Ana Sayfa Haberler Şirket Haberleri İş Bankası’nı...

İş Bankası’nın Aktif Büyüklüğü 661,6 Milyar TL’ye Ulaştı

11.08.2021 – Türkiye İş Bankası, Haziran 2021 itibarıyla, aktif büyüklüğünü 2020 yıl sonuna göre %11,4 oranında artırarak 661,6 milyar TL’ye yükseltti ve “Türkiye’nin en büyük özel bankası olma” konumunu pekiştirdi.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2021 yılının ilk yarı finansal sonuçlarına ilişkin açıklamasında, “İş Bankası olarak, ülke ekonomisinin COVID-19 salgınının olumsuz etkilerini önemli ölçüde ortadan kaldırmaya çalıştığı ve ekonomik toparlanmanın ivmelendiği bu dönemde, katma değer sağlayan iktisadi paydaşlara finansman desteğini tereddüt etmeden sürdürdük. Kaynaklarımızı ve deneyimlerimizi Türkiye’nin büyüme modelini üretime ve ihracata dayalı bir yapıya dönüştürme hedefi doğrultusunda kullanmaya özen gösterdik. Bu doğrultuda, ihracat kredilerimizdeki artış ikinci çeyrekte %10 düzeyinde gerçekleşti” dedi.

Sorunsuz büyüme politikasını kararlılıkla sürdüren İş Bankası’nın nakdi kredi hacmi 396,4 milyar TL, gayrinakdi kredi hacmi 148 milyar TL seviyesine ulaştı ve böylece Banka’nın ekonomiye sağladığı toplam kaynak tutarı Haziran 2021 itibarıyla 544,4 milyar TL’ye yükseldi.

Brand Finance’in yayımladığı “Brand Finance Turkey 100 – 2021” raporunda, Türkiye’nin en güçlü markaları sıralamasında ilk sırada yer alan İş Bankası, yüz yıla yakın süredir hizmet vermenin getirdiği güven ile tasarruf sahiplerinin öncelikli tercihi olmaya devam etti. Banka’nın toplam mevduat hacmi Haziran 2021 itibarıyla yıl sonuna göre %12,7 oranında artarak 415,6 milyar TL düzeyine ulaştı.

Fon kaynaklarını çeşitlendirmek ve kaynakların vadesini uzatmak maksadıyla etkin bir yönetim izleyen Banka, 2021 yılının ilk altı ayında yurt içi ve yurt dışı piyasalarda toplam 4,2 milyar TL menkul kıymet ihracı gerçekleştirdi. İş Bankası, bu dönemde, %110’un üzerinde bir yenileme oranıyla, yaklaşık 1 milyar ABD Doları tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. Çevresel ve sosyal nitelikli sürdürülebilirlik performans hedef kriterleri üzerinden yapılandırılan bu işlem, 18 ülkeden 38 bankanın katılımıyla sağlanarak, uluslararası piyasalarda hem Banka’ya hem de Türk bankacılık sektörüne olan güveni bir kez daha teyit etti.

Faaliyetlerini artan seviyelerde dijital kanallardan yürüten İş Bankası, dijitalleşmenin sağladığı hızlı ve etkin iş yapma imkânlarını ticari hayatın gelişmesi ve kolaylaştırılması için kullanmaya devam etti. Bu çerçevede, Banka, Maximum Mobil’in ekosistem fonksiyonlarını devrettiği grup şirketi Topkapı A.Ş. şemsiyesi altında müşterilerin tek uygulama üzerinden hem ürün ve hizmet satın alabileceği, hem de bu işlemleri kolaylaştıran ödeme ve finansman imkânlarına başka bir uygulamaya gerek kalmadan ulaşabileceği “Pazarama” uygulamasını hayata geçirdi.

Çalışanlarına, hissedarlarına ve müşterilerine değer yaratma gayesi ile faaliyetlerini yenilikçi bir anlayışla yürüten İş Bankası, 2021 yılının ilk altı ayında 4 milyar TL düzeyinde net kâr elde etti. Yılın ilk yarısı itibarıyla sermaye yeterliliği rasyosu %17,7 seviyesinde gerçekleşen Bankanın özkaynak büyüklüğü ise 70,6 milyar TL düzeyinde oluştu.

Hakan Aran, “Geleceğin bankası olma vizyonuyla 97. yaşını kutlamaya hazırlanırken sektördeki öncü ve güçlü konumunu muhafaza eden İş Bankası, tüm faaliyetlerinde ülke ekonomisine destek olma amacını gözeterek sağlıklı büyüme politikalarını sürdürecektir” dedi.

İş Bankası’nın Aktif Büyüklüğü 593,9 Milyar TL’ye Ulaştı

8.2.2021 – Türkiye İş Bankası, 2020 yılsonu itibarıyla, aktif büyüklüğünü 2019 yılsonuna göre %26,9 oranında artırarak 593,9 milyar TL’ye yükseltti ve “Türkiye’nin en büyük özel bankası” unvanını sürdürdü.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, yılsonu finansal sonuçlarına ilişkin açıklamasında, “2020 yılı, pandemi sürecinin tüm olumsuzluklarına rağmen, kesintisiz hizmet sunma gücümüzü kanıtladığımız bir yıl oldu. Bu dönemde gerek kredi ötelemeleri, gerekse tahsis edilen ilave kredi limitleri vasıtasıyla, tüm imkânlarımızla reel sektör ve hane halkına destek olmaya devam ettik. Yılsonu itibarıyla, nakdi ve gayrinakdi krediler yoluyla ekonomiye sağladığımız kaynak tutarı 485,1 milyar TL’ye ulaştı.” dedi.

2020 yılsonu itibarıyla, toplam mevduat hacmi 368,9 milyar TL’ye ulaşan Banka, vadesiz mevduatta da Türkiye’nin en büyük özel bankası olmaya devam etti. Ana fonlama kaynağı olan mevduatın toplam pasif içindeki payı %62,1 seviyesinde oluşurken; maliyet odaklı bir yaklaşımla kaynak yapısını çeşitlendirmeye devam eden İş Bankası, Mayıs ve Kasım aylarında imzalanan anlaşmalarla toplam 1,6 milyar ABD doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Banka, yıl içerisinde ayrıca 750 milyon ABD Doları tutarında sermaye benzeri tahvil ihraç etti. Bu ihraç 2018 yılının Şubat ayından bu yana Türk bankaları tarafından yurtdışından gerçekleştirilen, katkı sermaye niteliğindeki ilk piyasa işlemi oldu. Yatırımcılardan yoğun ilgi gören söz konusu ihraç ile İş Bankası, ülke ekonomisine desteğini sürdürdü.

