Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Kervan Gıda D...

Kervan Gıda Dünyanın İlk 100 Şekerleme Şirketi Arasına Girdi

21.02.2022 – Türkiye’deki en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip Kervan Gıda, halka arzla yakaladığı ivmeyi global arenada sürdürüyor. Kervan Gıda, her yıl dünyanın en büyük şekerleme şirketlerini listeleyen www.candyindustry.com tarafından “2022 yılının Dünyanın En İyi 100 Şekerleme Şirketi” arasında gösterildi.  

21 Şubat 2022, İstanbul;

85 ülkeye ihracat yapan ve Türkiye’nin en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip Kervan Gıda, dünyanın şekerleme alanında takip edilen en önemli listelerinden biri olan “2022 Global Top 100 Candy Companies – 2022 Küresel En İyi 100 Şekerleme Şirketi” listesine 82’inci sıradan girdi. Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar, faaliyet alanlarının en prestijli sıralamasında yer almanın sadece şirketin değil Türkiye’nin bir başarısı olduğunu, bir sonraki hedeflerinin kendi kategorisinde ilk beşe girmek olduğunu söyledi. Kervan Gıda Sanayi Ticaret A.Ş., Ekim 2020 ve Eylül 2021 yılı arasında 193 milyon dolarlık satış, yaklaşık 2 bin 600 çalışanı ve altı fabrikası ile listeye girdi. Genel listenin 82’inci kendi kategorisinin 6’ıncı sırasında yer alan Kervan Gıda, 2021 Mart ayında dünyanın önde gelen perakende firmalarından Walmart’ın Brezilya ve ABD’deki mağazalarına Bebeto marka ürün satışına başlayarak uluslararası bir başarı elde etmişti.

Halka arz olmak başarı sorumluluğu getirdi

Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar, şirketin kuruluşundan bugüne büyüme ve gelişme tutkusu taşıdığını, 2020 yılı sonunda gerçekleşen halka arz sürecinin başarıyı sorumluluğa dönüştürdüğünü ifade etti. Halka arzın en önemli hedefinin global Pazar yatırımlarını artırmak olduğunu ve bu hedefi yakaladıklarını vurgulayan Başar, “halka arz gelirlerinin yüzde 55’inin global pazar yatırımlarına yönlendirilmesi planlanmıştı ve bu plan başarıyla uygulandı. 2021 yılında Polonya’nın önde gelen yumuşak şeker üreticilerinden ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra’nın çoğunluk hissesini aldık. Bu hamle 72.000 ton olan üretim kapasitemizi 100.000 tona çıkarmamızı sağladı. Sadece üretim kapasitemiz değil küresel seviyede marka bilinilirliğimiz de arttı. Bizi dünya sıralamasında yukarı taşıyan bu ve buna benzer hamleleri sürdürecek ve yatırımcımızın yüzünü her zaman güldürmeyi başaracağız” dedi.

 

Kervan Gıda, Walmart için Özel Üretime Başladı

KERVA

KERVAN GIDA DÜNYANIN EN BÜYÜK PERAKENDE ZİNCİRİNİN ÖZEL MARKALI ÜRÜNLERİNİN TEDARİKÇİSİ

Türkiye’deki en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip Kervan Gıda, halka arzla yakaladığı ivmeyi Türkiye ekonomisine büyük değer katacak önemli bir ihracat hamlesi ile sürdürüyor. Kervan Gıda, dünyanın en büyük perakende zinciri Walmart raflarında yer alan Bebeto marka ürünlerin ardından, Walmart’a özel markalı (Private Label) ürün üretimine başladı.

13 Eylül 2021, İstanbul;

85 ülkeye ihracat yapan ve Türkiye’nin en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip Kervan Gıda, Dünyanın en büyük perakende zinciri Walmart raflarında yer alan Bebeto marka ürünlerin ardından, Walmart’a özel markalı (Private Label) üretimi anlaşmasını yaptı. 2021 yılı Ağustos ayı itibariyle de Walmart’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mağazalarına özel markalı (Private Label) ürün sevkiyatı başlatıldı.

