasyon ağını büyüteceğiz

Lojistik sektörünü geleceğin ekonomik ve çevreci yakıtları ile tanıştırarak, Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek Shell’in ilk LNG istasyonunu açtığına dikkat çeken Shell & Turcas CEO’su Felix Faber de şunları söyledi: “Türkiye’nin ihracatının belkemiği olan lojistik sektörü, dünyada önemli bir yere sahip. Türkiye’yi LNG istasyon yatırımları için öncelikli ve potansiyeli yüksek bir ülke olarak değerlendiriyoruz. Lojistik sektörünün uluslararası piyasalarda rekabetçi konumunu devam ettirebilmesi için geleceğin yakıtı olan LNG’yi Türkiye’de müşterilerimize sunuyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin ve Shell & Turcas’ın ilk LNG istasyonunu sanayinin yoğun olduğu Sapanca’da kurduk. Türkiye’de bu alanda gelişecek talebe de bağlı olarak LNG istasyon ağımızı önümüzdeki yıllarda genişletmeyi hedefliyoruz. Shell’in araç üreticisi firmalarla dünyada veya ülke bazında yaptığı iş ortaklıklarının güzel bir sonucu olarak, IVECO ve Scania ile birlikte fabrika üretim LNG kamyonlarını ilk defa Türkiye’ye getirdik. Türkiye’de filosuna ilk LNG kamyonlarını katan Acapet Taşımacılık‘a, Havi Lojistik’e ve bu projede bizimle çalışan tüm iş ortaklarımıza iş birliği yaptıkları için teşekkür ediyoruz.”

Ali Bilaloğlu: Türkiye kamyon parkının yüzde 10’u LNG kullanacak

Karbon ayak izi kavramının her geçen gün önem kazandığını ve alternatif yakıtlı araçlara olan talebin hızla artacağını ön gördüklerini belirten Doğuş Otomotiv CEO Ali Bilaloğlu şunları söyledi: “Yakın zamanda ülkemizdeki kamyon parkında LNG’li araç oranının yüzde 10’lara çıkmasını bekliyoruz. SCANIA markası olarak CNG ve LNG yakıt kullanan araçlarımızla gerek şehri içi gerek şehirlerarası taşımacılıkta müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan çözümler sunuyoruz. LNG’nin önemli avantajlarından bir tanesi de yakıt tasarrufunun yanı sıra çevreci olması. Dizel yakıtlı motora göre daha sessiz olan LNG’li motor, karbondioksit salınımını da yaklaşık yüzde 10 azaltıyor. Parçacık emisyonları neredeyse tamamen ortadan kalkarken, azot oksit emisyonları da üçte bir oranında azalıyor. Sürdürülebilir taşımacılık dünyasının lideri olma hedefimizde Shell gibi enerji firmalarının bu tip yatırımlarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Diğer yakıt türlerine göre rekabetçi bir hale gelen alternatif yakıtlı araçlar ile hem karlı hem de çevreci bir tercih yapan firmalarımızın çoğalmasını ve bu tip yatırımların önünün açılmasını temenni ediyoruz.”

Hakkı Işınak: LNG’li kamyonlar çok daha uzun menzile sahip

LNG’Lİ kamyonların çift depo dolu yakıt ile 1600 km’ye varan menzile sahip olduğunu belirten IVECO Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak şöyle devam etti: ”CNG’li ve LNG’li kamyonlar PM salınımında %99 ve NO2 salınımında %90 azalmayla yollardaki ve kentsel bölgelerdeki hava kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı oluyor, en önemli katkısı çevreye. Doğal gazlı motorlarımız, uzun mesafeli uluslararası taşımacılık için özel olarak geliştirildi, geliştirilmiş yanma süreci uzun mesafeli görevlerde en iyi yakıt verimliliğini sunuyor. Bu motorlar egzoz emisyon işlemi, rejenerasyon veya add blue gerektirmeyen kompakt ve hafif 3 yönlü katalizöre dayanır. Doğal gazla çalışan motorlarımız dizele göre daha düşük kompresyon oranıyla çalıştığı için son derece sessiz çalışırlar ve düşük titreşim avantajı da sunarlar.”

