Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Dev Platform ...

Dev Platform Boğaz’dan Böyle Geçti

Rönesans, Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama özelliği taşıyan BOTAŞ için dev sondaj platformunu Boğaz’dan geçirdi.

Proje, Türkiye’nin doğalgazda bölgenin merkezi olmasında kilit rol üstleniyor. Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama özelliği taşıyan BOTAŞ Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi için çalışmalar hızla devam ediyor.

Projenin mühendislik, satın alma ve inşasını (EPC) üstlenen Rönesans Holding bünyesindeki, petrol ve doğalgaz tesislerinde uzmanlaşmış Rönesans Endüstri Tesisleri, son olarak, BOTAŞ’ın Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi’nde kullanılacak dev “Jack-Up Sondaj Platformu”nu Boğaz’dan başarıyla geçirdi. Platformlar, Boğaz’dan geçerek, çalışma sahasının yer aldığı Silivri açıklarındaki sondaj kuyularına hareket edecek ve Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi’nin yapımında kullanılacak.

Proje tamamlandığında Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük “Doğalgaz Depolama Sondaj ve İşletme Tesisleri” olacak.

Proje tamamlandığında Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük “Doğalgaz Depolama Sondaj ve İşletme Tesisleri” olacak.

“Doğalgaz Depolama Sondaj ve İşletme Tesisleri” Projesi Ne Zaman Tamamlanacak?

Proje 2021’de tamamlanacak Rönesans tarafından yapılan açıklamaya göre, bu platformlar yaklaşık 100 metre su derinliğine ayak basıp, kendilerini suyun üzerinde 15 metre yukarıya kaldırabiliyor. Böylece şiddetli dalga ve fırtınalardan etkilenmeden sondaj kuyuları açabiliyor. Proje kapsamında 2’si gözlem ve tespit amaçlı toplam 20 adet doğalgaz kuyusu açılması planlanıyor.

Sahilden yaklaşık 2 kilometre açıklıkta konumlanacak sondaj kuyuları için sabit deniz sondaj platformlarının yapımı devam ediyor. Yaklaşık 25 ve 45 metre su derinliklerinde yer alacak kuyuların her birinin boyu, deniz tabanından itibaren 1.800 metreyi bulacak. Yaklaşık 1400 kişinin çalıştığı projenin, 2021 yılının ilk çeyreğinde bitmesi ve işletmeye alınması bekleniyor.

Proje tamamlandığında Türkiye, deniz altında yaklaşık 3.7 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesi elde edecek. Türkiye’nin doğalgazda bölgenin ticaret merkezi olma yönünde attığı en önemli adım olarak görülen bu proje, aynı zamanda doğal gaz arzının sürekliliği açısından da stratejik bir öneme sahip…

Editörün Notu: 2019 yılında faaliyete girecek olan Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisi 1,2 milyar metreküplük kapasiteye sahip olacaktır.

 

 

Rönesans ve İtalyan Saipem, Rusya’nın “Arktik LNG 2” Projesi için 2,2 Milyar Euro’luk Anlaşma İmzaladı

21.12.0218 – Rönesans, İtalyan enerji şirketi Saipem ile kurduğu ortak girişimle Rusya’nın “Arktik LNG 2” projesi için düğmeye bastı. Rönesans ve Saipem’in yaklaşık 2,2 milyar euro’luk sözleşmeye imza attığı proje, yaklaşık 25,5 milyar dolar’lık tüm yatırım bedeliyle tamamlandığında dünyanın en büyükleri arasında yer alacak. Rönesans, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) sektöründe dünyanın en zorlu şartlarında elde ettiği bilgi birikimi ve tecrübeyle yeni projelere imza atıyor.

Bu konudaki son adres Rusya’nın Murmansk bölgesi oldu. Rönesans grup şirketlerinden Rönesans Endüstri Tesisleri (RHI), İtalyan enerji şirketi Saipem ile kurduğu ortak girişimle, Rusya’nın “Arktik LNG 2” projesi kapsamında bazı tesislerinin tasarım ve inşaatını birlikte yapmak üzere anlaşmaya vardığını açıkladı. İtalya’nın başkenti Roma’da imzalanan sözleşmenin yatırım bedeli yaklaşık 2,2 milyar euro. Ortak girişimde bulunan Rönesans Holding ve Saipem yüzde 50’lik paya sahip olacak.

