Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Bilgin Enerji...

Bilgin Enerji, OMV’den Samsun Elektrik Üretim A.Ş.’yi Satın Aldı

Bilgin Enerji, OMV’den Samsun Elektrik Üretim A.Ş.’yi Satın Aldı

Bilgin Enerji, Viyana merkezli uluslararası petrol ve gaz şirketi OMV’den, OMV Samsun Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi satın almak için anlaşmaya vardı. Anlaşma Türkiye Rekabet Kurumu ve ilgili diğer kurumların onayından sonra devreye girecek. Satış sürecinin en geç 2018’in 4. çeyreğine kadar tamamlanması bekleniyor.

OMV Samsun Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş, Samsun’da inşa ettiği 896.69 MWm / 886.92 MWe lisans kapasitesine sahip doğal gaz kombine çevrim santralini 2013’te işletmeye almıştı.

Bilgin Enerji İcra Kurulu Başkanı Tolga Bilgin “Türkiye’nin en esnek ve verimli doğal gaz santrallerinden birine sahip bu şirketin satın alınması ile birlikte kurulu gücümüzü 1760 MW’a çıkartarak pazar payımızı artırmayı ve yenilenebilir enerji üretim portföyümüzü daha dengeli ve esnek bir hale getirmeyi planlıyoruz. Ülkemiz ekonomisinin gücüne ve geleceğine olan inancımız satın alma kararımızda etkili oldu” dedi.

Bilgin Enerji hakkında

Bilgin Enerji, 1994 yılından itibaren geliştirdiği hidrolik ve rüzgar enerjisi projelerini, yasal mevzuatın oluşmasının ardından devreye almaya başlamış, Türkiye’nin ilk lisanslı hidroelektrik santrali olan Hacılar HES 2003 yılında, ilk lisanslı rüzgar enerjisi santrali olan Bandırma RES 2006 yılında işletmeye alınmıştır. Toplam 5 adet 397MW gücünde rüzgar enerjisi santrali, 6 adet (üçü iştirakleri ile) toplam 477MW gücündeki hidroelektrik santrali kapasitesi ile Bilgin Enerji yenilenebilir kaynaklardan yıllık ortalama 2.6 milyar kWh elektrik üretmektedir. Bilgin Enerji aynı zamanda Türkiye’nin ilk karbon emisyonu ticaretine imza atan firma olmuştur.

OMV SAMSUN ELEKTRİK SANTRALİ 35 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA YENİLENİYOR 22.05.2018

Türkiye’nin elektrik enerjisi tedarikine önemli katkıda bulunan OMV Samsun Elektrik Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ndeki bakım çalışması Haziran ayında tamamlanacak. Tesisin verimliliğini ve kapasitesini artıracak, 150 bin adam-saat mesai gerektiren bakım çalışması toplam 35 milyon dolara mal olacak. OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Korkut Öztürkmen bakım sürecinin santralin elektrik arzını etkilemediğini söyledi.

890 MWe’lık kurulu gücüyle Türkiye’nin elektrik enerjisi tedarikine önemli katkıda bulunan OMV Samsun Elektrik Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’ndeki planlı ana bakım ve yenileme çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Bakım çalışması Türkiye’nin en verimli santrallerinden olan OMV Samsun Elektrik Santrali’nde kapasite ve verimlilik artışı sağlıyor.

İlk aşaması 17 Ekim 2017’de başlayan santralin bakım çalışmasında ikinci aşamaya Mart 2018’de geçildi. Çalışma kapsamında her iki ünitenin gaz türbinlerinin ana parçaları tamamen yenilendi, atık ısı kazanları ve jeneratör sargı iyileştirme işlemleri gerçekleştirildi ve 1 no’ lu ünitede buhar türbini performans artışı sağlandı.

7/24 vardiyalar halinde yaklaşık 500 ilave çalışanın istihdam edildiği, 150 bin adam-saat mesai gerektiren bakım çalışmasında yüzde 95 yerli işgücü ve mühendislikten yararlanılıyor.

Kasım 2017’de tamamlanan ilk bakım aşaması 18 milyon dolara mal oldu. Mart 2018’de başlanan ve toplam iki buçuk ay sürecek olan diğer ünitedeki bakım çalışmasının maliyeti ise 17 milyon dolar.

Öztürkmen: “Bakım süreci elektrik arzını etkilemedi”

OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Korkut Öztürkmen çalışmayla ilgili olarak “Türkiye’nin en düşük emisyona sahip ve en verimli santrallerinden biri olan OMV Samsun Elektrik Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’mizi pazar şartlarına rağmen, teknik olarak her zaman en üst düzeyde tutarak ülke ekonomisine ve enerji arz güvenliğine maksimum katkı sağlıyoruz. Bu çalışmayla santrale toplam 35 milyon dolar yatırım yaptık” diye konuştu.

Santral verimini en üst seviyeye çıkarmak, kaliteli, güvenli ve sürekli enerji üretimini sağlamak, üretim maliyetini azaltmak, arıza ihtimalini en aza indirmek, tesisin emre amadeliğini artırmak ve çevre emisyon limit değerleri kapsamında çalışmasını sağlamak için planlı ana bakımların şart olduğunu vurgulayan Öztürkmen “Bu bakım süreci elektrik arzımızı etkilemeyecek şekilde planlandı” dedi.

