Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Suna Kıraç, H...

Suna Kıraç, Hayata Gözlerini Yumdu

15.09.2020 – Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç 79 yaşında hayata gözlerini yumdu. Koç Holding, bu sabah Suna Kıraç’ın vefatına dair açıklama yaptı.

“Cumhuriyetimizin değerleriyle yetişmiş, gerek iş gerekse toplumsal hayatta başardıklarıyla Ülkemizin sanayi, eğitim, kültür ve sanat alanlarında gelişmesine önemli katkılar sunan, Topluluğumuzun kuruluş yıllarından 2010’a kadar çeşitli liderlik görevleri üstlenen, Koç Üniversitesi, Koç Okulu ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın kuruluşuna öncülük eden Sayın Suna Kıraç’ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz.  

Sayın Suna Kıraç’ı emanet ettiği değerlere bağlı kalarak, ilham veren, vizyoner ve öncü kişiliği ile her zaman hatırlayacağız ve unutmayacağız.”

Vehbi Koç ve Sadberk Koç’un Semahat Arsel, Rahmi M. Koç ve Sevgi Gönül’den sonraki dördüncü ve son çocuğu olarak, ailenin Ankara Keçiören’deki bağ evinde (bugün VEKAM’ın[*] faaliyet merkezi) dünyaya geldi. İlköğrenimini Ankara’da Türk Eğitim Derneği (TED) İlkokulu’nda tamamladı. 1952 yılında İstanbul Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ne (bkz. Robert Kolej) girdi. Kolejin son sınıfında ABD’ye gidip işletme ve finans okumaya karar verdi ve Pennsylvania Üniversitesi Wharton School of Finance’ten başvurusuna olumlu yanıt aldı. Ancak babası Vehbi Koç’un, “Benim tezgâ­hım en iyi üniversitedir. Seni ben yetiştireceğim” demesi üzerine İstanbul’da kaldı. Ama sadece “Vehbi Koç Üniversitesi”yle yetinmek istemediği, akademik bir eğitim de görmeyi arzuladığı için bankacılık ve finans okumak üzere Robert Kolej’in yüksek kısmına (bugün Boğaziçi Üniversitesi) kaydoldu. Ders seçimlerini iş deneyimine katkısı olacak şekilde yaptı; iş idaresi, muhasebe, bilanço gibi konulara yoğunlaştı.

Ekim 1960’ta Koç Ticaret AŞ’nin Beyoğlu Merkez Han’daki İstanbul şubesinde, babası Vehbi Koç’un yanında çalışmaya başladı. İlk görevi, gelen ve giden evraka bakmaktı. Babasıyla birlikte Koç şirketlerinin idari toplantılarına katılarak, farklı bölümlerde stajlar yaparak, topluluğu ve Vehbi Koç’un çalışma tarzını yakından tanıdı.

1963’te Koç Holding’in kurulmasının ardından Vehbi Koç, Rahmi M. Koç, Bernar Nahum ve Hulki Alisbah’la birlikte holdingin ilk Yönetim Kurulu’nun beş üyesinden biri oldu. 1965’te holdingin genel sekreterliğine getirildi ve beş yıl boyunca bu görevi yürüttü. Aralık 1967’de Koç Holding şirketlerinden Otoyol’un genel müdürü İnan Kıraç ’la evlenen Suna Kıraç, 1970 yılında, İsak de Eskinazis, Bernar Nahum ve Ziya Bengü’yle birlikte Rahmi M. Koç’un başkanlığında oluşturulan Koç Holding İcra Komitesi’ne girdi. Gene 1970 yılında Koç Holding Personel ve İdari İşler Departmanı başkan yardımcılığı görevini üstlendi. 1974 yılında holdingin insan kaynaklarından sorumlu yöneticisi olduktan sonra, terfi ve liyakat konularında grup şirketlerine standartlar getirme­ye, topluluğun kurumsal kimliğini güçlendirmeye çalıştı.