Dünyanın en büyük LNG projelerinden biri olmaya hazırlanan Arktik LNG 2’nin tüm yatırım maliyetinin ise yaklaşık 25,5 milyar dolar olacağı belirtiliyor. Murmansnk’da yapılacak; Yamal’da faaliyete geçecek Öncesinde yine Rusya’nın Yamal Bölgesi’nde LNG projesine imza atan Rönesans, bu yeni ortaklıkla birlikte küresel LNG pazarının da önemli oyuncularından biri olduğunu ortaya koyuyor.

İmzalanan sözleşme doğrultusunda iki şirket, her biri yılda yaklaşık 6,6 milyon ton kapasiteye sahip (MTPA), üç Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) tesisinin inşası gerçekleştirecek. Ortak girişim kapsamında, 330×152 metrelik bir yüzey üzerinde bulunan 30 metrelik üç adet “Yerçekimi esaslı yapı”nın tasarım ve yapımı üstleniliyor. Toplam 7 yılda tamamlanması hedeflenen projenin yapım aşaması Murmansk’daki Novatek tesislerindeki rıhtımda tamamlanacak; oradan deniz yoluyla yüzdürülerek Gydan Yarımadası’nın batı kesiminde, Yamal-Nenets’in Özerk İdari Bölgesinde bulunan Tazovsky’e taşınacak ve burada faaliyete geçecek.

 

Rönesans’ın, Hollanda’daki 1 Milyar Euro’luk Ortak Projesinde İnşaat Başladı

Rönesans’ın, Hollanda’daki 1 milyar Euro’luk ortak projesinde inşaat başladı

30.10.2018 – Rönesans’ın Hollanda’daki şirketi Ballast Nedam aracılığıyla katıldığı BAAK Konsorsiyumu, yaklaşık 1 milyar Euro tutarındaki Büyük Blankenburg Bağlantı Yolu Projesi’nin finansal kapanışını gerçekleştirildi.

Rönesans Holding’in Hollanda’daki şirketi Ballast Nedam’ın, Macquarie Capital ve DEME ile oluşturduğu BAAK Konsorsiyumu tarafından inşa edilecek 1 milyar Euro’luk Blankenburg Bağlantı Yolu projesinde finansal kapanış 17 Ekim’de atılan imzalarla tamamlandı. Hollanda’da gerçekleştirilen en büyük PPP projesi olma özelliği taşıyan projede nihai sözleşme imzalanarak inşaat çalışmaları başlatıldı. Konsorsiyum, 5,5 yıllık bir inşaat süresinin ardından, yeni yol bağlantısının bakımını 20 yıl boyunca üstlenecek. Rotterdam ile Avrupa ticaretinin kalbinin attığı Rotterdam Limanı arasındaki yol bağlantılarını iyileştirecek olan Blankenburg Bağlantı Yolu Projesi için finansman dünyanın önde gelen finans kurumları tarafından sağlandı.

Hollanda’nın en büyük PPP Projesi’ne dünya devlerinden finansman desteği

Proje için yaklaşık 900 milyon Euro büyüklüğündeki ana finansman ihtiyacı, ticari amaçlı değişken faizli kredi veren kurumları (KBC Bankası, Kore Kalkınma Bankası, Belfius, KfW, BNG ve SMBC) ve sabit faizli kredi veren kurumsal finans kuruluşlarını (Natixis, MEAG ve Samsung Life Insurance) bir araya getirdi. Avrupa Stratejik Yatırım Fonu’ndan gelen destekle uzun vadeli kredinin yüzde 50’sini sağlayan Avrupa Yatırım Bankası da proje için yaklaşık 330 milyon Euro’luk bir finansman gerçekleştirdi.

NOTLAR:

Büyük Blankenburg Bağlantı Yolu, mevcut iki otoyolun arasına her yönde üç toplamda 6 şeritli bir otoyolun inşa edildiği büyük bir projedir. Proje, yaklaşık 500 metrelik bir karayolu tüneli (Hollanda Tüneli), yaklaşık 900 metrelik bir batırma tünel (Maasdelta Tüneli), iki büyük üstgeçit ve mevcut A20’nin genişletilmesi dahil olmak üzere, yaklaşık 4 km’lik yeni bir otoyol bağlantısının (Rotterdam’ın batısında A15 ve A20 karayolları arasında bağlantı sağlıyor) ‘Tasarla-Yap-Finanse Et-Bakımını Yap’ (DBFM) modeliyle yapılmasını içeriyor. Konsorsiyum, 5,5 yıllık bir inşaat süresinin ardından, yeni yol bağlantısının bakımını 20 yıl boyunca üstlenecek.

