Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri Kardemir&#821...

Kardemir’in Bağlı Kuruluşu Karçel Sözleşme İmzaladı

18.02.2020 – Kardemir tarafından yapılan açıklamaya göre Karçel büyük bir proje için sözleşme imzaladı. Daha önce Çanakkale Köprüsü için ana kablo hatları çelik konstrüksiyon işlerini yapan Kardemir’in bağlı kuruluşu KARÇEL A.Ş. büyük bir projeye imza attı. Karçel, MDF sektörünün büyük firmalarından Çamsan Ordu Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yeni MDF-3 Tesisi için 2750 tonluk imalat işi için TÜREM-İSTAŞ adi ortaklığı ile bir sözleşme imzaladı. Söz konusu iş için Karçel, çelik konstrüksiyon, kazan, makine aksamları başta olmak üzere tüm çelik ürünlerin üretimini gerçekleştirecek.

 

Kardemir’e SPK’dan Şok

13.12.2019 – Sermaye Piyasası kurulu, bazı Yolbulan ve Güleç aile üyeleri hakkında soruşturma başlattı. SPK Kardemir’i 44 milyon TL zarara uğrattıkları nedeniyle bazı Yolbulan ve Güleç aile üyelerine soruşturma başlattı.

12 Aralık 2019 tarihli SPK bülteninde suç duyurularında kısmında “Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (Kardemir) hesap ve işlemlerinin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn) ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenmesi sonucunda Kardemir’in en az 43.993.296 TL zarara uğratılması nedeniyle suç ihbarlarında bulunulmasına karar verildiği açıklandı.

Bu kapsamda Kardemir’in Yönetim Kurulu Başkanı’nı da içeren 3 Yolbulan, 2 Güleç ailesi üyesi kişiler olmak üzere: Fadıl Demirel, Metin Altan, Kamil Güleç, Cavit Yücel, Hüseyin Çağrı Güleç, Burak Yolbulan, Ahmet Zeki yolbulan, Mustafa Yolbulan hakkında suç duyurusu yapıldı.

Kurum ve analistler gelişmeyi “olumsuz” değerlendirirken SPK “Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ ile ilgili olarak ayrıntıları verilen suç nedeniyle (varsa) zarara uğrayan yatırımcıların, genel hukuk hükümleri çerçevesinde, yasal koşulların oluşması halinde, suç teşkil eden bahse konu işlemlerde sorumluluğu bulunan kişiler aleyhine Türk Ticaret Kanunu’nun 553 üncü maddesi kapsamında dava açabileceklerini” açıkladı.

 

Kardemir İlk Demiryolu Tekerleği Siparişinin Sevkiyatını Gerçekleştirdi

21.11.2019 – Kardemir yeni demiryolları ürün ailesinde yer alan demiryolu tekerleklerine ait ilk 350 adetlik siparişinin sevkiyatını gerçekleştirdi. Hatırlatmak gerekirse Kardemir şimdiye kadar yurt dışından ithal edilen raylı ulaşımda kullanılan birçok ürünü yerlileştirdi. Çubuk ve kangal haddehanesinde üretilen raylardan ayrı olarak Kardemir, hafif raylı sistemler ve şehir içi hatlar için üretilen R260 ve R220 kalite 60 R1 ve 60 R2 rayların üretilmesi için Ray Sertleştirme Tesisini (mantarı sertleştirilmiş ray üretimi) hayata geçirmiş, ilaveten demiryolu tekerlekleri için de yatırım gerçekleştirilmişti.

Yılda 200.000 adet üretim kapasitesine sahip demir yolu tekeri üretimi yatırımı 2017 yılında başlamış, 24 Eylül 2018’de de ilk test üretimini gerçekleşmiştir. Demiryolu Tekeri Üretim Tesisi tamamen robotik bir tesis olarak kurulmuş bir fabrika olup maliyeti yaklaşık 700 Milyon TL olmuştur. Tesis 2019 yılında seri üretime geçmiştir. Kardemir’in yatırım planları arasında demiryolu tekerinin son kullanıcılara aks ve teker olarak bir set olarak sunulabilmesi için aks ve teker montaj tesisi kurmak da vardır.

 

Karabük’te İlk AR-GE Merkezi Belgesi Kardemir’e Verildi

KARDEMİR, AR-GE Merkezi Belgesini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tarafından Düzenlenen AR-GE Merkezleri Ödül Töreninde Aldı

20.11.2019 – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE Teşvikleri Genel Müdürlüğü, Kardemir AR-GE Merkezi için Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde yapılan tescil başvurusunu, iki aşamalı değerlendirme ve denetim süreci sonrasında oybirliği ile kabul etti. AR-GE Merkezi Belgesi, Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde düzenlenen 7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödül Töreninde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından Şirket adına törene katılan Yatırımlar ve Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Mansur Yeke ve AR-GE Müdürü Mücahit Sevim’e takdim edildi. Kardemir AR-GE Merkezi, Türk Demir-Demirdışı Metal Sektöründe 28’inci, Karabük’ün ise ilk AR-GE Merkezi oldu.

Teknoloji geliştirme bölgeleri ile Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde yürütülen projelerin sonunda ortaya konan yeni teknoloji ve çıktıların kamuoyuyla paylaşılması ve başarılı merkezlere ödül verilmesi amacıyla düzenlenen 7’nci Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödül Töreni dün Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Bakan yardımcıları Mehmet Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, Hasan Büyükdede, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Adem Şahin, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ile Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin önemli aktörlerinin katıldığı törende, şirketimizin de aralarında bulunduğu 735 firmaya AR-GE Merkezi belgesi verildi.

Kardemir’in AR-GE Merkezinin Bakanlık tarafından onaylanması ve belgenin alınmış olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Genel Müdür Dr. Hüseyin Soykan, “Bu merkez, gerçekleştirdiği yatırımlarla üretim kapasitelerini artırırken, ürün yelpazesinin katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerle çeşitlendiren ve savunma sanayi ve otomotiv sektörü gibi ülkemizin iddialı olduğu sektörler için sürdürülebilir tedarikçi olmayı odak noktasına almış olan şirketimiz için en önemli itici güç olacaktır” dedi.

