Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Petkim Limanı...

Petkim Limanı’na Dördüncü Kez Yeşil Liman Sertifikası Verildi

Petkim Limanı’na dördüncü kez Yeşil Liman Sertifikası verildi

SOCAR Türkiye’ye ait Petkim Limanı; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ile Türk Standardları Enstitüsü tarafından yapılan denetimlerin ardından Yeşil Liman Sertifikasını dördüncü kez almaya hak kazandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından yürütülen, Yeşil Liman (Green Port) Projesi kapsamında verilen Yeşil Liman Sertifikası sahiplerini buldu.

SOCAR Türkiye’ye ait Petkim Limanı’nın almaya hak kazandığı Yeşil Liman Sertifikası, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Merkez Konferans Salonu’nda düzenlenen törende, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından Petkim’in Tedarik Zincirinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Demirözü’ne takdim edildi.

Yeniden belgelendirme kapsamında; liman operasyonları, limanlarda sağlık ve güvenlik, çevre yönetim sistemleri, sera gazı yönetim planı ve enerji verimliliği denetimi uzmanlar tarafından gerçekleştirildi.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, IEC/ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi , TS/ISO 31000 Risk Yönetimi Doğrulama Sistemi ve TS/ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi’nden oluşan entegre yönetim sistemi yapısına sahip olan Petkim, böylelikle dördüncü kez Yeşil Liman Sertifikasını mevcut yapısına eklemiş oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ve Türk Standardları Enstitüsü tarafından 2014 yılında başlatılan Yeşil Liman Projesi ile liman tesislerinde entegre kalite yönetim sisteminin oluşturulması, çevredeki deniz suyu kalitesinin iyileştirilmesi ve korunması, çevresel kirliliğin azaltılması, enerji verimliliğinin en yüksek seviyede tutulması, atık geri dönüşümünün sağlanarak atık miktarının azaltılması, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınması hedefleniyor.

 

Petlim Artık SOCAR Terminal Adıyla Hizmet Verecek

20.03.2019 – Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner terminali Petlim artık SOCAR Terminal adıyla hizmet verecek. 400 milyon dolarlık yatırımla kurulan ve 2017’de tam kapasite faaliyete geçen Petlim’in geçtiğimiz aylarda işletmesini de üstlenen SOCAR Türkiye, terminalin adını SOCAR Terminal olarak yeniledi. Limanın kurumsal kimliğinin de yenilendiğini söyleyen SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, terminalin operasyonel yapısını koruyacağını ve bölgenin en büyük ve en derin limanı olarak müşterilerine yenilikçi bir anlayışla hizmet vermeye devam edeceğini kaydetti.

SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petlim Konteyner Terminali kurumsal kimliğini yeniledi. Aralık 2018’de işletmesi, SOCAR Türkiye tarafından APM Terminals (APMT) şirketinden devralınan Petlim’in unvanı ‘SOCAR Terminal’ olarak yenilendi. İsminin yanı sıra kurumsal kimliğini de yenileyerek değişim sürecine giren SOCAR Terminal, faaliyete başladığı süreçteki liman yönetim sistemi ve operasyonel yapısını korurken, SOCAR’ın Türkiye’deki entegrasyon vizyonu ve hedefleri doğrultusunda faaliyetlerine devam edecek.

SOCAR Terminal’in yenilenen adı ve kurumsal kimliğiyle Ege Bölgesi’nin dünyaya açılan kapısı olmaya devam edeceğini söyleyen SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, bu dönüşümle SOCAR’ın Türkiye için katma değer yaratma vizyonunu yansıtmak istediklerini belirterek, “SOCAR olarak Türkiye’yi ekonomik anlamda güçlendirecek, cari açığı azaltmaya yardımcı olacak stratejik yatırımlarımızla kalıcı değerler yaratmayı hedefliyoruz. SOCAR Terminal de, Ege Bölgesi’nde yeni nesil gemilere hizmet verebilen ilk ve tek liman olarak, hem İzmir Aliağa için hem bölge için hem de Türkiye için değer yaratmaya devam ediyor. SOCAR Terminal’in işletmesini üstlenen APM Terminals’e (APMT) ait şirketi satın alarak, terminalin işletmesini de Aralık 2018 itibarıyla SOCAR Türkiye üstlendi. Bu süreçle birlikte, SOCAR’ın entegrasyon vizyonunu en iyi şekilde yansıtabilmek amacıyla limanın unvanını ve logosunu yeniledik. Çok kısa bir süre içinde terminalde bulunan tüm logoları SOCAR Terminal olarak değiştireceğiz” diye konuştu.

