Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri İTO Başkanı A...

İTO Başkanı Avdagiç: “KOBİ’lere Teminatsız Finansman En ‘Değerli’ Destek”

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Seçim sonuçları bize Türkiye’nin ilk gündem maddesinin üretim, yatırım, büyüme olduğunu söylüyor.”

– “İş dünyamızı yeni atılım döneminde; yeni atılımlara, yeni yatırımlara çağırıyorum.”

– “Piyasa tarafında da reel sektörde de oyun değiştirici politikaları hayata geçirmeliyiz.”

25.06.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin başarıyla ve güvenle tamamlandığını belirterek, “Seçim sonuçları bize Türkiye’nin ilk gündem maddesinin üretim, yatırım, büyüme olduğunu söylüyor. İş dünyamızı yeni atılım döneminde; yeni atılımlara, yeni yatırımlara çağırıyorum” dedi.

Avdagiç, milletin 24 Haziran’da sandığa yansıyan teveccühünün, milletçe birlik ve beraberliğimizin timsali olmasını diledi.

Avdagiç, “İnanıyorum ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hem 2023 vizyonunu daha çabuk gerçekleştireceğiz hem de ilk 10 ekonomi hedefimizi daha hızlı yakalayacağız. Zihniyet değişikliği ile yerli ve milli üretim projelerimiz kalkınmamızın lokomotifi olacaktır” dedi.

İLERİ TEKNOLOJİ DÖNEMİ

Başkan Şekib Avdagiç, İTO olarak Türkiye’nin küresel ekonomide güçlü bir şekilde yer almasının dijital kalkınmayla, bilgi ekonomisiyle mümkün olacağını vurguladı. Avdagiç, “24 Haziran seçimleriyle geleneksel dönem sona erdi. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle daha hızlı ve güçlü bir yönetim dönemine girdik. Seçim sonrası planlarımızda ileri teknolojiye dayalı bir ufuk planlıyoruz. Dijital kalkınma ile Türkiye’yi çok daha ileri taşıyacak bir yol haritasının oluşturulmasından yanayız” dedi.

Avdagiç, “Seçimler artık geride kaldı. Elimizde elbette bir yapılacaklar listemiz var. Piyasa tarafında da reel sektörde de oyun değiştirici politikalar ve aksiyon gerekiyor. Elbette temel öncelik yapısal reformların hızlandırılmasıdır. Hükümet seçim öncesinde bunun sinyalini verdi. Seçim sonrasında da harekete geçilmesini bekliyoruz” dedi.

Avdagiç, 24 Haziran’dan itibaren ekonomide en önemli ‘çıpa’lardan birinin devlet refleksini hızlandıracak Cumhurbaşkanlığı sistemi olacağını kaydetti.

Şekib Avdagiç, “Yeni sistemle birlikte güçlü liderlikle beslenen yönetim biçiminin ekonomideki pozitif yansımalarını hep birlikte yaşayacağız. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle ekonomide devletimizin atacağı hızlı adımlara bizler de ilave yatırımlarla eşlik edeceğiz. Türkiye nasıl siyasette eski kapasiteyi zorlayıp kendine yeni alan açtıysa, ekonomide de devletimizin alacağı hızlı kararlara yetişebilmek için iş dünyası olarak ilave yatırımlara gideceğiz” ifadesini kullandı.

 

İTO Başkanı Avdagiç: Türk Halkı İstikrarlı ve Güvenli Rotayı Tercih Etmiştir

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçim sonuçları

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Türk halkı bir kez daha fırtınalı ve belirsiz yollar yerine, istikrarlı ve güvenli rotayı tercih etmiştir.”

– “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın güçlü liderliğinde müreffeh bir Türkiye için var gücümüzle çalışmalıyız.”

– “24 Haziran seçimleriyle Türkiye ekonomisi otoban hızına kavuşacaktır.”

24.06.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin bugün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri ile büyük ve lider ülke olma yolunda, çok önemli bir eşiği geride bıraktığını söyledi.

Avdagiç, “Türk halkı büyük sağduyusu ile bir kez daha fırtınalı ve belirsiz yollar yerine, istikrarlı ve güvenli rotayı tercih etmiştir” dedi.

1950, 1983 VE 2002 SEÇİMLERİ GİBİ STRATEJİK

Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlı olmasını dileyen Başkan Avdagiç, Türkiye’nin tıpkı 1950, 1983 ve 2002 seçimleri gibi son derece önemli ve stratejik bir seçim dönemini başarıyla ve güvenle tamamladığını vurguladı.