Dünyada yaşanan hızlı teknolojik gelişim ve yoğun rekabet ortamında şirketlerin ayakta kalabilmesinin ancak yeni ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi ve Ar-Ge çalışmaları ile mümkün olabileceğine dikkat çeken Dr. Hüseyin Soykan, Kardemir AR-GE Merkezinin temel amacının da, Cumhurbaşkanımız tarafından ‘Daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye’ vizyonu ile onaylanan ve ana ekseninde rekabetçi üretim ve verimliliğinde yer aldığı 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı ile uyumlu şekilde, Kardemir’in stratejik hedefleri doğrultusunda özellikle otomotiv, savunma ve raylı sistemler sektöründe milli ürün üretmek ve bu ürünlerin kullanım oranlarının artırılmasına hizmet etmek olduğunu kaydetti. Burada gelişecek inovasyon kültürünün hem Kardemir’e hem de Türk Demir Çelik Sektörünün gelişimine katkı sunacağını söyleyen Soykan “ Bu merkez, sahip olduğu yetkin insan kaynağı ile birlikte, dünyayı takip eden, ulusal ve uluslararası ihtiyaçlar için daha akılcı ve daha yenilikçi çözümler üreten, katma değeri daha yüksek ve daha ileri teknolojili ürünlere odaklanan, çalışmalarda elde edilecek olan bilgilerin kurumsal hafızaya aktarılmasını sağlayan, yeni işbirlikleri geliştiren, geleceğin teknolojilerine yatırımın kapılarını aralayan, girdi maliyetlerinde düşüş ve verimliliklerde artış sağlayacak projeler geliştiren bir merkez olacaktır. Ana hedefimiz daha yenilikçi, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmek, şirketimizde bilim, yenilik ve teknoloji ekosisteminin her yönüyle geliştirilmesini ve güçlendirilmesini sağlamaktır ”dedi.

Şirketimiz AR-GE Merkezinin, Karabük Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi, Newcastle Üniversitesi gibi üniversitelerle, Savunma Sanayi Başkanlığı, Otomotiv Ana ve Yan Sanayi Kuruluşları, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, ARUS Türkiye Konsorsiyumu, TOBB, İhracatçı Birlikleri gibi sektörel kurum ve kuruluşlar ile ve ulusal, uluslararası farklı AR-GE Merkezleriyle de işbirliği halinde olduğu açıkland

 

Kardemir Kent içi Raylı Ulaşım Sistemler İçin Yeni Ürünlerini Pazara Sundu

23.10.2019 – Metro, Hafif Raylı Sistem, Konvansiyonel ve Yüksek Hızlı Tren hatlarında kullanılan farklı tip ve kalitelerdeki demiryolu raylarının Türkiye ve bölge ülkeler arasındaki tek üreticisi olan şirketimiz, özellikle kent içi hafif raylı sistemlerde kullanılan ve tamamı ithalatla karşılanan R260 ve R220 kalite 60 R1 ve 60 R2 rayları da üreterek ticari pazara sunmuştur.

Ray üretim tesislerini, yüzey sertleştirme işlemlerini yapabilen yeni sistemlerle geliştiren şirketimiz, TSI (Karşılıklı İşletilebilirlik Standardı) sertifikası ile raylı sistemler sektöründe en önemli otoritelerden biri olan Alman Devlet Demiryolları Deutsche Bahn tarafından verilen ve Avrupa’da sadece birkaç ray üreticisinde bulunan HPQ belgesine de sahiptir.

Ülkemiz demiryollarının son 16 yıldaki hızlı gelişimine tek yerli ray üreticisi olarak önemli katkılar sunan şirketimiz, deneme üretimleri devam eden demiryolu tekeri ile bu katkıyı daha da artıracaktır. Şirketimizin, üretim portföyüne eklediği yeni ray tip ve kaliteleri özellikle İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Konya, Kayseri Eskişehir, Adana, Gaziantep, Antalya, Samsun ve Kocaeli’de hizmet veren Kentiçi Raylı Ulaşım Sistemlerinde kullanılabilecek, kenti içi raylı sistem projelerini uygulamaya hazırlanan diğer belediyelerimiz için de tek yerli kaynak olacaktır.

Üretim portföyünde yer alan ray kalite ve ebatları şunlardır.

  • R260 kalite; 33E1, 46E2, 49E1, 49E5, 50E1, 50E4, 50E6, 54E1, 54E4, 60E1 ve 60E2,
  • R220 ve R260 kalite; oluklu ray tipinde 59Ri2,
  • R350HT (Yüzeyi Sertleştirilmiş Ray) kalite; 49E1, 49E5, 50E1, 54E1, 54E4, 60E1 ve 60E2.
  • R260 ve R220 kalite; 60 R1 ve 60 R2

Bu habere dair İş Yatırım ve Şeker Yatırım’ın yorumlarını KRDMD hisse sayfasında bulabilirsiniz.

 

Kardemir Yenilenen Yüksek Fırınını Ateşledi

01.10.2019 – Kardemir’in 10 Haziran’da durdurulan 4 nolu yüksek fırını, 112 gün süren yenileme çalışmalarının ardından dün düzenlenen törenle yeniden ateşlendi. Düzenlenen törene tam kadro olarak katılan Şirket yönetim kurulu üyeleri, yapılan konuşma ve duaların ardından yakılan meşalelerle fırını ateşleyerek üretimi başlattı.

Yaklaşık 85.000.000 TL harcama ile yenilenen yüksek fırında bölgesel zırh değişimi yapılarak fırın üretim kapasitesi %10 artışla 550.000 tona yükseltildi. Yenileme kapsamında fırındaki tüm soğutma sistemleri, refrakterler, dökümhane, hidrolik boru hatları, elektrik otomasyon kabloları ve sobalar yenilenerek modernize edildi.

Düzenlenen ateşleme töreninde yatırım süreci ile ilgili bilgi veren Genel Müdür Dr. Hüseyin Soykan, yenileme çalışmalarında Kardemir personeli ile birlikte yurt içi ve yurt dışı tedarikçi firmaların personellerinden oluşan yaklaşık 250 kişilik yatırım ekibinin görev aldığını belirtti. 112 gün süren koordineli çalışma neticesinde toplam 2.650 ton çelik ve 2200 ton refrakter de-montaj ve montajının gerçekleştirildiğine dikkat çeken Soykan, 85 Milyon TL harcanan bu bakım duruşu sonrasında fırın hacminin 450m3 ‘ten 580 m3 ‘e çıkarıldığını, böylelikle sıvı ham demir üretim kapasitesinin 100.000 ton daha artırılarak 450.000 tondan 550.000 tona yükseltildiğini kaydetti.

Soykan, konuşmasının devamında, yüksek fırınlar müdürlüğünün bu kapasiteyi maksimum kullanacağından emin olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti: “Bu önemli bakım ve kapasite artışını gerçekleştiren başta yüksek fırın personeli olmak üzere tüm işletme, yatırım ve satın alma personeli ile birlikte emek ve katkı veren tüm arkadaşlarımı kutluyorum” dedi. Şirketimizin 3.5 milyon ton/yıl üretim hedefine ulaşması için gerekli vizyon ve desteği için Yönetim Kuruluna da ayrıca teşekkür eden Soykan, yenilen 4 nolu yüksek fırının, şirketimize bereketli kazançlar getirmesini dilediği konuşmasını “Kardemir Büyüyor, Karabük Büyüyor, Ülkemiz Büyüyor” diyerek tamamladı.

