Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Körfez Ulaştı...

Körfez Ulaştırma GATX Vagonları için Bakım Anlaşması İmzaladı

18.02.2021 – Tüpraş’ın demir yolu taşımacılığındaki iştiraki Körfez Ulaştırma A.Ş., ABD merkezli global vagon sahibi ve kiracısı GATX vagonlarını kullanan akaryakıt taşımacısı Anapet Akaryakıt A.Ş ile bakım anlaşması imzaladı. Anapet’in kullandığı 84 akaryakıt vagonunun bakımı Körfez Ulaştırma’nın Kırıkkale Atölyesi’nde yapılacak.

Tüpraş’ın demir yolu taşımacılığındaki iştiraki olan Türkiye’nin ilk özel demir yolu tren işletmecisi Körfez Ulaştırma, GATX vagonlarını kullanan demir yolu akaryakıt taşımacısı Anapet Akaryakıt A.Ş. ile düzenli bakım anlaşması imzaladı.

Anlaşma kapsamında, 100 binden fazla vagon sahipliğiyle dünyanın önde gelen yük vagonu işletmecilerinden ABD merkezli GATX’a ait 84 adet L4BH tipindeki akaryakıt vagonuna Körfez Ulaştırma’nın Kırıkkale’deki vagon bakım atölyesinde bakım hizmeti verilecek.

ECM standartlarına uygun en kapsamlı vagon bakım ve onarım atölyesi

Atölyedeki teknik bakım işlemleri, Avrupa’da ve Türkiye’de demiryolu araçlarının bakımını yapmak üzere yetkilendirilmiş, ECM (Entity in Charge of Maintenance) sertifikasına sahip Demiryolu Lojistik firmasının deneyimli personeli tarafından yapılacak.

Tüpraş’ın Kırıkkale Rafinerisi’nde yer alan atölye, 2021 yılı içinde teker çakma ve ilave teker torna ekipmanlarının devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’de en yüksek iş hacimli ve gelişmiş atölyelerden biri olacak.

Körfez Ulaştırma ve Anapet’in imzaladığı anlaşmayla, akaryakıt vagonlarının düzenli bakımlarının uzman ekiplerce yürütülmesi sonucunda “daha emniyetli taşımacılık” misyonlarını da geliştireceklerini belirten Körfez Ulaştırma Genel Müdürü Tufan Başarır, “Anlaşma kapsamında, daha önce sadece Tüpraş ve Opet vagonlarına hizmet veren Tüpraş’a ait Kırıkkale’deki vagon bakım atölyesi, dış bir müşteriyi portföyüne katarak bu alandaki deneyimini diğer firmalara da açmış olacak. Lojistik operasyonlarında emniyetli ve çevreci yöntemlerle, Türkiye’deki ECM standartlarına göre hizmet veren en kapsamlı vagon bakım ve onarım atölyesi olan atölyenin yüksek donanımı ve teknik hizmet kapasitesi, vagonların maksimum verimlilikte çalışmasını sağlıyor” dedi.

GATX Rail Europe (GRE) hakkında

Merkezi Avusturya, Viyana’da bulunan GATX Rail Europe (GRE), sektördeki 120 yılı aşkın tecrübesiyle, dünyanın en büyük küresel yük vagonu işletmecilerinden GATX Corporation’ın iştirakidir. GRE, kapsamlı filosuyla ve yüksek hizmet kalitesiyle Avrupa’da 20’den fazla ülkede vagon kiralama faaliyetleri yürütmektedir. 26.000’den fazla sarnıç (tank taşıma vagonu) ve ağır yük vagonu ile farklı sektörlerden 220 müşteriye hizmet vermekte; deneyimli ve hizmet odaklı kadrosuyla her türlü demiryolu ulaşım ihtiyacına yönelik çevreci, emniyetli ve rekabetçi çözümler sunmaktadır. Avrupa genelinde lokal müşteri hizmet ağına sahip olan şirket, Polonya’da da vagon bakım ve montaj atölyesine sahiptir. Daha fazla bilgi için: https://www.gatx.eu/

