Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri “Mirasımız Ye...

“Mirasımız Yerel Tohum” Projesi ile 11 Ürün “Ata Tohum”dan Tekrar Üretildi

14.09.2020 – “Mirasımız Yerel Tohum” projesi kapsamında yerel tohumlarından elde edilen ürünler, Migros raflarında satışa sunulmaya devam ediyor. Saygıdeğer Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun önderliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) iş birliğiyle yürütülen “Mirasımız Yerel Tohum” projesi kapsamında, Anadolu’nun dört bir yanından toplanan tohumlar tek tek analiz edilerek, ata tohumu özelliğine sahip ürünler belirlenerek ihtimamla yeniden yetiştirildi. Bugüne kadar Kandıra’nın sivri biberinden Samsun’un köy salatalığına, Çorum’un 10 Dilim kavunundan Ankara Ayaş’ın beyaz bodur domatesine kadar 11 çeşit ürün bu yolla sofralara kazandırılırken, yeni sezonun mahsulleri yeniden Migros raflarında tüketiciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Ülkemizin gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerinin halkımıza tanıtılması, üretimlerinin yaygınlaştırılması, koruma altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Saygıdeğer Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun önderliğinde yürütülen ‘’Mirasımız Yerel Tohum’’ projesi kapsamında, ata yadigârı tohumlardan elde edilen yeni mahsul ürünler Migros raflarında yeniden satışa sunulmaya hazırlanıyor. Tohumların çoğaltılması, tanımlarının yapılması ve tescil işlemleri Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlar olan TAGEM, BÜGEM ve TİGEM tarafından yürütülüyor.

Projenin tohumları, 2017 yılında İzmir’de yapılan ‘’Yerel Tohum Buluşmaları’’ ile atılırken, bu etkinlikler 2017 Samsun ve 2018 Şanlıurfa buluşmaları ile devam etti. Bu amaçla 2017, 2018 ve 2019 yıllarında Tarım ve Orman Bakanlığı’na teslim edilen ve sayıları 2019 yılı sonu itibariyle 1.131’e ulaşan orijinal tohumlar üzerinde teknik çalışmalar devam ederken, diğer taraftan atalarımızdan kalan bu tatların tüketiciyle buluşması için TKK, TİGEM ve Migros arasında anlaşma sağlandı. Sadece Migros raflarında tüketiciye sunulan ürünler arasında Kocaeli’nin salçalık biberi, Kandıra’nın sivri biberi, Düzce’nin sivri biberi, Kocaeli’nin mini domatesi, Ankara Ayaş’ın beyaz bodur domatesi, Samsun’un yerel domatesi ve kiraz domatesi, Samsun’un köy salatalığı ve patlıcanı, Çorum’un 10 Dilim adı verilen kavunu ve Düzce’nin Şakir karpuzu bulunuyor. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin katılımıyla 4 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilen ‘’Mirasımız Yerel Tohum” proje lansmanında, çocukluğumuzdan kalan tatların ve ata mirası bu tohumlardan elde edilen ürünlerin tanıtımı yapıldı; aynı zamanda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sn. Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu önderliğinde gerçekleştirilen mevzuat çalışmaları sonucunda 3 Eylül 2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanması”na dair yönetmeliğinin içeriğindeki kriterler açısından dünyaya örnek oluşumuzun önemine de dikkat çekildi.

TİGEM Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Ayşin Işıkgece, 2020 yılı içinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarca yürütülen çalışmalar kapsamında üretilen kavun ve karpuz fidelerinin Adana yöresinde, domates, biber ve patlıcan fidelerinin ise Bursa yöresinde üreticilere dağıtılıp burada elde edilen yerel tatların tüketicilerle buluşturulduğunun altını çizdi. Çoğaltım ve tanımlama işlemleri tamamlanan farklı bitki türlerinde 42 çeşidin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında tescillenmesinin planlandığını ifade eden Işıkgece, Mirasımız Yerel Tohum projesi kapsamında, atalarımızdan yadigâr tohumlarımızdan elde edilen bu lezzetlerin tüketicilerle buluşturulmaya devam edilmesi için çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini ifade etti.

TKK ve TİGEM ile imzalanan münhasırlık sözleşmesi çerçevesinde üretimi devam eden ürünlerin daha önce de olduğu gibi sadece Migros raflarında satışa sunulacağını belirten Migros Ticaret A.Ş. Pazarlama ve Yurtdışı Operasyonlardan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Cem Rodoslu, “Migros olarak, ilk kez 2019 yaz sezonunda Anadolu’nun miras tohumlarından üretilen 11 çeşit meyve-sebzeyi müşterilerimize ulaştırmak için mağazalarımızda satışa sunduk. 2020 yaz sezonu için de 10 çeşit ürünün daha ekimi yapıldı; Ağustos ayından itibaren biber, patlıcan, salatalık, domates, kavun, karpuz çeşitlerini satışa sunmaya başladık. Sonbahar ve kış döneminde ise yeni fidelerin yetiştirilmesi planlanıyor. Anadolu’nun bu değerli tohumlarını yeniden hayata kazandıran başta Cumhurbaşkanlığımız olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığına, BÜGEM, TAGEM, TİGEM ve Tarım Kredi Kooperatiflerine, büyük bir özenle ve emekle ürünlerimizi yetiştiren tüm üreticilerimize teşekkür ediyoruz. Bu projenin değerli ürünlerini sadece Migros raflarında müşterilerimizle buluşturuyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Migros olarak, Türkiye’nin en fazla meyve, sebze, et ve taze unlu mamulleri satan perakendecisiyiz. 2010 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde başlayan İyi Tarım Uygulamalarını (İTU) satışa sunan ilk şirketiz. Ciromuzun yüzde 77’si tarıma dayalı. Kendine yeter olmanın ne kadar elzem olduğunu içinde bulunduğumuz dönem itibari ile bir kez daha gördük. Anadolu, tarımın merkezi. Bu topraklarda bereketli tarımsal üretimin yapılabilmesi için önemli yatırımlar yapıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri ile iş birliği yapıyor, bir yandan küçük üreticilerimize destek olurken bir yandan da markalaşmaya fırsat tanıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleriyle olan işbirliğimizi bu yıl iki katına çıkararak 100 milyon TL’lik alım yapıyoruz. Taze gıdaların kesintisiz üretiminin hem sağlık hem de bulunurluk açısından kritik önemi nedeniyle çiftçilerimizin emeğinin karşılığını güvenle alabilmeleri, alacaklarını zamanında tahsil etmeleri ve böylece daha rahat koşullarda üretim yapmalarını sağlayabilmek için Ziraat Bankası ile önemli bir finansman modeli geliştirdik. 2020 yılında tarımın öneminin farkındalığını artıran başka projelere de imza atacağız” dedi. Rodoslu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem ülkemize hem de dünyamıza karşı sorumluluklarımız doğrultusunda “Burası Anadolu, Dünyanın En Büyük Çiftliği” adını verdiğimiz “Anadolu Çiftliği” belgeselini hazırlıyoruz. Türk tarımının ne kadar güçlü, çeşitli, inovatif ve hayati olduğu gerçeğini gösteren ulusal gurur projesi olarak yakın zamanda halkımız ile paylaşacak, zengin topraklarımıza, sağlıklı ve güvenilir üretime, kendi kendine yetebilmenin önemine bir kez daha dikkat çekeceğiz.”

