Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Mastercard&#8...

Mastercard’dan Resmi Gazete’de Yayınlanan Bilgi Hakkında Açıklama

Mastercard – Masterpass Basın Açıklaması

30 Mayıs 2019 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mastercard Payment Transaction Services Turkey Bilişim Hizmetleri AŞ (MPTS) tarafından yürütülen Masterpass Hizmeti’nin, şirketin talebi doğrultusunda faaliyet izni kapsamından çıkarılmasını onayladığı” haberine istinaden sizlere bilgi vermek isteriz.

Bu bilgilendirme, Masterpass hizmetinin MPTS’den alınarak Mastercard Europe SA’ya devrini açıklamak amaçlı yapılmıştır.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; şu anda Türkiye’de 1500’den fazla iş yerinde nakit ödemeleri dijitale döndürerek hem kayıtlı ekonominin gelişmesine hem de elektronik ticaretin büyümesine destek olan Masterpass’in Türkiye’deki faaliyetleri devam etmektedir.

Mastercard olarak Masterpass hizmetimizin Türkiye’de ve bölgedeki faaliyet ve yatırımlarının büyüyerek devam edeceğinin altını çizmek isteriz.

 

Temassız Mastercard Toplu Taşıma Uygulaması Türkiye’de Yaygınlaşıyor

Tarihe yön veren şehir Sivas artık geleceğin de öncü şehirleri arasında 

18 Eylül 2018 

Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard’ın akıllı şehirlere yönelik geliştirdiği çözümlerden “Temassız Mastercard Toplu Taşıma” uygulaması, Türkiye’de hızla yaygınlaşıyor. Yolcular toplu taşımayı kullanırken kartlarında bakiye olup olmadığını düşünmeden, artık gönül rahatlığıyla otobüse binebilecek.

Şehirlerin nüfusunun hızla artmasıyla, akıllı teknolojilerin şehir hayatına entegrasyonu kaçınılmaz oldu.

Bugün artık akıllı şehirler, sakinlerinin yaşam kalitesini artırmak üzere çevresel sensörlerden yapay zekaya kadar birçok farklı teknolojiden faydalanıyor. Şehir hayatını etkileyen en önemli konulardan biri de “toplu taşıma”.

Mastercard, sunduğu “Toplu Taşımada Temassız Mastercard” çözümüyle hem pratiklik hem de güvenlik getiriyor. Bu uygulamayla, toplu taşıma araçlarını kullananlar artık bozuk para ya da biletle uğraşmadan, cüzdanlarında bulunan Temassız Mastercard kredi ve banka kartlarını veya cep telefonlarını bilet okuyucusuna okutarak ödemelerini yapabiliyorlar. Böylece, kullanıcılar yoğun şehir yaşantısı içinde ulaşım kartlarına dolum yapmak için vakit harcamıyor, kayıp ya da çalıntı durumunda para kaybetme riski de taşımıyorlar. Bu sistemin bir diğer avantajı da seyahat severlerin, hangi şehre giderlerse gitsinler şehirdeki kart sistemine yabancılık çekmeden, ceplerindeki kartı ulaşımda kullanabilmeleri.

Sivas artık teknolojisiyle de tarihe geçti

Hali hazırda Londra, Şikago, St. Peterburg, Kiev, Bükreş gibi dünyanın önde gelen kozmopolit şehirlerde kullanılan bu uygulama Türkiye’de de her geçen gün yaygınlaşıyor. Mersin, Kocaeli, Muğla, Gaziantep, Bandırma ve Adana’nın ardından şimdi de Cumhuriyet tarihinin öncü şehri Sivas’ta hayata geçirildi. Mastercard toplu taşıma sisteminin avantajları vatandaşa sunduklarıyla da sınırlı değil. Devlet kurumlarının da tek bir sisteme yatırım yaparak daha verimli çalışmasına ve tasarruf etmesine olanak sağlıyor. Ayrıca kayıt dışı ekonominin küçültülmesi, vergi kaybının engellenmesi, nakdin tüm diğer maliyetlerinin düşürülmesine kadar pek çok alanda da avantaj sunuyor.

Kampanyalı başlangıç!

Proje, Sivas’ta, kullanıcıların yüzünü güldürecek bir kampanyayla hayata geçiyor. Kampanya 19 Eylül’den itibaren 10 gün geçerli olacak. Bu süre boyunca yolcular Temassız Mastercard banka ve kredi kartlarıyla veya cep telefonlarıyla, her gün kart başına 1 kez ücretsiz olarak otobüse binebilecek. Kampanya kişi başına değil kart başına geçerli olacağı için, örneğin; cebinde 3 adet Temassız Mastercard kartı olan biri, 10 gün boyunca, kart başına 1 kez olmak üzere, her gün toplamda 3 kez ücretsiz otobüs yolculuğu yapabilecek. Aynı mantıkla, 2 kartı olanlar 10 gün boyunca her gün 2 kez ücretsiz binebilecek.