İTO Başkanı Avdagiç, “Geçen 16 yılın tecrübesi ve ortaya konulan büyük başarılarla oluşan ekonomik birikim, artık Türkiye’yi yeni bir kulvara ve eşiğe taşımıştır. Bu eşik de 24 Haziran seçimleriyle birlikte başarıyla geçilmiştir. Tabiri caizse, 24 Haziran seçimleriyle Türkiye ekonomisi otoban hızına kavuşacaktır” ifadesini kullandı.

Şekib Avdagiç, siyasal istikrarın olmadığı yerde ekonomik istikrarın ve güvenin olmasının mümkün olamayacağını hatırlatarak, “Türk iş dünyası olarak hepimiz bu yeni dönemde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliğinde müreffeh bir Türkiye için var gücümüzle çalışmalıyız” diye konuştu.

 

İTO Fuar Katılımında Döviz Kurunu Sabitledi

26.05.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO), iş dünyasına yeni pazar ve işbirliği fırsatları sunan küresel fuarlara katılımda doları 4 TL, Euro’yu da 4.8 TL’den sabitledi.

İTO, yıl sonuna kadar girişimcileri ABD’den Çin’e, Hindistan’dan Arjantin’e kadar dünyanın dört bir yanında 14 ayrı fuarla tanıştırmayı planlıyor. Firmalar, İTO’nun milli katılımını düzenlediği ya da sektörel ticaret heyetleri organize ettiği fuarlarda stant açıp, ürünlerini tanıtabiliyorlar.

İTO’nun hazırlıklarını sürdürdüğü bu fuarlar arasında ASD Market Week 2018, MWC Mobile World Congress Americas, SIAL Food India, Frankfurt Kitap Fuarı, MIPCOM 2018, 124. Canton Fuarı 1.Faz, SIAL Gıda ve İçecek Fuarı, 124. Canton Fuarı 3.Faz, Canton Fuarı, AUTOMECHANIKA Buenos Aires, DISCOP 2018, SIAL Interfood 2018, BAUMA China 2018, ATF Asia TV Forum & Market, SIAL Middle East 2018 bulunuyor.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, fuar katılımlarında döviz kurunu sabitleme kararı için, “İhracatçımız bir ay sonra katılacağı fuarda ne kadar ödeyeceğini bilerek, üretime daha fazla ağırlık verecektir” dedi.

Avdagiç, şunları söyledi: “Daha önce Merkez’in faiz artışı adımının kesinlikle yalnız bırakılmaması gerektiğini söyleyip, TL’yi korumanın milli bir görev olduğuna işaret etmiştik. Özellikle Merkez Bankası’nın ihracat reeskont kredi ödemelerinde döviz kurunu sabitlemesini de destekleyecek yeni bir karar aldık. İTO Yönetim Kurulu olarak, ekonomimize duyduğumuz güveni reel sektörümüze yansıtarak, firmalarımızın küresel fuarlara İTO ile katılımlarında döviz kurunu sabitledik. İnanıyoruz ki uluslararası platformlarda ürünlerini tanıtmak isteyen firmalarımız, bu sayede yeni bir imkan elde etmiş olacaklar.”

İTO’nun 2018 Yılı Fuarları

Fuar Yer Tarih Konu
ASD MARKET WEEK 2018 Las Vegas, ABD 29 Temmuz-1 Ağustos 2018 Perakende Ürünler
MWC Mobile World Congress Americas Los Angeles, ABD 12-14 Eylül 2018 Mobil Teknolojiler
SIAL Food India Yeni Delhi, Hindistan 16-18 Eylül 2018 Gıda, İçecek, Gıda Ekipmanları
Frankfurt Kitap Fuarı Frankfurt, Almanya 10-14 Ekim 2018 Kitap
MIPCOM 2018 Cannes, Fransa 15-18 Ekim 2018 Dizi Film, İçerik, TV, Yapım
124. Canton Fuarı 1.Faz Guanco, Çin Halk Cumhuriyeti 15-19 Ekim 2018 Genel Ticaret
SIAL Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı Paris, Fransa 21-25 Ekim 2018 Gıda
124. Canton Fuarı 3.Faz Guanco, Çin Halk Cumhuriyeti 31 Ekim-4 Kasım 2018 Genel Ticaret
AUTOMECHANIKA Buenos Aires Buenos Aires, Arjantin 7-10 Kasım 2018 Otomotiv Sanayi ve Yedek Parça
DISCOP 2018 Johannesburg, Güney Afrika 14-16 Kasım 2018 Dizi Film, İçerik, TV, Yapım
SIAL Interfood 2018 Jakarta, Endonezya 21-24 Kasım 2018 Gıda, İçecek, Gıda Ekipmanları
BAUMA China 2018 Şanhay, Çin Halk Cumhuriyeti 27-30 Kasım 2018 İnşaat Makina Aksamları, Maden ve Yapı Malzemeleri Makinaları
ATF Asia TV Forum & Market Singapur 4-7 Aralık 2018 Dizi Film, İçerik, TV, Yapım
SIAL Middle East 2018 Abu Dabi, BAE 10-12 Aralık 2018 Gıda, İçecek ve Ekipmanları