Bankacılık sektörünün dijital dönüşümünün Covid-19 pandemisiyle ivme kazandığı 2020 yılında da çeşitlendirilmiş dijital hizmet platformları ile çok yönlü bankacılık hizmeti sunmaya devam eden İş Bankası’nın dijital müşteri sayısı yılsonunda 9,2 milyona yükselirken, şube dışı kanallardan gerçekleştirilen işlemlerin toplam işlemler içerisindeki payı %96 seviyesine ulaştı.

Faaliyetlerini, kapsayıcı bir anlayışla toplumun her kesimine dokunarak sürdüren Banka, yılsonu itibarıyla, 6,8 milyar TL düzeyinde net kâr elde etti. Dönem sonu itibarıyla sermaye yeterlilik oranı %18,7 seviyesinde gerçekleşen İş Bankası’nın özkaynak büyüklüğü ise 67,8 milyar TL düzeyinde oluştu.

 

İş Bankası 2020 Yılında 1,6 Milyar Dolar Sendikasyon Kredisi Temin Etti

03.11.2020 – 20 Mayıs 2020 tarihinde 539 milyon Euro ve 207,5 milyon Dolar tutarında sendikasyon kredisi sağlayan Türkiye İş Bankası, 2 Kasım tarihinde 448 milyon Euro ve 238 milyon Dolar tutarındaki yeni anlaşmaya imza attı. Böylece, Banka, ihracatın finansmanına kullandırılmak üzere sendikasyon kredileri yoluyla, 987 milyon Euro ve 445,5 milyon Dolar olmak üzere iki işlemle toplamda yaklaşık 1,6 milyar Dolar tutarında kaynak temin etmiş oldu.

İmzalanan 367 gün vadeli sendikasyon kredisine; Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’daki 19 ülkeden 33 banka katılım sağladı. Gösterilen yoğun talep, uluslararası piyasalarda hem İş Bankası’na hem de ülkemiz bankacılık sektörüne duyulan güveni bir kez daha teyit etmiş oldu. İmzalanan kredi anlaşmasında Bank of America, Standard Chartered Bank ve The Commercial Bank (P.S.Q.C.) Koordinatör, Emirates NBD Bank PJSC ise Ajan banka olarak görev aldı.

Dış ticaretin finansmanında kullanılacak sendikasyon kredisinin en yüksek tutarla katılan bankalara ait bölümünün toplam maliyeti Euro diliminde Euribor + %2,25, ABD Doları diliminde ise Libor + %2,50 oldu.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçın, sağlanan krediye ilişkin yaptığı açıklamada, “2020 yılında zorlu piyasa koşullarına rağmen, çok sayıda bankanın katılımı ile toplam tutarı 1,6 milyar ABD Doları’na yaklaşan sendikasyon kredisi temin etmemiz uluslararası piyasalarda İş Bankası’na duyulan güveni bir kez daha teyit etti. Yılın ilk yarısında ulaştığı 547 milyar TL’lik aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük özel bankası konumunu sürdüren İş Bankası, sağlanan bu kredilerle reel sektörde faaliyet gösteren firmaların dış ticaret işlemlerinin finansmanına destek vererek ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlamaya devam edecektir” dedi.

 

İş Bankası, EBRD ile 54 milyon ABD Dolarlık Kredi Sözleşmesi İmzaladı

08.09.2020 – İş Bankası Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile 54 milyon ABD doları tutarında kredi sözleşmesi imzaladı.

Türkiye İş Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından Covid-19 pandemisinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri ile mücadele kapsamında oluşturulan finansman paketi dahilinde, EBRD ile 54 milyon ABD doları tutarında, 367 gün vadeli kredi teminine yönelik bir sözleşme imzaladı.

Banka, bu kredi ile Covid-19 pandemisinden etkilenen küçük ve orta ölçekli firmaların finansman ihtiyaçlarına destek vermeye devam edecek.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçın, “Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 Mart ayından itibaren devreye aldığımız çeşitli ekonomi destek paketleriyle, müşterilerimizi bu zor zamanlarda ‘Türkiye’nin Bankası’ olarak desteklemeye devam ediyoruz. Bu amaca önemli bir katkı sağlayacak olan söz konusu yeni kaynakla, EBRD ile uzun yıllardır var olan iş birliğimizi, ülke ekonomisine fayda sağlayacak şekilde artırarak sürdürmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

 

İş Bankası’ndan Ülke Ekonomisine 446 Milyar TL’lik Kaynak

10.06.20202- Haziran 2020 itibarıyla, aktif büyüklüğünü 2019 yılsonuna göre %16,8 oranında artırarak 546,6 milyar TL’ye yükselten Türkiye İş Bankası, “Türkiye’nin en büyük özel bankası” unvanını korudu.

07.08.2020 – İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 2020 yılının ilk yarısında alınan finansal sonuçlara ilişkin açıklamasında, “COVID-19 salgını sürecinde, Türkiye’nin Bankası olmanın getirdiği sorumluluk bilinciyle hareket ettik. Salgının istihdama, üretime, ticaret ile ödeme sistemlerine olan etkilerini azaltmak ve ekonomik aktivitenin devamlılığını sağlamak amacıyla çok sayıda aksiyonu hayata geçirdik. Başta KOBİ ve mikro işletmeler için olmak üzere yaygın şekilde ödemesiz dönem veren yapılandırma, mevcut ve gerekirse ilave limitlerle destek çalışmalarımızı sürdürdük. Bugüne kadar müşterilerden gelen talepler doğrultusunda, 44 milyar TL’nin üzerinde kredinin vadesi gelen ödemelerini öteledik. Esnafa, küçük işletmelere, KOBİ’lere ve çiftçilere yönelik sürdürdüğümüz muhtelif destek paketlerinin yanı sıra, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile ‘İhracatçılara Destek Protokolü’ imzaladık. Bu protokol kapsamında, salgın sürecinden çıkışta büyük önem taşıyan ihracatın finansmanı için her ihtiyaca uygun vade ve ödeme seçenekleri sunarak, faiz oranlarını mümkün olan en düşük seviyede tutma kararlılığı gösterdik” dedi.

