Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri İTO Başkanı A...

İTO Başkanı Avdagiç: “KOBİ’lere Teminatsız Finansman En ‘Değerli’ Destek”

KOBİ’lere teminatsız finansman en ‘değerli’ destek’

İTO Başkanı Avdagiç:

– “1 milyon liralık kredi verilmesiyle imalatçı ve üretici KOBİ’ler ayrıcalıklı muamele görüyor. Reel sektörün kaynak bakımından rahatlatılması ve teminatsız finansman, bugün en ‘değerli’ destektir”

– “KOBİ Değer Kredisi, ‘bankacılık kesimi, hükümet, özel sektör ve halkımızla birlikte’ yeni ihracat seferberliğine, her hal ve şartta üretim kapasitesine sahip olmaya kapı aralamıştır”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni kredi imkanıyla ilgili olarak, “Bu paket kapsamında 1 milyon liralık kredi verilmesiyle imalatçı ve üretici KOBİ’ler ayrıcalıklı muamele görüyor. Reel sektörün kaynak bakımından rahatlatılması ve teminatsız finansman, bugün en ‘değerli’ destektir” değerlendirmesini yaptı.

Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, 13 bankanın katıldığı, 6 ay ödemesiz 20 milyar liralık KOBİ Değer Kredisi’nin özellikle imalatçı ve ihracatçı için ciddi bir maliyet ve üretim desteği anlamı taşıdığını söyledi.

Avdagiç, “KOBİ Değer Kredisi, üretim tezgahlarının işlemesi ve ihracatın topyekün bir hamleye dönüşmesi bakımından çok önemli. Kredi tutarı da gayet tatmin edici. Bir imalatçı KOBİ, 1 milyon lira kredi alabiliyor. Bununla makinalarını yenileyebilir, hammadde alabilir, stoklarını tamamlayabilir” dedi.

Hükümetin 2019 yılına, reel sektöre destek paketleriyle giriş yaptığını belirten Şekib Avdagiç, şunları söyledi:

“Hükümet son haftalarda reel sektörü kaynak bakımından rahatlatacak adımları art arda sıraladı. Reel sektöre destek; kart borcuna taksit, 350 bin esnafa 22 milyar lira krediden sonra bugün KOBİ Değer Kredisi ile devam ediyor. KOBİ Değer Kredisi ile kaynağa erişimde en büyük sorun olan teminat engeli de aşılmış oluyor.

Daha da önemlisi böylece hem ihracatçı hem de üretici KOBİ’lere özel önem verilerek, ihracatımızın yeni bir raya oturması da sağlanacaktır. İhracatımız da üretimimiz de tabana inerek KOBİ’lere doğru yaygınlaşacaktır.

Topyekün kalkınma, ancak topyekün bir toplumsal hareket ile olur. Hükümetin son dönemde aldığı tedbirler ve en son Hazine ve Maliye Bakanımızın açıkladığı KOBİ Değer Kredisi, ‘bankacılık kesimi, hükümet, özel sektör ve halkımızla birlikte’ yeni ihracat seferberliğine, her hal ve şartta üretim kapasitesine sahip olmaya kapı aralamıştır.

Diğer taraftan İTO olarak 432 bin tüccarı temsil eden Meclisimizde konuştuğumuz konuların ele alındığını ve karşılık bulduğunu görmek, bizim için son derece güven verici. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak başta olmak üzere ekonomi yönetimine teşekkür ediyoruz.”

 

İTO Başkanı Avdagiç: “Rakamlar Gösteriyor ki İstanbul’un Taşı Toprağı Altın”

– “Geçtiğimiz yıl Ocak-Kasım döneminde her 100 dolarlık ihracatın 51 doları İstanbul’da yapıldı. 100 konuttan 17’si İstanbul’da alıcı bulurken, 100 yabancı ziyaretçiden 33’ü İstanbul’a geldi.”

– “Her 100 kurumlar vergisi mükellefinden 37’si İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Mevduatın da yüzde 43’ü İstanbul bankalarında bulunuyor. Avrupa’da en çok turist çeken 3’üncü, dünyada ise 9’uncu şehir İstanbul.”

– “Rakamlar da gösteriyor ki, İstanbul’un ‘taşı toprağı altın’ olmaya devam ediyor. Türkiye ekonomisinin 2019 umudunun işaret fişeği, İstanbul’dur.”

01.01.2019 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ekonominin rotasını 2018’de de İstanbul’un çizdiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl Ocak-Kasım döneminde her 100 dolarlık ihracatın 51 doları İstanbul’da yapıldı. 100 konuttan 17’si İstanbul’da alıcı bulurken, 100 yabancı ziyaretçiden 33’ü İstanbul’a geldi” dedi.

Avdagiç, yaptığı açıklamada, her 100 kurumlar vergisi mükellefinden 37’sinin İstanbul’da faaliyet gösterdiğini, Avrupa’da en çok turist çeken 3’üncü, dünyada ise 9’uncu şehrin İstanbul olduğunu kaydetti.

Şekib Avdagiç, “Rakamların dili, ‘ekonominin kalbi İstanbul’da atıyor’ diyor. Türkiye nüfusunun yüzde 18’inin yaşadığı İstanbul, 2018 yılında da ekonomimizin lokomotifi oldu. Bu şu anlama geliyor: İstanbul’da işler yolunda gidiyorsa, Türkiye ekonomisi de gelişip büyümeye devam ediyor demektir. İstanbul’da ekonomi sinyal veriyorsa, bu Türkiye için de önemli bir sinyaldir” diye konuştu.

‘İstanbul, ihracatta da rekora doymadı’

İTO Başkanı Avdagiç, İstanbul’un ekonomik liderliğini gösteren şu rakamların altını çizdi:

“Dünyanın en büyük metropollerinden olan İstanbul, 2018’in ilk 11 ayında 198 ülkeden 12.3 milyon yabancı ziyaretçi ağırladı. Bu da Türkiye’ye aynı dönemde gelen 37.5 milyon yabancı ziyaretçinin yaklaşık yüzde 33’ü demek. Türkiye’nin ekonomi, finans ve kültür merkezi İstanbul, ihracatta da rekora doymadı. İstanbul’un firmaları ilk 11 ayda 78.2 milyar dolarlık ihracat yaptı. 154 milyar dolarlık Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 51’ini tek başına İstanbul iş dünyası gerçekleştirdi. İstanbul havalimanları, Ocak-Kasım 2018 döneminde 94 milyon yolcu ağırladı. Aynı dönemde İstanbul’daki havalimanlarından, iç ve dış hatlarda 641 bin sefer gerçekleştirildi.”

Konut satışının yüzde 17’si, mevduatın yüzde 43’ü

Avdagiç’in verdiği rakamlara göre Türkiye’de 2018’in ilk 11 ayında 1.2 milyon konut satıldı. 207 bin konut ise yani Türkiye’de satılan konutların yüzde 17’si İstanbul’da alıcı buldu.

İstanbul’daki bankalarda geçtiğimiz yıl eylül ayı itibariyle toplam 924 milyar TL mevduat bulunuyor. Aynı dönemde 81 ildeki mevduat toplamının 2.1 trilyon TL olduğu düşünüldüğünde, İstanbul’un payı yüzde 43’ü aşıyor. İstanbul tek başına Türkiye’deki toplam mevduatın yarısını oluşturuyor.

İstanbul’da Kasım 2018 itibariyle 503 bin faal gelir vergisi mükellefi var. Bu rakam Türkiye genelinde 2 milyon. İstanbul’un payı yüzde 25’in üzerinde. Kurumlar vergisi mükellef sayısında İstanbul’un payı ise yüzde 37 civarında.

