Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Naturelgaz ge...

Naturelgaz gelirlerini yüzde 46 artırdı FAVÖK’ü 21.6 milyon TL’ye ulaştı

01.06.2021 – Taşımalı doğal gaz pazarının lideri ve Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz’ın satış gelirleri 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 46 artışla 125.2 milyon TL’ye yükseldi. Şirketin FAVÖK’ü de bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49 artışla 21.6 milyon TL’ye yükselirken, net karı 858 bin TL oldu.

Şirketin güçlü ilk çeyrek finansal performansını değerlendiren Naturelgaz CEO’su Hasan Tahsin Turan, “Sağlıklı bilanço yapımız sayesinde güçlü sonuçlar elde ettik. 2020 yılı sonunda 105 milyon TL olan net borç rakamımız, halka arzdan sağladığımız nakit girişi ile 2021 yılının ilk çeyreği itibarıyla 26 milyon TL net nakit fazlası olarak gerçekleşti. Yeni yatırımlar ile mevcut operasyonlarımızdaki büyüme imkanlarını değerlendirirken, yeni ülkelerde de karlı proje fırsatlarını hayata geçirmek için çalışacağız” dedi.

Taşımalı doğal gaz pazarının lideri ve Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz, 2021 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. 2021 yılının ilk çeyreğinde Naturelgaz’ın satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 46 artarak 125.2 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artarak 21.6 milyon TL’ye yükseldi. Naturelgaz’ın özkaynakları 358.1 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, üç aylık net dönem karı 858 bin TL oldu.

Naturelgaz’ın 2021 yılının ilk çeyreğinde satış hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artarak 48.2 milyon Sm3 seviyesine yükseldi. Şirketin satış hacmindeki artış büyük ölçüde Şehir Gazı satışlarındaki büyümeden kaynaklanırken, 2020 yılı sonunda, SOCAR Türkiye’nin LNG ve CNG dağıtım operasyonlarının devir alınarak Naturelgaz bünyesinde birleştirilmesi sonucunda sağlanan inorganik büyüme de şirketin satış hacmindeki artışa önemli katkı sağladı.

Oto CNG’de istasyon sayısını 21’e çıkaracak

2021 yılının ilk çeyreğinde iş geliştirme faaliyetlerine de devam eden Naturelgaz, Şubat ayında Petrol Ofisi ile Oto CNG pazarının geliştirilmesi için bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında, Petrol Ofisi’nin 12 istasyonunda kendi marka ve lisansları ile Oto CNG satışı yapmayı hedefleyen Naturelgaz, bu anlaşmayla birlikte Oto CNG istasyon sayısını 21’e çıkaracak.

Naturelgaz hisselerinin yüzde 30’u, 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla halka arz edilerek Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da NTGAZ koduyla işlem görmeye başladı. 2021 yılının enerji sektöründeki ilk halka arzı olan Naturelgaz’ın, 8,50 TL sabit fiyatla gerçekleştirdiği talep toplamaya yurt içi bireysel yatırımcılardan 75,3 kat, yurt içi kurumsal yatırımcılardan 28,8 kat, yurt dışı kurumsal yatırımcılardan ise 3,5 kat talep geldi. Halka arz büyüklüğü ise 293 milyon 250 bin TL olarak gerçekleşti. Halka arz edilen payların yüzde 60’ı yurt içi bireysel, yüzde 30’u yurt içi kurumsal ve yüzde 10’u ise yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.

‘2021 yılına güçlü bir başlangıç yaptık’

Şirketin 2021 yılı ilk çeyrek finansal performansını değerlendiren Naturelgaz CEO’su Hasan Tahsin Turan şunları söyledi: “Naturelgaz olarak 2021 yılının ilk çeyreğini oldukça başarılı finansal sonuçlarla geride bıraktık. FAVÖK rakamımız geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49 artış gösterdi. Bu performansımızda, satış hacmimizdeki artışın ve etkin maliyet yönetiminin büyük etkisi oldu. Pandemi döneminin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için operasyonel verimliliğe ve risk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik, operasyonlarımızı kur riskinden arındırdık. Sağlıklı bilanço yapımız sayesinde güçlü sonuçlar elde ettik. 2021 yılının geri kalanında da satış hacmimizi artırarak taşımalı doğal gaz pazarındaki lider konumumuzu güçlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Şirketin nakit akışını iyileştirirken borçluluk oranını da önemli ölçüde düşürdüklerini belirten Turan, “2020 yılı sonunda 105 milyon TL olan net borç rakamımız, halka arzdan sağladığımız nakit girişi ile 2021 yılının ilk çeyreği itibarıyla 26 milyon TL net nakit fazlası olarak gerçekleşti. Bu sayede, önümüzdeki dönemde finansman giderlerimizde de ciddi azalma bekliyoruz” dedi.