Yüz yıla yaklaşan birikiminin sağladığı tecrübeyle, katma değer yaratan ekonomik aktörlere ve hane halkına kesintisiz finansman desteğini sürdüren İş Bankası’nın nakdi kredi hacmi Haziran sonu itibarıyla 335,5 milyar TL’ye yükselirken, aynı dönemde gayrinakdi kredi hacmi 110,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Böylelikle, Bankanın ekonomiye sağladığı toplam kaynak tutarı 445,8 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

Haziran 2020 itibarıyla, Bankanın toplam mevduat hacmi 336,6 milyar TL seviyesine çıkarken, vadesiz mevduatın toplam mevduat içindeki payı da %37 seviyesine yükseldi. İş Bankası, toplam mevduat ve vadesiz mevduat büyüklükleri açısından özel bankalar arasında ilk sırada yer almaya devam etti. Mevduat ana fonlama kaynağı olmaya devam ederken, fon kaynaklarını çeşitlendirmek ve vadesini uzatmak amacıyla etkin kaynak yönetimi politikası izleyen Banka, 2020 yılının ilk altı ayında yurt içi piyasalarda toplam 11 milyar TL, yurt dışı piyasalarda ise 765 milyon ABD Doları tutarında menkul kıymet ihracı gerçekleştirdi. İş Bankası, bu dönemde 539 milyon Euro ve 207,5 milyon ABD Doları tutarında, 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. 20 ülkeden 33 bankanın katılımıyla sağlanan kredi ile İş Bankası, uluslararası piyasalarda hem Bankaya hem de Türk bankacılık sektörüne olan güveni bir kez daha teyit etti.

Yılın ilk altı ayında 3 milyar TL düzeyinde net kâr elde eden İş Bankası’nın, Haziran 2020 itibarıyla özkaynak büyüklüğü 63,3 milyar TL’ye ulaştı ve sermaye yeterliliği oranı %19,8 seviyesinde gerçekleşti.

Ülke ekonomisinin geleceğine dönük sorumluluk almaktan imtina etmeyen İş Bankası, girişimcilik alanındaki desteğini ekosistemin olabildiğince tüm kesimlerine dokunarak, mentorluktan fon sağlamaya, kadın girişimcilerden tarım alanına kadar farklı platformlarla işbirliği yapmak suretiyle kapsayıcı bir şekilde sürdürdü. Bu çerçevede yürütülen Workup Girişimcilik Programı, 6. dönem mezunlarını verirken, şimdiye kadar Programa dahil olan 15 farklı girişim yatırım aldı.

Adnan Bali, “Cumhuriyet’ten bir yıl sonra kurulmuş bir müessese olarak 96. yaşını kutlamaya hazırlanan İş Bankası, çalışanlarından, müşterilerinden ve hissedarlarından aldığı güçle, sürdürülebilir büyüme politikasından ödün vermeksizin, sektörüne öncülük etmeye ve ülkemize değer katmaya devam edecek.” dedi.

 

İş Bankası Üst Yönetiminde Değişiklik

04.08.2020 – Türkiye İş Bankası üst yönetiminde gerçekleşen değişiklik ile Sezgin Yılmaz ve Serkan Uğraş Kaygalak Genel Müdür Yardımcılığı görevlerine atandı.

Yeni atamalar kapsamında Sezgin Yılmaz, Bankacılık Temel Operasyonları, Dış İşlemler ve Ticari Kredi Operasyonları, İç Operasyonlar, İnşaat ve Gayrimenkul Yönetimi, Destek Hizmetleri ve Satın Alma bölümlerinden; Se rkan Uğraş Kaygalak, Kartlı Ödeme Sistemleri, Bireysel Kredi ve Kart Operasyonları, Sermaye Piyasaları, Özel Bankacılık Pazarlama ve Satış bölümlerinden sorumlu olacak.

Sezgin Yılmaz

Sezgin Yılmaz
Sezgin Yılmaz, İş Bankası

Kırcaali’de 1975 yılında doğan Sezgin Yılmaz, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 1997 yılında Banka’nın Bursa Şubesi’nde Memur olarak göreve başlayan Yılmaz, çeşitli kademelerdeki görevlerinin ardından 2012’de KOBİ Kredileri Tahsis Bölümü Kayseri Bölge Müdürü, 2015’te KOBİ Kredileri Tahsis Bölümü İzmir Merkez I. Bölge Müdürü olarak atandı. Daha sonra sırasıyla KOBİ ve İşletme Bankacılığı Satış Bölümü İzmir Merkez II. Bölge Satış Müdürü, Destek Hizmetleri ve Satın Alma Müdürü, Satın Alma Müdürü olarak görev yaptı. 29 Mart 2019 tarihinde İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilen Sezgin Yılmaz, Temmuz 2020’de Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı.

Serkan Uğraş Kaygalak

Serkan Uğraş Kaygalak
Serkan Uğraş Kaygalak, İş Bankası

Bingöl’de 1975 yılında doğan Serkan Uğraş Kaygalak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1997 yılında İş Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlayan Kaygalak, 2006’da Hazine Bölümü’ne Müdür Yardımcısı olarak atandı. Daha sonra sırasıyla Tarsus/Mersin Şube Müdürü ve Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Kaygalak, 2013’te Kartlı Ödeme Sistemleri Müdürü oldu. Serkan Uğraş Kaygalak, Temmuz 2020’de Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı.

 

İş Bankası, Kredi Destek Paketi Açıkladı

05.06.2020 – Koronavirüs salgını sürecinde müşterilerine yönelik özel çözümleri ile sürecin sorunsuz ve kesintisiz atlatılabilmesine yönelik aksiyonlar alan Türkiye İş Bankası, normalleşme sürecine ilişkin destek paketini açıkladı.

“El Birliği İle Devam Destek Paket”i kapsamında KOBİ’lerimizin her türlü işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılayan krediler yanında maaş destek, kira destek, şehir içi yolcu taşımacılığı sektörüne ve eczacılara özel kredi faiz oranları uygulanıyor. Paket içerisinde dijital dönüşüm kredisi ile ihracatçılara ve çiftçilere yönelik krediler de yer alıyor.

Açıkladıkları yeni paketle esnafın, küçük işletmelerin, KOBİ’lerin ve çiftçilerin işe dönüş ve yeniden açılış süreçlerinde destek olmayı hedeflediklerini söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, pandemi dönemindeki stratejilerini empati üzerine inşa ettiklerini ifade etti. Salgın döneminde ödemelerin ertelenmesini, müşterilerin evlerinden, işyerlerinden ayrılmadan işlemlerini dijital kanallar üzerinden hızlıca tamamlayabilmelerini sağladıklarını ve 6 aya kadar ödemesiz, uygun koşullu krediler sunduklarını belirten Şimşek, normalleşme sürecinde de Türkiye ekonomisine destek vermeye devam edeceklerini aktardı.

El Birliği Devam Destek Kredileri, İşverene Maaş ve Kira Destek Kredisi

Şimşek, “El Birliği İle Devam Destek Paket”i kapsamında bir taraftan müşterilerin üretim girdilerinin ve ticari mal alımlarının finansmanı, diğer taraftan işlerinde yeterli gelire kavuşuncaya kadar maaş ve kira ödemelerinde ihtiyaç duyacakları finansman için, ödemesiz dönemli avantajlı faiz oranları ile Maaş Destek Kredisi ve Kira Destek Kredisi imkânı sunduklarını belirtti. Paket kapsamında Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nden faydalanamayanlara KGF ile aynı koşullarla banka kaynaklarından kredi kullandırma imkanının da devam ettiğini belirten Şimşek, söz konusu imkândan sektör ayrımı olmadan pandemi döneminden en çok etkilenen turizm ve eğlence sektörünün de faydalanabilmesini öngördüklerini aktardı.