1980 yılında Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekilliği görevine getirilen Kıraç, montajdan ana sa­nayiye geçiş sürecinde önemli kararlara imza attı. 1994’te Koç Holding’in lider şirketlerinden Arçelik AŞ’nin Yönetim Kurulu başkanlığını üstlendi. Yönetimi sırasında gerçekleştirilen teknolojik yatırımlar, kapasite artırımları ve kaliteyi yükseltme çalışmaları, Koç Holding’in sonra­ki yıllarda Arçelik ve Beko markalarıyla dünya çapında bir üretici durumuna gelmesine zemin hazırladı.

Suna Kıraç aktif iş yaşamının 40 yılını verdiği Koç Holding’in gelişmesi, büyümesi, özellikle de kurumsallaşması ve kalıcılaşması için çabalarını sürdürürken, eğitim, kültür, sanat ve sağlık alanlarında önemli girişimlere de imza attı. Vehbi Koç’un ve VKV’nin hayır amaçlı girişim ve yatırımlarına doğrudan VKV’nin sahip çıkması gerektiğini savunarak işletmeci vakıf anlayışının yerleşmesi için çalıştı. VKV’nin benimsediği bu politika 1988 yılında Koç Özel Lisesi’nin (bkz. Koç Okulu), 1993 yılında da Koç Üniversitesi’nin kuruluşuyla meyvelerini verdi. Kıraç her iki eğitim kurumunun vizyonunun saptanmasında ve şekillenmesinde belirleyici rol oynadı.

Kıraç ülke­nin en büyük yapısal sorunu olarak gördüğü eğitim alanında toplumsal sorumluluk da üstlendi. 1995 yılında Türkiye’de bu alandaki en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri haline gelecek olan TEGV’in te­mellerini attı. Vakfın gelişmesine maddi ve manevi büyük katkılarda bulundu. VKV tarafından oluşturulan Suna-İnan Kıraç Eğitim Tesisleri Destekleme Fonu’yla 2001 yılında Antalya Kepez’de kurulan TEGV eğitim parkına Suna-İnan Kıraç Eğitim Parkı adı verildi.

Kıraç kültür-sanat alanında pek çok kişisel projeyi de hayata geçirdi. Eşi İnan Kıraç’la birlikte, 1996 yılında VKV bünyesinde Antalya Kaleiçi’nde faaliyete geçen AKMED’in, 2000 yılında da Kaleiçi Müzesi ’nin kuruluşuna öncülük etti. 2003 yılında eşi İnan Kıraç ve kızı İpek Kıraç’la birlikte kurduğu ve Yönetim Kurulu başkanı olduğu Suna ve İnan Kıraç Vakfı, kültür-sanat alanındaki faaliyetlerini 2005 yılında İstanbul Tepebaşı’nda Pera Müzesi’ni, 2007 yılında da İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nü açarak sürdürdü. Vakıf sağlık alanındaki çalışmaları kapsamında, 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü bünyesinde Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı’nın (NDAL) açılmasına da öncülük etti.

Suna Kıraç aktif iş hayatının yanı sıra eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında topluma yaptığı katkılardan ötürü 23 Ekim 1997 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Devlet Üstün Hizmet Madalyası’yla ödüllendirildi. 1995 yılında Galatasaray Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’ne katkılarından dolayı Galatasaray Eğitim Vakfı Onur Madalyası’nın sahibi oldu. 1999 yılında üstün yöneticilik ve liderlik vasıfları, Koç Holding’e, iş dünyasına ve Türk çocuklarının eğitimine katkıları nedeniyle London Business School tarafından onur üyeliğine kabul edildi. 2001 yılında kişi kategorisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Dostları Onur Ödülü’ne, eğitime verdiği katkılar nedeniyle de KASAKOM’un (Gönüllü Kuruluşlar Ulusal Kadın Sağlığı Komisyonu) Milenyum Gönüllüleri Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Aynı yıl AKMED’in kuruluşuna ve TEGV’in Antalya Kepez’deki eğitim parkının yapımına katkılarından dolayı Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi’nce Yılın Kadını seçildi. 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi Senatosu tarafından fahri doktor unvanıyla ödüllendirilen Kıraç, İnan Kıraç’la birlikte, 2008 yılında kültürel değerlerin korunmasına katkısından ötürü Skalite Ödülü’nü, 2009 yılında da Pera Müzesi’ni ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nü açarak İstanbul’a yaptığı katkılardan ötürü İstanbul Turizm Onur Ödülü’nü ve Pera Müzesi’ni kurmasından ötürü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Akademi Özel Ödülü’nü aldı.