Bebeto markasıyla oluşan güven başarı getirdi

Modern kanalda büyüme stratejisine paralel olarak ihracat ağını ve satış kanallarını büyütmeyi sürdüren Kervan Gıda, 2021 Mart ayında dünyanın önde gelen perakende firmalarından Walmart’ın ABD’deki mağazalarına Bebeto marka ürün satışına başlamıştı. Ürün kalitesi, tedarik zinciri yönetimi süreçlerindeki titizlik ve oluşan güven, dünya devi Walmart’ın özel markalı (private label) ürünlerinde Kervan Gıda’yı tercih etmesini sağladı.

“Bulunduğumuz rafa değer katacağız”

Şirketin 2021 yılı ilk 6 ayında yaptığı ihracatın dolar bazında 55,7 milyon USD seviyelerinde gerçekleştiğini belirten Kervan Gıda Satış ve Pazarlama Grup Başkanı Oğuz Ay, Walmart’ın tedarikçileri arasında yer almanın Türk ekonomisi için büyük bir katma değer olduğunu söyledi. Ay, “Küresel pazarda kendi kategorimizde ciro açısından sekizinci sıradayız ve orta vadeli hedefimiz dünyanın ilk 5 yumuşak şeker üreticisi arasında yerimizi almak. Walmart’ın operasyonu bu hedefe ulaşmak için attığımız büyük bir adım. Walmart ile Bebeto markasının raflara girmesiyle başlayan iş ortaklığımız, Walmart’a özel markalı ürün (Private Label) üretimi anlaşmasıyla sürdü. Dünyanın en değerli raflarına adayız ve satış hacminin ötesinde bulunduğumuz raflara değer katmayı da sürdüreceğiz” dedi.

 

Kervan Gıda İlk 500 Sanayi Şirketi Arasına Girdi

Türkiye’deki en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip Kervan Gıda, İstanbul Sanayi Odası (İSO), “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesine girme başarısını gösterdi. Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar, halka arzın getirdiği enerjinin ardından ISO 500’de yer almanın hem Kervan Gıda hem de paydaşlar için büyük motivasyon olduğunu ifade etti.

18 Ağustos 2021, İstanbul;

85 ülkeye ihracat yapan yumuşak şeker üreticisi Kervan Gıda, İstanbul Sanayi Odası (İSO), “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesine 424.sıradan giriş yaptı. Kervan Gıda 2020 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın yayınladığı “2019 yılı Türkiye’nin En Büyük İkinci 500 Kuruluşu” listesinde 2. sırada yer almıştı. Şirket bu yıl listede 78 sıra yükselerek ilk 500 sanayi şirketi arasında yerini aldı. Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar 2020 yılı performanslarının böyle bir sonucu getireceğinden emin olduklarını ifade ederek, beklentiye rağmen Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde yer almış olmanın tüm şirket çalışanları ve paydaşlar için büyük bir heyecan yarattığını ifade etti. Başar, bu motivasyonla 2021 yılının da stratejik hedeflerin tamamına ulaşıldığı bir yıl olmasını planladıklarını söyledi.

İlk 500’ü 2020 başarısı getirdi

Kervan Gıda’nın konsolide satış geliri 2020 yılında 1 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 47’lik bir büyümeye karşılık geldi. Şirketin aynı dönemde yaptığı ihracat dolar bazında 86 Milyon USD seviyelerinde gerçekleşti. Bu rakam toplam ciro içinde yüzde 59,7’lik bir pay oluşturdu. Küresel pazarda kendi kategorisinde ciro açısından sekizinci sırada yer alan Kervan Gıda’nın orta vadeli hedefi dünyanın ilk 5 yumuşak şeker üreticisi arasında yerini almak.