‘Yatırımlarımız devam ediyor’

2021 yılında yurt içi ve yurt dışı iş geliştirme faaliyetlerine de devam edeceklerini vurgulayan Naturelgaz CEO’su Hasan Tahsin Turan, “Naturelgaz olarak amacımız, müşterilerimiz için sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üretmeye devam etmek. Yeni yatırımlar ile mevcut operasyonlarımızdaki büyüme imkanlarını değerlendirirken, yeni ülkelerde de karlı proje fırsatlarını hayata geçirmek için çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

Enerji Sektöründe 2021 Yılının İlk Halka Arzı Naturelgaz Talep Toplamaya Başladı

25.03.2021 – Yılın enerji sektöründeki ilk halka arzı olacak Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz talep toplamaya başladı. Geçen yıl net karını bir önceki yıla göre 2 kat artırarak 90,2 milyon TL’ye çıkaran Naturelgaz, 8,50 TL sabit fiyat ile 25-26 Mart tarihlerinde talep toplayacak. Yüksek talep gelmesi beklenen şirket yıldız pazarda işlem görecek.

Yatırımcıların şirkete talebinin güçlü olacağını düşündüklerini belirten Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, “Şirketin 1 yıllık FAVÖK’ü kadar borcu var. Bu noktada rasyomuz çok iyi. Şirket operasyonlarında kur riskini neredeyse nötralize ettik. Önceden dövize endeksli doğal gaz alımımız vardı, biz şirketin gider ve gelirlerini TL’ye çevirdik” dedi.

Taşımalı doğal gaz pazarının lideri ve Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz halka arz için bugün talep toplamaya başladı. Yılın enerji sektöründeki ilk halka arzı olacak Naturelgaz, 8,50 TL sabit fiyatla talep toplayacak. 25-26 Mart tarihlerinde talep toplamayı sürdürecek olan şirket, geçen yıl net karını bir önceki yıla göre iki kat artırarak 90,2 milyon TL’ye çıkarmıştı. Yüksek talep gelmesi beklenen şirket yıldız pazarda işlem görecek.

Naturelgaz’ın ortak satışı dahil halka arz edilen paylarının piyasa değeri 267 milyon lira olacak. Bu tutar içinde şirket sermaye artışı yöntemiyle satılan paylardan yaklaşık 127 milyon lira gelir elde edecek. Payların tamamının satılması halinde şirketin sermayesinin yüzde 27,3’ü halka arz edilmiş, piyasa değeri ise yaklaşık 1 milyar lira olacak. Halka arza fazladan talep gelmesi durumunda 3,1 milyon hisse daha satışa konu edilebilecek. Halka arz edilecek hisselerin yüzde 60’ı yurtiçi bireysel, yüzde 30’u yurtiçi kurumsal ve yüzde 10’u ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Halka arzda konsorsiyum liderliğini Vakıf Yatırım Menkul Değerler, eş liderliği ise Global Menkul Değerler yapacak.

Socar LNG’yi bünyesine kattı

EPDK raporlarına ve Şirket tahminlerine göre, 2020 yılsonu itibarıyla satış hacmi bakımından Türkiye taşımalı doğal gaz sektörünün lideri olan Naturelgaz, 13 endüstriyel dolum tesisi ve özellikle şehirlerarası yük taşımacılığı ve şehir içi yolcu taşıması yapan otobüs, kamyon gibi ağır vasıtalara hizmet veren 9 Oto CNG istasyonu ve bu altyapıyı destekleyen 56.650 adet CNG silindiri, 341 adet CNG tankeri, 22 araçlık çekici filosu ve 67 adet endüstriyel CNG kompresörü ile Türkiye’deki en yüksek CNG dolum kapasiteli tesis ve Oto CNG istasyonu ağına sahip. Buna ek olarak, Socar Turkey LNG Satış A.Ş.’nin şirket bünyesine katılması sonrası Naturelgaz 6 adet LNG kara tankeri, 44 adet LNG stok tankı ve 94 adet buharlaştırıcı ile müşterilerine LNG de tedarik ederek, taşımalı doğal gaz sektöründeki ürün gamını tamamladı. Hem tesis ve istasyon altyapısı hem de dökme gaz satış hacmi bakımından Avrupa’nın önde gelen taşımalı doğal gaz şirketlerinden birisi olan Naturelgaz, 2020 yılında 173,4 milyon metreküp doğal gaz dağıtımı gerçekleştirerek yüzde 25 pazar payıyla lider konumunu güçlendirdi. Şirket, orta vadeli büyüme planları kapsamında, altyapısı gelişmemiş, ancak özellikle elektrik üretimi ve sanayi için taşımalı doğal gaz ihtiyacı bulunan Sahra Altı Afrika ülkelerine faaliyet alanını genişletmeyi öngörüyor.