 

Koç Holding, Yapı Kredi Bankası Paylarında Unicredit’ten Satın Alım Yapacak

02.12.2019 – Koç Holding ve Unicredit YKB hisselerinin satışı konusunda anlaştı. Koç Holding, Unicredit’ten %9.02 pay alarak Koç Grubu’nun bankaya doğrudan ve KFS aracılığıyla payını %49.99 oranına çıkartacak. Böylece Koç Holding için YKB hisseleri için bir çağrı yükümlülüğü ortaya çıkmamış olacak. Anlaşma bankanın Cuma kapanış fiyatının yaklaşık %12 altında TL 2.12 fiyat üzerinden gerçekleşirken, Koç Holding Unicredit’e TL 1.617 milyar ödeyecek ancak Unicredit’de Koç grubuna TL 570mn iptal komisyonu ödeyeceği için Koç Holding’in İtalyan ortağa ödeyeceği net rakam TL 1.2 milyar civarında.

Otoritelerden gerekli izinler alındıktan sonra işlemin kapanışının 2020’nin ilk yarısında kapanması bekleniyor. Unicredit elinde bulunduracağı %31.93’lük hisseleri hızlandırılmış talep toplama veya blok satış yöntemi ile satabilecek ama ilk yönteme göre bankanın %5 sermayesinin üzerinde veya blok satışta %10’un üzerindeki tek bir alıcıya satış Koç Holding iznine tabi olacak. Bu iki yöntem dışında Unicredit YKB hisselerini 2021 üçüncü çeyreğe kadar elden çıkarmamayı taahhüt ederken bu tarihten sonra %5 ve üzeri satışlarda ilk hak Koç Holding’in olacak.

Yeni Ortaklık Yapısı ve Halk Açık Şirketlerdeki Payların Durumu:

İşlem sonrasında KFS sermayesinin %100’u Koç Grubu’na hissedarların sahip oldukları pay oranında geçecek olup, KFS’deki pay sahibi olan halka açık şirketlerden Koç Holding’in payı %42,26’dan %84,53’e, Aygaz A.Ş. (AYGAZ)’nin payı ise %1,97’den, %3,93’e ulaşacak. Ayrıca bu işlem sonucunda, YKB sermayesinde Koç Holding %9,02, UniCredit ise %31,93 doğrudan sahip olurken, Koç Grubu’nun YKB’de doğrudan ve dolaylı toplam payı %49,99’a ulaşacak.

İş Yatırım konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Bankanın satış fiyatının piyasa fiyatına göre %11 düşük olması ve Unicredit’in elinde %31.93 gibi önemli bir payın piyasaya gelebilecek olması YKB hisseleri üzerinde baskı yaratacaktır.

Ancak uzun süredir yurtdışı faaliyetlerini sınırlama stratejisi güden ve artık konsantrasyonu kaybolmuş bir ortağın ve ortaklığın yerine tek ve güçlü bir ortakla faaliyetlerine devam etmek banka açısından daha olumlu olabilir. Bununla beraber hisse satış baskısı kısa ve orta vadede daha ön plana çıkacaktır.

Koç Holding Yapı Kredi’nin %9.02 hissesi karşılığında 1.24 milyar TL nette ödemeye yapacak. Alınan payın Yapı Kredi hisselerinin cuma günkü kapanışı ile piyasa değeri 1.83 milyar TL seviyesinde. Aradaki değer farkı Koç Holding’in piyasa değerinin %1.2 sine denk geliyor. Bu nedenle biz haberin Koç Holding hisseleri üzerinde hafif olumlu olduğunu düşünüyoruz.