Halka arzın yurtdışı yatırımlarını hızlandırdı

2020 yılı Aralık ayında halka arz sürecini yaklaşık 270 bin yatırımcının portföyüne girerek büyük bir başarı ile tamamlayan Kervan Gıda, halka arz gelirlerinin yüzde 55’inin global pazar yatırımlarına yönlendirilmesini hedefliyordu. Bu hedefleri kapsamında Polonya’nın önde gelen yumuşak şeker üreticilerinden ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra’nın çoğunluk hissesini satın alan Kervan Gıda, bu satın alım ile 72 bin 300 ton olan yıllık üretim kapasitesini yaklaşık yüzde 52 oranında artırdı. Burhan Başar, bu hamlenin Avrupa’da üretim tesisi ile Avrupa Birliği vergi avantajlarından faydalanmak, gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, küresel seviyede marka bilinilirliğini arttırmak gibi avantajlar getirdiğine de değinerek, ZPC Otmuchów ve PWC Odra’nın üretim kapasitesi, dağıtım kanalları ve mevcut müşteri portföyü vasıtasıyla yumuşak şeker üretiminde ve satışında önemli bölgesel sinerjiler yakalamayı planladıklarını söyledi.

“Değer katan üretim modelimizi dünyaya yayacağız”

Burhan Başar Türkiye’nin ilk 500 sanayicisi arasında yer almanın üretim kapasitesi, ciro ya da ihracat rakamlarının ötesinde bir değeri olduğunu belirterek, insan yaşamına değer katan bir operasyon yürütmenin Kervan Gıda’nın öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. Başar, “Topluma fayda sağlayan bir anlayışla, insanların güvenle tüketebileceği ürünler sunan yenilikçi bir gıda firması olmak amacıyla her gün daha fazlası için çalışıyoruz. 2018’den beri yoğun faaliyette olan Ar-Ge Merkezi’miz, fonksiyonel, vegan, şekeri azaltılmış, prebiyotik, C vitaminli, multi vitaminli ürünler gibi birçok öncü çalışmayı yürütüyor” dedi.

 

Kervan Gıda, Polonya’da Şirket Satın Aldı

Türkiye’deki en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip Kervan Gıda, halka arz sonrası ilk yurt dışı satın alım hamlesini tamamladı. Kurum KAP’a yaptığı açıklamada, Polonya’nın önde gelen yumuşak şeker üreticilerinden ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra’nın hisselerini satın aldığını duyurdu. 

02 Temmuz 2021, İstanbul;

85 ülkeye ihracat yapan yumuşak şeker üreticisi Kervan Gıda, halka arz sonrası açıkladığı global büyüme hedefleri kapsamında ilk satın alımını gerçekleştirdi. Gümrük vergisi avantajlarından yararlanmak, coğrafi riski dağıtmak ve Avrupa modern kanalındaki Bebeto markasının konumunu güçlendirmek amacıyla yapılan satın alım ile Kervan Gıda, global hedeflerine bir adım daha yaklaştı.

Geçtiğimiz aylarda halka arz gelirinin yüzde 55’i ile Avrupa’da yeni bir yatırım / satın alım yapmayı planladıklarını ve bu konuda Polonya’nın önde gelen yumuşak şeker üreticilerinden ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra’yı bünyesine katmak için Hisse Satın Alma Sözleşmesi imzaladığını duyuran Kervan Gıda, satın alma sürecini tamamladı.

Kervan Gıda, KAP’a yaptığı açıklamada; yapılan detaylı görüşmeler kapsamında ZPC Otmuchów’un yüzde 64,93’lük hissesinin devredildiği Tornellon Investments isimli şirketin yüzde 100 hissesini ve ZPC Otmuchów’un iştiraki PWC Odra’nın yüzde 26,95’lik hissesini aldığını duyurdu.

Kurumun yüzde 100 iştiraki olan İsveç’te kurulu Kervan International AB aracılığıyla gerçekleşen satın almada Kervan Gıda, ZPC Otmuchów’daki hisseleri 23,5 milyon Euro yüzde 100 şirket değeri üzerinden satın aldığı yüzde 64,93’lük kısmı için 13 milyon 258 bin 93,63 Euro ödedi. Şirket, PWC Odra’nın yüzde 26,95’lik hissesinin alımının 3,8 milyon Euro hisse değeri üzerinden gerçekleştiğini ve ödenen toplam bedelin 17 milyon 58 bin 93,63 Euro olduğunu açıkladı.