İbrahim Aytekin: Filolarımızı sektördeki yeni teknolojilere adapte ediyoruz

Türkiye’de ilk LNG filo yatırımını gerçekleştiren Acapet Taşımacılık Şirket Müdürü İbrahim Aytekin, açılışta yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Türkiye olarak petrol ve türevlerindeki dışa bağımlılığımız hepimizin bildiği bir konu. LNG, dizel yakıta göre uygun maliyetli olmasının yanı sıra çevreci bir yakıt. LNG’nin her türlü taşımacılığın yanı sıra diğer sektörlerde de sistem içine alınması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak alternatif yakıtların kullanılması yönünde altyapımızı oluşturup süratle sistemlerimiz içine bu yakıtı adapte etmemiz gerekiyor. Biz de gelecek nesillere tedarik alanında öncü bir şirket olduğumuzu aktarabilmek için Shell’in bu projede çözüm ortağı olduk. Birlikte çalıştık, fikri olgunlaştırdık, şimdi de sayısal sonuçlara ulaşmak için uygulama zamanı geldi. Taşımacılıkta LNG kullanımının kayda değer sonuçlarını çok yakında sektörün bileşenleri ile paylaşmayı hedefliyoruz.”

2019 yılının sonunda Avrupa’da 250 olan LNG istasyon sayısının hızla artması, 12.000’in üzerinde olan LNG ile çalışan kamyon sayısının da 2030 yılında 300.000’e ulaşması bekleniyor. Türkiye’deki kamyon parkının yüzde 10’luk kısmının da 10 yıl içinde LNG kullanmaya başlayacağı tahmin ediliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu Enerji Verimliliği Eylem Planı, daha ekonomik ve çevreci alternatif yakıtların lojistik sektöründe kullanımını teşvik ediyor. Türkiye’de LNG, ilk olarak EPDK tarafından 2017 yılında karayolundaki taşıtlarda yakıt olarak kullanılmasının önü açıldı, 2019’da ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik ile alternatif yakıtlar tanımına girdi.

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) nedir?

LNG atmosfer basıncında doğal gazın -162°C’a kadar soğutularak renksiz formda sıvı faza geçmiş halidir. Soğutma işleminden geçirilen doğal gaz, sıvılaştırma sonucunda 600 kat küçülerek, taşıma ve depolama süreçleri için çok daha kolay ve güvenli hale getirilir. Doğal gazın stoklanması ve de ulusal boru hatlarının ulaşmadığı noktalara taşınabilmesi için ideal olan LNG, boru hattında dağıtıma girmeden önce veya nihai kullanım prosesi öncesinde gaz haline dönüştürülür. LNG, ısı veya elektrik üretmek için evler, iş yerleri ve endüstriyel alanlarda kullanıldığı gibi başta gemi, tren ve kamyonlar olmak üzere ulaşım sektöründe de düşük maliyetli ve çevreci bir alternatif yakıt olarak kullanılmaktadır.

 

Shell & Turcas’tan Enerjisini Güneşten Alan İstasyonlar

Enerjisini güneşten alan Shell istasyonunda karbon salınımı yaklaşık yüzde 30 azalacak

21.05.2019 – Shell & Turcas enerjisini güneşten alan ilk istasyon yatırımını Ankara’da gerçekleştirdi. Gerçekleştirdiği yenilikçi yatırımlarıyla Türkiye’de akaryakıt sektörüne öncülük eden Shell & Turcas, Ankara’daki Shell Küçükesat istasyonunu elektriğini güneş enerjisinden sağlayan istasyona dönüştürdü.