Yiğit Çağlayan: “Amacımız, nakitsiz toplum, daha güvenli ve akıllı şehirler…”

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Mastercard olarak nakitsiz toplum hedefiyle çalışırken teknolojiyi bir araç olarak kullanarak insanlara daha pratik, akıllı ve güvenli çözümler sunuyoruz. Bu ve benzeri yenilikçi, güvenli ödeme teknolojilerinin Türkiye’de yaygınlaşmasından, Sivas Belediyesinin dünya şehirleri ile anılmasından memnuniyet duyuyoruz. Sivas şu an Türkiye’nin 7 akıllı şehrinden birisidir ve dünyada ise 30 akıllı şehir arasına girmiştir. Hedefimiz, dijital ödemeleri taksilere, otoparklara hatta müzelere kadar yaygınlaştırmak. Bugün Türkiye’de halen nakitle işlem yapan yüzde 60’ın finansal sisteme dahil olması ise ancak dijitalleşmeyle mümkün olacak.” dedi.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, bilginin ve teknolojinin ülke ekonomisine sağlayacağı katkının altını çizerek; “Eskiden Sivas’ta 9 adet minibüs ve otobüs hattı vardı; minibüste nakit, otobüste bilet kullanılıyordu. Bu dağınık toplu taşımanın getirdiği sorunları çözmek üzere Kentkart ile anlaştık. Daha sonra, müşteri memnuniyetini esas alarak araç içi kamera sistemi, güzergahların dijital ortamda izlenebilirliği gibi teknolojik adımlar attık. Bu noktada Mastercard ile anlaştık. Artık akıllı şehir Sivas’ta yolcular temassız banka ve kredi kartları hatta cep telefonlarıyla otobüslere binebilecek. Şehrimize hayırlı olsun!” şeklinde konuştu.

Kentkart Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çınar Basmacı ise, “Kentkart’ın Akıllı Ulaşım Sistemlerinin geleceğine yön vermek misyonuyla sürdürdüğü projeler, Türkiye’den başka Macaristan, Polonya, Sırbistan, Azerbaycan, Katar, Pakistan, Ürdün ve Arabistan gibi önemli ülkelerde de uygulanmaktadır.” dedi.

 

Mastercard toplu taşımada temassız kart kullanımını araştırdı: “Yetersiz bakiye sinyalini duyacağıma…”

Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard, toplu taşıma kullanımına yönelik gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre yolcular yetersiz bakiye sinyal sesini duymak yerine güneşin altında yürüyerek gitmeyi ya da sağanak yağmurda ıslanmayı tercih ediyor.

13.08.2018 – Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard, toplu taşıma kullanan kişilerin deneyimleri hakkında bilgi edinmek ve toplu taşımada banka kartı veya kredi kartı kullanımına ilişkin görüşleri tespit edebilmek için araştırma gerçekleştirdi.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri “yetersiz bakiye” sinyalinin toplu taşıma kullananlarda yarattığı endişe. Araca bindikten sonra bakiyenin yetersiz olduğunu anlayan her 10 kişiden 6’sı tanımadıkları birinden kartını istemeyi rahatsız edici buluyor ve bunu yapmaya çekiniyor. Öyle ki, kullanıcıların büyük bir kısmı bu sinyali duymaktansa güneşin altında yürüyerek gitmeyi ya da sağanak yağmurda ıslanmayı tercih ediyor.

Her 4 kişiden biri toplu taşımayı günde en az 1 saat kullanıyor ve ortalama 2 kez araç değiştiriyor. Sonuçlara göre toplu taşıma kartına para yüklemenin bedeli 3,5 dakika. Yolcular kart dolum istasyonlarının azlığından, kartı doldururken aracı kaçırmaktan, dolum noktasında sıra beklemekten mutlu değiller ve daha kolay bir sistem istiyorlar.

Yolcular nakit taşımamaktan memnun

Araştırmaya katılanların yarısından fazlası kredi kartı veya banka kartının temassız özelliğini bilirken, 10 kişiden sadece 3’ü bu özelliğin toplu taşımada kullanıldığından haberdar. Uygulamayı öğrenenlerin yarısı ulaşım için ayrı bir kart taşımadan temassız kartlarıyla ödeme yapmak istiyor. Bu tercihin en önemli sebepleri ise sistemin pratik ve hızlı olması, yolcuların nakit taşımak zorunda kalmamaları, yetersiz bakiye ve kart doldurmak gibi detaylarla uğraşmak istememeleri olarak belirtiliyor.