Kapasite yaklaşık yüzde 52 oranında arttı…

Çikolatalı marshmallow, bar, helva ve tuzlu atıştırmalıklar gibi ürünlerin üretimini ve satışını gerçekleştiren ZPC Otmuchów ve PWC Odra; 600’den fazla çalışanı ve 4 tane üretim tesisi ile yıllık 37 bin 707 ton üretim kapasitesine sahip. Satın alınan şirketlerin yüzde 48 seviyesinde olan kapasite kullanım oranını artırarak operasyonel verim sağlamayı ve bu sayede karlılığı yükseltmeyi hedefleyen Kervan Gıda ayrıca, gerçekleşen bu satın alım ile 72 bin 300 ton olan yıllık üretim kapasitesini de yaklaşık yüzde 52 oranında artırdı.

 

Kervan Gıda’dan Polonya’da Önemli İmza

06 Mayıs 2021, İstanbul – Türkiye’deki en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip Kervan Gıda, halka arz sonrası ilk yurt dışı hamlesini gerçekleştirdi. Kurum, Polonya’nın önde gelen yumuşak şeker üreticilerinden ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra’nın çoğunluk hissesini satın almak için imza attı. 

85 ülkeye ihracat yapan yumuşak şeker üreticisi Kervan Gıda, halka arz sonrası açıkladığı global büyüme hedefleri kapsamında ilk adımını attı. Geçtiğimiz aylarda halka arz gelirinin yüzde 55’i ile Avrupa’da yeni bir yatırım / satın alım yapmayı planladıklarını ve bu konuda çalışmaya başladıklarını duyuran kurum, arayışını tamamladı.

Kervan Gıda, yapılan detaylı görüşmeler kapsamında Polonya’nın önde gelen yumuşak şeker üreticilerinden ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra’yı bünyesine katmak üzere gerekli adımları attı.

Kurum iştiraki Kervan International AB aracılığıyla, Warsaw Equity Management S.A. (“WEM”) ve diğer ilişkili taraflar arasında; ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra’nın çoğunluk hisselerinin alımına yönelik bir Hisse Satın Alma Sözleşmesi imzalandı.

Satın alma sürecini değerlendiren Kervan Gıda Satış ve Pazarlama Grup Başkanı Oğuz Ay, “Şirketimiz, uzun vadeli büyüme stratejileri doğrultusunda Avrupa Birliği sınırları içerisinde faaliyet gösteren potansiyel hedef şirketlerin belirlenmesi hususunda KPMG Yönetim Danışmanlığı A.Ş. ile finansal danışmanlık sözleşmesi imzalamıştı. Coğrafi riski dağıtmak ve Avrupa modern kanalındaki Bebeto markamızın konumunu güçlendirmek amacıyla yapılan araştırmalarımız nihai sonuca ulaştı. Polonya’nın değerli kurumları ZPC Otmuchów ve ZPC Otmuchów’un iştiraki PWC Odra’nın çoğunluk hisselerinin alımına yönelik bir Hisse Satın Alma Sözleşmesi imzaladık” dedi.

Ana hissedar konumuna gelecek..

Kervan Gıda’nın edindiği hisseler vasıtasıyla ZPC Otmuchów’un ana hissedarı konumuna geleceğine değinen Kervan Gıda Mali İşler Direktörü Adem Demir, “Polonya menşeili yatırım fonu Warsaw Equity Management’ın ZPC Otmuchów’daki (WSE:OTM) yüzde 64,36 ile yüzde 65,29 arasındaki hissesini ve ZPC Otmuchów’un iştiraki PWC Odra’daki yüzde 26,95’lik hissesini satın almak üzere hisse devir sözleşmesi imzaladık. ZPC Otmuchów hisselerini 23,5 milyon Avro yüzde 100 şirket değeri üzerinden satın alacağız. PWC Odra’nın ise yüzde 26,95’lik hisse alımını 3,8 milyon Avro hisse değeri üzerinden gerçekleştireceğiz” dedi.

