Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Shell, Plasti...

Shell, Plastik Atıklardan Kimyasal Hammadde Üretimine Başladı

29.11.2019 – Shell, plastik atıklardan kimyasal hammadde üretimine başladı

Shell, piroliz yöntemi ile doğada zor çözünen plastiklerin geri dönüşümünden elde ettiğihammaddeden kimyasal üretimine başladı. Shell bu çalışma kapsamında 2025 yılına kadar dünya çapındaki kimyasal üretim tesislerinde yılda bir milyon ton plastik atık kullanmayı hedefliyor.

SHELL, plastik atıkların geri dönüşümü sonrasında elde edilen sıvıyı, hammadde olarak kullanarak başarılı bir şekilde kimyasallar ürettiğini duyurdu. Piroliz olarak bilinen yöntem, doğada zor çözünen plastiklerin geri dönüşümü için bir buluş olarak kabul ediliyor. Shell 2025 yılına kadar dünya çapındaki kimyasal üretim tesislerinde yılda bir milyon ton plastik atık kullanmayı hedefliyor.

Shell Global Kimyasal Ürünler İşkolu Genel Müdür Yardımcısı Thomas Casparie, “Plastik atıklardan kimyasal üretimi, çevre ve işimiz için yerinde bir adım. Geleneksel yöntemlerle geri kazanımı güçlükle yapılabilen plastik atıkları alıp tekrar kimyasallara dönüştürecek bir döngü oluşturuyoruz. Ürettiğimiz bu kimyasallar müşterilerimizin yüksek kaliteli ve sürdürülebilir ürünler için artan taleplerini de karşılayacaktır” dedi.

Shell, plastik atıkların geri dönüşümü konusunda Atlanta merkezli Nexus Fuels LLC ile iş birliği yapıyor. Nexus Fuels, kısa bir süre önce ilk piroliz sıvısı kargosunu, günlük kullanılan eşyaların üretiminde hammadde olarak değerlendirilmesi için Shell’in ABD’nin Louisiana eyaletindeki Norco şehrinde bulunan kimya tesislerine ulaştırdı. Shell, bu çözümü Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da bulunan kimya tesislerinde, sanayide kullanılacak ve gelir edilecek miktarlara çıkarmak amacıyla, plastik atıkları toplayan ve dönüştüren birçok şirketle birlikte çalışıyor.

Shell, aynı zamanda kimyevi madde ve plastik üreticileri, tüketim ürünleri ve perakende şirketleri, dönüştürücüler ve atık yönetimi firmalarının kurduğu Alliance to End Plastic Waste (AEPW)’in de kurucu üyesi. Kâr amacı gütmeyen bu kuruluş, plastik değer zincirinin genelinde en iyi fikirleri bir araya getirerek finansal topluluklar, hükümetler ve sivil toplumla iş birliği yapıyor. AEPW, doğadaki plastik atıkların ortadan kaldırılması için 2025 yılına kadar 1,5 milyar dolarlık yatırım yapmayı taahhüt etti.

Editöre Not:

  • Piroliz, plastik atıkların oksijensiz ortamda ısıtılarak ve uzun zincirli polimerlerin parçalanarak daha kısa zincirli malzemelere dönüştürüldüğü bir kimyasal geri dönüşüm işlemidir. Bu ürünler daha sonra kimyasal hammadde veya yakıt olarak da işlenebilir. Piroliz, mamul plastiğin kalitesini düşürmediği ve başlangıçtaki atıkların sıkı bir şekilde ayrıştırılmasını gerektirmediği için eritmenin geleneksel mekanik geri dönüşüm işleminden daha verimli olabilir.

Shell hakkında:

  • Shell, modern yaşamda kullanılan kimyasallar üretir. Bu kimyasallar, her gün kullandığımız mobilyadan, tıbbi cihazlara, giysilerden ve buzdolaplarına, bilgisayarlara ve akıllı telefonlara kadar binlerce üründe karşımıza çıkmaktadır. Bu ürünler, toplumun yaşam, çalışma ve oyun oynama becerilerine katkıda bulunur.
  • Shell, hammadde olarak petrol ürünlerinin kullanıldığı baz kimyasalları – etilen, propilen ve aromatikler – üretir. Mono etilen glikol (MEG), polioller ve alfa-olefinler gibi ara ürünler ve polietilen gibi bazı performans ürünleri de üretmektedir.
  • Shell’in tüm dünyadaki kimyasal ürünler üreten tesislerinden 1000’den fazla sanayi kuruluşuna yılda yaklaşık 18 milyon metrik ton petrokimya ürünü satmaktadır.
  • Shell’in dünya standartlarında entegre arıtma ve kimyasal tesisleri Asya-Pasifik (Singapur), Avrupa (Hollanda) ve Kuzey Amerika’da (ABD Körfez Kıyısı ve Kanada) bulunmaktadır.
  • Shell, Amerika Birleşik Devletleri’nde Teksas’ta, Deer Park; Louisiana’da Norco ve Geismar ve Kanada’da Scotford ve Sarnia’da ek kimyasallar imalatı olmak üzere üç büyük petrokimya tesisi işletmektedir.
  • Entegre bir enerji şirketinin parçası olmaktan güç alıyoruz; Ortak altyapılardan, çeşitli hammaddelere erişimden, derin üretim ve işleme uzmanlığından faydalanıyoruz. Bu, Shell’e bağımsız kimya şirketlerine kıyasla rekabet üstünlüğü sağlıyor.

Nexus Fuels Hakkında

  • Nexus, atık plastikleri hammadde, yakıt, balmumu ve yenilenebilir alternatif hammadde talebini karşılayan pazarlanabilir malzemelere dönüştürmektedir.
  • Nexus yüksek kalitede ürün talebi olan müşterilere hizmet vermek ve ticari olarak ölçeklendirilmiş 50 ton/gün kapasiteli bir tesiste üretim yapmaktadır. Müşterileri arasında Nexus piroliz ürünlerini kimyasallara geri dönüştüren şirketleri ve bu ürünleri yakıtlara rafine eden diğer şirketleri de yer almaktadır.