 

İTO Başkanı Avdagiç: Merkez’in Faiz Artışı Adımı, Yalnız Bırakılmamalı

– “Merkez Bankası’nın 300 puanlık faiz artışı doğru olduğu kadar çok maliyetli bir adım. Bu yükü eninde sonunda hepimiz paylaşacağız. O sebeple Merkez’in faiz artışı adımı, kesinlikle yalnız bırakılmamalı.”

– “Başta sorumluluk sahibi siyasetçiler olmak üzere; vatandaşından tüccarına, bürokratından tüm partilerin mensuplarına kadar hepimize milli bir görev düşüyor.”

– “Özellikle iş çevrelerine ve üreticilerimize tavsiyem, dolarla iş yapmayanların dolardan uzak kalmaları. Vatandaşlarımızın ise küçük birikimlerini daha çok kazanma arzusu ile riske etmemeleridir.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Merkez Bankası’nın 300 puanlık faiz artışı doğru olduğu kadar çok maliyetli bir adım. Aklımızdan hiç çıkarmayalım ki, bu yükü eninde sonunda hepimiz paylaşacağız. O sebeple Merkez’in faiz artışı adımı, kesinlikle yalnız bırakılmamalı” dedi.

Avdagiç, seçim sürecindeki Türkiye’de oluşturulmak istenen telaş havasını dağıtmanın herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şunları söyledi:

“Başta sorumluluk sahibi siyasetçiler olmak üzere; vatandaşından tüccarına, bürokratından tüm partilerin mensuplarına kadar hepimize milli bir görev düşüyor. Dövizdeki tırmanışa karşı birlik olmazsak, Merkez Bankası’nın paramızı korumak için kullanacağı enstrümanları etkisizleştirmiş oluruz.

Bu da önümüzdeki tabloyu ağırlaştırmaktan ve yurt dışındaki manipülasyona alet olmaktan başka işe yaramaz. Özellikle iş çevrelerine ve üreticilerimize tavsiyem, dolarla iş yapmayanların dolardan uzak kalmaları. Vatandaşlarımızın ise küçük birikimlerini daha çok kazanma arzusu ile riske etmemeleridir.

Üzerinde ay yıldız bulunan paramızın kıymetini bilelim. Türk Lirası’nı gözümüz gibi muhafaza edelim.”

 

Dövizdeki aşırı oynaklık…

23.5.2018

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Reel sektörün kısa vadeli döviz açık pozisyonu yokken ve öncü göstergeler pozitif sinyal veriyorken, bu dalgalanmanın piyasa gereklerine uymadığı açık. Daha bugün Dünya Bankası büyük bir yatırım projesi için 600 milyon dolarlık yeni bir krediye onay verdi. Diğer bir şirketimiz kısa bir süre önce yapılan halka arzla rekor bir yatırım aldı. ”

– “Hepimize sükunet ve sabır gerek. Bunu başarınca ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın atacağı adımlar kolaylaşacağı gibi, kullanacağı enstrümanlar da daha tesirli hale gelecektir.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, dövizde son günlerde meydana gelen aşırı dalgalanma için, “Reel sektörün kısa vadeli döviz açık pozisyonu yokken ve öncü göstergeler pozitif sinyal veriyorken, bu dalgalanmanın piyasa gereklerine uymadığı açık. Daha bugün Dünya Bankası büyük bir yatırım projesi için 600 milyon dolarlık yeni bir krediye onay verdi. Diğer bir şirketimiz kısa bir süre önce yapılan halka arzla rekor bir yatırım aldı” dedi.