Anapet Hakkında

2015 yılında, %100 Lokal Enerji iştiraki olarak faa liyete başlayan Anapet, demiryolu akaryakıt taşımacılığında Türkiye’de önemli bir konumdadır. 5 farklı tipte, 250 adetlik vagon filosuyla taşıma hacmini 2020 yılında 640 bin tona yükseltmiştir. Ekonomik ve en güvenli yol olan demiryolu taşımacılığında, ulusal ve uluslararası mevzuatlar, yönetmelikler çerçevesinde tehlikeli madde taşımacılığının gerektirdiği tüm hassasiyeti gösteren şirket, 5 farklı tipte vagonuyla ülkemizin demiryolu bağlantılı her tesisine uyum sağlayarak faaliyet göstermektedir. Anapet, 2019 yılında demiryolu sektöründe, dünya genelinde faaliyet gösteren GATX ile yaptığı yeni işbirliğiyle filosuna 85 adet yeni vagon katmıştır. Daha fazla bilgi için: www.anapet.net

 

Körfez Ulaştırma ve Stadler Türkiye’nin İlk Hibrit Lokomotifleri İçin Anlaşmaya Vardı

27.08.2019 – Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığındaki iştiraki Körfez Ulaştırma, EURODUAL tipteki yedi hibrit lokomotif için İsviçreli demiryolu araçları üreticisi Stadler ile anlaşma imzaladı. Sekiz yıl süresince bakım hizmetini de kapsayan anlaşma, Stadler’in Türkiye pazarındaki ilk iş birliği olma özelliğini taşıyor. Körfez Ulaştırma lokomotifleri 2021 yılında teslim alacak.

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığındaki iştiraki Körfez Ulaştırma, İsviçreli demiryolu araçları üreticisi Stadler ile EURODUAL tipteki yedi adet Co’Co’ hibrit lokomotif ve 8 yıllık yedek parça ve tam servis bakımı için anlaşma imzaladı. Stadler’in Türkiye’deki ilk iş birliği olan bu anlaşma çerçevesinde lokomotiflerin 2021’de teslim edilmesi planlanıyor. Körfez Ulaştırma bu iş birliği ile bugüne kadarki en geniş kapsamlı lokomotif alımını gerçekleştirmiş olacak.

Demiryolu sektörünün en itibarlı oyuncularından Stadler ile imzalanan anlaşmadan duydukları mutluluğu dile getiren Körfez Ulaştırma Genel Müdürü Tufan Başarır; “Demiryolu yük taşımacılığı pazarındaki payımızı artırmak için kaynaklarımızı hızla büyütüyoruz. Stadler ile yaptığımız bu anlaşma, bir özel sektör demiryolu şirketi için Türkiye’ye ilk lokomotif ithalatı anlamına geliyor. Güçlü EURODUAL lokomotiflerin filomuza dahil olması, demiryolu operasyonlarımıza destek verecek ve rekabette güçlü bir şekilde öne çıkmamıza yardımcı olacak” dedi.

Stadler Valencia Genel Müdürü Iñigo Parra ise, projenin önemine dikkat çekerek yeni platformun avantajlarını şu sözlerle vurguladı: “EURODUAL lokomotiflerin pazarını Türkiye’ye taşımış olmaktan gurur duyuyoruz ve müşterimizin bize duyduğu güvene müteşekkiriz. Bu anlaşma, demiryolu işletmecilerine birçok ekonomik ve çevresel fayda sağlayan yeni lokomotif ailesinin geliştirilmesine yönelik taahhüdümüzü daha da güçlendiriyor.”