Shell Küçükesat istasyonu karbon salınımını yaklaşık yüzde 30 azaltacak. Ayrıca enerjisini güneşten alan bu istasyon sayesinde her yıl çevreye olan katkı katlanarak büyüyecek ve 10 yılda yaklaşık 1000 ağaç doğaya kazandırılacak.

Yıllık yaklaşık 200 bin kilovatsaat olan enerji tüketiminin yüzde 32’sini güneş enerjisinden sağlayacak olan Shell Ankara Küçükesat istasyonunun dönüşümü için 270 watt gücünde 160 adet güneş paneli kullanıldı.

Ankara’daki Shell Küçükesat istasyonunu elektriğini güneş enerjisinden sağlayan istasyona dönüştüren Shell & Turcas CEO’su Felix Faber; “Ankara’da güneş enerjisine dönüşümünü sağladığımız Shell Küçükesat istasyonu, Türkiye’de elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden sağlayan ilk istasyonumuz oldu. Bu sayede istasyonumuz karbon salınımınıyaklaşık yüzde 30 azaltacak. Shell & Turcas olarak Net Karbon Ayak İzimizi azaltmaya yönelik yürüttüğümüz faaliyetlerimizi çeşitlendirmeye ve Türkiye çapında yaygınlaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Shell’in dünya çapında yürüttüğü “daha düşük karbonlu bir gelecek” programı kapsamında, Türkiye’deki istasyonlarını da net karbon ayak izini azaltmaya yönelik dönüştürmeye başladıklarını vurgulayan Faber, “Küresel çapta yürüttüğümüz inisiyatif doğrultusunda Shell & Turcas olarak Türkiye’de de birçok çalışmayı hayata geçiriyor, karbon ayak izimizi azaltmak için çalışıyoruz. Bu anlamda, karbon emisyon salınımını yüzde 20’ye varan oranda azaltan çevre dostu LNG yakıtını Türkiye lojistik sektörünün kullanımına sunuyoruz. Hedefimiz; lojistik sektörünü geleceğin ekonomik ve çevreci yakıtları ile tanıştırarak, Türkiye’de Shell LNG istasyon ağı oluşturmak. Enerji dönüşüm sürecindeki yatırımlarımızı, misafirlerimizin ihtiyaç ve beklentilerini dikkate alarak Shell’in uzmanlığı ile en hızlı şekilde devreye alıyoruz” diye konuştu.

Net karbon ayak izini azaltma çalışmaları çerçevesinde istasyonlarında birçok yeniliği hayata geçiren Shell & Turcas, bugüne kadar Türkiye’deki istasyonlarında aydınlatma sistemlerini değiştirerek, toplam karbon salınımı yılda 1.200 ton azalttı ve 2.601,5 MWh enerji tasarrufu sağladı. Shell & Turcas, gerçekleştirdiği bu proje ile Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi’nde ‘Düşük Karbon Kahramanı’ ödülüne layık görüldü.

Shell Hakkında

Dünya çapında net karbon ayak izini azaltmaya yönelik hedeflerini belirleyen ilk uluslararası petrol ve gaz şirketi olan Shell, ürünlerdeki Net Karbon Ayak İzini 2050 yılına kadar yüzde 50 azaltmayı hedefliyor.

Bu hedefe ulaşabilmek için Shell, yenilenebilir enerji, biyoyakıt, hidrojen, LNG ve elektrik gibi karbon yoğunluğunu azaltmak üzere tüm dünyada portföyünü çeşitlendiriyor.

Aynı zamanda enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasına ve orman, sulak alan ve diğer ekosistemlere büyük ölçekli yatırım yapıyor. Önümüzdeki üç yıl boyunca doğal ekosistemlerin yenilenmesine ve küresel çapta orman varlığının artırılmasına yönelik çalışmaları için toplam 300 milyon dolar harcayacak. Bu yatırım kapsamında; Shell, Hollanda’da gelecek 12 yıl içerisinde 5 milyondan fazla ağaç, İspanya’da ise 2019 yılının sonuna kadar 300 hektarlık alanda 300 bin ağaç dikimini gerçekleştirecek. Shell’in Hollanda ve İspanya’daki projelerinin beş yıl içerisinde karbon kredisine dönüşmesi bekleniyor.