Ağustos 2017’deki ihalede Rijkswaterstaat ( Hollanda Bayındırlık ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü) ihale kurumu tarafından tercih edilen BAAK Konsorsiyumu, Aralık 2017’de Sözleşmenin Kapanışını gerçekleştirdi. O tarihten bu yana çalışmalarına devam eden konsorsiyum, projenin tasarımlarını daha da geliştirdi ve gerekli izinleri aldı. 1 Eylül 2018 tarihinde inşaata başlayan konsorsiyum, geçtiğimiz hafta itibarıyla Finansal Kapanışı başarıyla gerçekleştirdi.

 

Rönesans, Dünyanın En Büyük 36. Müteahhitlik Şirketi Oldu

Rönesans İnşaat, Engineering News Record’un (ENR) “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitleri” 2018 yılı listesinde 36’ınci oldu. Türk müteahhitlik şirketleri arasında ilk sıradaki yerini bu yıl da korudu. 2017 yılında toplam 4,2 milyar dolar gelir elde eden şirketin uluslararası projelerinden elde ettiği rakam ise 3,64 milyar dolar.  

24.08.2018 – Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR)’un, müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesi yayımlandı. Kurulduğu 1993 yılından bu yana Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra Avrupa’da da gelişimini sürdüren Rönesans Holding, dünyanın en prestijli araştırmaları arasında gösterilen ENR listesinde 36’ıncı sırada yer aldı. 2017 yılında toplam 4,2 milyar dolar gelir elde eden şirketin uluslararası projelerinden elde ettiği gelir ise 3,64 milyar dolar seviyesinde oldu. Rönesans Türk müteahhitlik şirketleri arasında ilk sıradaki yerini bu yıl da korudu.

Rusya’nın Davos’una Rönesans Damgası

Rönesans Holding, 22.’si düzenlenen ve Rusya’nın Davos’u olarak anılan St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forum’unda (SPIEF) imzaladığı 4 anlaşmayla dikkatleri üzerine çekti.

27.05.2018 – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, IMF Başkanı Christine Lagarde’ın da katıldığı forum, 100’den fazla ülkeden üst düzey yöneticiyi ağırlıyor.

Yaptığı bir dizi anlaşmayla foruma damgasını vuran Rönesans, Rusya’nın en büyük ve dünyanın sayılı doğalgaz işleme tesisinden biri olacak Amur Gaz İşleme Tesisi’nin inşaat işleri için Maire Tecnimont ile 1.3 milyar Euro’luk bir sözleşmeye imza attı. 2023 yılında tamamlandığında Rusya’nın en büyük, dünyanın ise sayılı gaz işleme tesislerinden biri olacak proje için imzaları, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Maire Tecnimont Group CEO’su Pierroberto Folgiero attı.

Bu yıl “Ekonomik Güveni Tesis Etmek” başlığıyla, Rusya’nın St. Petersburg şehrinde 22.’si düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forum’u, iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirerek, gelişen pazarları ve tüm dünyayı ilgilendiren ekonomik sorunların değerlendirildiği uluslararası bir platform özelliği taşıyor. Foruma, 100’den fazla ülkeden hükümet liderleri, yüzlerce yerli şirket yöneticileri, basın ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan heyetler olmak üzere 15 bin kişinin katılması bekleniyor. 26 Mayıs’ta sona erecek foruma katılan Rönesans Holding Amur Doğalgaz İşleme Tesisi, Sberbank, Moskova Bölgesel Yönetimi ve St. Petersburg tramvayı anlaşmalarıyla foruma damgasını vurdu.

“Türk müteahhitlik sektörü gücünü nitelikli projelerden alıyor”

Forumda gerçekleşen anlaşmalarla ilgili açıklamada bulunan Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, ”Bugün burada gerçekleştirilen bu iş birlikleri, Türk müteahhitlik sektörünün uluslararası arenada katma değeri yüksek nitelikli projeler üstlendiğinin bir kanıtı. Bugün Rusya ve Avrupa’nın sayılı bina ve tesislerinde Rönesans Holding imzasının olması, Rusya’nın en önemli bölgelerinde bir Türk şirketinin varlığını sürdürmesi ve önde gelen projelere vizyonunu yansıtmasından kıvanç duyuyorum. Doğduğumuz topraklardan farklı coğrafyalara uzanan yolculuğumuzda, gücümüzü artırarak ilerlemek istiyoruz. Ortak projeleri hayata geçirmemizi sağlayacak bu iş birliklerinin hem Rusya hem de Türkiye’yi daha güçlü kılacağına inancım tam.” dedi.