Oto CNG’de istasyon sayısı 21’e çıkacak

Türkiye’de CNG kullanan araç filosunun düzenli olarak büyüyeceğini öngören Naturelgaz, bu alanda stratejik adımlar atıyor. Naturelgaz’ın Petrol Ofisi ile yaptığı anlaşma Oto CNG pazarının geliştirilmesini öngörürken, anlaşma ile ilk etapta Oto CNG müşterilerinin mevcut ikmal optimizasyonuna göre belirlenen şehir çıkışları ve ana arterler üzerindeki 12 Petrol Ofisi istasyonunda, Naturelgaz marka ve lisansları ile Oto CNG satışı yapılması hedefleniyor. Bu işbirliği sayesinde, Naturelgaz mevcut Oto CNG istasyon sayısını 21’e çıkaracak.

‘Kur riski taşımıyoruz’

Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, yatırımcıların şirkete talebinin güçlü olacağını düşündüklerini ifade etti. Şirketin 1 yıllık FAVÖK’ü kadar borcu olduğunu belirten Turan, “Bu noktada rasyomuz çok iyi. Şirket operasyonlarında kur riskini neredeyse nötralize ettik. Önceden dövize endeksli doğal gaz alımımız vardı, biz şirketin gider ve gelirlerini TL’ye çevirdik. Operasyonlarımızda kur riski taşımıyoruz, borçluluğumuz düşük. Halka arzdan beklenen yaklaşık 130 milyon lira gelirin önemli bir kısmını tesis ve ekipman yatırımları için kullanacağız. Bu da bize ilave kapasite sağlayacak. Diğer bir kısmı borç kapatmak için, bir kısmı yurtdışı yatırımları finanse etmek için, bir kısmı da işletme sermayesini güçlendirmek için kullanılacak” dedi.

Naturelgaz Petrol Ofisi İstasyonlarında Oto CNG satışı yapacak

11.02.2021 – Petrol Ofisi ile Naturelgaz arasında gerçekleştirilen işbirliği kapsamında Naturelgaz, Petrol Ofisi’nin 12 istasyonunda kendi markası altında Oto CNG satışı yapacak.

Doğal gazın ağır ticari araçlar için ekonomik ve çevreci bir alternatif yakıt olduğunu söyleyen Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “Bütün alternatif yakıtlarda olduğu gibi Oto CNG’nin de gelişimine katkı sağlamaktan, önemli bir ivme kazandırmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Naturelgaz olarak daha fazla noktada, daha fazla müşteriye hizmet vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Petrol Ofisi ile imzaladığımız bu yeni anlaşma ile stratejik büyüme hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attık” diye konuştu.

Türkiye akaryakıt ve madeni yağlar sektörlerinin lideri Petrol Ofisi ile Global Yatırım Holding iştiraki ve Türkiye taşımalı doğal gaz pazarının önde gelen oyuncularından Naturelgaz arasındaki protokol, belirli Petrol Ofisi istasyonlarında Naturelgaz’ın kendi marka ve lisansları ile Oto CNG satışı yapmalarına olanak sağlıyor. İlk etapta Oto CNG müşterilerinin mevcut ikmal optimizasyonuna göre şehir çıkışları ve ana arterler üzerindeki 12 Petrol Ofisi istasyonu belirlendi. Bu anlaşmayla birlikte Naturelgaz Oto CNG istasyon sayısını 21’e çıkaracak.

Ekonomik ve çevreci özellikleri ile ağır ticari araçlar için önemli bir alternatif yakıt kaynağı oluşturan doğal gaz kullanımı, Türkiye’de de yeni gelişmeye başlayan bir alan. Hâlihazırda 25,5 milyon Sm3 olan Türkiye’deki Oto CNG satışının 12 milyon Sm3’ü Naturelgaz çatısı altında gerçekleştiriliyor.

