Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Limak Tarafın...

Limak Tarafından Yapımı Tamamlanan Avrupa’nın En Büyük RCC Tipi Barajı Çetin Hes, Pazar Günü Açılıyor

03.07.2020 – Siirt’in Şirvan ve Pervari ilçe sınırları içerisinde yer alan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nın (HES) açılışı Pazar günü saat 15.00’de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek.

Limak Şirketler Grubu tarafından inşaatı rekor sayılabilecek bir süre olan 2,5 yılda tamamlanan ve toplam kurulu gücü 420 MW olan Çetin Barajı ve HES Pazar günü Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle katılacağı törenle açılacak.

Dicle Nehri’nin en büyük kolu olan Botan Çayı üzerinde yer alan Çetin Barajı, silindirle sıkıştırılmış beton (RCC) tipine göre Türkiye ve Avrupa’nın en büyük barajı. RCC gövdesi 165 metre yüksekliğinde olan barajın gövde hacmi ise 4.8 milyon m3.

Limak Grubu tarafından toplamda 600 milyon dolar yatırımla inşaatı tamamlanan Çetin Barajı ve HES, tam kapasite elektrik üretimine başlamasının ardından yıllık ortalama 1.5 milyar kWh’lik enerji üretimi gerçekleştirecek ve Türkiye ekonomisine yıllık 100 milyon dolarlık katkı yapacak.

Ülkemizin yerli ve yenilenebilir kaynaklarını kullanması anlamında milli ekonomimize çok büyük bir katkı yapması beklenen Çetin Barajı ve HES, yurt dışından enerji ithalatımızı da büyük ölçüde azaltacak.

 

Limak Enerji’den YASKİ’nin İddialarına Yanıt

Limak Enerji Uludağ Elektrik A.Ş. tarafından yapılan açıklamaya göre, YASKİ’nin ödenmemiş 1 milyon 650 bin TL’lik fatura borcunun bulunduğuna işaret edildi.

Şirket, buna rağmen Yalova halkını ve kamu sağlığını göz önünde bulundurarak iyi niyetli bir tutum gösterildiğini, diyalog kanallarının açık olduğunu belirtti.

Limak Enerji Grubu bünyesinde perakende elektrik satış işlemleri gerçekleştiren Limak Enerji Uludağ Elektrik Anonim Şirketi, Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerini İşletme Birliği (YASKİ) tarafından ileri sürülen “borca yönelik elektrik kesintisi” iddialarını yanıtladı.

Limak Enerji Uludağ Elektrik A.Ş’den yapılan açıklamaya göre, YASKİ ile bölgenin görevli elektrik tedarik şirketi olan Limak Enerji Uludağ Elektrik A.Ş. arasında yaklaşık olarak 4 yıldır süren, ödenmeyen/gecikmeli ödenen enerji faturaları hususunda sorun yaşandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, kurum yetkilileri ile defalarca yapılan görüşmeler ve yazışmalara rağmen YASKİ tarafından son 6 aydır herhangi bir ödeme planı sunulmadığı aktarıldı. Buna ilişkin 16 Eylül tarihinde başta YASKİ ve üye belediyeler olmak üzere ilgili kamu kurumlarına yazı gönderilerek uyarıda bulunulduğunun anımsatıldığı açıklamada, “20 EYLÜL 2019 tarihine kadar YASKİ ’den veya herhangi bir başka ilgili kurum dan geri dönüş alınamamıştır.” ifadeleri yer aldı.

“AYLIK 260 BİN TL’LİK ENERJİ TÜKETİMİ YAPILIYOR”

YASKİ’nin aylık 260 bin TL’lik enerji tüketimi yaptığını ve 2019 yılının 8 aylık dönemi içerisinde yalnızca 585 bin TL’lik bir ödeme gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, Şubat 2019 tarihinden bugüne halen 1 milyon 650 bin TL tutarında (gecikme zammı dahil) ödenmemiş fatura borcu bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, Limak Enerji’nin Yalova halkını ve kamu sağlığını göz önünde bulundurarak iyi niyetli bir tutum gösterdiği vurgulanarak, “Yaklaşımımızın halen arkasında olduğumuzu bildirir, YASKİ’nin atacağı olumlu adımlara aynı karşılığı vermeye hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine önemle arz ederiz.” denildi.

 

Limak’tan Basında Çıkan Haber ile İlgili Açıklama

31.10.2018 – Bugün Hürriyet Gazetesi’nde Uğur Cebeci’nin köşesinde ‘Türk Hava Yolları’nın (THY), önceki gün hizmete giren İstanbul Havalimanı’nda Limak’a ait olan yüzde 20 hisseyi satın almak üzere görüştüğü’ yönünde bir bilgi yer almaktadır. Sayın Cebeci yazısında ‘Ancak taraflardan bir açıklama gelmedi’ ifadesini de kullanmaktadır.

Sayın Cebeci maalesef bu yazıyı yazmadan önce şirketimize veya şirketimiz adına yetkili hiç kimseye konu ile ilgili bir soru yöneltmemiştir.

Yine de kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına belirtmek isteriz ki; İstanbul Havalimanı’nın yapımını ve işletmesini üstlenen İGA AŞ’deki hisselerimizi satmak yönünde bugüne kadar hiçbir şirket ile bir temas veya görüşmemiz olmamıştır.

Limak olarak Türkiye açısından çok stratejik olduğuna inandığımız böyle önemli bir projede yer almaktan dolayı son derece memnun olduğumuzu ve gurur duyduğumuzu da özellikle vurgulamak isteriz.