Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Maden Sektörü...

Maden Sektöründe Pandeminin İzleri Siliniyor

23.07.2020 – 2019’da 4,3 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandıran madencilik, pandeminin en çok etkilediği sektörlerden biri oldu. Sektör son bir buçuk aydır çarkların dönmesiyle beraber toparlanma sürecine girdi.

Maden platformunda yer alan Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) Başkanları, Ege Maden İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde pandemi sürecinin etkilerini, sektörün beklentilerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini konuşmak için masaya oturdu, birlik ve beraberliğe devam mesajı verdi.

Madenin tüm ihraç ürünlerinin ham maddesi olduğunun altını çizen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, STK Başkanları olarak sektöre güvenin artırılması ve madenciliğin insan hayatının her alanına dokunan bir sektör olduğunun vurgulanmasında görüş birliğine vardıklarını söyledi.

“Türkiye, Mart ayının sonlarına doğru pandemiyi hissetmeye başladı. Biz ise ihracatımızın %50’sini gerçekleştirdiğimiz Çin’in kitlenmesi nedeniyle bunu 3 ay öncesinden hissettik. Ciddi bir çaba göstererek en az hasarla bu süreci atlatmak için mücadele ettik. Aynı zamanda kısa çalışma ödeneği, kamu bankalarının çok düşük rakamlarla kredi olanakları, Eximbank’ın mevcut kredileri ötelemesi gibi destekler sektöre gerçekten nefes aldırdı. Son bir buçuk aydır çarkların yavaş yavaş dönmeye başlamasıyla pandemi döneminde yerli ve milli ürünlerin önemi daha çok fark edildi. Sektörümüzün daha da güçlü bir şekilde canlanması için, hedeflerimize daha sağlam adımlarla ulaşmak için takım ruhuyla hareket ederek yenilenmeli ve tazelenmeliyiz. Yeni normalle birlikte yeni bir atılım dönemine başlıyoruz. Çevreye duyarlı, dünya standartlarında madencilik yapabilen kapasitemiz, insan kaynağımız, teknolojimizle her bir insanımızın sesine kulak kabartarak dün olduğu gibi yarın da el ele omuz omuza çalışarak ortak akılla üretmek şiarımız olacak.”

Yeni maden kanunu çağrısı

Şu anda yürürlükte olan ve yıllar içinde yapılan onlarca değişiklik ile yıpranmış Maden Kanunu’nun her maddesinin madenciliğin önünde bir engel olarak durduğundan bahseden Kaya, sektörün önünü açacak ve büyütecek yeni bir maden kanunu çalışmalarının hız kazanmasını istediklerini söyledi.

“Ülkemiz yeraltı kaynaklarının, yer bilimleri öğretileri temelinde çevreye duyarlı bir şekilde üretilerek ekonomiye kazandırılması, istihdamın artırılması, kaynaklarımızı günümüz koşullarının yanı sıra gelecek nesillere de aktarılması öncelikli hedefimizdir.

Bu hedef doğrultusunda, hazırlanacak yeni Maden Kanunu Çalışmalarında tüm sektör STK’ları olarak imza altına aldığımız bir metin var;

