Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Mobilya İhrac...

Mobilya İhracatı Son 5 Yılda Yüzde 106 Arttı

27.05.2022 – Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, son 5 yılda mobilya ihracatını yüzde 106 artırarak 229 milyon dolara taşıdı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye geneli mobilya ihracatının 2021 yılında yüzde 24 artışla 4,2 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

“2016’dan 2021’e kadar olan 5 yıllık dönemde Türkiye’nin mobilya ihracatı yüzde 73 arttı. 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde ise Türkiye geneli mobilya ihracatı 1 milyar 619 milyon dolara yükseldi. Bugün mobilya dahil birçok sektörde tasarım gündemde. 2023 yılında, Ur-Ge projelerimiz ve tasarıma yaptığımız yatırımla, mobilya ihracatında 6 milyar dolara ulaşacağız. Firmalarımızın kümelenerek yetkinliklerini geliştirmek için 31 firmamızın katılımıyla Ticaret Bakanlığı destekli Aegean Furniture isimli URGE Projesini sürdürüyoruz. URGE Projemizle firmalarımızın hem kurumsal yapılarının iyileştirilmesi hem de personel ile firma sahiplerinin kişisel gelişimlerine yönelik eğitimler alıyoruz, aynı zamanda pandemi sürecinin yavaş yavaş yok olmasıyla önümüzdeki dönemde hedef pazarlarımıza ticaret heyetleri organize ederek ticaret payımızı arttırmayı amaçlıyoruz.”

Ezber Bozan Tasarım Yarışması katma değerli ihracat yolculuğunu hızlandıracak

Ali Fuat Gürle, “Katma değerli ihracat yolculuğumuzu hızlandıracak Ezber Bozan Tasarım Yarışmamız 2021’de düzenlendiği ilk yılında büyük ilgiliyle karşılandı. İkincisini bu sene “Smart Furniture” teması ile gerçekleştireceğiz. Rekor düzeydeki başvurunun bu sene katlanacağına inanıyoruz. Yeni ödüllerimiz var ve toplam nakdi ödülümüzü de yükselttik. Aynı zamanda dereceye giren yarışmacıların staj ve iş bulmalarına aracılık edeceğiz. Biz sektörün katma değerli ürün ihracatına önemli katkılar sağlamak için akademi ve tasarımcılarla sektör arasında bir köprü görevi üstlendik.” dedi.

Katma değer anlamında Ege Bölgesi’nin daha fazla fırsata sahip olduğunu anlatan Gürle, 2021 yılında Türkiye geneli mobilya ihraç birim fiyatının 2,74 dolar; Ege’nin ise ihraç birim fiyatının 3,23 dolar olduğunu söyledi.

“Yaklaşık 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir sektörüz. Bu tablo sektörümüzün dış ticaret dengesine sağladığı katma değeri ortaya net bir şekilde koyuyor. Birliğimizin mobilya ihracatı 2016 yılında 110 milyon dolarken 2021 yılında 229 milyon dolara ulaştı. 5 yıllık dönemde mobilya ihracatımızda artış oranı yüzde 106’ya yükseldi. 2022 yılının ilk 4 ayına baktığımızda ise Birliğimizden yapılan mobilya ihracatı 86 milyon dolar olarak gerçekleşti.”

Mobilya üretiminin ağırlığının iç pazara yönelik olduğunu söyleyen Gürle, “Hem iç hem dış piyasada çalışan firmalara sahibiz. İç piyasa güçlü olursa dış piyasada güçlü olur. Son dönemdeki enflasyon ve alım gücünün düşmesi nedeniyle taksit sayısının artırılması elzem.” dedi.

Almanya, Hollanda ve İsrail en çok ihracat yapılan ülkeler 

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2021’de 150 ülke ve bölgeye mobilya ihracatı gerçekleştirirken, ihracatının yüzde 50’sini Avrupa ülkelerine yaptı.

Mobilya ihracatında ilk sırada yüzde 43 artışla 23 milyon dolarla Almanya, yüzde 33 artışla 20 milyon dolarla Hollanda, yüzde 72 artışla 19 milyon dolarla İsrail, yüzde 50 artışla 12 milyon dolarla Fransa, yüzde 99 artışla 12 milyon dolarla ABD yer alıyor.

 

Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatı 2021’in ilk 6 Ayında 338 Milyon Dolara Ulaştı

26.07.2021 – Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimizin 2021 yılı Ocak-Haziran dönemi ihracatı yüzde 6 artışla 338 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılının ilk yarısında 201 milyon dolarla kağıt ve mamulleri, yüzde 42 artışla 104 milyon dolarla mobilya ve yüzde 15 artışla 54 milyon dolarla odun dışı orman ürünleri ihraç ettik.

Odun dışı orman ürünlerinde en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ürün sırasıyla; 27 milyon dolarla dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini yaptığımız kekik, 14 milyon dolarla dünya üretiminin yüzde 90’ından fazlasını ürettiğimiz defne yaprağı, 3 milyon dolarla ada çayı, 2 milyon dolarla meyan kökü, 1 milyon dolarda tıbbi bitkiler ve biberiyedir.

Defne ve kekik ihracatında ülkemiz dünya lideri ve Türkiye’nin odundışı orman ürünleri ihracatının yüzde 55’i Birliğimizce yapılıyor.

Odun dışı orman ürünleri ihracatımızdaki ilk üç ülke; 8 milyon dolarla ABD, 6 milyon dolarla Almanya, 2 milyon dolarla Çin.

2021 yılı Ocak-Haziran döneminde mobilya ürünlerinde en çok ihracat gerçekleştirilen ilk sıradaki ülkeler; 10 milyon dolarla Almanya, 9 milyon dolarla Hollanda ve İsrail.

Kağıt ve mamulleri ihracatında ise 21 milyon dolarla İran, 20 milyon dolarla Mısır, 14 milyon dolarla İngiltere lider pazarlar.

Türkiye genelinde 220, Ege Bölgesinde 180 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2021 yılında Birlik olarak 755 milyon dolar, Türkiye genelinde ise 7 milyar dolar ihracat hedefimiz var.

Mobilya sektörümüz ise 2020 yılında 2,8 milyar dolar dış ticaret fazlası veren ender sektörlerimizden biri. Ege bölgesi olarak Türkiye ortalamasına göre yüzde 20 daha katma değerli ürün ihraç ediyoruz ve ihracat birim fiyatlarımızı artırmak için çalışıyoruz.

Sahip oldukları değerlere özen gösteren bir ülke olmak zincirin ilk halkasıdır.

Başka bir deyişle, dünyada “önemli ülke” olmak değil, gücünü; tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyondan alan “değerli ülke” olmak, sürecin başlangıç noktasıdır.

Bu yüzden bu sene Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Birliğimiz ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği ile birlikte, Türkiye’de bir ilke imza atarak mobilya, tekstil ve doğal taşın bir arada kullanıldığı “Ezber Bozan Tasarım Yarışma”mızı düzenliyoruz.

Yarışmamız 1000’e yakın başvuru aldı ve EİB tarihinde tasarım yarışmaları içinde en yüksek başvuru sayısına biz ulaştık.

Türkiye dışında İngiltere, Hindistan, Irak, Macaristan, KKTC’deki üniversitelerden öğrenciler de yarışmaya tasarımlarını gönderdi. Önümüzdeki süreçte yarışmamızın finalini gerçekleştireceğiz.

Türkiye, küresel mobilya ihracatında sekizinci sıraya kadar yükseldi. Sektör olarak ilk hedefimiz dünya mobilya ihracatında ilk 5 ülke arasına girmek.

Mobilya sektöründe yeni Ur-Ge Projemiz ‘Aegean Furniture’ da projenin ihtiyaç analizi süreci tamamlandı. Danışmanlık aldığımız firma tarafından eğitim başlıkları ve içerikleri belirlendi.

“İhracata Yönelik Pazarlama ve Satış Becerilerinin Geliştirilmesi” konulu ilk eğitim, Karasal Danışmanlık Firması tarafından 11 Ağustos 2021 tarihinde tüm gün (8 saat) sürecek olup, Birliğimiz Hizmet Binasında gerçekleştirilecek.

Aynı zamanda 2021 yılı içerisinde ABD, Fas ve Dubai’ye sektörel ticaret heyeti organizasyonları düzenleyeceğiz.

Türk gıda ürünlerinin tanıtımını yaptığımız TURQUALITY Projemiz ile sektörümüzü ABD’de daha etkin bir şekilde tanıtarak marka değerimizi ve bu sayede katma değerimizi artırmayı hedefliyoruz.

TURQUALITY Projemiz kapsamında düzenlediğimiz tanıtım etkinlikleriyle dünyanın farklı noktalarından takipçi sayısı 1 milyonu aşan dört influencerı (sosyal medya fenomeni) İzmir’e davet ederek gastronomi turu düzenledik.