 

Migros’un Güçlü Performansı Kredi Notunu Yükseltti

30.07.2020 – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros’un ulusal uzun vadeli kredi notunu ‘AA(tur)’a yükselterek, not görünümünü “pozitif” olarak belirledi. 2020 yılının ilk 6 ayında 110 yeni mağaza açarak yatırımlarını sürdüren ve Türkiye’nin 81 ilindeki mağazalarıyla geniş coğrafyada faaliyet gösteren Migros’un online kanallardaki yatırımları Fitch Ratings’in raporunda yer aldı. Raporda, Migros’un çoklu kanal stratejisini başarıyla uygulayarak sektörde farklılaştığına dikkat çekilerek nakit akışı, sağlıklı bilanço, şirketin borçlarının azaltılmasıyla birlikte finansal risk profilinin iyileşmesinin de yükselişe olumlu katkı sağladığı aktarıldı.

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros Ticaret A.Ş.’nin ‘A+(tur)’ olan ulusal uzun vadeli kredi notunu ‘AA(tur)’a yükselterek, not görünümünü ‘pozitif’e çevirdi.

Fiziki büyümenin yanı sıra online satış kanallarındaki yatırım dikkat çekti

Fitch Ratings raporunda Migros’un online satış kanalındaki lider konumunun ve bu kanalda artan yoğun müşteri talebinin güçlü rekabet avantajı sağladığı yer aldı. Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren Migros’un geniş coğrafyada yayılım göstermesi ve çoklu kanal yönetimindeki başarısı ile sektördeki rakiplerinden ayrıştığı belirtildi. 2020 yılının ilk 6 ayında 110 yeni mağaza açan Migros’un fiziki büyümesinin yanı sıra online satış kanallarına yaptığı yatırımlara raporda vurgu yapıldı.

Fitch: “Yaratılan nakit akışı dikkat çekiyor”

Fitch Ratings raporunda Migros’un operasyonlarından yaratılan nakit akışına dikkati çekilirken, şirketin borçluluğunun ve FX riskinin azaltılması neticesinde finansal risk profilinin önemli ölçüde iyileşmesinin not artışında etkili olduğunu ifade edildi. Ayrıca, şirket yönetiminin sağlıklı bir bilanço yapısı hedefine ulaşma yönünde gösterdiği güçlü çabalara vurgu yapılarak not görünümün pozitif olmasında bu durumun da dikkate alındığı ifade edildi. Rapora göre Migros’un kredi notu, gıda perakende sektöründeki pozisyonu ve rekabetçi baskılara karşı direnç sağlayan kendine özgü değer yaratma gücünü yansıtıyor. Sürdürülebilir pozitif serbest nakit akımı yaratılması da kredi notunu destekleyen unsurlar olarak açıklandı.

Hatırlanacağı üzere, 2020 yılında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 19-21 büyüme hedefleyen Migros, tüm dünyada etkili olan zor pandemi koşullarının getirdiği ilave operasyon maliyetlerine karşın, yılın tamamında yüzde 8-8,5 seviyesinde konsolide VAFÖK marjı beklentisinde olduğunu belirtmişti.

 

Migros’tan Bir Ayda 3200 Kişiye Yeni İstihdam

01.04.2020 – Migros’un başlattığı istihdam seferberliğinin ardından 10 gün içinde Sanal Market ve mağaza operasyonlarında 2.200 kişi iş başı yaptı. Önümüzdeki 10 günde 1.000 kişiyi daha işe alacağını duyuran Migros böylece 1 ayda 3.200 kişiye ek istihdam sağlamış olacak. Migros Sanal Market ekibine katılmak için başvurular basvuru.migros.com.tr adresi üzerinden yapılabiliyor.

Migros, başlattığı istihdam seferberliği doğrultusunda 45.000 kişilik çalışan ordusunu daha da genişletiyor. Türkiye’nin ilk ve en büyük online taze gıda platformu Migros Sanal Market aracılığıyla 71 ile hizmet ulaştıran Migros,verilen yoğun siparişlere daha hızlı yanıt verebilmek adına istihdam sağlamaya devam ediyor.

Sanal market operasyonları için 1.200, mağazaları için 1.000 yeni işe alım yapan Migros toplamda 10 günde 2. 200 kişiye iş başı yaptırdı. Yaptığı ilk duyurunun ardından 60 bini aşkın iş başvurusu alan Migros’un önümüzdeki 10 gün içinde yapacağı 1.000 yeni işe alımla sağladığı ek istihdamı 1 ayda 3.200 kişiye ulaştıracak.

Migros Sanal Market böylece aile bütçesine katkı sağlayan ürünlerini Migros kalitesi ve temassız teslimatla daha fazla kişiye ulaştırmış olacak. Migros’un Sanal Market Ailesi’ne katılmak isteyenler basvuru.migros.com.tr adresinden başvurularını iletebilecek.

Türkiye’nin en yaygın online gıda platformu: Migros Sanal Market

Migros Sanal Market artan talebe hızla yanıt vererek müşterilerine kesintisiz hizmet sunmak adına hizmet ağını yeni iller ve kanallarla da genişletiyor. Türkiye’nin en yaygın online gıda platformu olan Migros Sanal Market, Türkiye’nin 71 ilinde sunduğu hizmeti 81 ile hızla yaygınlaştırıyor.

Geçtiğimiz hafta alışverişte yeni bir kulvar açan Migros, Mağazadan Teslim seçeneğini hayata geçirdi. Migros Sanal Market web sitesi ya da uygulaması üzerinden yaptıkları alışverişin ödemesini online olarak yapan müşteriler, istedikleri saat aralığında, seçtikleri mağazadan ürünlerini teslim alabiliyor. Sipariş teslim edilene kadar paketli ürünler özel hijyenik kasalarda, soğuk ürünler ise 0-4 derece arasında muhafaza ediliyor.

 

Migros 2019 Yılı Finansal Sonuçlarını Açıkladı

03.03.2020 – Migros, yüzde 23,9 ile geçtiğimiz yılın başında belirlediği büyüme hedefini aşarak yılı 23,2 milyar TL konsolide satış ile kapattı. Migros’un brüt karı 6.1 milyar TL’ye yükselmiş oldu.