  • Yeraltı kaynaklarımızın korunarak ruhsat güvencesinin sağlanması, Kanunun amaçları arasında yer almalı
  • Medencilik sektöründen elde edilen devlet gelirinin artırılması için, sektörden alınan vergi ve devlet hakkının artırılması yerine, yatırım ve üretimi artıracak, istihdamı artıracak düzenlemeler olmalı,
  • Ruhsat düzenlendikten sonra, diğer kurum ve kuruluşlar tarafından getirilecek olası kısıtlamalar karşısında, Maden Kanununda, ruhsat hukukunu koruyan ve olası dış etkilere karşı ruhsat güvencesini kesin olarak sağlayan düzenlemeler sağlanmalı,
  • Maden üretimi ile doğrudan ilgisi olmayan, yükleme, tesis/fabrika maliyetleri, ihracat giderleri gibi kalemlerden Devlet hakkı alınması önlenmeli,
  • Uluslararası uygulamalarda olduğu gibi ulusal maden kaynak rezerv raporlama sisteminin, yatırımcının ihtiyacına bağlı olarak borsada işlemleri, banka kredisi gibi benzeri durumlarda işletilmesini sağlayarak zorunluluk olmaktan çıkarılmalı, dünya ülkelerindeki gibi gönüllülük esasında olmalı
  • Orman arazi izin bedellerine getirilen yüzde elli indirimin, bir defaya mahsus olmak üzere on yıl boyunca tüm ruhsatlara uygulanarak haksız rekabetin önüne geçilmeli,
  • Kanunun Uygulanmasına dair Yönetmeliğin, üretim teknolojisinden kullanım yerlerine kadar büyük farklılık gösteren maden grupları ve bentlerine göre ayrı ayrı düzenlenmeli,
  • Ruhsat ve izin işlemleri öngörülebilir sürede sonuçlandırılmalı, süreç şeffaf olmalı,
  • Vergi Borcu yoktur yazısı ve benzeri gibi belge eksikliklerinden dolayı uygulanan ruhsat iptallerinden vazgeçilmeli,
  • ETKB ve MAPEG yetkilerinin artırılarak tek merci tek izin ilkesi güçlendirilerek uygulamaya geçirilmeli,
  • Son yıllarda öngörülemez oranlarda artırılan Devlet hakkı, ruhsat bedeli, orman arazi izin bedeli gibi bedeller yabancı ülkeler baz alınarak makul seviyelere indirilmeli,
  • Valilik, Yerel Belediye ve Köy Tüzel kişiliklerine Devlet Hakkından pay verilerek madenciliğe sahip çıkılması sağlanmalı.

Madenciliğe ceza, mali yaptırım, diğer bakanlıkların mevzuatı ve bürokrasiden başka bir yükümlülük getirmeyen mevcut Maden Kanunu’nun geçen 34 yıl içinde 4’ü köklü olmak üzere 23 kez değişikliğe uğradığını ifade eden Kaya yeni Kanun çalışmasının tüm bunlardan arındırılarak hazırlanmasının ülkemiz madenciliği için çok büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Ruhsat güvencesi şart

Mevlüt Kaya, ruhsat devri, rödövans, arama ve işletme ruhsatı, ruhsat temdidi, işletme izni gibi işlemlerin eskiden olduğu gibi MAPEG içinde sonuçlandırılması gerektiği görüşünde.

“Hangi kriterlere göre değerlendirildiği, ne kadar sürede izin verileceği, işlemlerle ilgili sonucun bilinmemesi belirsizliği de beraberinde getiriyor. Bu yüzden izin süreçlerinin öngörülebilir ve şeffaf olması lazım. Bir diğer önemli konu ise maden hakları ve ruhsat güvencesinin arttırılması. Yatırımcıyı koruyor ve yatırımcının ruhsat aldıktan sonra yapılan yasal değişikliklerden olumsuz etkilenmemesini sağlıyor. Ruhsat sahipleri ruhsatın alındığı tarihte geçerli olan yasal yükümlülüklerden sorumlu tutuluyor. Günümüzde ürün taahhüdüne girmiş, madene dayalı tesis kurmuş, yatırım yapmış ruhsat sahiplerinin ruhsat güvencesi yok. Bu durum madencilerin ve yatırımcıların sektörden uzaklaşmasına neden oluyor.”

Ruhsat bedeli ve devlet hakkı makul seviyelere çekilmeli

Maden Kanunu’na göre ruhsat sahiplerinden ruhsat bedeli adı altında yüksek bedeller talep edildiğini söyleyen Kaya, ruhsat bedeli ve devlet hakkının makul seviyelere çekilmesi taraftarı.

“2019’daki 7164 sayılı kanunla bu bedellerin hesaplanması karmaşık hale getirildi ve aşırı yükseltildi. Diğer taraftan da devlet hakkı ödemeleri ruhsat bedelle ilişkilendirilerek ruhsat sahibinin ödeyeceği devlet hakkı kat kat artırıldı. Yakın zamanda taleplerimizle ilgili olumlu gelişmelerin yaşanmasını temenni ediyoruz.”