Avusturya’nın ve Avrupa’nın en büyük halka açık enerji şirketlerinden OMV’nin 2013 yılında 600 milyon avro yatırımla Samsun’da faaliyete geçirdiği santral, şirketin Türkiye’deki en büyük yatırımı. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 3’ünü karşılama kapasitesine sahip.

Bakım çalışmasının haziran başı itibarıyla tamamlanması planlanıyor.

RAKAMLARLA OMV SAMSUN ELEKTİK SANTRALİ BAKIM VE YENİLEME ÇALIŞMASI

  • 890 MWe’lık kurulu güç
  • 600 milyon avro yatırım ile 2013’te faaliyete geçirildi
  • Santral Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 3’ünü karşılama kapasitesine sahip
  • Yılda yaklaşık 7 milyar kW saat elektrik üretim kapasitesi
  • İşletmeye geçişinden bu yana 1 milyon 700 bin adam-saat kayıp zamansız çalışma
  • İlkine 17 Ekim 2017’de, ikincisine Mart 2018’de başlanan iki aşamalı bakım çalışması
  • Bakım için 7/24 vardiyalar halinde yaklaşık 500 ilave çalışan istihdam
  • 150 bin adam-saat mesai, yüzde 95 yerli işgücü ve mühendislik

Toplam 35 milyon dolarlık bakım ve yenileme yatırımı

 

TÜRKİYE’NİN İHTİYACI DENGELİ ENERJİ PORTFÖYÜ

24. ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’ndaki ‘Doğal Gaz Santrallerinin Gelecekteki Rolü’ oturumunda konuşan OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü Korkut Öztürkmen“Dengeli bir enerji portföyüne sahip olmak ülke olarak önceliklerimiz arasında. Doğal gaz ve doğal gaz santralleri gelecekte de bu güvenceyi sağlayan en önemli kaynak olmaya devam edecek” dedi.

Enerji sektörünün en büyük oyuncularını bir araya getiren ICCI Powered by POWER-GEN – 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı bugün İstanbul’da başladı. Bu yıl 24.’sü düzenlenen Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın birinci gününde OMV Samsun Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Korkut Öztürkmen ‘Doğal Gaz Santrallerinin Gelecekteki Rolü’ konulu oturuma başkanlık etti. Oturuma Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven, TÜRKOTED Onursal Başkanı Özkan Ağış ve Zorlu Enerji Yatırımlar İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap konuşmacı olarak katıldı.

Açılışta konuşan Öztürkmen “Halen dünyadaki enerji üretiminin yüzde 21’i doğal gazdan sağlanıyor. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki OECD Avrupa bölgesindeki doğal gaz tüketimi, 2040 yılına kadar ortalama yüzde 1,3 oranında büyüyecek. Elektrik sektörü bu büyümenin yarısından fazlasını oluşturacak. 2020’den 2040’a kadar enerji üretimi için doğal gaz kullanımında yılda ortalama yüzde 3,6 artış olması öngörülüyor, ki bu oran tüm diğer enerji kaynaklarınkinden daha yüksek” dedi.

BÖLGESEL ENERJİ MERKEZİ TÜRKİYE

Türkiye açısından ise sistemin işlemesi, enerji arz güvenliği ve sürdürülebilirlik açılarından doğal gaz santrallerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Samsun Elektrik Genel Müdürü Öztürkmen, son 10 yılda Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ikiye katlandığını ve bu ihtiyacın karşılanmasında doğal gaz santrallerinin hatırı sayılır bir paya sahip olduğunu söyledi.

Öztürkmen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde 288 tane doğal gaz santrali bulunuyor ve geçen yıl Türkiye’nin elektriğinin yüzde 38’i bu santrallerde üretildi. Yeni nesil doğal gaz santralleri, hızlı devreye alma ve operasyonel esneklikleri dolayısıyla Türkiye enerji arzının sigortası durumunda. Bu santraller Türkiye’nin bölgesel bir enerji merkezi olma hedefine ulaşmasında ve Türkiye’de sürdürülebilir bir enerji politikasının tesis edilmesinde belirleyici bir role sahip olacak. Sektörün bir temsilcisi olarak inanıyorum ki, dengeli bir enerji portföyüne sahip olmak ülke olarak önceliklerimiz arasında yer almaya; doğal gaz ve doğal gaz santralleri de bu güvenceyi sağlayan en önemli kaynak olmaya devam edecek.”

OMV Samsun Elektrik, enerji sektörünün en büyük markalarını buluşturan, 4 Mayıs’a kadar sürecek 24. ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın özel sponsorluğu ile birlikte enerji sektörünün en önemli ödüllerinden biri olan ICCI Enerji Ödülleri’nin de platin sponsorluğunu üstlendi.

OMV 24. ICCI ULUSLARARASI ENERJİ VE ÇEVRE FUARI VE KONFERANSI’NIN ÖZEL SPONSORU

OMV Samsun Elektrik, 2-4 Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek 24. ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın özel sponsoru oldu. OMV Samsun Elektrik ayrıca ICCI Enerji Ödülleri’ne de Platin Sponsor olarak destek veriyor.