Süreç 2021 ikinci çeyrekte tamamlanacak…

Sürecin 2021 ikinci çeyreğinin sonuna kadar tamamlanmasının planlandığına değinen Oğuz Ay, “ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra, Polonya’nın en eski ve önde gelen yumuşak şeker üreticileri arasında yer alıyor. Satın alacağımız şirketlerin 31 Aralık 2020 ve 31 Aralık 2019 tarihlerinde sonra eren mali dönemlerindeki konsolide net satış gelirleri sırasıyla 50,4 milyon Avro ve 49,9 milyon Avro seviyesinde. Şirketler, Polonya’da toplam dört fabrika ile yumuşak şeker, çikolatalı marshmallow, bar, helva ve tuzlu atıştırmalıklar gibi ürünlerin markalı ve fason üretimlerini yapıyor. Polonya’da yumuşak şeker kategorisinde yüzde 38’lik üretici pazar payıyla lider durumda bulunuyor. Özellikle büyük zincir mağazalar ve modern ticaret kanallarında güçlü bir dağıtımı var. ZPC Otmuchów’un 600’den fazla çalışanı bulunuyor. Avrupa’daki gücümüze güç katacak bu anlaşmadan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Gelecek planlarına da değinen Oğuz Ay, “Bu hamle sonrasında şirketin karlılığına odaklanarak yumuşak şeker üretim kapasitemizin artırılması, Kervan Gıda’nın know-how aktarımı ve teknik yetkinlikleriyle birlikte operasyonel verimliliğin optimize edilmesi, fabrika, makineler ve üretim hatlarının şirketimizin bölgesel üretim planları ve gelecek stratejisi doğrultusunda düzenlenmesi hedeflerimizden bazıları” diye konuştu. “Ayrıca markaların gelecek stratejilerimize paralellik gösterecek şekilde Avrupa kanallarında konumlandırılması bir diğer amacımız. ZPC Otmuchów ve PWC Odra’nın üretim kapasitesi, dağıtım kanalları ve mevcut müşteri portföyü vasıtasıyla yumuşak şeker üretiminde ve satışında önemli bölgesel sinerjiler yakalamayı planlıyoruz” dedi.

“Yatırımlarımız devam edecek”

Kervan Gıda’nın topluma fayda sağlayan bir anlayışla, insanların güvenle tüketeceği ürünler sunan yenilikçi bir gıda firması olma misyonuyla faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatan Oğuz Ay, “Mükemmeli arayan bir markayız. Güven, merak ve yenilik en önemli değerlerimiz arasında yer alıyor. Bu değerler ışığında 2023 yılına kadar dünyada kendi kategorimizde ilk beş firma arasına girmeyi hedefliyoruz. ZPC Otmuchów ile operasyonel gücümüze güç katmayı arzu ediyoruz. Avrupa’da üretim tesisi ile Avrupa Birliği vergi avantajlarından faydalanmak, gelir kaynaklarımızı çeşitlendirmek, küresel seviyede marka bilinilirliğini arttırmak diğer hedeflerimiz arasında. Yaptığımız yurt içi yatırımlarımızla da Bebeto markamızla Türkiye’de pazar liderliğine yükselmeyi planlıyoruz” dedi.

Kervan Gıda, Manisa Akhisar’da Fabrika Binası Satın Alındığını Açıkladı

29.12.2020 – Kervan Gıda, bu sabah KAP’ta duyurduğu halka arz gelirleri ile gerçekleştirdiği yatırımlarına dair açıklamalara ilave olarak yeni bir bildirimde bulundu. Şirket, Akhisar’da fabrika binası ve arsa satın alındığını açıkladı. Açıklama şu şekilde gerçekleşti:

“Şirketimiz izahnamesinde ve fon kullanım raporunda belirtildiği üzere, devam eden ve ilerleyen dönemde planlanan yeni yatırımlarımız kapsamında Akhisar’da yer alan mevcut 16.000 metrekare kapalı alanlı yumuşak şeker üretimi yapan fabrikamızın yanındaki yaklaşık 7.000 metrekarelik kapalı alanlı fabrika binası ve arsası satın alınmıştır. Akhisar bölgesinin sağladığı düşük operasyonel maliyet ve teşvik avantajları dolayısıyla ilerleyen dönemde yurt içi yatırımlarının tamamını Akhisar bölgesinde gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bölgesel avantajlar sayesinde üretim ağırlığının Akhisar’a kaymasının FAVÖK marjlarımızı da olumlu yönde etkileyeceğini öngörmekteyiz.”