Maden Platformu kimlerden oluşuyor?

Agrega Üreticileri Birliği, Altın Madencileri Derneği, Aydın Sanayi Odası, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Çanakkale Madenciler Derneği, Ege Bölgesi Madenciler Derneği, Ege Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Kireç Sanayicileri Derneği, Kömür Üreticileri Derneği, Seramik, Cam ve Çimento Ham maddeleri Üreticileri Birliği, T. Mermer Doğal taş ve Makinaları Üreticileri Birliği, Türkiye Madenciler Derneği, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı.

 

Dünyada Maden Çeşitliliği Bakımından 10. Sıradayız…

III. Maden Çalıştayı İzmir’de Gerçekleşti

17.11.2019 – Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya: “Madencilik sektörü 15 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacak potansiyele sahip!”

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMIB) tarafından düzenlenen Hayatımız Maden Çalıştayı’nın üçüncüsü, 16 Kasım’da İzmir’de “Sürdürülebilir Madencilik” temasıyla gerçekleştirildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya sektörün 15 STK’sı ve maden sektörü profesyonellerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda; çevre, mevzuat ve başarı hikayeleri başta olmak üzere madencilik sektörünün gündemindeki konular masaya yatırıldı.

Madenlerin insan hayatındaki 12 bin 500 yıllık vazgeçilmezliğine dikkati çekmek amacıyla “Hayatımız Maden” mottosuyla Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMIB) tarafından düzenlenen Hayatımız Maden Çalıştayı’nın üçüncüsü, 16 Kasım’da İzmir’de “Sürdürülebilir Madencilik” temasıyla gerçekleştirildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, sektörün 15 STK’sı ve maden sektörü profesyonellerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay “Ülkemiz Madenciliğinde Başarı Öyküleri”, “Yaşamın Temeli Maden” ve “Sürdürülebilir Madencilik İçin Yasal Düzenlemeler ve Mevzuat” başlıklı üç oturumdan oluştu.

“Dünyada maden çeşitliliği bakımından 10. sıradayız”

Çalıştayda bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı şunları söyledi: “Madenler insan ve toplum yaşamının önemli bir parçasıdır. Toplumların refahı ve ekonomik kalkınması için şarttır ve gelişmiş ekonomilerin bugün geldiği noktada büyük rol oynamıştır. Yaşamı fonksiyonel hale getiren araç ve gereçlerin tümüne yakını madenciliğin sonucudur. Ülkemizde çok çeşitli madenler var ancak karmaşık jeolojik yapımız maden armayı zorlaştırıyor. Dünyada yer altı kaynakları sıralamasında 132 ülke arasında üretim değerimizle 28. maden çeşitliliği bakımından da 10.sırada yer alıyoruz. Ülkemiz metalik madenler, enerji hammaddeleri ve jeotermal kaynaklar açısından zengin. Yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması ve değer zincirinin oluşturulması bakanlığımızın temel hedefi. Yeni maden kanunu çalışmalarımız da devam ediyor. Bu kanunu madencilik sektörüyle beraber çalışarak, el ele çıkaracağız.”

“Katma değerli ürün satışımızı artırmak zorundayız”

Çalıştayın açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ise “Madenciliğin sanayiye ve ticarete katkısı ortada. Biz de bakanlık olarak madencilik sektörüne çok önem veriyoruz.

Türkiye olarak madencilikte 4.7 milyar dolara ulaşan bir ihracatımız var.Bunun 1.9 milyar doları ise mermerden geliyor. Dünyada ise bu rakam totalde 16-17 milyar doları buluyor. Hacim olarak ise dünya rezervleri 15 milyar metreküp iken bizde bu rakam 5.1 milyar metreküp oluyor. Bu da aslında katma değerli ürün satışında daha yol almamız gerektiğini gösteriyor. Devletimiz ve bakanlıklarımız olarak bu konuda desteğimiz tam. 2019 yılında tam 14 ticaret heyeti düzenlendi ve bizler de desteğimizi gösterdik. İhracatçımızın her zaman yanındayız. Madencilerimizin, mermer doğal taşçılarımızın her zaman yanındayız. Kendimize güvenmemiz lazım. Çok güzel işler başaracağımızdan şüphemiz yok.”