Temassız Mastercard ile Toplu Taşıma Hem Hızlı Hem Güvenli

Araştırma sonuçları, Türkiye’nin dijital dönüşümü açısından ümit vaat ediyor. Dünyanın metropollerinde kullanılan Temassız Mastercard Toplu Taşıma uygulamasını Türkiye’de Mersin, Kocaeli, Muğla (Bodrum ve Marmaris dahil), Gaziantep, Adana, Sivas ve Bandırma’da hayata geçiren Mastercard, bu uygulamayı orta vadede tüm Türkiye’ye yaymayı planlıyor. Toplu taşımada temassız Mastercard kullananların neredeyse tamamı uygulamadan memnun. Kullanıcılar yoğun şehir yaşantısı içinde ulaşım kartlarına dolum yapmak için vakit harcamıyor, kayıp ya da çalıntı durumunda para kaybetme riski de yaşamıyorlar. Mastercard’ın uzun vadedeki hedefi ise temassız uygulamasını, dünyanın diğer Akıllı Şehirlerinde olduğu gibi, taksilere, otoparklara, otoban gişelerine, hatta müzelere kadar yaygınlaştırmak.

 

Rusya’da Düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası™’nda Harcamaların Yarısı Temassız Olarak Gerçekleşti

Visa’nın verilerine göre FIFA Dünya Kupası™ boyunca stadyumlar içinde en yüksek harcamayı, ABD ve Meksika’dan gelen taraftarlar gerçekleştirdi.

MOSKOVA, 18 Temmuz 2018 – FIFA’nın Resmi Ödeme Hizmetleri Ortağı Visa (New York Borsası: V), Rusya’da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası’nın 14 Haziran’daki açılış maçından 11 Temmuz’daki yarı final maçına kadar geçen sürede stadyumlarda yapılan harcamaların analiz sonuçlarını duyurdu. Kupa maçlarının oynandığı stadyumlarda yapılan harcamaların yüzde 50’sinin kart, cep telefonu veya giyilebilir ödeme cihazları ile temassız olarak gerçekleştiğini ortaya koyan analiz, tüketicilerin yenilikçi ödeme teknolojilerini gitgide daha çok benimsediğine işaret ediyor.

Visa kart sahipleri turnuva boyunca maçların oynandığı stadyumlarda işlem başına ortalama 23 dolar harcadı. Bu harcamalarda Rus taraftarlar başı çekerken, onları ABD ve Meksikalı taraftarlar takip etti. Bireysel ödemelerde görülen en yüksek ortalama harcama tutarları 68 dolar ile stadyum içi logolu ürün alımları, 53 dolar ile Fan Fest alanından logolu ürün alımları ve 13 dolar ile stadyum içi yiyecek ve içecek harcamaları oldu.

Visa Inc. Pazarlama ve İletişim Başkanı Lynne Biggar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Visa’nın sponsorlukları global platformlarda ödeme teknolojilerindeki en son yenilikleri tanıtmamıza olanak sağlıyor. Visa kart sahiplerinin FIFA Dünya Kupası™ harcama verileri, Rusya’da temassız ödemelerin büyüdüğünü ve taraftarların kuyruklarda beklemek yerine zamanlarını maçları izlemeye ayırmak için hızlı ve güvenli ödeme yöntemlerini tercih ettiklerini ortaya koyuyor ” dedi.

En yüksek harcama açılış maçında gerçekleşti

Rusya’da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası’nda final karşılaşmasına kadar oynanan 62 maçta stadyum içi alışverişlerde en yüksek harcama ev sahibi takım Rusya ile Suudi Arabistan arasında Luzhniki Stadyumu’nda oynanan açılış maçında gerçekleşti. Taraftarlar bu maçta yaklaşık $900 bin harcama yaptı. Bu tutarın yüzde 69’unu Rus taraftarların yaptığı harcamalar, yüzde 31’ini ise diğer ülkelerden gelen taraftarların yaptığı harcamalar oluşturdu.

Visa Rusya Ülke Müdürü Ekaterina Petelina konuyla ilgili olarak, “Rusya’daki ödeme sektörü dinamik bir değişimden geçiyor ve hızla büyüyor. FIFA ile işbirliğimiz aracılığıyla Visa, Rusya’daki futbol taraftarlarına yeni ödeme yöntemleri sunarken, pazardaki faaliyetlerimizin kapsamını da genişletiyor.” dedi.

En Çok Harcama Yapan 10 Ülke

FIFA Dünya Kupası’nda maçların oynandığı stadyumlarda Visa kartlarını kullanarak en çok harcama yapan taraftarların ülkeleri:

  • Rusya: 12 milyon dolar
  • Amerika 3 milyon dolar
  • Meksika: 1,5 milyon dolar
  • Çin: 1,1 milyon dolar
  • Arjantin: 700.000 dolar
  • Peru: 560.000 dolar
  • İngiltere: 550.000 dolar
  • Brezilya: 500.000 dolar
  • Kolombiya: 420.000 dolar
  • Avustralya: 400.000 dolar

Stadyum içi Harcama

123 ülkeden taraftarların stadyumu doldurduğu 14 Haziran’daki açılış maçı aynı zamanda en yüksek düzeyde harcamanın yapıldığı maç oldu. 1 Temmuz’da Rusya ve İspanya arasında oynanan maç ise en çok harcamanın yapıldığı ikinci maç oldu.