Özellikle ABD yıllık 2,2 milyar dolar baharat ithal eden büyük bir pazar. Türkiye’nin ABD’ye yıllık 55 milyon dolar olan baharat ihracatını orta vadede iki katına çıkarmak istiyoruz. BD’nin baharat ithalatında 10’uncu büyük tedarikçiyiz. Bu tanıtım çalışmalarıyla hedefimiz, adımızı ilk beşe yazdırmak.

Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle 32’incisi düzenlenen Modeko Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı’na alım heyetleri, hibrit söyleşiler ve tasarım yarışmalarıyla katılım sağlayarak desteğimizi bu sene de sürdürdük. Öte yandan dijitalleşme ve e-ticaretle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.

Dünya Bankası’nın ‘Perakendenin Geleceği’ raporunda, global e-ticaret hacminin 4,2 trilyon dolara ulaştığı belirtiliyor. Ve küresel e-ticaret pazarının dinamikleri gün geçtikçe değişiyor.

Birliğimiz koordinasyonunda İzmir Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen MOBINT- Mobilya Sektörünün İhracat Kapasitesinin Ölçeklendirilmesi ve Rekabet Gücünün Artırılması Projesi ile mobilya sektöründe ihracat odaklı rekabet edebilirlik ve sürdürülebilir kurumsal modellerin oluşturulmasını amaçlıyoruz.

İhracatın önündeki ana engellerden dijitalleşme, tasarım, Ar-Ge kültürüne dair stratejilerin belirlenmesi, rekabette iş birliği stratejilerinin ve kültürünün geliştirilmesine katkı sunulması amacıyla projeye katılacak 14 mobilya üreticisinin kurumsal ve yönetsel yapılarının analiz edilerek iyileştirme yol haritaları çıkarıldı ve katılımcı firmalarımızla paylaşıldı.

Aynı zamanda mobilya sektöründe yer alan firmalarımızın e-ihracat yolculuğunda hangi aşamada olduklarını tespit edebilmeleri ve odaklanma alanlarını belirleyebilmeleri için kurumsallaşma ve E-ihracat Uygulama Rehberi oluşturuldu.

Bu doğrultuda, EİB tarafından yapılması planlanan e-portal yönetim modelinin, e-portal aşamaları ve bu platformun iş modeli geliştirilerek hem yazılımsal hem de tasarımsal yapısı belirlendi.

Geleneksel satın alma eğilimlerinde kökten bir kırılım yaşanan bu dönemde, katma değeri yüksek ekonomiyi; zamanı efektife eden, emek ve zihin faaliyetlerini, değerli ürün ve hizmet ortaya çıkarmak için kullananlar oluşturacaktır. Biz bu yolda ilerliyoruz.

 

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatı 2020’de 5.5 Milyar Doları Geçti

28.01.2021 – Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak bünyemizde mobilya, kağıt ve odundışı orman ürünleri gibi üç önemli alt sektörü barındırıyoruz. Üç sektörümüzün ihracatında 2020 yılı itibariyle 5.5 milyar dolar seviyesini geçerek 2019 yılı ihracat rakamını yakalamış olduk.   

Ege Bölgesi olarak baktığımızda ise 2020 yılında 695 milyon dolar ihracata imza attık. Biz de, geçen senenin ihracat rakamlarına ulaşmayı başardık.

2020 yılı başında her ne kadar %10’lık bir ihracat artışı hedeflemiş olsak da covid-19 salgının dünya ticaretine negatif etkileri göz önüne alındığında iyi bir performans ortaya koyduğumuzu söyleyebilirim.

Sektörlerimizde Ege Bölgesinde bin 780 ihracat gerçekleştiren üye firmamız var. 695 milyon dolarlık ihracatımızın yüzde 67’si ilk 25 firma tarafından yapıldı.

Türkiye genelinden 220, Ege Bölgesinden 180 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye olarak en çok ihracat yaptığımız ülkeler olan Irak, İsrail, Almanya, Birleşik Krallık, ABD ve Suudi Arabistan’ın yanı sıra  bu sene Papua Yeni Gine, Dominika, Namibya, Myanmar gibi ülkeleri de  pazarlarımız arasına ekledik. Hedef pazarlarımız halihazırda ihracat gerçekleştirdiğimiz ABD, Çin Halk Cumhuriyeti gibi ithalat potansiyeli yüksek ülkelerdir.

Sektörümüzün yarattığı katma değere bakacak olursak, Türkiye geneli baktığımızda ortalama birim fiyatımız 1,51 USD Ege Bölgesi olarak ise 2,12 USD’dir. Ege olarak Türkiye’nin % 40 üzerinde bir katma değer sağladığımızı söyleyebilirim.

Elbette bu rakamlar hedeflerimizin çok gerisinde. Hedefimiz Tasarım, AR-GE, Markalaşma ve inovasyonla katma değerli ürünler üretip ihraç ederek birim ihraç fiyatlarımızı artırmak.

Birim fiyatı en düşük olan ürünlerimiz talaşlar, hurdalar, döküntüler vb. ürünler, katma değer denince ise tabii ki devreye tasarım ve marka ürünlerimiz giriyor.

Küresel olarak ticaretin dijitalleşmesi konusu pandemi ile birlikte daha da hızlandı. Biz de firmalarımıza ve sektörlerimize destek olmak, yol göstermek adına birçok proje yürütmek için kolları sıvadık.

Firmalarımızın teknolojik gelişmelere, yeni düzene uyum sağlayarak yeni fırsatları yakalayabilmeleri adına birçok proje planlıyoruz, Mobilya sektöründe yeni Ur-Ge Projemiz ‘Aegean Furniture’ Bakanlık tarafından onaylandı ve İhtiyaç analizi sürecini başlatmak üzereyiz, yine mobilya sektörünce İzka tarafından desteklenen Mobint projemizle firmalarımızın e-ticaret bağlamında yol haritalarının hazırlamasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz.

Ayrıca, gıda sektöründe Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonunda altı gıda birliği olarak 23-27 Kasım tarihlerinde ülkemizin ilk sanal gıda fuarı olan The Fource’u gerçekleştirdik.

Uluslararası alanda Türk malı algısını güçlendirmek adına, Uluslararası sektörel örgütlerde üyeliklerimiz var ve buralarda ülkemizi güçlü bir şekilde temsil ediyoruz. Yine her türlü fuar, heyet, dijital platformlarda Türkiye’nin gücünü ve marka değerini gösteren çalışmalar yürütüyoruz.

Dijitalleşme ile birlikte önümüzde yeni fırsatlar açıldı. Artık dünya bir tık uzağımızda ve bu şansı iyi değerlendirmek lazım. Biz de Birlik olarak üstümüze düşen görevi fazlasıyla yapmaya hazırız. 2021 yılında mevcut projelerimize devam ederken, sanal sektörel ticaret heyeti organizasyonları, fuarlarla ihracatımızı arttırmak için çalışacağız.

Pandeminin yaşattığı tüm olumsuzlukların yanında tüm dünyanın online dönüşümünü hızlandırdığı inkar edilemez bir gerek, ayrıca pandemi şartlarının ortadan kalkması da yeni fırsatlar yaratacaktır, üyelerimizin bu fırsatları yakalayacağına inanıyor ve pandemi sonrası ihracatımızda en az % 10 artış yakalamayı hedefliyoruz

Cahit Doğan YAĞCI – Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünlerinin 10 Aylık İhracatı 4,47 Milyar Dolar Oldu

06.11.2020 – Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 4,47 milyar dolar  

  • 10 aylık mobilya ihracatı 2,76 milyar dolar
  • Türk mobilya sektörü AB Ülkelerine ihracatını yüzde 3,8 arttırdı,
  • Komşu ülkelere 765 milyon dolarlık mobilya sattık

İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatının 2020’nin ilk on aylık döneminde 4,47 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.  Toplam ihracatın 2,76 milyar dolarlık bölümünü mobilya oluştururken, verilere göre AB ülkelerine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8’lik artışla 925 milyon dolarlık mobilya satışı yapıldı. Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Ukrayna, Irak, İran, İsrail, Lübnan, Mısır, Gürcistan, Rusya ve Suriye gibi komşu ve yakın ülkelere ise 765,4 milyon dolarlık mobilya ihraç ettik.  

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün, 2020 yılı ilk on aylık dönem ihracatı 4,475 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mobilyanın söz konusu rakam içindeki miktarı 2,76 milyar dolar olurken, sektör Haziran’da başlayan güçlü yükselişini Ekim’e de taşıyarak Kasım ve Aralık ihracatı için güçlü sinyaller verdi.