“Bu rakamlar 12 aya tamamlandığında İstanbul, Türkiye için rekor üzerine rekor kırmış olacak” diyen Avdagiç, “İstanbul iş dünyası yaz kış demeden, iyi gün kötü gün demeden Türkiye için, Türk milleti için üretmeye devam ediyor. İstanbullular ve iş dünyası, 2018’te ortaya koyduğu performansla, 2019 için güçlü ve büyük bir ekonomik performans daha gerçekleştireceğinin işaretini veriyor. Türkiye ekonomisinin 2019 umudunun işaret fişeği, İstanbul’dur” dedi.

10 şirketten 4’ü İstanbul’da kuruldu

“Bugün itibariyle İstanbul Ticaret Odası’na bağlı 432 bin işletme faaliyet gösteriyor” diyen İTO Başkanı Avdagiç, açıklamasına şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl 55 bin firma İTO’ya kuruluş kaydını yaptırdı. Türkiye’deki her 10 şirketten 4’ü İstanbul’da kuruldu. İstanbul’daki 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden yılın 10 ayında 97 milyonu aşkın araç geçerek Avrupa ve Asya arasında yolculuk yaptı. Ekim 2018 itibariyle Türkiye’de bulunan 12.3 milyon adet otomobilin 2.8 milyonu İstanbul’da bulunuyor. Bu da her 100 otomobilden 23’ünün İstanbul’da bulunduğu anlamına geliyor.”

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Sadece atasözlerimiz değil rakamlar da gösteriyor ki, İstanbul’un ‘taşı toprağı altın’ olmaya devam ediyor. Bu imaj, geçmişin belleklerimize kazıdığı bir söz değil. Rakamların zihnimize kazığı bir gerçeklik. Dolayısıyla biz büyük bir gururla söylemeye devam ediyoruz: İstanbul, Türkiye ekonomisini sırtlayan şehirdir, ana rotasını çizen şehirdir” dedi.

– ‘Dünyaya ilham veriyor’

Avdagiç, İstanbul’un ticaret, medya, finans, moda, sanat, teknoloji, araştırma, eğlence ve eğitimde sadece Türkiye’nin diğer illerine değil, dünyanın diğer megapollerine de ilham veren bir kent olduğunu belirtti.

Şekib Avdagiç, “İstanbul, yüksek eğitimli iş gücü, dünya çapındaki üniversiteleri, kozmopolit kültürü ve kurumları ile başta Avrupalı olmak üzere dünya yatırımcılarını kendine çekiyor. Küresel yatırımcılara büyük bir güven veriyor. 8.500 yıllık geçmişiyle mega kent İstanbul; Türkiye ekonomisinin kaptan köşkü olmayı sürdürüyor” diye konuştu.

– Her 5 kişiden biri öğrenci

İstanbul iş dünyasının Türkiye’deki milli gelirin yüzde 27’sini tek başına sağladığının altını çizen Şekib Avdagiç, şunları söyledi:

“Türkiye’deki 77 vakıf yükseköğretim kurumunun 48’i İstanbul’da. Bu şehirde yaşayan her 5 kişiden biri öğrenci. Avrupa’da Londra ve Paris’ten sonra en çok turist çeken 3’üncü, dünyada ise 9’uncu şehir. 66 bin şirket küresel iş yapıyor. İstanbul, 28 Avrupa Birliği ülkesinin 20’sinden fazla nüfusa sahip. İstanbul Ticaret Odası olarak, tam 432 bin aktif üyeye sahibiz. Bu üye işletmelerimiz, Türkiye’deki şirketlerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Yine İTO üyesi firmalar, Türkiye’nin milli gelirinin yaklaşık yüzde 27’sini, dış ticaretinin yüzde 55’ini gerçekleştiriyor. İstanbul, yaşamak için de ziyaret etmek için de çok özel bir metropol. İşbirliğine ve rekabete açık ortamı, girişimcilik azmi, şöhretli dinamizmi İstanbul’u güçlendiriyor. İTO olarak 2019’u ‘Ekonomiye Global Nefes: İhracat Yılı’ olarak ilan ettik. Böylesine büyük bir şehrin iş dünyasını temsil eden İstanbul Ticaret Odası olarak, şehrimizin her alanda dünya sıralamasında daha da üst sıralarda yer alması için büyük projelerin ve kalıcı çalışmaların içinde olacağız.”

 

İTO Başkanı Avdagiç: Türkiye Ekonomisi V Çıkışı Gerçekleştirecek Güçtedir

10.12.2018

– “Yaz aylarında yaşadığımız ekonomik kıskaç, 3. çeyrek büyüme rakamını da kıskaca aldı. Bu rakam, kurda yaz taarruzunun ifadesidir. Türkiye’nin kapasitesi, bu değildir.”

– “İhracat, faiz ve kurdaki olumlu seyirle birlikte Türkiye ekonomisi V çıkışı gerçekleştirecek güçtedir.”

10.12.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinde yüzde 1.6 olarak gerçekleşen üçüncü çeyrek büyüme rakamına ilişkin, “Yaz aylarında yaşadığımız ekonomik kıskaç, 3. çeyrek büyüme rakamını da kıskaca aldı. Bu rakam, kurda yaz taarruzunun ifadesidir. Türkiye’nin kapasitesi, bu değildir. Ekonomi yönetiminin açıkladığı programlar, aldığı tedbirlerle birlikte ihracat, faiz ve kurdaki olumlu seyirle, Türkiye ekonomisi V çıkışı gerçekleştirecek güçtedir” dedi.

Avdagiç, yüzde 1.6’lık Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, yani büyüme performansında, doları 13 Ağustos’ta 7.2 TL ile zirveye çıkaran manipülatif hareketinin ciddi bir etkisi olduğunu kaydetti.

Avdagiç, “Her şeye rağmen 3. çeyrekte büyümenin pozitif bölgede kalması önemliydi. Psikolojik olarak iş dünyamızı güçlü kılacak bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda YEP’de de öngörüldüğü şekliyle ekonomide bir dengelenme dönemi başladı. Açıklanan büyüme rakamı bize bunu ifade ediyor” dedi.

‘Ufukta dengeli bir büyüme görebiliyoruz’

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şunları söyledi:

“Manipülatif hareketin etkisi, 2018’in son çeyreğine de yansıyabilir. Ancak bugünün koşulları, 3. çeyrek rakamlarının ait olduğu yaz aylarından daha ılımlı. Enflasyonda iniş başladı. Dolar 8 Ağustos’taki yani 4 ay önceki seviyesine geri gelmiş durumda. 2018 ihracat rekoru kırdığımız yıl olacak. Turizmde 2019 beklentileri yüksek.

Ufukta sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme görebiliyoruz. Ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle gelecek üç ayın, bugünden iyi olacağına inancımız tam. İş dünyası da üretimin yeni kodlarını programlayarak, büyümede bambaşka pencereler açacaktır.”

 

İşverenin SGK prim borcuna taksit kararı

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Kredi yapılandırmasının ardından gelen SGK taksitlendirmesi son derece olumlu. Geçici bir prim indirimi ve vergi borcu yapılandırması da süreci tamamlar.”

20.11.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işverenlerin prim borçlarının yapılandırması kararıyla ilgili olarak, “Kredi yapılandırmasının ardından gelen SGK taksitlendirmesi son derece olumlu. Geçici bir prim indirimi ve vergi borcu yapılandırması da süreci tamamlar” değerlendirmesini yaptı.

Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, SGK’nın başlattığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından bugün açıklanan ‘uyumlu işveren’ düzenlemesini değerlendirdi.

Avdagiç, “Reel sektör üretimini aksatmayıp, kredilerini ödemeye çalışırken SGK primi taksitlendirmesi, hem üretenler hem de hem finans kesimi için önemli bir adım olmuştur” dedi.

‘HAKKANİYETLİ BİR SINIRLAMA GETİRİLDİ”

Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “Söz konusu düzenleme ile geriye dönük 3 yılda primini düzenli ödemiş, ancak son 12 ayda sorun yaşayan iyi niyetli işverenin koruma altına alınması ile hakkaniyetli bir sınırlama getirilmiş oldu. Ayrıca 500 bin TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak olması, KOBİ’lere verilen önemi gösteriyor. Hem 60 aylık vade imkanı hem de uygun faiz oranı işveren için önemli bir destek. Piyasadaki nakit döngüsüne, sonrasında da istihdama ve büyümeye katkı yapacak böylesi adımlara ihtiyacımız var.”

 

İTO Başkanı Avdagiç: Tarih İpek Yolu Gökyüzünde Hayat Bulacak

– “İstanbul Yeni Havalimanı ile Türkiye’yi küresel ticarette geleceğe uçuracak tarihi İpek Yolu gökyüzünde hayat bulacak. Cumhuriyet’in 95. yılını bir başyapıt ile kutlamanın heyecanını yaşıyoruz.”

– “Artık havacılığın küresel ticaret üzerindeki çarpan etkisini çok daha fazla yaşayacağımız bir üssümüz var.”

– “Türkiye şimdi sadece doğu ile batıyı değil, tüm dünyayı birleştiren bir köprü oldu.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın ilk fazı hizmete açılacak İstanbul Yeni Havalimanı için, “İstanbul Yeni Havalimanı ile Türkiye’yi küresel ticarette geleceğe uçuracak tarihi İpek Yolu gökyüzünde hayat bulacak. Cumhuriyet’in 95. yılını bir başyapıt ile kutlamanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Avdagiç, “Yeni havalimanıyla e-ticaret kargosunda üs haline geleceğiz. Türkiye şimdi sadece doğu ile batıyı değil, tüm dünyayı birleştiren bir köprü oldu. 100. yıl gururunu yaşayacağımız 2023’e beş kala, adeta ‘yatırımların yatırımı’ olan yeni havalimanı ile bize bu heyecanı yaşatanları Türk Milleti daima hayırla anacak” diye konuştu.

Avdagiç, “Artık havacılığın küresel ticaret üzerindeki çarpan etkisini çok daha fazla yaşayacağımız bir üssümüz var. İstanbul yeni havalimanının yıllık 5.5 milyon tonluk hava kargo kapasitesi ile de öne çıkacak. Küresel ekonomik büyüme, artan sanayi üretimi ve dünya ticaretindeki her yükseliş, yeni havalimanını da bir üst lige ulaştıracaktır” diye konuştu.

5.5 milyon ton kargo kapasitesi

Küresel perakende e-ticaret pazarının bu yıl 2.8 trilyon dolara ulaşacağını kaydeden Şekib Avdagiç, şunları söyledi:

“Tahminlere göre 2021’de e-ticaret hacmi 4.9 trilyon dolara çıkacak. Uçaklarla taşınması zorunlu çabuk tüketilmesi gereken ve elektronik, ilaç gibi pahada bu yüksek ürünler, İstanbul’a ciddi bir ticaret akışı sağlayacak. Dünyada her yıl 6 trilyon dolar değerinde ürün hava kargo ile naklediliyor. Bu 6 trilyon dolar, küresel ticaretin de değer olarak yüzde 35’ini temsil ediyor. İnanıyoruz ki, dünyanın en büyük havalimanının İstanbul’da olması ticaret ve lojistikte Türkiye’nin stratejik konumunu çok daha nitelikli hale getirecek.”

Şekib Avdagiç, Türk Hava Yolları’nın (THY) yeni havalimanına 2 milyon ton kapasiteli bir kargo yatırımı planladığını belirtti. Avdagiç, yeni havalimanının dört etabı tamamlandığında, yıllık 5.5 milyon tonluk hava kargo kapasitesinde Türk girişimcisinin mallarının önemli bir yer alacağına inandıklarını söyledi. Avdagiç, “Türk malları bu sayede dünyada çok daha hızlı şekilde dolaşıma girecektir” dedi.

300’den fazla noktaya uçuş

Her gün 200 bin uçak yolcusunun yeni havalimanına ineceğini hatırlatan İTO Başkanı Avdagiç, 2028’de havalimanının tüm etaplarının tamamlanmasıyla 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşılmış olacağını ifade etti. Avdagiç, yeni havalimanına aynı anda 30 geniş gövdeli uçağın yanaşabileceğini ve yolcuların 100’ün üzerinde havayolu şirketi ile dünyada 300’den fazla güzergaha uçabileceğini kaydetti.

Avdagiç, “Bu, milyonlarca turistin, transit uçuşunda uğradığı İstanbul’da 20 dolara e-vize alıp, kentin tarih dolu sokaklarında dolaşması ve yüksek hızlı trenle tekrar havalimanına dönebilmesi demektir” ifadesini kullandı.

 

İTO’dan belge hizmetlerinde yüzde 10 indirim

– Türkiye’nin en büyük Odası olan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında üyelerine yönelik belge hizmetlerinde yüzde 10 indirim yapma kararı aldı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç:

– “423 bin üyemize, enflasyonla mücadelede örnek olmamız gerektiğine inanıyoruz. Bedeli Odamız tarafından belirlenen belge hizmetlerinde 2018 yılı sonuna kadar indirime geçiyoruz.”

– “Hükümetimiz, firmalarımız, milletimiz topyekun elini taşın altına koymuştur. İstanbul iş dünyası olarak Enflasyonla Topyekun Mücadele Seferberliği’nde üzerimize düşeni eksiksiz yerine getireceğiz.”

11.10.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında üyelerine yönelik belge hizmetlerinde yüzde 10 indirim uygulama kararı aldı.

Yönetim Kurulu’nun aldığı kararı açıklayan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul Ticaret Odası olarak Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın açıkladığı Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na her türlü desteği veriyor ve eksiksiz olarak bu mücadeledeki yerimizi alıyoruz. Çünkü biz yüksek enflasyonun bir anlamda üretime de tasarrufa da zarar verdiğine inanıyoruz. Ama hepsinden önemlisi 423 bin üyemize enflasyonla mücadelede örnek olmamız gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu olarak, 2018 yılı sonuna kadar İTO’nun üyelerine yönelik belge hizmetlerinde yüzde 10 indirim uygulama kararı aldık. Kararın, bugünkü Meclis toplantısında onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesini öngörüyoruz” diye konuştu.

Avdagiç, “Ticaret sicil harçları ve bedelini kamunun belirlediği bazı diğer hizmet bedelleri hariç olmak üzere, bedeli Odamız tarafından belirlenen belge hizmetlerinde indirime geçiyoruz” dedi.

Bu indirimle İTO’nun da Enflasyonla Topyekun Mücadele’de fiilen yerini alacağını belirten Şekib Avdagiç, “İnanıyorum ki, Odamızın bu anlamlı indirimi, 423 bin üyemize de örnek olacaktır. Onlar da enflasyonla mücadelede var güçleriyle yerini alacaklardır” diye konuştu.