EGE BÖLGESİ’NİN EN BÜYÜK LİMANI

Tamamı Türk mühendis ve müteahhitleri tarafından inşa edilerek Eylül 2017’de faaliyetine başlayan SOCAR Terminal, Ege Bölgesi’nde 18.000 TEU kapasiteli yeni nesil gemilere hizmet verebilen ilk ve tek liman unvanına sahip. 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ve 16 metrelik minimum su derinliği ile Ege Bölgesi’nin en büyük limanı konumunda olan SOCAR Terminal, müşterilerine ve gemi işletmecilerine getirdiği yenilikler, güçlü altyapısı ve değerler bütünü ile Ege Bölgesi ve Türkiye’ye değer katmaya devam ediyor.

 

Petlim Konteyner Terminali Varlık Yönetim Sistemi’ni Devreye Aldı

04.06.2018 – Ege Bölgesi’nin en büyük entegre limanı Petlim, dünyanın dört bir yanından gelen gemilere sağladığı altyapı, teknoloji ve güvenlik sistemleriyle standartların üstünde hizmet sunuyor. Petlim son olarak devreye aldığı Varlık Yönetimi Sistemi (Asset Integrity Management – AIM) ile terminalin yaklaşık 14.000 altyapı elemanının durumunu izleyecek ve terminalde olası riskleri de bu şekilde yönetecek.

SOCAR Türkiye’nin iştiraki olan Petlim Limancılık ve Ticaret A.Ş., Petlim Konteyner Terminali’nin ikinci fazının da tüm izinlerinin tamamlanmasının ardından standartlarını yükseltmeye devam ediyor. Altyapı, teknoloji ve güvenlik sistemleriyle müşteri memnuniyetini ön planda tutan terminal, Varlık Yönetimi Sistemi (Asset Integrity Management-AIM) projesini devreye alarak, standartlarını bir üst seviyeye taşıdı.

Petlim Limancılık ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu, yeni sistemle olası altyapı problemlerini önceden tespit ederek, erken müdahale imkanı bulacaklarını ifade etti. Sistemin yaklaşık 14 bin altyapı elemanının teker teker ele alınarak risk bazlı analizinin yapıldığını ifade eden Çırakoğlu, “Terminalin işletilmesi ile ilgili belirlenen tüm riskleri bu sistemle sürekli izleyip kontrol altında tutabileceğiz. Tüm limanlarda bakım ve onarım bazlı sistemler bulunuyor. Fakat bu kadar kapsamlı bir Varlık Yönetimi Sistemi, ancak petrokimya tesisleri ile rafineriler tarafından kullanılıyor. Bu sistemle bir yandan terminalin verimliliğini artırırken diğer yandan olası risklerin etkilerini önemli bir oranda düşürmeyi hedefliyoruz. Bu sayede yatırımımıza daha proaktif bir yaklaşımla bakabilecek, ihtiyaç durumunda ise önlemlerimizi erkenden alabileceğiz. Yani, problem olduğunda reaksiyon göstermek yerine olası problemleri öngörüp, terminalimizin sağlığını sürekli denetleyeceğiz” diye konuştu.