Türkiye’nin öncü şirketlerinden Migros, 2019 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Satışlarını son 3 yılda yüzde 110 artıran Migros, 2016 yılında 11 milyar TL olan satışlarını 2019 yılında 23,2 milyar TL seviyesine taşıdı. Migros, gerçekleştirdiği yüzde 23,9 büyüme ile geçtiğimiz yılın başında belirlediği büyüme hedefini aştı.

2019 yılında 137 yeni mağaza açarak toplam mağaza sayısını 2 bin 198’e çıkartan Migros’un büyüme hedefini gerçekleştirmesinde turistik lokasyonlardaki mağazaların güçlü performansı ve yaygınlığı ile Migros Hemen, Trendyol iş birliği gibi online operasyonların başarısı etkili oldu.

Migros’un VAFÖK 2019 yılı değeri bir önceki yıla göre yüzde 25,7 artışla 1.5 milyar TL’ye ulaşırken, 2019 yılında yüzde 6,6 VAFÖK marjı kaydetti. Ayrıca, 2019 yılında yüzde 11,3 marjla 2.6 milyar TL konsolide kira öncesi VAFÖK gerçekleştirildi.

Migros, 2020 yılında 120 yeni mağaza açmayı planlıyor. Yatırım harcamalarının konsolide bazda yaklaşık 400 milyon TL olması beklenirken şirketin 2020 yılı için yüzde 15-16 olan konsolide satış büyüme beklentisi yüzde 16-18’e yükseltilerek yukarı yönlü revize edildi. Konsolide VAFÖK marjı beklentisi ise %8-8,5 seviyesinde olacak.

 

Migros, Tarım Kredi Kooperatifleri’nden Ürün Alımını 100 Milyon TL’ye Çıkarıyor

Solda Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze ve Et Pazarlama Direktörü Ekmel Baydur, Sağda Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Pazarlama Daire Başkanı İlyas Kılıç

25.02.2020 – Migros, tüketicilerin uygun fiyatlarla en taze ürünlere ulaşmasını sağlamak ve üreticinin güçlenmesine destek olmak hedefiyle Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ile sürdürdüğü iş birliğini artırarak devam ediyor.

Tarım Kredi Kooperatiflerinden 2019 yılında 50 milyon TL’lik meyve sebze alımı gerçekleştiren Migros, 2020 yılı itibari ile bu tutarı 100 milyon TL’ye çıkararak Türkiye çapında alım yaptığı bölge, il ve ürün sayısını artırdı.

Antalya’da Migros’un TKK ile gerçekleştirdiği çalıştayda konuşan Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze ve Et Pazarlama Direktörü Ekmel Baydur, “Tarım Kredi Kooperatifleri iş birliğiyle ülkemizin her köşesindeki üreticilere ulaşarak ürünlerinin ulusal pazarda değer görmesini, müşterilerimizin en uygun fiyatlarla ürünlere ulaşmasını sağlıyoruz” dedi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Pazarlama Daire Başkanı İlyas Kılıç ise şunları söyledi: “Tarım Kredi Kooperatifleri olarak ortaklarımızın ürünlerini değerlendirme konusunda sürekli çalışma içerisindeyiz. Bu bağlamda Migros ile 2009 yılında başlayan iş birliğimiz artarak devam etti. 2020 yılında yapacağımız çalışmalarla da 45 bin tonluk yaş meyve-sebze ticaretini hedefliyoruz. Migros ve kooperatif personellerimizin gayretiyle uyum içinde çalışıyoruz.”

Üreticiler ve kooperatiflerle yaptığı güçlü iş birlikleri ile Türkiye’nin en büyük meyve-sebze alımını yapan perakende şirketi olan Migros, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ile sürdürdüğü iş birliğine hız kesmeden devam ediyor.

Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze ve Et Pazarlama Direktörü Ekmel Baydur ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Pazarlama Daire Başkanı İlyas Kılıç’ın katılımıyla Antalya’da düzenlenen çalıştayda, potansiyel kooperatiflerin yöneticileri ile Migros yetkilileri bir araya geldi. Yıllık

600 Milyon TL’yi aşan meyve-sebze alımını kooperatif ve direkt üreticilerden temin eden Migros, bu çalıştay ile Türkiye ekonomisine ve tarıma sağladığı katkıyı artırdı. Migros, çalıştayda kooperatifler ile yeni işbirlikleri yaparken, 2020 yılı meyve sebze alım miktarı hedefini 2 katına çıkararak 100 milyon TL yaptı.

Ekmel Baydur: Güçlü üretici ve kazançlı tüketici için kooperatifleşmeye ihtiyaç var”

Bugüne kadar 180 farklı kooperatifle çalıştıklarını söyleyen Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze ve Et Pazarlama Direktörü Ekmel Baydur, “Tarım Kredi Kooperatifleri ile uzun yıllardır süregelen iş birliğimiz var. Güçlü üretici ve kazançlı tüketici için kooperatifleri destekliyor, büyük yapılar haline gelmesini önemsiyoruz. Organize perakende oyuncularının ölçeği büyümüş kooperatiflerle birlikte çalışması ülke ekonomisine katkı sağlarken enflasyonun dengelenmesinde de büyük rol oynuyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iş birliğiyle ülkemizin her köşesindeki üreticilere ulaşarak ürünlerinin ulusal pazarda değer görmesini sağlıyor ve çiftçilerin dünya standartlarında, sürdürülebilir tarım yapmasına destek oluyoruz” dedi.

Ekmel Baydur: “Alımlarımızı iyi tarım ürünlerinden yapacağız”

Sektörde birçok alanda öncü konumda olduklarını söyleyen Baydur, sözlerini şöyle sürdürdü:2010 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde başlatılan ‘İyi Tarım Uygulamaları’ (İTU) standardında üretilen taze meyve ve sebzeyi mağazalarında satışa sunan ilk perakendeciyiz. 9 yılda 800 bin ton İTU ve organik sertifikalı meyve ve sebzeyi müşterilerimize ulaştırdık. Bu çalıştay sonunda da yapacağımız alımların hemen hemen tamamını İyi Tarım Uygulamaları kapsamında üretilen ürünlerden temin edeceğiz.”