“Oto CNG ikmali yapılabilen istasyon sayısında önemli bir aşama kaydedilecek”

Petrol Ofisi’nin her alanda lidere yakışır bir şekilde yeniliklere imza atarak, sektörlerine öncülük ettiğine vurgu yapan Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “LPG’nin binek ve hafif ticari araçlarda olduğu gibi doğal gaz da ağır ticari araçlar için ekonomik ve çevreci bir alternatif yakıt konumunda. Türkiye’de ağır vasıtalarda doğal gaz kullanımı yeni gelişmekte olan bir alan. Petrol Ofisi olarak Naturelgaz ile gerçekleştirdiğimiz anlaşma kapsamında ülkemizdeki Oto CNG ikmali yapılabilen istasyon sayısında önemli bir aşama kaydedilecek. Bütün alternatif yakıtlarda olduğu gibi Oto CNG’nin de gelişimine katkı sağlamaktan, önemli bir ivme kazandırmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

“Oto CNG trendinden Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün değil”

Dünyada çevreci özelliği ile ön plana çıkan doğal gazlı araçların yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, dünyanın elektrikli araçları konuşmasına rağmen özellikle ağır vasıtalarda CNG kullanımının artış gösterdiğini vurguladı. Avrupa Birliği’nin çevre politikalarında yer alan hedefler nedeniyle doğal gazla çalışan otobüs ve ticari araç pazarında ciddi bir büyüme beklediklerini hatırlatan Kutman, “Dünyadaki Oto CNG trendinden Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün değil. Keşfedilen doğal gaz kuyuları ile Türkiye bölgesel ticaret merkezi olacaktır ve alım maliyetlerinde rekabet avantajı kazanacaktır. Ülkemizdeki otobüs ve ağır ticari araçların doğal gaza dönmesi durumunda cari açığa 12 milyar TL civarında olumlu katkı sağlanacaktır. Bu dönüşüm ülkemizin toplam karbon emisyonlarını da 10 milyon ton azaltacaktır. Naturelgaz olarak daha fazla noktada, daha fazla müşteriye hizmet vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Petrol Ofisi ile imzaladığımız bu yeni anlaşma ile stratejik büyüme hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attık” dedi.

“Sunduğumuz ayrıcalıklı çözümlere, Naturelgaz ile birlikte Oto CNG’yi de dahil ediyoruz”

Petrol Ofisi istasyonlarının müşterilerinin birçok ihtiyacını karşıladıkları birer hizmet noktası olduğunu belirten Petrol Ofisi Perakende Direktörü Yiğit Meral de, “Gerek Market, Market Plus ve MigrosJet’ler ile gerek, Kap Bi’ Tat, Tchibo gibi lezzetlerimizle, gerekse VavaCars, WesternUnion gibi işbirliklerimizle bu alanda da referans noktasını oluşturuyoruz. Otomotiv yakıtlarında da Active-3 teknolojili V/Max serimizin yanı sıra PO/Gaz ve e-POwer ile yeni nesil çözümler sunuyoruz. Petrol Ofisi istasyonlarında sunduğumuz ayrıcalıklı çözümlere, Naturelgaz ile birlikte Oto CNG’yi de dahil ediyoruz” açıklamasında bulundu.

“Kritik lojistik rotalardayız”

Yapılan araştırmalara göre ağır vasıtalarda doğal gaz kullanımının hem yakıt maliyetlerinde hem de karbon emisyonlarında yüzde 25’e varan azalma sağladığını anlatan Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, ekonomik ve çevresel avantajları nedeniyle Oto CNG pazarının büyüme potansiyeline inandıklarını vurguladı. NGVA Europe’un 2030 yılında Avrupa’daki hafif ve ağır ticari araçların yüzde 25’inin, otobüslerin ise yüzde 33’ünün doğal gazla çalışacağını öngördüğünü kaydeden Turan, “Türkiye’de 2020 yılı itibarıyla doğal gazla çalışan yaklaşık 3.500 otobüs ve ağır ticari araç bulunmaktadır. Fabrika çıkışlı CNG’li araç üretiminin artması ve mevcut araçların CNG dönüşümü Türkiye’deki pazarın gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Naturelgaz olarak Oto CNG alanındaki en kurumsal ve en büyük oyuncuyuz. Türkiye genelinde, kritik lojistik rotalarda kurulu 9 aktif Oto CNG istasyonumuz bulunuyor. Türkiye’nin en yaygın perakende satış ağına sahip akaryakıt şirketi olan Petrol Ofisi ile birlikte iki yıl içinde 12 yeni Oto CNG istasyonu kurmayı hedefliyoruz. Bu iş birliği ile birlikte gelecek dönemde yerimizi daha da sağlamlaştırmış olacağız” diye konuştu.