Oynanan 62 maçın genelinde stadyum içi işlem başına ortalama harcama tutarı 19 dolar oldu. Rus taraftarlar FIFA Dünya Kupası süresince stadyum içinde ortalamada işlem başına 18 dolar harcarken, yabancı taraftarlar yaklaşık 31 dolar harcadı.

Stadyum Bazında En Yüksek Harcama Hacimleri

FIFA Dünya Kupası’nda maçların oynandığı stadyumlarda taraftarların Visa kartlarıyla en çok harcama yaptığı beş stadyum şöyle sıralandı:

  • Luzhniki (Moskova): 8,6 milyon dolar
  • Saint Petersburg: 3,3 milyon dolar
  • Samara: 2 milyon dolar
  • Sochi: 1,9 milyon dolar
  • Spartak (Moskova): 1,8 milyon dolar

Başlama Vuruşundan Final Maçına Kadar Nakitsiz

Visa, Rusya’da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası’nda kartlı ödemelerin kabul edildiği tüm stadyumlardaki tek ödeme hizmetsağlayıcısı oldu. Taraftarlar stadyum içinde temassız Visa kredi kartları, banka kartları veya mobil ödemeler ile 3.500’den fazla ödeme noktasında ve son ödemeler alanında en yeni inovasyonlarla donatılmış 1.000 adet mobil noktadan ödemelerini gerçekleştirdi.

 

Toplu Taşımada Temassız Mastercard ile Adana artık “Akıllı Şehir 01”

Ödeme teknolojileri devi Mastercard’ın akıllı şehirlere yönelik geliştirdiği çözümlerden “Temassız Mastercard Toplu Taşıma” uygulaması, Türkiye’de, Mersin, Kocaeli, Muğla ve Gaziantep’ten sonra şimdi de Adana’da hayata geçirildi. Adana’da yaşayanlar veya ziyarete gelen turistler artık Mastercard’ın güvenli altyapısıyla, temassız özelliği taşıyan banka kartı, kredi kartı veya cep telefonlarını toplu taşımada ödeme işlemi için kullanabilecek.

02.03.2018 – “Akıllı Şehirler”de teknoloji, vatandaşların yaşam kalitesini artırmaya destek olacak bir araç olarak kullanılıyor. Bu araçlar arasında şehir kontrol merkezleri, akıllı şebekeler ve kendi kendini yöneten araçlar gibi pahalı donanım çözümlerinin yanı sıra; akıllı telefon uygulamaları, vatandaşların fikirlerini içeren çoklu kaynaklı çevrimiçi platformlar ve düşük maliyetli çevresel sensörler gibi akıllı teknolojilerden faydalanılıyor. Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard’ın Akıllı Şehirlere yönelik geliştirdiği çözümler arasında yer alan ve dünyanın önemli kozmopolit şehirlerinde kullanılan Temassız Mastercard Toplu Taşıma uygulaması, Türkiye’de Mersin, Kocaeli, Muğla ve Gaziantep’in ardından Adana ilimizde hayata geçirildi. Artık Adana sakinleri ve ziyaretçileri, Mastercard’ın güvenli altyapısıyla temassız özelliği taşıyan banka kartı, kredi kartı veya cep telefonlarını, toplu taşımada ödeme işlemi için kullanılabilecekler. Böylece, dünya genelindeki sayılı Akıllı Şehirler arasına dahil olan Adana’da toplu taşıma ödemeleri, daha basit, hızlı ve güvenli şekilde yapılabilecek.

Mastercard’ın, Londra, Şikago, St. Petersburg, Kiev, Bükreş gibi dünyanın önde gelen kozmopolit şehirlerinde sunduğu bu uygulamanın Türkiye’de de yaygınlaşmasıyla, toplu taşıma araçlarını kullananlar, artık bozuk para ya da biletle uğraşmadan, ‘Temassız Mastercard’ kredi ve banka kartlarını veya cep telefonlarını bilet okuyucusuna yaklaştırarak ödemelerini yapabiliyorlar.

Mastercard, Akıllı Şehirlere yönelik sunduğu çözümlerle aynı kartla otobüs, metro, tramvay, vapur gibi tüm toplu ulaşım araçlarında, taksilerde, otoparklarda ve ücretli yollardaki gişelerde ödeme imkanı sunuyor. Türkiye’de Mersin, Kocaeli, Muğla, Gaziantep ve şimdi de Adana’da başlayan Akıllı Şehirler sürecinin hem diğer şehirlere yaygınlaştırılması hem de taksi, otopark ve gişe ödemelerine kadar genişletilmesi planlanıyor.

