Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri İstanbul Sabi...

İstanbul Sabiha Gökçen Terminal Binası 10 Yaşında

İstanbul Sabiha Gökçen Terminal Binası 10 Yaşında

Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın ise 12’nci büyük havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete açtığı mevcut terminal binasında bugüne kadar geçen 10 yıllık süreçte yaklaşık 240 milyon yolcuyu ağırladı. 10 yılda yolcu sayısını 6 kat artıran İSG, bu hızlı büyümeye cevap verebilmek için şimdi de yeni bir terminal binası inşa ederek toplam yolcu kapasitesini senelik 65 milyona çıkarmayı hedefliyor.

31.10.2019 – Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın ise 12’nci büyük havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın terminal işletmecisi İSG tarafından 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete sokulan terminal binası, 10 yılını geride bırakıyor. Türk sivil havacılığının en önemli yatırımlarından biri olan Sabiha Gökçen Havalimanı terminali geride bıraktığımız 10 yılda yaklaşık 240 milyon misafire ev sahipliği yaptı. 2009 yılı sonunda 6.6 milyon yolcuyu ağırlayan Sabiha Gökçen Havalimanı, 10 yılda yolcu sayısını 6 kat artırarak 2019 yılı sonunda 36 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyor.

Geride kalan 10 yıllık sürede 2009-2015 yılları arasında art arda 7 sene Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı olma unvanını da elde eden Sabiha Gökçen Havalimanı, yine bu 10 yıllık süre zarfında yurtiçinde ve yurtdışında onlarca ödülün de sahibi oldu. Hizmete girdiği 2009 yılında 34 milyon yıllık yolcu kapasitesi bulunan yolcu terminali, 31 Temmuz 2018 tarihinde hizmete giren iç hatlar ek binası ile birlikte bu kapasitesini yıllık 41 milyona çıkarırken, toplam terminal alanı da 205 bin metrekareye ulaştı İç hatlar yolcu sayısı açısından Türkiye’de ilk sırada bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan halen yurtiçinde ve yurtdışında toplam 170 ayrı noktaya uçuş yapılıyor.

Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı terminal binası 8.0 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Terminal binası bu özelliği sayesinde dünyaca ünlü bilim dergisi Popular Science tarafından dünyada depreme en dayanıklı ve en güvenli 5 binadan biri seçildi. Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmecisi İSG, 2011 yılında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından aldığı sertifika ile Türkiye’nin ilk engelsiz havalimanı kuruluşu olma özelliğine de sahip.

Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“İstanbul’un dünyaya açılan kapısı Sabiha Gökçen Havalimanı terminal binasının 10 yılı rekorlar, başarılar ve ödüllerle dolu. Bundan sonraki süreçte tüm bu başarıların üstüne yenilerini eklemeyi ve yepyeni başarı hikâyeleri yazmayı amaçlıyoruz. İstanbul Havalimanı’nın açılması ve Atatürk Havalimanı’nın kapanması ile birlikte artık İstanbul’un şehir havalimanı kimliğine kavuştuk. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da misafirlerimizi sevdiklerine ve hayallerine yakınlaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

Sabiha Gökçen yolcularına zaman ve konfor kazandıracak yeni teknolojilere yatırım yapmayı sürdürdüklerini belirten Göral, şu bilgileri verdi:

“Güvenlik girişinden itibaren check-in, pasaport kontrolü ve gate bölgelerinde hayata geçirdiğimiz teknolojik ve inovatif yatırımlarla misafirlerimize artık daha hızlı ve daha güvenli seyahat imkânı sunuyoruz. İstanbul’un şehir havalimanı olarak, artan yolcu sayımıza en iyi şekilde hizmet verebilmek açısından bizim için büyük önem arz eden ikinci pistimizin ve metro bağlantısının 2020 yılında hizmete girmesini heyecan ve sabırsızlıkla bekliyoruz. Tüm bunların yanında 2020 yılında önemli bir başka hedefimiz de, yolcu kapasitemizi yıllık 41 milyondan 65 milyona çıkartacak olan yeni terminal binamızın temelini atmak olacak. İSG olarak Türkiye’nin 2023 vizyonuna uygun şekilde, sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da Türkiye’nin güçlü bir havacılık markası olmak için çalışmalarımız aralıksız devam edecek.”