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “15 bini ihracatçı olmak üzere 36 bin mobilyacımız ile üretime ve tasarıma dayanan çok güçlü bir sektörüz. 12 milyar dolarlık üretim hacmine sahibiz ve üretimimizin yüzde 35’ini ihraç ediyoruz. Her zaman ihracat fazlası veren bir sektör olduk. Pandemide de bu durum değişmedi. Mart-Nisan ve Mayıs’ta hem iç piyasada hem ihracatta yaşadığımız durgunluğu Haziran ile birlikte güçlü bir toparlanma ile sene başında belirlediğimiz hedeflere taşıdık. Duruma aylık bazda baktığımızda Haziran’da mobilya ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48 artış yaşadı. Temmuz’da yüzde 11,75, Ağustos’ta yüzde 1,7, Eylül’de yüzde 13,34 ve Ekim’de de aylık bazda yaşadığımız artış yüzde 12’nin üzerinde oldu. Dünyanın en büyük 8. İhracatçısıyız, katma değerli ve tasarım yönü güçlü mobilya üretimimizi artırarak devam ettirmeyi, dünya mobilya pazarından aldığımız payı yüzde 1,5’tan, yüzde 2,5’a çıkarmak istiyoruz” dedi.

AB ülkelerinde 10 ayda yüzde 3,8 büyüdük, 925 milyon dolarlık mobilya sattık

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün ihracatının bu dönemde başta AB pazarı olmak üzere ABD ve Çin pazarında önemli artışlar kaydettiğini belirten Ahmet Güleç, sektörün ilk 5 pazarının Irak, Almanya, Suudi Arabistan, Amerika ve İsrail olduğunu ifade etti.  Güleç şunları kaydetti: “ Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz toplam ihracat 925 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımızı yüzde 3,8 oranında arttırdığımızı görüyoruz. Özellikle Almanya, İngiltere, Fransa ve Romanya’da pazar payımızın artış şeklinde öne çıktığını söyleyebiliriz.”

Komşuya ihracat 765 milyon dolar oldu

Yakın komşu ülkelere mobilya ihracatımız hakkında da bilgi veren Güleç, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Ukrayna, Irak, İran, İsrail, Lübnan, Mısır, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Suriye’ye toplam 10 aylık ihracatın 765,4 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Yıllık 40 milyar dolarlık ortalaması ile dünyanın en büyük mobilya ithalatçısı ABD pazarında da, 53 milyar dolarla dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı olan Çin pazarında da büyümeye devam ettiklerini aktaran Güleç, Covid – 19 pandemisine rağmen 8 ayda Amerika pazarına ihracatımız yüzde 6 arttı. Kısa vadede de ABD’ye olan ihracatımızı 3 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.  ABD’de lojistik merkezlerinin kurulması bu nedenle son derece önemli. Bu konudaki çalışmalarda pandemi kaynaklı takvimsel gecikmeler yaşasa da yakında sona geleceğiz. Bununla birlikte Çin’de pazarında da derinleşme çalışmalarımız devam ediyor. Sadece Haziran ve Temmuz ayında Çin’e olan ihracatımız yüzde 150 artış gösterdi. 2002’de Türk mobilya sektörü dünyanın en büyüğü olmak üzere güzel bir hikaye başlattı, 2020’de daha büyük bir hikayenin koşulları oluştu. 2021 bu açıdan çok kritik önemde olacak” dedi. 

Türkiye, Dünyanın En Büyük 8. Mobilya İhracatçısı Oldu

15.09.2020 – 12 milyar dolarlık üretim gücü ile dünyanın önemli mobilya üstlerinden biri olan Türkiye, dikkat çekici bir başarıya imza attı. Türk mobilya sektörü dünya ihracat sıralamasında…

altı basamak birden yükselerek dünyanın en büyük sekizinci ihracatçısı oldu. Türkiye’nin hemen üstünde Kanada ve ABD bulunurken İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Bu iki ülke ile aramızdaki fark çok azaldı, 2023 hedefimiz dünyanın en güçlü 5 mobilya ihracatçısından biri olmaktı. Türk mobilya sektörü olarak bunu başaracak güçte ve donanımdayız” dedi. Dünya mobilya pazarından hali hazırda aldıkları payın yüzde 1,5 olduğunu da hatırlatan Güleç, dünyanın en önemli tedarikçilerinden biri olduğumuzu da sözlerine ekledi.

Dünyaca referans kabul edilen Milano merkezli araştırma merkezi Centre For Industrial Studies’in (CSIL) 2020 raporuna göre Türkiye, küresel mobilya ihracatında 6 basamak birden atlayarak sekizinci sıraya yükseldi. Dünya Mobilya Görünümü başlıklı World Furniture Outlook 2020-2021 isimli rapora göre, Türkiye, 2019’da 2,9 milyar dolarlık mobilya ihracatıyla önceki yıla göre 14. sıradan 8. sıraya yükseldi. Açıklanan sıralamada Türkiye önceki yıla göre İspanya, Danimarka, Fransa, Meksika, Romanya, Malezya ve Hollanda gibi ülkeleri geride bıraktı. İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti: “12 milyar dolarlık üretim kapasitemizle dünyada en fazla mobilya ihracatı yapan 8. ülke olduk. 6 basamak birden yükselmenin getirdiği haklı gururu yaşıyoruz.  Sektörümüz 12 bini ihracatçı olmak üzere 36 bin mobilya markasıyla 500 bin kişiye istihdam alanı sunuyor. Yeni teknolojileri kullanan, kalite ve tasarımdan ödün vermeyen bir mobilya sektörüne sahibiz. Ancak söz konusu uluslararası raporda ihracatımız 2 milyar 864 milyon dolar olarak gözüküyor. Bizim ihracatımızın bir kısmı demir ve demir dışı metaller ihracatçı birlikleri ile kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatçıları birliklerinin rakamlarına yazılıyor. Gerçek ihracat rakamımız 3,5 milyar doları gösterebilirsek, 3,7 milyar dolarla yedinci sırada bulunan Kanada ile kıl payı bir fark kalacak. 4,7 milyar dolarla altıncı sırada bulunan ABD’ye de yaklaşmış olacağız.”

2023’de dünyanın en çok ihracat yapan 5 ülkesi olmayı hedefliyoruz

Türk mobilya sektörü olarak hali hazırda dünya mobilya pazarından yüzde 1,5’luk pay aldıklarını hatırlatan Güleç, “Ülke olarak dünyanın en önemli tedarik zincirine giriyoruz. 2020’nin ilk sekiz ayında 2,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Türkiye mobilya sektörü fason üretimi olmayan dünyaya kendi markalarını pazarlayan, markalaşma adına var gücüyle çalışan, tasarım konusunda Ar-Ge tasarım çalışmalarına yatırımlar yaparak her geçen gün kendini yenileyen, 180 ülkeye ihracat yaparken onunla da yetinmeyip yeni pazarlar arayışında olan bir sektör. Tüm bu parametreler gösteriyor ki; 2023’de dünyanın 5 mobilya ihracatçısı ülkeleri arasında Türkiye’yi de görmek hayal değil. Tasarım, kalite, hızlı üretim ve iş gücü maliyetiyle öne çıkan Türkiye ihracatta tam yol ilerlemektedir. Önümüzdeki dönemlerde ABD, Çin, Hindistan gibi ülkelere yoğunlaşarak, lojistik sistemleri kurarak ve tasarıma daha çok ağırlık vererek ihracat artışımızı ivmelendireceğiz “ dedi.

2022’de daha büyük ölçekli mobilya fabrikaları kurulacak

Ahmet Güleç, Türk  mobilya sektörü olarak yılı 4 milyar dolar ihracatla bitirmeyi beklediklerini, yanı sıra iç pazarda ise 60 milyar TL’lik satış grafiği yakalamayı öngördüklerini söyledi. Pandemi sonrası oluşan talep artışına da değinen Güleç şunları kaydetti: “Yaşanan talep artışına fabrikalarımız vardiyalı çalışma sistemlerinde düzenlemeler yaparak ve pandemi nedeniyle yarım kalan kimi yeni tesislerini hızla tamamlayarak yetişmeye çalışıyorlar.  Talep artışı ilk etapta istihdamın önünü açacaktır. 100 bin kişilik bir ek istihdam durumu ortaya çıkabilir. Fabrikalarımız, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun olacak şekilde verimliliği sağlamanın koşullarını oluşturup tedarik zincirinde aksama yaşanmamasını sağlıyorlar. Bunun için çok büyük bir çaba veriyorlar. Ama şunu söyleyebilirim,  talep artışındaki bu hız devam ettiği sürece özellikle 2021 belki olmaz; ama 2022’deki yeni mobilya fabrikaları daha büyük ölçekli olacak.  Son teknolojinin kullanılacağı bu fabrikalar Türk mobilyası için aynı zamanda büyük bir eşik olacak. Dünyanın ihracatçı en büyük ilk beş mobilya ülkesinden biri olmak istiyoruz, bunu başarabilecek güce sahibiz. Türkiye olarak biz şu anda Avrupa’nın mobilya fabrikasıyız. Amerika Birleşik Devletleri, en büyük müşteri potansiyelimizi barındırıyor. Amerika’ya, bir yandan da Avrupa’ya ihracatımız artıyor. Kısa dönemde Amerika’ya 3 milyar dolar ihracat yapmak ve bu şekilde hedeflerimizi gerçekleştirmek istiyoruz.”