Ekmel Baydur: “10 yıl önce 200 ton ürün alırken, bu rakamı 20 bin tona yükselttik”

TKK ile yapılan çalışmalardaki mevcut durumu değerlendirirken, bu ticaretin gelişmesi için yapılan katkılardan da bahseden Ekmel Baydur, “Kooperatiflerden 10 yıl önce 200 ton ürün alım yaparken bu rakam geçtiğimiz yılın sonunda 20 bin tona yükseldi. Gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay ile Türkiye çapında ürün alımı yaptığımız bölge, il ve ürün sayısını da önemli ölçüde artırıyoruz” dedi. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 5 adet Meyve Sebze Satınalma Bölge Müdürlüğü Deposu ve 4 adet Tali Depolarının bulunduğunu belirten Ekmel Baydur sözlerini şöyle sürdürdü: “Meyve-sebze alım ve dağıtım merkezlerimizi, Türkiye çapında çiftçilerimizin en yakınlarına konumlandırdık. Bu sayede en taze ürünleri müşterilerimize hızla ulaştırabiliyoruz. Depolarımızda her yıl 350 bin ton meyve-sebze işleniyor. Satın alım miktarlarımız arttıkça üreticilerimiz de daha cesur davranarak bölge ve iklim şartlarına uygun yeni ürünleri tarım alanlarına ekleyebiliyorlar. Çok yakın bir zaman önce Türkiye’nin ithal ettiği kivi ve avokado artık yerli üretim haline geldi. Kiviyi Doğu Karadeniz Bölgesi üreticilerinden TKK vasıtasıyla alıyoruz. Avokadoyu ise Akdeniz Bölgesi üreticilerimizden temin ediyoruz.”

İlyas Kılıç: “2020 hedefimiz 45 bin tonluk yaş meyve-sebze”

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ülke tarımında söz sahibi bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Pazarlama Daire Başkanı İlyas Kılıç, şöyle devam etti: “Ülke genelinde 17 Bölge Birliği ve 1625 Kooperatif ile hizmet veriyoruz. Bu sayede sadece hububat endüstri bitkileri değil yaş meyve-sebze konusunda da tedarik boyutunda oldukça çeşitliliğe sahibiz. Tedarik yelpazesine her sene yeni ürünler ekleyerek iş birliği içinde olduğumuz ulusal marketler vasıtasıyla tüketicilere kaliteli ve taze ürün tedarikinde önemli bir rol üstleniyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak ortaklarımızın ürünlerini değerlendirme konusunda sürekli çalışma içerisindeyiz ve bu bağlamda Migros ile 2009 yılında başlayan iş birliğimiz artarak devam etti. 2020 yılında ise yapacağımız çalışmalarla 45 bin tonluk yaş meyve-sebze ticaretini hedefliyoruz. Migros ve kooperatif personellerimizin gayretiyle uyum içinde çalışıyoruz.”

Üreticilerden mahsulleri uygun fiyatla, güvenilir ve yerli gıda anlayışıyla aracı olmadan tüketicilerle buluşturduklarını söyleyen İlyas Kılıç, “Çiftçilerimizin üretimini destekliyor, büyük kurumlarla iş birliklerimizi artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalıştaya katılarak fikirlerini sunan katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Migros ve Trendyol’dan İş Birliği

09.08.2019 – 65 yıldır perakende sektörüne öncülük eden Migros, Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu Trendyol ile yaptığı iş birliğiyle ilk kez e-ticarette kendi platformu dışında bir kanalı müşterilerine açıyor. Migros Sanal Market’in Trendyol butiği, kuru gıdadan kişisel bakıma, temizlik ürünlerinden bebek ürünlerine kadar binlerce üründe kolay sipariş ve hızlı teslimat imkanı sunuyor.

Perakende sektörünün öncü markası Migros, Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu Trendyol ile yaptığı iş birliğiyle ilk kez e-ticarette kendi platformu dışında bir kanalı müşterilerine açıyor. Her ihtiyacını tek bir platformdan sağlamayı amaçlayan tüketiciler için modadan teknolojiye, ev ve dekorasyondan gıdaya onlarca kategoride hizmet veren Trendyol, 65 yıldır perakendede değişimin yüzü olan Migros’un geniş ve kaliteli ürün yelpazesinin de katılımıyla güven ve hız odaklı hizmet anlayışını pekiştiriyor. Migros Sanal Market’in Trendyol butiği, kuru gıdadan kişisel bakıma, temizlik ürünlerinden bebek ürünlerine kadar binlerce üründe kolay sipariş ve hızlı teslimat imkanı sunuyor.

Türkiye’nin 81 ilinde 2 binden fazla mağazası bulunan ve 50 ilde müşterilerine online alışveriş deneyimi sunan Migros ve 25 milyon üyesiyle Türkiye ve MENA Bölgesi’nin hem en büyük hem en hızlı büyüyen e-ticaret platformu Trendyol, e-ticarette market alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefliyor. İki büyük şirketin iş birliği, Trendyol’un Kurucusu ve CEO’su Demet Mutlu ve Migros Ticaret A.Ş. İcra Başkanı Özgür Tort’un imzaladığı protokol ile devreye girdi. 

Erdem İnan: “Mevcut 25 milyon Trendyol müşterisinin bir tık uzağında tüm market alışverişi ve ihtiyaçlarını karşılayacağız”

Trendyol Pazarlama Direktörü Erdem İnan, bu iş birliğinin günlük portal ziyareti ve arama hacimleriyle beraber yüksek performans sağlayacak bir e-ticaret modelinin öncüsü olduğunun altını çizerek, “Migros’un üstün süpermarket anlayışını ve güçlü tedarik sistemini Trendyol’un uluslararası prestije sahip teknolojik altyapısıyla birleştirerek, tüm Türkiye’ye üst düzey e-ticaret market deneyimi yaşatmayı hedefliyoruz. Bu iş birliğiyle hedefimiz önümüzdeki 6 ay içerisinde 25 bin çeşit ürünle süpermarket kategorisini geliştirmek. Bu gelişmiş iş ortaklığı sonucunda mevcut 25 milyon Trendyol müşterisinin bir tık uzağında tüm market alışverişi ve ihtiyaçlarını karşılayacağız. Trendyol olarak, hızlı ve kaliteli tedarik anlayışımızı güvenli ödeme yöntemleriyle beraber sürdürerek e-ticaret market kategorisinde de markalaşma yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Mustafa Bartın: “23 yıllık e-ticaret tecrübemizden aldığımız güçle Migros’un çok kanallı yapısının en yeni üyesi Trendyol oldu”

Migros Ticaret A.Ş. Büyük Mağazacılık, Toptan ve E-Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bartın, Trendyol butiği ile ilk kez e-ticarette Migros’un kendi platformu dışında bir kanalı müşterilerine açmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Bartın, “Perakende dünyasında sınırlar ortadan kalktı; tüketici tüm dünyadaki online ve fiziki tüm kanalları yakından takip ediyor. Migros olarak biz de 65 yıldır müşterilerimizin günlük yaşamının her alanını kucaklayarak, yaşam kalitesini yükselten değer odaklı hizmet ve ürünler sunuyoruz. Migros Sanal Market ile Türkiye’nin en eski e-ticaret oyuncusuyuz. Yeni jenerasyonun alışkanlıklarını ve sosyal hayatın dinamiklerini yakından takip ederek, müşteri ihtiyaçlarını önceden saptayarak yeni trendlere hızla entegre oluyoruz. Müşterilerimize, yaşam tarzlarına göre farklı kanallardan ulaşarak ve ihtiyaçlarına hızla cevap vererek farklı alışveriş deneyimleri yaşatmaya çalışıyoruz. Çoklu kanal kullanımına yatırım yaparak fiziksel ile dijitalin entegre olduğu fijital sistemler üzerinden müşterilerimize ürün ve hizmet sunuyoruz. Hız ve kolaylığın öneminin arttığı günümüzde tüm bu kanalları birbirinin rakibi değil tamamlayıcısı olarak görüyoruz. Perakende sektöründe dijitalleşmenin, müşteriyi tanımak ve daha yakınlaşıp kuvvetli bağlar kurmak, farklı alışveriş deneyimleri sunmak, verimlilik yaratmak, yeni satış kanalları geliştirmek ve entegre pazarlama açısından kritik olduğuna inanıyoruz.23 yıllık e-ticaret tecrübemizden aldığımız güçle, Migros’un çok kanallı yapısının en yeni üyesi olan Trendyol butiğinde binlerce çeşit ürünümüzü sunmaya başladık. Yakın zamanda Trendyol ile daha farklı iş birliği modelleri geliştirmeyi de planlıyoruz” dedi. 