Petlim’in vizyonunun temel parçalarından biri olan AIM, yine Petlim’e ait konteyner terminalindeki altyapıların belli bir metodoloji çerçevesinde, risk bazlı olarak muayenesi ve izlenmesini, bu sayede de tesisin sorunsuz çalışmasını sağlamayı hedefliyor. AIM’in parçası olan bir yazılım üzerinden hangi aralıklarla nelerin kontrol edileceği, altyapı elemanlarında nasıl muayene yapacağını kolaylıkla takip edilebilecek ve muayene sonuçları yine aynı yazılım içinde raporlayabilecek. Bu raporlarla altyapının durumu kaydedilecek, varsa önleyici tedbirler alınabilecek, ileriye yönelik de hem performansa yönelik tahminler hem de bakım ve yatırım planlaması yapabilecek.

Petlim bu kapsamda, DNV-GL (Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd) ile 2017 yılının başından itibaren çalışmaya başladı. Proje Mayıs 2018 ayında tamamlanarak, muayene ve değerlendirmelere başlanıldı.

 

Ege Bölgesi’nin En Büyük Konteyner Terminali Petlim, Kapasitesini İkiye Katlayacak

18.09.2017

Geçen yıl faaliyete başlayan Ege Bölgesi’nin en büyük entegre limanı Petlim’in ikinci fazının inşaatı tamamlandı. Toplamda 450 milyon dolarlık yatırım değeri olan Petlim Konteyner Terminali’nde ikinci fazın devreye girmesiyle birlikte kapasite iki kat artarak 1.5 milyon TEU’ya çıkacak

SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petlim Konteyner Terminali’nin ikinci fazının inşaatı tamamlanarak hizmete açıldı. APM Terminals İzmir tarafından işletilen ve 7 Aralık 2016’da ilk geminin yanaştığı toplam 450 milyon dolar yatırım ile hayata geçen Petlim, ikinci fazın devreye girmesiyle birlikte 750 bin TEU olan kapasitesini, gerekli işletme izinlerinin alınmasının ardından 1.5 milyon TEU’ya yükseltecek.

Petlim Konteyner Terminali’nin inşaatının bitirilerek limanın işletmecisi APM Terminals İzmir’e devri kapsamında 15 Eylül’de limanın rıhtımında bir tören gerçekleştirildi. Törende Petlim Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu ile limanı 28 yıllığına işletecek olan dünyanın en büyük konteyner terminal işletmecilerinden APM Terminals İzmir’in Genel Müdürü Robert Hambleton, inşaatın son betonunu atarak projenin inşaatını tamamladı. Burada bir konuşma yapan Doğan Çırakoğlu limanın, Türkiye’nin en büyük doğrudan yabancı yatırımcısı olan SOCAR Türkiye’nin entegrasyon vizyonunun lojistik ayağını oluşturduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “700 metrelik konteyner rıhtımı, 42 hektarlık geri sahası ve 150 metrelik genel kargo ve dökme yük rıhtımı bulunan Petlim’in tamamen Türk mühendisler ve Türk müteahhitler tarafından tamamlanmış olması bize ayrı bir gurur veriyor. Dünyanın en büyük konteyner gemilerinin yanaşabileceği bir kapasiteye kavuşan Petlim, ikinci fazın tamamlanmasıyla, tüm Ege Bölgesi’nin ihracatı için gerekli lojistiği tek başına sağlayacak duruma geldi. 8.5 milyon adam/saat çalışmayla tamamlanan Petlim’de tüm çalışanlar, projeye geldikleri şekilde sağlıkla evlerine dönmüşlerdir. Bu; böyle büyük bir proje için çok önemli bir başarıdır. Bu projeyi inşa eden isimsiz kahramanlarına da buradan teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

600 KİŞİLİK İSTİHDAM

Rıhtım dizaynı ve 16 metrelik su derinliği ile 16 bin TEU kapasiteli son nesil gemilere hizmet verebilme özelliğine sahip olan terminal, Ege Bölgesi’nin ihracat, ithalat ve ticaret yeteneğine çok önemli bir güç katacak. Terminalin ikinci fazının devreye girmesiyle birlikte elleçleme kapasitesi ikiye katlanırken, APM Terminals İzmir tarafından istihdam edilecek çalışan sayısı da zaman içinde 600’e ulaşacak.

Star Rafineri’de Son Durum

Petkim Petrokimya PETKM Hisse Analiz ve Yorumları