Şehir İçi Yolcu Taşımacılığı ve Eczacılara Özel krediler

Şimşek şöyle devam etti: “Pandemiden en çok etkilenen Şehir içi Yolcu Taşımacılığı sektörüne ise ŞİYTK/Şehir içi Yolcu Taşımacılığı Kredisi ürünü özelinde cazip oranlarla finansman sağlayacağız. Bu dönemdeki özverili çalışmaları için teşekkür amaçlı olarak eczacılara özel kredi faiz oranları uygulayacağız.

Dijitalleşmeye 6 ay ödemesiz dönemli 36 aya kadar vadeli kredi

Şimşek, salgın sonrası dönemde müşterilerimizin işlerini dijitalleştirme konusundaki taleplerinin artacağı bu çerçevede işlerini dijitalleştirmek isteyen müşterilerine de paket kapsamında, 6 ay ödemesiz dönemli 36 ay vadeye kadar Dijital Dönüşüm Kredisi sunduklarını belirtti. Paketten yararlanacak müşteriler, İş Bankası’nın teknoloji iştiraki İşNet’in farklı hizmetlerinden de avantajlı koşullarla faydalanabilecekler. İşNet ile işbirliği içerisinde müşterilerimize sunmaya başladığımız ücretsiz e fatura ve e SMM kampanyamız devam etmektedir.

Paketlerle birlikte, ticari kartlarıyla harcamalarına 3 aya kadar erteleme, 18 aya kadar vadelendirme ve taksitlendirme yapabilen esnaflar, özel oranlarla taksitli nakit avans kullanabilecek, ticari ek hesap, İşim Kart, İşim POS gibi farklı ürünlerimizden de faydalanabilecekler”.

İhracatın finansmanı için krediler

Paketin önemli odaklarından birinin de ihracatçılar olduğunu ifade eden Şimşek,“İhracatın finansmanı için ihracat kredisi kampanyaları yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, Türk Lirası veya azami 2 milyon Dolar/Euro limit sınırıyla muhtelif vade ve ödeme seçenekleri ile yeni bir kampanya başlatıyoruz. İhracatçı müşterilerimizi bu dönemde artması öngörülen sanal fuarlara ve fiziki fuarlara katılım kredisi ile de destekleyeceğiz. Bu kapsamda ihracatçı müşterilerimiz EUR / USD 25.000.-‘a kadar 1 yıl vadeli ihracat taahhütlü döviz kredisi kullanabilecekler. Yine ihracat kredisi kullanan müşterilerimiz 3 ay boyunca Anadolu Sigorta’dan emtia taşıma sigortası ürününü %10 indirimli olarak kullanabilecekler.” diye konuştu.

Bu dönemde e-ihracat, e-ticaret ve dijital pazarlama alanlarında müşterilerine sadece finansmanla değil, farklı iş birliği projeleri ile de dokunmak istediklerini ifade eden Şimşek, “Online eğitim hizmeti sunan WORLDEF ile de bir iş birliği gerçekleştirdik. İş birliğimiz kapsamında müşterilerimiz WORLDEF’in sunduğu WORLDEF Prime üyeliğine %50 indirimli fiyatlarla ulaşabilecekler.dedi.

Çiftçilerimiz için özel faiz oranları ve İmece Kart avantajları sunuyoruz

Salgın döneminde hayati önemi bir kez daha anlaşılan tarım sektörüne ve üreticilere yönelik olarak da paket kapsamında muhtelif vade ve ödeme seçenekleri ile özel faiz oranlı kredi kampanyaları tasarladıklarını kaydeden Şimşek, çiftçilerimizin “Pandemi Dönemi Destek Devam Kredisi” için teminat kolaylıklarından faydalanabileceklerini belirtti. Ayrıca, “İmece Kart ile yapılan tarımsal su ve elektrik ödemelerinde salgın döneminde verdikleri ilave 1 ay faizsiz dönem avantajına Haziran ayında da devam ettiklerini, Anadolu Hayat Emeklilik ve Anadolu Sigorta ile çiftçi müşterilerimize özel çözümler sunmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

Küçük İşletmelerimize Geleceğe Öde platformuyla destek oluyoruz

İşletmelerin hiçbir ücret ödemeden ya da taahhüt vermeden online işyerlerinden satış ve tahsilat yapmasına imkan veren, müşterilerin de online mağazalarda geleceğin alışverişini hiçbir ilave ücret ödemeden önceden yapabilmesine imkan veren www.gelecegeode.com internet sitesine sponsor olduklarını aktaran Şimşek, El Birliği ile Destek Paketi’nin yanı sıra 3.parti ortaklıklarıyla özverili çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

 

İş Bankası’na 539 Milyon Euro ve 207,5 Milyon Dolarlık Sendikasyon Kredisi

21.05.2020 – Türkiye İş Bankası 539 milyon Euro ve 207,5 milyon ABD Doları tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı. 20 Mayıs 2020 tarihinde imzalanan kredi anlaşmasında Bank of America koordinatör, Emirates NBD Bank PJSC ise ajan banka olarak görev aldı. Dış ticaretin finansmanında kullanılacak sendikasyon kredisinin en yüksek tutarla katılan bankalara ait bölümünün toplam maliyeti Euro diliminde Euribor + %2,00, ABD Doları diliminde ise Libor + %2,25 oldu.

Söz konusu krediye, Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’daki 20 ülkeden 33 banka katılım sağlamış olup aldığı çok sayıda talep ile İş Bankası, uluslararası piyasalarda hem bankaya hem de ülkemiz bankacılık sektörüne duyulan güveni bir kez daha teyit etmiş oldu.

Yılın ilk çeyreğinde ulaştığı 512 milyar TL’lik aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük özel bankası konumunu sürdüren İş Bankası, reel sektörde faaliyet gösteren firmaların dış ticaret işlemlerinin finansmanına destek vererek ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlamaya devam edecek.