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç ise ateşleme öncesi yaptığı konuşmada şirketimizdeki mühendislik kabiliyetlerine dikkat çekti. Güleç “ 25 yıl önce bu revartmanların hiçbirini kendimiz yapamayıp dışarıdan ekip getirerek yaptırıyorduk. Özelleşme sonrası bütün revartmanları kendimiz gerçekleştiriyoruz. Şirketimizin mühendisi, işçisi, formeni ve çalışanı ile birlikte başarıyoruz. Bu bizim yüreğimize su serpiyor. Ülkemizde özel şirket olarak yüksek fırın kuran ilk şirket Kardemir A.Ş. Bunu da mühendis arkadaşlarımızla, işçimizle, çalışanımızla başardık. Bu yüksek fırınımızda Genel Müdürümüzün söylediği gibi sadece bir revartman değil aynı zamanda bir kapasite artışı sağlamış oluyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu çok önemli bir yatırım. En önemlisi de bu yatırım yapılırken hiçbir şekilde kimsenin burnunu kanamadan, iş kazası olmadan bu işin başarılmasıdır. Bundan dolayı da arkadaşlarımızı ayrıca tebrik ediyorum. 3,5 milyon ton kapasiteye çıkabilmek için bir tane daha yüksek fırın yapacağız. Bu yatırımı da önümüzdeki yıl içerisinde gerçekleşecek ve biz 3,5 milyon ton fiili kapasiteyi yakalamış bir şirket olacağız. Buda bizlere övünç veriyor. Burada emeği geçen 250 kişilik kadronun tamamına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm Kardemir işçilerine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yönetim kurulumuza teşekkür ediyorum. Yönetim kurulumuz bu yatırım kararlarını almazsa hiç birinin gerçekleşmesi mümkün değil. Onları da ayrı ayrı tebrik ve teşekkür ediyorum. Bu fırının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kardemir çelikhane bölgesinde devam eden 2 nolu konverter kapasitesinin artırılması, yeni kireç fabrikası ve 4. Sürekli döküm makinası yatırımlarının da önümüzdeki günlerde tamamlanarak işletmeye alınması bekleniyor.

Şeker Yatırım 4 no’.u fırınının yenileme çalışmalarının planlanan süre çerçevesinde tamamlanmasının Şirket payları performansı üzerinde nötr/hafif olumlu etkisi olabileceğini belirtti.

 

Kardemir Katma Değeri Yüksek Ürün Portföyünü Genişletiyor

24.09.2019 – Katma değerli ürünlerde pazar payını artırmayı hedefleyen şirketimiz, ağırlıklı olarak otomotiv ve savunma sanayilerinde kullanılan 4140 (42CrMo4) kalite çelik kangal üretimini de başarı ile gerçekleştirdi.

Şirket bünyesinde otomotiv ve savunma sanayiine yönelik çelik kaliteleri geliştirmek üzere ayrı ayrı çalışma grupları oluşturan ve AR-GE Müdürlüğü ile araştırma geliştirme faaliyetlerine hız veren şirket, yapılan çalışmalar sonucunda yeni bir çelik kalitesini daha ürün portföyüne ekledi. Otomotiv ve savunma sanayi sektörleri ile makine imalat sektörünün aşınmaya dayanıklı muhtelif parça imalatlarında kullandığı 4140 (42CrMo4) kalite çelikleri kangal formunda üreten Kardemir, bu yeni ürünün ilk ticari satışını da gerçekleştirdiğini açıkladı.

Kardemir’in Hedefi Yerlileştirme Çalışmalarına Azami Katkı Sunmak

Çok esnek bir üretim altyapısı bulunan Çubuk Kangal Haddehanesinde katma değeri yüksek farklı çelik kaliteleri üretme kabiliyetine sahip olduklarını beliren Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, kangal formunda üretilerek ticari pazara sunulan 4140 (42CrMo4) kalite çelikte öncelikli hedeflerinin ithalatın önünü kesmek olduğunu söyledi.

Üretimi gerçekleştirilen 4140 (42CrMo4) kalite kangal çeliğin, Yönetim Kurulunun katma değerli ürün üretme, ürün çeşitlendirme, doğrudan ihracat ve büyüme odaklı stratejisinin bir parçası olduğunu belirten Soykan, temel amaçlarının ise başta savunma ve otomotiv sektörlerinde yaşanan yerlileştirme çalışmalarına azami katkı sunmak olduğunu kaydetti.

Türkiye’de sınırlı sayıda üretimi bulunan yeni bir ürünü daha Türk Sanayisinin hizmete sunmuş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Soykan şunları söyledi: “Öncelikle tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyor yeni ürünümüzün hayırlı olmasını diliyorum. Bir taraftan ilgili tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile görüşmeler yaparak ihtiyaç ve beklentilerini öğrenirken, bu doğrultuda inovatif süreçlerimizi hızlandırmaya, mühendislik ve programlama kabiliyetlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Bu gayretlerimizin sonucunda rekabet gücümüzü artıracak katma değeri yüksek birçok yeni çelik kalitesini pazara sunduk. Bu süreçte paydaşlarımız için değer yaratmaya devam ederken, diğer yandan da ülkemizin dış ticaretine olumlu katkılarımızı artırarak sürdüreceğiz” dedi.

 

İşte Kardemir’in Yeni Yatırımının Detayları

Dün Kardemir’in KAP’a yaptığı açıklama ardından Oyak Yatırım söz konusu Yüksek Fırın yatırımına ilişkin Şirket yönetiminden bilgi aldığını açıkladı. İşte yatırıma ilişkin detaylar ve değerlendirmeler:

“Kardemir 1mn ton kapasiteli yeni bir yüksek fırın yatırımı kararı açıkladı. İlave yatırımın getireceği verimlilik artışı ile 3.5mn ton üretim kapasitesine ulaşılması planlanıyor. Açıklama sonrasında Şirket Yönetimi ile görüştük. Görüşmemize istinaden yatırımın eski fırının modernizasyonu yerine bu fırının yeni bir fırın ile değiştirilmesi ve bu sayede verimlilik ve kapasite artışı yakalanması hedefleniyor.

