Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Kümaş Manyezi...

Kümaş Manyezit’in Satışı İçin Anlaşma İmzalandı

04.01.2021 – Yıldız Holding’in iştiraki Kümaş Manyezit’in OYAK bünyesindeki Erdemir’e satışı için anlaşma imzalandı. KAP’a bildirilen 340 milyon ABD doları işletme değeri üzerinden yapılan anlaşmanın ardından yasal onayların alınmasıyla birlikte hisse devri gerçekleşecek.

Gözde Girişim tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, yüzde 49’u Yıldız Holding A.Ş.’ye, yüzde 51’i ise Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye ait olan Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş.’nin toplam sermayesinin yüzde 100’ünün ilgili yasal onaylar alındıktan sonra Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’ye, 340 milyon ABD doları işletme değeri üzerinden devri için anlaşma imzalandı. Bu süreçte Yıldız Holding ve Gözde Girişim’e, Ünlü & Co tarafından münhasır finansal danışmanlık hizmeti verildi.

Mehmet Tütüncü: “Kümaş Manyezit, Yıldız Holding bünyesinde bulunduğu süre içinde büyük değer kazandı” 

Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü, Kümaş Manyezit’in Erdemir’e satışı hakkında şu açıklamayı yaptı: “Ana faaliyet alanlarımız olan gıda ve perakendeye odaklanarak büyüme stratejimizi sürdürürken, girişim sermayesi şirketimiz Gözde Girişim aracılığıyla farklı sektörlerdeki yatırımlarımıza devam ediyoruz. Gözde Girişim’in 2012 yılında satın aldığı Kümaş Manyezit, Holdingimiz bünyesinde bulunduğu süre içinde büyük değer kazandı. Dünya genelindeki kriptokristalin manyezit cevherinin yaklaşık yüzde 20’sine tek başına sahip olan Kümaş Manyezit, pandemiye rağmen 2020 yılında da faaliyetlerini kesintisiz sürdürdü. Daha önce ithal edilen yüzde 98 magnezyum oksit (MgO) içerikli fused manyezitin yüzde 100’ünü kendisi üretebilir hale gelen Kümaş, toplam satış miktarını 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 14 artırmayı başararak Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladı. Bugün verimliliği ve kârlılığı son derece yüksek seviyeye ulaşan Kümaş Manyezit’i daha da büyük değer kazanmış bir şirket olarak devrediyoruz. Erdemir çatısı altında Kümaş’ın başarılarının artarak sürmesini diliyoruz.”

 

 

Kümaş Manyezit, Fabrika ve Maden Sahasına 36.500 Fidan Dikti

11.11.2020 – Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde ilki geçen yıl düzenlenen ‘Geleceğe Nefes’ kampanyasına Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun en büyük manyezit üretim şirketi Kümaş Manyezit, bu yıl yine destek verdi. Etkinlik kapsamında Kümaş fabrika alanına ve Ayvalı maden sahasına toplam 36 bin 500 fidan dikildi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde düzenlenen Geleceğe Nefes kampanyasına Kümaş, fabrika alanında ve maden sahasında toplam 36 bin 500 fidan dikerek destek verdi. Kümaş Genel Müdürü Levent Sipahi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, Kütahya Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, Garnizon Komutanı Necati Gündüz ve çok sayıda davetli katıldı.

“Pandemi Doğaya Karşı Sorumluluğumuzu Gözler Önüne Serdi”

Törende konuşma yapan Kümaş Genel Müdürü Levent Sipahi şunları söyledi: “Kümaş ailesi olarak geçen yıl Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin Geleceğe Nefes sloganıyla yurt genelindeki 2 bin 23 lokasyonda 11 milyon fidanı toprakla buluşturma hedefine, 500 çalışanımızla 5 bin fidan dikerek katkı sağlamıştık. Bu yıl da kampanyaya hem fabrikamız hem de maden sahamızda diktiğimiz fidanlarla destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Özellikle bu yıl yaşadığımız pandemi koşulları tüm dünyada doğayı korumanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Madencilik faaliyetlerimizde toprağın yapısını korumak önceliğimiz. Ülkemize manyezit gibi büyük bir zenginliği kazandırırken, aynı zamanda doğaya duyduğumuz saygıdan ödün vermeden, gelecek nesillere nefes alabilecekleri daha yeşil bir dünya bırakmayı hedefliyoruz.”

Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş Hakkında:

Kütahya-Eskişehir-Bilecik üçgeninde yer alan doğal manyezit cevherini, sinter manyezit, bazik refrakter tuğla ve harç üreterek Türkiye ekonomisine kazandırmak, demir-çelik, çimento vb. sektörlerin ithalat bağımlılığını kesmek ve bu alandaki ihracatı başlatmak amacıyla 1972 yılında halka açık bir anonim şirket olarak kurulmuştur. 1976 yılında sinter manyezit üretimine başlaması, 1990 yılında kurulan tuğla fabrikası ile entegre kuruluş haline gelmesi ve 2008’de fused manyezit üretimine başlaması ile büyüme serüvenini devam ettirmiştir. Günümüzde, yüksek kaliteli mikrokristalin kristal yapısı ile ün yapmış olan doğal manyezit cevherinden ürettiği sinter manyezit, fused manyezit, fused oksikrom ve kalsine manyezit türevi ürünleri endüstriyel hammadde olarak piyasaya sunan Kümaş, aynı zamanda da tuğla ve harç tesislerinde nihai ürün olarak manyezit, dolomit ve alümina esaslı refrakter tuğla ve harçları üreten entegre bir fabrikaya sahip.