100 TL ve üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo

Trendyol Migros butiğinde en fazla aranan ürünlerin başında çamaşır deterjanı gelirken, müşteriler en fazla deterjan ve kuru gıda siparişi veriyor. Trendyol Migros butiğinden alışveriş yapan kullanıcılara 100TL ve üzeri alışverişlerinde ücretsiz kargo imkanı sunuluyor. Migros yakın zamanda bu butik üzerindeki ürün yelpazesini hızla genişleterek tüketicinin hayatını kolaylaştıracak yenilikleri hayata geçirilmeye hazırlanıyor.

Trendyol Hakkında

Trendyol, müşterilerine teknoloji ile her zaman, her yerde en iyi alışveriş deneyimini yaşatmak amacıyla 2010 yılında kuruldu. 25 milyon üyesi, 2000’in üzerinde çalışanı ile Türkiye’nin ve bölgenin en büyük ve en hızlı büyüyen mobil ticaret şirketi. Müşterilerine tekstil, ayakkabı, ev & mobilya, anne-çocuk, kozmetik gibi birçok kategoride, yılda yaklaşık 200 milyon ürünü ulaştırıyor. 2018 yılında Alibaba, Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük internet yatırımıyla Trendyol’un yatırımcısı ve stratejik ortağı oldu.

 

Migros Mağazaları Artık Aynı Zamanda Para Transfer Noktası

MİGROS, TÜRKİYE’DE BİR İLKİ DAHA GERÇEKLEŞTİRDİ

TÜRKİYE’NİN 81 İLİNDEKİ MİGROS MAĞAZALARI ARTIK AYNI ZAMANDA PARA TRANSFER NOKTASI

Müşterilerinin hayatını kaliteli ürünleri, uygun fiyat avantajları ve kampanyaları ile birlikte her alanda kolaylaştıran Migros, Gönder-Al Ödeme Hizmetleri A.Ş. iş birliğiyle Türkiye’de bir ilke imza attı. Türkiye’nin 81 ilindeki Migros, 5M, MigrosJet ve Macrocenter mağazalarında başlatılan, ‘mağazadan mağazaya para transferi’ hizmeti sayesinde, banka hesabı olmayan tüketiciler de market alışverişleri sırasında birbirlerine para gönderip alabilecek. Hizmet, hafta sonu dahil her gün ve mağazaların açık olduğu tüm saatlerde para transferini mümkün kılıyor.

01.02.2019 – Kurulduğu günden bu yana perakende sektörünü ilklerle tanıştıran Migros, Gönder-Al Ödeme Hizmetleri A.Ş. iş birliğiyle bir ilke daha imza attı. Para Transferi hizmeti kapsamında para gönderme ve para alım işlemleri artık tüm Migros mağazalarının kasalarından, banka hesabına ihtiyaç duymaksızın, mağazaların açık olduğu saatler içerisinde, anında ve uygun fiyatlarla gerçekleştirilebiliyor.

Hizmet kapsamında 2000 TL’ye kadar olan işlemler, Türkiye’nin 81 ilindeki tüm Migros, 5M, MigrosJet ve Macrocenter mağazalarının kasalarından yapılabilirken, 2000 – 7000 TL arasındaki para transferi işlemleri ise 81 ildeki seçili 450 Migros mağazasının danışma bankosundan gerçekleştiriliyor. Ayrıca, bu seçili 450 mağazadan 2000 TL’ye kadar olan işlemler için IBAN’a da gönderim yapılabiliyor. Migros’ta para transfer işlemleri yalnızca nakit olarak yapılabiliyor, işlem hizmet ücreti ödemelerinde ise kredi kartı, Money ve nakit gibi seçenekler mümkün.

Bu uygulamayla Migros’un bir marketten çok daha farklı bir hizmet boyutuna ulaştığının altını çizen Migros Ticaret A.Ş. Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Kerim Tatlıcı, “Bu yeni hizmetlerle mağazalarımız sadece alışveriş yapılan noktalar olmanın çok ötesine geçti. Kuruluşumuzdan bu yana teknoloji tabanlı pek çok yeniliği sektörümüze kazandırdık. Finansal teknolojilere yaptığımız yatırımın bir yansıması olan para transferi hizmeti de Migros’un perakendede sınırsız hizmet anlayışının en açık örneklerinden biri. Müşterilerimizin günlük yaşamlarındaki tüm ihtiyaçlarını mağazalarımızdan gerçekleştirmesine olanak sağlayacak bu ve benzeri iş birliklerini gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Tatlıcı: “Müşterilerimiz para transferlerini Migros güvencesi ile yapacak”

Türkiye’nin 81 ilinde bulunan Migros, 5M, Migros Jet ve Macrocenter şubelerinin herhangi birinden gönderilen para, yine Türkiye’nin tüm illerinde bulunan Migros mağazalarının herhangi birinden anında alınabiliyor. Müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla önemli iş birlikleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Tatlıcı, “2018 yılı verilerine göre Türkiye’de banka hesabı olmayan 25 milyon kişi bulunuyor. Banka hesapları üzerinden yapılan para transferlerinde ise müşteriler zamanla ilgili kısıtlamalara takılabiliyor. Bankalar arasında yalnızca haftaiçi 9:00-16:00 saatleri arasında para transferi işlemi yapabiliyor ancak Migros’ta bu işlem, Migros’un çalışma saatlerine göre düzenleniyor. Migros müşterileri yaptıkları para transferlerinde yer ve zaman engeline takılmıyor; mağazalarımızın çalışma saatlerinde, hafta sonu ve tatil günleri fark etmeksizin birkaç dakika içinde işlem yapılabiliyor. Türkiye’nin 81 ilinde bulunan mağazalarımız, müşterilerimize Migros güvencesi ile para transferi yapma imkânı sağlıyor” dedi.