Kervan Gıda, Yatırımlar Hakkında Bilgilendirmede Bulundu

29.12.2020 – Kervan Gıda, Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde 26 – 27 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen halka arzı takiben 4 Aralık 2020 tarihinden itibaren BİST Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlamıştı. Şirket, bedelli sermaye artırımı yoluyla halka arz edilen 37.500.000 TL nominal değerli 37.500.000 adet paydan 337.500.000 TL brüt gelir elde etmişti.

Bilindiği üzere şirketlerin halka arz gelirlerinin kullanılması ile daha önce ilan ettikleri yükümlülükleri bulunmaktadır. Fon kullanım raporlarında belirtilen bu konularla ilgili gelişemlere dair açıklamalar halka arzı takiben geçen süre içinde yapılması gerekmektedir.

Buradan hareketle şirket 8 Aralık’ta halka arzdan sağlanan gelirin yaklaşık %23’ü kullanılarak kısa vadeli 8.250.000 USD ve 1.150.000 EUR tutarında banka kredisi kapaması gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Ayrıca yine fon kullanım raporunda belirtildiği üzere halka arzdan sağlanan gelirin Avrupa’da şirket satın alınması için kullanılacak olan yaklaşık %55’lik bölümünün, bir kısmı dövize çevrilerek katılım bankalarındaki katılma hesaplarında değerlendirilmekte olduğu da belirtilmişti. Bu işlemler sonucunda, Şirketin kamuoyuna açıklanmış olan son finansal tablolardaki (30.09.2020) döviz açık pozisyonu kapanmış ve döviz pozisyonu pozitife dönmüştü.

Bugün ise Kervan Gıda’dan yatırımlar hakkında bir bilgilendirmede bulundu. Açıklamada jelly ve licorice kategorilerindeki üretimlerle ilgili yatırımlara dair bilgi verldi. Şirket tarafından yapılan açıklama şu şekilde gerçekleşmiştir:

“Şirketimizin konsolide cirosunun yaklaşık %71’ini oluşturan, yüksek kapasite kullanım oranları ile üretim yaptığımız Jelly ve Licorice kategorilerinde artan talebi karşılayabilmek için her iki üründe de kapasite artırımı amacıyla başladığımız yatırımlarımızla ilgili olarak 5. Licorice hattımız devreye alınmıştır. %90 üzerinde kapasite kullanım oranıyla üretim yapması planlanan yeni hattımız ile birlikte Licorice kategorisinde %25 kapasite artışı gerçekleşecek olup bu kapasite artışının yıllık ciromuza katkısının yaklaşık 6,5 milyon USD olması beklenmektedir.

Yatırım süreci devam eden 5. Jelly hattımızın da 2021 yılı Şubat ayında devreye alınması ile Jelly kategorisindeki üretimimizde %26,5 kapasite artışı gerçekleşecektir. %90 üzerinde kapasite kullanım oranıyla üretim yapması planlanan yeni hattımızın yıllık konsolide ciromuza katkısının yaklaşık 25 milyon USD olması beklenmektedir.

Her iki hattımız da devreye alındığında yıllık konsolide ciromuza yaklaşık 31,5 milyon USD katkı yapmaları planlanmaktadır.”

 