Ancak net nakit pozisyonun azalacak olmasının 2020 yılında ödenecek temettü dağıtım oranını azaltabileceğini düşünüyoruz.”

KOnuya dair KAP Açıklamasının detayları aşağıdaki şekildedir:

Koç Holding A.Ş. ile UniCredit S.P.A.’nın (“UniCredit”) ortak yönetime tabi ortaklığı konumundaki Koç Finansal Hizmetler A.Ş. (“KFS”) ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (“YKB”) payları ile ilgili olarak alınan Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Kararı uyarınca;

1) KCHOL, UniCredit ve KFS arasında, KFS’nin sahibi olduğu YKB sermayesinin %31,93’üne denk gelen 2.696.868.300 TL nominal değerli YKB paylarının toplam 5.722.754.533 TL bedel ile UniCredit’e, YKB sermayesinin %9,02’sine denk gelen 762.197.343 TL nominal değerli YKB paylarının ise toplam 1.617.382.762 TL bedel ile Koç Holding’e satışı için YKB Pay Alım Satım Sözleşmesi,

2) KCHOL, UniCredit ve KFS’nin diğer pay sahipleri (Koç Ailesi Üyeleri, Koç Holding Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı, Aygaz A.Ş. ve diğer Koç Grubu şirketleri) arasında, UniCredit’in sahibi olduğu KFS sermayesinin %50’sine denk gelen 3.200.300.000 TL nominal değerli KFS paylarının toplam 6.420.000.000- TL bedel ile, KCHOL ve KFS’nin diğer pay sahiplerine KFS’deki mevcut payları oranında satışı için KFS Pay Alım Satım Sözleşmesi,

3) KCHOL, UniCredit ve diğer taraflar arasında 2002 yılında akdedilen pay sahipleri sözleşmesinin sonlandırılmasına ilişkin bir Fesih Protokolü imzalanmıştır.

Pay devir işlemlerinin tamamlanması sırasında (“Kapanış”) YKB Piyasa Değeri’nin sözleşme imza tarihindeki değerin %65’inden daha az olması halinde, YKB Pay Alım Satım Sözleşmesi’nde 2,1220 TL olarak belirlenen 1 TL nominal değerli pay için fiyat 1,5390 TL olarak; KFS Pay Alım Satım Sözleşmesinde 2,0061 TL olarak belirlenen 1 TL nominal bedelli pay için fiyat 1,5142 TL olarak uygulanacaktır.

Kapanış sonrasında, KFS sermayesini temsil eden payların %100’ü Koç Grubu’na (Koç Holding, Koç şirketleri, Koç Ailesi, Koç Ailesi tarafından kontrol edilen ortaklıklar ve ilişkili vakıflar) KFS’deki payları oranında geçecek olup, KFS’de pay sahibi olan bu Koç Grubu üyelerinden halka açık şirketler olan Koç Holding’in payı %42,26’dan %84,53’e, Aygaz A.Ş.’nin KFS’deki payı ise %1,97’den, %3,93’e çıkacaktır. Hali hazırda YKB sermayesinde doğrudan pay sahibi olmayan Koç Holding, YKB sermayesinin %9,02’sine, UniCredit ise %31,93’üne doğrudan sahip olacaktır. Sonuç olarak, Koç Grubu’nun mevcut durumda %40,97 olan YKB sermayesindeki doğrudan ve dolaylı toplam payı %9,02 oranında artacaktır. İşlemler sonrasında Koç Grubu’nun YKB sermayesinde sahip olduğu doğrudan ve dolaylı paylarının toplamı SPK’nın Pay Alım Teklifi Tebliği’nde belirlenen sınıra ulaşmadığından, YKB’nin diğer pay sahiplerine pay alım teklifi zorunluluğu doğmayacak olup, pay alım teklifinde bulunulmayacaktır.