“Üzerimize düşeni eksiksiz yerine getireceğiz”

Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın açıklandığı toplantıda sadece hükümet yetkililerini değil, aynı zamanda iş dünyası mensupları ve meslek örgütleri başta olmak üzere tüm ekonomik paydaşları tam bir kararlılık ve işbirliği içinde gördüğünü belirten Avdagiç, “70’li ve 80’li yıllarda enflasyonla mücadelede başarılı olamamanın sebebi, toplum olarak topyekun bir mücadele yapamamamızdı. Şimdi ilk defa daha canavar haline gelmeden enflasyonu yok etme fırsatı elimize geçti. Geçmişte enflasyondan çok çekmiş bir ülke olarak bugün enflasyonla mücadelede yekvücut olmamızı çok anlamlı buluyorum. Görüyoruz ki; hükümetimiz, firmalarımız, milletimiz topyekun elini taşın altına koymuştur. İstanbul iş dünyası olarak biz de Enflasyonla Topyekun Mücadele Seferberliği’nde üzerimize düşeni eksiksiz yerine getireceğiz” dedi.

İTO Meclisi’nin bugünkü toplantısında Yönetim Kurulu kararının onaylamasının ardından üyelere yönelik belge hizmetlerinde yüzde 10 indirim yürürlüğe girecek.

 

İTO Başkanı Avdagiç: Yapılandırma İmkânı KOBİ’lere de Tanınsın

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Banka borç yapılandırmasında büyük firmalara tanınan başvuru imkanı, 100 milyon TL altı borçlu orta ve küçük ölçekli firmalara da sağlanmalı”

– “Bankaların KOBİ’lerin borçlarını da yapılandırmaya almaları, onlara soluklanacakları yeni bir alan oluşturacaktır”

28.09.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bankalar tarafından 100 milyon TL üzerinde borçlu firmalara sağlanan ‘Finansal Yeniden Yapılandırma’ imkanının, orta ve küçük ölçekli firmalara da sağlanmasını istedi.

KOBİ’lerin finansal yeniden yapılandırmada ihmal edilmeyeceğinden emin olduklarını belirten Avdagiç, “Banka borç yapılandırmasında büyük firmalara tanınan başvuru imkanı, 100 milyon TL altı borçlu orta ve küçük ölçekli firmalara da sağlanmalı. Bankaların KOBİ’lerin borçlarını da yapılandırmaya almaları, onlara soluklanacakları yeni bir alan oluşturacaktır” ifadesini kullandı.

Avdagiç, orta ve küçük ölçekli firmaların neden bu sürece dahil edilmesi gerektiğini şöyle açıkladı:

“Büyük firmaları besleyen ve en az onlar kadar sürdürülebilirlik ihtiyacı olan firmalar, orta ve küçük ölçekli firmalardır. Ölçek büyümeyince, tıpkı ‘orta gelir tuzağı’ gibi bir yerde kalıyoruz. Hükümetimizin ve yetkili kurumların bu konuda çalışma yaptıklarını biliyoruz. Bu konuda tedbirlerin bir an önce alınacağını umuyoruz. Biliyoruz ki, KOBİ’ler ekonominin kalbini besleyen damarlar gibidir. Bu nedenle de ihmale gelmez. Borçlarını düzenli ödeyen, ancak ekonomik manipülasyon sonucu sıkıntıya giren şirketlere destek olunmalı. KOBİ’lerin borçlarının yapılandırması, bankaların yeniden kredi verebilir, büyümeyi destekleyebilir hale gelmeleri için de önem taşıyor.”

Orta ve küçük ölçekli firmaların, büyük firmalardan daha yüksek faizle kredi kullandıklarını belirten İTO Başkanı Avdagiç, şunları söyledi:

“Teminatta da daha zorlu bir sürece tabi oluyorlar. Dolayısıyla bu ölçekteki sıkıntıların çözülmesinin oluşturacağı etki büyük olacaktır. Bu bağlamda bankalara sorumluluk ve görev düşüyor. Firmalar elini taşın altına koyarken, bankaların da bu süreci iyi yönetmeleri, yaşadığımız süreci aşmak için önem taşımaktadır.”

 

‘Ekonominin yeni anayasası YEP’

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Dengelenme, disiplin ve değişim kurgusu üzerine oturtulan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) ekonominin yeni anayasası olarak görüyoruz. Ekonominin tüm aktörlerinin bu anayasaya sadakatle uyacağından şüphemiz yok”

– “Özellikle YEP ile elde edeceğimiz makro kazanımları, Türkiye’yi sanayide dönüştürecek bir sıçrama tahtası olarak kullanmalıyız”

– “Performansı ölçülebilir makro hedefler, yatırımcının yeni bağlayıcı çıpasıdır”

20.09.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı 2019-2021 dönemi Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ilgili olarak, “YEP, Türkiye’yi 2023’e hazırlayacak gerçekçi bir ufuk çizdi. Dengelenme, disiplin ve değişim kurgusu üzerine oturtulan YEP’i ekonominin yeni anayasası olarak görüyoruz. Ekonominin tüm aktörlerinin bu anayasaya sadakatle uyacağından şüphemiz yok” dedi.

‘REEL SEKTÖRÜN YOLUNU AYDINLATACAK’

Avdagiç, programda yer alan ekonomide öngörülebilirliği artırıp, oynaklığı düşürebilecek, performansı ölçülebilir makro hedefleri ise ‘yatırımcının yeni bağlayıcı çıpası’ olarak tanımladı.

Şekib Avdagiç, “Bu program, ekonomimizdeki hassasiyetleri dikkate alan gerçekçi bir yol haritası ortaya koydu. YEP’in piyasayla uyuşan ve piyasaya yön veren nitelikte olmasını, ayrıca iş dünyası için son derece önemli olan enflasyon ve cari açık vurgusunu da içermesini çok anlamlı buluyoruz. Şüphesiz katma değerli büyüme, sürdürülebilir büyümeyi getirecek. Vergi sisteminin daha adil hale getirilmesiyle ilgili hedefler de iş dünyamıza güven kazandıracak. Yeni Ekonomi Programı’nda açıklanan aksiyon planları, reel sektörümüzün yolunu aydınlatacak, yatırımlara istikamet gösterecek niteliktedir. Özellikle YEP ile elde edeceğimiz makro kazanımları, Türkiye’yi sanayide dönüştürecek bir sıçrama tahtası olarak kullanmalıyız. Tüm gayretimizi buna vermek zorundayız” diye konuştu.

Türkiye’de herkesin ihracat katkılı, cari açık oluşturmayan, sürdürülebilir bir büyüme modeli ihtiyacı konusunda hemfikir olduğunu belirten Avdagiç, “İnanıyoruz ki Yeni Ekonomi Programı’ndaki bağlayıcı hedefler tutturuldukça, hem faiz hem enflasyonun aşağı gelmesi hızlanacak. Şimdi tasarruf ve yatırım vakti. Kamu maliyesinde 60 milyar liralık tasarrufun bize refah olarak döneceğinden şüphemiz yok. Ekonomik büyümemize hızlı olduğu kadar verimli ve sürdürülebilir kalitede bir motor lazım. Bu da makro hedefler başarıldıkça ortaya çıkacak bir şey. Türk şirketleri olarak yeni ve iyi teknolojileri daha hızlı benimseyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

 

İTO Başkanı Avdagiç: E-ihracatta 22 Euro Fırsatı Kaçmaz

– İTO Başkanı Avdagiç, girişimcileri, AB ülkelerine 22 Euro’ya kadar siparişte gümrük ödemeden e-ihracat yapmaları için proje geliştirmeye çağırdı.