Kervan Gıda’nın Halka Arz Başvurusu Onaylandı

20.11.2020 – SPK, Kervan Gıda’nın halka arz başvurusunu onayladı. SPK bülteninde yer al bilgilere göre halka arz aşağıdaki tablodaki modelde bedelli sermaye artırımı modelinde gerçekleştirilerek 150 milyon liralık sermayesi 187.5 milyona çıkarılacaktır. SPK haftalık bülteninde yer alan karara göre, Mehmet Şükrü Başar, Fikret Başar, Mitat Başar, Burhan Başar, Fahrettin Çezik, Mahmut Koçum, Aydın Çelik ve Suat Erdem’in her birinin sahip olduğu 1.500.000 TL nominal değerli toplamda 12.000.000 TL nominal değerli 12.000.000 adet B grubu paylar da halka arz edilecek. Fazla talep gelmesi halinde, Mehmet Şükrü Başar, Fikret Başar, Mitat Başar, Burhan Başar, Fahrettin Çezik, Mahmut Koçum, Aydın Çelik ve Suat Erdem’in her birinin sahip olduğu 750.000 TL nominal değerli toplamda 6.000.000 TL nominal değerli 6.000.000 adet A grubu payın B grubuna dönüştürülerek ek satışı gerçekleştirilebilecek. 1 TL nominal değerli paylar 8 TL ve 9 TL fiyat aralığından satışa sunulacak.

  • Mehmet Şükrü Başar, Fikret Başar, Mitat Başar, Burhan Başar, Fahrettin Çezik, Mahmut Koçum, Aydın Çelik ve Suat Erdem’in her birinin sahip olduğu 1.500.000 TL nominal değerli toplamda 12.000.000 TL nominal değerli 12.000.000 adet B grubu paylar da halka arz edilmektedir.
  • 2) Fazla talep gelmesi halinde, Mehmet Şükrü Başar, Fikret Başar, Mitat Başar, Burhan Başar, Fahrettin Çezik, Mahmut Koçum, Aydın Çelik ve Suat Erdem’in her birinin sahip olduğu 750.000 TL nominal değerli toplamda 6.000.000 TL nominal değerli 6.000.000 adet A grubu payın B grubuna dönüştürülerek ek satışı gerçekleştirilebilecektir.
  • 3) 1 TL nominal değerli paylar 8 TL ve 9 TL fiyat aralığından satışa sunulacaktır.

Oyak Yatırım halka arza ilişkin şu bilgileri vermiştir:

SPK, Kervan Gıda’nın halka arz başvurusunu onaylamıştır. Şirket’in sermayesi TL150mn’dan TL187.5mn’a çıkarılacaktır. Ortaklar da 12mn hisse satacaktır. Fazla talep gelmesi halinde 6mn’luk ek satış da söz konusu olabilecektir. Şirketin halka açıklığı ek satışsız %26.4’e, ek satışla %29.6’ya tekabül etmektedir. Fiyat aralığı TL8- 9’dur.

Oyak Yatırım, halka arzda konsorsiyum lideridir. Yirmi yılı aşkın tecrübeye ve Türkiye’deki en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitelerinden birine sahip olan Kervan Gıda, Nielsen 1Y2020 tonaj verilerine göre yumuşak şeker sektöründe %47,8’lik üretici payı (Bebeto, Rocco ve özel marka üretim) ile pazar lideridir. Kapasite artırımlarını optimize ederek sağlanan ölçek ekonomisi, hacim ve fiyat artışları şirket’in son yıllardaki operasyonel performansını desteklemiştir.

2017-2019 YBBO (yıllık bileşik büyüme oranı) net satış büyümesi %39, FAVÖK büyümesi %69, net kar büyümesi ise %167 seviyesindedir. 1Y2020 net satışlar, FAVÖK ve net karı sırasıyla 469 milyon TL, 94 milyon TL ve 49 milyon TL’dir ve yıllık bazda artışlar %41, %79 ve %87’dir. 85 ülkeye gerçekleştirdiği satış ile Türkiye’nin lider yumuşak şeker ihracatçısı olan Şirket’in Amerika, İngiltere, Almanya ve Rusya’da satış ofisleri vardır ve 2010 yılından beri Turquality programındadır.

Helal üretim sertifikasıyla halihazırda Türkiye’deki üç fabrikasında üretim yapan Şirket’in ihracat gelirleri; 2017, 2018 ve 2019’daki konsolide cirosunda sırasıyla %56, %63 ve %58 paya sahiptir. 2020 ilk yarı itibari ile ihracatın toplam ciro içindeki payı %57 olarak gerçekleşmiştir. Haziran 2020 sonu toplam net borç tutarı 287 milyon TL ve net borç / FAVÖK çarpanı 1,7x’tir.