Taboğlu: ABD ve Avrupa’da yaygın olan bir finansal düzeni ilk defa Türkiye’ye getirdik

Gönderal Ödeme Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Funda Taboğlu, perakende zincirlerinde para transferi işlemlerini yıllardır izlediğini hatta kendisinin öğrencilik yıllarında ABD’de defalarca denediğini ve bunun ne zaman Türkiye’ye geleceğini merak ettiğini belirterek, “Bu yeniliği getirmek bize kısmet oldu. Migros ile uzun süren bir çalışma sonucunda çok etkin bir altyapı kurduk. İşlemler bütün Migros kasalarından gerçekleştirilebiliyor. Bu önemli bir bilgi işlem yatırımı gerektiriyordu ve her iki iş ortağı bu yatırımı gerçekleştirdi. Ayrıca, işlemler 1-2 dakika gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştiriliyor. Müşterilerimiz hizmet kalitesinden çok memnun kalacaklar” dedi.

Migros mağazalarının açık olduğu her saat para gönderip almak mümkün

Migros’un hayata geçirdiği bu hizmet kapsamında yapılacak işlemlerde herhangi bir banka hesabına ihtiyaç duyulmazken, para gönderen-alan kişilerin 18 yaşından büyük olmaları, kimliklerini ve cep telefonlarını yanlarında bulundurmaları yeterli oluyor. Türkiye’de yaşayan ve Yabancı Kimlik Numarası olan müşteriler de geçerli kimlik belgeleri ile işlem yapabiliyor. Dakikalar içinde yapılabilen işlem sonrasında müşterinin telefonuna gelen referans kodu ile alıcı anında parasını çekebiliyor. İşlemler, Migros mağazalarının açık olduğu saatler dahilinde, PO MigrosJet mağazalarından ise 7 gün 24 saat yapılabiliyor.

 

“Migros 4 Yılda 2’ye Katlanacak”

Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort: “Bu satın alma sektörümüze ve ülkemize güvenimizin net bir göstergesidir. Migros 4 yılda ikiye katlanacak”

63 yıldır Türkiye’de çağdaş perakendeciliğin standartlarını belirleyen Migros’un, Kipa hisselerinin yüzde 95,5’ini satın alma süreci tamamlandı.

02.03.2017 – Satın almayla ilgili değerlendirmede bulunan Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, “Kipa’nın aramıza katılmasıyla birlikte, 2017 sonunda net satış alanımız 1,5 milyon metrekareye yaklaşacak. Son altı yıldır çift haneli büyüyerek, satışlarımızı iki katına çıkarmıştık. Şimdi dört yılda iki kat büyüklüğü hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde büyüme ivmemizi daha da artıracağız ve yatırımlarımızı sürdürerek Türkiye ile birlikte büyümeye devam edeceğiz. Bundan 21 yıl önce, ülke sınırlarını aşan ilk Türk gıda perakendecisi Migros olmuştu. Bugün yeni bir eşiği aşarak önemli bir dünya perakendecisi olan Tesco’nun Türkiye’deki operasyonlarını devraldık. Ulaştığımız özgün know-how ile Türkiye ve çevre coğrafyalarda bölgesel liderlik için yeni bir boyut kazanıyoruz” dedi.

Özgür Tort, “Büyüyen bir perakende operasyonunda çarkın sürekli dönmesi için verimlilik, ürün çeşitliliği ve mal bulunurluğu dişlilerinin güçlü olması gerekir. Büyüme gücümüzü beslemek ve verimliliğimize katkı sağlamak amacıyla 20 milyon TL yatırım yaparak Gebze’deki dağıtım merkezimizi tam akıllı sisteme geçirdik. Türkiye’de bugüne kadar en ileri teknolojiyle mağazalara otomatik sevkiyat yapan ilk sistem Migros tarafından hayata geçirildi. Bu yeni sistem, daha sade bir operasyonla müşteriler için daha bol çeşit ve daha uygun fiyat demek’’ dedi.

Migros Ticaret A.Ş’nin, Tesco Overseas Investments Limited’den Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret Lojistik ve Gıda Sanayi A.Ş.’nin hisselerinin yüzde 95,5’ini devir almasıyla ilgili süreç tamamlandı. Migros, Tesco Overseas Investments Limited’in sahibi olduğu Kipa hisselerini, tespit edilen şirket değerinden, banka borçları ve bilanço uyarlamaları düşüldükten sonra 199 milyon TL bedel ile satın aldı. Bu yatırım Migros’un sektörde büyüme kararlılığı ve ortakları Anadolu Grubu ve BC Partners’ın Türk perakendesine olan inancını ifade ediyor.

Bu satın almayla birlikte Migros bünyesine 48 hipermarket, 48 süpermarket, 72 Express mağaza ile toplam 320 bin m2 net satış alanı daha eklendi; 73 ilde ve yurt dışı Ramstore mağazaları dahil 1782 mağazaya ulaştı. Böylece Migros, 2017 yılında yeni açılacak mağazalarla net satış alanını yurt dışı dahil yaklaşık 1,5 milyon metrekareye yükseltmeyi hedefliyor. Tesco Kipa’nın 20 ilde bulunan 26 AVM’si ile yurtiçi alışveriş merkezi sayısını da 30’a ulaştıran Migros, Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi yatırımcılarından biri haline de geldi.

Özgür Tort: “63 yıldır Türkiye ile birlikte büyüyoruz. Türkiye’nin gücüne değer katmaya devam edeceğiz”

Migros’un 63 yıldır daima uzun vadeli planlar yaptığını belirten Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, bu planların temel dayanak noktasının Türkiye’nin taşıdığı müthiş potansiyel olduğunu söyledi. ‘’Bu potansiyel sadece pozitif beklentileri değil, aynı zamanda olası kırılmalara karşı birlikteliğimizden gelen ülke direncimizi de içeriyor. 63 yıllık bir şirket olarak söyleyebiliriz ki Türkiye’nin ekonomik iklimi sağlamdır. Geçtiğimiz 40 yılda türlü zorlukları aşarak 6 kat büyüme yakalamış bir ekonomiden söz ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde, Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomik güçleri arasında ilk 10’a yükselmesi bekleniyor. Bu satın alma işlemi sektörümüze ve ülkemize olan güvenimizin net bir göstergesidir‘’ dedi. İstihdam ve ekonominin lokomotif gücü olan perakende sektöründe; müşteriler, yatırımcılar, tedarikçiler, çalışanlar, kayıtlı ekonomi ve sektöre katkı sağlayacak bir satın almaya imza attıklarını söyleyen Özgür Tort, “Migros’un büyüme ivmesini daha da artıracağız. Perakende sektöründe verimlilik odağımızla sürdürülebilir büyümeyi sağlarken sinerji yaratan yatırımlarımız sürecek. Türkiye ile birlikte büyümeye, Türkiye’nin gücüne değer katmaya devam edeceğiz’’ dedi.