 

Sabiha Gökçen Havalimanı, Teknolojilerinin Güncellenmesi İçin SITA ile İş Birliği Yapıyor

19.03.2019 – Avrupa’nın en büyük 12’nci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen, geniş ölçekli operasyonlarının her yönüyle daha iyi yönetilmesini sağlayacak bir teknoloji güncellemesi için küresel bilişim teknolojileri sağlayıcısı SITA ile anlaştı.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, havaalanı operasyonlarının her yönüyle yönetilmesi amacıyla SITA Havaalanı Yönetim Çözümü ile yeni bir iş birliğine imza atıyor. Hayata geçirilen iş birliği kapsamında SITA, havaalanı operasyonlarını daha iyi öngörmesi, planlaması ve kontrol etmesi için, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın gerçek zamanlı verilere erişmesini sağlamak amacıyla mevcut Havaalanı Yönetim Çözümünün (AMS) yeni versiyonunu kuracak. Bu güncelleme sayesinde havalimanının kaynak yönetimi sisteminin otomasyona geçirilmesi de önemli değişikliklerden biri olacak. Bu sayede donanım ve personel gibi kaynakların doğru olarak otomatik belirlenmesi, bir uçağın kapıya yanaşması gibi önceden kurgulanmış senaryolara göre doğru zamanda doğru yerlere sevk edilmesi sağlanacak.

SITA, terminal genelindeki 436 adet ekranla çalışan Uçuş Bilgi Görüntüleme Sistemi’ni son versiyona yükselterek yolcuların her adımda bilgilenmesini sağlayacak. Havayollarının aynı check-in ve boarding altyapılarını paylaşabildiği 200’den fazla ortak kullanımlı terminal donanımı (CUTE) da yenilenecek. SITA BagManager (Bagaj Yönetim Sistemi) çözümü, gidişte 7 milyonu ve gelişte 5 milyon adedi aşkın bagajın işlendiği havaalanında, her bagajı yolculuğu boyunca takip etmeyi kolaylaştırıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren İSG CEO’su Ersel Göral, “Genişleme programımız kapsamında teknolojilerin akıllı kullanımı, yeni altyapımızdan maksimum faydalanmamızı sağlayacak. Müşterilerimize dünya standartlarında hizmet sunarken havayolu müşterilerimize de kendi operasyonlarını daha verimli bir şekilde yönetmede destek verecek. SITA’nın Havaalanı Yönetim Çözümü, uçakların zamanında kalkması, yolcuların terminallerimizde akışını yönetmek ve yolcularımızın seyahatlerini daha da kolaylaştırmak gibi hedeflerimizi gerçekleştirmede kilit rol oynayacak” diye konuştu.

SITA Orta Doğu, Hindistan ve Afrika Başkanı Hani El-Assaad ise şöyle konuştu: “SITA olarak odağımız daima havaalanı işletmecilerine altyapılarını hem optimal hem müşterilerin daha sorunsuz yolculuklar yapmasını sağlayacak şekilde daha iyi yönetmelerine yardımcı olacak teknoloji çözümlerini sunmaktır. Dünyanın en hareketli ve en ikonik havalimanlarından biri olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na bu hizmeti vermeye devam etmekten büyük gurur duyuyoruz.”

 

Sabiha Gökçen Havalimanı 2 Bin 800 Kişi Kapasiteli Cami Projesinin Temelini Attı

13.03.2019 – Avrupa’nın en büyük 12. havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, artan yolcu sayısını dikkate alarak hayata geçirdiği ve yaklaşık 3 bin kişinin aynı anda ibadet etmesine imkân veren Sabiha Gökçen Havalimanı Camii’ni bu yılsonunda hizmete sokmayı planlıyor. Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyacak caminin temel atma törenine Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Ulaştırma eski Bakanı Ahmet Arslan, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, İstanbul Vali Yardımcısı Necip Çakmak, Malaysia Airports Holdings Berhad Yönetim Kurulu Başkanı Tan Sri Zainun Ali, İSG Yönetim Kurulu Başkanı Dato’ Mohd Izani bin Ghani ve İSG CEO’su Ersel Göral’ın yanı sıra iş, siyaset ve bürokrasi dünyasından önemli isimler katıldı.

Yolcu sayısı açısından Türkiye’nin en büyük 2’nci, Avrupa’nın ise en büyük 12. havalimanı konumunda olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda inşa edilecek camii için temel atma töreni düzenlendi. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda inşa edilecek camii hizmete girdiğinde toplam 2 bin 800 kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak sağlayacak. Toplam 2.035 metrekare kapalı alana sahip olacak camii, Selçuklu mimarisinden esinlenerek tasarlandı. Caminin 2019 yılı içerisinde tamamlanarak ibadete açılması hedefleniyor. Terminal hâlihazırda, 24 saat boyunca misafirlerine hizmet veren 4’er adet kadın ve erkek mescidi bulunuyor.