Bunlara ek olarak Shell, Avusturalya’da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan 800 hektarlık bir orman gençleştirme projesi ve Malezya’da tabiatın korunması, restorasyonu ve iyileştirilmesine yönelik de çalışmalar başlattı.

 

Turcas’ta 2019 Hedefi: Geleceğe Yatırım

16.05.2019 – Turcas Petrol A.Ş. Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy “Kurumsal sürdürülebilirliği en önemli değerimiz olarak görüyor, aldığımız tüm kararlarda paydaşlarımızın çıkarlarının gözetilmesine azami özen gösteriyoruz” dedi. Turcas CEO ve Yönetim Kurulu üyesi Batu Aksoy ise; yatırımcı kimliği ile ön plana çıkmış Turcas olarak, yenilenebilir enerjiye odaklanmaya devam ettiklerini, jeotermalde büyümek istediklerini vurguladı.

TÜRKİYE’nin öncü ‘Enerji Odaklı Yatırım Şirketi’ olan Turcas’ın 2018 Mali Yılına İlişkin Genel Kurul Toplantısı, şirket üst yönetimi ve hissedarlarının katılımıyla 16 Mayıs Perşembe günü Conrad İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirildi.

2018 yılı mali sonuçlarına ve 2019 yılı hedeflerine yönelik bilgi veren Turcas Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy şunları söyledi: “88. faaliyet yılımızda her zaman olduğu gibi deneyimimiz ve uluslararası iş birliklerimiz ile ülkemiz için değer yaratmaya odaklandık. Geride bıraktığımız 2018 yılında, akaryakıt ve jeotermal enerji iş kolları, operasyonel kârlılığımızı desteklemeye devam etti. Akaryakıt ve madeni yağlar alanındaki iştirakimiz Shell &Turcas Petrol A.Ş. sektördeki öncü konumunu korudu. Yenilenebilir enerji alanında, Aydın Kuyucak Jeotermal Enerji Santralimiz ise ticari operasyonlarının ilk yılını tamamladı. Denizli Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santralimiz ise sahip olduğu yüksek emre amadelik oranı ile üretimini sürdürüyor. Kurumsal sürdürülebilirliği en önemli değerimiz olarak görüyoruz. Uzmanlık alanlarında tam yetkinliğe sahip yönetim kurulumuz ve şirket yönetimimizle, tüm kararlarda paydaşlarımızın çıkarlarının gözetilmesine azami özen gösteriyoruz.”

‘Jeotermal enerjide büyümeyi hedefliyoruz’

Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy ise şöyle dedi: “Kararlı yaklaşımımız, küresel vizyonumuz ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda, geleceğe yönelik yatırım planlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 18 MW kurulu gücündeki Aydın Kuyucak Jeotermal Elektrik santralimizde kapasite kullanımının artırılmasına ilişkin teknik çalışmalarımız devam ediyor. Jeotermal enerjide büyümek istiyoruz ve bu doğrultuda 2020 yılından itibaren geçerli olacak YEKDEM tarifesinin belirlenmesini bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte ülkemize döviz girdisi yaratacak enerji yatırımlarına odaklanacağız. Ayrıca; yurt içinde ve yurt dışındaki yenilikçi enerji teknolojilerini ise yakından takip ediyor, enerji teknolojilerine ilişkin fırsatları değerlendirmek istiyoruz.”