Avdagiç, şunları söyledi: “Vatandaşlarımızdan beklentimiz heyecana kapılıp yatırım kararlarında aceleci olmamalarıdır. “Hepimize sükunet ve sabır gerek. Panik içinde olmadan toplumda oluşturulmak istenen psikolojik baskının sonlandırılmasına ihtiyacımız var. Bunu başarınca ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın atacağı adımlar kolaylaşacağı gibi, kullanacağı enstrümanlar da daha tesirli hale gelecektir.”

 

YEMEK KARTINDA İSKONTOYA SON, YÜKSEK KOMİSYONA TAVAN

23.5.2018

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğine göre lokantaların yemek kartı firmalarına ödedikleri yüzde 10’u bulan komisyonlar yüzde 6’nın altına inecek.”

– “Kart hizmeti veren firmaların anlaşmalı iş yerlerine verdikleri yüzde 7’yi bulan iskontolar ise tamamen kaldırıldı.”

– “Yemek kartında yeni düzenleme ile yemeğin lezzeti, lokantanın bereketi artacak.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaklaşık 5 milyon çalışanın iş yeri dışında yedikleri yemeğin maliyetini artıran, lokantalara ciddi mali yük getiren yemek kartı komisyon oranlarına üst sınır getirilmesine ilişkin, “Yemek kartında yeni düzenleme ile yemeğin lezzeti, lokantanın bereketi artacak” dedi.

Avdagiç, İTO olarak 14 ay önce ‘İskonto kalkarsa restoranlar ve yemek kartı firmaları arasında tartışmaya neden olan komisyonların yüzde 3-4 seviyesine çekilebileceğine inanıyoruz’ açıklaması yaptıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ne göre lokantaların yemek kartı firmalarına ödedikleri yüzde 10’u bulan komisyonlar yüzde 6’nın altına inecek.

Bu sayede yemek hizmeti veren büyük çoğunluğu KOBİ olan iş yerlerinin üzerindeki maliyet yükü azalacağı gibi kart çıkaran kuruluşlar da kazançlı çıkacak. Çünkü yeni yönetmelikle, kart hizmeti veren firmaların anlaşmalı iş yerlerine verdikleri yüzde 7’yi bulan iskontolar ise tamamen kaldırıldı.

İstanbul Ticaret Odası olarak iskontoların kaldırılması yönündeki önerimizi ilk kez geçtiğimiz yılbaşında kamuoyu nezdinde dile getirmiştik. Tam da arzu ettiğimiz oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

110 BİN İŞLETMEYİ İLGİLENDİRİYOR

Yeni düzenleme ile yemek kartı kuruluşları iskonto haricinde artık barındırma, kira, sarf malzemesi, işletim, teknik destek ve bakım bedeli, depozito gibi adlar altında da herhangi bir bedel talep edemeyecek. Yemek kartı hizmeti veren kuruluşlarının lokantalara yapacağı ödemelerin süresi de 30 günü geçemeyecek.

Türkiye’de yemek kartı ve benzeri sistemle servis veren yaklaşık 110 bin işletme var. Bu işletmelerin 40 bini İstanbul’da. Yemek kartı kullanan çalışan sayısı ise 5 milyonu buluyor.

 

İsrail’in Gazze’de yaptığı katliam

15.5.2018

İTO Başkanı Avdagiç:

– “İş dünyamızı ve İstanbul Ticaret Odamızın 400 bin üyesini Cuma günü Yenikapı’da bu insanlık suçunu lanetlemeye çağırıyorum.”

– “Tüm ülkeler küresel ölçekte aklı selime sahip çıkarak ‘artık yeter’ demeli.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in Gazze’de yaptığı katliam karşısında suskun kalmanın, aynı zamanda insanı insan yapan tüm değerleri hiçe saymak olacağını söyledi.

Avdagiç, “İş dünyamızı ve İstanbul Ticaret Odamızın 400 bin üyesini Cuma günü Yenikapı’da bu insanlık suçunu lanetlemeye çağırıyorum” dedi.

Şekib Avdagiç, “İsrail’in uyguladığı devlet terörünü Türk iş dünyası olarak en şiddetli şekilde kınıyoruz. Masumlara sıkılan kurşunlar, insanlığın vicdanına saplanmıştır” ifadesini kullandı.