Türkiye’nin ilk hibrit lokomotifleri

Güçlü bir çekiş gücüne ihtiyaç duyulan yüksek eğimli hatlarda hem 25 kV AC elektrikli hem de dizel çalışma modlarını bir araya getirerek yük taşımacılığı hizmetlerinde kullanılacak lokomotifler; aynı zamanda Türkiye’nin ilk hibrit lokomotifleri olacak. 2000 tona kadarki akaryakıt ürünü trenlerini çekmek için kullanılacak yeni EURODUAL tipteki lokomotifler, Körfez Ulaştırma’nın operasyonel verimliliğini de artıracak. EURODUAL; 2,8 MW dizel-elektrik ve 6,15 MW elektrik-katener gücü ile 6 aksı ve son teknoloji ürünü sürüş kontrol sistemi sayesinde 500 kN’ye varan olağanüstü bir çekiş gücü sağlayabiliyor.

Körfez Ulaştırma ile imzalanan anlaşma ile Stadler Valencia tarafından geliştirilen ve üretilen yeni nesil Co’Co’ lokomotiflerin toplam satış miktarı 74 adede ulaşmış oldu.

Körfez Ulaştırma A.Ş., iki yıl önce aldığı yük taşımacılığı lisansıyla TCDD’nin ana hatlarında demiryolu taşımacılığına başlayan, Türkiye’nin ilk özel demiryolu işletmecisi konumunda bulunuyor.

Körfez Ulaştırma A.Ş. Hakkında

Tüpraş’ın %100 bağlı ortaklığı olan Körfez Ulaştırma A.Ş. Türkiye’nin ilk özel demiryolu işletmecisidir. Tüpraş ürünlerinin demiryolu ile taşınması amacı ve Türkiye’de demiryolu yük taşımacılığında büyüyerek önemli bir rol oynamak vizyonu ile kurulmuştur. Faaliyetlerine Aralık 2017’de başlayan şirket bugüne kadar operatör ve organizatör sıfatıyla 3 milyon ton ürün taşımıştır. Körfez Ulaştırma A.Ş., Tüpraş/Körfez Ulaştırma A.Ş. sahipliğindeki 439 vagon ve kiralanmış diğer vagonların yanında, TCDD’den (Türkiye Devlet Demiryolları) alınan/kiralanan 10 dizel lokomotif ile faaliyetlerini yürütmektedir.

Tüpraş (Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.) Hakkında

Dört rafinerisinde yıllık 30 milyon tonluk ham petrol işleme kapasitesine sahip olan Tüpraş; deniz taşımacılığındaki bağlı ortaklığı Ditaş, demiryolu taşımacılığındaki bağlı ortaklığı KUAŞ (Körfez Ulaştırma A.Ş.) ve akaryakıt dağıtım sektöründeki iş ortaklığı Opet ile Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi ve rafinaj sektöründeki ilk ve en büyük üreticisi konumundadır. Fortune Global 500 listesinde yer alan Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğu Koç Holding’in bir parçası olarak faaliyet göstermektedir.

Avrupa’nın 7’inci büyük rafinerisi olan Tüpraş; dağıtım, deniz ve demiryolu taşımacılığı ve ticaret faaliyetleri ile entegre bir petrol şirketi olarak hizmet vermektedir. Hisselerinin %49’u Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.

Türkiye genelinde 45 çeşit petrol ürününün tedarikini sağlayan Tüpraş’ın doğrudan satış yaptığı müşteriler arasında akaryakıt, LPG, ihrakiye, madeni yağ dağıtım firmaları, petrokimya ve boya sanayi ile çeşitli devlet kurumları yer almaktadır.

Stadler Hakkında

Uluslararası demiryolu araçları üretim şirketi olan Stadler’ın genel merkezi İsviçre’nin doğusunda, Bussnang’dadır. 1942’de kurulan şirketin çeşitli üretim merkezlerinde ve 40’dan fazla hizmet merkezinde 8.500’den fazla çalışanı bulunmaktadır. Stadler, yüksek hızlı trenler, şehirler arası trenler, bölgesel ve banliyö ağır ray trenleri, metro trenleri, tramvaylar ve tramvay trenleri gibi ağır yük ve şehir içi taşımacılık segmentlerinde birçok farklı ürün sunmaktadır. Stadler ayrıca, Avrupa’daki en güçlü dizel-elektrikli lokomotifin de aralarında bulunduğu çeşitli ana hat lokomotifleri, manevra lokomotifleri ve yolcu taşıyıcıları da üretmektedir. Şirket, lokomotif ve tren seti sektöründe dünyanın önde gelen üreticilerindendir.