Avdagiç:

– “Dünya perakende e-ticaret hacmi 2021’de 4.5 trilyon dolar olacak. Bundan hak ettiğimiz payı almalıyız.”

– “Hızla sisteme dahil edilecek firma ve ürün sayısını artırmamız lazım. 22 Euro’nun altında yapılan e-ihracatın vergisi yok. E-ihracatta 22 Euro fırsatı kaçmaz.”

18.09.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Avrupa Birliği’nin birçok ülkesinde posta taşımacılığı yoluyla uygulanan 22 Euro’luk gümrüksüz sipariş limitine dikkati çekti. Avdagiç, herkesi bu kategoride daha çok ürün geliştirme ve perakende e-ticaret yoluyla ihracat yapmaya çağırdı.

Avdagiç, Türkiye’den birçok Avrupa ülkesine yapılan e-ihracat işlemlerinde 22 Euro’nun altındaki siparişlerde gümrük vergisi ve yurtdışı KDV vergileri alınmadığına dikkati çekti.

Şekib Avdagiç, küresel perakende e-ticaret hacminin 2.4 trilyon dolar olduğunu belirterek, “Dünya perakende e-ticaret pazarı 2021’de 4.5 trilyon dolar olacak. Avrupa’da perakende internet alışverişinin yüzde 71’i sınır ötesinde yapılıyor. 28 AB ülkesinde hane halkının yüzde 85’inde hızlı internet var. 16 ile 74 yaş arasındaki nüfus içinde internetten özel kullanımları için ürün ve hizmet satın alanların oranı yüzde 57. Bu rakamlar fırsatın büyüklüğünü gösteriyor” dedi.

Şekib Avdagiç, “Değişen ve gelişen trendleri daha yakından takip etmemiz gerekiyor. Hızla sisteme dahil edilecek firma ve ürün sayısını artırmamız lazım. Özellikle belli ürün gruplarında çok avantajlı olabiliriz. 22 Euro’nun altında yapılan e-ihracatın vergisi yok. Bu girişimcilerimiz için büyük bir fırsat. 22 Euro bir kişi için belki küçük, ama binlerce 22 Euro ekonomimiz için büyük adımdır. E-ihracatta 22 Euro fırsatını kaçırmayalım” dedi.

İTO Başkanı Avdagiç, şöyle devam etti:

“Avrupalı tüketici online alışverişini, mobil cihazlarıyla global platformlardan yapıyor. Çin perakende e-ticarette en hızlı büyüyen pazar. Çin, dünya perakende e-ticaretinin tek başına yüzde 47’sini, yani 1.1 trilyon dolarını gerçekleştiriyor. 2020 yılında Çin’in sınır ötesi e-ticaret hacmi 1 trilyon doları aşacak. 2023’e kadar perakende e-ticaret alanında yapacağımız ihracat için iddialı hedefler koymalı ve bunu başarmalıyız. Benim hedefim 50 milyar dolar.”

 

İTO Başkanı Avdagiç: Merkez Bankası, Faiz Artışı ile Piyasaya Zorunlu Aşısını Yaptı

TCMB politika faizini 625 baz puan artırdı

İTO Başkanı Avdagiç:

-“Merkez Bankası, faiz artışı ile piyasaya zorunlu aşısını yaptı. Sıradaki karma aşı ise Orta Vadeli Program’dır.”

– “Ekonomi yönetimimizin çok kapsamlı bir Orta Vadeli Program hazırladığını biliyoruz. Merkez’in bu hamlesi, reel sektör için asıl anlamını OVP hedefleri ile birlikte okunduğunda kazanacaktır.”

13.09.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 625 baz puan artışla yüzde 24’e çıkarma kararıyla ilgili olarak, “Merkez Bankası, faiz artışı ile piyasaya zorunlu aşısını yaptı. Sıradaki karma aşı ise Orta Vadeli Program’dır. Ekonomi yönetimimizin çok kapsamlı bir Orta Vadeli Program hazırladığını biliyoruz. Merkez’in bu hamlesi, reel sektör için asıl anlamını OVP hedefleri ile birlikte okunduğunda kazanacaktır” dedi.

Avdagiç, şunları söyledi:

“Ekonomide ihtiyaç olan dengeleme süreci başladı. İş dünyası olarak yüksek faizin karşısındayız ancak bugün yapılan artış, piyasalara ihtiyaç duyduğu güveni vermesi açısından kayda değerdir. Anlamlı bir adımdır. Merkez Bankası, bugünkü faiz artışı ile piyasanın önüne geçmiştir.

Hükümetimiz, ekonominin tüm aktörlerini şemsiyesi altına alan çok kapsamlı bir OVP hazırlıyor. Faiz artışının döviz kuruna gerçek etkisini, hükümetin hazırladığı ve açıklayacağı Orta Vadeli Program ortaya çıkaracaktır.

Faiz artışını, ekonomide yeni bir büyüme kompozisyonu ve yeni bir kurallar çıpasının takip edeceğine inanıyoruz. Böylece çok verimli sonuçlar alınacaktır. Ekonomi yönetimini bu yönde samimi bir çaba içinde görmek bizleri heyecanlandırıyor.”

 

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5.2 büyüdü

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Türkiye’nin 2018 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 büyümesi ekonomimiz üzerinde senaryo yazanlara verilmiş anlamlı bir cevaptır.”

– “İkinci çeyrek büyümesi, yeni yol haritamızın ipuçlarını verdi. İhracatın dış ticarete net katkısı dikkat çekici”

– “Mevcut kur kaynaklı zorlukları aşmak için, imalat sanayine dayalı bir dönüşüm hikayesini büyüme kitabımıza koymak zorundayız.”

10.09.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 büyümesini değerlendirdi.

Avdagiç, “Türkiye’nin 2018 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 büyümesi ekonomimiz üzerinde senaryo yazanlara verilmiş anlamlı bir cevaptır. Yılın ikinci üç ayı 24 Haziran seçimleri öncesine rastlamasına rağmen, bu süreçte seçime yönelik popülist yaklaşımlar yerine ekonominin gereklerinin uygulandığını gösteriyor. Son rakamlar bir kez daha milletçe, ekonominin bütün aktörleri olarak büyük bir dayanışma içinde ekonomik saldırıları bertaraf etmekte ustalık kazandığımızı ortaya koyuyor” dedi.

Avdagiç, ikinci çeyrek büyümesinin yeni yol haritamızın ipuçlarını verdiğini belirterek, “İhracatın dış ticarete net katkısı dikkat çekici. İç talebin soğuduğu bu süreçte ihracat büyümemizin sigortasıdır” ifadesini kullandı.

Şekib Avdagiç, yüzde 5.2’lik büyümenin, Nisan, Mayıs ve Haziran gibi maliyet baskısının arttığı bir dönemde üretim dinamiklerinin çalıştığını göstermesi açısından da ayrıca önemli olduğunu kaydetti.

Avdagiç, “Sanayi ve yatırım artışı ekonomiyi desteklemiş gibi görünüyor. Kurda istikrar sağlanınca bu katkı çok daha fazla olacak” dedi.

İTO Başkanı Avdagiç, şunları söyledi:

“Türkiye’nin bundan sonraki hedefi, büyümemizi sağlıklı bir patikada tutmak, bunun için de büyüme kompozisyonunu değiştirmek. İkinci çeyrek büyümesi de bize bunun açık mesajını veriyor. Parolamız üretim, ihracat ve iç tasarruf.