4 fırın ile çalışan Kardemir’in teorik sıvı çelik kapasitesi 2.9mn ton seviyesindedir. Yakın vadede tamamlanacak olan sürekli döküm makinesi yatırımı ile üretim kapasitesi 3.5mn tona ulaşabilecektir.

Yatırımın 2022 yılına kadar tamamlanmasını beklemekteyiz. Yeni yatırım için potansiyel ilave borçlanma net kardaki volatiliteyi arttırabileceği için kısa vadede negatif olarak algılanabilir ancak uzun vadede hacim artışının getireceği büyüme hikayesi sebebiyle pozitiftir. Mevcut çelikhane kapasitesini göz önünde bulundurarak yatırımın ilave kütük satışı getirmesini beklemekteyiz.”

Vakıf Yatırım konuyu şu şekilde ele aldı: “Şirketin 3,5 mn ton çelik üretim kapasitesine ulaşabilmek adına yapacağı yüksek fırın yatırımının yanında ek yatırımlar gerekip gerekmediği ve yatırım bütçesine ilişkin bir detay paylaşılmadığı için yatırımın değerlemeler üzerine etkisini bu aşamada öngöremiyoruz. Bununla birlikte yatırımın, 2Ç19 sonu itibariyle 1,4 mlr TL net borç pozisyonu bulunan şirketin finansalları üzerinde baskı yaratabileceğini düşünüyoruz.”

Kardemir’den 1 Milyon Ton Kapasiteli Fırın Kararı!

16.09.2019 – Kardemir yeni bir yüksek fırın kurulmasına karar verildiğini KAP’a bildirdi. Şirket tarafından yapılan açıklama şu şekilde oldu: “Şirketimizin 3.5 milyon ton çelik üretim kapasitesine ulaşabilmesi, yanı sıra performans ve verimlilik artışı kapsamında, 1.000.000 ton/yıl kapasiteli yeni bir Yüksek Fırının kurulmasına Yönetim Kurulu’muzca karar verilmiştir.”

Hatırlatmak gerekirse Kardemir son dönemde ürünlerini çeşitlendirmiş ve büyük ölçekli döküm projeleri de gerçekleştirmişti. Bu kapsamda kalın çubuk kangal üretimleri ardından nervürlü demir üretiminin devreye alındığı kamuoyuna duyurulmuştu. Kardemir bünyesinde faaliyet gösteren Kardökmak ise savunma sanayisi için dev kalıp üretimini başarı ile tamamlamıştı. İlgili haber detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Kardemir Nervürlü Kangal Üretimine Başladı

14.09.2019 – Kardemir, nervürlü kangal üretimine başlandığını duyurdu. Şirket yeni üretime ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Yönetim Kurulumuzun yeni ürün geliştirme stratejisine yönelik vizyon ve desteği ile katma değerli ürünlerde pazar payını artırmayı hedefleyen şirketimiz, geliştirdiği çelik kalitelerini ve pazara sunduğu ürün portföyünü her geçen gün artırmaya devam etmektedir. Son olarak Çubuk Kangal Tesislerimizde 52 ve 56 mm çapında Türkiye’nin en kalın kangallarını üreterek makine imalat sektörünün kullanımına sunan şirketimiz, esnek bir yapıya sahip olan aynı tesiste “nervürlü kangal” üretimini de başarı ile gerçekleştirerek ticari pazara sunmuştur.

Nervürlü Kangal, inşaat sektöründe özellikle fore kazık imalatı ve muhtelif uygulamalarda yaygın olarak kullanılmakta olup, Türkiye’de sayılı firma tarafından üretilmektedir. Şirketimizin bu yeni ürünündeki hedefi, iç piyasa taleplerinin karşılanmasının yanı sıra ihracat pazarlarına odaklanmak olacaktır.”

KARDÖKMAK, Savunma Sanayi için Türkiye’nin En Büyük İngot Kalıbını Üretti

12.09.2019 – Türkiye’nin en önemli pota ve ingot kalıbı üreticileri arasında yer alan KARDÖKMAK (KARDEMİR Döküm Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş.), MKE (Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu) Ağır Silah ve Çelik Fabrikası Müdürlüğü ile yapılan anlaşma doğrultusunda, kurumun ihtiyacı olan 21 ton ağırlığındaki ingot kalıplarının üretimini gerçekleştirdi.

1967 yılından buyana pota ve ingot kalıbı üretimi gerçekleştiren ve alanında Türkiye’nin sayılı üreticileri arasında bulunan KARDÖKMAK’ın (KARDEMİR Döküm Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş.) MKE (Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu) için yaptığı 21 ton ağırlığındaki bu üretim, Türkiye’nin en büyük ingot kalıbı oldu.

Şirketimizin bağlı kuruluşu olan ve sahip olduğu yüksek döküm ve mekanik işleme kapasitesi ile yurtiçi ve yurtdışında anahtar teslim projeler gerçekleştiren KARDÖKMAK geçtiğimiz günlerde de Almanya’nın en köklü çelik firmalarından Thyssenkrupp için 41 tonluk cüruf potalarının imalatını gerçekleştirmişti.

Yaptığı başarılı üretimle Thyssenkrupp ve bağlı kuruluşları için uzun vadeli tedarikçi listesinde de yer alan KARDÖKMAK, 15.000 tonluk kurulu kapasitesi bulunan Türkiye’nin en büyük döküm fabrikalarını ve ağır sanayinin yedek parça ve ekipman ihtiyaçlarının karşılandığı ve 4 ayrı holde hizmet veren Makine Fabrikalarını bünyesinde barındırıyor.

Döküm fabrikalarında Çimento sektörüne Ring, Gale, Değirmen Aynası ve Fener Dişli, Demir-Çelik sektörüne ise Hadde Merdane ve Ayakları gibi ağır tonajlı döküm parçaları üreten şirket ayrıca, demir dışı metal dökümlerde bakır soğutucu kama ve tüyer, elektrot tutucular, her tür bronz ve pirinç burç ile yatak imalatları gerçekleştiriyor. Türkiye’de mühendislik gelişimine önemli katkılar sunan KARDÖKMAK, Demir Çelik ve Çimento, sektörlerinin yanı sıra Makine İmalat, Madencilik, Offshore ve Denizcilik sektörlerine de yedek parça imalatı ile hizmet sunuyor.

Şirket Hakkında: Kardökmak A.Ş., 1967 yılından beri Kardemir bünyesinde faaliyet gösteren Döküm Fabrikaları Müdürlüğü ve Makina Fabrikaları Müdürlüğü’nün birleştirilmesiyle 2000 yılında kurulmuştur.Kardökmak A.Ş. sahip olduğu yüksek döküm ve mekanik işleme kapasitesi ile sektöründe Türkiye’nin lider kuruluşları arasındadır. Kardökmak A.Ş. Döküm Fabrikaları ve Makina Fabrikaları olmak üzere iki ana kısımdan oluşmaktadır.