Bu uygulama sayesinde kullanıcılar yoğun şehir yaşantısı içinde ulaşım kartlarına dolum yapmak için vakit harcamıyor, kayıp ya da çalıntı durumunda para kaybetme riski de yaşamıyorlar. Bu sistemin bir diğer avantajı da seyahat severlerin, hangi şehre giderlerse gitsinler gittikleri şehirdeki kart sistemine yabancılık çekmeden, ceplerindeki kartı ulaşımda kullanabilmeleri.

Çağlayan: “Amacımız, nakitsiz toplum ve daha akıllı şehirler…”

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Mastercard olarak nakitsiz toplum hedefiyle çalışırken teknolojiyi bir araç olarak kullanarak insanlara daha pratik, daha akıllı, daha güvenli çözümler sunuyoruz. Dolayısıyla, teknolojinin hayatı kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini artırmak üzere kullanıldığı Akıllı Şehirleri yürekten destekliyoruz. Bu anlamda biz de şehir hayatını ‘paha biçilemez’ bir deneyim haline getirecek çözümler sunuyoruz. Bu ve benzeri yenilikçi, güvenli ödeme teknolojilerinin Türkiye’de yaygınlaşmasından, vatandaşlarımızın dünyadaki büyük şehirlerle eşzamanlı olarak inovatif ürünleri deneyimlemesinden, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin dünya şehirleri ile anılmasından memnuniyet duyuyoruz. Hedefimiz, temassız uygulamasını, dünyanın diğer Akıllı Şehirlerinde olduğu gibi, taksilere, otoparklara, otoban gişelerine, hatta müzelere kadar yaygınlaştırmak. Her şey gibi ödeme sistemleri de dijitalleşiyor. Adım adım nakitsiz bir topluma yaklaşıyoruz. Bu bağlamda, en öncelikli konumuz dijital ödemeler. Bugün Türkiye’de alışverişin sadece yüzde 40’ı kartlarla yapılıyor. Halen nakitle işlem yapan yüzde 60’ın finansal sisteme dahil olması ise ancak dijital yolla mümkün olacak.” dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü “Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, ülke büyümesine olumlu katkı sağlayacak her türlü uygulamanın destekçisiyiz. Mart ayının 15’ine kadar Adana’da kart kabul etmeyen toplu taşıma aracımız kalmayacak. Böylece, hem ulaşımın geliri artacak, hem belediye kaynaklarını daha etkin şekilde kullanacak, hem de vatandaşlarımız kart, bilet veya nakit aramak zorunda kalmadan toplu taşıma araçlarından rahatça faydalanabilecekler. Yani herkes için kazanç söz konusu” şeklinde konuştu.

Kentkart Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Burak Peksoy ise, “Adana’da, temassız özellikli banka kartları aracılığıyla 1.500 araçta ve tüm raylı sistem ağında, yolcularımız temassız kredi kartlarıyla tüm bu noktalardan güvenli bir şekilde yararlanmaya başlamışlardır. Kentkart’ın Akıllı Ulaşım Sistemlerinin geleceğine yön vermek misyonuyla sürdürdüğü projeleri, Türkiye’den başka Macaristan, Polonya, Sırbistan, Azerbaycan, Katar, Pakistan, Ürdün ve Arabistan gibi önemli ülkelerde de uygulanmaktadır.” dedi.

Dünyanın önde gelen birçok şehrinde tren, otobüs, vapur, bisiklet gibi toplu ulaşım araçlarının ödemelerinin yanı sıra otopark, müze girişi gibi diğer kamu alanlarında da kullanımı yaygınlaşan bu akıllı sistem, devletlerin de tek bir sisteme yatırım yaparak daha verimli çalışmasına ve tasarruf etmesine olanak sağlıyor. Ayrıca kayıt dışı ekonominin küçültülmesi, vergi kaybının engellenmesi, nakdin bankalara taşınma maliyetlerinin düşürülmesine kadar pek çok alanda da avantaj sunuyor.

 

Bu Takılarla Temassız Ödeme de Yapılabilecek

Visa, Folli Follie işbirliği ile temassız ödeme özelliğini takılara taşıyor

01.03.2018 – Visa Inc. (New York Borsası:V) İspanya’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde, Folli Follie Group ile üzerinde çalıştıkları temassız ödeme özellikli takı projesini duyurdu. Folli Follie Grup bünyesindeki uluslararası Folli Follie ve Links of London markalı sözkonusu takıların ilk örnekleri, 26 Şubat-1 Mart tarihleri arasında Mobil Dünya Kongresi’nde Visa’nın 4. Salon’daki standında sergileniyor.