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forum’u kapsamında gerçekleştirilen önemli bir imza töreni olan Amur Doğalgaz İşleme Tesisi projesi hakkında bilgi veren Rönesans Endüstri Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Tizer ise, “Attığımız bu imzayla Gazprom’un Rusya’da gerçekleştirdiği en büyük doğalgaz işleme tesisinin en önemli paketlerinden birinin yapım işini üstlendik. Bu kadar önemli bir projede, hem İtalyan EPC firması Maire Tecnimont’ın hem de ana işveren Gazprom’un Rönesans Endüstri Tesisleri’ne olan güveni bizleri gururlandırdı. Rusya’nın Svabodny bölgesinde inşa edilecek projenin inşaat işleri için Tecnimont ile 1.3 milyar Euro’luk bir sözleşmeye imza attık. Gazprom tarafından işletilecek tesis, 2023 yılında tamamlandıktan sonra Rusya’nın en büyük, dünyanın ise sayılı gaz işleme tesislerinden biri olacak. Yılda 42 milyar metreküplük üretim kapasitesine sahip olacak tesis, Yakutistan ve Irkutsky gaz üretim merkezlerinden gelen doğal gazı işleyecek. Rönesans’ın inşaatını üstlendiği, Rusya’nın doğalgazını Çin’e taşıyacak tesis, Amur ve tüm Doğu Sibirya Bölgesi’nin sosyal, ekonomik ve endüstriyel kalkınmasında büyük rol oynayacak.” diye ekledi.

İmza töreni sırasında söz alan Maire Tecnimont CEO’su Pierroberto Folgiero, “Rusya’da sağlam ve köklü bir geçmişe sahip Rönesans Endüstri Tesisleri ile bugün imzaladığımız bu alt sözleşme, Gazprom’un Amur Gaz İşletme Tesis projesinin başarılı bir şekilde yürütülmesi için stratejik bir öneme sahip.” dedi.

Amur Gaz İşleme Tesisi imza törenine Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Maire Tecnimont Group CEO’su Pierroberto Folgiero’nun yanısıra, Gazprom Group CEO’su Alexey Miller, Maire Tecnimont Başkanı Fabrizio Di Amato ve İtalya’nın Rusya Büyükelçisi Pasquale Terracciano da katıldı.

Rönesans’tan Üç Stratejik Anlaşma

Forumda imzalanan diğer anlaşmalarla ilgili de bilgi veren Rönesans İnşaat ve Renaissance Development Rusya Yönetim Kurulu Başkanı Avni Akvardar, “St. Petersburg’un Yuniy aktarma merkezi ve Yujnaya metro istasyonu–Kolpino tramvay hattı projesinin yapımı ve kullanımı için atılması gereken adımları belirlemek üzere bir niyet anlaşması gerçekleştirdik. Toplam yatırımın 20 milyar Ruble (Yaklaşık 325 milyon USD) olacağı planlanan projenin 2019 yılında başlayarak 2023 yılında bitirilmesi planlanıyor.” dedi. Rönesans İnşaat’ın bir diğer anlaşması ise Moskova Bölgesel Yönetimi ile gerçekleşti. Anlaşmaya dair bilgileri de aktaran Akvardar, “Moskova Bölgesi, yüksek ekonomik ve sosyal kalkınma potansiyeliyle Rusya’nın önde gelen bölgelerinden. Bölgeyle olan iş birliğimizin genişlemesi bizim için gurur verici. Rönesans olarak biz sadece bir inşaat şirketi olarak değil, yatırım anlamında da bölgede önemli bir deneyime sahibiz. Moskova Bölgesel Yönetimi ile yapılan anlaşmayla sağlık hizmetleri alanlarında projelerin yerine getirilmesi, ofis ve hotel komplekslerin yapılması için bütçe dışı yatırımları çekme konularında iş birliği yapabileceğimiz için heyecanlıyız.” dedi. Forum kapsamında Sberbank ile de önemli bir anlaşmaya daha imza attıklarını belirten Akvardar, “Sberbank ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde yatırım bankacılığı, finansman faaliyetleri konularında stratejik iş birliği ve farklı programlar çerçevesinde Sberbank’ın Banka Kurum Üniversitesi’nin deneyimlerinden ve bilgi birikiminden yararlanma şansı yakalayacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Genç Global Liderler Listesinde Tek Türk 14.05.2018

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp,

Dünya Ekonomik Forumu “Genç Global Liderleri” (Young Global Leaders) arasına girdi.