 

 

Kardemir’den Piyasa Beklentilerinin Üzerinde Kar

07.08.2019 – Kardemir 2019 yılı 6 aylık finansal sonuçlarının KAP’ta ilan etmesinina ardından bir açıklama yaptı. Şirket beklentilerin üzerinde gelen finansal sonuçlarına ilişkin bilgi verdi:

“Şirketimiz, 2019 yılının 2. çeyreğini de karlı bir şekilde geride bırakmıştır. 2. çeyrekte konsolide bazda yaklaşık 102,6 milyon TL net kar elde eden şirketimizin, bugün kamuoyuna açıklanan 2019 yılı 6 aylık Konsolide Mali Tablolarına göre satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 28,5 artarak 3.275 Milyon TL’ye, satış miktarı ise % 5,5 artışla 1,19 milyon tona ulaşmıştır. İlk 6 aylık veriler ışığında Türkiye ortalama çelik üretiminin %20.1 düştüğü ve sektördeki firmaların çeşitli sıkıntılar yaşadığı bu dönemde % 13,9 FAVÖK marjı elde eden şirketimizin net karı ise piyasa beklentisi olan 72 milyon TL’yi % 42 aşarak 102,6 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Yönetim kurulumuzca belirlenen strateji doğrultusunda büyümesini sürdüren şirketimiz; sektör ortalamalarının üzerinde bir performans sergilemiş, ticaret savaşları, sektörde yaşanan talep daralması, kurda olağan dışı hareketlenmeler gibi etkenlere rağmen karlılığını devam ettirmiştir. Üretim tarafında da kapasite artışlarına yönelik yatırımlarımız nedeniyle bazı üretim birimlerimizin durdurularak bakıma alınmasına rağmen 2. çeyrekte de yüksek üretim tonajları ile bütçe hedefleri gerçekleştirilmiştir.

Katma değeri yüksek ürünlerde ülkemizin sektördeki dışa bağımlılığını azaltacak bir yatırım ve üretim stratejisi izleyen şirketimizin, üretimde ve verimliliklerde sağladığı artış ile piyasa şartlarına bağlı dinamik satış politikası, etkin satın alma faaliyetleri ve sıkı mali yönetim elde edilen karlılıkta önemli rol oynamıştır. Yılbaşında belirlenen ve yönetim kurulumuz tarafından onaylanan üretim, yatırım, satış ve satın alma gibi faaliyet bütçelerinde istenilen performanslara 2. çeyrek sonunda da ulaşılmıştır. 4. Yüksek Fırında devam eden yenileme çalışmaları ile çelikhane bölgesinde devam eden kapasite artışına yönelik yatırımların Ekim sonuna kadar tamamlanması planlanmış olup, bu yatırımlarla birlikte üretimde sağlanacak olan artışın, gelecek yıl mali performanslara da pozitif yansıması beklenmektedir.

Açıklanan mali sonuçların tüm paydaşlarımız için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz. Bağlı kuruluşlarımız ile birlikte bu sonuçlara emek ve alın terleriyle katkı sunan geçmişten bugüne tüm çalışanlarımıza, Kardemir’in sürdürülebilir başarıları için yolumuzu aydınlatan yönetim kurulumuza, şirketimizden güven ve desteğini esirgemeyen sermaye piyasalarında aktif tüm yatırımcılarımıza ve bizimle büyüyen tüm paydaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Kardemir, kurumsal yönetim ve şeffaflık ilkesiyle, devletimizin 2023 vizyonuna uygun şekilde dijital dönüşümünü sağlayarak sürdürülebilir karlılık ve gelişim yolunda güçlü adımlar atmaya devam edecektir.”

Saygılarımızla,
KARDEMİR A.Ş.

Kardemir’in 2019 Yılı Altı Aylık Konsolide Finansal Rakamları:
• Konsolide net varlık : 8.660.266.543 -TL
• Konsolide ciro : 3.275.355.632 -TL
• FAVÖK : 454.728.358 -TL 
• FAVÖK Marjı : % 13,9 
• FAVÖK TL/ton : 382 -TL
• FAVÖK USD /ton : 68 -USD
• Konsolide net dönem karı: 170.159.626 -TL

 

Kardemir 3. Konverterinde Tam Kapasiteye Ulaştı

14 Haziran 2019 – Kardemir tarafından yapılan açıklamalara göre tesisin çelikhanesinde bulunan ve 2014 yılı son çeyreğinde işletmeye alınan 3. konverterimiz 13 Haziran itibari ile 102 ton sıcak maden ve 30 ton hurda beslemesi yapılarak ilk kez 120 ton döküm aldı ve tam kapasiteye ulaştı. Geçtiğimiz günlerde çelikhanede bulunan 90 tonluk iki konverterden birini 120 ton kapasiteye çıkarmak üzere durduran Şirket, üretimde bulunan 3. konverterinde ilk kez yapılan 120 tonluk deneme üretiminin başarıyla sonuçlanmasıyla birlikte, bu konverterde seri üretime devam edecek. (11 Haziran: Kardemir Üç Yatırımın Startını Eş Zamanlı Verdi)

İlk kez gerçekleştirilen 120 tonluk döküm nedeniyle çalışanlarını kutlayan Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan “Yaptığı yatırımlarla kalkınan ve kalkındıran, gelişen ve geliştiren, büyüyen ve büyüten bir fabrikayız. Bir taraftan tesislerimizin kapasitesini artırıp modernize ederken, diğer yandan da mevcut tesislerimizde verimliliklerimizi artırıyoruz ”dedi.