 

İş Bankası’nın Aktif Büyüklüğü 468 Milyar TL’ye Ulaştı

10.02.2020 – Türkiye İş Bankası’nın aktif büyüklüğü, 2018 yılsonuna göre %12,4 oranında artarak 2019 yılsonu itibarıyla 468,1 milyar TL’ye ulaştı ve böylelikle İş Bankası, “Türkiye’nin en büyük özel bankası” unvanını korudu.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 2019 yılsonu finansal sonuçlarına ilişkin açıklamasında “İş Bankası olarak, kaynaklarımızı ülke ekonomisine finansman desteği sağlamak için etkin bir şekilde kullanmaya devam ettik. 2019 yılsonu itibarıyla nakdi kredi hacmimiz 289,2 milyar TL’ye ulaşırken, kredilerimizin toplam aktif içindeki payı %61,8 seviyesinde gerçekleşti. 93 milyar TL tutarındaki gayrinakdi kredi hacmimiz ile birlikte krediler yoluyla ekonomiye sağladığımız toplam destek 382,2 milyar TL oldu” dedi.

İş Bankası, müşteriye en yakın banka olma stratejisi çerçevesinde, gerek yaygın şube ağı gerekse çeşitlendirilmiş dijital hizmet platformları ile çok yönlü bankacılık hizmeti sunmayı sürdürdü. 2019 yılsonu itibarıyla, toplam mevduat hacmi 295,9 milyar TL’ye ulaşan İş Bankası, toplam mevduatın yanı sıra vadesiz mevduatta da Türkiye’nin en büyük özel bankası olmaya devam etti. Ana fonlama kaynağı olan mevduatın 2019 yılsonu itibarıyla toplam pasif içindeki payı %63,2 seviyesine yükselirken, İş Bankası, aynı zamanda kaynaklarını çeşitlendirmek ve fonlama maliyetlerini gözeterek uygun maliyetli kaynaklardan faydalanmak amacıyla, mevduat dışı kaynakları da kullandı. Banka, yıl içinde Mayıs ve Kasım aylarında imzalanan anlaşmalarla toplam 1,9 milyar ABD doları tutarında sendikasyon kredisi temin etti; sermaye hesaplamasına dâhil edilebilir nitelikte toplamda 1,2 milyar TL tutarlı iki adet yurt içi borçlanma aracı ihracı gerçekleştirdi.

İş Bankası, 2019 yılında toplam 6,1 milyar TL net kâr elde etti. Banka, 2018 yılsonuna göre %18,4 oranında artarak 58,9 milyar TL seviyesine ulaşan özkaynak büyüklüğü ile özel bankalar arasında ilk sırada yer aldı. Güçlü sermaye yapısını koruyan İş Bankası’nın sermaye yeterlilik oranı %17,9 seviyesinde gerçekleşti.

Dijitalleşmeyi stratejisinin merkezinde konumlandıran İş Bankası, dijital dönüşümü çok boyutlu ve kapsayıcı bir yaklaşımla ele almaya devam etti. Banka, müşteri deneyimini iyileştirmeye ve operasyonel verimliliği artırmaya yönelik olarak, şubelerindeki dönüşümü, dijital araç, uygulama ve süreçler açısından tamamladı. Bankada, şube dışı kanallardan yapılan işlemlerin payı yılsonu itibarıyla  %92’yi, mobil bankacılık uygulamaları olan İşCep ve Maximum Mobil’in toplam payı da %62’yi aştı. İş Bankası ayrıca, açık bankacılık kapsamında, Türkiye’deki en önemli adımlardan biri olan ve ticari müşterilerin farklı bankalardaki hesaplarını tek çatı altında toplayan TekCep uygulamasını 2019 yılında müşterileriyle buluşturdu.  Ana destekçisi olduğu Workup Girişimcilik Programı ve açık bankacılık alanında yenilikçi ürünler tasarlanabilmesi amacıyla kurduğu API Portal (uygulama programlama arayüzü) ile girişimcilik ekosistemini de desteklemeyi sürdürdü.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir ve uzun vadeli değer yaratmayı hedefleyerek öncü ve lider banka olmanın getirdiği sorumluluğun bilinciyle ülke ekonomisine destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

 

İş Bankası’nın Aktif Büyüklüğü 526 Milyar TL’ye Ulaştı

07.11.2019 – Türkiye İş Bankası, konsolide aktif büyüklüğünü Eylül 2019 itibarıyla 526,3 milyar TL’ye yükselterek “Türkiye’nin en büyük özel bankası” konumunu sürdürdü.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 9 aylık finansal sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede “Kaynaklarımızı ve yaklaşık bir asırlık tecrübemizi ülke ekonomisinin istikrarı için kullanmaya devam ettik. Bankamızın konsolide bazda ekonomiye sağladığı toplam destek, 305,8 milyar TL’si nakdi kredi, 90,3 milyar TL’si gayrinakdi kredi olmak üzere, Eylül 2019 itibarıyla 396,1 milyar TL düzeyinde gerçekleşti” dedi.

Banka, Eylül 2019 itibarıyla konsolide mevduat hacmini yıl sonuna göre %8,4 artırarak 269,9 milyar TL seviyesine çıkardı ve mevduatta özel bankalar arasındaki liderliğini sürdürdü. Etkin kaynak yönetimi yaklaşımı çerçevesinde, mevduat dışı fon kaynaklarından da faydalanan İş Bankası, 2019’un ilk 9 ayında, 1,2 milyar TL’si sermaye hesaplamasına dâhil edilebilir nitelikte olmak üzere, yurt içi piyasalarda 12 milyar TL tutarında menkul kıymet ihraç etti.

Yılın ilk 9 ayında konsolide bazda 4,5 milyar TL net kâr elde eden Banka özkaynak büyüklüğünü konsolide bazda bir önceki yıl sonuna göre %10,1 oranında artırarak Eylül 2019 itibarıyla 61,2 milyar TL seviyesine çıkardı. İş Bankası’nın sermaye yeterliliği oranı %17,8 seviyesine yükseldi.

İş Bankası teknolojik yenilikler ve dijitalleşme çalışmaları ile de öncü konumunu sürdürüyor. Banka, kişisel bankacılık asistanı Maxi’den Workup Girişimcilik Programı’na ve Maxis Girişim Sermayesi Şirketi’ne, Silikon Vadisi’ndeki iştirakinden Çin’deki ve Kıbrıs’taki inovasyon merkezlerine ve şubeleri de kapsayan dijital dönüşüm çalışmalarına kadar farklı alanlardaki yatırımlarının katkısıyla müşterilerine sunduğu hizmet yelpazesini genişletiyor. Banka, bu dönemde tüzel kişi firma müşterilerine, farklı bankalardaki hesap hareketlerini İşCep üzerinden takip etme imkanı veren ve “açık bankacılık” alanında Türkiye’de gerçekleştirilen en önemli adımlardan biri olan TekCep hizmetini sundu.

Adnan Bali, “Türkiye İş Bankası, reel kesimi ve hane halkını desteklemeye, bankacılık sektörüne öncülük etmeye, bugüne kadar olduğu gibi sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme stratejilerinden taviz vermeden devam edecektir” dedi.