Çevre, mevzuat, başarı hikayeleri başta olmak üzere madencilik sektörünün gündemindeki konuların tartışıldığı “Hayatımız Maden Çalıştayı”na emeği geçen sektörün 15 sivil toplum kuruluşuna teşekkür eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, “İlk Çalıştayımız’da 9 STK ile başlayan sektörel mutabakatımız bugün 15 STK’ya ulaştı. Artık 15 STK birlikte hareket ediyor, sektörümüz için el ele çalışıyoruz” diye konuştu.

“Hem doğru madencilik yapmalı hem de bunu kamuoyuna doğru anlatmalıyız”

Madenciliğin modern hayatın can damarlarından biri olduğuna değinen Kaya, “Maden denildiğinde akla öncelikle sanayi gelse de aslında Hayatımız Maden! Bugün evimizde kullandığımız telefona, su içtiğimiz bardaktan elimizden düşürmediğimiz tabletlere, uçaklardan gemilere kadar hayatımızın vazgeçilmezi olan birçok ürün farklı madenler içeriyor. Modern sağlık hizmetleri, bankacılık sistemleri, ulaşım, ısınma, gıda gibi birçok sektör maden sektörüyle yaşıyor.Hal böyleyken yani “Hayatımız bu kadar Maden”ken hem doğru madencilik yapmamız hem de bunu kamuoyuna doğru anlatmamız gerekiyor” dedi.

Dünyadaki 90 çeşit madenin 77’si Türkiye’de

Türkiye’nin en önemli öz kaynaklarından biri olan madenlerin yeryüzüne çıkarılıp, yerinde işlenerek ekonomiye kazandırılması gerektiğini anlatan Kaya, dünyadaki 90 çeşit madenin 77’sinin Türkiye’de bulunduğuna dikkat çekti. “Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0.4’ü, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2.5’i, kömür rezervlerinin yüzde 1.0’i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0.8’ine sahibiz” diyen Kaya, artık hammadde üretip satmak yerine dünya pazarına katma değerli ürünler sunulmasının şart olduğunun altını çizdi.

Maden ithalatımız 25 milyar dolar

Madencilikte dışa bağımlılığa da dikkat çeken Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, şunları söyledi: “Ülke olarak toplam ithalatımızın yaklaşık %75’ini enerji, hammadde ve ara mal kalemleri oluşturuyor. İhtiyacımız olan enerji kaynaklarını ve metalleri dışarıdan satın almak için çok büyük bedel ödüyoruz.İthal kömür, demir cevheri, altın, bakır, kurşun, çinko ve birçok maden ve metal için her yıl yaklaşık 25 milyar dolar harcıyoruz. Öz kaynaklarımız ise hala toprağın altında yatıyor! Bu yeraltı kaynaklarının çıkarılıp ekonomiye kazandırılmasının milli bir görev olduğuna inanıyor, madenlerimizi işleterek milletimizin yararına sunmak istiyoruz. ‘İnadına Üretim, İnadına İhracat’ diyoruz.”

“Madencilik sektörü 15 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacak potansiyele sahip”

Madencilik sektörünün 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9,2 küçüldüğünü ifade eden Kaya, “82 milyonun ev sahibi olduğu madenlerin kiracıları olarak, inadına üretim, inadına ihracat sloganıyla hareket ediyoruz. 2019 yılının Ocak – Ekim döneminde Türkiye’ye 3,6 milyar dolar döviz kazandırdık. Madencilik sektörü 15 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacak potansiyele sahip. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için konunun tüm taraflarını Hayatımız Maden Çalıştayı’nda buluşturduk ve yol haritamızı belirledik. Madencilik sahalarında Devletin ilgili kurumlarınca verilen izinler dahilinde ve yine bu kurumların gözetim ve denetimi altında çalışan birçok maden işletmesi bulunuyor. Ülkemizin maden ihtiyacını karşılayabilmek, dışa bağımlılığı azaltabilmek için sürdürülebilir bir maden üretimini gerçekleştirmek zorundayız. Bunun için çevre ile dost, insan sağlığını üretiminin merkezine oturtan ve sürdürülebilir bir üretim zincirini iyi yöneterek amacımıza ulaşabiliriz. Çalıştayımızın bu anlamda da sektöre ve ülkemize büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