Geçtiğimiz günlerde başlatılan revartmanlar ve montaj çalışmaları devam eden 4. Sürekli döküm makinası ile birlikte yılsonunda 2 Milyon 900 Bin tonluk sıvı çelik üretim altyapısına kavuşulacağını söyleyen Genel Müdür Soykan, şu değerlendirmelerde bulundu;

“Bilindiği gibi Kardemir “Fabrikalar Kuran Fabrika” unvanıyla ülkemizin kalkınma hamlelerine öncülük etmiştir. Bu misyon geçen 82 yılda hiç durmadan devam ediyor. Yeni fabrikalar ile büyümeye, yöre ve ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı sunmaya devam ediyoruz. Çelikhanemizde ikisi 90’ar ton, biri de 120 ton kapasiteli toplam 3 konverterimiz var. 90 ton döküm kapasiteli konverterlerden birini geçtiğimiz günlerde 120 tona çıkartmak için durdurduk ve bakıma aldık. Bu dönemde 120 tonluk konverterimizde ise tam kapasiteye ulaşmak bizi çok mutlu etti. Tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Eş zamanlı başlatılan revantmanları planlandığı şekilde 124 günlük sürede tamamlayarak devreye aldığımızda 2 konverterimiz 120 ton döküm kapasitesine ulaşmış olacak. Böylelikle sıvı çelik kısmında 2 Milyon 900 Bin tonluk bir alt yapıya kavuşacağız. Bu üretimle piyasaya hem daha fazla kütük verme imkânımız, hem de katma değeri yüksek nihai ürün miktarımız artacak”

 

 

Kardemir Üç Yatırımın Startını Eş Zamanlı Verdi

11.06.2019 – Kapasitesini 3,5 milyon tona çıkarmayı hedefleyen Şirket, üç yatırımın startını eş zamanlı olarak verdi. Şirket 4. No.lu Yüksek Fırını revartman için 10 Haziran 2019 itibari ile durduruldu. Çelikhanede bulunan 2. No.lu Konverter kapasitesi 120 tona, 1 no.lu Kireç Fabrikası da kapasitesi 425 tona çıkarılmak üzere bugün durdurularak revartmana alındı.

Eş zamanlı başlatılan üç yatırımla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan şunları söyledi;

“Bilindiği gibi şirketimizin ana hedeflerinden biride üretim kapasitelerimizin 3,5 Milyon tona çıkarılması. Bugüne kadar bu hedefe yönelik birçok yatırımı tamamlayarak işletmeye aldık. Bugün, şirketimizi 3,5 Milyon ton hedefine bir adım daha yaklaştıracak olan yatırımlarımızın da startını verdik. Bu kapsamda revantman zamanı gelen 4 numaralı Yüksek Fırınımızı durdurduk. Revartman planımız 106 gün sonra Yüksek Fırını yenileyerek tekrar ateşlemek. Yine, çelikhane ünitemizde 90 tonluk konverterlerimizinden birini daha 120 tona çıkarmak üzere bugün yenilemeye aldık. Bu yatırımlara eş zamanlı olarak 260 ton/gün kapasiteli kireç fabrikamızı da 425 ton/gün kapasiteye çıkartacağız. Bu bölgedeki yatırımlarımız da 124 günde tamamlanmış olacak ve tüm çevre teknolojileri ile birlikte devreye alınacak. Halen montaj çalışmaları devam eden 4. Sürekli Döküm Makinasını ise 15 Ekim’de işletmeye almayı planlıyoruz. 2018 yılında 2 Milyon 413 Bin ton sıvı çelik üretimi gerçekleştirmiştik. Başlatılan bu yatırımların tamamlanmasından sonra sıvı çelik üretim altyapımız 2 Milyon 900 Bin ton seviyelerine ulaşmış olacak ve hem bölgemize kütük tedarikimiz hem de diğer haddehanelerimizdeki nihai ürün miktarımız artacak.”

 

Yerli Otomobile Yerli Çelik Kardemir’den

27.05.2019 – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yerli otomobil prototipinin bu yılsonuna kadar hazır olacağını ve 2022 yılında da yerli otomobilin yollara çıkmasının planlandığını açıkladı. Türkiye’nin yerli otomobilini üretmek üzere bir araya gelen ortak girişim grubunun çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bakan Varank, projenin tüm sektörlerde değişime neden olacağını kaydetti. O değişimlerden birinin yaşandığı şirketimizde, otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu çelik kalitelerini üretmek için AR-GE Faaliyetlerine hız verildi.

Şirketimiz Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi;

“Bilindiği gibi şirketimiz üretimde katma değeri yüksek ürünlere yönelerek farklı sektörlere çelik kaliteleri sunmaktadır. Makine imalat sektörü için çok farklı çelik kaliteleri üretiyoruz. Ayrıca, savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu çelik kalitelerini üretebilmek için şirketimiz bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduk. Sektördeki birçok kuruluş ile görüşmelerimiz devam ediyor ve savunma sanayimiz için de çelik üreterek bu alandaki yerlilik payının artırılmasına katkı sunmak istiyoruz. 

Cumhuriyetimizin 100. yıl hedefleri içerisinde en önemlilerinden birisi de, yerli otomobil üretimidir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla, otomotiv sanayi ülkemizin en büyük ihracatçı sektörü haline gelmiştir. Neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt şirketimizin de otomotiv sanayimiz ile bütünleşmesi ve iyi bir tedarikçi konumuna gelmesi bizim için stratejik bir hedeftir. Bu nedenle savunma sanayii gibi otomotiv sanayi içinde şirketimizde bir çalışma grubu oluşturduk. AR-GE Müdürlüğümüz mevcut altyapımız ve ürün çeşitliliğimiz ile otomotiv sanayisine hangi ürünleri tedarik edebileceğimizi ve otomotiv sanayimizin mevcut ve gelecekteki projelerinde kullanılacak çelik ürünlerini üretebilmek için Kardemir’de nelerin yapılabileceğini çalışıyor.

Şu anda muhtelif aktarma elemanları ve parça imalatlarında kullanılmak üzere, dövme ve soğuk şekillendirmeye uygun orta ve yüksek karbonlu çelik kalitelerimiz, çubuk ve kangal formunda otomotiv yan sanayimizin hizmetine sunuluyor. Bor ve krom ilaveli bağlantı elemanları imalatına uygun kangal ile ilgili ürün geliştirme çalışmalarımız ise sektörün önde gelen firmaları ile birlikte sürdürülüyor. Otomotiv lastik teli imalatında kullanılan yüksek karbonlu kalite grubunda da ürün geliştirme çalışmalarımız, ülkemizde yer alan küresel bir üretici ile birlikte yürütülüyor. Önümüzdeki dönemde, süspansiyon yayı imalatına uygun yüksek silis ilaveli çelik kalitelerimiz de kangal formunda otomotiv sanayimizin hizmetine sunulacaktır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız 2022 yılında yerli otomobilin caddelerde olacağını, bu konuda AR-GE faaliyetlerinin artarak devam ettiğini ve projenin tüm sektörleri dönüştürecek bir proje olduğunu açıkladı. Bu dönüşümden biri de şirketimizde yaşanıyor ve bizde ülkemizin ilk entegre demir çelik fabrikası olarak her alanda süren yerlileştirme çalışmalarına ray ve demiryolu tekerinde olduğu gibi üretimlerimizle katkımızı artırmak istiyoruz.”