Visa’nın Folli Follie Group ile işbirliğinde hayata geçen projede, temassız ödeme teknolojisini içinde barındıran yüzük ve bilezikler tüketicilerin tüm temassız ödeme noktalarında sorunsuz ve güvenli şekilde ödeme yapmalarına olanak verecek. Temassız özelliği taşıyan takı serisi ilk olarak bu yıl içinde National Bank of Greece (NBG) ortaklığında Yunanistan’daki tüketicilerin kullanımına sunulacak. Projenin bu ilk etabında çalışmalar, pazarlama teknolojileri şirketi QIVOS’un proje yönetimi ve uygulaması altında Visa, Folli Follie/Links of London ve NBG iş ortaklığında devam ediyor.

Visa’nın Avrupa’daki Ürün ve Çözümlerinden Sorumlu Başkanı Mike Lemberger projeyle ilgili açıklamasında, “Dünyada ödeme platformları plastikten dijitale geçerken, Visa da takı markaları Folli Follie ve Links of London gibi iş ortaklarıyla birlikte tüketicilere basit ve güvenli ödeme deneyimleri sağlamak üzere çalışmaya ve yenilikçi çözümler geliştirmeye devam ediyor. Bu heyecan verici yeni proje, Visa’nın teknolojisinin, tüketicilerine ödeme yöntemleri konusunda en yeni trendleri sunma arayışında olan finansal kuruluşlar ve perakendecilerin çalışmalarına nasıl destek olabileceğini gösteren mükemmel bir örnek.” dedi.

Folli Follie Group CEO’su George Koutsolioutsos ise, “Folli Follie Group olarak bir kez daha yenilikçi bir projeyi hayata geçirerek tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını değiştirecek yüksek teknolojili moda dönemine adım atmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Folli Follie ve Links of London markalarımız moda dünyasına ilk temassız özellikli ödeme takılarını kazandırmak üzere çalışırken, plastik kartların yerini akıllı ve parlak tasarımlara bırakmasını bekliyoruz.” dedi.

 

Temassız Mastercard Güven Verdi: Ödemelerde %145 Artış Gerçekleşti

Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard üzerinden yapılan temassız ödemeler geçtiğimiz sene yüzde 145 artış gösterdi. Dünya genelinde özellikle büyük şehirlerde ulaşım için hızlı ve güvenli temassız ödeme yöntemlerinin kullanımı günden güne artış gösteriyor.

Temassız işlemlerin bu denli hızlı yükselişi, kullanıcının üzerinde olduğu için daha güvenli bulunan giyilebilir cihaz kullanımının yükselişini de beraberinde getiriyor.

2015’in ilk yarısında Avrupa genelinde yapılan temassız ödemeler yüzde 170 artarken, 2016’da ise 3 katına çıktı. Akıllı saat, bileklik, anahtarlık gibi akıllı giyilebilir cihazlarla “göster & geç” şeklinde yapılan temassız ödemelerin Avrupa’da yüzde 24 oranında artması beklenirken bu artış, özellikle temassız ödemenin tercih edilmesinin önündeki engellerin kalkmasına bağlanıyor. Yapılan araştırmalar, dolandırıcılıkla ilgili endişelerin önüne geçilmesi sayesinde, temassız ödemelere olan güvenin arttığını ve giyilebilir ödeme cihazlarının daha fazla tercih edildiği belirtiliyor. Günümüzde Avrupa’da 175 milyondan fazla kişinin giyilebilir cihazlarla ödeme yapmayı tercih ettiği öngörülüyor.

Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard üzerinden yapılan temassız ödemeler ise geçtiğimiz sene yüzde 145 artış gösterdi. Mastercard bankaların yanı sıra perakende noktaları ile de giyilebilir teknolojilerin kullanımı için iş birlikleri yapıyor. Bu iş birlikleri ile tüketicinin de artan güveni sayesinde Avrupa’da temassız ödeme kabul eden perakende noktalarının sayısı yüzde 42 artış gösterdi.

Tüketici tercihlerinin de bu yönde olması ve yeni teknolojilere artan güven ile eski ödeme yöntemleri yerini, giderek daha iyi bir tüketici deneyimi sunan temassız giyilebilir teknolojilere bırakmaya başladı.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl 26 Şubat’ta gerçekleştirilecek Mobile World Congress’te temassız giyilebilir teknolojiler ile yer alan Mastercard, yenilikçi, güvenli ödeme teknolojilerinin Türkiye’de de yaygınlaşması ve Türk tüketicilerinin de inovatif ürünleri deneyimlemesi için çalışmalarını hızlandırdı. Örneğin, Londra, Şikago, St. Peterburg, Kiev, Bükreş gibi kozmopolit şehirlerde sunduğu temassız kartla toplu taşıma ödemesi yapılabilen toplu taşıma uygulamasını Türkiye’de yaygınlaştırıyor. Mersin, Kocaeli, Muğla ve Gaziantep’te toplu taşımada ödeme işlemi için artık, Mastercard’ın güvenli altyapısıyla temasız özelliği taşıyan banka kartı, kredi kartı ve cep telefonları kullanabiliyorlar.