Temel atma töreninde bir konuşma yapan AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, “Bugün burada Sabiha Gökçen Havalimanı’nda çok güzel ve hayırlı bir hizmetin başlangıcı için beraberiz. Yıllardır yaptığımız çalışmaların verdiğimiz mücadelenin böyle güzel sonuçlar ile görülmesi bizi çok mutlu ediyor. Türkiye için İstanbul için gece demeden gündüz demeden yaptığımız çalışmaların meyvelerini bir bir topluyoruz. İstanbul büyüdükçe Türkiye büyüyecek. Sabiha Gökçen Havalimanı büyüdükçe havacılık sektörümüz daha da büyüyecek. Sabiha Gökçen Havalimanı inşa edildiğinde, biz daha göreve gelmeden önce burada in cin top oynuyordu. Ne uçak vardı, ne de yolcu. 2002 senesinde sadece 47 bin yolcu Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanmıştı. Bugün geldiğimiz noktada 34 milyonu aşmış bulunuyor. Bu çok önemli bir şey. 34 milyon yolcu demek Avrupa’da 12’inci büyük havalimanı demek. Sabiha Gökçen sıfırdan 15 sene içerisinde Avrupa’nın en büyük 12’inci havalimanı oldu. Daha da gelişecek. İkinci pistini devreye aldığımızda çok daha büyük kapasiteye ulaşmış olacağız” dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı metrosunun önümüzdeki yıl tamamlanacağını belirten Yıldırım, “İstanbul gibi burası da artık kabuğuna sığmıyor. Sürekli büyüyor. Biz de bu büyümeye paralel olarak ihtiyaçlarını görüyor ve gerekli tedbirleri alıyoruz. Havalimanları için en büyük konu ulaşımdır. Ulaşım ile ilgili metro inşaatımız hemen burada devam ediyor. Metro inşaatı önümüzde ki yıl inşallah tamamlanmış olacak. Böylece havalimanının sadece özel araçlar ile değil, servis ve otobüsler ile değil aynı zamanda raylı sistem ile şehirle entegrasyonunu sağlamış olacağız. İleri ki yıllarda sadece güney aksı değil, kuzey aksında da metro hattı ile bu havalimanını besleyeceğiz.
Sabiha Gökçen Havalimanı Anadolu Yakası’nın en büyük varış noktası olarak büyümeye devam edecek. Tabi tüm bunları yaparken insanlarımızın manevi ihtiyaçlarını da ihmal etmemiz söz konusu değil. Dolayısıyla havalimanlarımızı camilerimiz ile süslemek esasında bizim medeniyetimizin bizim inancımızın bir gereği ile olmakla birlikte aynı zamanda buraya gelen giden yolcuların temel ihtiyaçlarını ibadet ihtiyaçlarını karşılamaları için de ciddi bir imkandır. Bunu alelade kapalı bir alan yapmak değil, zengin kültürümüzü, geleneğimizi, Selçuklu mimarimizin örneklerini de bu eserde ortaya koymuş olacağız. Çünkü havalimanına gelen insanlar o ülke hakkında ilk intibalarını oluştururlar. O yüzden de böylesine güzel bir cami, böylesine güzel bir eser Sabiha Gökçen Havalimanı için gerekliydi. Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisinin bu konuda gösterdiği gayret ve istekten dolayı da teşekkür ediyorum” dedi.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, İstanbul sizi hiçbir zaman yatırımınızdan dolayı mahcup etmeyecek. İşinizi aşınızı büyütmeye bu dünya şehri İstanbul’da devam edeceksiniz. Bundan emin olabilirsiniz. İleride inşallah bu şehrin yönetiminde de söz sahibi olduğumuzda her zaman uluslararası yatırımcılara İstanbul’un ekonomisine katkı sağlayacak, İstanbul marka şehir olmasına yardımcı olacak her türlü girişime ve yatırıma tamamen kapılarımız açık olacak. Destekçisi olacağız. Caminin çok hızlı bir şekilde yapılarak, bu yıl sonunda tamamlanacak olması çok güzel bir haber. Aynı zamanda bu caminin Atatürk Havalimanı’ndan, Esenboğa Havalimanı’ndan farklı bir özelliği var. O da içeride havalimanı terminali ve otopark ile bağlantısının kuruluyor olması. Bu da güzel düşünülmüş bir şey. Bu bakımdan emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum. Bugün attığımız temelin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.“

Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) Yönetim Kurulu Başkanı Tan Sri Zainun Ali ise konuşmasında, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın 11 yıl önce yüzde 20 hissesini alarak, Türkiye ekonomisine ve Türk havacılık sektörüne olan güvenlerini ortaya koyduklarını belirterek şunları söyledi: “31 Aralık 2014 tarihinden itibaren İSG’nin tüm hisselerini satın alarak, bu güçlü ülkeye olan güvenimizi daha da yukarıya taşıdık. Türkiye ekonomisinin en önemli varlıklarından biri olan İstanbul Sabiha Gökçen, turizm, ulaştırma ve havacılık sektörlerinde üstlendiği rolü başarıyla yerine getirmeye devam ediyor. Bu çerçevede, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan bir stratejik konuma sahip olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, 2018 yılında 34.1 milyon yolcu ağırladı. İstanbul Sabiha Gökçen için önemli bir yatırım olan ve bu yılsonunda açılması beklenen ikinci pistle birlikte havalimanı kapasitemizin ikiye katlanacağını öngörüyoruz. Ayrıca, bu yıl içinde hizmete girmesi planlanan metro bağlantı yatırımı da tamamlandığında Sabiha Gökçen, İstanbul’un şehir havalimanı olma konusunda önemli bir adım daha atmış olacak. Malaysia Airports Holdings Berhad olarak, işlettiğimiz tüm havalimanlarında misafirlerimizin mutluluğu, bizim mutluluğumuz olmuştur. Bugün burada temelini attığımız cami projesini de, yine bu felsefemizin bir sonucu olarak görüyor ve kabul ediyoruz. İstanbul’a böyle kalıcı bir eser kazandıracak olmak da bizi ayrıca mutlu ediyor.”

Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral, konuşmasında 11 yıl önce işletmesini devraldıkları Sabiha Gökçen Havalimanı’nın, bu süre zarfında istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdiğini belirtti. Bu büyümeye paralel olarak yolcu dostu havalimanı kimliğiyle cami projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Göral, “Bugün temel atma törenimizi şereflendiren Sayın Binali Yıldırım Bey’in Ulaştırma Bakanlığı döneminde temeli atılan ve 31 Ekim 2009 tarihinde açılışı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen havalimanı terminal binamız, 11 yıl boyunca 200 milyonun üstünde yolcuyu ağırladı. Geçtiğimiz 2018 yılında ulaştığımız 34.1 milyon yolcu sayısı ile Avrupa’da 12’nci büyük havalimanı olduk. Bugün geldiğimiz noktada Türk sivil havacılığının en önemli oyuncularından biri olan Sabiha Gökçen Havalimanı’nda terminal işletmecisi olarak temel amacımız, yolcu memnuniyetini her zaman en yüksek seviyede tutmak oldu. Bu çerçevede misafirlerimizin tüm ihtiyaçlarına cevap vermek adına 11 yıl boyunca önemli adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz” dedi.

 

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Yolcu Sayısı 34 Milyonu Geçti!

15.01.2019 – Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2018 yılında yolcu sayısını % 9 oranında artırarak, 34 milyon sınırını geçti.

2018 yılında dış hat yolcu sayısı 13, iç hat yolcu sayısı ise % 7 oranında arttı.

Yolcu sayısı açısından Türkiye’nin en büyük 2’nci, Avrupa’nın ise en büyük 13’üncü havalimanı konumunda olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, geride bıraktığımız 2018 yılında yolcu sayısını yüzde 9 artırdı ve toplam 34 milyon 58 bin 917 misafirine ev sahipliği yaptı. Geçen yıl bu rakam 31 milyon 316 bin 109 olarak gerçekleşmişti. Öte yandan 2017 yılında 10 milyon 338 bin 816 olarak gerçekleşen dış hat yolcu sayısı ise 2018’de yüzde 13 oranında arttı ve 11 milyon 671 bin 870 olarak kayıtlara geçti. Geçen yıla göre iç hat yolcu artışı ise yüzde 7 oldu ve 22 milyon 387 bin 47 olarak gerçekleşti.

Öte yandan 2018 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçuş yapan yolcu uçağı sayısında toplamda yüzde 7 oranında bir artış elde edildi ve toplam yolcu uçağı sayısı 222 bin 985 oldu. Dış hat uçuşu yapan yolcu uçağı sayısı 2018 yılında yüzde 10, iç hat uçuşu yapan yolcu uçağı sayısı ise yüzde 5 oranında arttı.

2018 yılı yolcu rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral, şunları söyledi:

“2018 yılı bizim için rekorlar, başarılar ve ödüllerle dolu bir yıl oldu. Terminal işletmesini devralmamızın 10’uncu yıl dönümünde yolcu sayımızı 34 milyonun üstüne çıkartarak geçen yıla göre yüzde 9 oranında bir büyüme elde ettik. Ayrıca uluslararası yolcu sayısında da çift haneli büyüme elde ederek dış hat yolcu sayısını yüzde 13 oranında artırdık. 31 Temmuz 2018’de iç hatlar ek terminal binamızı hizmete soktuk. Sosyal sorumluluk projemiz ödüller aldı, almaya da devam ediyor. Tüm bunları ortaya koyduğumuz zaman 2018’i bizim için 10’uncu yıla layık bir dönem olarak değerlendiriyoruz.

Şimdi 2019 yılında tüm bu başarıların üstüne yenilerini eklemeyi ve yepyeni bir hikaye yazmayı amaçlıyoruz. İstanbul Havalimanı’nın açılması ve Atatürk Havalimanı’nın kapanması ile birlikte artık İstanbul’un şehir havalimanı kimliğine kavuşacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da misafirlerimizi sevdiklerine yakınlaştırmaya devam edeceğiz. Bu yıl içinde hem metro bağlantısının devreye girmesi, hem de 2. pistimizin bitmesi ile birlikte hem kapasitemizi, hem de kolay ulaşılabilirliğimizi tamamlamış olacağız. Bir yandan da terminalimizde yolcularımıza zaman kazandıracak hamlelerimiz olacak. Güvenlik girişinden itibaren check-in, pasaport kontrolü ve gate bölgelerinde hayata geçireceğimiz teknolojik ve inovatif yatırımlarla misafirlerimize artık daha hızlı ve daha güvenli seyahat imkanı sunacağız.