“Bu satın almayla, Migros yeni bir eşik atladı. Migros’un liderliği, özgün know-how’ı ile çevre coğrafyalarda yeni boyut kazanıyor”

Temelleri Türkiye’de atılan ve büyüyen Migros’un, perakendede özgün bir bilgi birikimi sağladığını ifade eden Özgür Tort, “63 yıllık bu özgün bilgi birikimi Türkiye’de müşterilerimiz, yatırımcılarımız, tedarikçilerimiz ve çalışanlarımızla gelişti, güçlendi. Bundan tam 21 yıl önce,

Türkiye’den, gelişmekte olan perakende pazarlarına yatırım yaparak ilk eşiği geçen Migros oldu. O dönemlerde yakın coğrafyada gelişmekte olan Rusya, Kazakistan, Makedonya gibi perakende pazarlarında büyümemiz bu özgün bilgi birikiminin sayesindedir. Perakendede başarının özü lokal olabilmekten geçer” dedi.

Perakendede kendi ülkenizdeki lokal başarıyı pekiştirerek bir dış çembere taşıma ve bir sonraki adım olarak bölgesel liderliği hedeflemenin en doğru formül olduğunu gördüklerini ifade eden Özgür Tort, “Türkiye’de başlayan, yakın coğrafyada genişleyen Migros, bugün Türkiye’de önemli bir büyüklüğe ulaşmış bir dünya markasının Türkiye’deki operasyonlarını devralmış oluyor. Bu hem Migros için hem de Türk perakendesi için önemli bir eşiktir. Migros, yerel duruş sergileme becerisinden, oluşturduğu özgün iş modeline kadar gelmiş olduğu bu noktada Türkiye ve çevre coğrafyalarda liderliğini sürdürmek için yeni bir boyut kazanıyor. Böylece Türk perakendesi önemli bir eşikten daha geçmiş oluyor” dedi.

“2017’de açılacak ilave satış alanı büyümesini beşe katlıyoruz. Sistem entegrasyonu en hızlı şekilde gerçekleşecek… Kipa satın alması ve organik büyümemizle Migros’un doğrudan ve sağladığı toplam istihdam da 45 bini aşacak’’

Kipa’nın hisselerinin satın alınmasıyla birlikte, 2017 yılında yeni mağaza açılışlarıyla hedefledikleri ilave satış alanı büyümesini yaklaşık beşe katlamakta olduklarını ifade eden Özgür Tort, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarına ve alışveriş tarzındaki farklılıklarından doğan zenginliğe yatırım yaptıklarını ve hedeflerini büyüttüklerini söyledi. Kipa’nın satın alınmasının gelecek vizyonuna ve stratejik planlara odaklı bir girişim olduğuna dikkat çeken Özgür Tort, “Bu büyüklükte bir satın alma bizim için ilk değil. Her iki markamızın müşteri odaklı bakış açısı, iletişim tecrübesi, dinamizmi ve teknolojik imkanlarıyla, sistem entegrasyonu en hızlı şekilde gerçekleşecek. Migros, perakende sektöründeki en büyük istihdam merkezlerinden biri. Bu yıl açmayı planladığımız yeni mağazalarımız ve büyüme çizgimiz doğrultusunda 5.500 kişiye daha istihdam sağlamayı ve ailemizi daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Bu satın almanın bizim için en anlamlı sonuçlarından biri de, bünyemize katılan yaklaşık 6 bin çalışan ve buna ek olarak 2017’deki kendi organik büyümemizle birlikte oluşacak toplam istihdamımızın 45 bini aşacak olmasıdır.’’ dedi.

Migros’un 63 yıllık tecrübesinin her şeye yeniden bakabilme kabiliyeti sunduğunu belirten Özgür Tort, şöyle devam etti: ‘’Büyüme, Hanelere Erişim, Verimlilik ve Alışveriş Deneyimi olarak sıraladığımız stratejik hedeflerimizle bu satın alma sürecini müşteri beklentileri yönünde çok yönlü gelişimini sağlayacak bir modelle yöneteceğiz; rekabetçi ve öncü konumumuzu daha da güçlendireceğiz.”

“Perakendecinin reçetesi; müşterinin tam yanında tam zamanında bulunmak”

“Müşterinin tam yanında, tam zamanında bulunmak ve o seçimi müşterinin sesine kulak vererek yapmak, işini ciddiye alan her perakendecinin reçetesidir’’ diyen Özgür Tort, farklı mağaza seçenekleriyle, hem mevcut şehirlerde hem de yeni illerde müşterilerine çok daha yakınlaştıklarını, Sanal Market ile dileyen müşterilerin kapısına kadar hizmet götürdüklerini ifade etti. Özgür Tort, “Müşterilerimizin bize ihtiyaç duydukları her an ve her yerden ulaşmalarını mümkün kılıyor ve hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Türkiye’nin her yerindeki ailelerin bütçelerine önemli katkıda bulunuyoruz. Çoklu kanal kullanımıyla sunduğumuz çözüm alternatifleri arttıkça müşterilerimizle olan bağımızın da güçlendiğini ve bunun müşteri sadakatine olumlu katkı sağladığını görüyoruz. Sanal Market satış büyümemizin, şirket büyümemizin 2-3 katı boyutuna ulaşması bunun en iyi kanıtı” dedi.

“Migros 4 yılda ikiye katlanacak”

Migros olarak sürdürülebilir büyüme kavramına odaklandıklarını belirten Özgür Tort, sözlerine şöyle devam etti: “Migros’un kendi organik büyüme gücüyle son altı yılda üst üste çift haneli büyüdük. Satışlarımızı ise yaklaşık iki katına çıkardık. Bu büyüme yeni açılan mağazalarımız kadar mevcut mağazalarımızdaki satış artışı ve kazanılan yeni müşterilerle de gerçekleşti. Kapsama alanımızı, Türkiye’deki hanelerin yüzde 80’ini içine alacak şekilde genişlettik. 2016 yılında yurtiçi satış büyümemiz bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 20’ye ulaştı. Konsolide satışlarımız ise 11 milyar TL’yi aştı. Verimliliğin perakendeyi besleyen ana damar olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Her yıl açtığımız ortalama 200 mağazanın büyük bir bölümünü operasyonel verimlilikten elde ettiğimiz kaynakla açıyoruz. 2016 yılında mağaza portföyümüze eklediğimiz 232 yeni mağaza ile hedeflerimizi aştık. Kipa satın almasıyla da tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarına ve farklılıklarından doğan zenginliğe yatırım yaparak hem 2017 hem de gelecek hedeflerimizi büyüttük. Bu kez altı yılda değil, dört yıl gibi kısa bir sürede, büyüklüğümüzü ikiye katlamayı hedefliyoruz”.