Avdagiç, İsrail’in Filistin topraklarını işgali ve İsrail güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullanması sonucu Gazze sınırında 58’den fazla Filistinliyi şehit etmesiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İsrail bu katliamı sadece Müslümanlar üzerinde değil, üç dinin kardeşliğine yapmıştır. Çünkü Kudüs tarih boyunca üç dinin kardeşliğinin ve dünya barışının anahtarı olmuştur. Neticede katledilen dünya barışı olmuştur. Bu katliam insanlık tarihine en büyük insanlık suçu olarak geçecektir.

Bugün, bu büyük felaket karşısında suskun kalmak, aynı zamanda bizi insan yapan tüm değerleri hiçe saymaktır. O nedenle biz milletçe suskun kalmıyoruz, mazlumun yanında duruyoruz. Haklının ve haklı bir davanın tarafındayız. Filistinli kardeşlerimizle güçlü bir dayanışma içindeyiz.

Bölgedeki barış ve huzur umutlarının üzerine atılan bu ateşi söndürmek hepimizin görevidir. Tüm ülkeler küresel ölçekte aklı selime sahip çıkarak ‘artık yeter’ demeli.

Cenab-ı hak, Gazze’deki bu katliamda hayatını kaybedenlere rahmet eylesin. Yaralılara acil şifa diliyorum.”

 

Nefes Kredisi’ne büyük ilgi

4.5.2018

– İTO, Nefes Kredisi kapsamında taahhüt ettiği 100 milyon TL’lik kaynağın tamamını öngörülenden önce anlaşmalı bankalara yatırdı.

– KOBİ’ler ilk bir ayda 6 ay ana para ödemesiz, 0.99 faizle 1.1 milyar liralık kredi kullandı.

İTO Başkanı Avdagiç:

– “1.5 milyar liralık Nefes Kredisi desteği öngörmüştük. Kredinin KOBİ sahiplerine süratle kullandırılması için öncülük etmek istedik ve son 4 milyon TL’yi de bugün ödeyerek, 100 milyon TL’lik nakit destek sözümüzü erken yerine getirmiş olduk.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Nefes Kredisi kapsamında kamuoyuna taahhüt ettiği 100 milyon TL’lik kaynağın tamamını öngörülenden önce anlaşmalı 6 bankaya aktardı.

İTO’nun aktardığı bu kaynak sayesinde ilk bir ayda İstanbul’daki KOBİ’ler 6 ay ana para ödemesiz, 18 ay vadeli ve aylık 0.99 faizle 1.1 milyar liralık kredi kullandı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının yeni yatırımları için krediye temel oluşturmak üzere söz verdikleri nakit parayı finans sistemine erken aktardıklarını söyledi.

Avdagiç, “Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız tarafından TOBB öncülüğünde başlatılan Nefes Kredisi’ne bilhassa işletme sermayesi ve yatırım noktasında büyük bir ihtiyaç vardı. İTO olarak biz de bu talebe süratle cevap vererek en büyük desteği sağladık. 1.5 milyar liralık Nefes Kredisi desteği öngörmüştük. Kredinin KOBİ sahiplerine süratle kullandırılması için öncülük etmek istedik ve son 4 milyon TL’yi de bugün ödeyerek, 100 milyon TL’lik nakit destek sözümüzü erken yerine getirmiş olduk” diye konuştu.

 

S&P’nin ‘not’ senaryosu tutmadı yatırımcı İstanbul’a koştu

3.5.2018

– İlk 4 ayda İstanbul’da açılan yabancı sermayeli şirket sayısı yüzde 92, yerli şirket sayısı yüzde 20.4 arttı.

İTO Başkanı Avdagiç:

– “İstanbul’da kurulan firma sayısındaki artış açıkça gösteriyor ki S&P ve benzeri not oyuncularının kararlarına kimse aldırış etmiyor. Çünkü istikrar da iş fırsatları da Türkiye’yi işaret ediyor.”

İstanbul’da kurulan şirketlere yabancı ortak ilgisi artıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre bu yılın ilk 4 ayında İstanbul’da yabancı ortaklı firma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 artarak 2.484 oldu. Bu dönemde yeni kurulan Türk ortaklı firma sayısı da yüzde 20.4 artışla 20.718 olarak gerçekleşti.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’yi Bolivya ve Paraguay gibi ülkelerin altında değerlendiren S&P’ye en açık cevabı, İTO’da yeni açılan yabancı sermayeli şirketlerin verdiğini söyledi.