Körfez Ulaştırma Demiryolu Filosunu Genişletiyor

26.07.2019 – Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren iştiraki Körfez Ulaştırma A.Ş., TÜLOMSAŞ – Wabtec iş birliği kapsamında üretilen beş adet dizel-elektrikli PowerHaul® serisi lokomotifi teslim aldı. Yeni lokomotifler üstün verimlilik, güvenilirlik ve çekiş gücü sağlıyor.

İki yıl önce TCDD’nin ana hatlarını kullanma lisansı vermesiyle demiryolu taşımacılığına başlayarak Türkiye’nin ilk özel demiryolu işletmecisi olan Körfez Ulaştırma A.Ş., Wabtec’ten aldığı beş yeni lokomotifle Tüpraş rafinerileri ve bağlantılı akaryakıt terminalleri arasında ürünlerin daha hızlı ve verimli taşınmasını sağlayacak.

Dizel-elektrikli lokomotifler, ABD merkezli demiryolu ekipman üreticisi Wabtec’in stratejik bölgesel iş ortağı olan TÜLOMSAŞ tarafından Eskişehir fabrikasında üretildi. Ürünlerin teknolojisini ve tasarımlarını Wabtec; yerel üretimini, montajını ve son testlerini ise TÜLOMSAŞ gerçekleştirdi.

Operasyonların genişlemesine paralel olarak lojistik faaliyetlerinin gücünü ve verimliliğini artırdıklarını belirten Körfez Ulaştırma A.Ş. Genel Müdürü Tufan Başarır, “Filomuza beş yeni lokomotifin katılmasıyla, ürünlerimizi rafinerilerimiz ve akaryakıt terminallerinden daha verimli ve hızlı bir şekilde taşıyarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha etkin bir şekilde karşılayabileceğiz” dedi.

Wabtec Rusya/BDT/Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Genel Müdürü Gökhan Bayhan “Türkiye’de yıllara dayanan bir iş ortaklığımız var. Wabtec olarak, lokomotiflerin faaliyete başlamasıyla birlikte yaşam döngüleri boyunca en iyi şekilde hizmet verebilmeleri için gereken desteği ve teknik uzmanlığı da sağlayacağız” dedi.

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ise “Bilgi birikimimiz, nitelikli insan kaynağımız ve yetkinliklerimizle son teknolojiye sahip lokomotiflerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Üretimimizle, yan sanayinin gelişimine ve ekonomimiz için katma değer oluşturulmasına da katkı sağlıyoruz” dedi.

Körfez Ulaştırma A.Ş., TÜLOMSAŞ ve Wabtec; lokomotiflerin üretimi için verilen siparişi 2018’in Eylül ayında InnoTrans fuarında duyurdu. Gerçekleştirilen teslimatla, Körfez Ulaştırma A.Ş.’nin beş kiralık lokomotiften oluşan filosunun büyüklüğü ikiye katlanmış oldu.

En yüksek düzeyde performans sergileyen, orta ağırlıkta lokomotifleri kapsayan PowerHaul lokomotif serisi, BA Evre IIIa emisyon şartlarına ve TSI karşılıklı-çalışırlık (interoperability) standartlarına uygunluk gösteriyor. İleri teknolojili, common-rail yakıt enjeksiyon sistemini içeren, 16 silindirli, 3700 HP PowerHaul P616 motorla donatılmış olan yüksek elektrik gücüne sahip lokomotifler yakıt tüketiminde yüzde 18 azalma sağlıyor. Ayrıca, yüksek-performanslı AC çekiş-kontrol teknolojisi ve münferit aks-kontrol özelliğiyle daha üst düzeyde güvenilirlik ve çekiş gücü sunuyor.