“Gideceği mağazayı otomatik bilen ürünler”… Migros’tan Akıllı Dağıtım Merkezi’ne 20 milyon TL’lik yatırım…

Özgür Tort, Migros’un büyüme gücünü beslemek amacıyla hem verimliliğine katkı sağlayan hem de müşterilerini daha çeşitli ürünle, talep ettikleri miktarda ve lokasyonda buluşturan, büyük bir lojistik sisteme imza attıklarını belirtti. Özgür Tort, “Büyüyen bir perakende operasyonunda çarkın sürekli dönmesi için verimlilik, ürün çeşitliliği ve mal bulunurluğu dişlilerinin güçlü olması gerekir. Perakende sektöründe de bunu güçlü bir lojistik sistemi ile başarabilirsiniz. Bu bakış açısıyla, yıllar içerisinde lojistik sistemimizde büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik” dedi.

İlk olarak alternatif dağıtım merkezi sistemi kurarak bir bölgeden hava veya yol koşulları nedeniyle sevk yapılamaması durumunda, mağazaların diğer dağıtım merkezlerinden 2 saat içinde desteklenmesini sağladıklarının altını çizen Özgür Tort, bugün Migros’un 22 dağıtım merkeziyle ürün çeşidi ve bulunurluğunu garanti altına aldıklarını ifade etti. Tort, Türk gıda perakendesinde bir ilk olan Akıllı Dağıtım Merkezi yatırımının detaylarını paylaştı. Marmara Bölgesi’nin yüzde 40’ına sevkiyat yapan Gebze Dağıtım Merkezi’nin 20 milyon TL’lik büyük bir yatırımla tamamen akıllı hale getirildiğini ifade eden Tort, “Türkiye’de bugüne kadar en ileri teknolojiyle mağazalara otomatik sevkiyat yapan ilk sistem Migros tarafından hayata geçirildi. Ürün, hangi mağazaya gidecek ise otomatik olarak o ray sistemine girerek kamyona yükleniyor.

Biz buna ‘Gideceği mağazayı otomatik bilen ürünler’ diyoruz” dedi.

Migros’un dağıtım merkezi süreçlerini optimize etmek için ilk adımı 2014 yılında atarak raylı palet taşıma sistemini hayata geçirdiklerini belirten Tort, 2016 yılı itibariyle planladıkları ileri akıllı sistemi bir adım daha öteye taşıdıklarını, ürünlerin mağaza siparişlerine göre adet bazına bölünmesi ve kasalanmasının da otomatik hale getirildiğini aktardı. Bu sistemin, mağazalara gerçek ihtiyaçları doğrultusunda seçim yapma imkanı sağladığını vurgulayan Özgür Tort, ‘’Belirli ürünler belirli mağazalarda daha az veya daha çok satabiliyor. Yeni akıllı sistem ile sevkiyatları sadece kolili değil, adet bazında da otomatik sevk etme gücüne sahip olduk. Ayrıca, kolili sevkiyat yerine geri dönüşümlü kasa sistemine de geçmiş oluyoruz” dedi.

“Bol çeşidi koruyarak uygun fiyatın formülü perakendede sadelikten geçiyor. Tüketiciye ulaşana kadar ürüne ne kadar az dokunulursa fiyat o kadar ucuzluyor”

Migros’ta sadeleşme için ileri teknoloji kullanıldığını ifade eden Özgür Tort, “Sadeleşme tedarikçi ve perakendeci için verimlilik, müşteri içinse uygun fiyat ve bol çeşit anlamına geliyor. Kısıtlı sayıda mal grubunda sadeleşme yaratmak nispeten mümkün. Fakat farklı çeşit ve boylarda yüzbinlerce üründe bu sadeleşmeyi yakalamak için güçlü bir teknolojik altyapı işin olmazsa olmazı. Tüketiciye ulaşana kadar ürüne ne kadar az dokunulursa fiyat o kadar ucuzluyor. Mala daha az dokunmak, herkes için kazanç sağlıyor. Daha önce bir mala tüketiciye ulaşana kadar 12 defa dokunuluyordu, şimdi bu rakam Migros’ta 5’e iniyor. Artık, üretilen mallar doğrudan dağıtım merkezimize, buradan da mağazalara, sadece kolili değil adetli olarak da sevk ediliyor ve doğrudan rafa konuluyor” dedi.

Sistemin, aynı zamanda mağazaların önceki siparişlerinden yola çıkarak gelecek siparişlere göre ürünleri optimize etme ve sevkiyat sürecine hazırlama özelliğine sahip olduğunu da belirten Tort, “Gebze Dağıtım Merkezimizde, bu sistem ile saatte 7 bin koli ayrıştırılıyor. Her gün mağazalarımıza 200 bin ton malın ulaştırılmasını sağlayan bu akıllı sistem, işimize müthiş bir hız katıyor. Sürekli büyüyen yapımızda, geleceğe yatırım yaparak çalışanlarımızın daha kısa sürede daha fazla iş üretmesine ortam sağlıyor ve verimliliğimizi artırıyoruz’’ dedi. Dünyanın sayılı perakende devlerinin kullandığı bu sistemin, Türk gıda perakende sektörüne Migros tarafından kazandırılmasından büyük memnuniyet duyduklarını açıklayan Özgür Tort, ilk etapta Gebze’de hayata geçen uygulamanın zaman içinde diğer dağıtım merkezlerine de yaygınlaştırılacağını bildirdi.

“Su ile çalışır efsanesi gerçek oldu”

Migros’un, verimlilik odaklı bakış açısının sürdürülebilirliğe katkısına da dikkat çeken Özgür Tort, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde gıda perakendesinin ilk ve tek temsilcisi olarak üç yıl üst üste yer aldıklarını belirtti. Bunun yanında, İklim Değişikliğiyle Mücadele Planı ile 2016 yılında CDP’den (Carbon Disclosure Project) almış oldukları notla “İklim Liderleri” arasında yer aldıklarını ifade eden Tort, “Operasyonel verimlilik ile birlikte çevresel etkileri en aza indirme hedefiyle en ileri uygulamalar Migros’ta deneniyor. Son olarak, mağaza dolaplarını gaz yerine su ile soğutacak sistemin patentini aldık. Tamamen Migros’un yoğun çalışmalarının eseri olan bu sistem sayesinde ‘su ile çalışır’ efsanesi gerçek oldu. Böylece, mağaza başına on binlerce kg karbondioksit salınım riskini, su ve soğutucu özelliği olan %100 doğal maddeler kullanarak neredeyse sıfıra düşürmüş olduk. Yenilikçi vizyonumuz ve ilkleri başarma arzumuz ile hayata geçirdiğimiz bu tür sistemlerle perakendedeki öncülüğümüzü sürdüreceğiz” dedi. Migros 4 yılda ikiye katlanacak.

 

MİGROS-KİPA Birleşmesi ile İlgili Uzman ve Kurum Yorumlarını ve Analizleri Migros Hisse Sayfasında Bulabilirsiniz.

migros-hisse-yorumlari