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatı 3,5 Milyar Dolar

  • Mobilyada 8 aylık ihracat 2.1 milyar dolar
  • ABD pazarında ihracat artışı yüzde 6
  • İsrail, Avustralya ve Günel Kore’ye sanal ticaret heyeti düzenlenecek
  • Pandemi ABD ve Avrupa Birliğine mobilya ihracatını arttırdı

08.09.2020 – Mobilya kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2020’nin ilk sekiz ayında 3,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 2,1 milyar dolarlık kısmını mobilya oluştururken Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan, Irak ve Libya en çok ihracat yapılan ülkeler oldu. Mobilya ihracatında lider konumda bulunan ülkelerden ABD’de yaşanan yüzde 6’lık artış ise dikkat çekti. İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Haziran ile birlikte mobilya ihracatında yaşanan güçlü artışın üçüncü ayına girildiğini söyledi ve sanal ticaret heyetleriyle de bu yükselişi destekleyen organizasyonlara devam edeceklerini kaydetti.  

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 2020’nin ilk 8 ayında sektörün toplam ihracatının 3,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bu rakamın 2,1 milyar dolarını mobilya oluştururken Güleç, şunları kaydetti: “12 milyar dolarlık üretim gücü ile Türk mobilya sektörü dünyanın 13. büyük üreticisi durumunda bulunuyor. Pandemi bütün sektörleri olduğu gibi mobilya üretim ve ihracatını da olumsuz etkiledi. Haziran ve Temmuz’da yakaladığımız güçlü artışı Ağustos’a da taşıdık. Geçen yılın aynı dönemine göre mobilya ihracatımızda yaşanan artış yüzde 5 olarak gerçekleşti. Bu artışın diğer aylarda da yaşanmasını bekliyoruz. Ürettiğinin yüzde 37’sini ihraç eden Türk mobilya sektörü iç pazarda da talep açısından büyük bir yoğunluk yaşıyor. Mobilyada yılsonu için hedeflediğimiz rakamlarımız ihracat tarafında 4 milyar dolar, iç satışta 60 milyar Türk Lirasıdır. ”

ABD’ye mobilya ihracatı yüzde 6 arttı

Mobilya sektörünün yılın 8 ayında en fazla ihracatı Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan, Irak ve Libya’ya yaptığını anlatan Güleç, “40 milyar dolar ile dünyanın en büyük mobilya ithalatçısı olan ABD’nin özel önem verdikleri pazarlardan biri ve buraya yönelik çalışmalarımız sonuç verdi. Covid – 19 pandemisine rağmen ilk 8 ayda Amerika pazarına ihracatımız yüzde 6 arttı. Bir diğer önemli pazarımız olan Çin’de de Şubat’tan itibaren başlayan olumsuz tabloyu geri çevirdik. Haziran ve Temmuz ayında sadece Çin’e olan ihracatımız yüzde 150 artış gösterdi. İsrail ve Fransa pazarındaki etkinliğimiz de gittikçe artıyor. Gelişmiş pazarların ihracattaki payını artırdığını görüyoruz. Bu olumlu havanın ve pozitif yönlü ivmenin kalıcı olması ve pandemi etkisi olmaksızın ihracatımızın bu iki önemli pazarda artması en büyük hedefimiz” dedi.

Pandemi mobilyada pazarları değiştirdi

Pandeminin pazarlar üzerinde yarattığı etkiye de değinen Güleç, şunları kaydetti: “Özellikle gelişmiş ülkeler tedarik zincirlerini daha güvenli ve istikrarlı bir yapıya kavuşturma arzusundalar. Bu ülkemiz için önemli fırsatlar barındırıyor. Kısıtlamalar sonrası özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yaşadıklarımız da bunu gösterdi. Amerika ve Avrupa Birliği pazarlarından payımız arttı. Bunun daha da artmasını ve kalıcı hale gelmesini istiyoruz. Dünya mobilya dış ticaretinden hali hazırda yüzde 1,4’lük pay almaktayız, hedefimiz 2023’te bu aranı yüzde 2,5’a çıkarmak ve ihracatta 10 milyar dolara ulaşmak. Her şeyi doğru yaparsak bunu gerçekleştirebiliriz.”

İsrail, Avustralya ve Güney Kore’ye sanal ticaret heyeti düzenlenecek

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatçıları Birliği tarafından, pandemi döneminde başlayan sanal ticaret heyetlerine devam edileceğini de açıklayan Ahmet Güleç, yıl sonuna kadar netleşen ülkeleri İsrail, Avustralya ve Günel Kore olarak açıkladı. Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk mobilyasının tasarım gücünü göstermek, yeni iş bağlantıları yakalamak ve pazardan aldığımız mevcut payı arttırmak için düzenlediğimiz ülke ziyaretleri ve ticaret heyetlerini sanala taşıdık. Görüşmelerin maksimum verimde ve her hangi bir problem yaşanmadan devamını sağlayan alt yapımızla 14-16 Eylül’de İsrail’e yönelik sanal ticaret heyeti düzenleyeceğiz. 14-16 Ekim tarihleri arasında ise Avustralya için sanal ticaret heyeti gerçekleştireceğiz. Sonrasında Günel Kore’ye yönelik benzer bir çalışmamız olacak.”

ABD ve Çin Arasındaki Ekonomik Savaş Mobilyada Türkiye’ye Yarıyor

Mobilya endüstrisinin en büyük iki üreticisi ABD ve Çin ekonomik savaş verirken, Türkiye krizi fırsata çevirmek için harekete geçti. ABD ve Çin’in mobilya ihracatı 2020’nin ilk yarısında daralırken Türkiye ilk yedi aylık dönemde yüzde 12’lik bir büyüme gösterdi. 

İSTANBUL, 31 Ağustos 2020 /B2Press/ – Dünyanın en büyük mobilya üretim ve satış hacmine sahip iki ülkesi ABD ve Çin’in birbirlerine uyguladıkları ambargolar, diğer üretici ülkeleri harekete geçirdi. ABD mobilya ihracat verilerine bakıldığında, 2020’nin ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3’lük düşüşle 11,6 milyar dolardan 9,9 milyar dolara gerilediği görüldü. Aynı dönemde Çin’in mobilya ihracatı ise %14’lük daralmayla 2 milyar 29 milyon dolara geriledi. ABD’nin Çin’e uygulamak istediği yaptırımlar sonucunda Çin’in yerini Türkiye ile İtalya’nın alabileceği senaryosu ise daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

“ABD’de yaşananlar ülkeyi zor bir pozisyona soktu”

ABD’nin dünya mobilya devi konumunu sürdürdüğünü kaydeden Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, “Koronavirüs salgınının ABD’de ciddi etkilere neden olması, yaşanan ırkçılık tartışmaları, seçim hareketliliği ve Çin’le devam eden ekonomi savaşları bu sene ABD’yi içinden çıkılması zor bir pozisyonun içine soktu. Yılın ilk altı ayında ABD mobilya ihracatında yüzde 14,3’lük düşüş görüldü. Ancak Türkiye’den ABD’ye gerçekleştirilen mobilya ihracatı 2020 haziran döneminde bir önceki yılın aynı ayına göre %75 artışla 14 milyar 174 milyon dolara çıktı. Biz de Türk mobilya sektörü olarak bu durumdan ciddi anlamda faydalanıyoruz. Bu sene ülkemiz ile ABD arasında yaşanan ihracat artışını önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Çin’e mobilya ihracı haziran döneminde %148 arttı”

Kovid-19’un merkezi Çin’de de durumun farklı olmadığını söyleyen Murat Erat, “Çin koronavirüsün yaralarını yavaş yavaş sarmaya başlasa da hala toparlanmış değil. Fabrikalar açılmaya başladı ama ihracat rakamları henüz eski günlerine dönemedi. Dünyanın Çin’den ürün ithalatına bakışı çok daha tedbirli görünüyor. Türk mobilya üreticileri olarak biz ise Çin’e mobilya ihracatını 2020 haziran döneminde bir önceki yıla göre %148’lik yükselişle 1 milyar 754 milyon dolara ulaştırdık. Türk mobilya endüstrisini öne çıkarmamız ve küresel pastadaki payını daha da artırmamız gerekiyor.” dedi.