‘KURGU BELLİ AMA BİZİM YOLUMUZ AÇIK’

Şekib Avdagiç, “Malum çevrelerin istediği şey 24 Haziran’a kadar endişe tırmandırmak. Biz ise iş dünyası olarak serinkanlı duruşumuzu koruyoruz. Kurgu belli ama bizim yolumuz açık. Bu yılın ilk 4 ayında İstanbul’da yabancı ortaklı 2.484 firma kuruldu. Geçen yılın aynı döneminde 1.294 firma kurulmuştu. Keza yerli yatırımcıda da ivme yukarı yönlü. İlk 4 ayda Türk ortaklı 20.718 firma daha ekonomiye katıldı. İstanbul’da kurulan firma sayısındaki artış açıkça gösteriyor ki S&P ve benzeri not oyuncularının kararlarına kimse aldırış etmiyor. Çünkü istikrar da iş fırsatları da Türkiye’yi işaret ediyor. Öte yandan yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen turist sayısının şimdiden 5 milyonu aştığını dikkate alırsak, ülkemizin gerek yabancı misafirlerimizin gerekse uluslararası yatırımcıların odağında olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Not kuruluşlarının Türkiye’yi Bolivya ve Paraguay gibi ülkelerin altında değerlendirmesinin tamamen haksız ve yanlı olduğunu kaydeden Avdagiç, “Türkiye’nin mali pozisyonunun zayıfladığını iddia ediyorlar. Oysa borçluluk oranımız, Türkiye’nin üstünde notladıkları 85 ülkeden daha iyi. Büyüme oranımızla G20’de ilk sırada, milli gelir büyüklüğümüzle dünyada ilk 20’deyiz. Ülkemizi bu verilerle okumak yerine haksız yorumlarla manipüle etmeye çalışıyorlar. Ancak hep olduğu gibi yine kendi itibarlarını zedeliyorlar” dedi.

 

TBMM’ye sunulan reform paketi

1.5.2018

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Borç ve prim yapılandırması, imar barışı ekonominin kayıt altına girmesi için çok önemli adımlar.”

– “Kamuya borç ödemelerinde tanınan yeni fırsatlar, stok affı gibi tedbirler, inanıyoruz ki, devlet, vatandaş ve reel sektöre karşılıklı kazanç olarak yansıyacak”

– “Eski borçlarını taksitlendiren girişimci, sonraki vergi ve primleri için beyaz bir sayfa açabilecek. Yeni yatırım planlarına da engelsiz start verebilecek”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Başbakan Binali Yıldırım’ın kamuoyu ile paylaştığı borç yapılandırması ve sosyal reform paketinin, ekonomide dinamizmi artıracağını söyledi.

Avdagiç, TBMM’ye gönderilen vergi ve prim borçlarına yapılandırma, emeklilere ikramiye, stok affı, imar barışı, yaşlılık aylığına zam, Bağ-Kur desteği, üniversite affına ilişkin paketi değerlendirdi.

Şekib Avdagiç, “Borç ve prim yapılandırması, imar barışı ekonominin kayıt altına girmesi için çok önemli adımlar. Kamuya borç ödemelerinde tanınan yeni fırsatlar, stok affı gibi tedbirler inanıyoruz ki devlet, vatandaş ve reel sektöre karşılıklı kazanç olarak yansıyacak” değerlendirmesini yaptı.

Vatandaşın alım gücünü artıracak her türlü sosyal ve yapısal düzenlemenin arkasında olduklarını vurgulayan İTO Başkanı Avdagiç, şunları söyledi:

“İnanıyoruz ki bu barışın bereketi her vatandaşa ayrı yansıyacaktır. Kamuya birikmiş vergi ve prim borcunu ödeyen vatandaş da, ikramiye ile geliri yükselen emekli de geleceğini çok daha güven içinde planlayabilecek. Eski borçlarını taksitlendiren girişimci, sonraki vergi ve primleri için beyaz bir sayfa açabilecek. Yeni yatırım planlarına da engelsiz start verebilecek. Çünkü yasal süreçlerle karşılaşmayacak. Devlet de bir yandan tahsil edemediği gelirine kavuşarak yatırımlarını hızlandırabilecek.”