Son büyüme verisi, dikkat etmemiz gereken alanlara da işaret ediyor. Mesela tarımın katma değer anlamında negatif bölgeye düşmesi önemle takip edilmeli. Mali disiplinin korunması adına kamu harcamalarındaki katkıyı, daha üretken yerlerden tamamlamayı amaç edinmeliyiz.

Mevcut kur kaynaklı zorlukları aşmak için, imalat sanayine dayalı bir dönüşüm hikayesini büyüme kitabımıza koymak zorundayız.”

 

İTO’dan Reel Sektörün Kredi Yapılandırmasında “KGF’yi Devreye Alma” önerisi

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Üretimi, ihracatı olan ve döviz kurlarındaki artıştan olumsuz etkilenen firmaların kredileri yapılandırılırken, Kredi Garanti Fonu bu yeniden yapılandırmalara teminat versin.”

– “Ekonomi yönetimi kontrolün kendisinde olduğunu göstermiştir. Ülkemize karşı sistematik ve çökertici bir ekonomi savaşının yürütüldüğü ortamda, atılan adımların etkisini ise hemen bugün beklemek doğru değil, zaman içinde almayı beklemeliyiz.

– “Merkez Bankası piyasanın ilk hassasiyetine, olası likidite ihtiyacına olumlu bir şekilde cevap verdi. Bankaların reel sektöre karşı tutumunu yakından takip edeceğiz.”

– “Bu dönem riski yönetme dönemidir. Reel sektör olarak karşı tedbir alacak imkanlarımız var. Bu dönem sermaye yeterliliğimizi iyi yöneteceğiz, likiditemizi iyi düzenleyeceğiz. Panik havası estirmek isteyenlere prim vermeyeceğiz.”

13.08.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kur üzerinden Türkiye’ye karşı yürütülen ekonomi savaşında reel sektörün finansman desteğiyle güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Avdagiç, bu bağlamda, kredi yapılandırmasında ‘KGF’yi devreye alma’ önerisi getirirken, bankalara da Merkez Bankası’nın bugün artırdığı teminat yönetiminde esnekliği eksiksiz şekilde reel sektöre yansıtma çağrısında bulundu.

Avdagiç, kur riskini taşıyan firmalara önerisini şöyle anlattı:

“Reel sektörün mevcut kredilerini yeniden yapılandırma talebi var. Üretimi, ihracatı olan ve döviz kurlarındaki artıştan olumsuz etkilenen firmaların kredileri yapılandırılırken, Kredi Garanti Fonu bu yeniden yapılandırmalara teminat versin. Bu sayede mevcut kredilerin vadesini ve faiz oranını makul seviyelere çekmek daha mümkün hale gelecektir.”

Avdagiç, Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı kararlarla piyasanın ilk hassasiyetine, olası likidite ihtiyacına olumlu bir şekilde verdiğini belirtti. Avdagiç, “Bu yaklaşımın bankalar tarafından tam ve eksiksiz dikkate alınmasını bekliyoruz. Bu süreçte bankaların reel sektöre karşı tutumunu yakından takip edeceğiz” ifadesini kullandı.

Avdagiç, Merkez Bankası nasıl bankalara teminat yönetiminde esneklik sağladıysa, bankaların aldığı bu esnekliği ‘eksiksiz’ şekilde reel sektöre yansıtması gerektiğini kaydetti.

Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “Ekonomi yönetimi kontrolün kendisinde olduğunu göstermiştir. Piyasa karşılığı olan kararlar alınmıştır. Ülkemize karşı sistematik ve çökertici bir ekonomi savaşının yürütüldüğü ortamda, atılan adımların etkisini ise hemen bugün beklemek doğru değil, zaman içinde almayı beklemeliyiz. İnanıyoruz ki likiditeye yönelik adımlar, ilave tedbirlerle desteklenince etkisi çok daha fazla olacaktır. Bu dönem riski yönetme dönemidir. Reel sektör olarak karşı tedbir alacak imkanlarımız var. Bu dönem sermaye yeterliliğimizi iyi yöneteceğiz, likiditemizi iyi düzenleyeceğiz. Panik havası estirmek isteyenlere prim vermeyeceğiz. Bankalara da burada önemli bir rol düşüyor. Bankaların piyasayı olumlu etkileyecek adımlar atmalarını bekliyoruz.”

 

Yeni Ekonomik Model’

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Bakan Albayrak’ın açıkladığı ekonomik perspektif, Türk milletinin sağlam ve kararlı duruşunu ortaya koymuştur.”

10.08.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ekonomik perspektif, Türk milletinin sağlam ve kararlı duruşunu ortaya koymuştur” dedi.

Avdagiç, açıklanan modelde daha adil bir vergi sistemi, kamuda maliyet dönüşümü, bugüne kadar olmamış bir tasarruf, yeni bir finansal regülasyon otoritesi gibi hedefleri isabetli bulduklarını kaydetti.

Döviz kuru üzerinden Türk ekonomisini çökertmek isteyenlerin bu kez karşısında Türk iş dünyasını ve Türk milletini bulacaklarını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şunları söyledi:

“İş dünyası olarak yeni açıklanan model, bizi umutlandırmış, son günlerde yaşanan sıkıntıların sonrasında aydınlık bir geleceğin olduğunu göstermiştir.

Türk iş dünyasına, böylesine stratejik bir dönemde sahip çıkarak hedef göstermek son derece kıymetlidir.

Cumhuriyet döneminde hayatta kalma mücadelesi veren Türkiye’nin, ekonomi politikası da buna uygundu. Şimdi dünyada söz sahibi olmak isteyen bir Türkiye var. Bakan Albayrak’ın açıklamaları ortaya koymuştur ki, Türkiye artık büyük hedefleriyle örtüşen bir ekonomik modele kavuşmuştur. Ekonomi yönetimi bu modelle, Türkiye’nin her türlü sıkıntının üstesinden geldiği gibi, yeni bir ufka doğru yürüyeceğinin de ipucunu vermiştir.”

 

İTO, üniversite öğrencilerine desteğini artırdı

– İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni ilk 5 tercihte yazıp kazanan öğrencilerin öğrenim ücretlerinin yüzde 20’sini İTO karşılayacak.

– İTO üyelerinin çocuklarına Ticaret Üniversitesi’nde yüzde 15 destek sürerken, TOBB’a bağlı diğer oda ve borsaların üyelerinin çocuklarına da yüzde 10 indirim imkanı getirildi.

400 bini aşkın firmanın üye olduğu İstanbul Ticaret Odası (İTO), yeni eğitim döneminde İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni seçecek öğrencilere sunduğu desteği artırdı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Oda’nın 17 yıl önce bir sosyal sorumluluk projesi olarak kurduğu İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni ilk 5 tercihinde yazan ve kazanan tüm öğrencilere yüzde 20 destek olacaklarını açıkladı.

Avdagiç, “İTO üyelerimizin çocukları, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni tercih ettiklerinde geleneksel hale geldiği üzere yüzde 15 indirim alıyorlar. Bu devam ederken, iki yeni karar daha aldık. TOBB çatısı altındaki diğer Oda ve Borsaların üye çocuklarına da yüzde 10 destek vereceğiz. Ayrıca Oda üyeliğine bağlı olmadan, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni tercihlerinde ilk 5’e yazan tüm öğrencilerin öğrenim ücretlerinin yüzde 20’sini de İTO olarak biz karşılayacağız” bilgisini verdi.