Ancak tüm bunların yanında 2019 yılındaki önemli bir başka hedefimiz, yeni terminal binamızın temelini atmak olacak. 2020 yılında tamamlanmasını öngördüğümüz yeni terminal binamızla toplam yolcu kapasitemizi yıllık 41 milyondan 65 milyona çıkartacağız. Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedeflerine ulaşma yolunda Türk sivil havacılığının önemli bir oyuncusu olarak var olmaya devam edecek.”

 

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Milli Gelire Büyük Katkı !

25.11.2018 – İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (İSG) Türkiye ekonomisine bugünkü ve gelecekteki katkısı detaylı bir araştırma ile ortaya konuldu. İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen ekonomik etki analizine göre, İSG yolcu sayısı ve kargo taşımacılığına göre doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı 45 bin istihdamın yanı sıra yaklaşık 23 milyar TL katma değerle gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 1’lik kısmının yaratılmasına katkıda bulunuyor. 2023 yılına kadar 75 bin istihdam ve 44 milyar TL katma değer yaratması öngörülen İSG’nin bu büyüklüklerle GSYİH’ya katkısının yüzde 1,5’lik kısma erişmesi bekleniyor.

Güçlü yatırımları sayesinde elde ettiği yolcu artış oranları ve sağladığı istihdamla, sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da birçok başarı elde eden İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (İSG), Türkiye ekonomisine bugünkü katkısı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 1’i olarak hesaplandı. Türkiye’nin önde gelen araştırma şirketlerinden İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından yapılan ekonomik etki analizine göre, İSG 2015 yılı yolcu ve kargo gerçekleşmelerine göre doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı 45 bin istihdamın yanı sıra yaklaşık 23 milyar TL katma değerle Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 1’lik kısmının yaratılmasına katkıda bulunuyor.

Avrupa Hava Seyrüseferi Emniyeti Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) 2017 yılında yayınladığı uzun vadeli havayolu trafik trendleri raporu esas alınarak yapılan analizler, İSG’nin katkısının 2023 yılında ise 75 bin istihdam ve 44 milyar TL katma değerle GSYİH’nın yüzde 1,5’luk kısmına erişeceğini gösteriyor.

Uluslararası alanda kabul görmüş bir araştırma metodolojisiyle gerçekleştirilen ekonomik etki analizi, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın işleyişine bağlı doğrudan, dolaylı ve tetikleyici ekonomik etkinin toplamına dayanıyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmecisi İSG’nin CFO’su Fikret Cömert, yolcu sayısı açısından Türkiye’nin en büyük 2’nci, Avrupa’nın ise 13’üncü havalimanı konumunda olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yeni yatırımlarla birlikte Avrupa’nın önemli havalimanları arasında hızla yükseldiğini belirterek, “İSG olarak gerçekleştirdiğimiz yatırımların, GSYİH’ya yaptığı katkının yanında, ekonomik bütüne çok daha geniş etkileri bulunuyor. Örneğin, havacılık ve turizm sektörünü kapasite ve kalite olarak geliştirmesi, dış ticareti kolaylaştırması, ülkemizin daha fazla dış yatırım çekmesini de desteklemiş ve hızlandırmış oluyoruz. Tüm etki alanlarımızla yaptığımız katkılarla Türkiye ekonomisine verdiğimiz destek bizim için büyük gurur ve motivasyon kaynağıdır. Ülkemize değer yaratmak üzere bundan sonra da çalışmalarımızı aynı gayret ve inançla sürdüreceğiz” dedi.

Türk sivil havacılığının son 15 yılda kazandığı ivmenin artarak devam edeceğini, bu doğrultuda İSG olarak, İstanbul’u küresel bir hava taşımacılığı bağlantı merkezi haline getirme hedefine katkı sağlamak üzere yatırımlarına devam edeceklerini belirten Cömert, şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki havalimanları bu yıl toplamda 200 milyon yolcuyu hedefliyor. Geçen sene bu rakam 165 milyonlardaydı, bu sene 200 milyon yolcuyu zorlayacağız. İstanbul yeni havalimanıyla birlikte bu büyüme çok daha hızlı bir ivme kazanacak. İSG, hâlihazırda 34 milyon yolcuya tek pistte, tek terminalde ve tek çatı altında hizmet veriyor. 2019 yılı sonunda ikinci pistin de tamamlanmasıyla hava trafiği kapasitesini ikiye katlayacağız. Mevcut terminalin yanına yapılacak ikinci terminalin inşaatına da 2019’da başlamayı hedefliyoruz. Bu yatırımla birlikte sürdürülebilir büyüme planlarımızı bir adım daha ileriye taşımış olacağız.”