 

Kardemir KRDMD, KRDMA, KRDMB Hisse Analiz ve Yorumları

 

Ticaret Bakanlığından Kardemir’i Rahatlatan Karar

23.05.2019 – ABD’nin Türkiye’den çelik ithalatına uygulanan gümrük tarifesini yüzde 50’den 25’e düşürmesinin ardından, Ticaret Bakanlığı da, mütekabiliyet esası gereği ABD menşeli 22 ithal ürüne uyguladığı ek mali yükümlülükleri yarı yarıya düşürdü. Alınan karar ile birlikte şirketimizin üretiminde kullandığı en önemli hammaddelerinden biri olan ithal koklaşabilir kömürde %13,7 olarak uygulanan gümrük vergisi % 5’e düşürüldü.

Alınan karardan duydukları memnuniyeti ifade eden şirketimiz Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi;

“ Bilindiği gibi ABD yönetimi, 23 Mart 2018’den itibaren bazı çelik ürünlerinin ithalatında yüzde 25 gümrük tarifesi uygulamaya başlamıştı. Dünyada ticaret savaşları olarak nitelendirilen bu kararın ardından, hükümetimiz tarafından gerekli girişimlerde bulunulmuş, Türkiye’nin bu uygulamadan muaf tutulması gerektiği, haklı gerekçelerimiz ile birlikte ABD Yönetimine iletilmiş ancak olumlu bir sonuç alınamamıştı. Bunun üzerine Türkiye’de, 11 Haziran 2018’de çıkarılan kararla ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında bu ülkenin önlemine eşdeğer ek mali yükümlülük uygulamasını yürürlüğe koymuştu. Ancak ABD’nin 13 Ağustos 2018’de bu kez Türkiye menşeli çelik ürünleri için uyguladığı gümrük vergisini yüzde 50’ye yükseltmesinin ardından Türkiye de bazı ABD menşeli ürünlerin ithalatında uyguladığı ek mali yükümlülük oranlarını iki katına çıkartmıştı. Son olarak ABD Yönetimi 17 Mayıs tarihinde Türkiye’den ithal edilen çelik ürünlerinde uyguladığı ilave vergileri yüzde 50’den tekrar yüzde 25’e düşürdüğünü açıkladı.

Ticaret Bakanlığımızda mütekabiliyet esası gereği ABD menşeli 22 ithal ürüne uyguladığı ek mali yükümlülükleri yarı yarıya düşürdü. Bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Kardemir olarak ABD’den koklaşabilir kömür ithal ediyoruz. Geçtiğimiz yıl gümrük vergilerinin yükseltilmesi nedeniyle, ABD’den yaptığımız koklaşabilir kömür ithalatımızda maliyetlerimiz %13,7 gibi önemli oranda artmış oldu. Bize yıllık 30 Milyon dolarlık ek bir yük getiriyordu. Kardemir Yönetimi olarak bunun kaldırılması için uzun zamandır Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunuyorduk. Bugün resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanımızın kararı ile ithal koklaşabilir kömür ithalatındaki gümrük vergisinin % 5’e düşürülmesi, ABD’den yaptığımız koklaşabilir kömür maliyetlerimizde bizi rahatlatacaktır. Piyasaların sıkışık olduğu bir dönemde alınan bu karar nedeniyle hükümetimize teşekkür ediyoruz” dedi.

ABD menşeli 22 ürün kaleminin ithalatında uygulanan ek mali yükümlülüğü yarı yarıya indiren karar, 21 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak.

 

29.12.2017 – Kardemir, iki yeni çevre yatırımının daha ihalesini tamamlayarak yüklenici firmasını belirledi. Kardemir Yönetim Kurulunun 26.12.2017 tarihli toplantısında alınan karar ile Genel Müdürlük Makamına verilen yetki doğrultusunda “Yüksek Fırınlar Bölgesi Tozsuzlaştırma Sistemleri ve Kömür Kırıcı Dairesi Tozsuzlaştırma Sistemi” ihalesi tamamlandı.

“Yüksek Fırınlar Bölgesi Tozsuzlaştırma Sistemleri” ihalesine en uygun teklifi veren TERMO Makine San. ve Tic. A.Ş. yetkilileri ile Kardemir Satınalma Müdürlüğünde yapılan görüşmeler sonucunda taraflar arasında teknik ve ticari anlaşma sağlandı. Anlaşma sonrasında hazırlanan protokole ise Şirketimiz adına Genel Müdür Ercüment ÜNAL imza koyarken,  yüklenici TERMO Makine San. ve Tic. A.Ş. adına ise firma Genel Müdürü Mahir BAYTÜRE protokolü imzaladı.

Şirketimiz Genel Müdürü Ercüment ÜNAL yaptığı açıklamada, yapılan ihalenin hem taraflar hem de Karabük için hayırlı olmasını diledi.

Ünal açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Bilindiği gibi geçtiğimiz haftalarla hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğümüze hem de Belediye Başkanlığımıza çevre yatırımlarımız ile ilgili taahhütlerde bulunmuş ve başlıca Sinter, Kok, Yüksek Fırınlar ve Çelikhane bölgelerinde yapılacak olan çevre yatırımlarının ihalelerinin hızla sonuçlandırılarak yatırımlara başlanacağını ve 2018 yılsonunda yaklaşık 193 Milyon TL tutarındaki çevre yatırımlarının tamamlanacağını ifade etmiştik. Yine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Ceylan’a da yapılacak olan çevre yatırımlarımız hakkında bilgi vermiş, Karabük Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze de Çevre İlerleme Raporumuzu sunmuştuk. Önceki gün toplanan Yönetim Kurulumuzun Genel Müdürlüğümüze vermiş olduğu yetki doğrultusunda, en önemli çevre yatırımlarımızdan birisinin daha ihalesini tamamlayarak yüklenici firmasını belirlemiş bulunuyoruz.

Yüksek Fırınlar Bölgesi Tozsuzlaştırma Sistemlerini TERMO Makine firmasına ihale ettik. Firma hızla yatırım sürecine başlayacak. Bu yatırım 2018 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Hem taraflar için hem de Karabük’ümüz için hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca, Kömür Kırıcı Dairesi Tozsuzlaştırma Sistemi ihalesini de sonuçlandırmış bulunuyoruz. Bu çevre yatırımımız da Enveks Pazarlama ve Toz İndirgeme Sistemleri Şirketine ihale edilmiştir.

Yine, Yönetim Kurulumuzda Sinter 1-2 ve 3 Makinelerinin Baca Gazı Desülfürizasyon Tesisleri ile ilgili olarak ta Genel Müdürlüğümüz yetkilendirilmiştir.