 

Maden Sektöründe Yılsonu İhracat Hedefi 5 Milyar Dolar

08.10.2019 – İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, 2019’un ilk dokuz ayında maden ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 5,10’luk bir düşüş yaşandığını söyledi. 2018 yılında 4,56 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını, 2019 yılını ise 5 milyar dolar seviyelerinde kapatmak istediklerini dile getiren (İMİB) Başkanı Dinçer, ABD’nin bütün dünya ülkelerinden gerçekleştirdiği 3 milyar dolarlık doğal taş ithalatını Türkiye’nin tek başına karşılayabileceğini ifade etti. Dinçer, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile Eylül’de gerçekleştirdikleri yarım saatlik görüşmenin temel amacının bu olduğunu aktardı.

Türkiye’de 60 maden türünde üretim yapıldığını, 150 farklı türde de doğal taş çeşitliliğine sahip olunduğunu dile getiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, ülkenin mermer çeşitliliğini ise 650 olarak açıkladı. Çevreye duyarlı sürdürülebilir madencilik ile bu zenginliğin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen İMİB Başkanı Dinçer, Türkiye’nin ithal kömür, demir cevheri, altın, bakır, kurşun, çinko ve birçok maden ve metale her yıl yaklaşık 25 milyar dolar ödediğini aktardı.

Birlik olarak hem madende ithalatın azaltılması hem de ihracatın arttırılması için yoğun çalışma yürüttüklerini söyleyen İMİB Başkanı Aydın Dinçer, 2019 yılının ilk dokuz aylık döneminde, 2018 yılının aynı dönemine göre % 5,10’luk bir düşüsün söz konusu olduğunu söyledi. 2018 yılını 4,56 milyar dolarlık ihracatla kapattıklarını anlatan  İMİB Başkanı Dinçer, 2019’u 5 milyar dolarlık bir ihracatla bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Sektörün yılsonu hedeflerine ulaşmasında Amerika pazarının önemli bir rol üstlendiğini aktaran İMİB Başkanı Dinçer,  madencilik sektörünün önemli bir kalemini oluşturan doğal taş sektörüyle Amerika’ya ihracat yaptıklarını söyledi.  ABD’ye yapılan 400 milyon dolarlık doğal taş ihracatını artırmak için Eylül ayında Türkiye’ye gelen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile ikili görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Dinçer,  Amerika’nın bütün dünyadan 3 milyar dolar değerinde doğal taş ithalatı gerçekleştirdiğini,  bu rakamı Türkiye’nin tek başımıza karşılayacak güce sahip olduğunu belirtti.  

2023’te Hedefimiz En Yüksek  İhracat rakamlarına ulaşabilmek ;

İMİB Başkanı Dinçer, hem yılı hedeflerini uygun bitirmek hem de geleceğe yatırım için ticaret heyeti organizasyonları düzenlediklerini aktardı. İMİB Başkanı Dinçer, 2018 ayının Kasım ayından bu yana 16 ülkeye Türk doğal taşını tanıtmak için ticaret heyeti organizasyonları düzenlediklerini, son olarak 25-28 Eylül tarihleri arasında dünyanın en büyük buluşması olan Marmomac 2019 Doğal Taş Fuarı’nda olduklarını aktardı. 60 ülkeden 68 bin sektör profesyonelinin hazır bulunduğu fuarda, Türk doğal taşını tanıttıklarını dile getiren İMİB Başkanı Dinçer, “Maden konusunda çok zenginiz. Maden ihracatımızın yarısını doğal taş oluşturuyor. Türkiye doğal taş rezervi açısından dünyanın yüzde 33’ünden fazlasına sahip. Bu zenginliğimizi değerlendirmek zorundayız. Doğru, çevreye duyarlı sürdürülebilir bir madencilik ile istikrarlı ilerleyerek 2023’te daha da yüksek  ihracat rakamlarına ulaşacağız” dedi.