 

BKM: Temassız Ödemeler Güvenli ve Verimlidir

05.11.2017 – Geçtiğimiz günlerde çeşitli yayın organlarında temassız kartlarla ilgili olası bir dolandırıcılık olayına ilişkin haberler yer almıştır. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) dolandırıcılık istatistiklerine göre bu konuyla ilgili bugüne kadar yapılmış herhangi bir dolandırıcılık bildirimi bulunmamaktadır. Temassız kartların güvenlik ve verimliliğine ilişkin daha geniş bilgiye aşağıda yer verilmiştir:

EN GÜVENLİ ÜLKELERDEN BİRİYİZ

– Temassız kart teknolojisi ve güvenlik standartlarına göre, temassız özellikli bir kartla işlem yapılabilmesi için öncelikle ödeme kabul cihazının işlem yapmaya hazır hale getirilmesi gereklidir. Ödeme işleminin gerçekleşmesi için temassız kart, hazır cihaza 4 santimetreden daha yakın olmalıdır. Daha uzak bir mesafeden işlem gerçekleştirilmesi bugünün işlem standartları gereği mümkün değildir.

– Temassız özellikli kart ve cihazlar ulusal ödeme şemalarının getirdiği ek güvenlik standartlarına tabidir. Ayrıca, ödeme kabul cihazları bankaların belirlediği risk kriterlerine uygun kişilere verilmektedir ve bankaların devamlı kayıt ve takibi altındadır.

– Temassız kartlara yönelik özel kontrollerin yanı sıra temassız özellikli kartların sınırlı ödeme limitleri mevcuttur.

– Ek olarak, son üç yıllık BKM’ye yapılan farklı dolandırcılık bildirimleri dikkate alındığında, her 1 milyon temassız işlem için ortalama 140 adet, yani %0.014 oranında bir dolandırıcılık vakası bildirimi yapılmıştır. Bu rasyo, Türkiye’nin teknolojik altyapı ve yurtiçi kuralları sayesinde yurtdışındaki benzer ödeme sistemleriyle karşılaştırıldığında en güvenli ülkelerden biri olduğunu göstermektedir.

TEMASSIZ ÖDEMELER VERİMLİLİK YARATIYOR

Temassız ödemeler kart sahiplerine hız ve kolaylık sunar, kartın elden bırakılmamasına imkan sağladığı için kaybolma, çalınma ve kopyalanma riskini azaltır. İşyerlerine artan verimlilik ve azalan operasyonel maliyetler başta olmak üzere bir çok fayda sağlar. Bu özellikleriyle temassız ödemeler zaman kazandırır ve ülke ekonomisinde verimlilik yaratır.

Dünyada temassız ödeme kabul eden işyeri sayısı son bir yılda %72 artarken, Türkiye’de temassız cihaz adedi üç katına çıkarak 300 bin adedi bulmuştur. Hızla kabul gören temassız teknolojisi ile bugün dünyada 4 milyon işyerinde temassız işlem yapılıyor.

Avrupa’da bugün kartlı işlemlerin %13’ü temassız gerçekleşiyor. Ülkeler bazında bakacak olursak, Çek Cumhuriyeti’nde kartlı ödemelerin %72’si , Polonya’da %55’i, Macaristan’da ise %40’ı temassız olarak gerçekleşiyor. Ödeme sistemlerinde lider olan Türkiye’de %1 olan bu oranı, Avrupa ortalama seviyesi olan %13’lere ulaştırmak en önemli hedefimiz.

Temassız ve yakın alan iletişimi (NFC) ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

http://bkm.com.tr/faydali-bilgiler/temassiz-odemeler/

http://bkm.com.tr/faydali-bilgiler/nfc/nfc-ve-kullanim-alanlari/

 

Mastercard, yeni “Biometric Card” ile, ödemelerde güvenliğinizi bir adım daha öteye taşıyor

08.10.2017 – Mastercard, EMV chip ve biyometrik uygulamalarını birleştirerek geliştirdiği gelecek nesil Biometric Card ile kullanıcıların daha keyifli ve daha güvenli mağaza içi alışveriş deneyimi yaşamalarını sağlıyor. Hem kullanıcıya hem üye iş yerlerine hem de bankalara çeşitli avantajlar sağlayan “Biometric Card” imza ve şifrenin yerine kart sahibinin parmak izini kullanarak mağaza içi alışverişlerde daha hızlı ve daha güvenli ödeme yapma imkânı sunuyor.