İstanbul Ekonomi Danışmanlık Yönetici Ortağı Sinan Ülgen ise ekonomik etki analizi çalışmasının sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi: “Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Türkiye’nin ve İstanbul’un hava taşımacılığı alanındaki iddialı hedeflerinin gerçekleştirilmesinde önemli bir role sahiptir. İSG, İstanbul’u Türkiye’nin ilk çok havalimanlı şehri yapmasının yanı sıra İstanbul’u küresel bir hava taşımacılığı bağlantı merkezi haline getirme hedefine katkı sağlamaktadır. Bu haliyle İSG, Atatürk havalimanından sonra Türkiye’nin ikinci en yoğun havalimanıdır. Ancak, hızlı büyüyen pazara hizmet verebilmek için kapasite limiti de göz önüne alındığında İSG’nin genişlemesi de kaçınılmazdır. Nitekim senaryolaşan büyüme tahminlerine bakıldığında, İSG’nın mevcut kapasitesi ekonomik faydaların elde edilmesi açısından yetersiz kalmaktadır. O nedenle ekonomik etki analizinde yer verilen daha iddialı ekonomik artı değerin oluşabilmesi için, bir kapasite artışı gerçekleştirilmesi gerekeceği görülmektedir. Yüksek Büyüme Senaryosunda bu yatırımın 2020 yılında, Baz Senaryoda ise 2021 yılında tamamlanması gerekmektedir.”

 

Sabiha Gökçen’in Yolcu Sayısı İlk 9 Ayda 26 Milyon Sınırına Dayandı

10.10.2018

İstanbul Sabiha Gökçen’in Yolcu Sayısı İlk 9 Ayda 26 Milyon Sınırına Dayandı 

Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, bu yılın ilk 9 ayında yolcu sayısını geçen yıla göre % 11 oranında artırarak, toplam 25.9 milyon kişiye ev sahipliği yaptı.

13.09.2018 – Yolcu sayısı açısından Türkiye’nin en büyük 2’nci, Avrupa’nın ise en büyük 13’üncü havalimanı konumunda olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, bu yıl boyunca yakaladığı çift haneli büyüme oranını ilk 9 ayın sonunda da devam ettirdi. Geçen yılın Ocak-Eylül döneminde yaklaşık 23.4 milyon yolcunun geçiş yaptığı İstanbul Sabiha Gökçen’den bu yılın aynı döneminde 25.9 milyon yolcu geçiş yaptı. Buna göre ilk 9 ayda yolcu artışı % 11 oldu. Bu yılın ilk 9 ayında dış hat yolcu sayısı geçen yıla göre % 12 artışla yaklaşık 8.7 milyon olurken, iç hat yolcu sayısı da % 10 oranında artarak yaklaşık 17.2 milyon oldu. Aynı dönemde havalimanından iniş ve kalkış yapan uçak sayısı ise % 7 oranında artarak, 168.360 olarak gerçekleşti.

Öte yandan sadece Eylül ayında ise İstanbul Sabiha Gökçen’i toplam 3 milyon 66 bin 403 kişi kullandı. Eylül ayında yolcu artışı geçen yıla göre % 4 oldu. Bu artış yine sadece Eylül ayında dış hat yolcularında % 7, iç hat yolcularında ise % 3 olarak gerçekleşti.

İlk 9 aylık yolcu rakamları hakkında açıklamalar yapan Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral, şunları söyledi: “2018 yılına girerken hedefimiz bu yılı çift haneli büyüme rakamı ile tamamlamaktı. Yılın ilk 3 çeyrek rakamlarına baktığımız zaman bu hedefimize ulaşmış olduğumuzu görüyoruz. Bizi mutlu eden bir başka gelişme de dış hat yolcu sayımızda ilk 9 ayda elde ettiğimiz yüzde 12’lik büyüme. Yoğun yaz sezonunu başarıyla geride bıraktık. Amacımız bu ivmeyi yılın geri kalan bölümünde de korumak ve 2018 yılı hedeflerimize ulaşmak.”

 

İSG CEO’su Ersel Göral: “Sabiha Gökçen Havalimanı 10 Yılda 9 Kat Büyüdü”

13.09.2018 – Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG) turizm ve havacılık sektörünün öncü kuruluşlarını ağırladı. Toplantıya İSG CEO’su Ersel Göral, İSG Yönetim Kurulu Üyesi Dato Azmi Murad, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir katıldı.

İSG CEO’su Ersel Göral toplantıda yaptığı konuşmada, yeni açılan iç hatlar terminal ek binasının yanı sıra ikinci pist ve metro projesi ile İSG’nin yolcu sayısında geldiği nokta hakkında bilgi verdi.10 yılda 9 kat büyüme elde ettiklerini belirten Göral, İSG’nin proje ve hedeflerini anlattı.

