Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Meditera Halk...

Meditera Halka Arzı Gerçekleşti

29.06.2021 – Bir Türk markası olarak dünya pazarında söz sahibi olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Meditera’nın 23-24-25 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen talep toplama işlemi yatırımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Meditera’nın halka arzına, toplam halka arz büyüklüğünün 10,36 katı talep geldi.

Tıbbi malzeme kuruluşları arasında sektörün önde gelen şirketleri arasında yer alan Meditera’nın tamamı sermaye artırımı yoluyla gerçekleşen halka arzı yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Gedik Yatırım liderliğindeki oluşturulan konsorsiyum aracılığıyla halka arz edilen paylar yatırımcıdan büyük bir ilgi gördü.

196.000.000 TL tutarındaki Meditera halka arzına; yurt içi bireysel yatırımcı kategorisinde 8,79 kat, çalışanlardan olan yatırımcı kategorisinde 1,04 kat, yurt içi kurumsal yatırımcı kategorisinde 15,78 kat, yurt dışı kurumsal yatırımcılar kategorisinde ise 4,32 kat talep geldi. Toplamda ise Meditera halka arzı yatırımcılardan yoğun ilgi görerek, 10,36 kat talep toplandı.

Meditera’nın 7.000.000 TL nominal değerli paylarının halka arzında 22.865 adet yurt içi bireysel yatırımcıya, 589 adet çalışanlardan olan yatırımcıya, 130 adet yurt içi kurumsal yatırımcıya ve 6 adet yurt dışı kurumsal yatırımcıya olmak üzere toplamda 23.590 yatırımcıya dağıtım gerçekleştirildi. Meditera payları 28 TL fiyatla halka arz edildi.

Halka arzla birlikte şirket, yurt dışında yatırım yapmayı, Ar-Ge yatırımlarını artırarak yeni patentli ürünler geliştirmeyi ve dünyada pazar payını artırmayı hedefliyor.

Halka arza gösterilen yoğun ilgi ve süreçle ilgili açıklamalar yapan Meditera Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sevinçli, “Meditera’ya gösterilen bu ilgi bizleri gururlandırıyor. Tıbbi malzeme alanında üretim yapan bir şirket olarak 40 yıla yakın süredir sektördeyiz. Bir Türk şirketi olarak dünya çapında bir marka olma hedefimizi artık daha güçlü bir şekilde sürdürüyoruz. Yatırımcılarımızın bize olan güveniyle birlikte çalışmalarımızı hızlandırarak, hedeflerimizi en kısa sürede gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yeni pazarlarda yer alırken, mevcut ve geliştirilecek patentli ürünlerimizle dünyada adımızdan söz ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.

İhracatta hedef büyüttü

80 ülkede 100’den fazla müşteriye ihracat gerçekleştiren Meditera, anestezi ve yoğun bakım solunum devreleri üretiminde, onkoloji ilaç hazırlama ve uygulama sistemleri kurulumunda, işletilmesinde ve projelendirilmesinde, infüzyon pompa ve setleri distribütörlüğü, üretimi ve teknik servisinde, biyosidal ürün üretiminde faaliyet gösteriyor. Meditera, yeni nesil inovatif solunum devrelerinin, infüzyon setlerinin ve diğer tıbbi cihazların geliştirilmesi için Ar-Ge ve patent üretilmesi çalışmalarına devam ediyor.

Şirket, İzmir Tire’de 41 bin metrekare alan içerisinde bulunan üretim merkezi ve Meksika’da faaliyette olan fabrika ile devam ediyor. 2020’de satışlarının %60’a yakını ihracat kaynaklı olan Meditera, 2021 yılında da ağırlıklı ihracat pazarlarında büyümeyi hedefliyor.  2020’de 203 milyon TL yurtdışı satış gerçekleştiren şirket, ihracatının %69’unu Avrupa, %21’ini Asya, %6’sını Kuzey Amerika ve %3’ünü ise Avustralya kıtasına yapıyor.

Meditera, üretim ve satışta lisans/sertifika zorunluluğu olan bir sektörde faaliyetlerini sürdürürken, tamamı CE markalama hakkına sahip ürünler ile ISO 13485 ‘Tıbbi Malzeme Kalite Yönetim Sistemi’ne uygun üretimler yapıyor. Meditera, ayrıca sahip olduğu FDA onayı ile ABD’ye ihracat gerçekleştiriyor.