‘GİRİŞİMCİ ADAYLARI YETİŞTİRİYORUZ’

Şekib Avdagiç, şöyle devam etti:

“İstanbul Ticaret Üniversitesi, iş dünyası ile eğitim dünyasının birlikteliğini, işbirliği içinde çalışmalarını ve bu çalışmalardan verimli sonuçlar alınabileceğini gösteren örnek bir projedir. Gençlerimiz burada nitelikli bir eğitim almakta, geleceğe hem bilgi hem de pratik olarak iyi hazırlanmaktadırlar. Bu yüzden biz bir iddia ortaya koyuyoruz ve mezunlarımızın Türkiye’nin ‘en iyi çıkış yapacak’ küresel şirketlerini kurmalarını hedefliyoruz. İTO’nun tüm imkanlarını bu amaçla seferber ettik. İş dünyasına açılan kapı olan üniversitemizde girişimci adayları yetiştiriyoruz. Üniversite tercihlerini yapacak gençler çok bilinçli ve ne istediklerini biliyorlar. Açıkladığımız yeni destek paketiyle İTO’nun öğrencilerimizin yanında olduğunu yeni bir destekle daha göstermek istedik. Umuyoruz neticeleri de güzel olur.”

 

İTO Başkanı Avdagiç: 100 Günlük Plan Üretim Ekonomisinin İhtiyacı Olan Çözümlere de İşaret Ediyor

Yeni sistemin ilk eylem planı açıklandı

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Maraton başladı. İlk 100 günlük planın en büyük farkı, profesyonel kabine ile uygulamadaki hızı olacak.”

– “Bu plan, kur-faiz sarmalına itilmek istenen Türkiye’nin kendi geleceğini somut projelerle kuracağını göstermiştir.”

03.08.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bugün açıklanan 100 Günlük Eylem Planı’na ilişkin, “Maraton başladı. İlk 100 günlük planın en büyük farkı, profesyonel kabine ile uygulamadaki hızı olacak” dedi.

Avdagiç, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı eylem planı, ekonomide yeni bir vizyonun habercisidir. Bu plan, bürokratik sıkıntılar sebebiyle yeterli mesafe alınamayan projelere de doping olacaktır” diye konuştu.

“400 projenin her biri iş dünyasının projesidir, en yakın takipçisi de biziz” diyen Başkan Avdagiç, “100 günlük plan, üretim ekonomisinin ihtiyacı olan ve ‘hemen’ bulunması gereken çözümlere de işaret ediyor. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, Türkiye ekonomisine sürdürülebilir, dengeli büyüme lazım. Finansman maliyetini düşürmemiz, dış açığımızı ‘pahada ağır’ ihracatla iyileştirmemiz lazım. Bu plan da bize bunu sağlıyor” ifadesini kullandı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şöyle devam etti:

“100 Günlük Eylem Planı, umutlarımızı ve güvenimizi perçinledi. Bu plan, kur-faiz sarmalına itilmek istenen Türkiye’nin kendi geleceğini somut projelerle kuracağını göstermiştir. 400 projenin ve karşılığı olan 46 milyar liranın, bütçeye ek yük getirmeden gerçekleştirilmesini önemli görüyoruz. Bu Türkiye ekonomisi için de olumlu anlamda dalga etkisi yapacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın mesleki eğitimden sağlık hizmetlerine, İstanbul Finans Merkezi’nden savunma sanayiine kadar geniş bir yelpazede yaptığı vurgular, İstanbul Ticaret Odası olarak bizim de öteden beri içinde olduğumuz çalışmalardır. Bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Küresel ile yerli ve milli yatırımcıları buluşturacak bir gayretin yansıması olarak görüyoruz.”

 

İTO Başkanı Avdagiç: ABD Yaptırım Tehdidiyle Türk Halkına, İş Dünyasında İstemediği Hiçbir Şeyi Yaptıramayacak

ABD’nin Türk bakanlara yaptırım kararı

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Amerika, haksız ve mesnetsiz ‘yaptırım’ tehdidiyle Türk halkına, iş dünyasına istemediği hiçbir şeyi yaptıramayacak.”

– “ABD’nin korkusu Türkiye’nin yeni küresel dengedeki rolüyse, biz aklıselimle mücadele etmeyi ve yolumuzda ilerlemeyi biliriz.”

02.08.2018 – İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, ABD’nin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik yaptırım kararına ilişkin, “Türkiye, bu krizden daha güçlenerek çıkacaktır. Eğer ABD müttefiklik sözde kalsın istiyorsa, asıl bedeli sonunda kendileri öder. Türk iş dünyası olarak devletimizin, iki bakanımızın arkasındayız” dedi.

Avdagiç, şunları söyledi:

“ABD’nin rahatsız olduğu konu bağımsız Türk yargısıysa, bu tehditkar dilden biz daha rahatsızız. ABD’nin korkusu Türkiye’nin yeni küresel dengedeki rolüyse, biz aklıselimle mücadele etmeyi ve yolumuzda ilerlemeyi biliriz. Amerika haksız ve mesnetsiz yaptırım tehdidiyle, Türk halkına, iş dünyasına istemediği hiçbir şeyi yaptıramayacak. Türkiye, anlayacakları dilden konuşacak; kurulan bütün tuzakları aştığı gibi bunu da aşacaktır. Türk iş dünyası olarak ABD’den beklentimiz, Türk yargısının yapacağı yargılamanın sonuçlarına itibar etmesidir. Skandal yaptırım kararı hem uluslararası hukuka hem devletler arası güven ilişkilerine aykırıdır. ABD’nin bir müttefik olarak hareket edeceğine inanmak istiyoruz.”

 

İTO Başkanı Avdagiç: Şimdi Atak Sırası Kongre Turizminde

‘Şimdi atak sırası kongre turizminde’

İTO ve ICVB Başkanı Avdagiç:

– “2023’te turist başına 1000 dolar gelir hedefini, kongre turizmi endüstrisinde atakla yakalayacağız. Çünkü üst segment turisti büyük kongreler getirecek. Şimdi atak sırası kongre turizmindedir.”

– “2019 ve 2020’ye bakınca Bahçe Bitkileri Kongresi’ne 4 bin, Gastroentoroloji Kongresi’ne 6 bin, Perinatal Tıp Kongresi’ne 3 bin 200, Uluslararası Coğrafya Kongresi’ne ise 2 bin 900 delege bekleniyor.”

01.08.20118 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Bu yılın ilk yarısında Türkiye’ye gelen her turist ortalama 636 dolar harcadı. 2023’te turist başına 1000 dolar gelir hedefini, kongre turizmi endüstrisinde atakla yakalayacağız. Çünkü üst segment turisti büyük kongreler getirecek. Şimdi atak sırası kongre turizmindedir” dedi.

Bu yılın ilk yarısında Türkiye’ye gelen turist sayısının yüzde 30 artışla 16 milyona ulaştığını hatırlatan Başkan Avdagiç, şöyle devam etti:

“Turist sayısının yanı sıra Türkiye’nin turizm geliri de yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30.1 artarak 7 milyar doları aştı. Türkiye turist sayısında anlamlı bir başarıya imza atmıştır. Türk turizmcisi, kararlı ve rekabetçi bir tarzda hareket etmiş, muhteşem bir coğrafyayı, mükemmel bir hizmetle birleştirerek, misafirlerine güven dolu bir tatil yaşatmıştır. Bu başarı, istikrarla turizme yatırım yapan müteşebbislerimizin başarısıdır. Bu başarının alkışlanması, daha da büyümesini sağlayacaktır. İnanıyorum ki, bu ivmeyi koruduğumuz sürece, turizm Türkiye’nin kritik bir döviz kaynağı ve cari açığın önemli bir ilacı olacaktır. Yakalanan bu başarı, çalışma azmimizi daha da artırmalı. Turistlerin kişi başı 636 dolar olan ortalama harcamasını çok daha üst seviyelere çekmeliyiz. Türkiye’nin bu potansiyeli var. Geliri artırıcı çalışmalar noktasında kongre turizmi öncü olacaktır.”