 

Tüpraş’ın İştiraki Körfez Ulaştırma, Tülomsaş Lokomotifleri ile Filosunu 2 Katına Çıkaracak

19.09.2018 – GE Ulaşım ve TÜLOMSAŞ, Tüpraş’ın lojistik alanındaki iştiraki Körfez Ulaştırma’dan ilk lokomotif siparişini aldı.

• Sipariş, Türkiye’de bir özel işletme tarafından satın alınan ilk lokomotif olma özelliğini taşıyor.
• Lokomotifler daha fazla yakıt verimliliği, güvenirlik ve çekiş kuvveti sağlıyor.
• Lokomotifler TÜLOMSAŞ tarafından üretilecek.

İSTANBUL, 19 EYLÜL 2018 – GE Ulaşım, Türkiye’nin en büyük rafineri şirketi Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığında faaliyet gösteren şirketi Körfez Ulaştırma A.Ş.’ye beş adet dizel elektrikli lokomotif tedarik edecek.

Körfez Ulaştırma A.Ş., devletin ana hatların kullanılması için bir yıl önce lisans vermeye başlamasının ardından, Türkiye’de böyle bir satın alma gerçekleştiren ilk özel demiryolu işletmesi olma özelliğini taşıyor. InnoTrans – Uluslararası Demiryolu Teknolojileri Sistemleri ve Araçları Fuarı’nda duyurulan anlaşma, GE Ulaşım’ın Avrupa Standartları ile uyumlu ve üstün yakıt ekonomisi sağlayan PowerHaul® serisi lokomotiflerini kapsıyor.

GE’nin daha önce TCDD’ye tedarik ettiği beş adet PowerHaul lokomotifi kiralayan Körfez Ulaştırma A.Ş., bu satın alımla filosunu iki katına çıkarıyor. Körfez Ulaştırma A.Ş. Genel Müdürü Tufan Başarır, “Operasyonlarımız büyüdükçe, ürünlerin Tüpraş rafinerileri arasında daha hızlı ve daha verimli taşınabilmesi kritik önem taşıyor. Bu lokomotiflerin kanıtlanmış performansıyla filomuzun gücüne güç katmanın heyecanını yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Dizel elektrikli lokomotifler, Körfez Ulaştırma A.Ş.’nin daha önce kiraladığı beş lokomotif gibi, GE’nin Türkiye’deki stratejik iş ortağı TÜLOMSAŞ tarafından Eskişehir’de üretilecek. TÜLOMSAŞ, GE’nin PowerHaul lokomotiflerini Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Pazarı için üretiyor. Sözleşme uyarınca GE, PowerHaul lokomotiflerin öncü teknoloji ve tasarımını sağlarken, TÜLOMSAŞ ise yerel üretim, montaj ve nihai test hizmetlerini gerçekleştirecek.

GE Ulaşım Rusya/BDT, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika faaliyetlerinden sorumlu Genel Müdürü Gökhan Bayhan, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Türkiye’deki güçlü varlığımızı genişletmek ve hem devlet hem de özel sektör işletmecileri için tercih edilen lokomotif tedarikçisi olmaktan onur duyuyoruz. Bu anlaşma, dinamik ve büyüyen bir pazarı desteklemek üzere önemli bir dönüm noktasıdır. GE Ulaşım olarak, teknolojilerimiz ve tecrübemizle, Türkiye’nin demiryolu endüstrisine yönelik kalkınma hedeflerine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.”

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı da anlaşma ile ilgili olarak şunları söyledi:

“TÜLOMSAŞ’ta, en gelişmiş ve ileri teknoloji ürünü lokomotiflerin üretimini bilgi birikimimiz, kalifiye iş gücümüz ve kabiliyetlerimizle destekliyoruz” Avcı, lokomotiflerin üretiminin, yan sanayinin güçlenmesine katkı sağlayarak ülke ekonomisi için reel katma değer yaratacağını ifade etti.