Mastercard “Biometric Card” ile kart sahipleri artık şifrelerini akıllarında tutmak zorunda kalmayacaklar. Biometric Card diğer çipli kartlar ile aynı mantıkta çalışıyor. Kullanım kolaylığı ile dikkat çeken Biometric Card ile kart sahibinin, kartını POS cihazına yerleştirdikten sonra kartın üzerinde bulunan sensöre başparmağını koyarak parmak izini okutması yeterli oluyor. Kartın çipinde yüklü olan parmak izi ile kart sahibinin o an okunan parmak izi uyduğu takdirde ödeme anında gerçekleşiyor. Böylece kart sahibi, kartını kimseye vermeden ödemesini gerçekleştirmiş oluyor. Ödeme işlemi sırasında kimlik doğrulama, parmak izi gibi kişiye özel bir biyometrik ile yapıldığı için işlem onaylanırken işlemi yapan kişinin gerçek kart sahibi olduğu da biliniyor. Mobil ödemeler için kullanılan parmak izi tarama teknolojisi kullanan kart, son teknoloji biyometrik okuyucular kullanıldığı için diğer kartlara göre de daha ince. Üstelik tüm dünyada EMV terminallerinde geçerli olması kart kullanıcılarına büyük bir esneklik sağlıyor.

Tüketici ve satış noktası için daha hızlı ve güvenilir bir ödeme gerçekleştirilmesini sağlayan Mastercard “Biometric Card” mevcut EMV terminali alt yapısı ile çalışırken, yeni bir yazılım veya donanım gerektirmiyor. Bu sayede iş yerlerine ek bir yatırım maliyeti getirmezken, bankalar için de işletme masrafını azaltıyor. Bankalar için ayrıca, Platinum Biometric, World Elite Biometric ve biyometrik özellik içeren ortak markalı ödül kartlarının da dahil olduğu tüm mevcut Mastercard tekliflerini, biyometrik doğrulama teknolojisine yükseltme imkânı da sunuluyor. Böylece bankalar müşterilerine alternatif avantajlar sunarak Mastercard’ın paha biçilemez deneyimlerinden yararlanmalarını sağlayabiliyorlar. Kart düzenleyen kuruluşlar ise bu teknoloji sayesinde dolandırıcılığı kolaylıkla tespit edip önleyebiliyorlar. Böylece işlem onay sayılarında artış sağlıyorlar. Faaliyet giderleri düşerken tüketici sadakatini de güçlendiriyorlar.

İlk olarak Güney Afrika ABSA Bank ve Pick n Pay ile lansmanı yapılan “Biometric Card” çok yakında Makedonya, Bulgaristan ve Hindistan’da da kullanıma açılacak. 2016 yılında, online alışverişlerdeki karmaşık şifre kullanımlarına alternatif olarak tanıtılan ve yüz ve parmak izi tanıma uygulaması olan Mastercard Identity Check Mobile ise halihazırda 16 ülkede kullanılıyor. Mastercard’ın son dönemde biyometrik teknolojisine yaptığı tüm bu yatırımlar, Mastercard’ın ödeme güvenliğine verdiği önemin yanı sıra yenilikçi teknolojilerden de ödün vermeyeceğinin göstergesi olarak kabul ediliyor.

Mastercard İşletme Güvenliği Çözümleri Başkanı Ajay Bhalla biyometrik teknolojisi ile ilgili olarak “Tüketiciler biyometriklerin kolaylığını ve güvenliğini artan bir hızla deneyimliyorlar. Akıllı bir telefonun kilidini açmak ya da online alışveriş yapmak için olsun, parmak izi ek bir güvenlik sağlıyor. Alınabilen ya da kopyalanabilen bir şey değil. Bu nedenle kart sahipleri hiçbir endişe duymadan iç rahatlığı ile alışveriş yapabiliyorlar.” şeklinde konuştu.

Tüketicilerin biyometrik kimlik doğrulama teknolojilerini ödeme güvenliği açısından çok önemli bulduğunu belirten, Mastercard İş ve Ürün Geliştirme Direktörü Yiğit Çağlayan, “Mastercard Dijital Ödemeler Araştırması’na göre, tüketicilerin yüzde 43’ünün güvenliği daha yüksek, geleneksel şifre kullanımını geçmişte bırakan biyometrik ve diğer kimlik doğrulama yöntemlerine ilgi gösterdiği görülüyor.” dedi. Ödeme teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve artan güvenlik özellikleri sayesinde bugün bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların yanı sıra artık buzdolaplarının bile bir ödeme aracına dönüştüğünü vurgulayan Çağlayan, “Bu büyümeyi sağlayan en önemli inovasyonların ve iş birliklerinin arkasındaki ismin Mastercard olduğunu gururla söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.