Turcas Petrol Yönetim Kurulu

  • Erdal AKSOY (Yönetim Kurulu Başkanı)
  • Batu AKSOY (CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi)
  • Banu AKSOY TARAKÇIOĞLU (Yönetim Kurulu Başkan Vekili)
  • M. Timuçin TECMEN (Yönetim Kurulu Üyesi)
  • Matthew James BRYZA (Yönetim Kurulu Üyesi)
  • Prof. Dr. Mustafa ERGEN (Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi)
  • Emre DERMAN (Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi)

Turcas Petrol A.Ş. Hakkında

88 yıllık geçmişe sahip Turcas Petrol, sektörlerinde lider konumdaki firmalara iştirak eden petrol ve enerji odaklı bir yatırım şirketidir. Turcas’ın akaryakıt ve madeni yağlar sektöründeki iştiraki Shell & Turcas Petrol, Türkiye çapında 1.000’i aşkın Shell markalı istasyon ağı, akaryakıt terminalleri, madeni yağ üretim ve pazarlama faaliyetleri ile 2018 yılında 32,6 milyar TL net satış hasılatına ulaşmıştır. Bu sayede sadece enerji sektörünün değil, Türkiye ekonomisinin önde gelen şirketleri arasındaki yerini korumuştur. Enerji alanında ise Turcas, Alman enerji devi RWE ile kurduğu ortak girişim sirketi RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde 600 milyon euro yatırım bedeliyle 800 MW kurulu güçteki Denizli Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali’ni 2013 yılında devreye almıştır. RWE & Turcas, 2018 yılında, 967 milyon TL seviyesinde satış hasılatı elde etmiştir. Yenilenebilir enerji alanında da faaliyet gösteren Turcas’ın %100 bağlı ortaklığı Turcas Kuyucak Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş., Aydın’da bulunan 18 MW kurulu güce sahip jeotermal santralinin sahibi ve işletmecisidir.

 

Shell & Turcas’ta İki Üst Düzey Atama

30.04.2019 – Shell & Turcas, yönetim kadrosunda iki üst düzey atama gerçekleştirdi. Shell & Turcas’ta Yatırımlar Müdürü olarak çalışmakta olan Onur Sezer, Shell & Turcas Ticari Yakıtlar Direktörü oldu. Daha önce Ticari Yakıtlar Direktörlüğü görevini sürdüren Evren Diker Ortadoğu ve Afrika Bölgesel Lisans Müdürlüğü görevine atandı.

TÜRKİYE’nin önde gelen enerji şirketlerinden Shell & Turcas’ta iki önemli atama gerçekleşti. 2015 yılından bu yana Shell & Turcas’ta Türkiye Ticari Yakıtlar Direktörlüğü görevini sürdüren Evren Diker, kariyerine Shell Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesel Lisans Müdürü olarak devam edecek. Shell & Turcas’ta Yatırımlar Müdürü olarak görev yapan Onur Sezer ise 1 Nisan 2019 tarihi itibari ile Ticari Yakıtlar Direktörlüğü görevine atandı.

Onur Sezer kimdir?

Shell & Turcas Ticari Yakıtlar Direktörlüğü’ne atanan Onur Sezer, Shell & Turcas’taki kariyerine 2005 yılında Perakende Satışlar Mıntıka Müdürü olarak başladı. Konya ve Mersin’de görev aldıktan sonra Adana ve Ege Bölge Yatırım Uzmanlığına geçiş yapan Sezer, 2016 yılından beri Batı Türkiye Yatırım Müdürü olarak görev yapmaktaydı. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İktisat bölümü mezunu olan Sezer, 14 yıllık Shell & Turcas kariyerinde çok sayıda büyüme projesine imza attı.

Evren Diker kimdir?

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu olan Evren Diker, 18 yıllık Shell & Turcas kariyeri sırasında ağırlıklı olarak satış ve operasyon alanlarında görev aldı. Shell & Turcas, Filo Çözümleri operasyonlarının büyümesine önemli katkılarda bulunan Diker, Satış Destek ve Fiyatlandırma Müdürü olarak Güney ve Doğu Avrupa ülkelerinde SAP projesinin hayata geçmesini sağladı ve satış destek operasyonunu yönetti. Evren Diker, son 4 yıldır Ticari Yakıtlar Direktörlüğü görevini yürütmekteydi. Diker, yeni görevinde Shell’in Küresel Lisans Pazarı Perakende kolu bünyesinde yer alan EMEA Bölgesindeki 30 ülkeden ve 15 lisanstan sorumlu olacak.