AB Aşama IIIa emisyonları ve TSI birlikte çalışabilme standartlarıyla uyumlu olan PowerHaul serisi, üstün performanslı orta ağırlıkta bir lokomotif olma özelliğini taşıyor. PowerHaul serisi, common-rail yakıt enjeksiyon sistemine sahip, ileri teknoloji ürünü olan 16 silindirli 3,700 HP GE PowerHaul P616 motoruyla donatılıyor. Yakıt tüketiminde yüzde 18 tasarruf sağlarken azami güç verimine ulaşabilen lokomotif, ayrıca yüksek performanslı AC çekiş kontrol teknolojisi ve tekil şaft kontrolüyle artırılmış güvenirliğe ve çekme kuvvetine sahip.

GE Ulaşım Hakkında

GE Ulaşım olarak dünyayı taşıyor ve geliştiriyoruz. Küresel bir teknoloji lideri olarak, demiryolu, denizcilik, sabit enerji ve sondaj endüstrilerine ekipman, hizmet ve dijital çözümler sağlıyoruz. İnovasyonlarımız, müşterilerin gelişmiş üretim teknolojilerimizi ve bağlantılı makinelerimizi kullanarak ürünleri ve hizmetleri daha hızlı ve tasarruflu teslim etmelerine yardımcı oluyor. Genel merkezi Şikago’da bulunan GE Ulaşım, dünya genelinde yaklaşık 9.000 çalışanı istihdam ediyor.

Tüpraş (Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.) ve Körfez Ulaştırma A.Ş. Hakkında
Türkiye’nin rafinaj sektöründeki tek üreticisi Tüpraş, dört rafinerisinde yıllık 28,1 milyon tonluk ham petrol işleme kapasitesi; deniz taşımacılığındaki bağlı ortaklığı Ditaş, demiryolu taşımacılığındaki bağlı ortaklığı Körfez Ulaştırma A.Ş. ve akaryakıt dağıtım sektöründeki iştiraki Opet ile Türkiye’nin en büyük sanayi şirketidir. Hisselerinin %49’u Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Avrupa’nın 7’inci büyük rafineri şirketi olan Tüpraş, hem pazar payı ve kurumsal güvenilirliği hem de üretim kompleksleri ve ortaklıklarıyla entegre bir petrol şirketi olarak hizmet vermektedir.

Tamamı Tüpraş sermayesi ile kurulan Körfez Ulaştırma A.Ş., Türkiye’nin ilk özel demiryolu taşıma şirketi olup Tüpraş’ta üretilen ürünlerin demiryolu ile taşınması için kurulmuştur. Toplam 549 vagon ve TCDD’den kiralanan 5 dizel lokomotifle Aralık 2017’de demiryolu taşımacılığına fiilen başlamıştır.

 

TÜLOMSAŞ (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş) Hakkında

Lokomotif üretimi ve bakımı alanında köklü bir geçmişe ve deneyime sahip, Türkiye’nin tek lokomotif üreticisi olan TÜLOMSAŞ 1894 yılında küçük bir lokomotif bakım ve onarım atölyesi olarak kurulmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına bağlı bir şirket olan TÜLOMSAŞ yüz yılı aşkın süredir Türkiye’nin bütün lokomotif ve vagon ihtiyacını sağlamaktadır. Geçen yıllar boyunca ağır sanayi alanında Ortadoğu ve Balkanların en büyük ve modern lokomotif ve yük vagonları üreticisi haline gelmiştir. Kurum, 1986 yılında yeni bir kimliğe bürünerek Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş adını almıştır. TCDD’nin ve Türkiye’deki diğer bazı kurumların lokomotif ve yük vagonu ihtiyaçlarını karşılayan TÜLOMSAŞ, ihracatlarıyla da küresel pazardaki rekabet gücünü artırmaktadır.

TÜLOMSAŞ şimdiye dek 900 lokomotif, 650 dizel motor ve 11.000 yük vagonu üretmiştir. Yılda 100’ün üzerinde lokomotif, 1.500 yük vagonu ve çeşitli türlerde 100 dizel motor üretme kapasitesine sahip olan TÜLOMSAŞ, Türk ağır sanayisinin lokomotifi olarak adlandırılabilir. Eskişehir’de bulunan TÜLOMSAŞ’ da 1500 kişi çalışmaktadır.