OMV Samsun Elektrik Üretim A.Ş., enerji sektörünün en büyük markalarını buluşturan ICCI Powered by POWER-GEN – 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın ana destekçileri arasında yer aldı. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin yüzde 2’sini üreten OMV Samsun Elektrik, bu yıl 24’sü düzenlenen Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın özel sponsorluğunu üstlendi.

OMV Samsun Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Korkut Öztürkmen, etkinliğin ilk günü ‘Doğalgaz Santrallerinin Gelecekteki Rolü’ konulu oturuma başkanlık edecek. TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı da olan Öztürkmen yine aynı gün ‘Sürdürülebilir Gelecek İçin Sürdürülebilir Enerji’ raporunun açıklanacağı TÜSİAD Özel Oturumu’na da konuşmacı olarak katılacak.

OMV Samsun Elektrik Genel Müdürü Öztürkmen ICCI Fuarı sponsorluğu hakkında şunları kaydetti: “Enerji sektörünün kalbinin attığı böylesi büyük bir etkinliğe OMV Samsun Elektrik olarak destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Sektörün güçlü oyuncularını bir araya getiren 24. ICCI POWER-GEN’de katılımcılarla birlikte enerjinin geleceğini tartışacağız. Teknolojiden sürdürülebilirliğe enerjiyi ilgilendiren tüm başlıklar farklı oturumlarda gündeme getirilecek. Sektörün tüm oyuncuları için ufuk açıcı bir etkinliğin sponsoru olmak bu açıdan bizim için çok önemli.”

Enerji Ödülleri’ne Platin Sponsor

OMV Samsun Elektrik aynı zamanda Türkiye enerji sektörünün en önemli ödüllerinden biri olan ICCI Enerji Ödülleri’nin de Platin Sponsoru oldu. Türkiye’de ilk ve tek olan ve 2011’den bu yana her sene enerji sektörünün lider firmalarına verilen ödüller bu yıl 2 Mayıs Çarşamba akşamı düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Avusturya’nın en büyük halka açık enerji şirketlerinden biri olan OMV’nin 600 milyon euronun üzerinde bir yatırımla 2013 yılında Samsun’da faaliyete geçirdiği, 890 MWe’lık güce sahip doğal gaz kombine çevrim santrali, Samsun, Ordu, Amasya ve Sinop illerinin tüm enerjisini üretebilecek kapasitede. OMV Samsun Elektrik Santrali tek şaftlı, deniz suyu soğutmalı kombine çevrim teknolojisiyle Türkiye’nin en verimli ve esnek santrallerinden biri.

OMV

OMV sorumluluk bilinciyle petrol ve gaz, yenilikçi enerji ve ileri teknoloji petrokimya çözümleri üretmekte ve pazarlamaktadır. OMV Aktiengesellschaft, 2017 yılında gerçekleştirdiği 20,2 milyar avro grup satışı ve yaklaşık 20.700 çalışanı ile Avusturya’nın en büyük sanayi şirketlerinden biridir. OMV Upstream iş kolundaki faaliyetlerinde 5 ana bölgeye odaklanmaktadır: CEE (Romanya ve Avusturya), Kuzey Denizi, Orta Doğu ve Afrika, Rusya ve Güneydoğu Asya Adaları. OMV, 2017 Haziran ayı itibarıyla Downstream’de 17,8 milyon ton yıllık rafinaj kapasiteye sahiptir ve yaklaşık 2.000 akaryakıt istasyonu ile 10 ülkede hizmet vermektedir. Avusturya’da bir doğal gaz boru hattı ile Avusturya ve Almanya’da doğal gaz depolama tesisleri işleten OMV’nin gaz satış hacmi 2017 yılında 123.4 TWh’a yükselmiştir. 

OMV Samsun Elektrik 

OMV’nin 600 milyon avro yatırımla, 2013 yılında Samsun’da hayata geçirdiği, 890 MW’lık güce sahip doğal gaz kombine çevrim santrali, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık %3’ünü karşılama kapasitesine sahiptir. Türkiye’deki en düşük emisyona sahip ve en verimli santrallerinden biri olan OMV Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, gelişmiş teknolojisi ve yılda yaklaşık 7 milyar kW saat elektrik üretim kapasitesi ile bölgenin ve ülkenin elektrik enerjisi tedarikine büyük bir katkıda bulunmaktadır.  

Sürdürülebilirlik 

OMV Resourcefulness konsepti ile sorumlu davranış biçimini tüm değer zincirinde etkin bir şekilde uygulamaktadır. Amaç yenilikçi çözümler aracılığıyla toplum, çevre ve OMV için kazan-kazan yaklaşımını yaratmaktır. Bu yaklaşım genel olarak su ve CO2 yönetimi, geleceğin enerji kaynaklarını güvenceye alma ve özellikle kadınlara destek veren eğitim ile gelişime odaklanmaktadır. OMV, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ndeki imza sahiplerinden biridir