 

Shell-Turcas, İşkur İş Birliği İle 1 Yılda 1044 Kadına İstihdam Sağladı

28.02.2018 – Shell & Turcas’ın, Mart 2018’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayelerinde, İŞKUR iş birliği ile sektörde bir ilke imza atarak başlattığı ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesi, birinci yılında hedefinin üzerinde istihdam yarattı ve 1 yılda 1044 kadına istihdam olanağı sağladı. Shell & Turcas, 5 yılda 5 bin kadına istihdam olanağı sağlama hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Shell & Turcas’ın, kadın istihdamını güçlendirmek ve çalışma hayatında fırsat eşitliğine destek olmak amacıyla İŞKUR iş birliği ile başlattığı ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ sosyal sorumluluk projesi, ilk yılını hedefinin üzerinde tamamladı ve birinci yaşında 1044 kadın çalışana iş imkanı sağladı.

Başladığı tarihten bu yana yoğun ilgi gören proje kapsamında başvuru yapan kadın çalışanlarımız, eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye genelinde faaliyet gösteren Shell istasyonlarında işbaşı yaptı. İŞKUR iş birliği ile yürütülen ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesi ile Shell & Turcas, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı ve aynı zamanda Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin 100. yılı olan 2023’e kadar Türkiye genelinde 5 bin kadına istihdam olanağı sunmayı hedefliyor.

Akaryakıt sektöründe bir ilk olan ve Türkiye çapında büyüyerek devam eden kadın istihdamı projesinin birinci yılını başarıyla tamamladığını vurgulayan Shell & Turcas CEO’su Felix Faber; “İŞKUR işbirliğiyle yürüttüğümüz, bayilerimizin de gönülden sahiplendiği ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesi kapsamında 5 yılda 5 bin kadına istihdam sağlama sözünü verdik. Şimdiden 1. yıl hedefimizin üzerinde istihdam olanağı yarattık. Tüm Türkiye’de güçlenerek büyüyen projemiz ile çalışma hayatında fırsat eşitliğinin toplumun tüm kesimlerinde benimsenmesini hedefliyoruz.” dedi ve kadın istihdamındaki artışın, aynı zamanda ülke ekonomisinin büyümesine de katkı sağladığını da vurguladı.

Kadın çalışanlarının olduğu istasyonlarda hizmet kalitesinin arttığını, müşteri memnuniyetinin de yükseldiğini vurgulayan Shell & Turcas CEO’su Felix Faber; “İstasyonlarımızda kadın çalışan sayısının artması ile birlikte verimliliğimiz ve hizmet kalitemiz arttı. Bu da istasyonlarımızı ziyaret eden misafirlerimizin memnuniyetine son derece olumlu şekilde yansıdı. ‘Shell’de Kadın Enerjisi” projesimiz, 2018 yılının Ekim ayında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kadın istihdamı kategorisinde ‘Örnek Şirket’ ödülüne layık görüldü.” diye konuştu.

Önce eğitim, sonra iş

‘Shell’de Kadın Enerjisi’ projesi kapsamında başvurular, Shell istasyonları, İŞKUR Hizmet Merkezleri ve Kariyer.net üzerinden yapılabiliyor. Adayların işe alım süreçleri İŞKUR iş ve meslek danışmanları aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Başvurunun ardından işe kabul edilen adaylar, deneyimli Shell eğitim ekiplerinden eğitim alıyor. Sınıf ve işbaşı eğitimlerini tamamlayan adaylar görevlerine başlıyor. Proje kapsamında kadınlara istasyon yöneticisi, ön saha satış elemanı, market satış elemanı, vardiya amiri, temizlik görevlisi, muhasebe elemanı ve idari işler uzmanı gibi farklı pozisyonlarda çalışma olanağı sunuluyor.