 

İş Bankası’nın ekonomiye sağladığı kaynak 405,2 milyar TL’ye ulaştı

08.08.2019 – Türkiye İş Bankası, konsolide bazda aktif büyüklüğünü Haziran 2019 itibarıyla 524,5 milyar TL’ye yükselterek “Türkiye’nin en büyük özel bankası” unvanını korudu.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, yılın ilk yarısında alınan finansal sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Ülkemiz ekonomisine her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya devam ettik. Haziran sonu itibarıyla, konsolide bazda ekonomiye sağladığımız toplam kaynak 405,2 milyar TL’ye ulaştı” dedi.

Yaygın şube ağı ve dijital hizmet platformları sayesinde müşterilerine çok yönlü bankacılık hizmeti sunan İş Bankası, toplam mevduat ve vadesiz mevduat büyüklükleri açısından özel bankalar arasında ilk sırada yer almaya devam etti. Banka, toplam mevduat hacmini konsolide bazda yıl sonuna göre yüzde 6,5 oranında artırarak 265,1 milyar TL’ye yükseltti. Fonlama maliyetini gözeterek, kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla mevduat dışı fonlama olanaklarından da faydalanmaya devam eden İş Bankası, yılın ilk yarısında yurtiçi piyasalarda toplam 5,3 milyar TL’lik menkul kıymet ihraç etti. Haziran ayı içerisinde de katkı sermayeye dahil edilmek üzere 10 yıl vadeli ve 800 milyon TL tutarlı bir borçlanma aracı ihracı gerçekleştirdi.

Yılın ilk yarısında, konsolide bazda 2,9 milyar TL net kâr elde eden İş Bankası’nın özkaynak büyüklüğü, Haziran ayı sonu itibarıyla 58,7 milyar TL’ye ulaştı.

İş Bankası, müşterilerine tüm kanallarda hızlı, kolay ve kişiselleşmiş hizmet sunmak ve müşteri deneyimini sürekli olarak iyileştirmek amacıyla dijital bankacılık ve inovasyona yönelik yatırımlarını sürdürdü. 2017’de başlattığı “Workup Girişimcilik Programı” ile Türkiye’de istihdam ve yatırım sürekliliği yaratacak, başarılı girişimlere destek vermeye devam etti.

İş Bankası, dünyanın önde gelen marka değerleme kuruluşlarından Brand Finance’in marka sadakati ve algısı gibi kıstasları değerlendirerek yayımladığı “Banking 500 2019” raporunda, “dünyanın marka gücü en yüksek 10 bankasından biri” oldu.

Adnan Bali, “95. yaşını kutlamaya hazırlanırken sektördeki öncü ve güçlü konumunu muhafaza eden İş Bankası, önümüzdeki dönemde de tüm faaliyetlerinde ülke ekonomisine destek olma amacını gözeterek sağlıklı büyüme politikalarını sürdürecektir” dedi.

 

İş Bankası’nın Aktif Büyüklüğü 426 Milyar TL’ye Ulaştı

12.05.2019 – Türkiye İş Bankası aktif büyüklüğünü Mart 2019 itibarıyla 426 milyar TL’ye yükseltti ve “Türkiye’nin en büyük özel bankası” konumunu sürdürdü.

İlk üç aylık finansal sonuçlara dair açıklama yapan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali,“İstihdam ve yatırım sürekliliği sağlayacak nitelikteki projelere, reel sektöre ve hane halkına tüm imkânlarımızla finansman desteği sağlamaya devam ettik. Mart 2019 itibarıyla nakdi kredi hacmimiz 270,9 milyar TL, gayrinakdi kredi büyüklüğümüz ise 93,6 milyar TL oldu” dedi.

Yaygın şube ağı, ürün çeşitliliği, gelişmiş dijital bankacılık kanalları ve müşteri odaklı hizmet anlayışı sayesinde İş Bankası, toplam mevduat ve vadesiz mevduat büyüklükleri açısından özel bankalar arasında ilk sırada yer almaya devam etti. Bankanın toplam mevduat hacmi, önceki yılsonuna göre yüzde 3,5 oranında artarak Mart 2019 itibarıyla 253,8 milyar TL’ye oldu. Mevduat, bankanın ana fonlama kaynağı olmaya devam ederken, uygun maliyetli mevduat dışı fon kaynaklarını da etkin bir şekilde kullanan İş Bankası, yılın ilk çeyreğinde yurtiçi piyasalarda toplam 3,2 milyar TL tutarında menkul kıymet ihracı gerçekleştirdi.

Yılın ilk çeyreğinde 1.458 milyon TL net kâr elde eden İş Bankası, kuvvetli mali yapısını korudu. Bankanın özkaynak büyüklüğü Mart 2019 itibarıyla 50,4 milyar TL’ye ulaşırken, sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 16,1 seviyesinde gerçekleşti.

Adnan Bali, “İş Bankası, önümüzdeki dönemde de sağlıklı büyüme stratejisinden ödün vermeden aktif kalitesini muhafaza etmeye, kaynak maliyetlerini etkin bir şekilde yönetmeye ve ülke ekonomisinin uzun vadeli gelişimini finanse etmeye devam edecektir” dedi.

İş Bankası’ndan Ülke Ekonomisine 351,6 Milyar TL’lik Destek

08.02.2019 – 2018 yılsonu itibarıyla, İş Bankası aktif büyüklüğünü 2017 yılsonuna göre %15 oranında artırarak 416,4 milyar TL’ye yükseltti ve özel bankalar arasındaki lider konumunu sürdürdü.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 2018 yılsonu finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada: “Milli ekonomiye olan güvenin güçlendirilmesinin her zamankinden daha da önem kazandığı 2018 yılında, reel sektöre ve hane halkına destek olmayı sürdürdük. 260,3 milyar TL’si nakdi, 91,3 milyar TL’si gayrinakdi olmak üzere, 2018 yılsonu itibarıyla krediler yoluyla ekonomiye sağladığı toplam finansman desteği 351,6 milyar TL’ye ulaşan Bankamız, ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan özel banka olmaya devam etmiştir” dedi.

Kaynaklarının doğru tahsisine azami önem veren ve etkin risk yönetimine odaklanan İş Bankası’nın sorunlu kredilerinin toplam kredilerine oranı 2018 yılının sonunda özel bankaların ortalamasının altında kalarak %4,1 düzeyinde gerçekleşti.