Kervan Gıda, Halka Arz Gelirlerini Ne İçin Kullanmayı Planlanıyor?

Şirket, halka arz gelirinin %55’i kullanılarak Avrupa’da şirket satın alınması planlanmaktadır. İkinci olarak gelirin %25’i ile yapılmakta olan yatırımların fonlanması ve fabrika binası satın alınması ve kalan %20’lik kısım ile kısa vadeli kredilerin kapatılması hedeflenmektedir.

 

Kervan Gıda Halka Arza Hazırlanıyor

13.10.2020 – Türkiye’deki en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip firma olan Kervan Gıda, halka arz olmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla halka arz olacak kurumun, şirket paylarının 2020 yılında halka arz edilerek Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem görmesi planlanıyor. Halka arz sürecine OYAK Yatırım liderliğindeki konsorsiyumun aracılık edeceği Kervan Gıda’nın talep toplama tarihi ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

Hali hazırda 85 ülkeye ürün ihraç eden ve ABD, İngiltere, Almanya ve Rusya’da satış şirketleri bulunan Kervan Gıda, Bebeto markası ve geniş ürün gamı ile faaliyetlerine devam ediyor.

Biri İstanbul, ikisi Manisa Akhisar’da olmak üzere toplam 3 fabrika ve 70 bin metrekare kapalı üretim alanına sahip Kervan Gıda, Bebeto markası ile hali hazırda yüzde 19’luk pazar payı ile Türkiye’de pazar ikincisidir. Bebeto markasına, Kervan Gıda’nın zincir marketler için ürettiği PL (Private Label) ürünler ve büyük markalardan bazıları için ürettiği fason ürünler de eklendiğinde Şirket’in üretici pazar payı yüzde 47,8 seviyesine ulaşmaktadır. Bu oranla Kervan Gıda, Türkiye’nin lider yumuşak şeker üreticisi konumundadır. Yenilikçi ürünlere sürekli yatırım yapan Kervan Gıda; Helal gıda sertifikası, vegan ürün portföyü, organik ürünlere verdiği önem ve OTC (reçetesiz satılan gıda takviyesi) ürün gamı ile değişen dünya trendlerine de uyum sağlıyor.

Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar
Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar

Halka arz sonrası yatırımlarını daha da artırmayı hedeflediklerini anlatan Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar, “Yaklaşık 2.100 kişilik ekibimizle güçlü bir dünya markası olma yolunda ilerliyoruz. Büyüme oranı yüksek bir kurum olarak faaliyetlerimizi daha da geliştirmek için farklı yatırımlar yapmak hedefindeyiz. 2019 yılında yüzde 29 artışla, 687 milyon TL ciro elde ettik. 2020 yılının ilk yarısında ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 41 büyüyerek, altı aylık dönemi 469 milyon TL ciroyla kapattık. Şu anki üretimimizin yaklaşık yüzde 57’si ihracata yüzde 43’ü ise iç pazara yönelik. Halka arz sonrası sağlayacağımız kaynağın büyük bir bölümüyle yurt içi ve yurt dışında yeni yatırımlara imza atacağız. Hedefimiz Türkiye’de ilk sıraya yükselirken, dünyadaki en büyük beş üretici arasına girmek” dedi.

Planlamalar hazır…

Sürece ilişkin planlamalarını da aktaran Başar, “Halka arz sonrası Şirket’in sağlayacağı kaynağın üç ana başlıkta değerlendirilmesini planlıyoruz. İlk olarak Avrupa’da yeni bir yatırım yapmayı hedefliyoruz. Gümrük avantajlarından yararlanmak, coğrafi riski dağıtmak ve Avrupa modern kanalında Bebeto markasının konumunu güçlendirmek istiyoruz.

Bu doğrultuda potansiyel satın alma işlemlerine ilişkin bir yönetim danışmanlığı sözleşmesi imzaladık ve hedef firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. İkinci adımımız ise devam etmekte olan hat yatırımlarımızın ve yeni fabrika binası alımının finanse edilmesi olacak. Son olarak ise kurumun finansal yapısını daha da güçlendirmeyi planlıyoruz” dedi.