Avdagiç, iş dünyasının geleceğe dair planlarının en önemli göstergelerinden birinin kongre turizmi olduğunu vurguladı. Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ve vakfın iktisadi işletmesi olan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun (ICVB) başkanlığını yapan Şekib Avdagiç, kongre turizmi endüstrisi uzun vadeli planlamalar gerektirdiğinden, olumlu gelişmelerin istatistiklere yansımalarını önümüzdeki süreçte göreceğimizi kaydetti. Avdagiç, “İnanıyoruz ki İstanbul, iş dünyası ve turizm örgütlerinin güç birliği ile dünya kongre destinasyonları sıralamasında ilk 10’daki yerini önümüzdeki birkaç yıl içinde yeniden alacaktır” dedi.

YAKLAŞAN BÜYÜK KONGRELER

Türkiye’de yapılacak uluslararası kongrelere dikkati çeken Avdagiç, şu bilgileri verdi: “Bu yıl Uluslararası Haritacılar Federasyonu Dünya Kongresi’ne 2 bin 320, Uluslararası Girişimcilik Kongresi’ne ise 3 bin 800 kongre delegesi katıldı. 2019 ve 2020’ye bakınca Bahçe Bitkileri Kongresi’ne 4 bin, Gastroentoroloji Kongresi’ne (GASTRO 2019) 6 bin, Perinatal Tıp Kongresi’ne (WCPM) 3 bin 200, Uluslararası Coğrafya Kongresi’ne (IGU) ise 2 bin 900 delege bekleniyor. Öncü işaretler bize söylüyor ki, bu yıl tatile Türkiye’ye gelecek birçok yabancı misafirimiz, sonraki yıllarda kongre turizmine de olumlu etkilerde bulunacaktır. Kongrelerin hazırlık süreçlerinin ve programlarının en az birkaç yıl önceden yapıldığını düşünürsek, olumlu etkileri 2023’e kadar yayılacak bir sürece giriyoruz.”

 

İTO Başkanı Avdagiç TBMM Başkanlığına Seçilen Binali Yıldırım’ı Tebrik Etti

12.07.2018 – İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na seçilen Binali Yıldırım’ı tebrik etti.

İTO Başkanı Avdagiç, şunları söyledi: “Sayın Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve ardından parlamenter sistemin son Başbakanı olarak ülkemiz için kritik görevlerde bulunmuştur. Bu görevlerin en önemlilerinden biri de 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi sırasında göstermiş olduğu vakur duruşudur.

Sayın Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk TBMM Başkanı seçilerek, şimdi tarihi bir vazifeyi daha üstlenmiştir. Sayın Binali Yıldırım’ı tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı yeni yasama döneminin milletimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.”

 

İTO Başkanı Avdagiç: Yeni Kabineden Üç Kritik Beklentimiz Var

10.07.2018 – YENİ SİSTEMİN İLK KABİNESİ

İTO Başkanı Avdagiç:

– “İş dünyası olarak yeni kabineden üç kritik beklentimiz var. Kurlarda oynaklığın bitmesi, işletme faizlerinin makul seviyelere inmesi ve kaliteli büyüme. Kısa sürede bu üç öncelikli beklentimizin başarıyla hayata geçirileceğine inanıyoruz.”

– “2023 vizyonuna ulaşmak için önümüzde tam beş yılımız var. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, yeni kabinenin coşkusuyla 2023 hedefleri için yere sağlam basma, koşma vakti.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ekonomide yeni bir denge kurulduğunu belirtti. Avdagiç, “İş dünyası olarak, yeni hükümet sisteminin sağladığı gücü maksimum ölçüde kullanacak bir ekibin iş başına getirildiğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Avdagiç, ekonominin profesyonel ellere bırakılmasının iş dünyasının cesaretini artırırken, potansiyel riskleri de ortadan kaldıracağını vurguladı. Avdagiç, “Yeni hükümet sistemiyle kabineyi destekleyecek politika kurulları, ofisler ve başkanlık birimleri de devreye girecek. Böylece Türkiye tüm güçleriyle birlikte harekete geçecek, Türkiye’de artık değer üretmeyen hiçbir mekanizmaya yer kalmayacak” dedi.

Avdagiç, şunları söyledi: “2023 vizyonuna ulaşmak için önümüzde tam beş yılımız var. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, yeni kabinenin coşkusuyla 2023 hedefleri için yere sağlam basma, koşma vakti. Bundan sonra reel sektörün üretim maliyetlerine olumlu yansıyacak her türlü tedbir iş dünyasına ciddi bir destek olacak. İş dünyası olarak yeni kabineden üç kritik beklentimiz var. Kurlarda oynaklığın bitmesi, işletme faizlerinin makul seviyelere inmesi ve kaliteli büyüme. Kısa sürede bu üç öncelikli beklentimizin başarıyla hayata geçirileceğine inanıyoruz.”

Şekib Avdagiç, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde heyecan veren projelere öncülük eden Sayın Berat Albayrak’ın Maliye ve Hazine Bakanlığı görevine gelmesi istikrar ve tecrübe anlamına geliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na Mustafa Varank’ın atanması yine heyecan verici bir seçim. Yeni heyecan, yeni coşkuyla Türkiye’nin büyük hedeflere koşacağından eminiz” değerlendirmesinde bulundu.

İTO CAMİASINDAN İSİMLER

Avdagiç, yeni kabinede İstanbul Ticaret Odası camiasında görev yapmış isimlere dikkati çekerek, “Ticaret Bakanlığı’na uzun yıllardır tanıdığımız, camiamızdan bir ismin Ruhsar Pekcan’ın gelmesi, iş dünyamız için güven demek. Sayın Pekcan, İTO çatısı altında TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu’nda (İKGK) başarılı çalışmalara imza attı. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca da İTO camiasının yakından bildiği bir isim. Sayın Koca, İTO Sağlık İhtisas Komitesi’nde başarıyla görev yapmıştı. Yine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da İstanbul iş dünyasının ve turizmin önde gelen simaları arasında yer alıyor” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesi açıklandı

İTO Başkanı Avdagiç:

– “Ekonomi idaresi kaptan köşküne çıktı”

– “Kabinede iş dünyasını yakından tanıyan isimlerin bulunması, hem iş alemi için hem Türkiye ekonomisi için büyük kazanımdır”

09.07.2018 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bugün yemin ederek göreve başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederek, başkanlığında göreve başlayan kabine üyelerine de başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin politik hayatında yeni bir dönemin başladığını hatırlatan Avdagiç, “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ndeki teknik hakimiyetinin Türkiye’ye kazanç olarak yansıyacağına eminim. Bana göre bunun ilk işareti de ekonomiyle ilgili bakanlıklara yapılan atamalarla kendini gösterdi. Ekonomiyle ilgili yapılan atamalar, iş dünyası olarak bize güven verdi. Bu isimlere bakarak ekonomi idaresinin kaptan köşküne çıktığını söyleyebilirim” dedi.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Kabinede iş dünyasını yakından tanıyan isimlerin bulunması, hem iş alemi için hem Türkiye ekonomisi için büyük kazanımdır” diye konuştu.