İş Bankası, sektördeki güçlü konumu, yaygın şube ağı ve dijital kanalları ile mevduat sahiplerinin öncelikli tercihi olmaya devam etti ve 2018 yılsonu itibarıyla toplam mevduat büyüklüğü açısından özel bankalar arasında ilk sırada yer aldı. Banka’nın mevduat hacmi 2017 yılsonuna göre %20,4 oranında artarak 2018 yılsonunda 245,3 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. İş Bankası, fonlama maliyetini gözeterek, kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda mevduat dışı fonlama olanaklarından da faydalanmaya devam etti. Sendikasyon kredilerinde uzun bir geçmişi ve önemli bir deneyimi bulunan bir kurum olan İş Bankası, 2018 yılında söz konusu kredilerini başarılı bir şekilde yeniledi ve bu kapsamda yaklaşık 2,5 milyar ABD Doları tutarında finansman sağladı.

2018 yılında İş Bankası, dijital dönüşümü iş süreçlerine dahil ederek verimliliğini artırmaya odaklandı. Diğer taraftan, fiziksel ve dijital kanallarını birbirini tamamlayacak şekilde konumlandırırken, müşterilerinin hayatlarını kolaylaştıran, kişiselleşmiş ürün ve hizmetler sunmaya devam etti.Bankacılık hizmetlerini müşterilerin ayağına götüren Türkiye’nin ilk mobil bankacılık uygulaması “İşCep”i kullanan müşteri sayısı ise 2018 yılı sonunda 6,7 milyona ulaştı.

2018 yılında 6,8 milyar TL net kâr elde eden İş Bankası’nın 2018 yılsonu itibarıyla özkaynak büyüklüğü, 2017 yılsonuna göre %15,7 oranında artarak 49,7 milyar TL’ye ulaştı. Banka’nın sermaye yeterlilik oranı 2018 yılsonu itibarıyla, yasal limitin üzerinde, %16,5 seviyesinde gerçekleşti.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Türkiye’nin en büyük özel sektör bankası olarak geride kalan 94 yılda olduğu gibi bundan sonra da müşterilerimiz, hissedarlarımız ve çalışanlarımızın yanında olarak, ülke ekonomisi için katma değer yaratmayı sürdüreceğiz” dedi.

 

İş Bankası’ndan Ekonomiye 400 Milyar TL’yi Aşan Destek

07.11.2018 – Türkiye İş Bankası’nın aktif büyüklüğü yılın ilk dokuz ayında, 2017 yılsonuna göre %22,7 oranında artarak 444,3 milyar TL olurken, banka “Türkiye’nin En Büyük Özel Bankası” konumunu sürdürdü.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, finansal sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İş Bankası, milli ekonomide güven tesisinin daha da önem kazandığı bu dönemde, hanehalkı ihtiyaçlarından, ülkemizin büyük ölçekli yatırımlarının finansmanına kadar geniş bir yelpazede, ekonomiye destek sağlamaya devam etti. Banka, yılın üçüncü çeyreğinde de bir yandan ihtiyatlı ve seçici yaklaşımını sürdürürken, diğer yandan da verimlilik unsurunu gözeterek kaynaklarını tahsis etmeye özen gösterdi” dedi.

Bu dönemde, bankanın nakdi kredileri 291,3 milyar TL’ye, gayrinakdi kredileri ise 111,5 milyar TL’ye yükseldi. Böylelikle, İş Bankası’nın ekonomiye krediler aracılığıyla sağladığı toplam kaynak tutarı 402,8 milyar TL’ye ulaştı.

Yaygın şube ağı, dijital bankacılık kanalları ve müşteri odaklı hizmet anlayışı ile İş Bankası, mevduat hacmini 2017 yılsonuna göre %19,3 oranında artırarak 243 milyar TL’ye yükseltti. Banka aynı dönemde kaynak yapısını çeşitlendirmek ve fonlama maliyetlerini yönetmek amacıyla mevduat dışı kaynakları etkin bir biçimde kullanarak,yurt içi ve yurt dışı piyasalarda menkul kıymet ihracı ve kredi temini yoluyla borçlanma işlemlerini başarıyla sürdürdü.

Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaların yarattığı olumsuz koşullara rağmen, kuvvetli mali bünyesini muhafaza eden İş Bankası, cari yılın ilk dokuz ayında 4,6 milyar TL net kâr elde etti. Aynı dönemde, bankanın özkaynak büyüklüğü ise 46,6 milyar TL’ye ulaştı. Güçlü sermaye yapısını koruyan ve risklerini etkin bir şekilde yönetmeye devam eden İş Bankası’nın sermaye yeterliliği rasyosu ise Eylül ayı sonunda %17,4 düzeyinde gerçekleşti.

Adnan Bali, “Kuruluşundan bu yana faaliyetlerini ‘Türkiye’nin Bankası’ olma vasfıyla ve ülke ekonomisine katma değer yaratma gayesiyle yürüten İş Bankası, önümüzdeki dönemde de milli bankacılığın önderliğini üstlenmeye ve Türkiye’de en çok güven duyulan müesseselerden biri olmaya devam edecektir” dedi.

 

İş Bankası’na 605 milyon Euro ve 276 milyon ABD dolarlık sendikasyon kredisi

19.10.2018 – Türkiye İş Bankası, 13 ülkeden 26 finansal kuruluşun katılımıyla 605 milyon Euro ve 276 milyon ABD Doları tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisini imzaladı.

18 Ekim 2018 tarihinde imzalanan kredi anlaşmasında Standard Chartered Bank koordinatör, Mizuho Corporate Bank ise ajan banka olarak görev aldı.

Dış ticaretin finansmanında kullanılacak sendikasyon kredisinin en yüksek tutarla katılan bankalara ait bölümünün toplam maliyeti Euro diliminde Euribor + %2,65, ABD Doları diliminde ise Libor + %2,75 oldu.

Genel Müdür Adnan Bali, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Türkiye İş Bankası olarak zorlu piyasa koşullarına rağmen, sendikasyon kredisini 13 ülkeden 26 finansal kuruluşun katılımı ile sağlamış olduk. Mayıs ayında tamamladığımız işlemde olduğu gibi bu dönemde de Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’dan çok sayıda bankanın katılımının yanı sıra kredinin büyüklüğü, uluslararası piyasalarda hem Bankamıza hem de ülkemiz bankacılık sektörüne duyulan güveni bir kez daha teyit etti” dedi.

Yılın ilk yarısında ulaştığı 398 milyar TL’lik aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük özel bankası konumunu sürdüren İş Bankası, bu yıl sağladığı toplam 2,5 milyar ABD Dolarını bulan sendikasyon kredileri ile reel sektörde faaliyet gösteren firmaların dış ticaret işlemlerinin finansmanına destek vererek, ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlamaya devam edecek.