Önümüzdeki 5 sene içerisinde dünyanın geleceğini şekillendirme potansiyeli olan 100 kişiden biri seçilen Ilıcak, iş ve bilim insanları, sanatçılar, girişimciler, mühendisler, düşünürler ve sivil toplum liderlerinden oluşan topluluğa bu yıl Türkiye’den davet edilen tek isim oldu.

Dünya Ekonomik Forumu 2018 yılı için “Genç Global Liderler” topluluğuna davet edilen iş ve bilim insanları, sanatçılar, girişimciler, mühendisler, düşünürler ve sivil toplum liderlerinden oluşan 100 kişiyi duyurdu. Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl tüm dünyadan, 40 yaşın altında kişileri davet ettiği “Genç Global Liderler” topluluğuna, Türkiye’den sadece Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp seçildi. Bu senenin Genç Global Liderleri önümüzdeki 5 sene içerisinde topluluğun diğer üyeleriyle birlikte dünyanın sorunlarına çözüm bulmaya çalışacak.

2018 yılının “Genç Global Liderleri” arasında yer almanın heyecan verici olduğunu ifade eden İpek Ilıcak Kayaalp, Rönesans Holding’in iş dünyasındaki başarıları kadar sosyal sorumluluk ve toplumsal fayda anlamında başarılı çalışmalar gerçekleştirmesini önemsediğine dikkat çekiyor. Sürdürülebilirliği kurumsal kültürlerinin merkezine koyduklarını hatırlatan Ilıcak Kayaalp, “Gençler bizim ilham ve enerji kaynağımız. Onlara inancımız ve güvenimiz sonsuz. Yaratıcılıkları ve kendilerine olan güvenleri ile sürdürülebilir bir geleceği onlar inşa edecek. Bu nedenle, özellikle çocuklara ve gençlere yönelik toplumsal farkındalık yaratacak sosyal sorumluluk projeleri ve gönüllülük çalışmalarını uygulamaya geçirmeyi önemsiyoruz. Ve elbette kadının ekonomik yaşamın içerisinde daha fazla yer almasını ve daha da güçlenmesini destekliyoruz. Kadının hayatın her alanında var olan yaratıcılığının, hayata katkısının takdir edildiği ve eşit koşullarda değer bulduğu bir gelecek için tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. Genç Global Liderler Topluluğu’nun bir parçası olarak geleceğin liderleriyle bu deneyimleri paylaşacağım ve daha iyi gelecek için onlarla birlikte çalışacağım için heyecan duyuyorum.” dedi.

40 yaşın altında genç liderlerden oluşan 2018 Genç Global Liderler topluluğunda İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Finlandiya Eğitim Bakanı Sanni Grahn-Laasonen, Amerika Birleşik Devletleri Massachusetts Senatörü Joseph P. Kennedy ve ünlü girişimci Miroslava Duma gibi farklı alanlarda çalışan liderler bulunuyor. Seçilenlerin 5 yıl boyunca çalışmalara dahil olduğu toplulukta önceki yıllarda Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Google’un kurucusu Larry Page, Spotify kurucusu Daniel Ek ve Alibaba.com CEO’su Jack Ma gibi iş dünyasından isimlerin yanı sıra yanı sıra aktör Leonardo DiCaprio, ekonomist Daron Acemoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı ve Emmanuel Macron gibi sanat, spor, siyaset ve düşünce dünyasından ünlü isimler yer aldı.

 

Rönesans Holding ve TAV İnşaat ortaklığı Avrupa’da 12.08.2018

Amsterdam Schiphol Havalimanı ek terminal binası Türklere emanet

Rönesans Holding’in grup şirketi Ballast Nedam ve TAV İnşaat ortaklığı, Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndaki ek terminalin inşa ihalesini kazandı. Projenin 2019 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Amsterdam Schiphol Havalimanı kapasitesini artırmak için genişlemeye devam ediyor. Royal Schiphol Group’un Amsterdam Schiphol Havaalanı ek terminal binası genişletme çalışmaları için açtığı ihaleyi Rönesans Holding grup şirketi Ballast Nedam ve TAV İnşaat ortak girişimi kazandı. Royal Schiphol Group, ihale çerçevesinde hem yeni iskele hem de uçak park yerlerinin inşasını ortak girişime verdi. Genişletme çalışmaları kapsamında inşa edilecek 55.000 m2’lik bir alana sahip yeni iskelenin kuzeyinde, dar gövdeli uçaklar için beş kapı bulunurken, güneyinde geniş gövdeli uçaklar için ise üç kapı bulunacak. İlerleyen dönemde ise güney tarafa iki geniş gövdeli kapı daha eklenecek.