 

Maden Sektörü Yüzde 9,3 Küçüldü, Gözler Ankara’da

Madenciler Ankara’dan acil eylem planı istedi

22.07.2019 – Maden sektöründe yaşanan yüzde 9,2’lik küçülme ile ihracatın 5 milyar dolardan 4 milyar dolara düşmesi sektör temsilcilerini harekete geçirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel (MAPEG) Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya geldiklerini aktaran İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, izin bedel ve süreçlerinin, bürokratik engellerin ve idari ve yasal prosedürlerin ivedilikle düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye’de madencilik sektöründe faaliyet gösteren birlik ve STK Başkanları, yaşanan sorun ve sıkıntılardan ötürü Ankara’ya çıkarma yaptı. İstanbul Maden İhracatçılar Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, sektörün 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9,2 küçüldüğünü, sektörde ciroların düştüğünü söyledi.  İhracatın 5 milyar dolardan 4 milyar dolarlara gerilediğinin de altını çizen Dinçer, yetkililerden acil eylem planı istediklerine vurgu yaptı.

Hükümet kayıtsız kalmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Maden ve Petrol İşleri Genel (MAPEG) Genel Müdürü Cevat Genç, sektörün yaşadığı sıkıntıları görüşmek için madencilik sektörü temsilcileriyle Ankara’da ayrı ayrı bir araya geldi.

“İzin bedel ve süreçleri madencinin belini büküyor”

Görüşme kapsamında İMİB Başkanı Dinçer ve sektör temsilcileri, özellikle izin prosedürleri, mülkiyet sorunları, orman mülkiyet bedellerinin yüksekliğinin yatırımcıların belini büktüğüne dikkat çekti. Türkiye’de kilitlenme noktasına gelen madencilik sektörünün sürdürülebilir olması için bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyon eksikliğinin de bir an önce giderilmesinin altını çizen temsilciler, konunun hayati önem taşıdığını aktardı.

“İdari ve yasal adım atılmalı”

Yeni çıkan her yasa ve yönetmeliğin sektörün yükünü azaltmak yerine, daha da ağırlaştırdığını hatta sektörünün yüklerini kaldırılamayacak derecede arttırdığına dikkat çeken sektör temsilcilerine cevap Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’dan geldi. Aksu, “Madencilik Sektörü Temsilcilerini Bakanlığımızda ağırladık. Faaliyetleri ve sorunları hakkında bilgiler aldık. Sektörün gelişmesi adına neler yapılabileceğini değerlendirdik” ifadesini kullandı.

 “Çözüm için daha yolun başındayız”

Ankara’daki ilk tur görüşmelerden yetkililerden sorunların çözümü noktasında olumlu izlenimlerle ayrılmalarına rağmen çözüm için daha yolun başında olduklarını vurgulayan sektör temsilcileri, “Asıl mutluluğu sektörün yaşadığı sorunların çözümü için adım atıldığında yaşayacağız” görüşünü paylaştı. Sektör temsilcileri, önümüzdeki günlerde diğer bakanlık ve kurumlarla görüşerek sorunlarının çözümü için arayışlarını sürdürecekleri bildirdi.

Toplantıya kimler katıldı

Madencilik sektörünün sorunlarının çözümü için Ankara’da yapılan görüşmelere sektörü temsilen, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan yücel, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus şahin, Genel Madenciler Derneği Başkanı Cemil Ökten, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Madenciler Derneği Başkanı Hakan Ürün, Çanakkale Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Naci Tülek, Agrega Üreticileri Birliği Başkanı Şevket Koruç, SERHAM Seramik, Cam ve Çimento Hammaddeleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Gümüşçü,  KÖMÜRDER Başkanı Gökalp Büyükyıldız, TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İsmet Kasapoğlu katıldı.