 

İş Bankası’ndan Bankadaki Atatürk Hisselerinin Temsili Hakkında Açıklama

17.09.2018

Bugünkü yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan Bankamızdaki Atatürk hisselerinin temsili konusundaki değerlendirmeler ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür:

Türkiye İş Bankası milli mücadele ve Kurtuluş Savaşı’nın ardından elde edilen siyasi bağımsızlığın iktisadi bağımsızlıkla perçinlenmesi için 26 Ağustos 1924 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları ve sermayeye bizzat katılımıyla kurulmuştur. 1 Milyon TL tutarındaki kuruluş sermayesi Atatürk ile yakın çevresindeki asker ve bürokratların yanı sıra Anadolu ticaretinin önde gelenlerinin mütevazı birikimlerinden karşılanmıştır.

Atatürk’ün vefatının ardından vasiyetnamesine uygun olarak Atatürk hisseleri Cumhuriyet Halk Partisi’ne devredilmiş, yine vasiyete uygun olarak hisselerin oy hakları Cumhuriyet Halk Partisi tarafından kullanılmış, hisselerden kaynaklanan temettü vasiyette belirtilen şekilde Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’na tevdi edilmiştir. Banka’nın 100 yıla yaklaşan tarihi içerisinde bu hisselerin mülkiyetine ve temsiline dair ortaya çıkan farklı görüşler nedeniyle konunun yargıya taşındığı da olmuştur.

Bugün Banka hisselerinin %31,79’u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12’lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı’na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09’dur.

Çoğunluk hissesi, Yönetim Kurulu teşkilinde de yine çoğunluğu Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı’na vermektedir. Dolayısıyla, Türkiye İş Bankası, sermaye yapısı gereğince Atatürk hisselerini temsilen Yönetim Kurulu’nda bulunan üyelerin kim olduğu ya da kim tarafından aday gösterildiğinden bağımsız olarak, olağan ticari faaliyetlerini tarihi boyunca olduğu gibi kanunlara, mevzuata, ticari prensipler ve kuruluş misyonuna uygun olarak devam ettirmektedir.

Atatürk hisselerinin mülkiyet ve temsilinin vasiyet, yasalar ve yargı çerçevesinde Türkiye İş Bankası tüzel kişiliğinden bağımsız olarak belirlenmiş olduğu açıktır. Atatürk hisselerinin geçmişten günümüze CHP ve Hazine tarafından birlikte ya da ayrı ayrı temsil edildiği durumlar olmuştur. Ancak, bunun Bankamızın faaliyetleri ve iş yapış biçimi üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Bankamız faaliyetlerini her zaman kuruluş amacına uygun bir biçimde ülkemizin kalkınması ve gelişmesine azami katkıyı sağlamak hedefiyle, kanun, mevzuat ve ticaretin amir hükümleri içerisinde onurla, inançla, samimiyetle yerine getirmek için gereken özeni göstermiştir.

Türkiye’nin milli sermayesi olarak, üstlendiği sorumluluğun bilincini faaliyetleri ile daima ortaya koyan İş Bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir.

Bankaların güven müesseseleri olduğunu, bu güvenin ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomimiz açısından önem taşıdığını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunarız.

 

İş Bankası’ndan Ekonomiye 355 Milyar Tl’yi Aşan Destek

01.08.2018 – Türkiye İş Bankası, 2018 Haziran ayı itibarıyla aktif büyüklüğünü 2017 yılsonuna göre %10 oranında artırarak 398,3 milyar TL’ye yükseltti ve Türkiye’nin en büyük özel bankası konumunu sürdürdü.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali finansal sonuçlara ilişkin yaptığı açıklamada, “Büyük ölçekli yatırımlara sağlanan finansman desteğinin yanı sıra küçük ve orta büyüklükteki işletmelere ve hane halkına verdiğimiz desteği artırarak sürdürüyoruz. Temin ettiğimiz kaynakları ülke ekonomisinin istikrarı için tahsis etmeye devam ediyoruz” dedi.

Bu dönemde Banka’nın nakdi kredileri 261 milyar TL, gayrinakdi kredileri ise 94,7 milyar TL seviyesine yükseldi. Böylelikle İş Bankası’nın ekonomiye sağladığı toplam kaynak tutarı, 355,7 milyar TL düzeyine ulaştı. İş Bankası’nın sorunlu kredilerinin toplam kredilere oranı %2,7 düzeyinde gerçekleşti ve yılın ikinci çeyreğinde de sektör ortalamasının altında seyretmeye devam etti.

Mudilerinin İş Bankası’na duyduğu güvenin en önemli göstergesi olan Banka’nın mevduat hacmi 219,1 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Banka yerli ve yabancı yatırımcılar nezdindeki güvenilirliğini korumaya ve artırmaya devam ederken, yılın ilk yarısında sermaye piyasalarında ihraçlarını sürdürdü. Buna ilaveten Banka, Mayıs ayında 18 ülkeden 42 bankanın katılımıyla, 447 milyon ABD Doları ve 867,6 milyon Euro tutarında olmak üzere iki dilimli 1 yıl vadeli sendikasyon kredisi temin etti. Mevcut piyasa koşullarında çok sayıda bankanın katılımı ve %100’ün üzerinde yenilenme oranı ile alınan kredi, İş Bankası’nın uluslararası piyasalardaki güvenilir konumunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

İş Bankası’nın teknoloji iştiraki SoftTech’e bağlı olarak Silikon Vadisi’nde kurulan MaxiTech aracılığıyla dünyanın en önemli girişimcilik ekosistemindeki yeni oluşum ve teknolojilerle ilgili gelişmeler yakından takip edildi ve iş birliği fırsatları değerlendirildi. İş Bankası, dijital alanda yurt içinde de önemli yatırımlar yaptı. Banka, teknoloji alanındaki gelişmelerle dijital bankacılık hizmetleri arasında bütünleşme sağlayarak, müşterilerine çağın gereklerine uygun ve daha kaliteli hizmet verebilmek için çalışmaya devam etti.

Kuvvetli mali bünyesini muhafaza eden İş Bankası, cari yılın ilk yarısında 3,3 milyar TL düzeyinde net kâr elde etti. Banka’nın özkaynak büyüklüğü ise 45,1 milyar TL seviyesine ulaştı. Risklerini etkin bir şekilde yönetmeye devam eden Banka’nın sermaye yeterliliği rasyosu %15,9 düzeyinde gerçekleşti.

Adnan Bali, “Cari yılın ilk yarısını başarılı sonuçlarla kapatan ve aktif kalitesini muhafaza eden İş Bankası, önümüzdeki dönemde de girişimciliğe ve kalkınmaya olan desteğini sürdürmeye, istikrarlı ve sağlıklı büyüme stratejisini kararlılıkla uygulamaya ve ülke ekonomisinin uzun vadeli gelişimine katkıda bulunmaya devam edecektir” dedi.

İş Bankası ISCTR Hisse Analiz ve Yorumları