Sözleşmelerin başlıca koşulları aşağıda yer almaktadır

  • UniCredit, işlem sonrasında sahip olacağı YKB payları için, 15 Kasım 2021 tarihi ya da daha önce olursa 2021 yılı 9 aylık finansalların açıklanma tarihine kadar, bir defaya mahsus olarak hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle piyasa satışı (“ABB”) ve diğer belirli istisnai haller haricinde, Koç Holding’in yazılı onayı olmaksızın satmama taahhüdü vermiştir. Bu dönemi takiben 8 yıl süreyle her durumda, 8 yıl sonrasında ise UniCredit pay oranı %5 üzerinde olduğu sürece, UniCredit tarafından yapılacak YKB pay satışlarında Koç Holding’in ön alım hakkı olacaktır. (“Ön Alım Hakkı”) ABB yöntemi ile yapılacak satışlarda kapanıştan itibaren Ön Alım Hakkı süresi doluncaya kadar YKB’nin sermayesinin %5’ini aşan payların, blok satışlarda ise Lock-up süresi sonrası dönemde %10’u aşan payların Unicredit tarafından tek bir alıcıya devri Koç Holding A.Ş.’nin onayına tabi olacaktır.
  • Sözleşmeler kapsamında UniCredit’in, YKB pay alımından doğan KFS’ye olan borçlarının, KFS pay satışından doğan Koç Grubu’ndan alacakları ile ödenmesi amacıyla; UniCredit’in Koç Grubu’ndan olan alacakları KFS’ye temlik edilecek olup, bakiye yaklaşık 0,7 milyar TL ise kapanışta Koç Grubu tarafından UniCredit’e nakden ve peşinen ödenecektir. Temlik işlemleri sonrası Koç Grubu’nun KFS’ye olan toplam yaklaşık 7,3 milyar TL tutarındaki borçları 9 ay vadeli olup, KFS’nin işlemden elde edilen fonlar için vadeye kadar temettü ödeme kararı alması halinde yaklaşık 6,4 milyar TL’lık kısmı mahsup suretiyle ödenebilecektir.
  • Taraflar arasında uzun yıllardan bu yana başarıyla devam eden iş ortaklığının UniCredit’in stratejik hedefleri doğrultusunda feshedilmesi nedeniyle, UniCredit tarafından Koç Holding ve KFS’nin diğer pay sahiplerine KFS’deki payları oranında toplam 570 milyon TL tutarında fesih bedeli ödenecektir. Taraflar, bu işlemlerle bağlantılı olarak belirli üst limitlere tabi olmak üzere sözleşme imza tarihinde öngörülemeyen maliyetler ile yasal yükümlülüklerin UniCredit tarafından karşılanması konusunda mutabık kalmışlardır.
  • YKB Pay Alım Sözleşmesi kapsamında Yapı Kredi Bankası A.Ş. Mensupları Yardım ve Emekli Sandığı Vakfı’nın SGK’ya devri ile ilgili olarak herhangi bir ödeme yapılması halinde, Unicredit bu tutarın %50’sine tekabül eden kısmını Koç Grubu’na ödeyecektir. Ayrıca, SGK’ya devir halinde, devir nedeniyle YKB’nin yapacağı ödemenin 468 milyon TL’ndan daha fazla olması halinde, 150 milyon Euro’yu aşmaması kaydıyla aradaki farkın %9,02’si de UniCredit tarafından Koç Holding A.Ş.’ye ödenecektir.
  • UniCredit, kapanıştan sonra 2,5 yıl süreyle Türkiye’de bir bankada pay sahibi olma ve şube açma konularında rekabet etmeme yasağına tabi olacaktır.

Tacirler Yatırım: Satın alma işlemi sırasında geçerli değerleme çarpanları olan 9A19 PD/DD çarpanı olan 0,45x ve 2020T PD/DD çarpanı olan 0,37 göz önünde bulundurunca, satın alma işleminin Koç Holding için değer yaratacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan ise, Unicredit’in potansiyel pay satışının ise orta vadede Yapı Kredi Bankası’nın pay senedi fiyatı üzerinde baskı oluşturabileceğini tahmin ediyoruz.