Sürdürülebilir terminal

Schiphol’daki ek terminal binasının yapımında biyomateryaller, yalıtımlı camlar ve geri dönüşümlü plastik ve işlenmemiş mermer taşlar kullanılıyor. Bina ayrıca 5.000 m2 güneş paneline sahip olacak ve temizlik için yağmur suları kullanılacak. Yeni terminal binası; güvenlik kontrol noktaları, sınır kontrolü, mağaza ve yiyecek içecek alanları gibi bir terminalde olması gereken tüm özellikleri taşıyacak. Ek olarak, terminal binasının üç katlı olması, farklı sınır ve güvenlik kurallarına tabi yolcuların birbirlerinden ayrı tutulmasını sağlayacak. Sonuç olarak, yeni terminal binası; Schengen ülkelerine giden ve bu ülkelerden gelen yolcular, kıtalar arası seyahat eden yolcular ve güvenlik taraması uygulamaları, ilgili Avrupa mevzuatıyla uyumlu olmayan ülkelerden gelen yolcular için kullanılabilecek.

Ballast Nedam Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Düzyol, “Kurulduğu 1993 yılından bu yana Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’daki hızlı büyüyüşünü de sürdüren Rönesans Holding, dünyanın lider müteahhitlik şirketleri arasında ilk sıralarda yer alma hedefiyle organik ve inorganik büyüyüşünü sürdürüyor. ENR listesinde dünyanın 38’inci, Avrupa’nın ise 10’uncu en büyük uluslaraarası müteahhiti olan Rönesans Holding olarak, Hollanda’nın en eski inşaat şirketlerinden biri olan Ballast Nedam’ı 2015 yılında satın alarak bünyemize kattık. Bu satın alma sonucunda yaklaşık 150 yıllık deneyime sahip Ballast Nedam’ın Avrupa’daki büyüme ivmemizi katlayarak artıracağını açıklamıştık. Kısa sürede Avrupa’daki ciromuzu 1 milyar Euro’nun üzerine çıkarmayı başardık. Bugün geldiğimiz noktada ortağımız TAV İnşaat ile Amsterdam Schiphol Havalimanı ihalesini kazanmaktan ve bu projenin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye’yi yurt dışında da başarıyla temsil ediyoruz. Avrupa şehirlerinin en büyük projelerinde Rönesans imzası bulunması, sadece bizim için değil ülkemiz için de gurur kaynağı.” dedi.

TAV İnşaat Genel Müdürü Ümit Kazak, “Schiphol Havalimanı’nda yapılacak ek terminal binası ihalesini ortağımız Ballast Nedam ile birlikte kazanmaktan mutluluk duyuyoruz. Ortağımız Ballast Nedam’ın sahibinin de bir Türk inşaat firması olması gerçekten Türk inşaat sanayiinin nerelere geldiğinin bir göstergesidir. TAV İnşaat olarak, havalimanı tasarımı, finansmanı ve yapımında uzmanlaştık. ENR tarafından açıklanan verilere göre bu alanda son 4 senedir dünyanın en büyük 3 şirketi arasında yer alıyoruz. Bugüne kadar Türkiye ve yurtdışında gerçekleştirdiğimiz projelerin sözleşme bedeli 19,2 milyar dolara ulaştı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yedi ülkenin başkent havalimanlarında imzamız bulunuyor. Fransa’nın ardından Hollanda’da gerçekleştireceğimiz bu projeyle, Avrupa Birliği pazarında da tercih edilen bir marka olarak büyümemizi sürdürmek üzere çalışacağız. Ortaklarımızla birlikte gerçekleştireceğimiz bu proje, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan Schiphol Havalimanı’nın genişleme çalışmaları açısından büyük önem taşıyor. Havalimanı inşaatı alanında iyi bir ülke temsilciği yaptığımıza inanıyoruz. Genç Türk mimar ve mühendislerine uluslararası alanda istihdam sağlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.