Qatar Airways ve Air Arabia Havayolu yetkilileri ise yaptıkları sunumlarla Sabiha Gökçen Havalimanı’nın operasyonlarında sağladığı avantajları aktardılar.

Güçlü yatırımları sayesinde elde ettiği yolcu artış oranlarıyla, sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da birçok başarı elde eden İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın terminal işletmecisi İSG, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile birlikte 12 Eylül’de Sabiha Gökçen Airport Otel’de düzenlediği toplantıda İstanbul’daki seyahat acentaları ile önemli havayolu şirketlerinden temsilcileri ağırladı. Toplantıya İSG CEO’su Ersel Göral, İSG Yönetim Kurulu Üyesi Dato Azmi Murad, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir’in yanı sıra TÜRSAB üyesi çok sayıda acente ve havayolları şirketlerinin yöneticileri katıldı.

Yolcu sayısı açısından Türkiye’nin en büyük 2’nci, Avrupa’nın ise 13’üncü havalimanı konumunda olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yeni yatırımlarla birlikte Avrupa’nın önemli havalimanları arasında hızla yükseldiğine dikkat çeken İSG CEO’su Ersel Göral, toplantıda yaptığı konuşmada, şehir havalimanı kimliğine kavuşan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kalkış oranıyla Dünya Dakiklik Ligi’nde 8’inci ve bu ligde dünyada ilk 10’a giren tek Türk havalimanı olmasının çok önemli bir başarı olduğunun altını çizdi. Göral, 10 yılda Sabiha Gökçen’in yaptığı çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Geçtiğimiz yıl 31.3 milyon yolcuya hizmet verdik. 31 milyon yolcuyla Avrupa’nın en yoğun 13’üncü havalimanı olduk. Bu da Avrupa’daki birçok başkent havalimanından daha fazla yolcuya hizmet verdiğimiz anlamına geliyor. 2017 yılında bir önceki yıla göre trafiğimizi yüzde 6 artırdık. Bu sene çift haneli bir artış öngörüyoruz. Zira Ağustos sonu itibarıyla artışımız toplamda yüzde 11. Yılsonunda muhtemelen 34 milyon yolcunun üzerine çıkmış olacağız.” 

“Dünya sivil havacılık tarihinde bir ilk”

İSG’nin işletmeyi devraldığı 2008 yılında yolcu sayısının 4.3 milyon olduğunu ve 10 yılda 35 milyona ulaştıklarının altını çizen, iç hat trafiğinde ise geçen yıl 21 milyon iç hat yolcusuyla Türkiye’de en fazla iç hat yolcusuna hizmet veren havalimanı olduklarını belirten Göral, şunları söyledi:

“10 yılda yolcu sayımızı 9 kat artırdık. Bu artış bize birçok rekoru ve başarıyı da getirdi. 2009-2016 yılları arasında 7 yıl üst üste Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı olduk. Dünya sivil havacılık tarihinde böyle bir başarı bulunmuyor.”

“İki yıl içerisinde denizaşırı uçuşları hedefliyoruz”

Sabiha Gökçen’den okyanus aşırı uçuşlar gerçekleştirme hedeflerinin olduğunu söyleyen Göral, “ Bu Kuzey Amerika da olabilir, Uzak Doğu da. Ümit ediyorum iki yıl içerisinde 8 saat üzeri bir denizaşırı uçuş başaracağız. Hedef bölgelerimiz, Kuzey Amerika, devamında Uzak Doğu ve orta-kısa vadede ise Ortadoğu, Kuzey Afrika, Rusya ve eski Sovyet Cumhuriyetleri olacak” dedi.

“İkinci terminalin inşasına 2019’da başlayacağız”

35 milyon yolcuya tek pistte, tek terminalde ve tek çatı altında hizmet veren Sabiha Gökçen’in önümüzdeki yılsonunda ikinci piste kavuşacağının müjdesini veren Göral, böylece hava trafiği kapasitesini ikiye katlayacaklarını, mevcut terminalin yanına yapılacak ikinci terminalin inşaatına da 2019’da başlamayı hedeflediklerini söyledi.

Yeni havalimanının devreye girmesiyle Sabiha Gökçen Havalimanı’nın öneminin büyük ölçüde artacağına dikkat çeken Göral, “Osmangazi Köprüsü sayesinde Bursa ile Sabiha Gökçen arasındaki mesafe artık 1 saat. Bir başka önemli yatırım da Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve ona bağlı Kuzey Marmara Otoyolu. Bu yol Avrupa’ya erişimimizi çok daha kolaylaştırdı. Ayrıca 2019’un ikinci yarısında bitmesi planlanan metro inşaatı da devam ediyor. İnşaat bittiğinde Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 35 dakikada Kadıköy’e, 45 dakikada Taksim’e ulaşmak mümkün olacak. İkinci aşamada ise metro hattı ile Sultanbeyli, Sancaktepe, Çekmeköy üzerinden Üsküdar’a bağlanacağız” dedi.