 

Shell-Turcas: İlk LNG’li Kamyonlar, Türkiye Karayollarında!

11.07.2018 – Türkiye’de bir ilke daha imza atan Shell&Turcas, karayolu taşımacılığında kullanılmak üzere ilk “Shell LNG Dolum Sistemi”ni kurdu.

Shell-Turcas, Karayolu İçin Türkiye’de İlk “Shell LNG Dolum Sistemi”ni Kurdu

Shell&Turcas, Türkiye’de ilk defa karayolu taşımacılığında alternatif yakıt olarak kamyonlarda LNG kullanımına ilişkin yeni bir dönem başlattı. Shell&Turcas, yakıt maliyetini yüzde 35’lere varan1 oranda düşüren daha ekonomik ve aynı zamanda daha temiz yanma ile yüzde 15’lere varan2 oranda karbon emisyon salınımını azaltan LNG yakıtını Türkiye lojistik sektörünün kullanımına sundu.

Karayolu taşımacılığında bir ilke imza atan Shell&Turcas bu kapsamda, ilk “Shell LNG Dolum Sistemi”ni İsmet Yılmaz Lojistik’in Dilovası’ndaki lojistik operasyon merkezinde kurdu. Fabrika üretimi IVECO Stralis NP460 LNG kamyonu ve üç adet dizelden LNG’ye dönüştürülen kamyonlar Türkiye karayollarında lojistik operasyonlarına başladı. Yakın zamanda Shell&Turcas, “Shell LNG Dolum Sistemi”ni ve LNG’li kamyonları diğer lojistik firmaların da kullanımına sunacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu Enerji Verimliliği Eylem Planı, daha ekonomik ve çevreci alternatif yakıtların lojistik sektöründe kullanımını teşvik ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları dünyada karayolu taşımacılığında alternatif yakıt olarak kullanılan LNG’nin Türkiye’de de kullanımı için gerekli mevzuat çalışmalarını hayata geçirdi.

Yaklaşık 50 yıllık tecrübesi ile LNG sektöründe lider olan Shell, maliyet avantajı sunan, daha temiz yanan bir yakıt olan LNG’yi denizcilik ve karayolu taşımacılığı sektöründe kullanımını arttırmaya yönelik önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Yeni yakıtlara yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerine küresel çapta her yıl 1 milyar Dolar yatırım yapıyor. Genç, dinamik nüfusu ve büyüyen ekonomisiyle Türkiye, Shell için öncelikli ülkeler arasında yer alıyor. Bu sebeple Türkiye, “Shell LNG Dolum Sistemi”nin kurulduğu dünyadaki ilk 6 ülkeden biri oldu.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem “Türkiye akaryakıt sektöründe bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde ve dünyada daha fazla ve daha temiz enerji talebi hızla artıyor. Bu talebin farklı enerji kaynakları ile karşılanması gerekli. Bu çerçevede LNG, artık birçok ülkede lojistik sektörü için bir alternatif olarak sunulmaya başlıyor. Ülkemizi bu anlamda yeniliklere hazırlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz. İthalat bedeli motorine göre daha düşük olan LNG, karayolu taşımacılığında yakıt olarak kullanıldığında dizele göre yüzde 35’e varan1 tasarruf sağlayacak ve aynı zamanda cari açığa olumlu etki edecek. LNG ayrıca daha temiz yanan bir enerji kaynağıdır.” dedi.