Ayrıca, Haziran ayında kamuoyuna açıkladığımız ve yüklenici firması ALFER Mühendislik olan Sinter Fabrikası Muhtelif Noktalara Toz Toplama ve Tozsuzlaştırma Sistemleri Kurulması işi ile Ekim ayında ihalesini gerçekleştirdiğimiz “Çelikhane Konverter ve Maden Çukurları Toz Toplama Sistemi” çevre yatırımlarımız da devam etmektedir.

Bilindiği gibi çevre yatırımı taahhütlerimiz arasında bulunan Kireç Fabrikası Tozsuzlaştırma Sistemi bu yıl Haziran ayında tamamlanarak devreye alınmış, yine taahhütlerimiz arasında olan Sinter 1 ve Sinter 2 Makinelerinin ESP’lerinin Bakımı, Merkezi Atık Su Arıtma Tesisi Online İstasyonunun Yenilenmesi de tamamlamıştı.

Şirketimizde halen Biyolojik Arıtma Tesisi İyileştirilmesi, Kırma Eleme Tesisleri Toz Toplama Sistemleri ile partikül madde konsantrasyonunun düşürülmesi amacıyla fabrika sahası içerisinde bulunan ana güzergâhtaki yolların betonlanması yatırımları ise devam etmektedir.

Şirketimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada ÖNCE İNSAN, ÖNCE ÇEVRE bilinci ile hareket etmeye devam edecektir”

 

Kardemir KRDMD, KRDMA, KRDMB Hisse Analiz ve Yorumları

 

 

 

 

Kardemir Hakkında, Kardemir Ne Yapar? Ne Üretir?

1937 tarihinde kurulan Karabük Demir Çelik Fabrikaları, 1995 yılında özelleştirilerek Kardemir adını almıştır. Kardemir, Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası ve uzun mamülde cevhere dayalı üretim yapan tek kuruluştur.

2.000.000 ton/yıl düzeyindeki ham çelik üretim kapasitesi ile uluslararası kalite standartlarında pik, blum, kütük, nervürlü inşaat çeliği, profil, köşebent, maden direği, her türlü ray, kok ve kok yan ürünleri üreten Kardemir, inşaat, madencilik, ulaştırma ve sanayi sektörüne temel girdi sağlamaktadır.

Kuruluşundan itibaren çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajını gerçekleştiren Kardemir, Türkiye’de “Fabrikalar Yapan Fabrika” olarak tanınır.

Hisselerinin tamamı Borsa İstanbul’da işlem gören Kardemir, Türkiye’nin En Büyük İlk 50 Sanayi Kuruluşu arasında yer almaktadır. KRDMA, KRDMB, KRDMD

Doğal kaynakları etkin bir şekilde kullanarak temiz teknolojilerle üretim yapmayı yatırım planlarında öncelikli şart olarak gören Kardemir, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleriyle de toplumsal ihtiyaçların karşılanmasını sağlar. Karabük’te eğitim, sağlık, spor, kültürel ve sosyal hayatın hizmetine sunulmuş onlarca tesiste Kardemir imzası vardır. Karabük Üniversitesi yerleşkesinde yapımı tamamlanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Demir Çelik Enstitüsü ve Araştırma Geliştirme Merkezi Kardemir’in Türk Demir Çelik Sektörüne ve yüksek öğretime armağan ettiği sosyal sorumluluk projelerinden son iki örnektir.

Mükemmelliği bir kurum kültürü haline getirmeyi amaçlayan Kardemir Toplam Kalite Yönetim Felsefesini benimsemiştir. Kardemir bu kapsamda yaptığı çalışmalarla 2013 yılında EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 4 Yıldız belgesi almıştır.

Özelleşme sonrası hızla kendisini yenileyen Kardemir, kurduğu yeni Çelikhane Konvertör Sistemi ile çelik üretim prosesini değiştirmiş, modern teknolojisi ile kapasitesini, verimlilik ve karlılığını artırmıştır. 2007 yılında devreye alınan Ray ve Profil Haddehanesi ile ürün gamını genişleten Kardemir, ray ve ağır profil üretiminde Türkiye ve bölge ülkeler arasında tek kuruluş haline gelmiştir. Yapımı tamamlanarak işletmeye alınan Sinter Fabrikası, Yeni Kok Fabrikası, Yeni Enerji Santrali, Yeni Kireç Fabrikası, 3. Hava Ayrıştırma Tesisi ve Yeni Sürekli Döküm Tesisleri gibi yatırımlar ile büyümesini sürdüren Kardemir, 2014 yılının ilk yarısında yapımı tamamlanan olan 5. Nolu yüksek fırın ve yeni oksijen konverterleri ile birlikte kapasitesini hedeflediği 3.000.000 ton/yıl’a ulaştırdı.

Kardemir, 3.000.000 tonluk kapasiteyi katma değeri yüksek ürünlere dönüştürecek olan haddehane yatırımlarını da başlatmıştır. Bu kapsamda kurulacak olan 700.000 ton/yıl kapasiteli Çubuk ve Kangal Haddehanesinde otomotiv başta olmak üzere makine imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu; düşük ve yüksek karbonlu çelikler, öngermeli beton çelikleri, yüksek alaşımlı çelikler, rulman çelikleri, otomat çelikleri, yay çelikleri, kaynak telleri, otomotiv çelikleri, Ø 5,5 mm ile ø 50 mm arası kangal, Ø 20 mm ile ø 100 mm arası kaliteli çubuk çelikler gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi hedeflenmiştir. Tesis 2015 yılında devreye alınmıştır.

Şirketimizin bir diğer önemli yatırım projesi de Teker Fabrikası’dır. Kurulacak tesiste yük ve yolcu vagonu tekerleri ile lokomotif tekerleri üretilecektir. 200.000 adet/yıl üretim kapasitesine sahip olacak tesis için yatırıma başlanmış olup tesis 2018 yılında devreye alınmıştır.

Kardemir’in, yüksek döküm ve mekanik işleme kapasitesi ile sektöründe Türkiye’nin lider kuruluşları arasında yer alan KARDÖKMAK A.Ş., her cins ve karakterde çelik konstrüksiyon imalatı yapan KARÇEL A.Ş., hidroelektrik santrali yatırımını yürüten ENBATI A.Ş. olmak üzere üç büyük bağlı kuruluşu bulunmaktadır. Ayrıca Kardemir’in, çimento sektöründe KARÇİMSA A.Ş., madencilik sektöründe ERDEMİR MADEN A.Ş. ve her türlü konvansiyonel ve yüksek hıza uygun demiryolu makasları üretmek üzere kurulan VADEMSAŞ A.Ş.’nde de ortaklığı bulunmaktadır.