“İSG, Anadolu’nun her köşesine uçuş imkânı sağlıyor”

Bugün dünyanın 44 ülkesine uçuş imkânı tanıyan Sabiha Gökçen’in Avrupa sıralamasına girme başarının temelinde kaliteli hizmetin yattığını söyleyen TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir ise konuşmasında şunları vurguladı:

“Hepiniz gibi ben de İstanbul’u çok seviyorum. Sabiha Gökçen Havalimanı’nı da Türkiye’deki tüm havalimanlarından daha çok seviyorum. Çünkü Kuzey Marmara Otoyolu ile evimden buraya ulaşmam 20 dakika. Bu çok büyük bir lüks. Sabiha Gökçen Havalimanı kendinizi evinizde hissettiren bir hizmet veriyor. Buradan Anadolu’nun her köşesine uçuş imkânı bulabiliyorsunuz. Sabiha Gökçen’in sağladığı en önemli avantajlardan biri de uçuşlarda çok az rötar olması. 2009 yılında terminal açılışında bulunmaktan heyecan duyduğum İstanbul Sabiha Gökçen, bugün dünyanın 44 ülkesine uçuş imkânı tanıyan bir havalimanı. Avrupa sıralamasına girmiş, önemli bir havalimanlarından birisi. Bunu sağlayan en önemli şey ise kaliteli hizmet.”

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yükünün, yeni havalimanının açılmasıyla birlikte daha da artacağını söyleyen Bilir, “Sabiha Gökçen’le birlikte bize de önemli işler düşüyor. Gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduğumuz bu toplantı için İSG yönetimine ve TÜRSAB’daki arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Qatar Airways Türkiye Satış Müdürü Evren Ökmen ve Air Arabia Türkiye Satış Müdürü Meltem Özkeskin ise yaptıkları sunumlarda, İSG’nin sağladığı avantajların operasyonları ve müşterileri açısından büyük kolaylık getirdiğini vurguladılar.

 

İstanbul Sabiha Gökçen, İlk 8 Ayda Yolcu Sayısını % 11 Artırdı

Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, bu yılın ilk 8 ayında yolcu sayısını geçen yıla göre % 11 oranında artırarak, toplam 22.8 milyon kişiye ev sahipliği yaptı.

10.09.2018 – Bugüne kadar elde ettiği yolcu artış oranlarıyla sadece Türkiye’de değil yurtdışında da birçok başarı elde eden ve yolcu sayısı açısından Türkiye’nin en büyük 2’nci, Avrupa’nın ise 13’üncühavalimanı konumunda olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, bu yıl boyunca yakaladığı çift haneli büyüme oranını ilk 8 ayın sonunda da devam ettirdi. Geçen yılın Ocak-Ağustos döneminde yaklaşık 20.5 milyon yolcunun geçiş yaptığı Sabiha Gökçen’den bu yılın aynı döneminde 22.8 milyon yolcu geçiş yaptı. Buna göre ilk 8 ayda yolcu artışı % 11 oldu. Bu yılın ilk 8 ayında dış hat yolcu sayısı geçen yıla göre % 13 artışla yaklaşık 7.7 milyon olurken, iç hat yolcu sayısı da % 11 oranında artarak 15.1 milyon oldu. Aynı dönemde havalimanından iniş ve kalkış yapan uçak sayısı ise % 7 oranında artarak, 148.514 oldu.

Öte yandan sadece Ağustos ayında ise Sabiha Gökçen’i toplam 3 milyon 320 bin 921 kişi kullandı. Ağustos ayında yolcu artışı geçen yıla göre % 9 oldu. Bu artış yine sadece Ağustos ayında dış hat yolcularında % 12, iç hat yolcularında ise % 7 olarak gerçekleşti.

İlk 8 aylık yolcu rakamları hakkında açıklamalar yapan Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral, 2018 yılbaşından beri yolcu sayılarında elde ettikleri çift haneli büyümenin Ağustos ayında da devam etmesinin kendileri için memnuniyet verici olduğunu söyledi. Göral sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedefimiz 2018 yılı sonunda da bu büyüme rakamını korumak. Çok yoğun ve bizim adımıza rekorlarla dolu bir yaz sezonunu artık geride bırakıyoruz. Havalimanı içindeki tüm iş ortaklarımızla birlikte operasyonel açıdan sorunsuz bir dönem olması için büyük gayret gösterdik. Bu arada bizim için önemli bir yatırım olan iç hatlar ek binamızı da hizmete soktuk. 2. pist ve metro bağlantısı yatırımlarının da devreye girmesi ile ilk 8 ayda elde ettiğimiz büyümeyi daha da sürdürülebilir kılacağız.”