“Türkiye’nin 2023 hedefi, mobilya ihracatında ilk 5 ülke arasına girmek”

Yaklaşık 200 milyar dolara sahip dünya mobilya ihracat pazarında Türkiye’nin hala olması gereken konumda bulunmadığını söyleyen Murat Erat, “Ülkemiz için krizi fırsata çevirmenin tam zamanı. Türk mobilyası dünyada büyük ilgi görse de hala olması gereken yerde değil. 2019 yılında mobilya ihracatı bir önceki seneye göre %27,1 oranında artarak 3 milyar 415 milyon dolara ulaştı. 2020 yıl sonu 4 milyon dolar hedefliyoruz. 2023 hedefimiz, mobilya ihracatında ilk 5 ülke arasına girmek. Bu hedefe ulaşmak için de dünyanın en çok ihracat yapan 12’nci ülkesi konumundan hızla yukarılara tırmanmamız şart. Türkiye’nin mobilyada atağa kalkma zamanı geldi.” şeklinde konuştu.

 

Mobilya İhracatı Haziranda Yüzde 48 Arttı

04.02.2020 – Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2,5 milyar dolar  

  • Mobilya sektörünün 6 aylık ihracatı 1,5 milyar dolar
  • Sadece mobilya sektöründe geçen yılın aynı ayına göre Haziran ayı ihracat artışı yüzde 48
  • Türk mobilya sektörü 2023 yılında dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay almayı hedefliyor.

İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatının 2020’nin ilk altı aylık döneminde 2,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. İhracatın 1,5 milyar dolarlık bölümünü ise mobilya sektörü oluşturuyor. Güleç, mobilyada ihracatın Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 gibi rekor bir artış yaşadığını ifade ederek, “Pandemi nedeniyle üç aylık dönemde yaşadığımız kaydı tek bir ayda büyük oranda telafi ettik.  Haziran’daki artışı diğer aylarda da yakalamamız halinde yılı mobilya ihracatındaki hedefimize yakın bir seviyede kapatabiliriz” dedi.  

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün, 2020 yılı ilk yarı dönem ihracatı 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mobilyanın söz konusu rakam içindeki miktarı 1,5 milyar dolar olurken, Haziran’da yaşanan gelişmeler yılın geri kalanına ilişkin umutları arttırdı. İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti: “Mobilya kağıt ve orman ürünleri ihracatımızda Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artış  yüzde 32. Sektörün tamamı için Mart-Nisan-Mayıs aylarında pandemi dolayısıyla yaşadığımız daralmayı yüzde 5 seviyelerine çektik. Sadece mobilya tarafında Haziran ayında yakaladığımız artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 oldu. Bütün bunlar birliğimizin ve her bir ihracatçımızın ‘yeni normal’in disiplinlerine hızla ayak uydurmasıyla gerçekleşti.” 

Gelişmiş ülkeler Türk mobilyasını tercih ediyor 

Türk mobilyasının 20 yılda 22 kat artığını hatırlatan Güleç,  “Bugün Türk mobilya sektörü dünyanın 13. büyük üreticisi ve 12. büyük ihracatçısı durumunda bulunuyor. Biz bu başarı hikayesinin devam etmesini istiyoruz. 2023 hedeflerimizden vazgeçmiş değiliz. Dünyanın beşinci büyük üretici olmak ve dünya mobilya pazarından aldığımız payı 2,5’a çıkarma hedefiyle çalışıyoruz. Haziran ayında en çok ihracat yaptığımız ilk 6 ülkeden 5’i gelişmiş ülkeler. Tedarik zincirindeki güvenli sağlayıcılığımız bu dönemde Türkiye mobilyasını öne çıkardı, çıkarmaya da devam ediyor. Çin dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı ancak bu dönemde Çin kaynaklı yaşanan tedarik sorunu bizler için Türk mobilyasının tasarım gücünü göstermek için yeni fırsatlar oluşturdu. Coğrafi konumumuzun da üstünlüğünü kullanarak Türk mobilya sektörü olarak başarı hikayemizi büyütmek için uğraş vermeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

Mobilyada ilk sanal fuar 27-30 Temmuz’da

İhracatta kalite, tasarım ve fiyatın yanı sıra özellikle ‘yeni normal’ ile birlikte dijitalleşme ve e-ticaretin öneminin iyice arttığını vurgulayan Güleç, Türk mobilyasının 180 ülke pazarındaki etkinliğini ve derinliliğini arttırmak için bu yeni kanalların hepsini etkin kullandıklarını kaydetti. Mobilyada ilk uluslararası sanal fuarı 27-30 Temmuz tarihleri arasında “Furnistry Virtual” adı altında düzenleyeceklerini ifade eden Güleç, “Dünyanın en önemli mobilya ithalatçılarına fuara katılım için davetlerimizi ilettik. Oluşturduğumuz e-B2B odalarında ziyaretçiler ile markalar çok rahat bir araya gelip görüntülü olarak görüşmelerini yapabilecekler. Dünyanın her tarafına ulaşmak istiyoruz, sanal ticaret heyetleri ile bağlantılarımızı aynı sıcaklık ve kolay erişilebilirlikle sürdürüyoruz.  Avusturalya dünyanın bir ucu, oraya da sanal ticaret heyeti yapacağız. Pek yakın bir gelecekte mobilya sektörümüz, dijitalleşmede ve e-ticarette de dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini alacak” dedi.

 

Mobilya Sektörü Çin’in Boşluğunu Doldurmak İçin Kolları Sıvadı

04.02.2020 – Dünyanın En Büyük Mobilya Fuarlarının Boşluğunu Türk İhracatçısı Dolduracak

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkileyen Corona virüsü nedeniyle ileri bir tarihe ertelenen dünyanın en büyük mobilya fuarlarının yarattığı boşluğu doldurmaya hazırlanıyor.  İİB, fuarların iptal edilen tarihleri olan 23-30 Mart’ta İstanbul’da geniş katılımlı bir alım heyeti gerçekleştirmeyi planlıyor. Organizasyon kapsamında dünyanın en önemli bin mobilya ithalatçısının İstanbul’a gelmesi beklenirken, konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “CIFF Uluslararası Mobilya Fuarı ile CIFM Interzum fuarlarının ertelenmesi dünya mobilya sektöründe büyük bir boşluk oluşturdu. Meydana gelen bu boşluğu İstanbul’un doldurmasını istiyoruz” dedi.

Çin’in Guangzhou kentinde 18-21 Mart tarihlerinde düzenlenecek CIFF Uluslararası Mobilya Fuarı ile 28-31 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek CIFM Interzum fuarlarının Corona virüsü nedeni ile ileri bir tarihe ertelenmesinin ardından, İstanbul İhracatçı Birlikleri harekete geçti. Dünyanın en önemli mobilya fuarlarının sektörde yarattığı boşluğu, İstanbul İhracatçı Birlikleri doldurmaya hazırlanıyor. İİB, iptal edilen tarihlerde tüm dünyadan gelecek mobilya ithalatçıları ile yerli ihracatçı firmaları 23-30 Mart tarihleri arasında İstanbul’da bir araya getirmeyi planlıyor.

Meydana gelen bu boşluğu İstanbul’un doldurmasını istiyoruz”

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörünün özellikle son yıllarda ihracatını en çok arttıran sektörlerin arasında yer aldığına dikkat çekerek, “Sektörde yarattığımız bu ihracat artış ivmesini devam ettirmek istiyoruz. 2019’da 3,5 milyar dolar ihracat yaparak 20 yılda ihracatımızı 22 kat büyüttük. 2020 hedefimiz, dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçısından biri olmak ve ihracatımızı 4,5 milyar dolara çıkarmak. Ertelenen mobilya fuarları, dünyadaki mobilya sektöründe büyük bir boşluk oluşturdu. Meydana gelen bu boşluğu İstanbul’un doldurmasını istiyoruz” dedi.

Türk mobilya sektörünün öncülüğünde, iptal edilen fuar tarihlerinde İstanbul’da yurt dışından büyük ithalatçı firmalarla, yerli ihracatçı firmalar bir araya getirecek büyük bir buluşma planladıklarının belirten Güleç, “Yurt dışından büyük bir alım heyeti planlıyoruz. Salgın nedeniyle Çin’deki fuarlarda bir araya gelemeyen büyük ithalatçılar, İstanbul’da yerli firmalar ile bir araya gelip, alımlarını gerçekleştirebilir diye düşündük. Dünyanın en önemli 1000 mobilya ithalatçısını 23-30 Mart tarihleri arasında İstanbul’da ağırlamak için harekete geçtik” dedi.