 

Global Yatırım Holding, Naturelgaz’ın halka arz için SPK’ya başvuru yapıldığını açıkladı

08.02.2021 – Global Yatırım Holding, Holding’in %95,497 oranında bağlı ortaklığı olan
Naturelgaz’ın halka arz için SPK’ya başvuru yapıldığını açıkladı.

 

Naturelgaz, Kamerun’da İş Ortaklığı Anlaşması İmzaladı

26.06.2018

Global Yatırım Holding, kruvaziyer liman işletmeciliğinin ardından enerji sektöründe de yurtdışı yatırımlara başladı. Holdingin yüzde 93,7 oranındaki bağlı ortaklığı sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) şirketi Naturelgaz, Kamerun’da doğalgaz üreticisi ve dağıtıcısı Victoria Oil & Gas’ın bağlı ortaklığı Gaz du Cameroun (GDC) ile münhasır iş ortaklığı anlaşması imzaladı. Anlaşma ile önce Kamerun, sonrasında Sahra Altı Afrika pazarında CNG altyapısı ile hizmetleri, tasarlanması, kurulması ve işletilmesi üstlenilecek.

26.06.2018 – Toplam 8 ülkede bağlı kuruluşu Global Ports Holding’in işlettiği 16 liman ile dünyanın en büyük bağımsız kruvaziyer liman yatırımcısı olan Global Yatırım Holding, enerji sektöründe de dünyaya yayılmanın ilk adımını attı. Global Yatırım Holding’in yüzde 93,7 oranındaki bağlı ortaklığı sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) şirketi Naturelgaz, Kamerun’da doğalgaz üreticisi ve dağıtıcısı Victoria Oil & Gas’ın bağlı ortaklığı Gaz du Cameroun (GDC) ile münhasır iş ortaklığı anlaşması imzaladı.

Afrika pazarına CNG cözümü sunulacak

Anlaşmaya göre Naturelgaz, GDC’nin ana pazarı Kamerun ve sonrasında Sahra Altı Afrika pazarında mobil enerji ihtiyacı olan müşterilere yönelik CNG altyapısı ile hizmetleri, tasarlanması, kurulması ve işletilmesini üstlenecek. Oto CNG ve şebeke dışı enerji kaynağı ihtiyacı duyan işletmeler için dökme CNG sunulacak. Doğalgazdan elektrik üretimini de kapsayan anlaşma uyarınca ilk etapta bu yıl CNG tesis kurulumu ve müşterilere dağıtım projesinin bu yıl işletmeye alınması planlanıyor.

Muazzam büyüme fırsatı

Türkiye’de fabrikalar, enerji üretim tesisleri, oteller, asfalt üretim tesisleri gibi işletmeler ile ve aynı zamanda doğal gaz boru hattına erişimi olmayan yerleşim yerlerine dökme CNG satışı ve dağıtımı yaptıklarını söyleten Naturelgaz CEO’su Hasan Tahsin Turan, “Ana istasyon altyapısı ve dökme gaz satış hacmi bakımından Avrupa’nın büyük CNG oyuncularından biriyiz” dedi. Victoria Oil & Gas ile GDC üzerinden girdikleri ortaklık sayesinde yakaladıkları muazzam büyüme fırsatından dolayı heyecan duyduklarını belirten Turan, şunları söyledi: “Karmaşık CNG değer zincirlerini geliştirmek ve başarılı bir şekilde yönetmek konusunda önemli bilgi birikimi ve uzmanlığa sahibiz. GDC’nin yüksek kaliteli gaz rezervleri ve değerli bir varlık tabanı mevcut. Naturelgaz, GDC ile işbirliği içinde Kamerun gibi enerji ihtiyacının yüksek ve enerji arzının talebi karşılayamadığı ülkelerde CNG enerji çözümleri sunacak.”

GDC Yönetim Kurulu Başkanı Kevin Foo, ise “Naturelgaz ile yapılan bu anlaşma ile, Kamerun’dan başlayarak, GDC’nin gaz üretimi, dağıtımı ve enerji çözümleri konusundaki tecrübesi ile Naturelgaz’ın CNG tedariği konusunda uzmanlığı bir araya gelmiştir. Ürün listemize CNG’nin de eklenmesinden son derece mutluyuz” dedi.

Enerji, Global’in üç stratejik yatırım alanı arasında

Liman işletmeciliği, portföy yönetimi ile temiz ve yenilenebilir enerji, Global Yatırım Holding’in üç stratejik yatırım alanını oluşturuyor. Global Yatırım Holding’in Naturelgaz ile yürüttüğü CNG operasyonları dışında güneş enerjisi ve biyokütle yatırımları da bulunuyor