Shell&Turcas Türkiye’de Shell LNG İstasyon Ağı Kurmayı Hedefliyor

Lojistik sektörünü geleceğin ekonomik ve çevreci yakıtları ile tanıştırarak, Türkiye’de Shell LNG istasyon ağı oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Shell & Turcas CEO’su Felix Faber: “Türkiye’nin ihracatının belkemiği olan lojistik sektörü dünyada önemli bir yere sahip. Türkiye’yi LNG istasyon yatırımları için öncelikli ve potansiyeli yüksek bir ülke olarak değerlendiriyoruz. Lojistik sektörünün uluslararası piyasalarda rekabetçi konumunu devam ettirebilmesi için geleceğin yakıtı olan LNG’yi Türkiye’de müşterilerimize sunuyoruz. İlk “Shell LNG Dolum Sistemi”ni İsmet Yılmaz Lojistik’in Dilovası’ndaki lojistik operasyon merkezinde kurduk. Shell’in araç üreticisi firmalarla dünyada veya ülke bazında yaptığı iş ortaklıklarının güzel bir sonucu olarak, IVECO ile birlikte fabrika üretim LNG kamyonunu ilk defa Türkiye’ye getirdik. Hem İsmet Lojistik’e hem de IVECO’ya bizimle olan işbirlikleri için teşekkür ediyoruz. Yakın zamanda Shell&Turcas olarak “Shell LNG Dolum Sistemi”ni ile birlikte fabrika üretimi ve dönüştürülmüş LNG’li kamyonları diğer lojistik firmaların kullanımına da sunacağız.” dedi. Projenin hayata geçmesinde aktif rol oynayan tüm paydaşlarına teşekkürlerini sunan Faber, ayrıca Shell’in önümüzdeki yıllarda uluslararası karayollarında faaliyet gösteren lojistik firmalara Türkiye dışında ikmal imkanı sunacak LNG istasyonları için de yatırım yapmakta olduklarını ifade etti.

Shell&Turcas ile işbirliği yaparak, karayolu taşımacılığında ilk LNG’li kamyonların kullanımını gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getiren İsmet Yılmaz Lojistik Genel Müdürü Harun Yılmaz; “50 yıldır lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmamız İsmet Yılmaz Lojistik olarak, Türkiye lojistik sektörüne rekabet avantajı getirecek, hem sektör hem de Türkiye için yeni bir yakıt olan LNG’nin ilk projesindeyiz. Grup firmamız İyl Enerji ile de – kamyonlarımızda; yeni, çevreci ve tasarruf potansiyeli yüksek Shell LNG yakıtlarını kullanarak, verimlilikte ve kalitede standartların ötesine geçmeyi amaçlıyoruz. Shell ile iş birliği yaptığımız için çok mutluyuz. Dünyada – LNG sektöründe lider olan Shell’e, bize bu fırsatı sunduğu için teşekkür ediyoruz. Böyle bir projede yer almak İsmet Yılmaz Lojistik olarak bizim için gurur kaynağı.” dedi.

En yeni “Natural Power” teknolojisiyle karayolu taşımacılık sektörüne liderlik eden IVECO’nun Türkiye Genel Müdürü Roberto Camatta “ Alternatif yakıt türlerinde lider olan IVECO’nun şu anda Dünya’da 25.000’den fazla alternatif yakıtlı aracı kullanımdadır ve bunların 6.000’den fazlası ağır yük taşıyan kamyonlardır. IVECO, İngiltere’de Yılın En Düşük Karbon Emisyonlu Kamyonu ödülü alan Stralis NP460 modeliyle sürdürülebilir uzun mesafeli taşımacılığa yön veriyor. Kusursuz Güç (460 beygir), yakıt ekonomisi ve 1.600 km’e varan menzil özelliklerinden oluşan benzersiz kombinasyonu sayesinde özellikle uzun mesafe çalışmalar için geliştirilmiş olan IVECO Stralis NP460 LNG kamyonunu Shell işbirliği ile ilk defa Türkiye’de müşterilere sunacağız. Dünya’da LNG sektöründe lider olan Shell ile işbirliği yaptığımız için çok mutluyuz.” dedi.