Hedef: ABD, Meksika, Avrupa, İngiltere, Ortadoğu-Körfez ülkeleri, Rusya ve Türki cumhuriyetleri

Güleç, sözlerine şöyle devam etti: “Bu büyük buluşmada hedef bölgelerimiz ve ülkelerimiz; ABD, Meksika, Avrupa, İngiltere, Ortadoğu-Körfez ülkeleri, Afrika, Rusya ve Türki Cumhuriyetleri olacak. İhracatçı firmalarımızı arayıp, ulaşmak istedikleri firmaların ve yetkililerin isimlerini alıyoruz. Buluşmada görmek istedikleri bu firmaları arayıp, İstanbul’a davet ediyoruz”. Güleç, Corona virüsünün küresel ekonomide ciddi kayıplar yaratabileceğini belirterek, “Türk mobilya sektörü olarak, dünyada oluşabilen her türlü koşullarda var olmaya ve büyümeye çalışıyoruz. Yapacağımız bu buluşma ile Corona virüsünün küresel ekonomide yarattığı olumsuz etkileri, mobilya sektörü olarak en aza indirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

İMMİB: 2018 İhracat Rakamına 11 Ayda Ulaşarak Rekor Kırıldı

05.12.2019 – Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 11 aylık ihracat 5 milyar dolar  

İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 2019 yılını rekor bir rakamla kapatacaklarını söyledi. Güleç,  geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir artış ile 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. 2018 yılının 12 aylık rakamını 2019’un ilk 11 ayında ulaştıklarının altını çizen Güleç, 2020 yılında da yeni rekorlara imza atacaklarını söyledi. 

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2019 yılının ilk 11 ayında 5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artış yüzde 10 olurken, İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, gelişmeyi bir rekor olarak tanımladı ve 2018 yılının ihracat rakamına 11 ayda ulaştıklarını açıkladı.  2019’u 5,5 milyar dolarlık bir ihracatla kapatmayı öngördüklerini dile getiren Güleç, 2020 yılında da rekora imza atmak istediklerini ifade etti.

Mobilyada yüzde 10’luk, ambalajda yüzde 17’lik ihracat artışı yaşandı

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektör ihracat rakamlarında yaşanan rekor üzerine açıklama yapan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Başta İstanbul, Bursa, Kayseri ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden 36 bin üreticinin ve 15 bin ihracatçının ortak katkısıyla bu rakamlara ulaştık. Gerçekleşen toplam üretiminin yüzde 36’sını 179 ülkeye ihraç eden mobilya sektörünün yıl içinde yakaladığı yüzde 10’luk artışın ve karton ambalaj sektöründe Türkiye’yi Avrupa’da 5. sıraya taşıyan kağıt ve karton ambalajcılarının yıl içerisinde yakaladığı yüzde 17’lik artışın bu rekorda payı oldukça büyük. Her sene ihracat rakamlarını arttıran mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektör bileşenleri, kendi rekorlarını geride bırakarak 2023 yılında 10 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedefliyor” dedi.   

Almanya, ABD ve Birleşik Krallık’ta büyük başarı yakalandı

Mobilya sektörü ile karton ambalaj sektörünün hedef pazarları hakkında da bilgi veren Güleç, şöyle devam etti: “Almanya, Katar, ABD, Birleşik Krallık, İsrail, Irak, Suudi Arabistan ve Libya gibi pazarlarda mobilya sektörü büyük başarılar yakaladı. ABD’de pazarındaki varlığımızı arttırarak sürdürmeyi; Çin, Avrupa ve Güney Amerika pazarlarındaki mevcut etkinliğimizi ve ihracatımızı arttırarak, 2023 yılı sonunda dünya mobilya pazarından yüzde 2,5 pay almayı hedefliyoruz. İngiltere, Almanya, Irak, Fransa gibi ülkelerde sektördeki başarısını tescilleyen karton ambalaj ihracatçılarımız ise daha az etkin oldukları Sahraaltı Afrika pazarları, Ortadoğu pazarı, Latin Amerika pazarları ve ABD pazarında da kendini kanıtlamayı hedefliyor.”

 

Ahmet Güleç: “Hedef GSMH’nin Yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye Ayırmak”

“Mobilyada katma değerli ürünler için Ar-Ge ve inovasyon şart”

21.10.2019 – İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 2000’li yıllarda mobilya ihracatının 300 milyon dolar seviyelerinde olduğunu, Ar-Ge ve inovasyona ayrılan pay ile doğru orantılı olarak katma değerli üründeki artışla birlikte bunun 4 milyar seviyesine çıktığını söyledi. Önümüzdeki dönemlerde Gayri Safi Millî Hasıla’nın (GSMH) yüzde 3’ünün AR-GE’ye ayrılmasının hedeflendiğini dile getiren Güleç, sektörün 2023 yılında ihracat hedefinin 10 milyar dolar olduğunu, bu rakama da ancak katma değeri yüksek ürünlerle ulaşılabileceğini kaydetti.  

Hangi sektörde faaliyet gösteriyorsanız gösterin rekabetçi olmanın yolu üretim teknolojisini her fırsatta güncelleyerek Ar-Ge ve inovasyonu odak noktanıza almaktan geçiyor.  Makro politikaların her zaman sanayiyi etkilediğinin farkındalığıyla da önümüzdeki dönemde ülkenin Gayri Safi Millî Hasıla’sının (GSMH) yüzde 3’ünün AR-GE ayrılması söz konusu.

Bu hedef doğrultusunda her geçen yıl ülkenin Ar-Ge ve inovasyona ayırdığı oranın artırıldığını söyleyen İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güleç, 2000’li yılların başında 300 milyon dolar olan ihracatın bugün 4 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. Bu rakama ulaşma serüvenini ise Güleç,  Ar-Ge ve tasarım çalışmalarının yanı sıra müteşebbis mobilyacıların dünyayı bir pazar olarak görmesinin sonucu olduğunu belirtti.

“10 milyar dolara erişmek için teknolojiyi odak noktamıza almalıyız”

Mobilyanın en temel unsurunun katma değerli ürün satabilmekten geçtiğinin altını çizen Güleç,  katma değerini artırmanın yolunun ise yenilik, tasarım ve inovasyondan geçtiğini aktardı.  Mobilyada kilogram başına ihracat değerinin 2018 yılında 2,69 dolar, 2019’un 3. çeyreğinde ise 2,67 olduğunu ve bu rakamı 7 dolara ulaştırmak için çalıştıklarını aktaran Güleç, son 10 yıldır Türk mobilyasının dünyaya konsept ürünler sattığını bu ürünlerde de tasarımın ve inovasyonun ön planda olduğunu belirtti. Güleç, “Aslına bakarsanız temel konu teknolojiyi üretime entegre etmek. Bu bakış açısına sahip ülkeler,  sektörde öne geçiyor. Çin’in bu konuda önemli yatırımlar yaptığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra İtalya, Kuzey Avrupa ülkeleri ise tarihsel bir derinliklerinden dolayı tasarıma oldukça önem veriyorlar.  Biz de bahsettiğim gibi her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Bugün dünyanın 13. en çok ihracat yapan ülkesiyiz. Hedefimiz 2023’te mobilyada 10 milyar dolara erişmek. İlk 10 ülke arasına girmek. Bütün bu hedefler tasarıma yatırım, AR-GE’ye yatırımdan geçiyor” dedi.

Türkiye-ABD Arasındaki 100 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi Mobilyacıları Heyecanlandırdı!

15.08.2019 – Türkiye-ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi mobilyacıları heyecanlandırdı!

  • “ABD’ye 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var”
  • “Sanılanın aksine Türkiye mobilyası Amerika’da satılabilir”
  • “Amerika’da ihracat oranında son 3 yılda yüzde 150’ye varan bir artış var”
  • “ABD’de mobilya tüketim oranı, dünya ortalamasının üzerinde”

2019 yılının ilk 7 ayında Türk mobilya sektörü ABD’ye 90 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Amerika’nın Türkiye’nin mobilya ihracatı yaptığı 9. ülke durumda olduğunun belirten İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün ABD’ye 1 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu söyledi. Türkiye-ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi için yapılan çalışmaların da mobilyacıları heyecanlandırdığının altını çizen Güleç, “Amerika ile çalışmak demek, zevkleri, beğenileri birbirinden farklı 50 ayrı ülkeyle çalışmak demek. Ve Türk mobilyaları tek bir coğrafyada toplanan bütün bu farklılara cevap verebilecek kabiliyette.”

Türkiye ile ABD arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacminin yol haritası geçtiğimiz günlerde çizildi. Otomotiv, tekstil, havacılık, beyaz eşya, mücevherat, yapı malzemeleri, mobilya ve turizmin ön plana çıktığı rapor, Türk mobilyacılarını heyecanlandırdı. Rapor özelinde açıklamada bulunan İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının Türkiye için ciddi bir fırsat oluşturduğu vurguladı. Birlik olarak kurdukları kümeler ile Amerika pazarında faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Güleç,  son 3 yılda 3 kat büyüme gösteren Türkiye’nin Amerika’ya mobilya ihracatının 2019 yılının ilk 7 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32, 6 büyüme gösterdiğini belirtti.

“Amerika ile çalışmak, 50 mobilya tüketen iyi ülke ile çalışmak anlamına geliyor”

Mobilya sektörü için ABD pazarının çok önemli olduğunun altını çizen Güleç, 2023 yılında ABD özelinde 1 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini aktardı. Ülke ekonomisi için katma değerli ürünler geliştirmek ve hedef pazarlardan olan ABD’de daha fazla yer almak için Ar-Ge destekli inovasyona inandıklarını aktaran Güleç, “Hedef pazarımız olmasının yanı sıra önemli bir rakibimiz olan ABD ile rekabetimizi dengeli, disiplinli ve güçlü bir zihinsel dönüşümle sürdürmeye ve sistematik olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu noktada milli katılım fuarlarını yakından takip ediyor, sektörümüzü ABD pazarına alıştırmaya çalışıyoruz. Birlik olarak Ticaret müşavirlerimizi Los Angeles ve Chicago Ticaret müşavirlerini ziyaret ettik. Onlar da özellikle mobilyacılığın bu pazarda önemli oldukları konusunda bizimle teyitleşti. Sanılanın aksine Türkiye mobilyası Amerika’da satılabilir. Amerika’nın desenleri ve modelleri farklı diye sektör temsilcilerimizde yanlış bir anlayış var.  Bunu yıkmamız gerekiyor. Modern Avrupa düzenine sahip firmalarımızın Amerika’da başarılı olacağına inanıyoruz. Amerika’da ihracat oranında son 3 yılda yüzde 150 ye varan bir artış var. Artık global bir dünyada yaşıyoruz. Uzaklar artık çok yakın.  Bu nedenler Amerika’ya sanılandan çok daha fazla mobilya satılabiliriz. Çünkü biz biliyoruz ki Türk Mobilyası Amerika’da beğeniliyor. Öte yandan şu da bir gerçek; Amerika ile çalışmak demek, zevkleri, beğenileri birbirinden farklı 50 ayrı ülkeyle çalışmak demek. Ve Türk mobilyaları tek bir coğrafyada toplanan bütün bu farklılara cevap verebilecek kabiliyette. Sahip olduğumuz mobilya çeşitliliği ve zenginliği bizim için çok büyük bir avantaj. ”

ABD ve Kuzey Amerika’da mobilya tüketimi artacak

Öte yandan ABD’nin ölçü birimlerinin diğer ülkelerden farklı olduğunu ve bu pazara girmek isteyen mobilya markalarının buna yönelik çalışmalar yapması gerektiğini  söyleyen Güleç, her eyaletinin de farklı tarza sahip mobilyaları beğendini söyledi. Sektör olarak bu bilgilerin analizini çok iyi yapmak için birlik olarak çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktaran Güleç, “ Amerika’nın tüketim oranı dünya ortalamasının üstünde. Son yıllarda üretim alanında büyük bir sıçrama yapan Çin’i ayrı tuttuğumuzda ABD mobilya tüketimi konusunda dünya ortalamasının üzerinde. Önümüzdeki üç yıl içinde ABD ve Kuzey Amerika, tüketimini en çok artırması beklenen bölge olarak dikkat çekiyor. “ dedi.

 

Mobilya Sektörü Yılın İlk Yarısında Çıtayı Yükseltti

Mobilya Kağıt ve Orman ürünlerinin yarıyıl ihracatı 2,628 milyar dolar

05.07.2019 – İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 2019 yılının ilk yarısında sektörün ulaştığı ihracat rakamlarını açıkladı. Güleç, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatının yüzde 7,2’lik bir artışla 2, 628 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Güleç, sadece mobilyada ihracatın ilk yarı yılda 1.634 milyar dolar olduğunu aktardı.

2019 yılının ilk yarısında Mobilya Kağıt ve Orman ürünleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2’lik bir artışla 2,628 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sadece mobilya kaleminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3’lük artış yaşandı ve 1.634 milyon dolar ihracat yapıldı.

“Hedeflerimiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak Türkiye mobilya sektörünü gelişimi için var güçleriyle çalıştıklarını söyleyen Güleç, sektör olarak 2019 yılının ilk yarısında hedefledikleri rakamlara ulaştıklarının altını çizdi. Sektörün Türkiye’nin tüm ihracatından yüzde 1,8 pay aldığını ve 2023 yılında da dünyanın ilk 10 mobilya ihracatçısı arasında yer alma hedefiyle çalıştıklarını aktaran Güleç, “Biz ihracat hedefimize ulaşmak üzere uygun stratejileri üretmek; üretim odaklı olmaktan çok pazar odaklı olmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.  Konuya genel itibariyle baktığımız zaman dünya mobilya dış ticareti 2009-2018 arasında yaklaşık yüzde 50 büyüdü. Bugün 450 milyar dolara ulaşan dünya pazarının 2050 yılında 1 trilyon doları aşması öngörülüyor. 2018 itibariyle küresel pazarın yüzde 33’ünü ithal mobilyalar oluşturuyor. 2050 yılında 330 milyar dolar civarında küresel mobilya dış ticaretinden söz edeceğiz. Bu farkındalıkla Türkiye mobilya sektörü olarak 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat ile dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay alma hedefiyle çalışıyoruz. Kilogram başına ihracat değerimizi 7 dolara ulaştırmak stratejimizde büyük önem taşıyor. Çünkü sadece sektörümüz için değil ülkemizin dünya pazarlarından daha çok pay alması için “mobilya ihracatı” hayati bir öneme sahip” dedi.

Mobilyada Strateji Belgesi Oluşturuldu! 2023 Hedefi 10 Milyar İhracat, Dünya Pazarından ise Yüzde 2,5 Pay

“Sektör olarak 2030 için stratejimizi oluşturmaya başladık” 

17 Haziran 2019 – İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği önderliğindeMobilya ve Kağıt-Karton Sektörü 2019-2020 İhracat Stratejik Belgesinin Oluşturulması ve İhracata Yönelik Hedef Ülkelerin Belirlenmesi İstişare Toplantısı”, Dış Ticaret Kompleksi İstanbul İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterlik Binası’nda gerçekleştirildi.  İstişare toplantısında mobilya, kağıt ve karton sektörü ile ilgili genel istatistiki verileri paylaşan Başkan Ahmet Güleç, 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat ile dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay almanın yanı sıra kilogram başına ihracat değerini 7 dolara ulaştırmak için çalıştıklarını söyledi.  

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “Mobilya ve Kağıt- Karton Sektörü 2019-2020 İhracat Stratejik Belgesinin Oluşturulması ve İhracata Yönelik Hedef Ülkelerin Belirlenmesi İstişare Toplantısı”, Dış Ticaret Kompleksi İstanbul İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterlik Binası’nda gerçekleştirildi.   

“179 farklı ülkeye “Made in Turkey” logolu ürünlerle tanıştıran en yaygın sektör”

İstişare toplantısında sektör temsilcilerine seslenen İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya, kağıt ve karton sektörünün hem üretimde hem de ihracatta önemli bir konumda olduğunu söyledi. Mobilyanın ihracatla büyüyen bir sektör olduğunun altını çizen Güleç, Gümrük Birliği Anlaşması ile sektörün çok sayıda pazarda var olmaya başladığını belirtti.  2003 yılında sadece 345 milyon dolar değerinde mobilya ihracatı yapıldığını, 2018 yıl sonunda ise ihracatın neredeyse on kat artışla 3 milyar 134 milyon dolara ulaştığının aktaran Güleç, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyanın 12’inci mobilya ihracatçı olarak 179 ülkeye ‘Made in Turkey’ logolu ürünlerle tanıştıran en yaygın sektör olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Henüz beş altı yıl önce 30-40 milyon dolar ihracat yaptığımız ABD pazarında bugün 120 milyon doları geride bırakmış durumdayız. 2018 yılı itibari ile 36 bin üreticimizin 15 bini ihracatçı ve 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayımız 632’yi bulmuş durumda. Rakamlara bakacak olursak, hedefimizde emin adımlara yürüdüğümüzü söylesek yanılmayız. 2023 yılsonu hedeflerimize ulaşacağımıza eminiz. Artık önümüzde kendimize yeni bir yıl çizdiğimiz 2030 var.  2030 yılında Türkiye mobilya sektörü olarak dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçısı olmak için çalışıyoruz.”  

Ekonomik gelişim için “mobilya ihracatı” hayati bir öneme sahip.

Dünya mobilya pazarının da fotoğrafını çeken Başkan Güleç, “Dünya mobilya dış ticareti 2009-2018 arasında yaklaşık yüzde 50 büyüdü. Bugün 450 milyar dolara ulaşan dünya pazarının 2050 yılında 1 trilyon doları aşması öngörülüyor. 2018 itibariyle küresel pazarın yüzde 33’ünü ithal mobilyalar oluşturuyor. 2050 yılında 330 milyar dolar civarında küresel mobilya dış ticaretinden söz edeceğiz. Bu farkındalıkla Türkiye mobilya sektörü olarak 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat ile dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay alma hedefiyle çalışıyoruz. Kilogram başına ihracat değerimizi 7 dolara ulaştırmak stratejimizde büyük önem taşıyor. Çünkü sadece sektörümüz için değil ülkemizin dünya pazarlarından daha çok pay alması için ‘mobilya ihracatı’ hayati bir öneme sahip” dedi.  Türkiye mobilya sektörünün kendi hikayesini yazdığını söyleyen Güleç, dünya mobilya devi ülkelerin gelecekte Türk mobilyasının dünya ölçeğinde rakip gördüklerini ve bu bakış açısıyla çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türkiye Mobilya Sektörüne Genel Bakış 

  • 2000’li yıllara girerken ihracatın altyapısı hazırlandı.
  • 2018 yılında ihracat 3 milyar 134 milyon dolar
  • 2019’da 4 milyar dolar ihracat hedefi
  • Alım gücü yüksek pazarlara daha katma değerli ihracat
  • 1 ülkeye ihracat yapan firma sayısı 2017’de 8697 iken, 2018’de 9527’ye yükseldi
  • 2 ülkeye ihracat yapan firma sayısı 2017’de 8697 iken, 2018’de 9527’ye çıktı
  • 3ülkeye ihracat yapan firma sayısı 2017’de 866 iken, 2018’de 1017’ye ulaştı
  • 10 ülke ve üstüne ihracat yapan firma sayısı 2017’de 614 iken, 2018’de 799’a yükseldi
  • 2001 yılında 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayımız sadece 32 iken, 2018 yılı itibari ile bu sayı 569

Öte yandan karton sektörünün küresel ihracatının toplam 175 milyar dolar olduğunu söyleyen Güleç, Türkiye’nin kağıt ihracatının ise 1, 716 milyar dolar olduğunu aktardı. Kağıt sektörünün sürdürülebilir ihracat artışı için; ihracat konsantrasyonu artışına, bütünsel bakış açısına ve ihracat optimizasyonu ihtiyacı olduğunu vurgulayan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, şunları kaydetti: “Sahip olunan pazar paylarını korumaya yönelik savunma stratejilerinin oluşturulması şart. Hedef pazarlarda pazar payını büyütmeye yönelik atak stratejilerin oluşturulması ve belirlenen hedef ve fırsat pazarlarının durumlarının sürekli ve sistematik olarak kontrol edilmesi ayrıca dikkat etmemiz gereken bir husus.  Bu noktada şunu söylemeliyiz ki; küresel oyunda ‘Salonda’ değil, ‘Sahnede’ olmaya yönelme stratejimizle hedeflerimize ulaşabiliriz.”

 

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörünün Yılsonu Hedefi 6 Milyar Dolar

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörünün yılsonu hedefi 6 milyar dolar  “İhracat milli bir görevdir” 

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2018 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, 25 Nisan Perşembe günü Dış Ticaret Kompleksi İstanbul İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterlik Binası’nda gerçekleştirildi.  Genel kurulda mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü ile ilgili genel istatistiki verileri paylaşan Birlik Başkanı Ahmet Güleç, “2018 yılını önceki yıla göre yüzde 12,8 artışla 5 milyar 14 milyon 613 bin dolar ihracatla geride bıraktık. Hedefimiz 2019 yılında 6 milyar doları aşmak” dedi.

26 Nisan 2019 – İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 2018 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, 25 Nisan Perşembe günü Dış Ticaret Kompleksi İstanbul İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterlik Binası’nda gerçekleştirildi. 

Olağan genel kurulda katılımcılara seslenen İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün hem üretimde hem de ihracatta önemli bir konumda olduğunu söyledi. Sektör olarak 2018 yılını bir önceki yıla göre yüzde 12,8 artışla 5 milyar 14 milyon 613 bin dolar ihracatla geride bıraktıklarının altını çizen Güleç, 2019 yılı hedeflerinin 6 milyar doları aşmak olduğunu aktardı. Toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 2,8’den yüzde 3,1’e yükselttiklerini aktaran Güleç, “İlk 3 aylık verilere baktığımızda geçtiğimiz yıla göre yüzde 5,4’lük bir ihracat artışımız var. İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri Birliği 2018 yılında yüzde 16,3’lük bir artışla 1 milyar 553 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Türkiye geneli yüzde 12,8. Tüm Türkiye ise yüzde 7,1’lik bir artışla 168 milyar dolar gerçekleşti” dedi. Birlik olarak sektörün gelişimi için yaptıklarını da sıralayan Güleç, 01.01.2018 tarihinden bugüne kadar; 5 ticaret bakanlığı kapsamında alım heyeti faaliyeti, 6 Ur-Ge alım heyeti faaliyeti ve 2 VIP alım heyeti gerçekleştirdiklerini söyledi.

“İhracatçı sayısı bakımından en büyük sektörlerden biriyiz”

İhracat olmadan büyümenin olmayacağını bilerek hareket ettiklerini belirten Güleç, ihracat ve üretim ülkesi olan Türkiye’nin sektör temsilcileri olarak dünya ticaretinden daha fazla pay almak istediklerini söyledi. Konuşmasında ihracat stratejinin belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Güleç, sektörün zihinsel bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirtti. Stratejik bir yol haritası oluşturmanın bu noktada önemli olduğunu aktaran Güleç,Üretimin teşvik edilmesi ve önemsenmesi için üretimin katma değerinin arttırılması, bu noktada da ölçek büyüklüğünü yakalamamız lazım. Bir diğer konuda; hammadde de dünya fiyatlarını takip etmemiz… Yan sanayinin desteklenmesi, iş birliği kültürünün geliştirilmesi lazım. Çünkü biz aktif ihracatçı sayısı bakımından en büyük sektörlerden biriyiz. Sadece İstanbul Mobilya Kağıt Ve Orman Ürünleri Birliğinde 8.624 üyemiz var. Ancak ölçek büyüklüğü sorunu yaşıyoruz” dedi.

1 milyon dolar üzerinde ihracat yapan firma sayısı 2018’de 570’e yükseldi

Hem niteliksel hem de niceliksel olarak birlik sektörlerinin hem imalatına hem de ihracatına daha fazla yön vermek için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan firma sayının 2001’de 32, 2014 yılında 316, 2018 yılında ise 570’e yükseldiğini söyledi. Tüm sektörde bu rakamın 2014 yılında 675, 2018 yılında bu ise 693 olarak gerçekleştiğini de aktaran Güleç dünya mobilya ihracat sıralamasında 23. sıradan 12. sıraya yükselmenin verdiği vizyonla hedeflerinde emin adımlarla yürüdüklerini söyledi.

 

Mobilya Kağıt ve Orman Ürünlerinin İlk Çeyrek İhracatı 1,277 Milyar Dolar

05.04.2019 – İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 2019 yılının ilk çeyreğinde sektörün ulaştığı ihracat rakamlarını açıkladı. Güleç, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatının yüzde 4,2’lik bir artışla 1,277 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Bu rakamın içinde mobilya sektörünün ihracat payının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4’lük bir artışla 806.576 milyon dolara gerçekleştiğini söyleyen Güleç, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında yıl sonu hedeflerini 6 milyar dolar olarak açıkladı.

2019 yılının ilk çeyreğinde Mobilya Kağıt ve Orman ürünleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2’lik bir artışla 1,277 milyar dolar olarak gerçekleşti. 179 ülkeye ihracat yapan Türk mobilya sektörü ise yüzde 5,4’lük bir artışla 806.576 milyon dolarlık ihracat yaptı. İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Mobilya Kağıt ve Orman ürünleri ihracatının yıl sonu hedefinin 6 milyar dolar, mobilya ihracat hedefini ise 4 milyar dolar olarak açıkladı ve bunun çok önemli bir başarı olduğunun altını çizdi.

Güleç: 2019 yılsonu ihracat hedefimiz Mobilya Kağıt ve Orman ürünlerinde 6 milyar,  mobilyada da 4 milyar dolar

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak Türkiye mobilya sektörünün yüzde 32,8’ini sırtladıklarını aktaran Güleç, 2019 yılının ilk çeyreğinde hedefledikleri rakama ulaştıklarını söyledi. Sektör olarak yılsonu hedeflerini mobilyada 4 milyar dolar, mobilya kağıt ve orman ürünlerinde de 6 milyar dolar olarak belirlediklerini aktaran Güleç, sektörün Türkiye’nin tüm ihracatından yüzde 1,8 pay aldığını ve 2023 yılında da, dünyanın ilk 10 mobilya ihracatçısı arasında yer almak hedefiyle çalıştıklarının altını çizdi. Güleç “Biz ihracat hedefimize ulaşmak üzere uygun stratejileri üretmek; üretim odaklı olmaktan çok pazar odaklı olmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ve bugün; dünyanın 13’üncü büyük üreticisi, ilk 10’u zorlayan ihracatçısı, üretiminin yüzde 30’unu ihraç eden rekabetçi bir sektör konumuna geldik. Bu noktada hedefimiz çok net; 2019’da mobilya kağıt ve orman ürünlerinde 6 milyar, mobilyada ise 4 milyar dolarlık ihracata ulaşmak” dedi.